agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kanatlılar (http://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/)
-   -   civciv kendi başına yumurtadan çıkamadığında yapılacak müdahale (http://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/12863.htm)

bahtiyar02 06-03-2009 13:19

civciv kendi başına yumurtadan çıkamadığında yapılacak müdahale
 
Merhaba sevgili dostlar 03,03,2009-04,03,2009 saat:24,00'te kuluçka makinesindeki bir yumurtadaki civcivin kendi başına çıkamadığından acil müdahaleyi MSN Yoluyla Giresundan - Adıyaman arası bir operasyonu sizlerle paylaşmak istedik.Benim yönlendirmem ve Sevgili dostum Emrah beyin büyük gayreti sonucu operasyon başarıyla tamamlanmıştır.
saygılarımla



HOBİ OLARAK, ARICILIK,SÜS TAVULARI,DENİZLİ HOROZU,KOPAY CİSİ AV KÖPEKLERİ İLGİ ALANLARIM...
04 Mart 2009 Çarşamba
Adım adım bir canlının dünyaya gelişi

http://img7.imageshack.us/img7/7816/...achment13v.jpg



Pazar günü sabah 9,dan akşam 16,00, kadar elektirik kesintisi oldu.Bizim burada elektirik kesintisi sık olduğu için tedbirimi almıştım iyiki araba seyyarına iki ampul eklemiştim arabanın aküsünüde sökünce işimi gördü.Dijital ısı ve nem ölçerin kablosunu içiriye koydum akşama kadar nöbet tuttum.daha doğrusu termostad görevi yaptım.

http://img8.imageshack.us/img8/2677/...achment12i.jpg

Bu yumurtaların ikisi oluşmuştu biri ölmüş diğeri canlıydı acemiliğime dayanarak onuda ben öldürdüm ve çok üzüldüm.

http://img11.imageshack.us/img11/412...tachment14.jpg


Şubat 11 de koydugum tek yumurta makinanın yanından geçerken ses geliyor inanamadım yumurtayı elime aldım baktım civciv bağırıyor beni kurtar diye. durumu hemen MSN'deki bu işte daha profosyenel olarak gördüğüm sevgili dostum bahtiyar02'ye anlattım.Benden yumurtayı alıp müdahale etmemiz gerektiğini anlattı.Yumurtayı aldım geçtim Bilgisayarda MSN'den Adıyamandaki sevgili dostum bahtiyar02 bana tarif ediyor ben uyguluyorum bu iş çok zormuş.Korkma diyo bana ama korkmamak eldemi. sonuçta bir canlıya yardım ediyoruz.Adım adım bir civcivin düyaya gelişi.diyeceksiniz ki bıraksaydınız kendi kendine civciv çıkardı. çıkamaya bilirdi çünkü çıkım gününü karıştırdığımdan 1 gün çıkım günü geçtiğinden müdahale etmek zorunda kaldık. bizim el yapımı makianalarda bazan bu sorunlar olabiliyormuş.Yumurtadaki ilk sesi duyduğumda bu mutluluğu anlatamam bambaşka bir duygu.
bahtiyar dostum elime aldığım yumurtayı dip kısmından yani hava boşluğu kısmından bir cımbız yardımıyla kırdım.dikkatli bir şekilde yumurta kabuklarını yumurtada bulunan koruyucu zarı yırtmadan yumurtanın yarısına kadar kabuklarını aldıktan sonra bahtiyar02 dostum gagayı gördüğüm anda yırtılan zarı tamamen almamı istedi.dikkatli bir şekilde zarı aldım bu arada kanamanın olup olmadığına bakıyordum.şayet aşırı bir kanama olması dahilide dostum saç kurutma makinesi ve temiz peçete yanımda bulundurmamı söylemişti. Allahtan aşırı bir kanama olmadı.

http://img7.imageshack.us/img7/4937/getattachment15.jpg



hemen bana civcivin Gagasını çek Emrah diyor ama gel sen çek insan kıyımsız oldumu yapamıyor işde.Bu arada saat gece yarısını geçti.gagasını son bir hamle ile iki parmağımla tutup dikkatli bir şekilde çekip kafasını yumurtadan çıkarttım.Amaliyat devam ediyor.


http://img22.imageshack.us/img22/962...achment16u.jpg


bahtiyar02 06-03-2009 13:19

yumurtadaki civcive msn'den yardım
 
http://img8.imageshack.us/img8/1656/getattachment17.jpg



http://img11.imageshack.us/img11/818...tachment18.jpg

daha sonra yumurtanın geri kalan yarısındaki kabukları dikkatli bir şekilde almamı söyledi.Yumurtanın 3/4 lük kısmı kabuktan temizleyip civcivin göbek kısmına bakmaı söyledi.göbekle kabuk arasaında çok az bir sarı madde görünce dostum bana hemen civcivin tam oluşma evresini tamamlamadığını ve ve 19-20 günlük olduğunu tahmin ederek benden göbeği kalan yumurta kabuğundan ayırmadan civcivi tekrar kuluçka makinesine koymamı söyledi.

