agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni233Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-09-2008, 17:48   #61
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Bizim tarhana oldu. Dün test bile ettik. Kendim yaptım diye söylemiyorum güzel olmuştu. Yeni tarhana pişirme şekli öğrendim. Tencerede biraz yağ eritip tarhanayı koyuyorsunuz ve biraz kavurup su ekliyorsunuz, karıştırarak pişiriyorsunuz.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2008, 23:29   #62
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Allah güle güle yedirmeyi nasip etsin inşallah.

Kavuruken sarmısak ve kuru nane koymayı denediniz mi?

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2008, 23:32   #63
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mermaid Mesajı Göster
Konu çoçukların gıdası olunca anneler nasılda mucit oluyor.
Kutlarım sizi Berduray;

bende çoçuklarımın sevmedikleri şeyleri değişik atraksyonlarla sunuyorum onlara hiç haberleri olmadan yemiş oluyorlar.
Ama tarhanaya soya fasulyesi karıştırmak hiç aklıma gelmezdi. Fikir için teşekkürler. Hafta sonu kısmet olursa deneyeceğim
Elinize sağlık


Meşhur otunuz nedir? İstanbul'da bulabilirmiyim acaba?

Teşekkür ederim efendim ot tarhana otu ben de burada bulamadım İzmir'den getirttim.İstanbul gibi baharat cenneti bir şehirde mutlaka bulursunuz gibi geliyor bana.

Yüklediğim resme dikkatlice bakın bakalım belki baharatçılarda görünce tanırsınız, çalımsı bir şey.
Size de kolaylıklar dilerim.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2008, 13:17   #64
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Kibrislilarin en sevdigi corba. Hellimli tarhana corbasi.

Name:  Tarhana 001.jpg
Views: 16263
Size:  30.2 KB

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2008, 13:27   #65
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI Mesajı Göster
Rahmetli nenemin, kocaman, disi kara ici bakir(kalayli) bir kazani vardi. atesi yakar uc ayak uzerine kazani oturtur, haftalarca eksittigi yogurt ve bulguru
kazana ekler, cali cirpi ile yanan hafif ateste karistira, karistira pisirirdi.

Tarana(tarhana) pistikten sonra, buyukler avuc icinde onu parmak uzunlugunda kesip, selelere siralarken biz kucukler de o taranayi cimcikleyip yemeyi cok seviyorduk.

Taranalar(tarhanalar) selelere dizildikten sonra duz dam uzerine, gunes altinda kurumaya birakiliyordu. Kuruduktan sonra da bez torbalara konup kis icin saklaniyordu.
Kis aylarinin en guzel corbalarindan biridir kavrulmus hellimli tarana(tarhana) corbasi.

Sergul hanim teskkurler, beni yine yillar oncesine goturdunuz.
Tarana(tarhana) corbaniz hellimli olacaksa ben de buyuk bir tahta kasikla gelirim
K. Kibris sayfasindan bir eklenti.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2008, 00:10   #66
Ağaçsever
 
amalia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 32
bir tarifte ben vereyim istedim.bu tarif Ege yöresine ait Uşak ve Denizlide (bazı yerlerinde ) yapılır.

Uşak ve Denizli yöresi tarhanası

1 kg domates
1 kg kırmızı biber (kapya denilen cinsinde)
1 kg sogan
1 kg yogurt
1 lt süt ( istenirse sadece yogurt koyulabilir yani 2 kg yogurt olur)
1 tane mayalanmış ekmek hamuru (kendiniz mayalayabilirsiniz )
tarhana otu ( yoksa bir bag nane)
acı olması istenirse minik acı biberlerden yaklaşık bir avuç
rengini daha kırmızı olması istenirse salça
aldıgı kadar un

yapılışı : hamur mayalanır ,tarhana yapılacak kaba alınır orda mayalanması beklenirken biberler biraz haşlanıp püre haline getirilir.Domates ve soganda robottan **** rendeden geçirilir.

hepsi hamurun üstüne alınır.yogurt ,süt ,istenen otlar ve acı biberde çekilip hepsi bir güzel karıstırılır.koyu bir kek hamuru oluncaya kadar un eklenir.

ilk yapıldıgı gun kabarma olacagı için sürekli karıstırılır.üstüne bir örtü kapatılıp beklemeye alınır ama her gun mutlaka karıştırmak gereklidir.

