agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Kanatlılar
(https)




Beğeni Düzeni9Beğeniler
  • 4 Gönderen CNL
  • 3 Gönderen CNL
  • 1 Gönderen CNL
  • 1 Gönderen CNL

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-12-2015, 09:19   #1
CNL
Yeni Üye
 
CNL's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2015
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 17
Kuluçka makinesi (tohum çimlendirme makinesi olarak da kullanılabilir)

Arkadaşlar merhaba,
Siteye topraksız tarım ile ilgili bölüm içim kayıt olmuştum ve de neredeyse tüm yazıları, tartışmaları da okudum. Dedim bakayım diğer alt bölümlerde başka neler var acaba? Kanatlı hayvanlar bölümünü görünce de yapmak isteyen arkadaşlara fikir vermesi için bu başlığı açtım.
Başlıktan da anlayabileceğiniz gibi konu kuluçka makinesi

Öncelikle bu işi yapacak arkadaşlara bazı tavsiyelerim olacak nacizane ;
1) Kullandığınız malzemeler olabildiğince kaliteli olsun (özellikle nem nozulu, ısıtıcı ve bunu kontrol eden devre)
2) İşçilikten kaçınmayın, aman neyse bu da böyle olsun demeyin kesinlikle illaki ilerleyen dönemde karşınıza sıkıntı olarak çıkacaktır ki benim başıma elektrik tesisatında geldi.
3) Olabildiğince sistemi otomasyona bağlayın
4) Malzeme seçerken dikkat edin fazladan malzeme alıp boşuna fazla para vermeyin fazladan para vereceğiniz malzeme yerine aldığınız malzemeleri daha kaliteli alabilirsiniz.
5) Makineyi yapıp bitirdiniz diyelim, kesinlikle en az bir hafta boş bir şekilde çalıştırın. Isı, nem ve havalandırmanın düzgün çalıştığından emin olun. Çünki bu işte olmazsa olmazdır bu dengeler.
6) Aldığınız yumurtaların kalitesine, kaç günlük olduklarına, büyüklük küçüklerine dikkat edin. Yumurtaların bir haftalık olması durumunda makinenizin nem oranı farklı, iki günlük olaması durumunda farklı çalıştıracaksınız çünkü.
7) İllaki ilk seferde yüksek bir başarı beklemeyin, hevesinizi kırmasın. Ne de olsa acemi olarak ilk defa yapıyorsunuz, eksiklikleriniz olabilir. Hatta her şeyi düzgün yapmışsınızdır ama aldığınız yumurtalar bayattır. Benim ilk verim oranım döllü yumurtalar için %38 :S
8) Mümkün mertebe forumlardan bol bol okuyun ki bu bence en önemli nokta. Ben ilk kuluçka makinesi yapayım dediğimde (çevremde böyle bir şey yapan kimse yok) babamda dahil işin mi yok al bir tane, ayarlayamazsın dedi ama sonradan kendisi bana şunu da koyalım bunu da koyalım diye yumurta getirmeye başlamıştı
9) Her söylenene çok fazla kulak asmayın, istikrarlı olun!
10) Ahşap malzeme kullanmanızı kesinlikle tavsiye tavsiye etmiyorum. Hem nem tutar hem de temizliği zor olur.
11) Bunu ben şuna yaptırırım eli yatkın bu işlere deyip kimseyi sıkıntıya sokmayın

Velhasıl sözü baya uzattım emir verir gibi kusurum oldu ise affola, diyebilirsiniz ki ne alaka tohum çimlendirme makinesi kardeşim hep kuluçka makinesi dedin durdun. Kuluçka makinesinin içindeki nem oranı yüksek ve de içi karanlık olduğu için, çok güzel tohum çimlendirme de de kullanabilirsiniz. Ben öyle yapıyorum ve de şimdiye kadar çimlenmeyen bir tohum olmadı

Şimdi de gelelim benim makineme;
Makine 3 sepetten oluşuyor, her sepet 33 yumurta alıyor. Çevirme, ısı, nem hepsi düzenli şekilde verilen ayarda yapıyor. Üstte de bahsettiğim gibi ısı, nem ve havalandırma bu işim püf noktası. O bölümü iyi yapacağınız ekipman, sizin daha sonra vebale girmenize engel olur. Sakat veya ölü çıkım için üzülmezsiniz.

Makinenin içerisinde olabildiğince denge şaşmaması için az açmanız lehinize olur ki yine geldik temel malzemenin kaliteli olmasına. Bu makineden döllü yumurta ayrımı yapıldıktan sonraki verim oranım %95 ile %98 arasında idi. Bence gayet tatmin edici bir sonuçtu.
Makinemin fotoğraflarını da aşağıda paylaşıyorum. Aklınıza takılan konuda yardımcı olmaya çalışırım. Makinemin içi kirli şu anda, en son tohum ektiğimde içine toprak dökülmüştü temizleyemedim henüz kusura bakmayın.
Herkese bol çıkım dilerim. Sağlıcakla kalın.

Eklenen Resimler
     
CNL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2015, 10:21   #2
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Çok güzel olmuş eline emeğime sağlık.

Siyah rengi bilhassa mı seçtiniz?
İçerideki nem,
ısı ,
fan gibi ekipmanları daha net resimleyebilir misiniz?

Kuluçka için ;
Isının ve nemin kuluçka sürecinde , hangi seviyelerde olduğunu da belirtir misiniz?