Yumurtanın bir gün daha beklemesini gerektiğini söylüyor uzman bizde bu şekilde makinaya koyuyoruz.İnşallah ölmez diyerek.Gece sabah olamakbilmiyor. Sabah bakıyorum ses geliyor ölmemiş bizim kisi Allah gece duvalarımı kabul etti çok dua etmiştim.Her şeyin ilki başka oluyor.sonuç gerçekten çok güzel bir operasyon ve çok güzel bir duygu.bir dostunuzun gece yarısından sonraya kadar sizle olması ve yardımlarını esirgememesi.çok teşekkür ederim sevgili dostum bahtiyar02.

http://img12.imageshack.us/img12/907...achment10f.jpg

Eski akvaryumun içine aldım bizim ufaklığı.


http://img24.imageshack.us/img24/884...tachment6u.jpg

Kalkmaya başladı yavaş yavaş şekerli su şırınga ile agızına sıktım artık kurtuldu sayılır.

http://img11.imageshack.us/img11/603...tachment5h.jpg


Dimdik duruyor kerata.
Bu arada daha önceki yumurtalar neden çıkmadı diye soruyor arkadaşlar.Tamamen benim hatam oldu makinayı test etmeden yumurtayı koyarsan sonrada yeniden inşa edersen yumurta içinde iken çıkmaz ******.

Birde başıma üzücü kaza geldi ikikez raflardaki yumurta döküldü ve kırıldı çoğu raflar olmamıştı sonradan yeni raf yaptık.Önümüz deki hafta çıkımlar devam edecek ben burada şunu görmüş oldum el yapımı makinalarda civciv çıkabilir ilk başda biraz acemilik oluyor insan gitgide usta oluyor.

Daha önce makina yapan arkadaşlar sonra eksiklerini sen görürsün ve dah iyi olur diyolardı gerçekten doğru söylüyorlar.Arı gibi buda pratik yapmak şart yoksa okuyarak izleyerek her şey olmuyor.Allah izin veririse ince bir ayar çekmem gerek makinaya sonraki yumurtaların çıkıp çıkmaması bana ne yapıcağımı gösterecek.

bahtiyar02 06-03-2009 13:19

yumurtadaki civcive msn'den yardım
 
ÇIKIM SONRASI RESİMLER

http://img8.imageshack.us/img8/8100/getattachment9t.jpg


http://img12.imageshack.us/img12/501...tachment6y.jpg


http://img21.imageshack.us/img21/636...tachment5y.jpg


http://img7.imageshack.us/img7/8443/getattachment4q.jpg

KAYNAK:Emrah KARADENİZ
http://emrahkaradeniz.blogspot.com/
gönderen: bahtiyar02

BalıkcıSerdar 06-03-2009 13:31

Çok güzel ya, can işte insan nasıl ürperiyor. Tüylerim diken diken oldu, sanki kabuk kırma ameliyatını ben yapıyordum:)

Sağolun Bahtiyar bey arada böyle şeyler iyi geliyor.

Todor 06-03-2009 15:21

Makinanın içindeki rutubet az gelirse, civcivler kabuklaırnı kıramıyorlar. Bir kaç kere benimde başıma gelmişti. Artık makinadan çıkartmayı tercih etmiyorum.

Ayrıca annesinin altında yetişmiş civcivler, dışarıdan gelecek tehlikelere daha bir uyanık oluyorlar.

radem63 06-03-2009 19:00

Maşallah civciv inşallah ölmez ...:)

Acaba renkli civcivleri nasıl renkli yapıyorlar:confused:

