agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Türkiye Florası > Türkiye Florası > Karadeniz Bölgesi
(https)




Beğeni Düzeni37Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-03-2007, 12:27   #1
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Crocus sativus (Safran)

Safran (Crocus sativus)

Name:  Crocus-sativus-380.jpg
Views: 14098
Size:  42.4 KB
Fotoğraf: http://boga.unibe.ch/data/public/Web...r-und-Vitrinen-

mrduran ve swort5392 beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2007, 23:03   #2
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Name:  280px-Safran.jpg
Views: 8709
Size:  21.4 KB
Fotoğraf: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/thumb/0/0c/Safran.jpg/280px-Safran.jpg

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2007, 12:06   #3
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Sistematik hiyeraşisi:

Kingdom : Plantae

Subkingdom : Tracheobionta

Division : Magnoliophyta

Class : Liliopsida

Subclass : Liliidae

Order : Liliales

Family : Iridaceae





Safran çiçeğinin stigmaları

Bu tür 20-30 cm boyunda, sonbaharda yapraklar ile birlikte mor renkli çiçekler veren, soğanlı bir kültür bitkisidir. Melez kökenli olduğundan tohum vermez. Yumruları ile üretilir.

Dış görünüş: Kırmızımtırak turuncu renkli, kolaylıkla kırılabilen, bir uçları biraz daha geniş iplikçikler halindedir. Tam olanlar uçta üç parçalıdır. Acımsı lezzetli, kuvvetli ve özel kokuludur.

Bileşim: Uçucu ve sabit yağ, acı madde (pikrokrosin) ve kırmızı renkli boyar madde (krosin) taşımaktadır.

Etki ve kullanılış: Sinir sistemi uyarıcısı, iştah açıcı, adet söktürücü, koku ve renk verici olarak kullanılmaktadır.

mrduran beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2007, 21:20   #4
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Safran,
"Dünyanın En Pahalı Baharat Bitkisi,

Bir İlçemize Adını Veren Bitki,

Mübarek Bitki,

Sahteciliği En Fazla Yapılan Baharat,

Kendi Ağırlığının 100.000 Kat Suyu Sarıya Boyayan Bitki,

Adına Festival Düzenlenen Bitki,

Bir Gramı Altının Gramına Eşdeğer Tutulan Bitki…

Safran çok eskiden beri yetiştirilen önemli bir ilaç, baharat ve boya bitkisidir. Ancak ekim alanı son yıllarda “hiç yok” denecek kadar azalmıştır. Safranın tarihsel ve ekonomik olarak çok önemli iki özelliği bulunmaktadır. Tarihsel özelliği, Safranbolu'ya ismini vermiş olmasından ileri gelmektedir. Ekonomik özelliği ise, dünyada çeşitli endüstri dallarında çok geniş kullanım alanı bulunan en pahalı baharat olmasıdır.

Bugün, dünya piyasalarında, safranın gramı, altının gramına eşdeğer tutulmaktadır. Safran yetiştiren ve ürününü ihraç eden ülkeler, önemli oranda döviz girdisine sahip olmaktadır. Safranın, özellikle ilaç ve gıda endüstrisinde çok geniş kullanım alanı bulunmaktadır. Kanser araştırmalarında, bazı kanser türlerine karşı ümit var bulunduğu için, safran geniş çapta denemelerde kullanılan bir madde durumundadır. Kullanım alanları göz önüne alındığında, dünyada safrana talebin yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Ancak, safran ekim alanlarının sınırlı olması nedeniyle, elde edilen ürün, talebi karşılayamamaktadır. Safranın ekonomik değerinin çok yüksek olması ve dünyadaki talebin fazla oluşu, safran tarımını önemli duruma getirmektedir. Geçmişte geniş alanlarda safran yetiştirilmiş bulunan ülkemizde, unutulan tarımın tekrar canlandırılması ve çiftçilerin desteklenmesi, ülkemiz ekonomisi için büyük kazanç olacaktır.

