14-01-2013, 21:47 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
|
Anadolu ırkı tavuk yok mu oluyor?
Değerli arkadaşlar Yıllar önce anadolu arısnın verimsiz olduğu söylenmiş daha verimli ırklar olduğu söylenmiş bir şekilde yerli ırkımız elimizden uçmuş gitmiştir. Yıllar sonra anlaşıldıki dünyanın en iyi verimli arısı anadolu arısıymış. Yine görüyorumki tavuk yetiştiriciliği konusunda aynı benzer fikirler ön plana çıkıyor hatta anadolu ırkı tavuk neredeyse yok olmak üzere. Amatör olarak bu işlerle uğraşıyyorum ancak yıllarımı bu işlerde geçirdim şimdi öncelikle sizlerinde fikirlerini almak istiyorum Benim fikrim dünyanın en üstün tavuk ırkı anadolu tavuğudur. |
14-01-2013, 21:56 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Bilmukabele, bence de çiftlik hayvanlarından arı, at ve tavuğumuz dünya çapında büyük değerler Düzenleyen çiftçi5234 : 14-01-2013 saat 21:56 Neden: İmla |
14-01-2013, 22:57 | #3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 94
|
Kuş gribi mazeretiyle çoğu telef edildi... |
14-01-2013, 23:20 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
|
Ülkemize giren tavuk ırkları hangi açıdan bizim ırklarımızdan üstün ise ben tersini ispat etmek için hazırım. Dışarıdan getirilen tavukların belki bir kaç üstün özellikleride olabilir örneğin bizim yerli ırk tavuklarımız senede 150 200 arası yumurta yaparlar.Yumurta ırkı olarak tanınan ırklar ise 250 yumurta yapabilirler fakat kaç yıl bunu gerçekleştirebilirler en fazla bir bilemediniz iki yıl.sonra sonrası yok omega3 en fazla hayvansal gıdalardan yumurta ve balıkta bulunur ama hangi yumurtada bulunur acaba bizim aldığımız yumurtada omega 3 varmıdır yerli yumurtada istemediğimiz kadar olduğunu biliyorum. |
15-01-2013, 11:53 | #5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-01-2009
Şehir: Ürgüp
Mesajlar: 57
|
Düşüncelerinize aynen katılıyorum arkadaşlar, insanlar değerleri kaybettikten sonra farkına varırlar. verdiğiniz örnekte anadolu ırkı tavuk 150-200 yumutayı normal şartlarda verir o tavuklara verdiğiniz yemin aynısını ithal ırklara verin bırakın 200 ü 150 yumurtayı zor alırsınız. anadolulunun tüm hayvan ırkları ve endemik bitkileri insanı gibi azla yetinmeyi bilir. |
15-01-2013, 18:04 | #6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-05-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 10
|
Anadolu ırkı tavuk dediğiniz nedir, resimlerini paylaşırsanız sevinirim? |
15-01-2013, 18:22 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 520
|
Yerli Irk
Bu hafta sonu köye gittiğimde ninemin tavuklarını telefon ile çektim, pek net olmadı ama bu tavuklar arasında Anadolu ırkı var mıdır ? Anadolu ırkı olduğunu nasıl anlarız? Saygılarımla. Düzenleyen smnvrl : 15-01-2013 saat 18:27 Neden: Yazım hatası |
15-01-2013, 20:53 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
|
Ülkemize has çok değişik yöresel tavuklarımız vardır boynu kel türken tavuğundan tutun tepeli olanlarından paçalı olanlarına kadar çok sayıda çeşit vardır.****** saf bir var denek tam karşılamaz melezleşme mutlaka olacaktır yerliden maksat saf olmasada anadoluda yaşamış uyum sağlamış yerli tavuklarımızdan bahesdiyorum. Resimlerdeki tavuklar yerli tavuklardır. Gurk özellikleri yüksektir.Görüntüye aldanmayın ağırlığını kg her zaman korur.Beş yaşında bile kesim yapılabilir biraz uzun pişer o kadar derisi bile çok lezzetlidir. Ben üç ayrı türünü besliyorum saf türken tavuğu ve horozumda mevcuttur. Yanlış anlaşılmasın hiç bir şekilde satış yapılmamaktadır.Et ve yumurlataları sadece kendi ihtiyacımız için kullanıyoruz. Yerli tavuk ve horozların başka önemli bir özelliğide ibik kısımları hint tavukları gibi kısadır uzun olanlarıda vardır. |
16-01-2013, 11:34 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-12-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 263