TuruncuHis 06-03-2009 19:57

Tarifsiz bir mutluluktur bu.
Çocukluğumun geçtiği ev bahçeli idi ve babam hobi amaçlı kuluçkada yatan tavuk almıştı. Civcivler çıkmaya başladığında, birden pencereden annenin bir yumurtaya saldırdığını gördüm. Koşana dek, civcivin kafa derisini boynuna dek yırtmıştı. Civcivin yarısı hala yumurta içindeydi. Sanıyorum yumurta sayısı fazlaydı ve anne besin rekabeti nedeniyle en zayıf yavruyu feda ediyordu.
Tamamen içgüdüsel olarak, o ıslak, cansız gibi görünen civcivi alıp bir beze sardım. Nereden aklıma geldiyse, minik ampulü olan bir gece lambasını da bezin içine koydum. Yavru cansızdı ve ben de oyuna dalıp unuttum. Odamın önünden geçerken duyduğum sesler bahçeden olamayacak kadar netti. Ne olduğunu anlamak için girdiğimde yatağımın üzerinde pamuk topağı gibi bir civciv gördüm. Kabuğundan çıkmayı başarmıştı.
Geriye katlanmış yırtık kafa derisini yerine yerleştirip pomat sürdüm. Ne anne ne de diğer yavrular onu hiç kabul etmediler. Onu ayrıca besledim hep, kolladım. Sanki benim eserimdi, müthiş bir duyguydu onun hayatta kalmasını sağlamak.

Sonuç; büyüdü, gelişti ve doğal besin zincirinin kurbanı oldu. Yemek için yaşatmışım...Vahşice görünüyor ama vadesiyle ölen tavuk kaç tanedir ki?

bahtiyar02 06-03-2009 20:21

sevgili BalıkcıSerdar çok teşekkür ederim.saygılar

sevgili Todor çok haklısın nem kuluçka makinesinde çok önemli ancak emrah dostumun makinesinde nem oranı normaldi.yazıyı okuduysanız orda belirttiğimiz gibi çıkım gününde bir yanılma vardı.ondan elle müdahaleyi uygun gördük.saygılar

sevgili radem63 civcive isim de kurduk adı ŞANSLI şuana kadar sağlığı çok iyi ve bayağı obur.saygılar

sevgili TuruncuHis civcivi kurtarmanız çok güzel ama sonu çok kötü olmuş.saygılar

kahyanur 06-03-2009 21:52

Sayın bahtiyar02;
Çok duygulandım. Minik civciv için sizin ve arkadaşınızın gösterdiği gayret çok önemli . Keşke her insan sizler kadar duyarlı olsa. Şanslının uzun ömürlü olmasını dilerim. Elinize , gönlünüze sağlık. Resimlerinin devamını bekliyoruz. Gelişimini görmeyi çok isterim. Nacizane.

berduray 06-03-2009 23:08

Bu resimler bana da geçen seneki kötü tecrübemi hatırlattı, aynen bu şekil çıkamayan bir civciv vakası.

Gagayı çıkarmış ama gövde yumurtanın içinde bağırıp duruyor acı acı kabuğu kırdım civcivi çıkardım ama göbek deliği kapanmamış, bağırsak olduğunu tahmin ettiğim organlar fırlamış, hayvan ciyak ciyak bağırır, elimle itmeye çalıştım nazikçe ama bir, iki hayvan ciyak ciyak bağırdıkça tekrar çıktı, ne yapacağım, şaşırdım kaldım, ilk kez karşılaştığım zor bir durum.

Biraz sussa belki kapanacak delik, ama ciyak diyor, fırlıyor organlar, içim kıyıldı resmen...

Kızlar başımda anne ölmesin , küçük bir kutucuğa koydum, nazikçe fönle ısıttım, süt verdim birkaç damla gagasını aralayıp, sardım sarmaladım ama nafile, sabaha çıkamamıştı.

O yüzden Sayın Todorgibi ben de makinadan vazgeçtim.

ide 06-03-2009 23:25

Böyle güzel bir son için çok şükür diyor, duyarlılık gösteren bildiğimiz ya da bilmediğimiz her insana teşekkür ediyorum;)

yolac 07-03-2009 00:00

Sayın Bahtiyar 02,
Kardeşim tebrik ediyor ve alkışlıyorum sizi.
Benzer bir vakayı 3 **** 4 sene önce ben de yaşadım.Tavuğun altındaki iki yumurta kabuğunu elle tabii nazikçe kırıp (23 üncü günde)içinden çıkan yavruları 21 günde çıkan diğer yavrularla buluşturdum.Bazen böyle şeyler olabiliyor demekki.
Herşey gönlünüzce olsun...

memet 07-03-2009 10:54

Uzun süre kuluçkacılık yaptım. Yumurtanın ilk onsekiz gün %60 nem alması gerekir ve günde en az dört kere yönünün değştirilmesi gerekir. Bu ebriyo ölümlerinin en önemli sebebidir.

