agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni1446Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-11-2010, 17:09   #331
Ağaç Dostu
 
KAPTANzst's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 2,691
Galeri: 26
Bende bugün yaptım kurutma işini. Sizler içinde fotoğrafladım

Eklenen Resimler
     
Jakin beğendi.
KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2010, 17:13   #332
Ağaç Dostu
 
KAPTANzst's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 2,691
Galeri: 26
Unhappy

Devam ederken kaynayan suya dıkkat edin. Kararma oldu. Suya 10 sn batırılan meyvelerden su yüzünde beyaz lekeler oluştu. Sanırım şeker gibi bir madde bu.
Yaptığım işlemden sonra astım. Bu görünüşü bile bana yetıyor

Eklenen Resimler
    
Jakin beğendi.
KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2010, 17:24   #333
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Maşallah, maşallah görünümleri çok güzel. Ama hemen pencereleri kapıları açın. Mutlaka korender gerekiyor.
Geçen sene ben de böyle depoya koymuş ve İstanbul'a gitmiştim. Pencereler kapılar açık olarak bırakıldığı halde 15 gün sonra geldiğimde hepsinin küflenip felâket sinek deposu olduğunu gördüm.
Bütün emeklerim çöpe gitti.

Bence siz bu durumu sayın MeyveliTepe ile bir konuşun. Üstad o.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2010, 17:39   #334
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Name:  hurmalar.jpg
Views: 2990
Size:  63.6 KB

Geçen hafta yoktuk. Hazırladığım askılara yardımcım biraz soyup asmış. Bazıları neredeyse kurumuş. Küçüldükleri için aralara yenilerini de astık.

Bugün yeni askılar hazırladım. Tam imalata geçiyoruz.

Sn.Kaptanzst,

Toplarken saplarını tam olması gerektiği gibi ayarlamışsınız. Astığınız yer tam kapalı ise işiniz zor. Fotoğraf çektiğiniz yer dışarıya tam açık ise olabilir, yalnız karşı duvardaki pencereleri hep açık tutmalısınız.

Biz bir ipe beşer tane bağlıyoruz genelde, daha pratik oluyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2010, 17:47   #335
Ağaç Dostu
 
KAPTANzst's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 2,691
Galeri: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Maşallah, maşallah görünümleri çok güzel. Ama hemen pencereleri kapıları açın. Mutlaka korender gerekiyor.
Geçen sene ben de böyle depoya koymuş ve İstanbul'a gitmiştim. Pencereler kapılar açık olarak bırakıldığı halde 15 gün sonra geldiğimde hepsinin küflenip felâket sinek deposu olduğunu gördüm.
Bütün emeklerim çöpe gitti.

Bence siz bu durumu sayın MeyveliTepe ile bir konuşun. Üstad o.

Burası binanın 4. katı ve pencere ve kapısı yok. 1 odada 4 pencere 2 kapı tamamen açık

İlginize teşekkür ederim

KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2010, 17:50   #336
Ağaç Dostu
 
KAPTANzst's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 2,691
Galeri: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Eklenti 178927

Geçen hafta yoktuk. Hazırladığım askılara yardımcım biraz soyup asmış. Bazıları neredeyse kurumuş. Küçüldükleri için aralara yenilerini de astık.

Bugün yeni askılar hazırladım. Tam imalata geçiyoruz.

Sn.Kaptanzst,

Toplarken saplarını tam olması gerektiği gibi ayarlamışsınız. Astığınız yer tam kapalı ise işiniz zor. Fotoğraf çektiğiniz yer dışarıya tam açık ise olabilir, yalnız karşı duvardaki pencereleri hep açık tutmalısınız.

Biz bir ipe beşer tane bağlıyoruz genelde, daha pratik oluyor.

Sayın meyvelitepe burada ve sızın sıtenızden takıp ediyorum sizi. Burası inşaat halinde ve kapı ve pencereler takılmamış.Gayet havadar ve yüksek olduğundan akım bol

KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2010, 17:54   #337
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sürekli hava akımı varsa sorun yok. Yine de devamlı izleyin. Üzerleri kabuk bağlıyor ve bu kabuk dokunduğunuzda kuru ise ortamın iyi olduğunu gösterir. Islak ya da nemli ise yeterli hava akımı yok demektir. Bir hafta sonra hurmalar neredeyse yarı yarıya küçülmüş olmalı.

Bir terslik olursa yerlerini değiştirmeyi düşünürsünüz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2010, 18:16   #338
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Sayın MeyveliTepe 334 numaralı mesajdaki fotoğrafı izlerken sanki etrafta tel varmış gibi geldi bana.

Ben de pergoyaya astım hurmaları kuşlar didiklemesin diye koruma altına alayım mı? Elimde ince dokunmuş ağ var.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2010, 18:25   #339
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Arka planda görülen tel 10 metre kadar uzaktaki bahçe teli.

