agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri > Kendi Bahçemizi Yapalım
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-07-2005, 15:48   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Bahçe, Peyzaj Nedir?

BAHÇE NEDİR?

Çeşitli ağaç, ağaççık, yıllık, çok yıllık bitkilerin toplu olarak bulunduğu alanlara PARK, daha uygun bir deyişle BOTANiK PARKI diyoruz. Botanik parkının ormandan farkı var mıdır? Vardır elbette. Ormanın ürünlerinden (kereste, yakacak, meyve, yan ürünler, v.s.) yararlanırız. Oysa Botanik Parkı, sadece dinlenme, göz zevki gibi ideal yararlara ve amaçlara dönük ve ormana göre daha küçük bir alan kaplayan bir bitki topluluğudur. Bu alan belli bir mimari stiline göre düzenlenebileceği gibi, kendi zevkimize ve yörenin özelliklerine göre gelişi güzel de düzenlenebilir.

Bir botanik parkında, yerli (endemik), yabancı (egzotik) ağaçlar, ağaççıklar, çalılar, çiçekler, sarnıcı, örtücü bitkiler, çimler çimenler, havuzlar, göletler, yollar, alleler, pergolalar, korbeyler, platbantlar, kameriyeler, oturma, dinlenme mahalleri v.b. bulunur. Parklar kamunun yararlandığı, moral ve sağlık kaynağı ortak mahallerdir.

Eskiler bağ-bahçe deyimini çok kullanırlardı. Günümüzde de bu deyimleri tekrarlar dururuz. Bağ; bildiğimiz üzüm kütüklerinin bulunduğu bir tarım alanını ifade eder. Dilimize Farsça'dan gelmiş olup tarla, ekili yer, yemiş veren ağaçların yetiştirildiği arazi parçası anlamına gelir. Sonra sonra özellikle üzüm bağı dar anlamına itelenmiştir. BAĞÇE ise küçük bağ anlamındadır. Zamanla galatlaşarak BAHÇE olmuştur. Etimolojik anlamı "küçük bağ" ise de zamanımızda bir evin, bir okulun, bir kışlanın, bir sitenin, bir caminin, bir kilisenin v.b. binadan arta kalan kısmı olarak düşünülür. Bu kısım ağaçlıklı olabileceği gibi, çiçeklik, sebzelik, meyvelik, hatta boş olabilir.

İnsanlar 5-6 bin yıl öncesinden başlamak üzere bu bahçeleri düzenli hale getirme çabasını sürdürmüşlerdir. M.Ö. 4000 Mısır, sonra İranlılar. Yunanlılar, Romalılar, Abbasiler ... kendilerine özgü bir mimari anlayışla Bahçe Düzenlemeleri yapmışlardır. Rönesansla birlikte bahçe düzenlemeleri de atılım yapmış, Fransız, Alman, ingiliz stilleri ortaya çıkmış; diğer yandan kendine özgü figürlerle Uzak Doğu (Çin, Japon, Kore) stilleri gelişmiş (Bu stillerde doğa örnek alınır.)

Bu suretle bahçe düzenleme işi zamanla bir sanat, bir güzel sanat haline gelmiştir. Bahçe düzenlemesini planlayanlara BAHÇE MiMARi denilmiş. Zamanla bu elemanları yetiştiren okullar, fakülteler, akademiler açılmıştır.

PEYZAJ nedir?

Peyzaj bahçe düzenlemesinden farklı bir kavram mıdır? Yukarıda bahçe düzenleme işlemlerinin bir sanat dalı haline gelip disipline edildiğinde değinmiştik. Bahçe düzenlemesi bilimsel ve sanatsal olarak ele alınınca diğer branşlarda olduğu gibi genişlemeye, gelişmeye başlamıştır.