Havanın sıcaklıgına göre 15 ila 21 gun arası bekletilir ama en az 15 gun beklemelidir.parçalara ayırıp kurutmaya bırakılır ve ufalanarak kurutma işlemine devam edilir.iyice kurumaya başladıgında elekten ufalanır ve bu şekilde sıcak ama GÜNEŞ ALMAYAN bir yerde bir kaç gun daha bekletilir ve cam kavanozlara alınır.

yapılırken içine sarımsak konulur ve sıcacık içilir.Benim tavsiyem naçizane ; her ne kadar teknoloji artık işlerimizi kolaylastırsada ufalanırken robot KULLANMAMAK tır.El teması ve lezzeti bir başka oluyor.

ben bekleme süresindeyim,kurutup bir an önce tadına bakmak istiyorum ve her ne kadar yazı sevsemde kışın gelmesine sadece tarhana çorbası için katlanabilirim.

mrduran beğendi.

Düzenleyen amalia : 20-09-2008 saat 13:13
amalia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2008, 19:43   #67
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 394
Ankarada, akrabalarım ve babaannem tarhanya ne koyduklarını tam olarak kestiremiyorum.Herşeyi katıyorlar (allah ne verdiyse) birde içine bolca az acılı biber turşusu katıyolar.

Ağzım sulandı şimdi karnım aç tabi

Sevgiler..

Kemal Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2008, 23:17   #68
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Burada çok ilginç bir tarhana var.
http://www.agaclar.net/galeri/showim...date=lastvisit

mrduran beğendi.
zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2008, 21:55   #69
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Tarhana

Tarhanada son durum, sofra bezine alıp, kurtma işlemini bitirdim.


Name:  Photo-0265.jpg
Views: 10540
Size:  68.2 KB

Name:  Photo-0266.jpg
Views: 11731
Size:  69.4 KB

Name:  Photo-0267.jpg
Views: 10708
Size:  47.0 KB

mrduran beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 15:21   #70
Ağaç Dostu
 
susam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
TARHANA (Denizli-Acıpayam)

Bizim oraların tarhanasının lezzeti bir başka olur. Tarhana olunca çorbayı yapmak marifet değil, asıl marifet tarhanasını yapmaktır. O yüzden belki evinde kışlık tarhanasını yapmak isteyenler olur diye yazayım dedim.

Önce bir ölçü nohut, bir ölçü kuru fasulye ayrı ayrı haşlanır. Suyuyla birlikte süzgeçten geçirilir. (Gerçi artık rondolar var. Onunla daha kolay olur.)

Bir tarafta süzme yoğurt suyla ezilip hazırlanır.
Domatesin kabukları soyulup salçalık biberle rondodan geçirilir.

Bunların hepsine yetecek kadar un (mümkünse bire bir buğday unuyla has un karışımı) büyükçe bir leğene konur. Üstüne hazırlanan bütün malzeme konup tuzu eklenir. Bir güzel yoğrulur. Cıvık bir hamur halini aldığında tarhana hamurumuz tamamdır.

Hamurumuzun üzerini bir örtüyle kapatıp 20 gün sabah akşam tahta kepçeyle karıştırarak iyice mayalandırılır.

Sonrasında güneş gören bir yere bez serilip o bezin üzerine parça parça hamur dökülür. Ara ara mıncıklayarak iyice kuruyana kadar birkaç gün bekletilir. Sonrada avuçlarınızla öğütülür.

Bez torbaya konulup canınız çektikçe bol biberli, sarmısaklı, naneli nefis tarhana çorbası yapılarak bir güzel yenilir.

mrduran beğendi.
susam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2009, 16:30   #71
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Tarhana otu bulamayanlara

ÇÖRTÜK OTU BİTKİSİ :

Latince adı : ECHİNOPHORA ANATOLİCA

Maydanoz giller familyasından, bodur çalı görünümünde, çok yıllık bir bitkidir.

Tarhana otu olarak da bilinir.


FAYDALARI:

Sindirim sistemi rahatsızlıkları ve mide ülserine karşı etkilidir.

İştah açıcıdır.

Çocuklarda zayıflık, gelişememe ve kansızlığa iyi gelir.

Şeker hastalığı, öksürük , balgam sökme ve göğsü yumuşatmada iyi sonuç veren bir bitkidir.

Hazımsızlığı giderir.

Uyarıcı ve kuvvet vericidir.


http://www.sahamarket.com/index.php?.../product&pid=9

mrduran beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2009, 19:44   #72
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
TARHANA YAPIMI

Tarhananın Hazırlanışı:Buğday özel olarak değirmende öğütülür. Bu öğütmeden göce denilen iri parçacıklı bölüm ile un elde edilir. Elekle birbirinden ayrılan göce ile un hafif rüzgarda savrulur, kepeğinden ayrılır.

