agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni23Beğeniler
  • 7 Gönderen kaknus
  • 10 Gönderen kaknus
  • 1 Gönderen LavantaSE
  • 2 Gönderen kaknus
  • 2 Gönderen Safranlı
  • 1 Gönderen kaknus

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-10-2012, 21:25   #1
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
Elma Pekmezi

Elmalar ağaçlarda zebil olunca bu hafta sonunu annemle elma pekmezi yapmaya ayırdık.
Name:  DSC08915.jpg
Views: 2619
Size:  45.4 KB
Bizim buralarda meyve budama, seyrekleştirme, ilaçlama vs işlemler uygulanmıyor.Dolayısıyla dalla çok da büyük elmalarla dolu.Bazen kırılıyor.
Ağaçlardaki elmaları arkadaşların da yardımıyla topladık.Yaklaşık 20 çuval kadar
elma var.Her çuvalı 30-40 kg desek miktarını tahmin edebilirsiniz.
Name:  DSC08937.jpg
Views: 2714
Size:  45.4 KB
Elma pekmezi için ilk adım elmaları yıkayıp tavay koymak.
Name:  DSC08939.jpg
Views: 1886
Size:  31.5 KB
Sonra elmalar ezilecek duruma gelene kadar pişirdik.
Name:  DSC08946.jpg
Views: 1966
Size:  40.1 KB
Pişen elmaları çuvalların içine koyup süzdük.
Name:  DSC08947.jpg
Views: 1855
Size:  42.0 KB

kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2012, 21:31   #2
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
Akşama kadar ancak sekiz çuval elmayı halledebildik.Yani yaklaşık 250-300 kg kadar.
Name:  DSC08948.jpg
Views: 1863
Size:  35.7 KB
Bir gece elmaların süzülmesi için bıraktık.Ertesi gün elma suyunu tavaya koyduk.
Name:  DSC08953.jpg
Views: 1995
Size:  40.1 KB
Resimdeki gibi elmaların suyu kahverengi.Gayet tatlı.
uzun süre kaynattıktan sonra pekmezimiz hazır.
Name:  DSC08956.jpg
Views: 1915
Size:  39.4 KB
Son derece tatlı.Ekmek banıp yenecek kıvamda.Katı değil.Forumda üzüm pekmezinde yazılan toprak katma vs de yok.
Hallolack daha 12 çuval elma var.Üstelik toplanacak elmalar da var.

kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2012, 22:10   #3
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Elma pekmezini ilk defa duydum
Çuvalları görüp, daha toplanacak elma var cümlesini de okuyunca gözüm korkmadı desem yalan olur Hele elmaları yıkamak...
Şaka bir yana; emek olmadan yemek olmazmış. Emeklerinizin karşılığı olarak afiyet, şeker olsun ve Allah kolaylık versin

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2012, 21:02   #4
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Selamlar, ellerinize sağlık ve afiyet olsun öncelikle.

Elmaları yıkadıktan sonra tavada bütün bütün ve hiç su eklemeden mi pişirmeye aldınız acaba merak ettim ?

çiftçi5234 beğendi.
LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2012, 21:26   #5
Ağaç Dostu
 
çiftçi5234's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
Bizim de Ordu'da bahçemizde elma ağaçları var, hep dökülüyor.Hemde şu cinsi azalan taş elmasından, diyebilirimki 150 kg çürüyor.Gurbetluk zor

çiftçi5234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2012, 21:38   #6
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Harika, ilk kez duyudum.Biz üzüm pekmezi yaptık, geçen hafta. Bunu görseydim tava sökülmeden denerdim.

Bizimde elma bahçesi var. Deneyeceğim.

Pişirirken ne kadar su konuluyor?,

Ne kadar elmadan ne kadar pekmez çıkıyor?

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2012, 21:43   #7
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Harika, deneyeceğim.

Pişirirken ne kadar elma, ne kadar su konuluyor?

Ne kadar elmadan, ne kadar pekmez elde ediliyor?

Tadı nasıl, elma tadı var mı?..)

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2012, 23:01   #8
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
Su miktarı elmaların seviyesine çıkacak kadar oldu.Elmaları bütün de koyabilirsiniz kesebilirsiniz de.Biz iki türlü de yaptık.Bütün koyduğumuz elmaların daha çabuk ezildiğini gözlemledim.
Yaklaşık tahminen 300 kg kadar elmada 15 kg kadar pekmez çıktı.Tadı son derece şekerli.Ekşilik yok.Uğraşabilirseniz yapın.Zahmete değen bir ürün elde edersiniz.

kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2012, 09:01   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Elinize sağlık, güzel görülüyor.

Bu alışagelmiş bir pekmez mi? Yani daha önceleri de yapılıyor muydu?

Yoksa elma fazlası var, değerlindirelim mi oldu?

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2012, 10:50   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Bizlerde yıllarca elmadan ekmek yedik
eskiden bolca elma pekmezi yapardık
bizler elmaları tek tek yıkar
tek tek dörde böler ve tohum kısmını ve kuyruk kısmınıda temızlerdik
böylece acılık ve koyu olmadan son derece temiz ve parlak pekmez olurdu
elmanın içi ve kuyruk kısmı ekşilik ve renk bozolması yapıyor

gülenmelek ve Tura beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2012, 14:19   #11
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
Annem bu pekmezi yıllardır yapıyor.Bizde çok olmasına rağmen elma veya diğer meyveleri satma alışkanlığı yok.Sanırım çürüyen elmaları ziyan olmasın diye düşündü ve çıktı.Buralarda asıl pekmez armut pekmezi.
Alıntı:
Bizlerde yıllarca elmadan ekmek yedik
eskiden bolca elma pekmezi yapardık
bizler elmaları tek tek yıkar
tek tek dörde böler ve tohum kısmını ve kuyruk kısmınıda temızlerdik
böylece acılık ve koyu olmadan son derece temiz ve parlak pekmez olurdu
elmanın içi ve kuyruk kısmı ekşilik ve renk bozolması yapıyor
Biz elmaların çekiredk kısmını çıkarmıyoruz.Tadında sorun yok.Çok tatlı pekmez oluyor ve iki yıl bozulmadan sakladığımız oldu.

Tura beğendi.
kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2021, 16:42   #12
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
Fazla kaynatmadan güneşe sererseniz pestil, kaynatmaya devam ederseniz pekmez olur. Ben de pestilini yaptım bu sene.

Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2021, 12:18   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-10-2021
Şehir: Antalya
Mesajlar: 59
Bu elmadan yapilan ayva ve armuttan da yapiliyor. Diger adi Pektin . Onemlidir recel yaparken seker yerine kullanilabilir ve sekerden daha sagliklidir.

Sulezena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024