26-03-2009, 10:51 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-03-2009
Şehir: İZMİR Göztepe, ANTALYA Kemer
Mesajlar: 117
|
Pastırma Yapımı
Öncelikle kafanızdan bir takım düşünceleri atın, pastırma yapılır mı? Güzel olur mu? Zor değil mi? Hayır çok kolay ve dışarıda satılan pastırmadan çok daha güzel oluyor. Sadece yapmak isteyin. Bu tarifi okuduktan sonra sizlerden tek bir şey istiyorum, en yakın kasap veya markete gidip 1kg et alın ve deneyin, ne kaybedesiniz? Alınması gereken et kontrafile olmalıdır. Etin bu kısmı daha yumuşaktır, bu konuda farklı görüşler gelebilir ancak deneyimlerimle sabittir ki tek tavsiyem kontrafiledir. 1 kg aldığınızı farzedelim, etin yağlarını zevkinize göre alın, eti bir tepsiye yatırın, etin alt ve üst kısmını ince tuz (sofra tuzu) ile kaplayın, tuz ile o kadar kaplamalısınız ki et görünmemeli, daha sonra bu etin üzerine bir mermer kapatın, sıkıca koli bantları ile sarın. Evinizde serin bir yere veya buzdolabınızı meyvelik çekmecelerinden birini çıkartarak tepsiyi buraya yerleştirin.Tepsi eğik olmalıdır çünkü tuz yardımı ile et fazla miktarda su kaybedecektir. Tepsinin altına bu suyun birikebileceği bir kap koyun. İlk günlerde et çok su kaybedecektir. Bu suyu fırsat buldukça dökün, fazla bekletmeyin. 2 güde bir eti çevirin (alt-üst biçiminde), tuzlama işlemini tekrarlayın, etten su gelmeyene kadar buna devam edin. Tuzlama olayından sakın korkmayın, bol bol tuz unutmayın. (Tuz torbasından boca edin) Su gelmesi kesildikten sonra et kahverengi bir görünüm alacaktır, bu doğru yolda olduğunuza işarettir. Bir su dolu kap içinde eti yaklaşık 2 gün bekletin, burada amaç fazla tuzun etten ayrılmasıdır. Suyu sık sık değiştirin. Daha sonra eti bir ip yardımı ile serin bir yere asın ve 1 gün kurutmaya bırakı, serin yeri olmayanlar bu işlemi buzdolabında yapabilirler. Artık ete çemen sürme zamanı gelmiştir, çemeni ister kendiniz yapın ister dışarın zevkinize uygun olanı alın, çemeni sürerken elinize plastik bir eldiven giyerek ve eldiveni hafifçe ıslatarak çemeni sürmek çok daha kolay olacaktır. 2 günlük bir bekleme ve kuruma zamanından sonra mükemmel bir pastırma olacak, 2 gün sonunda pastırmayı nylon folyoya sarın ki fazla kurumasın. Hiçbir katkı maddesi olmayan, en kaliteli, yağsız etten yapılmış bir pastırmaya şu an piyasada ulaşmak neredeyse imkansız. Saygılarımla |
02-06-2009, 10:55 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Piyasadaki pastırmaların içine sucuklarda olduğu gibi artık koruyucu atmaya başladılar. Koruyucusuz (E siz)sucuk piyasada bulunmadığı gibi artık koruyucusuz (E siz)pastırma bulmak da imkansız. E ler için nette zaten yeteri kadar bilgi var. Ben içine E katılmamış sucuk ve pastırma bulamadığımdan uzun zamandır bu iki gıdayı yemiyorum. |
10-03-2013, 11:26 | #4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-03-2013
Şehir: helsinki
Mesajlar: 53
|
|
10-03-2013, 11:28 | #5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-03-2013
Şehir: helsinki
Mesajlar: 53
|
Siteye yeni uye oldum. Burayi cok ilginc buldum ImageShack(TM) slideshow http://www.youtube.com/watch?v=7hQMpmrR-ks Düzenleyen FAKO : 10-03-2013 saat 15:56 |
10-03-2013, 12:00 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
|
Kimse denemedi mi bu tarifi? |
10-03-2013, 17:04 | #7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-02-2013
Şehir: hammalistan
Mesajlar: 56
|
Tarifi baska yerde gorup denemistim,fena degil,ama gecenlerde tuzu az koyup eti disarida bekletirken(7ayonce) et kurtlandi,tuzdan hicbir yerinin gorunmemesi lazim eger et disarda,balkonda filan duracaksa,yoksa sinekler yumurtluyor,et kurtlaniyor. |
10-03-2013, 19:55 | #8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
|
Alıntı:
|
|
12-03-2013, 09:37 | #9 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-03-2013
Şehir: helsinki
Mesajlar: 53
|
Basit, HEREFORD dinlenmis danasinin DIS FILESI olarak ciftlikten satin aliyorum. Böyle olunca et basindan itibaren "HELVA" durumunda oluyor, bicakla yaralar acmadan kaya-deniz tuzu icine kadar isliyor. |
|
|