agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni233Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-08-2007, 14:55   #31
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
******* bu; miktarları ve usülü ile tarhana yapmasını bilmeyenlere yol gösterecek düzgün bir tarhana tarifi.

Ellerinize sağlık..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2007, 15:06   #32
Ağaç Dostu
 
GLCN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 844
Galeri: 15
Bende size babannemden bir tarif vereyim malzemelr birtz çok çünkü biz çok yaparız..Bu malzemeler

1 kilo kırmızı biber
1 kilo domates
1 kilo soğan
1 bağ sarımsak
bunlar pişirilp salça gibi yapılır (bir nevi salça)
sonra içine
2 paket margarin
2 kilo yoğurt
istediğiniz miktar tuz
ve aktardan aldığınız tarhana kokusu ve fırından alınan çiğ ekmek atılır unla birlikte yoğrulur
gerisi ise sayın müjganın dediği gibi

kabarması için beklemeye alınacak. Her gün yoğurulacak(taşırmadan). Bu kabarma eskisi gibi çok olmayıncaya kadar sürecek. Hamur minik, yassı parçalara ayırılıp kurutulacak, elle ovup elekten geçirerek un kıvanmına getirilecek.hepsi bu


yanlız hamur kabardığı zamanda kullanabiilirsiniz oda çok lezzetli oluyor..BİR MİKTAR HAMURU SULANDIRIP KAYNAYAN YAĞLI SALÇALI SUYA BOCA EDİYORSUNUZ GERİSİ AFİYET OLSUN:::===

GLCN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2007, 16:46   #33
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Yukarıda ölçülerini verdiğim sebzeler pişirildikten sonra, bir miktarı alınıp üzerine yoğurt dökülerek de yenilebilir. Nefis, serinletici bir yemek oluyor.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2007, 17:17   #34
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Ben geçen sene tarhana tarifi yapmıştım, konudan geri kalmayayım diye böceyi anlatayım.
Böce yapılınca komşular çağrılır, bu ekşi, acı ılık "çorba" sunulur. Hangi komşuları böce içmeye çağırdıysan, tarhana ovalama vakti geldiğinde hepsi yardıma gelir.

Anem "dokuz gün bekleyen tarhana çok ekşi olmaz mı , iki gün neyinize yetmedi" dedi, şimdi.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2007, 17:27   #35
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Böce: henüz olmamış tarhanadan yapılan çorba mı? Böceyi ilk kez duydum da..
Hangi bölgeye mahsus?

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2007, 17:37   #36
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Narlıdere'li Tahtacılar yaparlar.
Tarhana malzemeleri karıştırılıp pişirildikten sonra, yoğurt katılır, un katılmadan önce, karışımdaki su ayrılır, o böce olur.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2007, 17:42   #37
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Anladım, teşekkürler..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2007, 12:34   #38
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Anem "dokuz gün bekleyen tarhana çok ekşi olmaz mı , iki gün neyinize yetmedi" dedi, şimdi.
Tarhanadaki sır bu 9 günlük süre zaten... içine konan sebzeler ve yoğurt ile mayalanması gerekiyor. 9 günde maya ekşiyor, köpürüyor ve nihayet tatlanıyor. Bütün sebze özsuları fermentasyonla homojen hale geliyor. Bu tür tarhanayı kışın üşütüp, hasta olan birine içirdiğinizde gerçekten de farklı bir tarhana olduğunu içen kişi anlıyor. Gözü hemen açılıyor.

İştahsız birine yemek beğendirmek zordur, ama bu tarhanayı kime sunsan içiyor. Kokusu ve lezzeti muhteşem. Tarhanayı yapan kişi 9 günlük sürede sevgisini ve enerjisini de ona aktardığında bu sonuçların ortaya çıkmaması mümkün mü?

mrduran ve hepgül beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2007, 12:34   #39
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Çok mu abartmışım ne

mrduran ve hepgül beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2007, 14:26   #40
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
))))) hayır

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2007, 14:37   #41
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Bence çok mantıklı, hayatı hep pozitif yönüyle değerlendiren hoşgörü ve sağduyu sahibi sevgi dolu bir insanın yorumları diye niteledim ben kendimce..
Tarhana yoğururken de pozitif ve sevgiyle yapmalı ki yiyenler de şifa bulsun değil mi ama? ..

hepgül beğendi.
Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2007, 05:03   #42
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Benim annem de bu dokuz günlük süreyi dolduranlardan.