Dünyada en pahalı baharat olmasına rağmen ülkemizde safran üretimi, hemen hemen yok denecek kadar gerilemiş durumdadır. Geçmişte, Safranbolu’nun 40 kadar köyünde(bugün 56 köyü bulunmaktadır) yetiştirilen ve İlçemize ismini veren bu değerli bitki, üç yıl öncesine kadar yalnızca Davutobası Köyümüzde iki dönüme yakın bir alanda yetiştirilirken yapılan projeler ve desteklemelerle birkaç kişi daha safran tarımı yapmaya yönlendirilmiştir. Bugün Davutobası, Yörük, Aşağıgüney olmak üzere üç köyde, 3310 m2 alanda yetiştirilmektedir. Aslında safran tarımına son 15-20 yıl içinde, Valiliğin, İl Özel İdaresinin ve Safranbolu Kaymakamlığının desteği olmuştur. Yapılan tüm desteklemeler ve projeler girdi temini şeklinde olmuştur. Safran tarımı yapmak isteyen kişilere, safran soğanı ve tarlanın etrafını çevirmek için kafes teli, ücretsiz olarak verilmiştir. Ancak yapılan tüm desteklemelere rağmen istenen gelişme sağlanamamıştır.

Safrandaki sahtecilik ve özellikle Keşmir safranının bizimkine göre çok ucuz olması yetiştiricilerimizin çok küçük çaptaki üretimlerinin dahi satılamamasına neden olmaktadır. Bugün Safranbolu safranının gramı 5-7 milyon liradan satılmaktadır, Keşmir safranı ise Safranbolu da dahi 3 milyona satılmaktadır.

Safranın Ülkemizde gıda sanayi inde ve yöresel tatlılar dışında yemeklerde kullanılmıyor olması, boya, sağlık, ve kozmetikte teknolojinin ilerlemesiyle safrana artık eskisi kadar ihtiyaç kalmaması yurt dışından gelen safranın daha ucuz olması, safran tarımımızı bugünkü haline getirmiştir.

Kaynak





Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2007, 21:28   #5
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Safran ülkemizde çok eskiden beri yetiştirilen önemli ilaç, baharat ve boya bitkisidir. Osmanlılar zamanında safran üretimini 8-10 tona çıktığı kaydedilmektedir. Safranbolu, İstanbul, Tokat,
İzmir, Adana ve Şanlıurfa civarlarında yetiştirilen safran, bu gün sadece Safranbolu Davut obası köyünde çok dar bir alanda yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Name:  safran.jpg
Views: 17471
Size:  50.0 KB
Fotoğraf: http://www.horizonherbs.com/images/products/saffron-holy-Crocus-sativus-bulbs.jpg

Safran (crocus sativus) soğanlı bir bitkidir. Soğan çapları 2-4 cm kadardır. Soğanlar küremsi ve hafif basık olup, ağ şeklinde kabuklarla sarılmıştır. Yaprakları dar buğdaygil yaprağına benzer, yapraklar çiçeklenme zamanında veya çiçeklenmeden sonra görülür. Eylül, ekim aylarında açan çiçekler, açık viole rengindedir. Çiçeğin içindeki erkek organları sapları beyaz tepesi sarı renklidir. Dişi organ üç parçalı olarak uzayan portakal sarısı renginde olup, bitkinin faydalanılan kısmı bu kısımdır.

Safran baharat, boya maddesi, ilaç ve kozmetik sanayi ile halk hekimliğinde kullanıldığı söylenmektedir. Safranbolu da tüketim daha çok aşure ve zerde yapımında ve lokum imalatın da kullanılmaktadır. Safran yetiştiriciliğinde oldukça fazla insan gücüne ihtiyaç vardır. Soğan dikilmeden önce çok iyi bir toprak hazırlığı ister. Derin sürümden sonra 3-4 kez ikileme ister. Soğanlar 30-40 cm sıra arası çizilere, 20 cm derinliğe dikilir. en iyi gübreleme yanmış ahır gübresiyle (soğanları örtecek kadar) örtülür ve toprakla kapatılır. Dikim ağustos - eylül arasında yapılır. Dikildiği yılın 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arası çiçeklenmeye başlar. Çiçekler sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa toplanır ve stigmalar, stilusun üç parçaya ayrıldığı noktanın hemen altından, elle kopartılarak çiçekten ayrılır. Ayrılan stigmalar ince bir tabaka halinde, bir elek üzerine konur ve hafif kömür ateşi yakılarak kurutlur.İlk yıl çiçek verimi önemsizdir.
Bir safranlıktan ancak 3 yıl yüksek verim alınabilir. Bir hektarlık bir safranlıktan birinci yıl 15 kg. kuru safran elde edilebilir. 100.000 ile 140.000 çiçek bir kilo safran vermektedir.