Tavuklar da sık sık çevirir yumurtayı. Onsekizinci günden sonra %90 nem sağlamalısınız. Yoksa civciv yumurtayı kıramaz.

Nem doğrudan yumurtaya değmemelidir. Gözenekleri tıkar hayvanın ölümüne nedne olur.
İlk kural ise, kesinlikle steril olmalıdır ortam.

bahtiyar02 07-03-2009 18:22

tüm dostlara iyi dileklerinden dolayı çok teşekkür ederim.
sevgili memet dostum kuluçka makinesinde nem olayını ayarlasanız dahi ister istemez müdahale etmeniz gereken durumlar doğuyor.
nem olayı özellikleri konusunda hem fikirim ancak aşırı nem olayı makinenin iç aksamına zarar vere biliyor.bunun dışında %90 lık oran nem bence çok fazla bunun yerine ben yumurtaları 19. günden itibaren peçeteyi ıslatıp yumurtayı nemlendiriyorum
zaten 19-20. gün civcive müdahale gerektirmiye bilir.ben genelde civcivler 20.gün itibariyle yumurtadan ses vermeye başladığı an müdahale etmeye hazırlanırım.
saygılar

karadeniz_28_ 07-03-2009 20:45

http://i43.tinypic.com/rh7ksl.jpg

http://i44.tinypic.com/2wc2kwg.jpg

http://i41.tinypic.com/10ygjmv.jpg

http://i43.tinypic.com/34o6n42.jpg

Bu gün yumurtayı çatlatan iki adet civcive yardım ettim. Bu heyacanlı anları sizlerle paylaşmak istedim.Bu konu,da bana yardımcı olan değerli dostum bahtiyar02 arkadaşıma site aracılığıylada çok teşşekkür ederim.İlk çıkan şanslı ve şimdikilerde gayet sağlıklı durumdalar.Yarında iki yumurta çıkması gerekiyor onlarıda sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

bahtiyar02 07-03-2009 21:11

Emrah dostum çok teşekkür ederim.senin gayret ve emeğin olmasaydı bu iş çok zor olurdu.hayırlı olsun.inşallah onlarda şanslı gibi sağlıklı büyürler.
saygılar

Arnavut 05-03-2010 16:02

Konunun üzerinden bir yil geçmiş peh... Sayın bahtiyar02; Civcivin şimdiki akıbeti nedir? Yumurtlamaya başlamış olması lazım :) Şaka bir yana günü gelmeyen yumurtaya müdahale etmeyin arkadaşlar.Bu resimdeki civciv nasıl kurtulmuş bilmiyorum ama zar kanaması yaşanan bu gibi durumlarda %90 sonuç hazin oluyor.. Sanırım diğer arkadaşlarımda benimle aynı görüştedirler.Malum civciv ve kuluçka zamanı şimdi dikkat etmekte fayda var.. Saygılar.

bahtiyar02 09-03-2010 10:41

Yumurtaya günü gelmeden müdahale yanlış olur doğru.Ama burdaki durum çok farklı olduğundan müdahale etme gereği duyuldu.Şanslı gayet sağlıklı ve yumurtlamaya başlamış.
saygılar

alperen55 02-04-2010 11:28

ben bazı okuduğum yazılarda kulucka makinasının içindeki nem 55/ 65 oluyor son civcivlerin cıkmasına 2 gun kala bu nem olayını 75/85 arası olması gerektiğini çok yerde okudum cıkımlarını men olayı kolaylaştırıyormus ben daha yeni kurdum kulucka makinamı bakalım nasıl olacak saygılar...

leone1907 03-06-2011 12:16

yaklaşık 10tane civcivi bende böyle insan eliyle çıkartmıştım ama tavsiye etmiyorum, doğa kanunu sanırım,eğer kendi gücüyle çıkamazsa büyüyemeden ölüyor, umarım sizinkiler yaşar.

