09-12-2021, 20:22 | #3631 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
|
Tavuk cinsinden ziyade vereceğiniz yem ve gezebilecekleri alan önemli. Mesela: susex tavuk Hobi kümesi yapmak istiyorum Aşağıdaki mesajda bahsedilen tavuklar genelde hobicilere önerilenler. susex tavuk |
09-12-2021, 20:37 | #3632 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-11-2021
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 30
|
Alıntı:
|
|
09-12-2021, 21:07 | #3633 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
Yemlikleri en az 25-30 santim yükseğe yukarıdan tel ile asın. Kovaya çok rahat tırmanırlar. |
|
10-12-2021, 11:26 | #3634 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Alıntı:
İşin ilginç yanı aylardır kümesin biraz uzağında neredeyse tamamen açıkta bir sundurmanın altında duran buğday kepeği, mısır küspesi ve kemik unu çuvallarına dokunan yok; bu saydıklarım küçük hırsızların ilgisini mi çekmiyor yoksa zoru mu seviyorlar |
|
10-12-2021, 12:34 | #3635 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
atak çeşidi iyi seçimdir. |
10-12-2021, 13:33 | #3636 |
Ağaç Dostu.
|
Merhabalar..benim sorum da biraz uzmanlik biraz tecrübe isteyebilir..yine de cevabini bulabilirim ümisindeyim..Bu sene satin aldigim kuluckalik yumurtalarin cogu horoz cıktı.Tabi sıradan köy horozu olmayinca bir de guzel cinsler olunca insan kesmeye kıyamıyor.Elimde tatli bas belasi 3 horoz var.ikisi silver brakel dedikleri bildiginiz japon ninjası..elimden yem yiyor ama yakalamak ne mümkün resmen ucuyor..digeri de tepesini goremeyen balerin gibi yurüyen gugullu Benim merak ettigim horozlarin cikan civcivdeki rolü..Ne kadar baskın oluyorlar? Tavuklardan gurk olursa bunlarla cogaltmayi dusunuyorum..Tek sorunum kucuk civcivleri. öldürecek gibi dövmeleri meburen ayri bakiyorum.Acaba cektigim zahmete deger mi? Benim istedigim aaf ırk degil zaten farkli guzel cinsler olsun.Belki bitkilerdeki gibi ıslah edilme bunlarda da olabilir diye düsündüm acikcası) |
10-12-2021, 14:01 | #3637 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
|
|
10-12-2021, 14:01 | #3638 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Alıntı:
Horoz fazlalığı biraz can sıkıcı ama yapacak bir şey yok sn. Zekoş. Genlerin baskın ve çekinik olanları var ama bildiğim kadarıyla bu kaynağın cinsiyetiyle değil de o genin kontrol ettiği karakterin özelliğiyle ilgili; yani horozun veya tavuğun baskınlığı kabaca yarı yarıya gibi... Ayrı besliyorum dediğiniz sanırım genç civcivlerdir; zira tavuk ve horozların bir arada bulunması lazım |
|
10-12-2021, 14:55 | #3639 |
Ağaç Dostu.
|
Sn.Mister73 ve Sn.Meyvelitepe tesrkkür ederim.O zaman şansım yarı yarıya..denemeye deger☺ Evet Sn.Mister73 civcivlerden ayrı bahcedeler..Ama ne yapip edip oradan cikmayi basariyorlar.Bende kumese hapsetmek istemedigimden bir kovalamacadir gidiyor..sevilmeseler bunlarin kahrı kesinlikle cekilmez😅 |
10-12-2021, 16:17 | #3640 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
Karışık kümeste çok rastgele olur. |
|
10-12-2021, 16:25 | #3641 |
Ağaç Dostu.
|
Sn.Meyvelitepe gercek cins yumurta satıcıları oyle yapıyormus ama onda bile risk olabilecegi aklima gelmemisti.Rastgele olmasi farketmez benim icin..Yeni edindiklerim beyaz australorp cinsi civcivler..Wiyandotte cinsi horozda var.Eminim beyazli guzel desenler çıkacak ortaya😊 |
10-12-2021, 17:15 | #3642 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
|
Bu sene ben de kuluçka makinası aldım. Evde olmadığım bir zaman uzunca bir süre elektrik kesildi. Sadece 4 civciv çıktı. Anaç tavuklarımı da kaybettiğim için tavuk çıkmaları için gözlerinin içine bakıyordum. Dördü de tavuk oldular. Ama daha önce dışarıdan aldığım civcivlerde %70 e yakın horoz çıkmıştı. Bir ara yanlış hatırlamıyorsam 12 tane horuzum oldu. Biraz yedik, biraz komşulara hediye ettik, hala 5 tane horoz var. Hem tavukları yıpratıyorlar, hem de hiç durmadan kavga ediyorlar. Üretim düşünmüyorsak bir şekilde azaltmak gerekiyor. Civcivden yetiştirmenin en sıkıntılı tarafı horoz fazlalığı. Maalesef horoz çıkımlarını engellemenin veya azaltmanın bir yolu yok. Daha çok beyaz et tüketmek en iyi çözüm. |
10-12-2021, 17:28 | #3643 |
Ağaç Dostu.