|
İster süs ister yumurta tavuğu olsun.. Türkiye ye girip bu topraklarda ürediği zaman Türk tavuğu olur..Anadolu tavuğu diye anılanlarda elbet bir yerlerden gelmiştir.. |
16-01-2013, 22:01 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
|
Yerli tavuklarımız melezleştikleri zaman bile özelliklerini önemli ölçüde koruyabiliyorlar. |
19-01-2013, 16:04 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
|
Türken tavukları diğer irklara göre daha ayaklı daha iri olurlar yumurta verimi çok iyi değildir.Bu sene iri cins hint horozu türken tavuğu melezi ekde etmeye çalışacağım.Bakalım nasıl bir tür elede edeceğiz. Neden böyle bir melez elde etmek istşiyorsunuz derseniz sebep şu hint tavuklarının ayak uzunlukları ve boyun uzunlukları fazla oluyor olası küçük su baskılnlarında ayaklarının uzun olması işe yarıyor boyun kısmının uzun olması ise yüksekteki yemliklere uzanmasını kolaylaştırıyor. Yine bize has tepeli kısa ibik köy tavuğu üretimine ayrıca devam. Kuluçka makinası kullanmıyorum. |
24-01-2013, 14:11 | #13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-05-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 10
|
Turken'ler malesef anadoluya özgü bir ırk değil, çıkış yeri transilvanya, Amerikalılar bu ismi koymuş Turkey-Hen, Turken diye. |
24-01-2013, 20:12 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
|
Olmaz demiyorum ama, yakında yoğurdu da birileri buldu denilirse şaşırmam. |
25-01-2013, 09:53 | #15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-05-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 10
|
Turkey-Hen'de geçen Turkey, Türkiye değil HİNDİ'dir. Boyun bölgesi hindiye benzediği için böyle bir isim verilmiştir. |
31-01-2013, 01:03 | #16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-04-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
|
türk ya da anadolu tavuğu diye bir şey yoktur.bu tavuklar genelde bazı saf ırkların,zamanla iklim ve beslenme koşulları dahası iç ve dış parazitlere karşı dayanıklı hale gelmesi ile elde edilmiş son derece verimsiz melezleşmiş varyasyonlarıdır.buna denizli,hacıkadın gibi ırklar da dahildir.mesela hacıkadın la fleche' diye bir ırkın kalıntılarından üretilmiştir.günümüzde tavuk ırkları formülü sır gibi saklanan, birkaç ırkın kırılması ile elde edilmiş ticari yönden verimli ırklardır.yumurta için genelde leghorn ırkının varyantları tercih edilirken agresyonu azaltmak veya yumurta dışı/içi rengi gibi nedenler için rodayland ,plymouth gibi ırklar melezlemede kullanılır.bunlara layer ırklar denir. et tavuğu olarak adlandırabileceğimiz ''commercial hybro'' ırklarda brahman/plymouth melezlemesi nin ana dal olarak kullanıldığı melezlemeler kullanılmaktadır.mesela şu anda dünyadaki trend 45 günde 1.3 kg temizlenmiş piliç elde etmekten 63 günde aynı kiloyu yakalayıp et kalitesini arttırmaya dönüşmektedir.bu şekilde titizlikle yetiştirilen yumurta ve ya et tavuklarının verimlerinin kötü yönde etkilenmemesi için tamamen steril ortamın sağlanması gerekir,tabi ki bu ırklar mikroplarla hiç karşılaşmadıklarından hastalıklara karşı çok dayanıksızdır. |
31-01-2013, 01:12 | #17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-04-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
|
bir arkadaş ticari tavuk yumurtasında omega 3 var mı diye sormuş,teorik olarak istediğiniz özellikte yumurtayı elde edersiniz,ve ya çok yumurta elde etmek için katkılar kullanabilirsiniz, bu hem iyi hem kötü yönden mümkündür.mesela ingiltere terramicyn ve bazı antibiotiklerin kkullanımını 1956 yılında yasaklamışken türkiyede terramicyn egg formula yakın zamana kadar en çok kullanılan tavuk ilacıydı.yani istediğiniz şeyi yüklersiniz.selenyum yüklemesi şu anda revaçtadır. |
31-01-2013, 11:10 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: .
