agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Kanatlılar
(https)




Beğeni Düzeni7Beğeniler
  • 1 Gönderen qwerty16
  • 1 Gönderen qwerty16
  • 1 Gönderen qwerty16
  • 1 Gönderen efor
  • 1 Gönderen qwerty16
  • 2 Gönderen limon_sever

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-07-2013, 11:27   #1
Ağaçsever
 
qwerty16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2013
Şehir: bursa
Mesajlar: 95
Devekuşu Yetiştiriciliği

DEVEKUŞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

Dünya nüfusundaki hızlı artış, beslenme sorununun önemini ortaya koymaktadır. Bu durum insanları yeni kaynakları aramaya ve alternatif besin maddelerine yönelik araştırmalar yapmaya ihtiyaç duyar hale getirmektedir. İnsanoğlunda yenilik arayışı ve daha iyisini üretme isteği vardır. Söz konusu isteğin gerçekleşmesi, bilmesel çalışmalar ve teknolojik ilerlemelerin uygulanması ile mümkün olacaktır.

Dünya nüfusundaki hızlı artış, beslenme sorununun önemini ortaya koymaktadır. Bu durum insanları yeni kaynakları aramaya ve alternatif besin maddelerine yönelik araştırmalar yapmaya ihtiyaç duyar hale getirmektedir. İnsanoğlunda yenilik arayışı ve daha iyisini üretme isteği vardır. Söz konusu isteğin gerçekleşmesi, bilmesel çalışmalar ve teknolojik ilerlemelerin uygulanması ile mümkün olacaktır.20. Yüzyılda bilim ve teknolojideki gelişmelerin paralelinde hayvancılık önemli seviyelerde mesafe kaydetmiştir.İnsanların sağlıklı ve yeterli ölçüde beslenmesi için hayvansal proteinler gereklidir.Bilinen hayvansal protein kaynaklarına alternatif olması ve ülkemizin hayvansal protein açığının kapatılmasına katkıda bulunması amacıyla , her yönüyle ekonomik bir kanatlı olan Devekuşu yetiştiriciliği önemli olmaktadır. Devekuşu kanatları küçülen ve uçma yeteneğini kaybeden kuşlar sınıfına giren Koşucu-yürüyen kuşlardandır. Bu günkü yaşadığı bölgeler Afrika’nın doğusu ile güneyindeki sıcak ve kurak iç bölgelerdir.Eski çağlarda Büyük Sahradan Orta Asya çöllerine kadar uzanan geniş bir alanda yaşadığı bilinmektedir.Yaklaşık 13-14 cm gaga uzunluğuna sahip olup ağzında diş yoktur. Kafası vücuduna oranla küçük boynu uzundur.Boyları 2-2,8 m. Arasında değişir.İki tırnaklı uzun ve güçlü bacaklara sahiptir. Baş, boyun ve Bacaklar sert , ince , kanatlar ile gövdesi gösterişli ve tüylüdür. Göğüs kemiği bulunmamaktadır.


Erginlerinin canlı ağırlığı 110-160 kg arasında değişmektedir.Bunun doğada özgürce yalnız Afrika’nın doğusu ve güneyinde rastlanmaktadır.Gerektiğinde ortalama 60 km/saat süratle koşmakta hatta 90 km/saat hız dahi ulaşabildiği bildirilmektedir.

Ayakları ile tekme atarak,gagası ile darbe vurarak kendisini korur.Ortalama 60-70 yıl yaşarlar.Bakım ve besleme ortamına göre 20-30 yıl damızlıkta kullanılabilirler.
Evcilleştirilmeleri tüylerinin kadın giysilerinde kullanılmasıyla başlamıştır.Bu gün derisi , eti ve tüyü için başta Güney Afrika olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri,Avustral-
ya,Kanada ,Çin,Zimbabwe,Bostana,Namibya,İsrail ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde
Çiftliklerde yetiştirilmektedir.Ülkemizde Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesinde ve Kırşehir ile Antalya’da damızlık verebilecek kapasitede üretim yapmaktadır. Ancak ülkemiz için oldukça yeni bir hayvancılık dalıdır.Giderek meraklı üretici sayısı artmaktadır.