|
Sn.Asoo bende kulicka makinesi heveslisiydim ama birkac denememden sonra tövbe ettim diyebilirim.Cok dikkat ve tecrübe istiyor.Onca canın telef olması cok üzücü En güzeli gurka yatkın cinslerden edinmek horoz cikma ihtimalide kalkiyor.Senede birkez yatirilmis olsa hem devamı saglanır hem civciv özlemi giderilir.Inanirmisiniz bahar gelince aklima ilk gelen civcivler oluyor😅 |
10-12-2021, 17:33 | #3644 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-11-2021
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 30
|
Alıntı:
|
|
10-12-2021, 18:59 | #3645 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
|
Alıntı:
Ben hobicilerden almıştım. Rır civcivde satıcının elindeki tüm civcivleri almıştım. Sanırım şanssızlıkla alakalı. |
|
10-12-2021, 22:16 | #3646 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Alıntı:
Gurk yatırınca horoz çıkma ihtimali nasıl kalkıyor biraz açar mısınız sn. Zekoş; bana göre halâ %50. |
|
10-12-2021, 22:23 | #3647 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Alıntı:
İyi bir gözlem yeteneği gerekiyor yani sadece teorik bilgi yeterli olmuyor. Ben cinsiyet ayrımı konusunda epey bir tecrübe kazandım diyebilirim. Civciv doğduktan sonraki iki üç günden başlayıp büyüdükçe farklı yöntemler kullanılarak gayet sağlıklı tahminler yapılabiliyor ama dediğiniz gibi hiç bir zaman %100 isabet olmuyor. |
|
10-12-2021, 22:33 | #3648 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Benim demek istedigim hint , wiyandotte gibi gurka yatkin ferik ya da tavuk almak en dogrusu.(makine ihtiyacıni ortadan kaldirmak icin)boylelikle horoz cıkma derdi de olmaz..Büyümüs halde alınca cinsiyeti de belli olur manasinda demistim😅 |
|
10-12-2021, 23:39 | #3649 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
|
Köye yerleşince farkettim ki, pek çok hayvanın dişisi daha faydalı ve değerli, erkeği güzel. Ama alışılagelmiş kültürümüz kadını güzel bulurken erkeğe değer veriyor. Alışılagelmiş değerlerin hep sorgulanmaya muhtaç olduğunu düşünürüm. Yoksa insanoğlunda da erkeğin güzel, kadının daha faydalı ve değerli olduğunu mu nakşetmeliyiz kültürümüze? (Gecenin bu saatinde, horoz fazlalığından nerelere geldim böyle?) |
10-12-2021, 23:59 | #3650 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Üretilip satılan yarkalarda horozlar ayıklanmış oluyor. Az miktarda bırakıyorlar içlerinde. Bu yıl güya 15 tavuk, 1 horoz yarka aldım, horoz diye verdikleri ilk önce yumurtladı. Neticesi, horoz yok, 16 tavuk var. Sıkıntı yok, kümes sakin, yumurta verimi ortalama 15/16. Lakin gurk olduklarında vazgeçireceğiz mecburen. |
11-12-2021, 06:48 | #3651 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-11-2021
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 30
|
Biz horoz olunca seviniyoruz genelde gurgdan cikanlarda .Çünkü horoz kesilip rahatlıkla yenebiliyor.Tavuga gelince yumurtadan dolayı kesemiyoruz . |
11-12-2021, 19:12 | #3652 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-08-2006
Şehir: İzmir-Zeytinalanı
Mesajlar: 18
|
Tavukları sebze yetiştirdiğiniz yerden uzak tutmazsanız hiç bir sebze yetiştiremezsiniz. Fidelerin büyümesine bile izin vermeyeceklerdir. |
13-01-2022, 06:46 | #3653 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Alıntı:
Üçüncüsü, yukarıda belirtilen karışımın içindeki tahılların haricinde organik sertifikalı kuru yem dediğiniz nedir; hazır satılan yumurta yemi, gelişim yemi gibi bir ürün mü? Not: Aslında alıntıladığım bu lakto fermantasyon konusunu başka bir başlıkta anlatmıştınız ama buradan devam etsin diye sorumu burada sordum. |