Mesajlar: 304
|
Türk köy tavuğu dediğimiz Bütün ırkların birbirleriyle karışmasından ortaya çıkan ortak bir özelliği olmayan herbiri özelliğini kendi baskın olduğu ırkından alan tavuk değil mi? Ben çok fazla ırklardan anlamam ama anadolu tavuğunu da merak ediyorum bir resmi falan var mı aceba? Ben Ligth sussex ve Denizli besliyorum. Görsellikleri konusunda olsun, Ötüşü olsun ırkının en iyi özelliklerini taşımasını istiyorum ve bu hobiyi bu şekilde seviyorum. Her tavuğun ırkının gerektirdiklerine göre yumurta ve et verimi var. Mesela ben başta Ötüşü için denizli besledim ama toplasanız 3 ay anca yumurta verdi. Geriye kalan 9 ay yumurta vermedi. Şİmdi ötüşü için Denizli tavuğu besliyorum yumurtası için ise Sussex besliyorum. Bu dünya da her ne ırk olursa olsun saf halini korumalıyız diye düşünüyorum.İster ingiliz ister türk. Elmanın tadı ayrı kayısının ayrı kabağın ayrı. Hepsinin ırkını korumalıyız. Kabaktan karpuz almak ne kadar verimi arttırıp kaliteyi düşünüyorsa diğerlerinde de öyle diye düşünüyorum. Kısaca bu dünyada ne varsa insanlık için var ve ırkını korumalıyız. Sonuçta hepsi insanlık için var. Genetiği ile oynanmamış herşeyin bu dünya için bi şekilde faydası var zararı yok... Düzenleyen prıtt : 31-01-2013 saat 11:47 |
31-01-2013, 19:42 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
|
Sonuç itibariyle anadolu orjinli tavuk diğer ırklarla melezleşmiştir doğrudur saf olanlarıda mevcuttur. saflıktan maksat anadoluya uyum sağlamış doğal yumurtadan doğal yollarla çıkmış civ civler dayanılkı ırk oluyorlar.Yerliden maksat hiç bir laboratuvar ortamına girmemiş işleme tabi yutulmamış olan tavuktur.omega 3 yüklesiniz cümlesinden bir şey anlamadım neden o zaman balık yiyin diyorlar domates üretiminde gerek yok likopeni şırıngayla alalım. |
01-02-2013, 00:40 | #20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-10-2012
Şehir: ORDU
Mesajlar: 2
|
Türk tavuğu olarak adlandırabileceğimiz tavuk ırkı SULTAN dır.Bu ırk 1800 lü yıllarda İngiltereye götürülmüş buradan da tüm dünyaya yayılmıştır.Anadoluda yok olunca da hobiciler tarafından ülkemize geirilmiştir.Yani sahip çıkamadığımız değerimizdir.Bir diğer ırk ise GERZE(Hacıkadın) dir.Maalesef bu ırkında nesli tükenme aşamasındadır.Bunların dışında TAE nin ürettiği hibritlerimiz de var.Atak-Ataks-Atabey gibi.Ancak bu tavukların da çaprazlamasının yabancı kanlar olduğu ortada. |
04-02-2013, 23:52 | #21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-04-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
|
yukarda da belirttiğim gibi hacıkadın gerçekte bir türk tavuğu değildir,la fle'che diye bir ırkın melezlemesidir.teorik olarak istediğinizi yükleyebilirsinizi niye anlayamıyorsunuz, bugün küçük çocuklarınıza karides gibi deniz canlıları ve dip balıkları yedirmeyin diyorlar niye? çünkü ağır metaller nasıl vücuttan zor atılıyorsa ve bunlar balıkta kalıyorsa,tavuğu ve yumurtasını da değişik katkı maddeleriyle istediğiniz gibi yükleyebilirsiniz ya da carophyll gibi katkı maddeleriyle yumurta sarısını turuncu yapabilirsiniz. tavukçulukta kullanılan bazı antibiotiklerin ana rahmindeki bebeklerin doğum sonrası bu antibiyotiğe karşı duyarsızlığa sebep olmasından dolayı , antibiyotik kullanmanın yerine hijyene önem vermek ticari tavukçulukta önem kazanmıştır. |
09-02-2013, 20:23 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
|