Kaynak

mrduran beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 21:10   #6
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Safran ticareti:

Eskiden Anadolu'da safran ticaretinin büyük bir önemi vardı. Bu nedenle bazı şehirlerde Zağferan hanı (Ankara), Büyük safran hanı ve Küçük Safran hanı (İstanbul, Kapalıçarşı, Örücüler kapısı, Yağlıkçılar sokağının iki yanında) gibi safran ismi taşıyan hanlara rastlanmaktadır.

Mardin'in doğusunda bulunan, Süryanilere ait, Deyruzzaferan (Zaferan manastırı) manastırının ismini binanın yapılışı sırasında harcına safran katılmasından aldığı söylenmektedir. İnanışa göre Manastırın yapılışı sırasında bu yere gelen bir kervan sahibi, manastırdaki din adamlarının etkisinde kalarak, bu manastırda yaşamaya karar verir. Bu nedenle kervanın yükünü oluşturan safranı, yapılmakta olan sıvanın harcına katar.

14. yüzyılın başlarında Anadolu'nun bazı bölgelerinde çok miktar safran elde edilirdi. İbn Batuta seyahatnamesinde Göynük bölgesi için şöyle demektedir: "Burada ne bağ ne bahçe vardır. Safrandan başka bir şey de yetiştirilmez."

17. yüzyılın başlarında İstanbul piyasasında "Viranşehir safranı" ve "Diğer safran" olmak üzere iki tip safran bulunuyordu. Viranşehir safranı diğer safrandan da kıymetli idi. 1600 yılında viranşehir safranının dirhemine 3 akçe, diğer safranın dirhemine ise 2 akçe fiyat konulmuştur.

Safran halen, İspanya, Yunanistan, İran ve Hindistan'da elde edilmektedir. Türkiye ihtiyacını İspanya ve İran'dan karşılamaktadır. İspanya'dan gelen safran ucuz olmakla beraber düşük kalitelidir. İran kökenli safranlar çok iyi kaliteli olmakla beraber fiyatları da yüksektir.

Bazı İranlı üreticiler stilusu dip kısmından keserek toplamakta ve bunları 5 gr.lık demetler halinde ticarete çıkartmaktadırlar. Bir çiçek görünüşünde olan bu tip safran İstanbul'da normal safranın iki misli bir fiyat ile satılmaktadır.

Türkiye'nin yıllık ihtiyacı 1000 kg. civarında olup bu gereksinmenin hemen tamamını dış ülkelerden karşılamaktadır. Safranbolu bölgesinde elde edilen ürün ancak yöresel olarak kullanılmakta ve İstanbul piyasasında bulunmamaktadır.

Katıştırma: Çok değerli bir drog (1984 yılında İstanbul piyasasında 1 gr. safran 150 liraya satılmaktadır) olması nedeniyle eskiden beri geniş bir şekilde katıştırılmaktadır. Ağırlığını arttırmak için, mum, yağ, şurup ve bal gibi maddeler emdirilmektedir. Bazen safran yerine, rengi az çok safrana benzeyen, Aspir bitkisi (Carthamus tinctorius L.) nin çiçekleri satılmaktadır. Bu katıştırmalar mikroskopik ve kimyasal araştırmalar ile kolayca meydana çıkartılabilir.

mrduran beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2007, 21:08   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-09-2007
Şehir: karabük
Mesajlar: 5
Safranbolu'yu karabükten ayıran kanyonda yürüyüş yaparken arkadaşlarla safran çiçeklerini gördük bitanesini alıp bahçede yetiştirmek istedim sonra doğal ortamı bozulur diye korktum ama çok güzel çiçekler bitanesini alsam doğaya zarar vermiş olurmuyum nasıl bir ortamda yetiştirmeliyim bunlarıda bilmiyorum. Gerçekten çok güzeller aklım hala onlarda

kalender78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2007, 23:29   #8
Ağaç Dostu
 
herbaryum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-01-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,367
Galeri: 49
Sayın kalender78,