|
13-01-2022, 10:09 | #3654 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Fermente ettiğim tahıllarda yeşil yaprak yok, sadece tahıllar var. Hepsi soyulmuş ve kırılmış, tozsuz olarak arpa, çavdar, yulaf, buğday ve mısır var. Ayrıca gdo'suz soya kıyması var. Bunlara biraz da (15-20 gr) kalsiyum laktat ilave ediyorum. Tahıların her birinin miktarı 350-500 gr arasında değişiyor (toplam %16,5 protein oranını tutturacak şekilde). Fermantasyon için iki tane 10 litrelik pet kavanoz kullanıyorum. Önce bir kavanoza bu malzemeleri koyup kuru olarak karıştırıyorum. Başlatıcı olarak iyice olgunlaşmış, üstünde kef-küf olmayan bir turşudan yarım çay bardağı kadar alıp üstüne ılık su ekleyip kavanozdak karışımın üzerine döküyorum. Toplam ılık su miktarı, toplam tahıl miktarına göre 1:1,2 (tahıl:su) olacak şekilde ayarlıyorum. Kapağını sıkıca kapatıp oda sıcaklığında bir yere koyuyorum. Burada 3 gün duruyor. Bu sürede tahıl iyice fermente oluyor, suyu da içine çekmiş oluyor. pH 4 mertebesine kadar iniyor. Dördüncü günden itibaren bu kavanozu serin bir yere çıkartıp günlük öğünler halinde kavanozdan kepçe ile başka bir kaba alıyorum. Bu malzeme 3 gün yetiyor. Bir kavanozu tavuklara vermeye başlayınca, diğer kavanozu aynı şekilde hazırlıyorum. Başladığım kavanoz bittiğinde diğeri hazır oluyor. Fermantasyon başlatıcı olarak önceki kavanozdan biraz sıvı alınarak da kullanılabilir ama ben suyu ona göre ilave etmiş olduğum için alınabilir sıvı olmuyor pek. Günlük öğüne, biraz vitamin, ayrıca biraz daha (birer tatlı kaşığı tepeleme) kalsiyum laktat, kırmızı biber, sumak, zerdeçal, bir tatlı kaşığı kadife çiçeği özütü (lutein), çok az da tuz, ekleyip iyice karıştırıp eklediklerimi homojen dağıtıyorum. Bu haliyle tavukların önüne koyuyorum. Taze yaprak ve otları ayrıca veriyorum, fermantasyon ile alakası yok. Kuru yem olarak Sadova'nın organik sertifikalı bir yemi var. Ondan veriyorum. (Ağustosta 25 kilosu 130 liraydı, şimdi 245 lira olmuş). Bu besleme düzeni yumurta lezzetini de bambaşka bir şey yaptı. Daha önce o kadar tavuk baktım, hiç bu kadar lezzetli yumurta yememiştik. Yumurta verdiklerimiz de tekrar alabilmek için sıraya giriyorlar. Lezzet zannederim lutein'den geliyor. Yumurta sarısı rengi ideal koyu sarılıkta oluyor ama renkten de bağımsız çok lezzetli oluyor. Bunun sebebi o bir tatlı kaşığı lutein'de gizli galiba. Lutein'i, yumurta ile beraber yiyenler de alıyor. Bu malzeme çok pahalı ama yumurtayı başka bir şey yaptığı için değer bence. |
13-01-2022, 12:52 | #3655 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Tamam şimdi daha bi netleşti. Daha önce aldığım bir bakteri kültürüm vardı, yem ve sularına karıştırdığım, onu kontrol ettim içinde en az üç dört çeşit lacto bascillius varmış, sevindim. Şimdilik onunla başladım ama ev turşusu daha sürdürülebilir geldi bana da... Sadova’nın bir yemini ben de bir süre kullandım, organik sertifikalı mıydı hatırlamıyorum, değildi sanırım ama Keskinoğlu’na fason üretim yapan kuzenim hazır yemlerden uzak durmamı tavsiye edince tamamen bıraktım. Fermente etmeksizin hazırladığım bir karışımı veriyorum; tabi mutfak ve bahçeden mevsimine göre değişen yeşillik ve kuru tahılla birlikte. Bundan sonra karışımı fermente edip vermeyi düşünüyorum. Çok teşekkürler... |