Kuşlar kuruyan hurmaları gagalıyorsa ağ kullanabilirsiniz. Fakat bahçede çok kuş olduğu halde bizimkilere hiç gelmediler. Kuşlar olgunlaşmış ya da yumuşak dokulu meyveleri gagalamayı seviyorlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2010, 11:03   #340
Ağaç Dostu
 
KAPTANzst's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 2,691
Galeri: 26
Yeni hazırlananlar ile 3 gün önce asılanlar arasındaki fark.
Bu arada o kadar cereyan yapıyorki/Hava akımı) ben grip oldum bu sıcaklarda:=))

Name:  kaptan1.jpg
Views: 1456
Size:  46.0 KB

Name:  kaptan2.jpg
Views: 1450
Size:  28.9 KB

Name:  kaptan3.jpg
Views: 1458
Size:  28.0 KB

Jakin beğendi.
KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2010, 11:29   #341
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Arka planda görülen tel 10 metre kadar uzaktaki bahçe teli.

Kuşlar kuruyan hurmaları gagalıyorsa ağ kullanabilirsiniz. Fakat bahçede çok kuş olduğu halde bizimkilere hiç gelmediler. Kuşlar olgunlaşmış ya da yumuşak dokulu meyveleri gagalamayı seviyorlar.
Teşekkür ederim.
Bu arada size birşey danışmak istiyorum.
Dün kasap94 ün bahçesine gittik, o da hurmalarını asmış. Sitede açıklayacak ama neticesini bekliyor. Ama ben sabırsızım galiba.

Kasap94, korogaki yapacağı hurmaları batıracağı sıcak suyun içine bir miktar yabani kekik atmış. Annesi, anneannesi evvelden elma kuruturlarmış. Kuruttukları bu meyveler güvelenmesin diye kekikli sıcak suya batırılıp da kurutulurmuş o zaman küflenme de olmazmış.
Kasap94 de bir kısım hurmaları kekikli suya batırmış bir kısım hurmaları da sizin tarif ettiğiniz şekilde yapmış. Kekikli suya batırdıkları sanki daha çabuk kurumaya başlamışlar gibi.
Bu konuda sizin düşünceniz nedir?

Jakin beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2010, 11:34   #342
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Offff bu ne güzelliktir sayın kaptanzst? Yutkunmaktan bir hal oldum.
Ellerinize sağlık.
Şimdi bir şey daha farkettim. Sizin son resimlerinizde kurumaya yüz tutmuş hurmalar pırıl pırıl. Büzüşmeye başladıkları halde parlak parlaklar.
Kasap94 ün kekikli suya batırdıkları mat ve kahve rengi. Lilium da bunu tenkit edip durdu.
Kasap94 den rica edelim de yakın bir fotoğraf yüklesin, kararı beraberce verelim.

Jakin beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2010, 16:24   #343
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
...
Kasap94 de bir kısım hurmaları kekikli suya batırmış bir kısım hurmaları da sizin tarif ettiğiniz şekilde yapmış. Kekikli suya batırdıkları sanki daha çabuk kurumaya başlamışlar gibi.
Bu konuda sizin düşünceniz nedir?
Denemediğim için bir şey söyleyemiyorum. Fakat en azından herhangi bir mahzuru olmaması lazım. Sanırım hep birlikte izleyeceğiz.

Buralarda lodos başladı. Nem oranı %40 civarında ve epey kuru sayılır. Bu havada asılanlar hızla kurumaya başladılar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2010, 16:34   #344
Ağaç Dostu
 
KAPTANzst's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 2,691
Galeri: 26
Kekikli suda bende yaptım ama henüz renk farkını göremedim. Degişik denemeler yaptım diyebiliriz. mesela suya batırma zamanları farklı olanlar var10-20 30 sn olarakvede kekikli suda.ben ilk burada gördüm yazılanları tam okudun birazda meyvelitepenin sitesinden takip ettim. Sonrada bi sentez yaparak uyguladım. Şu anki görünümleri gerçekten muazzam. Havalarda kuru ve güneşli gidiyor.İyi rastladı hava şartları. Asılan yerdede çok kuvvetlı hava akımı oluyor. Gereken herşey uygun.
Bakalım sonuç ne olur

KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2010, 17:18   #345
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
İlk baştaki renk farkı meyvenin olgunlaşma seviyesi ile ilgilidir. Olgunlaşmaya yakın meyvelerin rengi canlı turuncu ve parlak olur, diğerleri daha açık renk ve mat. Kuruyunca bir fark kalmaz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 11:56   #346
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Ben de gelip-gidip kendi hurmalarımı inceliyorum. Kaptanzst'nin ki kadar parlak değiller ama bu lodos ve güneş iyi geldi ki 4 günde bayağı fark ettiler.
Haydi hayırlısı.
Sayın MeyveliTepe sayenizde güzel bir endüstri oluşturduk, sağ olun.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 15:22   #347
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Benim denemelik yaptığım üç beş hurma bugün tam bir haftasını doldurdu. Güneş ve lodos hurmaların kuruması için çok olumlu etken. Hurmalar yarı yarıya hacim ve ağırlık olarak küçüldü. Tadını beğenirsek daha çok miktarda yapacağım