buse6 23-09-2012 22:36

s.a konu sahibine çok teşekkür ederim. bugün aynı konu bizim başımızdan geçti 2 gün önce yazınızı okumuştum civcivimde sizin sayenizde kurtuldu .. 19 günlük aceleci civcivimiz sag salim gözlerini actı tüylerini kabartıyo şimdi . çok teşekkür ederizzzz

sbalkan 07-06-2013 15:57

Lütfen yardım
 
merhaba arkadaşalr.2 tane gurkumuz var.aralarında 1 hafta var.ilkinin günü p.tesi doldu.fakat biz gurka 2-3 gün süre ile yumurta koyduk.o yüzden hala bekliyoruz.amatör olarak besliyoruz,ilk defa gurk tecrübesi yaşıyoruz,bir çok sıkıntıyla karşılaştık.Lütfen bilginiz dahilinde yardımcı olurmusunuz.
1.Tavuklarımız küçük bir kümeste.iki gurk da aynı leğende yatıyor.aralarında tuğla var yumurtaların karışmaması için.diğer tavuklar ve horoz gün boyu kümese girip çıkıyorlar.Doğrudan bi sıkıntı görmedik ama şimdiye kadar yaşadığımız kayıplarda etkisi varmıdır bilemiyorum.
2. 2 civciv yumurtadan çıkmış ve kurumuş halde iken ölü buldum ben.canlı hallerini hiç görmedim.Tavuğu kaldırıp baktığımda ölmüşlerdi.Aynı tavuğun yumurtaları ve aynı cins civcivlerdi.Sebebi ne olabilir.
3.İki sefer ise şu olayı yaşadık.Yumurta çatladı.ilkinde yaklaşık 24 saat dokunmadık.24 saat sonra,civciv çımıştı yumurtadan ancak,göbeğinden iç organları sarkıyordu ve küçük bir de kurtçuk vardı.****** civciv ölmüştü.Civcivin çatlattığı yumurtadan çıkması ne kadar sürer?6 saatte ölmüş bir civcivin açıkta kalan organkarında kurt ürermi yoksa yumurtanın içindemi üremiştir?
Diğer seferinde yine 12 saat boyunca çatlak yumurtada nefes alıp verdi.18 saatin ardından,ben elimle müdahale ettim.Tabi acemilikle gaganın olduğu yerden değilde ortadan kabuğu açmaya çalıştım,kanama oldu.Gerçi ben kabuğu açarken hayvanda hareket yoktu ve ölü zannediyordum.açtığımda hareket etmeye çalıştı ama yine göbek tarafından dışarı çıkmış organları vardı.birkaç dakika sonra öldü.
4.Neticede ilk gurkumuzdan 4 cılk,2 ölü, 2 yumurtadan çıkamama sonucu kayıp,1 3. gün yaşadıktan sonra kayıp yaşadık.şuan yalnızca 1 civcivimiz hayatta.4 tanede altında var hala.Bu durumları sonradan yatan gurkta yaşamamak için neler yapmalıyız?
5.2. gurkun 1haftası kaldı.ilk gurk ise yaklaşık 25 gündür yatıyor ve hala yumurta var altında.Bazı yumurtalarda renk açılması var,bazılarında kahve çiller oluşmuş.Müdahale etmelimiyiz?
Lütfen aydınlatınız.Bugün 2. gurku artık başka bir yere taşıyacağız.ilk gurk tecrübemizdeki yaşadıklarımız derin üzüntü yaşattı bize.2. devam ederken ne gibi tedbirler almalıyız.Merak ettiğiniz her detayı yanıtlayabilirim geçen 25 gün içerisinde.Teşekkürler..

yakupcemil 01-09-2018 20:26

Muhteşem bir hikaye, benim de bu tarz bir durum başıma geldi. Yumurtalar dolu, civciv içeride ciyaklıyor fakat anaç kalkmış diğer civcivler çıktığı için yumurtaların üzerinden. İlk kez bir yumurtanın kabuğunu kırdığımda inanılmaz heyecanlanmıştım fakat her kuluçka döneminde en az bir kere yaşıyorum bu olayı. Tabi iş civcivi yumurtadan çıkartmakla da bitmiyor. Civciv bakımı noktasında civciv ne yer sorusunun yanıtı üzerine kafa patlatmak, bu canlıları en iyi şekilde yetiştirmek gerekiyor. Hangi iş olursa olsun insanın bu denli emek vermesi harika, sizleri tebrik ederim :)

Yusuf:P 21-04-2019 20:02

Arkadaşlar Merhaba Benim Tavuğum Gurk Düştü Ama Kuluçkaya Yatmıyor Yalancı Gurk Diyorlar Ama Aynı Gurk Gibi Davranıyor Göğüs Tüyleri Döküldü , Kümesteki Diğer Tavuklarla Geçinemiyor, Gurk Gurk Sesler Çıkarıyor Ve Yanına Gidince Tüylerini Kabartıyor Ben Tavuğumun Kuluçkaya Yatması İçin Ne Yapabilirim Yardımcı Olurmusunuz Lütfen ??


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024