agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Kanatlılar
(https)




Beğeni Düzeni68Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-06-2016, 18:09   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
Embden Kazı

Daha önce bu konu hiç detaylıca konuşulup enine boyuna tartışılmamış. Öncelikle kaz meraklısı, seveni herkese selamlar.

Embden kazı kökeni Almanyaya dayanan iri ve yumurta verimi yüksek bir kaz ırkı. Öyle ki yıllık ortalama 30 yumurta verimi var ve yabancı kaynaklar da bir yumurtanın 325 grama kadar ulaştığı kaydedilmiş. . Yetişkin erkek bir kaz 13.5 kg ulaşabiliyor, yine dişide bu rakamlara yakın.

Kaz eti yemeklik olarak en lezzetli olduğu bilinen bir gerçek. embden ırkı sofralık olarak tüketime çok uygundur. Ben çok uzun bir süredir bu kaz ırkını araştırıyorum. Türkiyede orjinali olmadığı söyleniyor her yerde, ki satıcıları aradığımda yetişkin kazlarının 5-6 kg olmasından onların da orjinal olmadığı anlaşılıyor.

Ben devlet memuruyum istanbulda yaşıyorum. Memlekette annemin tavukları var. Bu kaz ve tavuk birlikte bakılabilir mi. Daha önce embden ırkına mensup kaz besleyen olduysa veya bu konuda herhangi bir fikri olan varsa paylaşabilir miyiz şimdiden herkese Teşekkürler.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen ahmetmesut : 30-04-2019 saat 23:22 Neden: Yanış bilgiyi düzelttim ve noktalama.
ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2017, 02:13   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
Konu uyku halinde kaldı ama yakınlarda embden kazı almayı düşünüyorum görüştüğüm birisi bir yaşındaki kazlar için 275 lira fiyat istiyor fiyattan bilgisi olan anlayan varmı acaba. 2dişi bir erkek olmak üzere üç tane almayı düşünüyorum.

muratcolak beğendi.
ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2017, 18:32   #3
Ağaç Dostu
 
muratcolak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2017
Şehir: Amasya-Samsun
Mesajlar: 311
275 tl deli para

muratcolak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2018, 15:21   #4
Ağaç Dostu
 
Kerem Örenç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 363
Emden (Embden)

Orijinini Almanyanın Hannover şehrinden alan ağır cüsseli bir kaz ırkıdır. Bu ırk daha sonra İngiltereye getirilmiştir. Yumurta verimi iyi olan bir ırktır. Her kaz bir yumurta sezonunda 30-40 yumurta verirler. Emden birinci sınıf yemeklik kazdır (Thear ve Fruser 1988, Feltwell 1992, Nowland 1997).

Emden ve Emden X Beyaz Çin melezi en hızlı büyüyen varyetelerdir. Sekiz haftalık yaşta 4.5 kg, 14 haftalık yaşta ise 5.5-6 kg canlı ağırlığa erişebilirler. Ticari yetiştiricilikte oldukça popülerdir. Beyaz Çin kazı kadar saldırgan değildir ve sakin yaratılışa sahiptir. Dişilerin annelik özellikleri iyidir (Graves 1985, Parkhurst ve Mountney 1987, Anonim 1997a).

Bu ırk, diğer ırklarla melezlenmek için çok uygundur. Emden kaz ırkının beyaz olan tüyleri diğer kazların tüylerinden daha değerlidir. Günlük kaz civcivlerine dikkat edildiğinde tüy renklerine göre cinsiyet tayini yapılabilmektedir. Ancak birkaç günden sonra tüy renklerindeki farklılık ortadan kalkar (Ensminger 1992, Nowland 1997).

Baş uzun ve düzgün, gaga kısa ve tabanı sağlam, gözler koyu ve açık mavi, boyun uzun ve kuğuya boynuna benzerdir. Vücut geniş, kalın ve yuvarlak, göğüs yuvarlak, geri düzdür. Bacaklar oldukça kısa fakat güçlüdür. Gaga, bacaklar ve ayaklar parlak turuncu renkte ve sağlam, tüyleri sık ve saf parlak beyazdır (Ensminger 1992, Nowland 1997).

