agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Karadeniz Bölgesi (http://www.agaclar.net/forum/karadeniz-bolgesi/)
-   -   Rubus sanctus, Böğürtlen (http://www.agaclar.net/forum/karadeniz-bolgesi/4966.htm)

Müjgan 01-07-2007 19:49

Rubus sanctus, Böğürtlen
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 14790

Sistematik hiyeraşisi:

Kingdom : Plantae
Subkingdom : Tracheobionta
Division : Magnoliophyta Cronquist, Takht. & Zimmerm. ex Reveal
Class : Magnoliopsida Brongn.
Subclass : Rosidae Takht.
Order : Rosales Perleb
Family : Rosaceae Juss.
Genus : Rubus Linnaeus

Müjgan 01-07-2007 19:57

1 Eklenti(ler)
Eklenti 14794
fotoğraf:http://www.yeniresim.com/img3555.htm



Türkiye'nin Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yabani olarak yetişir ve genelikle ılıman bölgelerde, sulak ve nemli topraklarda, seyrek ve bakımsız ormanlarda daha çok yetişir. Gövde genelikle yay şeklinde eğik üzeri oldukca sık dikenli, köşeli veya yuvarlaktır. Uç kısmı toprağa değdiğinde buraya kök salar ve böylece olduğu yerde kısa sürede koloniler oluşturur.

Bitkinin altına altına ışık sızmadığından, böğürtlenin altında başka bir bitki yetişmez ve bu nedenle bitkinin altı kuş ve tavşanlar için iyi bir sığınak olur. Böğürtlenin sürgünleri birinci yıl çiçek açmaz ve meyve vermez sadece gelişir ve büyür. Sürgünleri ikinci yıl çiçek açar ve meyve verir ve bu dallar sezon sonunda kuruyarak ölür. Kuruyan dallar altta kalır ve yeni sürgünler üstte böylece başta kuşlar ve tavşanlar için kümbetler oluşur.

Yaprakları: Alt yaprakları 5’li veya 7’li üsttekiler 3’lü veya 5’li şekilde olan kanat yapraklardan oluşur. Kanat yaprakları meydana getiren yan yapraklar eliptik, veya ters yumurta şeklinde, uçlara doğru sivri, kenarları dişli veya kertikli, üst yüzeyi mat yeşil, alt yüzeyi grimsi yeşil, hafif tüylü, derin damarlı ve üzeri pürtüklüdür.

Çiçekleri genelikle sürgünlerin uç kısmında, yaprak diplerinden çıkan bir sap üzerinde ve topluca bir arada bulunurlar. Çiçeklerin taç yaprakları beş adet oval veya kalp şeklinde beyaz, pembe veya kırmızımsı renkte olup ortasında 15-20 adet döllenme tozluğu bulunur. Böğürtlenler Mayıs ayında çiçek açmaya başlar ve bu ekime kadar devam eder, zira böğürtlenlerin aynı dalında bir kısmı çiçek açarken, bir kısmı yeşil, bir kısmı kırmızı ve bir kısmı tamamen olgunlaşmış olup siyahımsı mor bir renk alır.
Kaynak:http://www.hayatinrengi.net

alice 23-10-2009 00:34

Fındık bahçelerinde ocak içlerinde kolayca kök salıp fındık dallarını istila eden ve temizlenmesi gereken bir bitkidir. Bitkinin mümkün olduğunca tek parça olarak temizliği önemlidir. Çünkü, bitkinin gözden kaçan parçaları kısa zamanda yeni bir bitki oluşturabilmektedir.

Doğal olarak yetişen böğürtlenin aroması kültür çeşitlerinden çok daha iyidir.

Lalezan 10-11-2009 22:30

Bizim buralarda çocukların meyvesini çok severek yediği bir bitkidir.Her sene mutlaka on şişe böğürtlen reçelim ve marmelatım olmazsa olmazlarımdandır..

Samsunlu55 22-12-2009 23:31

Karadeniz'in olmazsa olmazı, başımızın belası:D

sailorgursel 01-03-2010 22:19

Bütün fındık bahçelerinde mutlaka dikenli türleri bulunur.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024