agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni1446Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-03-2009, 11:23   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki)

Sn.MeyveliTepe nin blogdaki bu yazısını buraya aktarmamak olmazdı.

Benim gibi unlu tatlı sevmeyenler için muhteşem bir tat şöleni.

Artık herkes korogaki yapabilir

Blogdaki fotoğraflar kopyalanamadığı için buraya aktaramadım.Sn.MeyveliTepe görsellik için foto eklemesi yapar sanırım

Teşekkürler MeyveliTepe

----------------------------------

Hurmayı kurutsakta mı saklasak...

Cevizler, kestaneler, zeytinler, inşaat işleri, bahçe bakımı ile ilgilenirken, hiç bir şey beklemeden sessizce meyvelerini sunan sevgili Hurma ağacımızı hakettiği şekilde onurlandırmanın zamanı geldi de geçiyor.

Trabzon Hurması, bazen Cennet Meyvesi adıyla tanınan, yaz sonuna doğru portakal rengi iri domates görünümünde meyveler veren bu ağacı biraz ihmal ettiğimizi kabul ediyorum. Hurmaya pek düşkün olmadığımızdan olsa gerek, yapraksız çıplak dallarıyla zeytinler arasında duran bu ağacın yanından bu da hurma deyip geçiyorduk. Taa ki hurma ağacımız çirkin bir ördek yavrusuyken yazla birlikte kuğuya dönüşünceye kadar. Önce açık yeşille başlayıp renkleri giderek koyulaşan parlak, yuvarlak hatlı yapraklar, sonra da aralarında yerini alan turuncu meyveleriyle adeta bir yılbaşı ağacına dönüşüverdi. Derken olağan üstü bir renk cümbüşüyle sarı ve kırmızının farklı tonlarıyla bezenince bakılası bir sonbahar armağanı oldu. Bütün bu güzellik yetmezmiş gibi tek bir ağaç yaklaşık iki yüz kilo meyve de verdi. Sanki zeytinlere gösterilen ihtimamdan o da biraz sebeplenmiş, bize cömertçe teşekkür ediyordu.

Hurmanın fazla meraklısı olmadığından, dağıtacak yer aramaktansa yardımcımız İsmail’e sen ne istersen yap bu meyveleri dedik. O da birazını bize, birazını kendine ayırdıktan sonra satmış, kilosu bir lira bile değilmiş. Lakin biraz araştırma, bu meyvenin Japonca’da “Kaki” ve Latince’de “Diosypyros Kaki” olan adının neden “meyvelerin hası” veya “tanrıların yemişi” anlamına geldiğini öğrenmemize yetti. Tarih öncesi devirlerden beri kuzey batı Çin’de yetişen (orada adı “shi zi”) ve çok eskiden Japonya’ya da getirilmiş olan Hurma’nın meziyetleri saymakla bitecek gibi değil.

Bir kaynağa göre, Kuzey Amerika yerlileri Hurmanın bizde halk dilindeki adıyla “o... hurması” diye bilinen yabani cinsiyle çok eski yıllardan beri tanışıyormuş. Kızılderililer meyveleri yaklaşık yeşil erik kadar olan yabani hurma ağacının kabuğunu kaynatarak elde ettikleri gargara suyunu pamukçuk diye bilinen ağız içi mantarlarını iyileştirmekte, C vitamininden zengin meyve ve yapraklarını iskorbüt hastalığından koruyucu, buruk meyvelerin kaynatılmış suyunu kanlı gaita, lapasını da siğillerin tedavisinde merhem olarak kullanıyorlarmış. Ayrıca kavurulan tohumlarının kahve yerine iç savaş sırasında Amerikan askerleri tarafından yaygın olarak kullanıldığı da söylenenler arasında.