DEVEKUŞU ÜRETİMİ :

Devekuşlarının üretimi,tabii kuluçka ve kuluçka makinelerinde yapılmaktadır. Yılda 40 ila 100 arası yumurta veren dişiler erkeklerine nazaran daha ufak yapılı olup grimsi-kahve renklidir.Erkekleri ise siyah renkli olup kanat ve kuyrukta beyaz renkli gösterişli tüyler bulunur.Dişiler 2-2,5 yaşında , erkekler 2,5-3 yaşında eşeysel olgunluğa erişirler.Dişiler genellikle Nisan-Eylül döneminde yumurtlarlar.2-3 gün arayla yumurtlar,iki haftalık bir aradan sonra tekrar tekrara yumurtlarlar.1100-1800 gram Ağırlığındaki yumurtalardan yaklaşık 50 kadarı damızlık değerdedir.Bakım ve beslenme durumuna göre yumurta verimi artabilir.Yumurtalardaki döllülük oranının artması için 1 erkek 2 dişi şeklindeki eşlemelerde her iki cinsiyetinde aynı yaş grubunda olmasına dikkat edilmelidir.Erkekler çiftleşme öncesi dişinin etrafında kanatlarını açarak dans eder.Bu dönemlerde sinirli ve saldırgan olurlar.Kuluçkalık yumurtalar 13-18 derecelik % 22-25 nemli odalarda temizlenip dezenfekte edilerek depolanır.Uygun koşullarda 7-14 gün süreyle muhafaza edilebilir.Kuluçka süresi 42 gün olup, döllülük oranı % 70 , kuluçka randımanı % 75 civarındadır. Kuluçka ısısı 36,2 0 C dır.


Fümigasyondan sonra hazır durumdaki kuluçka makinelerine yerleştirilen yumurtalar 14 günde döllülük kontrolüne , 39. günde de İnficar bölümüne alınırlar.Çıkan civcivle-rin ilk 3 aylık dönemi en kritik devredir. Bu dönemde % 30 lara varan ölümler olabilir.

3 aylık dönemi atlatan civcivlerin yaşama gücü oldukça yüksektir.Devekuşu yumurtası
24-25 tavuk yumurtasına eşdeğer büyüklüktedir.Daha ziyade damızlık olarak kullanılmasının yanı sıra yemeklik olarak da kullanılmaktadır. Devekuşları 9-12 aylık Olduklarında ( yaklaşık 90-110 kg.) kesilirler. Eti kırmızı renkli olup ,yağsız ve koleste-rolu düşük , yumuşak bir ettir. Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak tüketilmektedir.

Kilosunun 17-18 Dolardan satıldığı ifade edilmektedir. Yağ oranı % 3 , Kolesterol miktarı ise dana etinin yaklaşık % 55-60 ı kadardır. Et randımanı % 40-50 arasında olup en kıymetli kısımları butlarıdır. Derisi Devekuşunun en değerli ürünüdür. Sığır derisinden 3-5 kat daha dayanıklıdır. Kalite olarak Timsah ve Fil derisi ile karşılaştırılabilecek düzeyde olup , suya karşı yumuşak bir deridir. Güney Afrika’daki çiftliKlerin gelirinin % 75 ini deri , % 20 sini et ve % 5 ini ise Tüyleri teşkil etmektedir.


Derisinden şapka,eldiven,çanta ve bot yapılmaktadır. Tüylerinin Moda sektöründe, süslü giysi ve şapka yapımlarında kullanılması evcilleştirilmesinin başlangıcı olmuşsa da bugün eskisi kadar önem taşımamaktadır.Ancak yinede 8 ayda bir kesilen tüyler bir gelir kaynağı olmaya devam etmektedir.