Kerem Örenç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2018, 15:22   #5
Ağaç Dostu
 
Kerem Örenç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 363
Almanya’da gördü Elazığ’a getirdi
Almanyalı gurbetçi Edip Yıldırım, Almanya’da gördüğü Emden Kazı’nı Türkiye’ye getirerek Elazığ’da Türkiye’nin ilk entegre kaz çiftliğini kurdu. Emden Kazı’nın, kaz ırkları arasında en değerlisi olduğunu söyleyen Yıldırım, Emdenlerin, Kars Kazı’nı tahtından edeceğini düşünüyor.
Almanya’da gördü Elazığ’a getirdi



MEHMET ALİ AKKUM

Almanyalı gurbetçi Edip Yıldırım, 30 yıldır Almanya’da yaşadığını belirterek, “Almanya’nın Honnover şehrinde bu kazları gördük ve Türkiye getirip çiftliğini kurmaya karar verdik. 30 yıldır Almanya’da yaşıyorum. Bu kazlar, Emden adı ile bilinir. Literatürdeki en büyük kaz ırkı olarak geçer. Eti ve tüyü kaz türleri arasında en değerli olarak geçer. Bir diğer adı da ‘Altın yumurtlayan kaz’ olarak geçer.” dedi. Elazığ Tanıtım Günleri’ne, kazlarını getiren Yıldırım, Emden Kazı’nın bilinirliğini arttırmak istediğini söyledi.

Tesis inşaat aşamasında
Elazığ’nın Kovanca ilçemizde üretime başladıklarını anlatan Yıldırım, yapım aşamasında olan tesislerinin yüzde 30’luk bir kısmının bittiğini en kısa sürede geri kalan kısmı da bitirerek üretime tam kapasite olarak devam etmeyi planladıklarını söyledi.
Yıldırım, “Tesisimiz bittiğinde, ülkemize güzel, katma değeri yüksek bir tesis kazandırmış olacağız. Dolayısıyla Türkiye kazanmış olacaktır. Şuanda ilk civcivlerimizi üretmeye başladık. En kısa sürede tam kapasite ile üretime başlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Senede iki defa civciv verebiliyor
Eylül ayında kaz civcivi üreten tek firma olduklarını söyleyen Yıldırım, “Normalde kaz civcivinin üretimine ilkbaharda başlanır ve 5. ayın sonuna kadar bu devam eder. Biz bunu 9 ve 10’uncu ayda da üretildiğini çiftçilerimize anlatacağız. Senede iki defa ürün alınabildiğini çiftçilerimize göstericeğiz. Avrupa’da bunun metotlarını, tekniklerini öğrendik. Bir Avrupalı, bir Alman bunu nasıl yapıyorsa bizde Türkiye’de bunu çiftecimize öğreteceğiz ve bunu ülkemizde yaygınlaştırma amacındayız” şeklinde konuştu.

Tüyü çok değerli
Emden kazının eti ve tüyünün çok değerli olduğunu ifade eden Yıldırım, “Kazımızın tüyü oldukça değerlidir. Lüks otellerde, büyük giyim markaları hep kaz tüyü kullanırlar. Kayakçıların giydiği montlarda, pahalı markaların ürettiği montlarda kaz tüyü kullanılır. Kaz tüyünün özelliği de terlemeyi önlerken, çok sıcak tutar ve hafif olma özelliğine sahiptir. Bu özellikleri nedeni ile çok tutulur ve talep görür” dedi.

Emden Kazı’nın canlı ağırlığı 15-18 kiloyu buluyor
Almanya’dan iki tür kaz getirdiklerini anlatan Yıldırım, kazlar hakkında şu bilgileri verdi:
“İki ırkımız var. Canlı hayvan ağırlı 15-18 kiloya çıkan Emden ve yine canlı ağırlı 11 kiloya kadar çıkan başka bir kaz türümüz var. Bu iki ırkımızda Türkiye’ye çok çabuk uyum sağladığını söyleyebiliriz. İki yıldır Türkiye’de çeşitli bölgelerde çiftçilerime deneme amaçlı verdik ve çok güzel verim aldık. İstanbul’da, Ankara’da bizim Elazığ’da çok güzel sonuçlar çıktı ve bunun çiftliğini kurmak için çalışmalara başladık. Zaten uyum sağlamamış olsalardı, bu kadar civciv vermezlerdi.”