Gördüğünüz Safran çiçeklerinden birtanesini almakla doğaya zarar vermiş olmazsınız fakat aldığınız bitkiye zarar vermiş olursunuz. Yabani bitkileri doğal ortamlarından alarak evde, bahçede, saksıda yetiştirmek çoğunlukla başarısız oluyor. Doğal habitatlarında oldukları gibi asla olamıyorlar. Bir örnek vereceğim, kıyılarımızda kumlar üzerinde eskiden bolca rastlanan beyaz çiçekli ve kokulu Kum Zambağı (Pancratium maritimum) çok beğenilerek genellikle sökülmekte ve bahçelere taşınmaktadır. Götürüldüğü bahçelerde yaşama ortamı bulamamaktadır. Çok yoğun bir toplama baskısıyla şu an kıyılarımızda rastlanma oranı çok düşük seviyelerdedir. Bence doğal ortamlarında kalmalı ve çoğalmalılar. İyi günler diliyorum.

mrduran ve Fatma Kochan beğendi.
herbaryum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2007, 02:24   #9
Ağaç Dostu
 
ibrahim37's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 436
Galeri: 797
Sayın Kalender!
Bende doğadan bir iki tane tohum maksadı ile alarak, doğaya zarar verdiğinizi düşünmüyorum. Aksine insanlar bu bitkileri tanıdıkça daha çok seveceğini ve doğaya daha fazla saygı duyacağını düşünüyorum.

Uygun ortamı sağlayabilirseniz gayet çok iyi yetişeceğini sanıyorum. Çiğdemin bu türü kumsal, kumlu çakıllı, suyu çok iyi geçiren ve içinde bir miktar humus bulunan topraklarda çok iyi gelişebilirler. Toprak kesinlikle gübreli ve çok zengin olmaması gerekir. Bu bitkiler yazın yaz uykusuna (ki bu dönemde kesinlikle sulanmamalı ancak soğanları serin toprak altında olmalı) kışında kış uykusuna yatar.(soğukta ancak donmaması gerekir.)

Herbaryum'un aksine bu bitkilerin de diğer bitkiler gibi çok güzel yetiştirilebileceğini ve insanların bunlardan haz duyacağını sanırım. Öyleki bugün yediğimiz bütün sebze ve meyvaların hepsi vaktiyle birer yabani bitkiydi
bunlar insan eliyle gelişti ve büyüdü. Bu safran içinde geçerlidir. Şu anda safran olarak kullanılan çiğdem (Crocus sativus) doğada bulunmamaktadır. Ve nereden geldiğide bilinmemektedir. Hindistandan İspanyaya kadar uzanan kuşaktaki ülkelerde ticari olarak yetiştirilmektedir. Bu gün doğada bulunan en yakın akrabası Yunanistan'da bulunan Crocus cartwrightianus'tur. Safranın bu türün binlerce sene önce seçilmiş bir formu olduğu düşünülmektedir.

Sizin gördüğünüzünde gerçek bir safran olduğunu sanmıyorum. Eğer resimlerini ilave edebilirseniz tam ismini söyleyebilirim.

Bence doğaya en büyük zararı insanoğlunun tarımsal arazi açma hırsı veriyor.
Böyle giderse gelecekte bu bitkileri ancak suni ortamlarda görebileceğiz. Bende bahçemde bir miktar değişik türlerini yetiştirmeye çalışıyorum. Ancak şuda bir gerçektirki. Bahçelerde çok değişik türler bir arada yetiştirildiği için zaman içinde melezlenme kaçınılmazdır. Türlerin saflığının korunması neredeyse imkansızdır. Oysa doğada melezlenme sıfır gibidir. Bundan dolayıdırki bu bitkiler varlıklarını kendi doğal yaşam alanlarıda sürdürmeleri çok önemlidir.

On beş gün önce ben de hediye gelen bir safran soğanını ektim sabırsızlıkla çıkmasını bekliyorum. Sanırım bir on beş günü daha var. Resmini sizlerle paylaşacağım.

duy-gu beğendi.

Düzenleyen ibrahim37 : 07-10-2007 saat 17:17
ibrahim37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2007, 02:39   #10
Ağaç Dostu
 
ibrahim37's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 436
Galeri: 797
Birde gerçek safranın soğanını ilave etmek istedim.