Çin’de ise olgunlaşınca veya kurutularak yenen hurma, tanenli asidinden kurtulsun ve kurusun diye donda bırakılıyor. Japonya’da ise değeri çok daha fazla, özel ve geleneksel bir yöntemle kurutarak sakladıkları hurma yılbaşının olmazsa olmazlarından biriymiş. Japon usulü kurutulan ve “korogaki” adıyla bilinen kuru hurmalar aynı bizim kuru incirlere benzer biçimde pudra şekerine bulanmış gibi görünüyor. Bu pudramsı tabaka, kuruduğunda meyvenin yüzeyine çıkan şekerden dolayı kendiliğinden oluşuyormuş. Hurmanın kurutularak saklanması olasılığı bu konuda daha fazla bilgi edinmeye yöneltiyor bizi ve öğrendiklerimizi hem uygulamaya çalışıyor hem de köydeki dostlarımızla paylaşıyoruz haliyle. Kulağımıza gelenlere göre köy kahvesinde konu tartışılmış ve herkes hurmanın kurutulamayacığında hemfikir olmuş. Biz de bu meydan okumaya karşı koyamadık, Japon usulü hurma kurutma yöntemini araştırıp uygulamaya karar verdik. İki farklı yönteme göre hazırlanmış yaklaşık on adet hurmayı Japon usulüne göre, yılbaşı topları ya da ampuller misali iplerle bir çıtaya bağlı olarak balkonumuzda kurumaya bıraktık. Görüntüleri öyle güzel oldu ki kurumasalar bile en azından süs oldular. Ama bir de kururlarsa, işte o zaman kurumaz diyenlere köy kahvesinde kendi ellerimizle ikram etmeyi düşünüyoruz.

Amerika, Japonya ve bunun gibi hurma sever ülkelerde turta, kek, ekmek ve tatlılarda kullanılan meyvenin toz haline getirilen kabuklarından tatlandırıcı yapıldığını ve yapraklarının turp turşusuna lezzet vermek için kullanıldığını duyunca şaşırdım doğrusu. Bunun gibi ilginç ve pratik bilgi çok. Örneğin hurmalar bir torba veya kutuda muzlarla bir arada saklanırsa daha çabuk olgunlaşıyormuş. İştah açıcı özelliği olan hurmanın, ağacının kabuğunun da sıkıştırıcı etkisinden ötürü kanamayı durdurmakta kullanıldığı söyleniyor. Genellikle öksürük kesici, kanamayı durdurucu, bağırsak gevşetici, besleyici ve mideye yararlı olan meyvenin özelliklerinin olgunluk derecesine göre değiştiği belirtiliyor. İyice olgunlaşmış meyve çiğ yendiğinde bağırsak gevşetici olarak ve hemoroid tedavisi için kullanılırken pişirilerek tüketildiğinde ishale iyi geliyor. Kurutulmuş olgun meyve solunum yolları şikayetlerinde, toz haline getirildiğinde ise kuru öksürük tedavisinde kullanılmaktaymış. Ham meyvenin suyu ise hipertansiyon tedavisinde yararlı oluyormuş. Yeşil olarak toplanıp yapraklarla birlikte saklanarak olgunlaştırılan meyveler çok tatlı olduğu gibi ateşi düşürüyor ve bunun yanı sıra alkol bağımlılığı ve özellikle yumuşak doku iltihaplarının tedavisinde kullanılıyormuş. Dilimlenerek gündüz güneşe gece ise çiğe maruz bırakılan meyvenin yukarıdaki tedavilerin yanı sıra parazit düşürücü olarak da işe yaradığı belirtiliyor. Çiçeğinin sapı ve çiçek zarfı öksürük ve hıçkırığı geçirmekte kullanılıyormuş, Tüm bu bilgileri çeşitli kaynaklardan toplayarak referansları vermeyi de ihmal etmeyen bu sitenin dışında bazı yerlerde içerdiği demir nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanıldığını söyleyenler de var. Ayrıca Çinlilerin binlerce yıllık deneyimleri bu meyveyi yalnızca ateş düşürücü ve akciğer temizleyici olarak kullanmakla sınırlı kalmamış, Çinli kadınlar taze dilimleri ciltlerini nemlendirmek ve güzelleştirmek için de kullanmışlar. Japonya’da hurma suyu balıkçı ağlarını küflenmekten korumakta ve daha kaygan hale getirmekte kullanılmaktaymış. Merak edenler için diğer bir çoğuna olduğu gibi bu ağaca ve yetiştirilmesine ilişkin pek çok bilgiye ağaçlar netten ulaşmak mümkün.

Bu kadar yararı ve pratik kullanımı olan hurmanın diğer kültürlerde neden baştacı edildiğini anladıktan sonra değerlendirmemek çok yazık olurdu. Biz de tanrıların yemişini, meyvelerin hasını sunan hurma ağacımızı meyvelitepenin sembolü olarak benimseyip sitemize baş tacı yaptık.

http://meyvelitepe.typepad.com/meyve...ami-sakla.html

------------------------------------

"Korogaki" yapımı .....