Tarhana pilavı:Göce, pilav şeklinde pişirilir. İçine dorak otu konur, değişik bir tat ve koku alması sağlanır. Üzerinden yağlanarak naneli ayran ile yenir.

Tarhana çorbası için tarhana hazırlama:Öğütülen buğdayın unlu bölümü ayran ile hamur haline getirilir. Hamurun içine domates, nohut, yoğurt, boy otu, nane, dorak otu, kırmızı etli biber ve tuz konularak güzelce karıştırılır, yoğrulur. Koyu bir bulamaç elde edilince bir bez torbaya doldurulur.

Hazırlanan karışım bez torbada 3 hafta kadar bekletilir. Bu beklemede tarhana biraz sertleşmiş, mayalanmıştır. Üçüncü haftanın sonunda tarhana çıkarılır, bezlere serilir, kurutulur. Kuruyan tarhana elle övelenir un haline getirilir. Kışlık tarhana hazırlanmıştır.

http://bucakhem.meb.gov.tr/bucak.htm

mrduran beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2009, 21:04   #73
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
ECHİNOPHORA ANATOLİCA yı nereden bulabiliriz?

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2009, 15:15   #74
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Ekşi Tarhana

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Burada çok ilginç bir tarhana var.
http://www.agaclar.net/galeri/showim...date=lastvisit

Yaz gününde çok uygun olmadı ama, burada Zenfree nin dikkati çektiği Antalya- Akseki yöresine özgü ekşi tarhanayı biraz anlatayım istedim.
O bölgede yetişen bir yabani erikle yapılan tarhana çeşidi bu. Çocukluğumda sık sık babaannem yapardı. Biz torunları, bu çok lezzetli çorbayı, tabağında en fazla çekirdek bulma yarışına döndürür ve çok eğlenirdik..
Öğrendiğime göre, son yıllarda Akseki dağlarında eskisi kadar bol yabani erik bulunmadığı için yapımı azalmış ..
Elde edilen az miktar da, özenle kavanozlarda saklanıp, " birer çorbalık " benim gibi çok özleyenlere hediye edilir hale gelmiş..

mrduran beğendi.
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2009, 15:21   #75
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Yaz gününde tarhana çorbası içilir mi ? Dün öğleyin ben afiyetle içtim ve merak edenler için de fotoğrafladım.. Aslında daha önce geçen yılki Akseki ziyaretimde Ekşi tarhanayı fotoğraflamıştım.Yapımında kullanılan yabani eriği de. Bütünlük oluşturması açısından buraya tekrar küçülterek ekliyorum ve ardından da çorbanın tarifini yazacağım...

Eklenen Resimler
   
mrduran beğendi.
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2009, 15:31   #76
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Akseki Yöresi Ekşi Tarhana Çorbası

Çocukluğumdaki bu lezzeti tekrar tadabilmek çok hoştu.

Çorbayı bana pişiren kuzenim şöyle anlattı :

Parça kemikli dana eti, haşlanmış nohut, kuru börülce , salça , 1-2 çorba kaşığı tahin, yağ , ekşi tarhana , su..

Tüm malzeme bir arada pişiriliyor. Nohut geç piştiği için önceden haşlanıyor sadece. Son derece besleyici ve lezzetli bir kış çorbası.

Ekşi tarhananın yapılışını öğrenebilirsem daha sonra onu da eklerim..

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2009, 15:35   #77
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Görüldüğü gibi, dün benim tabağımda sadece iki yabani erik çekirdeği çıktı !

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2009, 13:58   #78
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Ben de adının nereden geldiğini merak etmiştim hep..Bilmem gerçek, bilmem rivayet...Paylaşayım.

Tarhana Çorbasının Hikayesi...

Devrin sultanı, Ramazan ayında, bir gün tebdil-i kıyafetle şehri dolaşmaya çıkar. Yanında baş veziri vardır. Sultan; Paşa, akşam ezanı kimin kapısının önünde okunursa o evde iftar edelim, der. İftar vakti yaklaşmıştır. Ara sokaklara girerler. Her evin kapısının önünde bir kişi beklemektedir. Bir misafir bulup evlerine iftar için çağıracaklardır. Başkalarına iftar ettirmenin zevkine tadacaklar ve sevabını alacaklar.