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2015, 10:49   #3
CNL
Yeni Üye
 
CNL's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2015
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 17
Sn İsmail Karagülle;
İltifatınız için teşekkür ederim. Sorularınıza gelince;
Bu dolap bildiğimiz derin dondurucu. Önden kapaklısı yoktu o sırada hurdacıda bende üstten kapaklısını almak zorunda kaldım ve baya yıpranmıştı dışı. Elimde de kaplama malzemesi siyah vardı onunla kapladım, yani özellikle tercih edilmiş bir renk değildir.
Sıcaklık için şu anda dördüncü fotoğrafta görünen rezistansı kullanıyorum ama ilk alırken daha ekonomik olması anlamında 100 watt lık bir ampul bu büyüklükte bir makine için ziyadesi ile yeterli geliyor hatta daha düşük watt larda ampul bile kullanılabilir. İşin sırrı içeride havanın her yerde aynı sıcaklıkta olmasında ki zaten dikkat etti iseniz razistansın altında fan var.
Kuluçka sırasında ben yumurtaları iki veya üç günlük iken yerleştiriyordum. Daha eski yumurtalar için nem oranınızı artırmanız fayda verecektir. ilk 18 gün için sıcaklık:37.5 derece (37.4-37.5-37.6 arasında gidip gelirdi) nem:%65, son üç gün için sıcaklık 37.1 derece nem %68-70 arası yumurta durumuna göre değişiyor.
İyi günler dilerim.

CNL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 10:28   #4
Ağaç Dostu
 
Resulgur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
Sn. CNL elinize sağlık başarılı bir çalışma olmuş , aramıza hoş geldiniz. Bu sayfayı açmak büyük sorumluluk ister sorular ve istekler olacaktır

Şimdi ; malzeme listesinde neler var ve malzemeleri nereden temin ettiniz ?

Nasıl yaptınız makineyi aşama aşama biraz bilgi verir misiniz ..

Resulgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2015, 13:36   #5
CNL
Yeni Üye
 
CNL's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2015
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 17
Sn. Resulgur;
Elimden geldiğince yardımcı omaya çalışırım tabi ki. Sn Kudret Tezel'in de ısrarla belirttiği gibi ; 'BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIR'

Öncelikle malzeme listesini vereyim;
1-Isıtıcı (ampul kullanılabilir),
2-Tablaları belirli periodlarda çevirmek için motor (silecek motoru kullanmak yerine bu iş için üretilmiş çift yöne dönebilen, çok düşük devirli motor almanızı öneririm)
3-Hava giriş çıkışını sağlamak için iki adet 12cm lik fan, içeride hava sirkülasyonu yapmak için 15cm lik fan (Bu fanı ısıtıcı ünitenin altına koyacağız) (12 cm olanda kullanılabilir tabi)
4-Nem nozulu
5-Eğer benimki gibi aç kapa yapmak istemiyorsanız su eksildiğinde tamamlaması için ufak şamandıra
6-Sepetleri yapmak için (tercihen metal) malzeme
7-Yumurta dizimi için viyol
8-Bol miktarda kablo
9-Sistemi dengeli bir şekilde çalıştırıp kontrol edecek ana ünite (eforstar markasının ht24-c diye bir modeli var. Isı, nem ve de çevirmeyi ayarlarınız dahilinde kendiliğinden yapıyor)
10-Delip biçmek için matkap ve spiral
11-Bol miktarda sabır.

Resulgur beğendi.
CNL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2015, 14:02   #6
CNL
Yeni Üye
 
CNL's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2015
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 17
İlk olarak aldığınız dolabın içerisinde bulunan (var ise) kablo motor vs gibi ekipmanları çıkartın, bunlarla işimiz yok çünkü. Daha sonra kaba taslak neyi nereye yerleştireceğinizi belirleyin. Hatta içine geçici olarak yerleştirin ve elinizin çalışması rahat mı kontrol edin. Eğer yerleşim planını yaptıysanız dolabı ufak tefek malzeme yeri ve boyutuna göre sabitlemeye ve/veya kesip yerleştirmeye başlayın. Nereden başlayacağınıza karar veremediyseniz ilk olarak hava sirkülasyonu fanlarını yerleştirin. Fanları yerleştirirken dikkat edeceğiniz şey makina havayı alttan almalı üstten vermeli. Yani fan yönünü ona göre ayarlayın. Fanları taktıktan sonra da olabilmekle beraber, öncesinde de 8mm veya 10mm tığ ile sağ alt yan ön tarafa 3-4, sol üst yan arka tarafa 3-4 delik delin. Alt taraftan hava vereceğiz, üst taraftan hava alacağız makineden.
Eğer yapabileciğinizi gözünüz kestirmiyorsa bir demirciye sepetler için ölçü verin size dikdörtgen veya kare (vereceğiniz ölçüye göre) hazırlar. Sepet aralarını çok sık yapmamak hava sirkülasyonunu sağlamak için bence avantajdır. Ben aralarında 15 cm bırakmıştım. Aynı zamanda yanlarda da boşluk olacak.
Aslında çok basit bir iş. Bence en uğraştıracak kısmı sepetlerin yapımı. Bu sepetler tek motor ile hareket edeceği için sepetleri birbirine bağlamak için üç sepet boyunda metal (hangi malzemeden yapıyorsanız) vidalanacak sepete. Böylece motor bir sepeti hareket ettirmek isteyince diğerleri de hareket edecek.
Geri kalan kısım elektrik işi. Bahsettiğim ana üniteyi alanlar, ünite ile beraberinde gelecek bağlantı şemasına göre bağlayacaksınız.
Makineniz artık test için hazırdır.
Şimdi yapmadığım için yapım aşamasında foto veremiyorum yoksa daha açıklayıcı olurdu.

Resulgur beğendi.
CNL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2016, 16:34   #7
Ağaç Dostu
 
Resulgur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
Sn. CNL ;

Emeğinize sağlık .. Dediğiniz gibi resimlerle anlatım daha güzel olacaktı .. neyse sağlık olsun. Şu ana kadar neler yaptınız peki bir ilerleme var mı acaba ?

Resulgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024