Hepimiz çakılarımızı biledik. Ağaçtan bir sele topluyoruz, sonra oturup hepsini soyuyoruz, iplere bağlıyoruz. Mutfakta, kaynamakta olan suya daldırıp ona kadar sayıyoruz. Çıkarıp, sundurmanın altında hazırladığımız askı çıtalarına bağlıyoruz

http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/hasat/

Name:  korogaki_002.jpg
Views: 34068
Size:  69.5 KB

egülnur, sinbas ve Jakin beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 11:37   #2
ormancık
Guest
 
Mesajlar: n/a
Karadenizli arkadaşlar bu tarifi hemen uygulamalı bence

  Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 14:33   #3
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,774
Galeri: 5
Acaba bu meyveyi marketlerden alan bizler de kurutamaz mıyız?

Mevsiminde uygun denilecek fiyata ister sert ister yumuşak hurma

satılıyor. Özellikle sertlerinden alıp, soyup, sıcak suya daldırıp asabiliriz gibi

geliyor.

Denemek istiyorum

Jakin beğendi.
feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 14:57   #4
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Feriha hanım, markete pazara gelenler genelde karpitlenerek geliyor. Bu da içlerinin az çok yumuşak olmasına sebep oluyor. En güzeli bir ağacı gözünüze kestireceksiniz, sahibiyle önceden konuşarak Ekim ayı gibi meyveler henüz sararmış durumdayken alacaksınız.

Belki büyük şehirlerde bu imkan yoktur. Ama, köylerde kasabalarda hemen her bahçede bir hurma ağacı bulunur. Kimbilir, belki sonbahara doğru ilgi duyan üyelerle böyle bir organizasyon yapılabilir.

Jakin beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 15:13   #5
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn MeyveliTepe, inşallah bu sene bahçenizde hurma çok olur da, sizden almak nasip olur artık)

Jakin beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 15:25   #6
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Lonicera, küçük bir fidanı saymazsak bende sadece bir ağaç var. Maaşallah, her yıl 100 kilonun üstünde meyve veriyor. Köyde her evde böyle birer ağaç var. Şimdiye kadar meyveler ağaçta çürüyordu. Dediklerine göre seneye ziyan etmeyip kurutacaklarmış

Sn.Aslan_K'nın hurma bahçesi var. Fidanları henüz küçük ama olsun. Üyeler arasında hurma rekoltesi tesbit etsek tonlarca çıkar diye tahmin ediyorum.

sinbas ve Jakin beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 15:30   #7
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,774
Galeri: 5
Acaba diyorum bir fidan alsam saksıda kurutacak kadar meyve alırmııyım?

Hani normal bir ağaç bu kadar çok veriyorsa

Jakin beğendi.
feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 15:33   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sizin terasa yakışır, kilolarca olmasa bile 5-6 tane meyve olacağını tahmin ediyorum.

Jakin beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 15:37   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bu arada kurutmalık isteyenler FUYU cinsi Trabzon hurması fidanı dikmesin.

http://www.trabzontarim.gov.tr/oku.php?tn=569

Jakin beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 15:45   #10
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,774
Galeri: 5
Sanırım en akıllıcası Ekim ayı gibi ağaç sahibi üyelerimizden meyve almak.

Sayın Meyvelitepe nin dediği gibi karpitlenmeden sararır sararmaz bir miktar

alıp denemek.

Sevgili hurma ağacı olan arkadaşlar bedelini ödemek kaydıyla bir miktar

meyvenize dalında iken talibim.

Şimdiden teşekkür ederim.

Jakin beğendi.
feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 15:53   #11
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
O zaman organizasyona katılacak hurma ağacı sahibi arkadaşların ( ürünleri toptan satmadan) bu başlığa katılımı gerekiyor. Ben de şimdiden bir miktar talip olduğumu belirtmek isterim. Herhangi bir işlem görmeyen hurmaya buralarda ulaşmak tanıdık olmadıktan sonra zordur herhalde. Zaten uygulansa bile bunu anlama şansımız yok.

Jakin beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 16:51   #12
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Tamam işte. Daha vaktimiz var. Eminim çok güzel bir organizasyon yapabiliriz. Üstelik sadece hurma için de değil. Sosyal dayanışmanın da ötesinde, hem alanın hem de satanın karlı olacağı bir şey olur bu. Alternatifler böyle yaratılır. Bu fikri çok sevdim.

Jakin beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 17:18   #13
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn MeyveliTepe, siz o zaman yavaş yavaş yapım için buradan püf noktaları vermeye başlarsınız. Gerçi blogunuzdaki bilgiler buraya aktarılmış ama bazı noktaları merak edenimiz olur. Benim merak ettiğim hususlar var, örneğin hurmalar tüm işlemlerden geçip asıldıktan ne kadar bir süre sonra tüketilme aşamasına geldiği, ayrıca çok miktarda yapılırsa nerede ve hangi koşullarda muhafaza edilebileceği gibi.