SEVK VE İDARESİ :

Devekuşu yetiştiriciliği için üreticiler aşağıdaki sistemlerden birini seçebilirler.Bu üreticinin imkanlarına göre belirlenir.

a-) Ekstansif Sistem : Doğal koşullarda açık alan yetiştiriciliği

b-) Yarı Entansif Sistem : Yarı kapalı yarı açık alan yetiştiriciliği

c-) Entansif Sistem : Tamamen kapalı barınaklarda yapılan yetiştiricilik


Devekuşları için en uygun ısı 18-20 0 C dir. Yaşantılarını daha soğuk ve daha sıcak ortamlarda da sürdürürler.Ancak soğuk ve yağışlı ortamları pek sevmezler.Verimli bir üreme sezonu için sıcak ortamı tercih ederler.İstenen seviyede bir üretim için besleme , bakım ve çevre ısılarına dikkat etmek gerekmektedir. Devekuşlarını stresten uzak tutmalı , sevk ve idaresi yumuşak ve dikkatli yapılmalıdır. Ani korku ve sert davranışlara meydan verilmemelidir.Bu durum yumurta verimindeki ani düşmelerle kendini gösterir. Erkekleri üreme mevsimi dışında dişilerle bir arada bulundurmamalıdır. Dişi ve erkekler çiftleşme dönemleri dışında birbirlerini görmediği takdirde daha yüksek cinsel aktiviteye sahip olurlar. Devekuşu çiftlikleri en az 2 metre yüksekliğindeki çitlerle çevrilmeli , barınakların yüksekliği 3 metre den alçak olmamalıdır.Merada otlatılmaları için 10-15 hayvana 1 hektar , dinlenme ve gezinti için ise 40 hayvana 1 hektar arazi düşünülmelidir.

BESLENME :

Devekuşu yetiştiriciliğinde en büyük gider yem gideridir.Bu nedenle kısmende olsa meraya dayalı besleme daha ekonomiktir. Merada buldukları ot tohumları , yeşil ot türleri yanında ufak böcek gibi bir takım canlıları da yerler.Diğer kanatlılarda olduğu gibi dengeli beslenmeleri çok önemlidir. Toz yemler burun deliklerine kaçması nedeniyle pek sevilmez. Hayvanın yaşa göre düzenlenmiş rasyonlarla ve mutlaka peletlenmiş yemlerle beslenmesi gerekir. Fakat bu fabrika yemlerinde bilhassa vitamin ihtiyaçlarına çok dikkat edilmelidir. Yeşil yonca ve diğer yeşil ot veya sebze çeşitlerinin kıyılarak yemlerine karıştırılması yemi daha lezzetli ve iştah açıcı hale getirecektir.


Yemin Temel Besin Maddeleri :
Enerji Maddeleri: Karbonhidratlar(tahıllar) ve yağlar
Proteinli Maddeler : Bakla , soya fasulyesi ,yer fıstığı gibi tohumlar ve küspeler
Vitaminler : Sentetik vitaminler ve yeşil yemler
Mineral Maddeler : Kemi,k unları ,kireç taşı,midye kabukları ve fosfor ihtiva eden kalsiyum bileşikleriyle tuz
Bu besin maddelerinin karma yemlerdeki oranlarını yaş gruplarına göre dengeli bir şekilde düzenlemek gerekir. Civciv ,piliç ve anaç yemleri özellikle kapalı sistemlerde titizlikle hazırlanmalıdır. Yumurtlama döneminde kesinlikle yem değişikliklerine gidilmemelidir.


CİVCİVLERİN BESLENMESİ :


Yumurtadan çıktıktan sonra ilk 3-4 gün yiyeceğe ihtiyaç duymazlar.Yumurta sarısındaki besin maddeleri bu süre içindeki İhtiyaçlarını karşılar.Bu süre sonuna doğru yem yemeye başlarlar. Kümes ısıları tavuk civcivi gibi düzenlenebilir.Yani ilk hafta 35 0 C daha sonra 20 0 C ye kadar azaltılarak düzenlenir. Yeme alıştırma genelde lapa türü hazırlanmış yemlerle yapılmalı daha sonra fabrikalarda hazırlanmış "Devekuşu Civciv Yemi " verilmelidir. Bu yemler minimum % 18 proteinli ,2600 Kcal/kg enerji, sindirimi kolay, bakteri mantar yönünden temiz olmalıdır. 1-2 hafta sonra bu yemlerin içine kaliteli yeşil yemler ilave edilebilir. Yemlerdeki kalsiyum oranı % 2 yi geçmemelidir.

Fazla kalsiyum bacak bozukluklarına sebep olabilir.Civciv yemi 40-50 gramla başlayarak yaş ilerledikçe 500-600 grama çıkarılır. İçme sularının temizliğinde çok önemlidir. Temizliğe çok dikkat edilmeli su kapları günde birkaç kez yıkanmalıdır.