Mekan düzenlemesinin:


a- iç mekan düzenlemesi (Mimari)
b- Dış mekan düzenlemesi (Çevre)



şeklinde iki grupta ele alındığını biliyoruz.
Mimar bir binanın iç tasarımını yapar, projelendirir. Bir de binanın dışında kalan, bahçeler, yollar, duvarlar, havuzlar, setler, tesisler vb. vardır. Bunlar dış mekanlardır. Tasarımı için yapı bilgisi, estetik, statik, hidroloji, çizim tekniği, dendroloji gibi bir takım disipline edilmiş bilgilerin tasarımcıda toplanmış olması gerekir. işte bu ve benzeri bilgilerle donatılmış elemanların yaptığı dış mekan projelerine PEYZAJ diyoruz. (Aslında peyzaj sözcüğü manzara ya da daha doğrusu kır manzarası, kır resmi anlamında, Fransızca'dan alınan resim ve fotoğraf sanatına ait bir terimdir.) Uygulama alanı zamanla genişleyerek, bir bahçeden çok büyük, birçok bahçeleri, yerleşim alanlarını, korulukları, kırsal alanları içine alacak kadar büyük doğa parçalarının düzenlenmesinden, kent planlama branşına kadar dayanmıştır.

Özetlersek, dış mekan düzenlemesi geniş ve kapsamlı anlamda peyzaj bölümünü oluşturur. Peyzaj işini meslek edinenlere "peyzajist", "peyzajcı; Peyzaj işinin tasarımını, projelendirmesini yapan akademisyen elemanlara da "peyzaj mimarı" denilmektedir.

Bir peyzaj mimarının böyle bir proje yapabilmesi için, mimari bilgisinin dışında yukarıda da değindiğimiz gibi toprak, ekoloji, botanik, sistematik, tanı, sulama, hidroloji, dendroloji (Ağaç Bilgisi) gibi bilgilerle de donatılmış olması gereklidir. Bu bakımdan herhangi bir mimar peyzajcı olamayacağı gibi, her hangi bir orman mühendisi, ziraat mühendisi ya da botanikçi de peyzajcı olamaz Bunu özellikle vurgulamamızın nedeni, bugün pek çok kişinin peyzaj mimarı olarak ortaya çıkmasından duyulan rahatsızlıktır.

Üniversitelerimizde artık ülke ihtiyaçlarına yetecek kadar Peyzaj Mimarı yetiştirilmektedir, ister bahçe düzenleme olsun, ister çevre düzenleme olsun bunları mutlaka uzmanına yaptırmalıyız. Düşünün ki bugün yapılan ve uygulamaya başlanan projede 5-10-20 sene sonrasının durumları dikkate alınmaktadır. Konudan habersiz bazı ihtiyaç sahipleri, bahçesinin yıllar sonra kavuşacağı şekli, kompozisyonu hemen istemektedir. Bu mümkün değildir. Projede yer alan bir çam ağacı ancak 10-15 yıl sonra projede gösterilen bir mekanı kaplayabilecektir. Oysa bugün 4-5 yaşında ve boyu 1 m.den küçüktür. Onun yanında yer alan bir başka ağaç da belki 5 yıl sonra istenilen düzeye erişecektir.

Peyzaj Mimarı bunların ileriki yıllarda ne kadar boylanacağını, tepe tacı ile ne kadar mekan kaplayacağını, ne form alacağını; bu ağaç ve ağaççıkların, çalıların vs. birbiri ile nasıl uyum sağlayacağını bugünden görür ve projelendirir. Peyzaj Mimarlarına güvenmek ve beklemek zorundayız. Aksi halde bugünden zorlama ile ortaya çıkarılmaya çalışılan tablo şimdilik bizi tatmin etse de yarınlarda çok pişman olacağımız uyumsuz bir gelişme göstereceğinden hiç şüphemiz olmamalıdır.

Peki, bütün bu işleri, işlemleri ehline yapılamasının zorunluluğu karşısında biz kendi olanaklarımızla hiçbir şey yapamayacak mıyız? Örneğin kendi okulumuzun bahçesinin küçük bir bölümüne ağaçlar dikip, çiçekler ekemeyecek miyiz? Ya da evimizin örneğin 300-500 metrekarelik bir bahçe kısmında kendimiz hiçbir düzenleme yapamayacak mıyız?

Bu yazıların amacı zaten budur. Böyle küçük bir mekanda kendi kendimize neler yapabiliriz, nasıl yapabiliriz? Bunlara yanıt bulmaya çalışacağız Daha büyük mekanlarda da (Doktor gelinceye kadar ilk müdahale gibi) biz de bir takım işlemleri belki yapabiliriz. Ama çok dikkatli olmak zorunda olduğumuzu da unutmayarak. Zira bu yaptıklarımız bir süre sonra yanlış uygulandığı için ortadan kalkabilir.