13-01-2022, 15:28 | #3656 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Hazır satılan probiyotik şaselerine de satıcılarına da hiç güvenmiyorum, ayak üstünde 40 yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmişler. O şaselerin canlı kültür oldukları da şüpheli, fermantasyonda kullanıp canlı hallerini mikroskop altında görmedikçe inanmam. Yaptığınız sağlıklı turşu en garantilisidir. Sadova'nın bir sürü yemi var. Sadece bir tanesi sertifikalı. Neticede bu da bir karışım. Siz de hazırlayabilirsiniz fakat iş proteinde düğümleniyor. GDO'suz soya kıyması çok pahalı oldu. Organik soya küspesi de perakende bulunmuyor. Kabuksuz ayçiçeği küspesi bulunsa o da olur ama kabuklusu var, o da tavuklara olmaz. |
14-01-2022, 15:44 | #3657 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 296
|
Sn Meyvelitepe . Lutein özütünü kendiniz mi yapıyorsunuz ? |
14-01-2022, 16:45 | #3658 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Keşke yapabilsem. Tonlarca kadife çiçeği lazım |
18-01-2022, 14:59 | #3659 |
Ağaç Dostu
|
http://www.turkomp.gov.tr/component_result-lutein-48 Sitede 100 gramda bulunan lutein oranları verilmiş. En fazla oranlar ebegümeci, maydanoz, ıspanak, ısırgan kara lahanada bulunmakta imiş. Kendi göz sağlığımız için de değerli luteini ayrıca fazla üretip tavuklar için de yetiştirip doğrayıp verilebilir. Lutein Belirteç:LUTN Birim:µg - Mikrogram Method: Bileşen değerleri gıdanın yenilebilir 100 g'ı içindir. Gıda Grup Ortalama Ebegümeci -12768 µg Maydanoz - 11558 µg Ispanak - 10012 µg Isırgan - 9467 µg Lahana, kara - 6814 µg Rezene, kök, sap -4833 µg Pazı - 4781 µg Dereotu 3837 µg Nane 3178 µg Tere 2899 µg Semizotu 2438 µg Marul, kıvırcık, salata 1767 µg Roka 1762 µg Kuşkonmaz 1588 µg Marul, uzun yapraklı 1148 µg Kereviz, sap 1028 µg Mısır, tatlı 833 µg Bezelye 727 µg Soğan, taze, kök, sap 701 µg Brokoli 552 µg Yaprak sarma, zeytinyağlı 508 µg Kabak, yazlık, koyu yeşil 504 µg Börülce 472 µg Marul, baş salata, Iceberg 441 µg Biber, süs, turşuluk 406 µg Yumurta, tavuk, sarı 387 µg Biber, kırmızı, California Wonder tipi 381 µg Badem, kabuklu, tatlı, çağla 348 µg Kivi 300 µg Fasulye 292 µg Pastırma çemeni, Kayseri 289 µg Biber, sivri 277 µg Havuç, turuncu 277 µg Sarımsak, kök, sap 272 µg Yaprak sarma, zeytinyağlı, Bursa270 µg Bakla 260 µg Kabak, yazlık, sakız, açık yeşil 235 µg Yumurta, tavuk, tam 208 µg Kabak, kışlık, balkabağı 197 µg Yaprak sarma, zeytinyağlı, Tokat 196 µg Lahana, Brüksel 192 µg Yaprak sarma, etli, Safranbolu 172 µg Biber, dolma 170 µg Bamya 158 |
24-01-2022, 15:15 | #3660 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Alıntı:
Sonuç bence olumlu, tavuklar da sevdi Ama yine de nasıl bir ürün elde edilmesi gerektiğini tam olarak bilmediğim için tarif edeyim, belki düzeltmem gereken yerler olabilir; görüntüsü normal tahıl bulamacı gibi; kokusu daha önce bu sitede "Enzim" başlığında öğrenip yaptığım enzimin kokusuna benzer ferah bir kokusu var, yani öyle bozulmuş-kokuşmuş bir durumda değil. Bir de kapağı ara ara açıp biriken gazı boşalttım, yoksa basınç çok artacakmış gibi geldi. Sanırım su oranını biraz fazla tuttuğum için bende biraz su arttı, dolayısıyla yeni bidonları artan bu suyla kurdum. Eksik-fazla yaptığım bir şey varsa tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum. Mesela gaz çıkışı sırasında havayla teması önlemek için enzim yapımında kullandığımıza benzer bir düzenek kurmaya gerek var mı? Sağlıcakla... |
|
|
|