Sanırım bu süre içinde tüm sebze tatları ve kokuları kaynaşıyor. Biz tarhana otu veya tarhana kokusu kullanmamamıza karşın, mis gibi bir tarhana kokusu sarar ortalığı.

Biz diyorum, çünkü evvelki yıl ununu biraz kaçırmakla birlikte (acemilikten, cıvık olacak korkusuyla), anneminkine yaklaşan bir lezzette tarhana yapabilmiştim. Bu yıl şu kereviz yaprakları bir çıksa hemen yapacağım.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2007, 23:23   #43
Ağaç Dostu
 
mehtap051's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2007
Şehir: Niğde
Mesajlar: 322
Bizde tarhanayı süzme yoğurt,tarhanalık buğday(yarma deriz)ve tuz atarak yaparız.
3 kilo tarhanalık buğday
3 kilo süzme yoğurt
tuz
Süzme yoğurt ve buğday iyice karıştırılır.su dökülerek ayran kıvamına getirilir ve ocakta pişirilir.Soğuduktan sonra elimizle şekil vererek güneşte kuruturuz..Çorba yapacağımız zaman tarhanalar sıcak suya ıslatılır.Yumuşayınca üzerine su ilave edilerek pişirilir.Daha sonra tereyağ,salça ve naneden sos yapılıp çorbaya dökülür.Artık içilmeye hazırdır.
Un tarhanası da yapılır ama ben bunu tercih ederim.Özelliklede soğuk havalarda pişirilirki içimiz ısınsın diye.

mehtap051 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2008, 13:14   #44
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Eylül geldi, tarhana yapan yok mu? Ben bugün yarın yapacağım...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2008, 13:49   #45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Bir hafta önce denedim.
Birer kilo domates, biber kullandım. Biber sulanmasın diye buharda pişirip kabuğunu soydum. Domatesi süzdüm. Yoğurt olarak 1 kilo süzme yoğurt kullandım. Dereotu, maydanoz, taze nane kullandım. Bu malzemelere 2 kilo un ekledim. Ne çok katı ne de sıvı oldu.
Annemle bu un miktarı aramızda çekişme halini aldı. annem un koyalım diyor ben hayır diyorum. sanırım benden habersiz bir kilo un daha eklemiş.
Bana fazla un tadını bozucakmış gibi geliyor. Hem kalorisini de yükseltir diye az un kullanmaya özen gösterdim.

Sizler un miktarını nasıl ayarlıyorsunuz?

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2008, 13:59   #46
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Sonuçta bu hamurun kuruması gerek... Hazırladığın malzemeye uygun miktar un koymalısın ki bir gün içinde tava gelsin ve ufalanabilsin... Yani göz kararı

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2008, 14:03   #47
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
tarifdefteri.com adresinde böyle bir tarif gördüm. Nohutlusunu hiç denememiştim..

Alıntı:
3 kg domates , 2 kg kırmızı biber , 1 kilo yeşil biberi (acı isteğe bağlı) doğrayıp kaynatıyorum , el blendırı ile parçalıyorum , çekirdeklerini temizlemek için kevgirden geçirip , bir bez torbaya döküyorum.Bez torbada biraz suyunu süzüyorum ,çok sulu olursa kıvamı tutturmak için çok un ilave etmek gerekir.

Akşamdan ıslattığımız yarım kilo nohutu yumuşayıncaya dek haşlıyoruz.Fırından bir ekmek hamuru alıyoruz, veya kendimiz mayalayarak hazırlıyoruz.1-2 demet naneyi ve 1 kilo kadar kurusoğanı ince ince doğruyoruz.

Büyükçe bir kabın içine domates ve biber püresini , 1 kilo süzme yoğurdu , kıyılmış nane ve soğanı , haşlanmış nohutu koyup karıştırıyoruz .Ben bu yıl maydanoz da ilave etmeyi düşünüyorum , bakalım yakışacak mı? Tarhanamızı un ilave ederek mantı hamuru kıvamına getiriyorum, tabii ekmek hamurunu da unutmuyorum , hamur tarhananın mayalanmasını sağlıyor.Hamura tuz ilave etmeyi unutmayalım.

Geniş bir kapta tarhanayı yoğurup , kapağını biraz aralık bırakalım.İlk bir kaç gün çok kabarabilir.Hergün hamuru biraz süt ile yoğuruyorum.Ben tarhanayı bu şekilde 10 gün kadar mayalandırıyorum.Bildiğim kadarıyla bu süre tarhananın içinde B vitaminlerinin oluşması için gerekli.Bu süre için de yaş tarhanayı çorba pişirip tadına bakabilirsiniz.