PİLİÇLERİN BESLENMESİ:


Civcivler 6 aylık olduktan sonra piliç devresine girerler.Damızlıkta kullanılacakları 2 yaşına kadar bu döneme uygun ‘’ Devekuşu Piliç Yemi ‘’ ile beslenmelidir.

% 16-17 proteinli 2450 Kcal/kg enerjili % 2 –2,5 oranında kalsiyum ve bunun 1/3 oranında fosfor ihtiva etmesi gereken bu yemlerde selüloz miktarı civciv dönemine göre daha yüksek olabilir. Ancak yeşil yem veya vitamin düzeylerine çok dikkat edilmelidir. Damızlığa ayrılacak hayvanların yağlandırılmaması için yemlerin kalori düzeyi titizlikle kontrol altında tutulmalıdır.Yedikleri yem miktarı günlük 1 kg dan 3 kg a kadar yükseltilir. Yemlerin yapısı pelet şeklinde olmalı ve imkanlar ölçüsünde yeşil yemlerle lezzetlendirilmeye çalışılmalıdır.


DAMIZLIKLARIN BESLENMESİ:

Dişiler 2 yaşında , erkekler ise 2,5-3 yaşında damızlık olarak kullanılırlar.Dişiler 18-20 aylıkken yumurtlamaya başlarlar ise de 2 yaşından önce çiftleştirmeye alınmamalıdır. Günlük yem tüketimleri 5 kg’a kadar yükseltilebilir. Kaliteli kaba yemlerle takviye edilerek ‘’ Devekuşu Damızlık Yumurta Yemi ‘’ verilmelidir. Bu yemler, minimum % 15 protein , 2450-2500 Kcal/kg enerji , % 3-4 oranında kalsiyum , % 0,35 -0,40 oranında fosfor ihtiva eden, bakteri ve küf yönünden temiz olmalıdır.

Ergin hayvanlar günde 1-1,5 kg taş yutarlar.Bunu hazmı kolaylaştırmak için yaparlar.Her yaş dönemi için hazırlanan yemlerde vitamin düzeyi çok iyi ayarlanmalıdır. Sağlıklı bir döl verimi için bilhassa serbest otlama imkanı olmayan yetiştiricilikte bu çok önemlidir. Yemler diğer dönemlerde olduğu gibi pelet şeklinde olan , içme suları ve su kaplarının temizliğine dikkat edilmelidir.Bütün yem çeşitlerinde önemli olan yemlerin ekonomik olmasıdır.


HASTALIKLARI :

Devekuşunun belli başlı hastalığı bulunmamaktadır.En çok ilk 3 aylık ölümleri kayda değerdir. Kuluçkada yeteri kadar sıcaklık ve nem verilmemesi , havlandırma sorunları , yumurtaların gereği kadar çevrilmemesi , kabuk altının artmasından çıkan civcivlerin de yaşama gücünün düşük olmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra A , B , C ve Biotin gibi önemli vitaminlerin eksiklikleri tüm kanatlılar gibi devekuşlarında da çeşitli anomaliler meydana getirir. İlk 3 aylık dönemi atlatan civcivlerin yaşama gücü yüksektir. Ancak en çok görülen bir sorun da ayak bozukluklarıdır

qwerty16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2013, 11:48   #2
Ağaçsever
 
qwerty16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2013
Şehir: bursa
Mesajlar: 95
Eklenti 428811
Name:  images (1).jpg
Views: 1367
Size:  12.0 KB

attar beğendi.
qwerty16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2013, 11:49   #3
Ağaçsever
 
qwerty16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2013
Şehir: bursa
Mesajlar: 95
Name:  images.jpg
Views: 1554
Size:  10.7 KB

attar beğendi.
qwerty16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2013, 11:53   #4
Ağaçsever
 
qwerty16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2013
Şehir: bursa
Mesajlar: 95
acaba döllü devekuşu yumurtası olan varmı.takas ile bu yumurtalardan çok istiyorum. kuluçkada yatan hindilerimin altına bastırıcam.