Anadoluyu özellikle köyleri gezerseniz ne kadar güzel yerli tavukların hala var olduğunu göreceksiniz hemde isimsiz |
14-03-2013, 19:23 | #23 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-03-2013
Şehir: antalya
Mesajlar: 1
|
Alıntı:
1950 yıllardan sonra Amerika’dan gelen ırkların kanlarını da taşımaktadır. Bu nedenle de iyi bir bakım ve yaşam koşullarının düzeltilmesiyle gerçekten yüksek verim almak mümkündür. Hatta ciddi ıslah çalışmaları yapılarak belli özelikleri taşıyan ırkları oluşturabilecek geniş bir gen havuzuna da sahiptir. |
|
07-08-2014, 11:39 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
|
Sayın denizakvaryumu, Light sussex'in hastalık ve çevre direnci ile sadece orginal turken ırkı yarışabilir. Ancak turken ırkı yerli ırk değil orta avrupa ırkıdır. turken denmesinin nedeni eskiden hindi melezi sanılırmış ondan dolayıdır. denizli ırkının başka illerdeki performansı nasıldır bilmem ama Ankara'da çok kötü, pleymuth rock aşılı olsa bile çabuk hastalanıyor, leghorn zaten hassas, brahma idare eder, sultan ancak habeşle yarışır... hiç gerze yetiştirmedim. aşılı atak-s en iyilerden. ancak aşısız en iyi turken 2.susex hadi şimdilik 3 brahma diyebilirim kendi tecrübelerime göre... daha tecrübeli arkadaşlardan da paylaşımlar gelebilir |
07-08-2014, 12:19 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 241
|
Sevgili arkadaşlar literatürde Anadolu tavuğu diye bir ırk yok Bende bu konuda hiç bir duyuma ya da bilgiye denk gelmedim. Tek bir tavuk ırkımız var o da denizli tavuğu onunda beslenme ve yetiştirilme sebebi horozlarının sesi Geri kalan köylerde gördüğünüz hayvanların tamamı çeşitli kırma ya da saf yumurtacı ırklar. Zamanında devletin dağıttığı ziraat tavuğu diye bilinen ırklardan bugüne melezlenerek bugüne gelen tavuklar var fakat bunların tamamı kontrolsüz melezlemeler ile bu güne gelmiş hayvanlar Bizim yumurtacı ya da etçi ticari ya da üretim amaçlı bi ırkımız yok maalesef. Tavuklarda durum farklı sebze vs. gibi tohum saklama sansınız yok elinizdeki ırkı gen karıştırmadan sürekli, seleksiyon ile koruyup geliştirerek ilerletmeniz lazım. Bu da doğada ya da köylerde olacak bir iş değil ciddi bir özel sektör ya da devlet eliyle olacak bir çalışma ile olur. Ama önce hammadde lazım yani yumurta verimi iyi olan bir yerli ırk lazım. Bizde de bu bildiğim kadarı ile hiç olmadı. Ataklar var diyenler için bu ırk israilin verimsiz diye elden çıkardığı ve bizim devlet üretme çiftliklerinde üzerinde uzun süre çalışılan bir ırktır. |
07-08-2014, 16:38 | #26 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
|
Alıntı:
Saf ırk tabiatın düzenine aykırı. Sahip çıkmamız gereken hazine, binlerce farklı ve devamlı melezlenen türlerdir. Fabrikasyon üç beş tavuk üretip diğerlerinden kurtulmak ciddi bir genetik kayıptır. kayıptır. |
|
07-08-2014, 17:30 | #27 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 241
|
Alıntı:
Bir hafta sonra gider 20 tane daha civciv alır. Şimdi sorum kesilenler nerden gelmişti. yeniler nerden geldi. Neticede hepsi yumurtacı ırk ve kuluçkalarda üretiliyor. Yani köyde yaşayanlardan kendi civcivini kendi üreten kaç vatandaş var tavuk altında ne kadar üretim oluyor. Sonuçta tüm köylüler civciv ya da yarka (tavuğun 20-25 haftalık hali) alıyorlar. Bunlarda biz ticari tavukçulardan geliyor. Yani sizin düşündüğünüz gibi olmuyor durum. |
|
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|