Mayalanma sürecinin sonunda biraz un ilave ederek katı hamur kıvamında yoğuruyorum.Daha sonra masanın üzerine sofra bezi örtüyorum, tarhanadan el büyüklüğünde parçalar kopararak masanın üzerine aralıklarla dağıtıyorum.

Tarhana gölge ve havadar yerde kurur.Bundan sonra hergün tarhana parçalarını ikiye bölerek hamurları kurutuyorum.Çok kuru da olmasın çünkü kuruyup sertleşince toz haline getirmek de kolay olmuyor.

Dahasonra hamur parçaları mutfak robotu ile toz haline getirilir. Robotla çekildikten sonra toz tarhanayı bir kaç gün serip kurumasını sağlıyorum.Yeterince kuruyunca biraz tuz ile karıştırıp bez torbaya koyarak muhafaza edelim
www.tarifdefteri.com

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2008, 15:19   #48
Ağaç Dostu
 
Passion's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2007
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 513
Galeri: 21
Ben de bu günlerde tarhana yapmayı düşünüyorum. Annem bu sene kızılcıktan yaptı. Ben sebzeli olan diğer tür tarhanayı sevdiğimden - üşenmezsem eğer- bir miktar yapmayı düşünüyorum.

Annem kızılcık tarhanasını şöyle yapmış. Ölçüler göz kararı , yaklaşık miktarlar şöyle :

2 kg kadar kızılcık püresi ( Kızılcığı kaynatıp kevgirden geçiriyor . Kevgirden geçen ilk suyunu atıyor. Daha posalı olan kısmı alıyor. )
1 kg yeşil mercimek ( bir gün önceden ıslatılıp , robottan parçalanıyor)
5-6 kaşık yoğurt
Yarım demet dere otu
1 çay kaşığı bira mayasıyla yapılmış bir avuç kadar hamur
Aldığı kadar un ( kulak memesi yumuşaklığında)

8 gün fermentasyona bırakılıyor. Günde 5-6 kez karıştırılıyor.


Annemin diğer sebzeli tarifi ise şöyle :
1/2 kg kırmızı etli biber ( kapya)
250 g yeşil biber
4 büyük baş soğan
5-6 adet iri domates
1/2 demet dere otu
1/4 demet nane
1/2 demet maydanoz
Yeşillikler doğranıyor, sebzeler ise isteğe göre ya küçük küçük doğranıyor ya da robotta parçalanıyor.

Bütün malzeme çiğ olarak karıştırılıyor. Bu karışıma
1 kg yoğurt ekleniyor.

Bu karışım 3 gün bekletiliyor ve bekleme süresi boyunca her gün sıkça karıştırılıyor.

3. günün sonunda
1 kg nohut ( akşamdan ıslatılıp, hafif haşlanıp , robotta parçalanmış ) - Nohut eklemek zorunda değilsiniz, tercih meselesi.
1 çay kaşığı bira mayasıyla yapılmış hamur
Aldığı kadar un ( kulak memesi yumuşaklığında)

8-9 gün fermentasyona bırakılıyor. Günde 5-6 kez karıştırılıyor.

Bekletme süresi isteğe bağlı. Eğer tadını ekşi seviyorsanız daha uzun süre, istemiyorsanız daha az bekletebilirsiniz. Eğer ilk kez yapıyorsanız şu şekilde anlayabilirsiniz. Tarhana fermentasyondayken 1-2 kaşık alıp pişirebilir ve tadına bakarak fermentasyon süresine karar verebilirsiniz.

Fermentasyon süresi bitiminde temiz bir beze , parça parça serilerek kurutuluyor. Robottan geçirilip tekrar kurumaya bırakılıyor.

Ayrıca benim gibi siz de yaş tarhana seviyorsanız ; tek pişirimlikler halinde buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atabilirsiniz. Ben kurusundan daha çok seviyorum bunun tadını.

Afiyet olsun .

mrduran beğendi.
Passion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2008, 23:02   #49
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Annem temel malzemelere ilave nohut ekler, geçen sene ben de öyle yaptım.Daha önce yaptıklarım anneminkine benzememişti,o lezzeti veren nohutmuş meğer.

Ben bu sene içine soya fasulyesi de ekleyeceğim kızlar için, belki böylece çaktırmadan yedirebilirim.