Sultan ve veziri kendilerini tanıtmadan, herkese selam vererek giderler. İftar topu atılıp akşam ezanı okunmaya başladığında, fakir ama gönlü zengin bir Müslümanın evinin önündedirler. Zaten ev sahibi de iftara birilerini çağırabilmek için kapıda beklemektedir. Sofra hazırlanmış. İftar sofrasında ekmek, tuz ve mis gibi tüten bir çorba vardır. Tuzla iftarlarını açarlar, ekmek ve çorba ile karınlarını doyururlar. Çorba, sultanın çok hoşuna gitmiştir. Ev sahibine;

-“Bu çorba çok hoşuma gitti. Ne çorbasıdır bu?” diye sorar.

Çok zeki ve ferasetli olan ev sahibi;

-“Darhane çorbasıdır, sultanım” diye cevap verir.

Darhane, Anadolu insanının dilinde “tarhana” olarak yerini alır. Bazı yerlerde ise daha da kısaltılarak “tarana” olarak kullanılır.

SAHIRE ve mrduran beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 17:08   #79
Ağaç Dostu
 
züleyha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 842
Arkadaşlar afiyet bal şeker olsun, tarhana çorbalarınızı büyük bir iştahla ve afiyetle yudumlayınız. Bu sene bende niyet ettim tarhana yapmaya ama aklıma takılan bir soru var. Tariflerden anladığım kadarıyla tarhana otu genelde ege yöresinde kullanılan bir ot. Daha önceden hiç kullanmadım ama bu sefer kullanmak niyetindeyim. Bu hafta tarhana otunu buldum ve aldım hamurun içine koymak için. Ama merak ettiğim konu bu ot haşlandıktan sonra çıkartılıp atılıyor mu, yoksa hamurun içinde bırakılıyor mu?

züleyha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 17:22   #80
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Sevgili züleyha domates,kırmızı biber, soğan, birlikte pişirilirken;kuru bir çalı demeti olan bu ot da tencereye konur,pişme bitince,soğuduktan sonra,demet halindeki otlar içinden alınır.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 17:35   #81
Ağaç Dostu
 
züleyha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 842
Teşekkür ederim sevgili acemifüsun, dediğiniz şekilde yapacağım.

züleyha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 18:03   #82
Ağaç Dostu
 
Fatih's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,087
Galeri: 66
DENİZLİ ---KAKLIK YÖRESİ---TARHANA---YAPIMI

Önce kese yoğurdunu bir iki gün ekşimesi için beklenir(kaymaklı olursa yemede yanında yat).
Domatesle kırmızı salçalık biberi doğrayıp bir iki gün güneşte erimesi için bekleriz.
Daha sonra çörtük otunu kaynatıp soğuturuz.
Domatesli biberi kevgirden geçirip azcık ocakta pişiririz.
Nohutla buğday öğütülüp tarhanalık un haline gelir.
Yoğurdu da ayran yapıp bekleriz.
Kaynattığımız domatesle unun bir kısmını pişirip kalan unun üzerine dökeriz.
Sonra yoğurtla yoğururuz. Kaynattığımız çörtüğün suyunu da döküveriz.

Mayalanması için bir deri (biz keçi derisi kullanıyoruz.) içine suyunun süzülmesi için üç hafta bekletiriz. Kabardıkça yani mayalandıkça karıştırır derinin dışını hergün yıkarız (tarhananın akan suyunun temizlenmesi için.).

3 hafta sonunda tarhanayı çıkartır küçük parçalar halinde kuruturuz. Kuruyan tarhanayı robottan geçirip hazırlığımızı tamamlarız. (Yaptığımız tarhanayı pişirirken kaymak yağı ve bir diş sarımsak çok güzel tat verir.)

Telefonda sizin için aneannemden aldığım tarif. Yedikten sonra mide ağrısı yapmaz. Çünkü ekşi suyu deriden akar. Deri yerine çok sık akıp gitmeyeceği bir kesede kullanılabilir.

mrduran beğendi.