Örneğin çirkin görünümlü bir alanı örtmek için ne yapacağımızı düşünürken, hiç aklımızda olmadığı ya da beklemediğimiz halde bir yerlerden dikilmek üzere fidanlar veya ağaççıklar geldi ve bunların hemen dikilme zorunluluğu doğdu, işte bu halde bekletmeden ve anlatmaya çalışacağımız bilgiler ve tekniklerle hemen uygun yerlere dikime geçebiliriz. Proje müellifi, sonra ya bunları dikkate alarak projesini düzenler (Röleve yaparak) ya da çok yanılma varsa yerlerini değiştirir.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2009, 22:29   #2
Yeni Üye
 
lior's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 18
"... Peyzaj işini meslek edinenlere "peyzajist", "peyzajcı; Peyzaj işinin tasarımını, projelendirmesini yapan akademisyen elemanlara da "peyzaj mimarı" denilmektedir."
Bu tanımların tamamen geçersiz olduğunu belirtmekte fayda var sanırım. Yazarın düşüncelerini yansıtıyor olabilir ancak doğru olan tanımlar aşağıda ki gibidir;
Peyzaj “paysage” Fransızcadan dilimize yerleşmiştir. Ve kelime anlamı manzara görünüm demektir.
Peyzaj Mimarlığı nda ki kullanım karşılığı anlamında ise Peyzaj; Doğa ve çevrenin, insanın ihtiyaçlarını en iyi karşılayabilecek biçimde ekonomik, işlevsel, ekolojik ve estetik ölçülere uygun olarak planlanması, düzenlenmesi, korunması, geliştirilmesi ve yönetimi konularında çalışılmasıdır. (Türkiye İş Kurumu-Türk Meslekler Sözlüğü www.iskur.gov.tr/Meslek/meslek.aspx )
Başka bir tanımlamayla Peyzaj; İnsanın algıladığı ve / veya yaşadığı, karakteri doğal ve kültürel faktörlerin ayrı ve birbirleriyle olan etkileşimleri sonucu oluşan tanımlanabilir bir alan (fiziksel çevre) dır. (Doç.Dr.E.V.KÜÇÜKERBAŞ, Araş.Gör.E.MALKOÇ;Planlama-Tasarım)
Ülkemizde bu çalışmaları yapan kişilere “Peyzaj Mimarı” denir.


lior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2022, 14:38   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-03-2022
Şehir: Mugla
Mesajlar: 6
Peyzaj Bahçeciliği
Peyzaj bahçeciliği, süs bitkilerinin pitoresk bir etki yaratacak şekilde dikilmesiyle ilgilenen Bahçıvanlığın estetik bir dalıdır. Bu çok etkileyici ve ilginç bir konu. Bu konuyu tanımlamak için çeşitli tanımlar ve ifadeler vardır. Chambers'ın sözlüğüne göre, peyzaj tanımı, arazinin gözün bir kerede görebildiği bölümünün görünümüdür ve peyzaj bahçeciliği, pitoresk bir manzara etkisi yaratmak için zemin döşeme sanatıdır. Peyzaj bahçeciliği, sınırlı bir alanda pitoresk ve doğal bir etki yaratmak için bir arazi parçasının bitkiler ve diğer bahçe malzemeleriyle süslenmesi olarak tanımlanabilir. Yani peyzaj bitkileri içerebilir veya içermeyebilir. Bailey'e göre,

Peyzaj bahçeciliği, üzerinde bir ev veya başka bir ilgi nesnesi bulunan bir arazi parçasının güzelleştirilmesi olarak da tanımlanabilir. Çim, ağaç ve çalı dikimi ile doğal bir manzara oluşturmak amacıyla yapılır. Peyzaj bahçeciliği, doğal bir peyzaj etkisi verecek şekilde bir zeminin kurulmasının hem sanatı hem de bilimidir. Doğanın bahçede taklidi olarak da tanımlanabilir. İnsanlar için toplam yaşam ortamının iyileştirilmesi olarak da tanımlanabilir. Peyzaj ifadesi neşeli, cesur, emekli, sessiz vb. olabilir. Bu ifade mekana ve amaca uygun olacaktır. Bir resim olmalı ve ilginç nesnelerin bir koleksiyonu değil.