Nasipse yarın yapmayı düşünüyorum.

Gelişmeleri bildiririm.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2008, 00:36   #50
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Arkadaşlar, kendi kendine mayalanıp kabaran tarhana hamurundan çörek yapmayı düşünen **** yapanlarınız var mı?. Denemenizi tavsiye ediyorum. Müthiş lezzetli bir çörek oluyor.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 10:16   #51
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Tarhana

Benimki tarhanadan ziyade ne bulduysam koydum çorbası oldu.Kızlara besin değeri daha fazla çorba yapmak adına...


Malzemeler, soya fasulyesi, nohut, azıcık kuru bakla, yarma(göce de deniyor, aşurelik buğday kısaca) haşladım.

Name:  Photo-0229.jpg
Views: 15726
Size:  44.2 KB

Domates,soğan, sarmısak,yeşil biber
Name:  Photo-0232.jpg
Views: 7268
Size:  34.0 KB
Meşhur otumuz
Name:  Photo-0230.jpg
Views: 7249
Size:  41.2 KB

Name:  Photo-0231.jpg
Views: 8359
Size:  43.1 KB
En alta otu yerleştirdim.soğanı, biberi doğrayıp, en üste domatesi rendeledim.

Ocakta hafif suyunu çekip, ot yumuşayana dek kaynattım.
Ot altta olunca sebzelerin suyuyla yumuşuyor, aroması çıkıyor, geçen sene domatesi de doğramıştım ama domates yumuşayıp suyunu verene dek otu yakmıştım, o yüzden bu sene rendeledim, otu yakmadan olayı hallettim.

Name:  Photo-0233.jpg
Views: 6503
Size:  53.5 KB

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 10:24   #52
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Tarhana

Pişince böyle bir şey oldu.

Name:  Photo-0237.jpg
Views: 6005
Size:  55.0 KB
Haşlanmış bakliyatı pişen domateslerle karıştırdım.Kekik, kuru nane,tuz ekledim.
Name:  Photo-0235.jpg
Views: 6077
Size:  45.3 KB
Bahçede tohuma duran rezene tohumlarından koydum
Name:  Photo-0239.jpg
Views: 5928
Size:  45.8 KB

Name:  Photo-0238.jpg
Views: 5913
Size:  53.2 KB
Hepsini karıştırıp, bir bağ maydanoz ekledim.
Name:  Photo-0236.jpg
Views: 5935
Size:  51.1 KB

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 10:32   #53
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Tarhana

Biraz normal un, biraz mısır unu ekledim.Süzme yoğurdu da karıştırdım.

Name:  Photo-0240.jpg
Views: 6239
Size:  53.1 KB
İki gündür güneşte bekleyen kapya,salçalık biber vardı, onu da ekledim,çiğ olarak biraz daha domates rendesi ilave ettim
Name:  Photo-0241.jpg
Views: 6122
Size:  61.8 KB
Hepsini elimle güzelce karıştırdım, son durum bu
Name:  Photo-0242.jpg
Views: 5852
Size:  49.6 KB
Şimdi mayalanmaya başladı.
Name:  Photo-0243.jpg
Views: 5799
Size:  45.2 KB

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 10:40   #54
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
10 gün sonra çok sık gözenekli bez torbaya aktaracağım,orada da mayalanmaya devam eder,3 gün sonra da sofra bezine alırım,geriye ufalayıp, kurutmak kalıyor.

mrduran beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 10:44   #55
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Berduray şimdiden afiyet olsun. Senin de dediğin gibi ne bulduysam koydum çorbası olmuş. Yalnız bir sorum olacak domates çorbayı ekşi yapmıyormu? Mayalanma esnasında da bir ekşi tat oluşuyor. Duble eşki olur gibi geldi bana.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 10:48   #56
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Valla ben kızlarımın doğru beslenmesi için herşeyi yaparım, çok faydalı olduğu halde soya fasulyesini yediremiyordum, tarhanaya da bayıldıkları için çaktırmadan yedirmek için yaptım, diğerleri temel tarhana malzemeleri zaten.

Bez torba orada devreye girecek ,çok fazla ekşilik akıp, gidecek.

mrduran beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 18:14   #57
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Uzun süredir bu bölüme yazılar yazamıyordum, kaynaklarımdan aktarım yapmaya başlayalım bakalım...

Öncelikle Sevgili Berduray bu güzel paylaşım için teşekkür ederiz, ellerine sağlık...