Düzenleyen malina : 27-08-2009 saat 14:55
Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 23:19   #83
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 59
kızılcık tarhanasını üst ve alt solunum yolları ilacı larak denemelisiniz bence.. kızılcıkın içine un katılarak yoğrulur ve elekte elenir.. sonra kurutulur.. kışında.. kaynatılan suyun içine katılarak bol sarımsak damates veya salça ile karıştırılıp çorba yapılır..en sonda bol karabiber eklenir.. mükemmel bir ilaç denemelisiniz..

erolhas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 23:43   #84
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Muğla'dan bir arkadaşımın annesinin yaptığı tarhana nefisti. O yöre, nohutla birlikte kuru börülce de koyuyormuş tarhana hamuruna.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2009, 15:39   #85
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Hiçbir tarifi baz almadan hayatımda ilk defa tarhana yaptım.. Normalde içinde olması gereken tarhana otu, soğan ve yoğurt yok..Kurubakliyat, biber çeşitleri ve yeşil otlarla çok farklı bir şey oldu.. Sadece bir deneme idi bu nedenle 2 kg unu feda ettim.. Bence tadı çok güzel ve bana özel oldu..

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2009, 14:45   #86
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Annemin yaptığı tarhana; Afyon yöresi.

Süzme koyun yoğurdu
Un
Kırık pirinç yarım kilo
Biber salçası 1 ölçü
Domates salçası 2 ölçü
Tuz
Nane' den oluşan sert bir hamur yapılır.

10-15 gün boyunca, her gün yoğurulur. Ekşime tamamlanınca parçalar halinde güneşte kurutulur. Kuruyan parçalar robot ya da el ile ufalanır. Parçaların tamamının ufalanması bitince, son kalan neminin de kuruması için 3-4 gün güneşe çıkarılır.
Pişirilirken arzuya göre kıymalı veya kıymasız pişirilir.

Bulunduğum yerde ise tarhananın hamuruna ayva rendesi ve çemen katıyorlar. Kokusu çok güzel ve lezzetliydi.

mrduran beğendi.
habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 22:25   #87
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Kimse tuzdan bahsetmemiş. Tuz konulmuyor mu?

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 22:45   #88
Ağaç Dostu
 
almira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 1,522
Galeri: 4
Bende size bizim yörenin tarhanasından bahsedeyim. Yarma buğday(döğme) güzelce yıkanıp süzülüyor. Kazana konup üstünü biraz geçecek kadar suyla pişiriliyor. Yarmalar hafif açılınca üzerine keçi sütü ekleniyor. ( 4 kilo yarmaya 10 kilo süt şeklinde) yarma sütü çekene kadar sürekli karıştırılarak pişiriliyor. İçine kesinlikle tuz ekleniyor. Pişen yarma güneşe ince bir tabaka halinde serilerek kurutuluyor. Aynı tarif yoğurtla da yapılıyor. Kurutulan tarhana bez keselere doldurularak saklanıyor. Akşamdan ıslatılan tarhana sade olarak pişirilip yenildiği gibi üzerine toz biber, nane kurusu yağda kavrularak sos hazırlanıp dökülerek te tüketiliyor. Afiyet olsun.

Hhatice ve mrduran beğendi.
almira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 23:09   #89
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Tuzun mutlaka konması gerek , miktarını tadarak ayarlıyabilirsiniz.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2009, 08:16   #90
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Hhatice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-12-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,876
Galeri: 2
trakya un tarhanası

enaz yapılan ölçü
1 kilo domates
2 kilo kırmızı biber
2 kilo soğan
yarım kilo irmik
1 kilo yoğurt
1 kilo süt
aldığı kadar un tuz
un 2kilodan biraz az olabilir

domates yıkanıp doğranır tencereye alınır
kırmızı biberlerde aynı şekilde tencereye konur
soğanlar ayıklanır piyaz şeklinde yani yarım ay doğranır
suyunu salan ve çeken domates biber yoğurt süt ve soğanlar harmanlanır tuz konur ve un yavaş yavaş yoğurarak ilave edilir hamur ele yapışacak çok katı olmayacak ,üzerine temiz bir bez serilir hava alması sağlanır
beş gün sonunda ceviz büyüklüğünde ciğ ekmek hamuru ilave edilir 2 gün daha bekletilir yoğurmaya devam
8. gün temiz bir çarşaf üzerinde ben salonda kurutuyorum genelde balkon ve bahçalerde kurutuyorlar ama salonda daha hijyen
2 günde kuruyor zaten çok kurumasın ki robottan rahat çekilsin
robottan çektiğim tarhanayı kevgirden veya makarna süzgeçinden tekrar geçiriyorum
içine asla salça koymayın çok ekşi oluyor
un tarhanası hiç pütürsüz hafif koyu ve çok lezzetli besleyici bir çorba biraz uğraşsanızda bütün kış elinizin altında oluyor


7 gün aklımıza geldikçe yoğurmamız gerekiyor

mrduran beğendi.
Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024