Proje fikrinin doğuşunu anlattı
Projeye nasıl başladığını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:
“Almanya’daki çiftçilerle birebir temas halindeydim. Bizzat yerine gidip, gördüm. Bunun Türkiye’de üretebileceğini düşündük ve alt yapı çalışmalarımızı yaptık. Neden daha önce bu tür bir girişimde bulunulmamış gibi faktörleri inceledik. İlgimiz çekti ve Almanyalı çiftçiler bizi ikna ettiler. İlk olarak Almanya’daki çiftçilerle birebir çalıştık. Çok rahat Türkiye’de üretilebileceğine karar verdik ve başladık. Ayrıca yurt dışına çıkarılmasında bir sıkıntı olmadığını da gördük ve çok rahatlıkla bunu Türkiye’ye getirebildik. İnşallah Türkiye’mize hayırlı olur.”

Kars Kazı’nı tahtından eder
Almanya’dan getirdikleri Emden Kazlarının, Türkiye’nin en meşhur kazı olan Kars Kazları’nı tahtından edeceğini düşündüğünü söyleyen Yıldırım, “Kazımız, Kars kazını tahtından edecek gibi görünüyor. Kars Kazı’na göre iki katı et oranı var. Yine Kars Kazına göre yumurta verimi 4 kat daha fazladır. Tüy bakımında kıyaslanmayacak bir fark vardır. Emden Kazı’nın tüyleri çok değerlidir. Bunları biz laf olsun söylemiyoruz. Bilimsel olarak da baktığımızda en değerli kaz ırkı olarak geçiyor. Belgelerle ortadır. Yemeklik kaz ırkı diye geçer ve kaz ırkları arasında en değerli ırk olarak görünür” ifadelerin kullandı.


Düzenleyen Kerem Örenç : 09-02-2018 saat 15:23 Neden: ...
Kerem Örenç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2019, 02:34   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
Bu sezon beslemek için bir kaç tane embden arıyorum yavru veya yetişkin. Saf ırk olana rastlamadım henüz, bulabilirsem alıcam. Yavru veya yetişkin. Satışını yapan veya yapanı tanıyan varmı ki?

ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2019, 07:55   #7
Ağaç Dostu
 
aloe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmetmesut Mesajı Göster
Bu sezon beslemek için bir kaç tane embden arıyorum yavru veya yetişkin. Saf ırk olana rastlamadım henüz, bulabilirsem alıcam. Yavru veya yetişkin. Satışını yapan veya yapanı tanıyan varmı ki?
Şahsi fikrim Sn. Kerem Örenç beyin anlattığı haber üzerinden gidebilirsiniz. Malum orda açık açık elazığın kovancı ilçesi ve alman gurbetçi edip yıldırım diye yazmış.Bu bilgiler eşliğinde araştırıp şahsa ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum.

aloe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2019, 15:35   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
Bugün itibariyle bahsi geçen Elazığ Kovancılarda ki çiftlik ile görüştüm 15-20 günlük palazlara 1000(bin) tl fiyat istiyorlar.

ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2019, 17:14   #9
Ağaç Dostu
 
chelik26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 451
Bende bi yerde kazı yapılmış zannettim ))

Zekoş ve Laleşahin beğendi.
chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2019, 17:35   #10
Ağaç Dostu
 
aloe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmetmesut Mesajı Göster
Bugün itibariyle bahsi geçen Elazığ Kovancılarda ki çiftlik ile görüştüm 15-20 günlük palazlara 1000(bin) tl fiyat istiyorlar.
Sizi ve piyasayı bilmem ama bana pahalı geldi

aloe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2019, 17:55   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
Bana da çok pahalı geldi, hatta ütopik. O yüzden arayışım devam ediyor.

ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2019, 01:33   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
Kazlarımı sonunda balıkesirli bir üreticiden buldum. Kendi bilgim dahilinde yaptığım doğrulama ve satıcının söylediğine göre saf ırk embden yavruları. Fırsat buldukça gelişimlerini burdan paylaşıcam. (elazığ kovancılardan verilen fiyatın 1/10undan daha düşüğe aldım)

Eklenen Resimler
   
ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2019, 07:39   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-05-2017
Şehir: KONYA
Mesajlar: 108
Çok tatlılar. gelişmeleri aktarırsanız sevinirim.

Styric Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2019, 08:16   #14
Ağaç Dostu
 
aloe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
Evet çok şekerler. Size kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Gelişmeleri bende merakla beklerim.

aloe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2019, 12:35   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
Gözle görülür bir gelişim sözkonusu. Aman maşallah deyin, çok korkuyorum bişey olacak diye.

Eklenen Resimler
 
ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2019, 16:18   #16
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
Hayırlı olsun.

Maşallah.

Ben de takipteyim.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2019, 16:37   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
Büyümeye devam.

Eklenen Resimler
  
ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2019, 16:45   #18
Ağaç Dostu
 
aloe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
Bu yavrucuklar için havuz ya da yapay havuz gibi bişey lazım değil mi?

aloe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2019, 17:26   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
Kazlar ile ilgili genel tavsiye 6-8 haftalık yaşa kadar suya kesinlikle sokulmamasıdır.

ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2019, 19:31   #20
Ağaç Dostu
 
aloe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 462
Hmm bilgi için teşekkürler

aloe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2019, 11:31   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
Bugün 19 günlük oldular.

Eklenen Resimler
   
arifkaptan ve skanatlar beğendi.
ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2019, 11:35   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
16. Günlerinde embden kazlarımı hassas teraziyle tartma fırsatım oldu, sonuçları sizlerle paylaşıyorum.
En iri olan ve erkek olduğunu tahmin ettiğim 690 gram, diğerleri ise 658 ve 589 gram geldiler. Bi çok makalede 60 günlük kazların 4.5 kg kadar ulaşabildikleri yazıyor bu gidişle benimkiler ulaşamayacak galiba.

ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2019, 16:50   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
19. Günlerinde yani 1mayısta çektiğim fotoğrafları.

Eklenen Resimler
     
ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2019, 01:04   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
27.gün...
Müthiş otlanıyorlar yem tüketimi çok fazla olmasada otlanmayı çok seviyorlar.

Eklenen Resimler
 
ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2019, 18:43   #25
Ağaç Dostu
 
AkisSoftware's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,046
Harika gorunuyorlar masallah. Hakkaridemi buyutuyorsunuz bu kazlari?

AkisSoftware Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2019, 02:05   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-05-2019
Şehir: Yozgat
Mesajlar: 1
Yavruların gelişimi nasıl?

İsfendiyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2019, 05:39   #27
Ağaç Dostu
 
ahmeter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,823
Tebrikler

ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2019, 17:22   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
33. Günde güzelce bir poz verdiler.

Eklenen Resimler
 
ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2019, 16:48   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
38.gündeyiz artık. Tüyleri neredeyse tamamen embden kazının malum rengi olan beyaza büründüler. Doymak bilmeyen bir kanatlı, saatlerce otlanıp daha sonra hiç yememiş gibi gelip yem yiyorlar. Kırşehirli profesyonel bir üreticide gördüğüm tahılları çimlendirerek hasıl elde etme yöntemini müsait olduğum zamanda bende denemeyi düşünüyorum. Bu hasıl sayesinde 1kg olan buğdayınız 7kg yeme dönüşebiliyor ve çokta besleyici.

Eklenen Resimler
    
ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2019, 17:44   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2018
Şehir: İzmir
Mesajlar: 278
Maşallah çok güzeller. Gelişimlerini keyifle takip ediyorum. Size başarılar diliyorum.

uzunkum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
büyük kaz, embden geese, embden kazı, emden civcivi, iri cüsseli kaz

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024