Eklenen Resimler
 
ibrahim37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2007, 18:27   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-11-2007
Şehir: Bartın
Mesajlar: 10
Arkadaşlar beni mazur görürseniz sevinirim.bu safran bu kadar değerli olmasına rağmen neden daha geniş alanlarda yetiştirilmiyor.Yetiştirilmiyor mu? yetiştirilemiyor mu?Yani safranbolu bulunduğum yere 80km uzaklıkta ve ben ilk defa bukadar değerli bir bitkinin bu bölgede yetiştiğini öğrendim merak ediyorum daha önceden 40 köyde yetişen bu bitki şimdi ne sebeblerle sadece bir köyde yetiştiriliyor?

çiçekçi_74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2007, 18:44   #12
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Selamlar bende bir iki güne kadar kilyos taraflarında doğada açan safrana benzetdiğim bir iki resim eklemeyi düşünüyorum bakalım aynı bitkimi.

Fatma Kochan beğendi.
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 17:06   #13
Ağaç Dostu
 
tasdelenmurat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 207
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiçekçi_74 Mesajı Göster
Arkadaşlar beni mazur görürseniz sevinirim.bu safran bu kadar değerli olmasına rağmen neden daha geniş alanlarda yetiştirilmiyor.Yetiştirilmiyor mu? yetiştirilemiyor mu?Yani safranbolu bulunduğum yere 80km uzaklıkta ve ben ilk defa bukadar değerli bir bitkinin bu bölgede yetiştiğini öğrendim merak ediyorum daha önceden 40 köyde yetişen bu bitki şimdi ne sebeblerle sadece bir köyde yetiştiriliyor?
Üretimi ve işçiliğindeki istekler nedeniyle.

Yukarıda arkadaşın verdiği bilgide olduğu 15 ekim - 15 kasım aralığında çiçek açıyor. 1 kg safran elde edebilmek 140.000 ila 150.000 çiçek ekilmesi gerekiyor. Bu kadar çiçeğin toplanmasıda 40 gün sürüyor. ( 10 günde toprağın çapalanması gerekiyor )

Şu an şanlıurfada adaptasyon çalışmaları yapılıyor. Projeler falan var. 8 kg kadar üretilmiş gibi bir haber okumuştum galiba.

Yabancı ülkeler Türkiyeden alışverişi kesmişler. Çünkü klasik türk zekası, işin sahteciliğine kaçılmış, hemde bayağı bir katılmış. 1 kg süte 2 kg su koyulmaz olayı gibi.

İspanya safranı en değerli safran türü olarak geçiyor. onlar 2-3 cm arayla ama bayağı derine dikiyorlarmış. Alan başından en fazla verimi almak için.

wikipedia da bayağı bilgi var. Bu konu ile ilgili.

Benim merakım. Safran soğanının yurtdışına çıkılması yasaklanmış. Diğer soğanlı türlerde olduğu gibi. Ama niye yurtdışından içeriyede sokulması da yasak. Bunu anlayamıyorum. Bir siteden ender bulunan bir safran çiçeği almak istiyorumda. Çiçeği çok süper. Siparişimde onu çıkartmışlar.

Getirilen safran çiçeği başka safran çiçeklerinin saflığını mı bozar, bir tür melezlenmemi yaratır? ( bir şekilde , istenmeden ) Hiç anlam veremiyorum.

tasdelenmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2009, 22:06   #14
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Yaklaık 1 ay evvel ekmiş olduğum safran nihayet çiçek açtı.

Eklenen Resimler
  
hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2009, 22:15   #15
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Ben de Safranbolu'dn geçerken bir safran soğanı almıştım.
Onların tarifine göre gübrenin içine diktim .
Eylülün üçünde diktiğim soğandan hala ses seda yok.
Dibini eşeleyip baksam mı acaba, artık neredeyse çiçek açması gerekiyordu.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2009, 01:05   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-10-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 9
cok guzel cıcekler

mersinmarina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2009, 16:39   #17
Ağaç Dostu
 
Goncagül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-03-2009
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 175
Safranbolu'da altın kadar değerli safran hasadı başladı. 28.10.2009
Dünyanın en pahalı baharatı olan safran, havaların iyi gitmesiyle birlikte çiçek açtı.
1 gramı altınla aynı değerde olan safranı yaklaşık 30 çiftçi 29 dekarlık alana dikti. Safranın, özellikle ilaç ve gıda endüstrisinde çok geniş kullanım alanı bulunuyor.