Derslerde gördüğümüz 2 çeşit tarhana yapımını yazayım dedim...

Yoğurt Tarhanası

Malzemeler:

1 kilogram yağlı yoğurt
Aldığı kadar,un tuz

Yapılışı:

Yoğurdu büyük bir kaba koyup, içine aldığı kadar un koyunuz. Yeterince un ilave edip, ekmek hamurundan biraz daha katı olacak şekilde hamurunu yoğurunuz. Üzerini kapatıp bir gece kendi haline bırakınız. Ertesi gün hamuru küçük parçalara bölüp temiz bir bez üzerine koyup kurutunuz. Hafif nemli haldeyken kalbur veya elekten geçiriniz ve toz haline getiriniz. Tekrar serin bir yere koyup kurutunuz. Tamamen kuruyunca serin bir yere koyup kışa saklayınız...

Domatesli Tarhana

Malzemeler:

1,5 kg yağlı yoğurt
2 kg domates
3-4 acı biber
3-4 adet soğan
Aldığı kadar un
Nane, maydanoz, tuz

Yapılışı:

Soğanları doğrayıp, geniş bir tencereye koyunuz. İçine doğranmış biber, domates, nane, maydanoz ve 1-2 bardak su ilave edip iyice kaynatınız. Tencereyi ateşten alıp soğuyunca içine yoğurdu ve alabildiği kadar unu koyup hamur yapınız. Ağzını kapatıp 3-4 gün mayalanmaya bırakınız. Bu süre zarfında zaman zaman hamuru yoğurunuz. Sonra hamuru küçük parçalara ayırıp kurutunuz. Hafif nemli iken elek veya kalburdan geçiriniz. Tekrar bez üzerine koyup kurutunuz. Tamamen kuruyunca torbalara koyup saklayınız...

Belki aynı tarifler yayınlanmıştır ama ben de yazayım dedim...

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2008, 12:57   #58
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Teşekkür ederim Sebo, yollayayım istersen sana da tadımlık, kaktüs kardeşliği, yüzük kardeşliği oluyor da tarhana kardeşliği neden olmasın

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2008, 13:47   #59
Ağaç Dostu
 
Mermaid's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 672
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Valla ben kızlarımın doğru beslenmesi için herşeyi yaparım, çok faydalı olduğu halde soya fasulyesini yediremiyordum, tarhanaya da bayıldıkları için çaktırmadan yedirmek için yaptım, diğerleri temel tarhana malzemeleri zaten.

Bez torba orada devreye girecek ,çok fazla ekşilik akıp, gidecek.
Konu çoçukların gıdası olunca anneler nasılda mucit oluyor.
Kutlarım sizi Berduray;

bende çoçuklarımın sevmedikleri şeyleri değişik atraksyonlarla sunuyorum onlara hiç haberleri olmadan yemiş oluyorlar.
Ama tarhanaya soya fasulyesi karıştırmak hiç aklıma gelmezdi. Fikir için teşekkürler. Hafta sonu kısmet olursa deneyeceğim
Elinize sağlık


Meşhur otunuz nedir? İstanbul'da bulabilirmiyim acaba?


Düzenleyen Mermaid : 11-09-2008 saat 13:52 Neden: Ekleme
Mermaid Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2008, 14:51   #60
Ağaç Dostu
 
Emel Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-06-2008
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 107
Arkadaşlar bizim burada yani aydın yöresinde tarhana şöyle yapılır:

Büyük bir tencerenin içine mesela iki kilodanmı yapacağız
2 kilo yağlı yoğurt 2 kilo dometes 2 kilo kırmızı etli biber, 2.5 kilo kuru soğan 1 bağ tarhana otu doğranacak

olanları doğradıktan sonra iyice kaynatın. Bunlar kaynadıktan sonra soğutun.

Soğuyan malzemenin içine yoğurt un birde eklemek isteyen olursa tereyağını ekleyip iyice karıştırsın.

Bu hamur çok fazla katı olmayacak. Bunu bir kaşık yardımıyla unlanan tepsilere birer kaşık aralıklarla dökün.

Bu döktüğümüz tarhana hamurlarını suyunu çektikçe parçalara ayırın.En sonunda çok kurutmadan ****** avucunuzla avkılayın. Sonra süzgeçten geçirin. Çok ince isteyen olursa bunu ince elektende geçirebilir.

AFİYET OLSUN. Buda bizim aydın yöresinde çok yaygın bir tariftir.

mrduran beğendi.
Emel Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024