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 16:09   #348
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
Tadını beğenirsek daha çok miktarda yapacağım
Bence hiç vakit kaybetmeyin sonra siz de benim gibi çok üzülürsünüz.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 17:17   #349
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Haftaya yine alıp, kurutmaya çalışacağım Güler hanımcığım Başta sizin ve MeyveliTepenin, arkadaşlarımın ağız tadlarına güveniyorum

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 17:53   #350
Ağaç Dostu
 
KAPTANzst's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 2,691
Galeri: 26
Ben ilk defa denedim. En büyük şansım hava şartlarının uygunluğu olsa gerek. Başkası yapsa ben kıskanırdım:=)) Meyvelitepeden öğreneceğimiz çok şey daha var. Çıkıp hurmalara baktıkça ömrüm artıyor....Tadınıda sizlerden duyduk. Saymadım ama 200 yakın yaptım. birazda dalında olgunlaşsın diye ayırdım ama sürekli aklımda. Biraz dahamı yapsam diye:=))

KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 19:41   #351
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Teşekkürler, kendi adıma da çok keyifli bir durum. Hurmaların kurutulabildiğini Japonlardan öğrenip ilk denemeyi yapmamızdan sonra üçüncü yıl ve artık ne kadar çok kişi hurma kurutuyor. Köyde de hemen her evde balkonlara dizi dizi sallandırıldı. Adamlar zahmete girmediği için kadınlar yapıyor şimdilik, ama biliyorum ki gelecek yıl adamlar da ellerine alacak çakıları

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 21:02   #352
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
Tadını beğenirsek daha çok miktarda yapacağım
Daha çok yapmadığına üzüleceğine şimdiden söyleyebilirim.

Kuruduktan sonra yarıp içine yarım ceviz koyup yemek çok daha nefis oluyor, en azından ben yemeye doyamadığımı söyleyebilirim. Deneyin hak vereceksiniz.

Bu yıl havalar da hurma kurutmaya çok müsait, ben daha hurma işine el atamadım işlerimden dolayı, bayram sonuna bıraktım, inşallah bayram sonuda havalar böyle olur.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 21:29   #353
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
İkinci partiyi ben de herhalde bayram sonrası yapacağım sevgili Lilium İnşallah onları da böyle sorunsuz kurutabiliriz

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 21:32   #354
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Kurutmak için meyvelerin yumuşamamış olması lazım, aman dikkat.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 21:47   #355
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Satın alırken yeşilden yeni sarıya dönenleri seçmiştim Sn MeyveliTepe. Yeni kurutacaklarımı üreticiye önceden iyice tarif edip, sipariş vereceğim. Özellikle sapların uzun kesilmesini isteyeceğim

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 21:50   #356
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu çok iyi olur. Özellikle de saplar ilmek geçirilecek kadar uzun olursa kolaylık olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2010, 00:41   #357
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Ben oldum olasıya Trabzon hurmasını severim.
Çocukluğumda da rahmetli annem en az 250 tane alır, köşkün çatı katına astırırdı. Ben okuldan geldiğimde önce çatı katına uğrar hafifçe olmuş olanlarını yerdim. Hem de kendi usulümle. Önce olmuş olan hurmaların altına işaret parmağımı batırır daha sonra ellerimi arkada birleştirerek ayak parmaklarımın üzerinde yükselir ve delik kısmından emerdim. Hiç elimi sürmeden. Ne de büyük keyif alırdım.
Rahmetli annem de " kızım içlerini emiyorsun kabuk ve sapları ipte asılı kalıyor, sinek yapar, koparsana onları" diye dert yanardı.

Sitede sayın MeyveliTepe'den korogakiyi öğrendik. İlk denemem hüsran oldu ama sağolsunlar kendi yaptıklarından bana göndermek lütfunda bulundular da ne kadar tatlı ve güzel olduklarını öğrendim.

Bu sene yaptıklarım şimdilik iyi durumdalar, ama daha bir ağaç hurmam var onları da kendi usulümde tüketeceğim.

Jakin beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2010, 06:55   #358
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
Bunlarda benim 16 gündür kurumakta olan hurmalarım.

Eklenen Resimler
   
Jakin beğendi.
Vonalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2010, 06:58   #359
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
kivi kurutması denemem. bakalım kuruyacak mı?

Eklenen Resimler
 
Jakin beğendi.
Vonalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2010, 20:31   #360
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
4.11.2010 da kurutmaya başladığım Trabzon hurmalarının bu akşamki denememden sonra kuruduklarına karar verdim. Hurmaların içlerini kestim, dışları ile aynı renkte. Tadını çok merak ediyordum, gerçekten güzel. Hurmaların yaş meyve tadı bana biraz buruk gelirdi ve sevmezdim, fakat kuruyunca burukluk kalmamış, çok tatlanmış, beğendim. Sn MeyveliTepe'ye ve arkadaşlarıma teşekkür ederim İkinci parti kurutmaya yakında başlayacağım

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024