agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs (http://www.agaclar.net/forum/kaktus/)
-   -   Cereus, Epiphyllum oxpetalum (Night Blooming Cereus)-(Bir Gecelik Gelin) (http://www.agaclar.net/forum/kaktus/6527.htm)

bottistar 11-01-2007 14:30

Cereus, Epiphyllum oxpetalum (Night Blooming Cereus)-(Bir Gecelik Gelin)
 
2 Eklenti(ler)
Cereus, Epiphyllum oxpetalum (Night Blooming Cereus)-(Bir Gecelik Gelin)

Herkese merhaba. Apartmanımızda bir komşuda bir çiçek vardı. Adının "Misk-i Amber" olduğunu söylemişti. Kocaman, beyaz ve çok yoğun kokulu çiçek açıyor. Yılbaşı çiçeği resimlerine baktığım zaman yapraklarının çok benzediğini farkettim. Bana farklı bitkiler gibi geldi fakat emin değilim. Farklı ise bir akrabalığı var mıdır ? İki de resim çekmiştim ekliyorum.

uyar11 11-01-2007 17:46

Sevgili bottistar,
Resmini gonderdigin kaktus bir Epiphyllum cinsi. Dogada orkideler gibi agaclar uzerinde yasayan bir sarilici kaktus. O kadar cok melezlemesi yapildiki cinsinin saf mi yoksa melez mi oldugunu anlamak zor ama yine de Epiphyllum oxypetalum oldugunu tahmin ediyorum.
Saygilarimla,
uyar11.

bitkiseli 13-01-2007 17:09

nasıl bakılır
 
bu bitkinin bakımı hakkında bilgisi olan yokmu:confused:
yazın balkonda direk güneş alıyordu ve hergün suluyordum yerinden memnun gözüküyordu. havaların soğumasıyla içeri aldım ve 15-20 günde bir su veriyordum ama yaprakları dal gibi incecik ve anormal uzadı (az önce ölçtüm 90 cm) bunun nedeni içeri almam veya suyunu seyrek vermem olabilirmi:confused:
bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlermi:confused:
yaprakları eski formunu bulduktan sonra isteyen arkadaşlara çelikte verebilirim

uyar11 13-01-2007 20:54

Sevgili bitkiseli,

Epiphyllum cinsi kaktusler, tropikal bir bitki olup normalde baska agaclarin uzerinde sarilarak yasarlar ama asalak degildirler, kuru ortami sevmezler.
Humusca zengin ve kirecsiz topragi severler ve topragin kurumamasina ozen gosterilmelidir. Gubre istemezler ama dilerseniz azotsuz gubre kullanabilirsiniz.
Gunes isigi da istemezler hatta direk gunes isigi, yapraklari uzerinde kalici yaniklar olusturur.

Puskurterek yapilacak sulama da, suya katilacak cok az bir kaktus gubresi, govdenin gelismesini daha saglikli yapacaktir. Sulama suyu ne kadar kirecsiz olursa bitkiniz o kadar saglikli olacaktir.

Kasim'dan Mart'a kadar bir dinlenme donemleri vardir, bu arada sulama minimale indirilerek topragin tamamen kurumamasi, ayrica 10 dereceden asagi olmayan yerde kis'i gecirmesi saglanmalidir. Bu donem bir dahaki sezon ciceklenmesi icin cok onemlidir. Cogu kisilerin kaktuslerine cicek actiramamalarinin nedeni bu donemden kaynaklaniyor. Ayrica gelisme ve cicek tomurcuklarinin olusum zamanlarinda, bazi ani degisikliklerden kacinin, yerinin degismesi, saksi degisimi, sulamanin unutulmasi gibi.

bitkiseli 14-01-2007 14:31

uyar11
bilgileriniz için teşekkürler

yazın içerde hiçbir gelişme göstermediği için balkona aldım,balkonum çok güneş alıyor ve çok güzel etli yapraklar verdi ama sık sık yapraklarına su fısfıslardım kışın içeri aldığım için anormal uzadığını düşünüyordum ama sanırım susuz kaldığı için bu kadar boya verdi ben 20 günde bir suluyordum.

bilgilerinizi dikkate alacağım tekrar teşekkürler

uyar11 15-01-2007 00:37

Epiphyllum'larda gelisme aninda ince uzun yuvarlak surgunler vermesi cok normal, hatta bunlarin 90cm uzamasi da normal. Ama bu donemde gelismesi normal degil, sanirim iceriye aldiginiz ortam sicak ve gelismesine devam ediyor. Uzayan dallari kesmenizi ve kaktusunuzu daha serin bir ortama mesela yatak odasina koyup suyunu iyice azaltmanizi oneririm. Ciceklenme olabilmesi icin dinlenme suresi cok onemli ve ciceklenme sadece iki senelik genis yapraklarda olusmaktadir. Cicekler solduktan sonrada bu dallarin budanmasi, iki sene sonra cicek acacak olan yeni surgunlerin cikmasini saglayacak ve gecen sene surmus olan yapraklarin da bir dahaki seneye daha da cok cicek acmasini saglayacaktir. Bu sekilde bir bakim kaktusunuzu hem forumda tutar hemde size her sene bol bol cicek vermesini saglar. Birde gelisme aninda yapacaginiz fosforca zengin bir gubreleme cicek sayisini ikiye katlayacaktir.
Simdilik aklima gelenler bunlar.
Size bol cicekli bir sezon diliyorum.