Jakin beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 17:21   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bence en iyisi kurutulmuşunu satın almak

Jakin beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 17:23   #15
ormancık
Guest
 
Mesajlar: n/a
Bence de kurutulmuşunu satın almak çünkü balkonda yer kalmadı

Jakin beğendi.
  Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 19:51   #16
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
O zaman organizasyona katılacak hurma ağacı sahibi arkadaşların ( ürünleri toptan satmadan) bu başlığa katılımı gerekiyor. Ben de şimdiden bir miktar talip olduğumu belirtmek isterim. Herhangi bir işlem görmeyen hurmaya buralarda ulaşmak tanıdık olmadıktan sonra zordur herhalde. Zaten uygulansa bile bunu anlama şansımız yok.




Zamanı gelince bir salı günü TİRE'ye buyrun gelin. Pazarda köylüler bolca satıyorlar. Fiyatıda marketlere göre uygun oluyor. Bekleriz efendim misafirimiz olursunuz. Biz 3 tane hurma fidanı diktik ama 2 yıl sonraya meyve verirmiş. Bende alıp deneyeceğim.

Jakin beğendi.
nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 20:01   #17
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn nazlı06, nazik davetiniz için çok teşekkür ederim, inşallah nasip olursa gelmek isterim. Geçen yıl ben de 1 fidan edinip bahçeme dikmiştim. Dediğiniz gibiyse bir ihtimal bu yıl meyvesini görebileceğim desenize

Jakin beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 20:41   #18
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Name:  hoshigaki3.jpg
Views: 41835
Size:  59.4 KB
Japonlar hurmaları böyle kurutuyorlar

Name:  hurmalar.jpg
Views: 56330
Size:  33.1 KB
Biz de böyle yaptık

Name:  hurmalar_1.jpg
Views: 46433
Size:  32.3 KB
Kurumuş durumları da böyle. Meyvelerin dışındaki beyazlık meyve yüzeyine çıkmış olan doğal şeker. Pudra şekerini andırır bir tadı var. Meyvenin içi de çikolata gibi.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 20:44   #19
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Hurmaların kuruması yaklaşık üç ay sürüyor. Çıtalar, üstü kapalı ama hava akımına açık bir yerde olmalı. Mevsim itibarıyla kurumayı sağlayan güneş ve ısı olmaktan çok hava akımıdır.

Sevgi Durul ve Jakin beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 21:10   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
...Yine aynı aile bir de kurutulmuşlarını satıyor bu meyvenin. Kurutulmuş cennet meyvelerine hoshi gaki deniyormuş Japoncada. Geçen gün gitmişken ilk defa bu kurularından da aldım ve ilk ısırıkta bu meyveye de hurma denmesinin sebebinin tesadüf olmadığını düşünmeye başladım: kuru cennet meyvesi ile hurmanın tadı o kadar benziyor ki! Hem meyve olgunlaşmadan kurutulduğu halde o burukluğundan da eser yok. Çekirdekler kurumuş, dikkatle yemek gerekiyor.

Nasıl kurutulduğuna gelince:

Eylül - ekim aylarında elma gibi sertken toplanan cennet meyveleri soyuluyor, iki tanesi bir ipin ucuna bağlanIp, dengelenip asılıyor.

Havanın kuruluğuna bağlı olarak 3 - 7 gün içinde etrafında bir kabuk bağlıyor.

Bunu hafifçe yuvarlayarak masajlayıp içinin de yumuşamasını, kurumasını sağlıyorlar. Bu masajlama işlemi 3 - 5 güne bir, 3 - 5 hafta boyunca tekrarlanıyormuş.

Sonunda yuvarlanamayacak kuruluğa geldiğinde buzlukta saklıyorlar.

Buzlukta saklamalarının sebebi de bizim buraların gereğinden fazla sıcak olması diye düşünüyorum.

Çok çok emek sarfediliyor bu işlem için ama harika bir sonucu var. Mevsimi geçti denemek için, belki seneye?

http://www.yogurtland.com/turkce/200...ennet-meyvesi/

---------------------------------------

Yazıdaki masajlama işlemi nasıl yapılıyor merak ettim.?

Jakin beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2009, 21:34   #21
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Hurmaların kuruması yaklaşık üç ay sürüyor. Çıtalar, üstü kapalı ama hava akımına açık bir yerde olmalı. Mevsim itibarıyla kurumayı sağlayan güneş ve ısı olmaktan çok hava akımıdır.