100 yıl önce Safranbolu'da 40 köyde yetiştirilen safran bitkisinin zamanla yetiştirici sayısı düştü. Safran 2004 yılında sadece Safranbolu Davutobası köyünde vefat eden Ali Ünsal'ın eşi 70 yaşındaki Şerife Ünsal tarafından 1 dönümlük alanda yetiştiriliyordu. 2004 yılından sonra bitkinin yok olmaması için kolları sıvayan Karabük Valiliği safran yetiştiriciliğini teşvik etmek için çeşitli projeler başlattı. İl ve ilçe tarım müdürlükleri köylerde gönüllü yetiştirici olmak isteyen üreticilere bedelsiz soğan vermeye başladı. Projenin hayata geçmesiyle birlikte yaklaşık 30 çiftçi tarafından 29 dekarlık bir alana safran soğanı dikildi.

Yetiştirici sayısının her geçen gün artığını belirten Safranbolu İlçe Tarım Müdürü Çetin Ayvalık, "Çiftçilerimiz 20 Ağustos tarihinden itibaren safran soğanlarını toprakla buluşturmaya başlattı. 2004 yılında sadece 1 köyümüzde 1 üretici tarafından üretilen safran, bugün uyguladığımız projeler sayesinde Yazıköy, Yörük, Konarı, Düzce, Davutobası, Aşağı Güney, Çerçen ve Çavuşlar köyünde 30 üreticimiz 28.5 dekarlık alanda üretim yapıyorlar. 2009 yılında aramıza Konarı ve Çerçen köylerinde 2 yeni üreticimiz katıldı. Bu çiftçilerimize çiftçi başına 160 kg olmak üzere 320 kg safran soğanı verildi." diye konuştu.

Havaların iyi gitmesiyle bereketli bir hasat beklediklerini dile getiren Ayvalık, "Safranlar 22 Ekim'den itibaren çiçek açmaya başladı. Hasat 5 Kasım'a kadar sürecek. İstanbul piyasasında İran safranını Safranbolu safranı diye satıyorlar. Bizim safranımız daha kaliteli.1 gr Safranbolu safranı 10 gr İran safranına bedel. 10 gr İran safranı kullanılacağına 1 gr Safranbolu safranı kullanılıyor." dedi.

2006 yılından beri Düzce köyünde safran yetiştiren Remzi Şahin 2008 yılında safrandan iyi para kazandığını belirtti. Şahin, "Bu tarlada başka mahsul ekseydim bu kadar para kazanamazdım. İlk safranı İlçe Tarım Müdürlüğü'nden aldığım soğanları ekerek başladım. Soğanlar 3 sene toprak altında kaldıktan sonra çıkartıyor 2 -3 ay dinlendirdikten sonra tekrar dikiyoruz. Bu yıl 1 dönümlük alana 200 kg yakın safran soğanı diktim. Aynı tarladan 2008 yılında 600 gr safran elde ettim. Hasat bu yıl fazla olabilir. Geçen sene gramını 15 TL'den vermiştim. Yetkililerden pazarlama konusunda biz üreticilere yardımcı olmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu. (CİHAN)

mrduran beğendi.

Düzenleyen Goncagül : 29-10-2009 saat 16:41 Neden: Düzeltme yapma
Goncagül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2009, 16:52   #18
Ağaç Dostu
 
Goncagül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-03-2009
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 175
Bir Safranbolulu olarak bu haberi sizlerle paylaşmak istedim.
Çocukluğumda Sarı Çiçek Dağına yürüyerek mantar toplamaya giderdik babamla.Bu aylarda çiçek açan safranları görür çiçeklerini toplardım. O zaman bilmezdim ismini şimdi nesli azalan bir tür olduğu için çok kıymetli. Keşke yine gitsem ve yine görsem o güzel çiçeklerini. Her şey yerinde güzel. Onları bulundukları ortamda görmek daha da güzel.