qwerty16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2013, 11:55   #5
Ağaçsever
 
qwerty16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2013
Şehir: bursa
Mesajlar: 95
Name:  images (2).jpg
Views: 1967
Size:  10.3 KB

attar beğendi.
qwerty16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2013, 11:58   #6
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi qwerty16 Mesajı Göster
acaba döllü devekuşu yumurtası olan varmı.takas ile bu yumurtalardan çok istiyorum. kuluçkada yatan hindilerimin altına bastırıcam.
Devekuşu yumurtasının fiyatı 2-3 sene önce 100 TL civarındaydı. Şimdi ne kadardır bilmiyorum. Takas için hindi mi düşünüyorsunuz Takas yapılacağını pek sanmıyorum. En iyisi siz bir yetiştiriciden alın derim.

http://www.youtube.com/watch?v=R_H96WRt_Vc

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2013, 07:59   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-10-2011
Şehir: ADANA
Mesajlar: 670
Devekuşu yumurtasının çıkma süresi ile hindininki aynı mı ki hindi kendi yumurtalarının civcivleri çıkınca yatmazsa yumurtalar heba olacaktır.Kendi deneyimlerimden yola çıkarak bahsediyorum.İsveç tavuğunun yumurtasını normal tavuğun altına koymuştuk tavuğun kendi yumurtası da vardı beraberinde.Sonra İsveç yumurtaları 19 günde çıktılar normal yumurtalar çıkmadı tavuk kalktı çıkan civcivleri gezdirmeye başladı hemen....

mmanager Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2013, 14:31   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-04-2013
Şehir: Karabük
Mesajlar: 69
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi qwerty16 Mesajı Göster
acaba döllü devekuşu yumurtası olan varmı.takas ile bu yumurtalardan çok istiyorum. kuluçkada yatan hindilerimin altına bastırıcam.
kuluçka makinesi olmadan devekuşu yumurtasını başka canlının altına koyarak civciv çıkartmanıza imkan yok. hindi o kadar büyük yumurtayı ısıtamaz ve çeviremez. ayrıca devekuşu yumurtasını kabullenecek ve üzerine yatacak bir kümes hayvanı olduğunu sanmıyorum

attar beğendi.
efor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2013, 13:16   #9
Ağaçsever
 
qwerty16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2013
Şehir: bursa
Mesajlar: 95
hayır ben sadece bir hindiye sadece 2-3 devekuşu yumurtası basmayı düşünüyorum...

limon_sever beğendi.
qwerty16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2013, 14:13   #10
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi qwerty16 Mesajı Göster
hayır ben sadece bir hindiye sadece 2-3 devekuşu yumurtası basmayı düşünüyorum...
Arkadaş bir yumurtayı bile ısıtamaz ve çeviremez diyor. Siz 2-3 tane basmayı düşünüyorsunuz

efor ve M.Fıstık beğendi.
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2013, 14:58   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-04-2013
Şehir: Karabük
Mesajlar: 69
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi qwerty16 Mesajı Göster
hayır ben sadece bir hindiye sadece 2-3 devekuşu yumurtası basmayı düşünüyorum...
sayın gwerty16 sizi anlıyorum heves ediyorsunuz ve devekuşu sahibi olmak istiyorsunuz. ama buna hindinin altına yumurtasını koymakla sahip olamazsınız. mantıken düşünürseniz hindi o yumurtayı nasıl kendi yumurtası gibi kabullenip üzerine yatarki. olmaz ya hadi yattı diyelim o vücut o yumurtanın her yanını nasıl ısıtır. gagasıyla 1.5 kg lik yumurtayı hindi nasıl çevirir. siz en iyisi devekuşu yumurtası elde etme imkanınız varsa forumda ve nette yapımı gösterilen kuluçka makinesini içine devekuşu yumurtasını alabilecek şekilde yapma ya da bir bilene yaptırma yoluna gidin. daha sonra diğer kanatlılarınız yumurtaları içinde kullanabilirsiniz.

efor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2013, 17:09   #12
Ağaçsever
 
qwerty16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2013
Şehir: bursa
Mesajlar: 95
teşekkürler sayın efor.sizin dediğinizi yapmayı deniyeceğim

qwerty16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2020, 14:32   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-07-2020
Şehir: istanbul
Mesajlar: 23
Devekuşu Yemi ile ilgli bir yazı. umarım faydalı olur

https://devekusuciftligim.home.blog/...sil-olmalidir/

Altın kuluçka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024