Sn. meyvelitepe, hurmaları kuruturken sineklerden nasıl korudunuz? Kurutma askılarının üzerine ince bir bez yaysak sineklerden kurtarmış olabilirmiyiz?

Jakin beğendi.
nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2009, 21:48   #22
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
İlginçtir ama sinek gelmedi. Oysa meyve sebze biraz dışarda kalınca hemen küçük meyve sinekleri gelir. Şayet sinek gelecek olursa ince tülbent gibi bir şey kullanılabilir tabii. Yeterki hava akışı kesilmesin.

Jakin beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2009, 15:23   #23
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sezonun ilk hurmalarını bugün bir markette gördüm. Üstelik tam da aradığım şekilde, sert ve hafif sarı renkte. Korogakiyi şimdilik 3 kilo ile denemek niyetindeyim.Yarın ilk işim hepsini gerekli işleme tabi tutup bir an önce kurumaya bırakmak.

Sevgi Durul ve Jakin beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2009, 20:16   #24
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Bugün hurmaları bir güzel soyup Sn MeyveliTepe' nin vermiş olduğu bilgiler dahilinde kaynar suda bir süre tutup iplere bağladım ve astım. Miktar az olduğu için fazla uğraştırmadı, fakat bir kısım hurmanın sapları olmadığı için bu bölümde akla karayı seçtim. Korogaki yapmaya niyetlenen arkadaşlar varsa buna çok dikkat etsinler. Meyveyi seçerken hem tam olgunlaşmamış olmasına hem de mutlaka bir miktar saplı olmasına özen göstersinler.

Güneş almayan balkonda bir köşeye ip gerip herbirini tek tek birbirine değmeyecek şekilde astım. Komşular gördüğünde ne düşünecekler bilemiyorum artık

Sevgi Durul ve Jakin beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2009, 20:22   #25
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Lonicera,
Hurmaları astığınız yer güneş alabilir. Bir mahzuru yok. Mutlaka hava akımına ve rüzgara açık olsun. Kurumayı esas sağlayan hava akımı oluyor.

3 Kg hurmadan topu topu yarım kilo kurumuş hurma olur. Kuruduğunda yeni hurma bulma imkanınız kalmamış olur ve 30 kilo almadığınıza çok pişman olursunuz. Benden söylemesi

Sevgi Durul ve Jakin beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2009, 20:29   #26
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Hadi bakalım, şimdi tekrar hurma mı arayacağız? Bahçede, üzerinde 3 adet meyvesi olan bir küçük fidanım var. Gözünün içine bakıyorum ama kıyamıyorum koparmaya Yolumuz civar köy ve ilçelere de düşmüyor ki. Yarın yine market market dolaşmaya devam desenize.

Sevgi Durul ve Jakin beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2009, 21:38   #27
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
merhaba

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Hadi bakalım, şimdi tekrar hurma mı arayacağız? Bahçede, üzerinde 3 adet meyvesi olan bir küçük fidanım var. Gözünün içine bakıyorum ama kıyamıyorum koparmaya Yolumuz civar köy ve ilçelere de düşmüyor ki. Yarın yine market market dolaşmaya devam desenize.
Sn Lonicera

Almış olduğunuz hurmanın fiyatı ne kadar acaba.Bu bölgede henüz olgunlaşmaya başlamadı.Bende denemek için sabırsızlanıyorum.O kadar çok ki neredeyse ağaçların üzerinde çürüyüp gidiyor.

akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2009, 21:59   #28
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Arkadaşlar,
Hurmalar çok sert olmalı. Genelde manava pazara gelenler karpitle olgunlaştırılarak geliyor. Onlardan kurutmaya çalışmayın, olmazlar. Mümkünse civardan hurma ağacı bularak satın almanız daha iyi olur.

Jakin beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2009, 22:14   #29
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 Mesajı Göster
Sn Lonicera

Almış olduğunuz hurmanın fiyatı ne kadar acaba.
Sn akcan67, buradaki markette kilosunu 2 TL. ye satıyorlar. Bulunduğunuz bölgede olgunlaşmadıysa sanırım daha iyi. Meyvesinin çok sert olması gerekiyormuş. Benim aldıklarım çok sert ve sap kısmına doğru hafif yeşil renkti.


Düzenleyen Lonicera : 13-10-2009 saat 22:21 Neden: bilgi ekleme
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2009, 22:18   #30
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Köylüden, ağaç sahibinden alırken ödedikleri fiyat 80 kuruşu geçmez.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024