Goncagül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2012, 16:36   #19
Ağaç Dostu
 
pembegül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2008
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 742
Üç yıldır kimse bu başlığa uğramamış ,Ben karabükten 11 adet safran soğanı getirttim ancak dikim zamanı ne zaman hemen şimdi dikmelimiyim yoksa belli bir zamanı varmı bilen arkadaşlardan yardım rica ediyorum..

pembegül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2012, 17:13   #20
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pembegül Mesajı Göster
Üç yıldır kimse bu başlığa uğramamış ,Ben karabükten 11 adet safran soğanı getirttim ancak dikim zamanı ne zaman hemen şimdi dikmelimiyim yoksa belli bir zamanı varmı bilen arkadaşlardan yardım rica ediyorum..
Kuzey Yarımküre’de soğan dikimi 7–15 cm derinlikte olmak üzere Haziran ayında yapılır.

Kaynak: Safran - Vikipedi

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2012, 00:12   #21
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Nihayet safranlarımı ektim arkadaşlar bu günlerde filizlenmeye başlamıştı.Yakında çiçeklerini görürüz.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2012, 14:15   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-04-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 192
arkadaşlar antalyada yaşıyorum,evimiz bahçeli bahçede bizim bahçede asma agaçları falan var.evin bahçesinde safran üretmeyi düşünüyorum. akdenizde safran bitkisi diksek olurmu? yani verim alabilirmiyiz?

latif.07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2012, 00:25   #23
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Safranı ben denizlide üretiyourm oluyor.Denemek lazım diye düşünüyourm.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2013, 01:44   #24
Ağaç Dostu
 
torkulu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 233
bende de bir kaç tane safran var , en cok yetiştirilen yer safranboluda yıllık nem değeri ort %60-65 arasında olmasına rağmen ankarada bile hiçbir özel şey yapmadan yaşıyorlar. eskiden izmirin ilçelerinde dikim yapıldığını yanlış hatırlamıyorsam okumuştum. sorun çıkartmayan bir bitki , toprağı kurudukça su verin yeter....

torkulu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2014, 23:52   #25
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Bu sezon için safranların haşatını tamamladım arkadaşlar.Ürün çok bol oldu.Geçen seneye göre verim daha iyi oldu.Gübrelemenin faydalı olduğunu düşünüyorum.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2014, 00:20   #26
Ağaç Dostu
 
Dumlupınar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-08-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,916
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Bu sezon için safranların haşatını tamamladım arkadaşlar.Ürün çok bol oldu.Geçen seneye göre verim daha iyi oldu.Gübrelemenin faydalı olduğunu düşünüyorum.
hocam 100 sizden aldığım safran soğanları maşallah dedirtecek kadar iri ve sağlıklı gelişmişler.Ben gübre olarak geçen sene denemek için genel kullanım sıvı besini vermiştim.Pek yaramamış.Sizin soğanların yanında pek bir zavallı kaldılar.Bu sene organik pelet çiftlik gübresi veriyorum. Umarım sonuç sizin soğanlar kadar başarılı olur. Selamlar....

Dumlupınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2014, 09:52   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-05-2013
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 11
Okuduğum bir makaleye göre Safran Bitkisine en iyi gelenin ÜRE gübresi olduğu belirtilmişti.Deneyimleriniz bu konuda ne söylemekte sayın Hocam 100?

ratio41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2014, 20:24   #28
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Ben üre kullanmıyorum.Kompoze gübrelerden kullanıyorum. **** yanmış hayvan gübresi kullanın.Aşırı gübre sorun yaratır.Toprak hafif kireçli olursa daha iyi gelişiyor.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2014, 16:00   #29
Ağaç Dostu
 
Dumlupınar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-08-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,916
Arkadaşlar herkese merhaba,safran soğanlarını diken yok mu?Bu başlıkta epey fakir kalmış.Hocam 100'den aldığım safran soğanları topraktan çıkmaya başladılar birer ikişer,yakında fotolarını sizlerle paylaşmak istiyorum.Safran fotoğraflarını da,yorumlarını da paylaşalım.Çiçeklenme dönemi 10 güne kadar başlar diye düşünüyorum.SELAMLAR...

Dumlupınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2014, 21:55   #30
Ağaç Dostu
 
Dumlupınar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-08-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,916
Arkadaşlar safranlarım coştu.Çiçek çiçek üstüne,her gün 9-10 çiçek açıyor.Safran üretiminin İzmir içinde uygun olduğu görülüyor.SELAMLAR...

dinozor ve Milla beğendi.
Dumlupınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024