Peyzaj bahçeciliği, bitki ve diğer malzemelerle zeminde resim yapmak olduğundan, peyzaj tasarımcısı sanat, süs bahçeciliği, ekoloji ve fizyoloji konularında yetkin olmalıdır. Bitki formu, renkler ve binalar arasındaki ilişkiyi anlayacak bir mimar ve mühendis olmalıdır.


Peyzajın Doğal Unsurları


Hakim coğrafi ve tarımsal iklim koşullarına bağlı olarak farklı manzara türleri Dünya'yı karakterize eder. Doğal peyzajın büyük bir bölümünü oluşturan dağlar, tepeler, vadiler, vadiler, denizler, nehirler, ormanlar, ovalar, çöller, göller, bataklıklar, akarsular vb. Bazı noktalarda yer şekilleri, bitki örtüsü ve hatta hayvan yaşamı gibi doğal unsurlar arasında uyum vardır. Böyle bir yerin manzarası güzeldir ve manzara karakterinin neşe, hüzün, kesinlik veya huşu gibi hissini veya ruh halini iletir. Pitoresk gibi doğal peyzaj güzelliğinin birçok niteliği vardır; eterik, sakin, narin, pastoral, zarif, görkemli, cesur vb.


İnsan, çevresindeki peyzajı iyileştirmek için doğal unsurları kopyalamış ve zevkine göre belirli alanları bahçe şeklinde dönüştürmüştür.


Peyzaj İlkeleri


Peyzajın genel ilkeleri aşağıdaki gibidir:


İdeal peyzaj bahçesi, tek bir düşünce veya duyguyu ifade eden ideal bir manzara resmi gibidir. İfadesi eşcinsel, cesur, emekli, sessiz vb.


Güzellik ve fayda uyumlu bir şekilde birleştirilmelidir.


Alan farklı bölümlere ayrılmalı ve her alan için plan yapılmalıdır. Genel plan, gözlemcinin planın tüm etkisini ve amacını, parçalarını analiz etmeyi bırakmadan yakalayacak şekilde olmalıdır.


Planın uygulanmasında tasarımın sadeliği hedeflenmelidir.


İdeal bir peyzajda açık alan olmalıdır.


Bırakın bahçe ve bina iç içe geçsin. Özellikle bina önünde ani durma yapılmamalıdır. Pencere ve kapılardan bahçe manzarası çok çekici olmalıdır. Binanın çevresine dikilmesi, duvara dayalı ve verandadaki tırmanıcılar, çekici yeşilliklerle veranda ve odaların dekorasyonu, çiçekli bitkiler, asılı sepetler, binayı bahçeli benzersiz kılar. Yerleşkenin her parçası, ziyaretçiye şaşırtıcı bir etki verecek şekilde planlanmalıdır.


Bitkilerin ve nesnelerin aşırı kalabalıklaşmasından kaçınılmalıdır.


Peyzaj tasarımını etkileyen faktörler


Belirli bir site için uygun tasarımın yapılmasını etkileyen birkaç faktör vardır. Bu faktörler şunlardır:


İnsan seçimi: İnsanın nihai arzusu, yaşamını zevkli ve çevresini konforlu hale getirmektir. Tasarım yapma ve bitki materyali seçimindeki hakimiyeti çok belirgindir. Bu nedenle, farklı bahçecilik stilleri ortaya çıkmıştır.


Site: Bu önemli bir faktördür ve siteye göre uygun tasarım yapılır. Resmi tarzda bahçecilikte site plana göre seçilir. Sitenin topografyası da tasarımı etkiler.


Manzara: Bahçe yerinden uzak dağ, tepe, orman, vadi vb. manzaralar tercih edilir.


Miras: Botanik bilgisini ve estetik anlayışını miras alır ve buna göre kullanır. Zengin mirasımız bize çevreyi iyileştirmek için çiçekleri ve güzel kokulu ağaçları kullanmayı öğretir.


İklim: Belirli bir yerin iklimi, buna göre bitki materyali seçimini etkiler. İklime göre ideal uygun bitki materyali seçilmelidir.


Toprak: Toprak türlerinin özelliklerine göre uygun bitkiler seçilmelidir.

ehavuzmarket Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Kapalı
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024