bitkiseli 15-01-2007 11:39

Sizin ilk mesajınızı okuduktan sonra daha serin bir yere almam gerektiğini anladım ve balkona aldım (ev merkezi sistem olduğu için serin bir odam yok ve gerçekten aşırı sıcak oluyor) taşırken uzayan dalları zarar gördü, ben de diplerinden kesip tekrar toprağa diktim,farkında olmadan iyi birşey yapmışım:)
ilginiz ve değerli bilgileriniz için teşekkürler.

fevziye 23-11-2007 15:42

Atlasların kokulu olanlarını hiç görmedim. Fakat dediğim gibi bir gecelik gelin nefis kokuyor. Çiçekleri genelde gece 21 den sonra teker teker açmaya başlıyor. Her bir yaprak tek tek açılıyor. Çocukluğumun bir bölümü İskenderun'da geçti. Rahmetlik annem ve babam sabaha kadar oturup açılışını izlerlerdi. İnanın bana sokağın hemen hemen tamamı bizim bahçeye dolar ve gelinin çiçek açışını izlerlerdi. Kokusunu tahmin edin artık, herkesin haberi olduğuna göre.

celalsungur 23-11-2007 15:49

Night-Blooming Cereus
 
1 Eklenti(ler)
Buyurun Sayın Balıkçı

fevziye 23-11-2007 18:44

Yetişmesi kolay fakat açması zor bir çiçektir. İnternette bu kadar çok resmine rastlayınca şaşırdım. Geçen yaz Akçay'a gitmiştik. Orada bir evin bahçesinde neredeyse 2.5 metreye ulaşmış boyda bir gecelik gelin çiçeği görünce şaşırmıştım. Çünkü biz saksıda yetiştirirken bu kadar uzayabileceğini düşünmemiştim.

çekirdek 24-11-2007 02:39

2 Eklenti(ler)
Cereusla ilgili ilk canlı yayın, özür, ilk canlı foto benden olsun..:)
İlginç oldu bu başlığın açılması. Birkaç gündür kaktüsler ve atlaslar bölümünü araştırıp duruyordum, elimdeki bu kaktüsün bilgisine rastlarmıyım diye. Göremeyince, fotoğrafını çekip yükleyip sorayım diyordum.

Üç-dört yaşlarında.
İkinci resimdeki uçlar uzayınca çiçeklenecek sanırım. Nasıl bir çiçek verecek, hatta verecek mi diye merak ediyordum. Demekki harikaymış.

Koyu yeşil 24-11-2007 10:17

Arkadaşlar ben konunun uzmanı değilim:o Sizinle beraber keşfedip öğrenmeye çalışıyorum ben de. Yalnız verdiğim linkte '' Epiphyllum/Orchid Cactus başlığı altında yer alan çeşitler arasında ''gelin çiçeği'' dediğiniz tür de yer alıyor.

Ben bilgiyi ordan almıştım. Çiçeğin genel yapısına bakınca ve internette de bu başlık altında yer aldığından Atlas'ın bir türü olduğunu düşünüyorum. Belki biz gelin kadar güzel olduğundan bu ismi takmışızdır halk arasında.

Uzmanlarımızdan yardım istesek de bize Atlas çeşitleri hakkında bilgi verseler. Mine Hanım yardıma ihtiyacımız var sanırım :rolleyes:

fevziye 24-11-2007 11:16

Sevgili çekirdek merhaba. İkinci resimdeki sürgünler uzayıp dal olacak. Çiçekler yaprakların boğum yerlerinden çıkıyor.

fevziye 24-11-2007 11:17

Çekirdek, çok güzel, çok canlı bir çiçek. Harika, güle güle büyütün.

stipe 24-11-2007 11:47

Buna benzer bir bitki de bende var. Fotoğraflarını koymayı çok istiyorum ama henüz makina edinemedim. Eğerki aynı bitkiyse verdiği çiçeğe inanamayacaksın.

Oğuzhan 24-11-2007 12:10

Ne cevherler varmışta elinizde haberiniz yok.İnşallah açarlar:)

Dilek Erbil 24-11-2007 13:46

Bu muhteşem güzellikten komşumda var, yaklaşık 1,5 m !! Bir görsel şölen desem yeridir,akşam otururken nasıl açtığını takip edebiliyorsunuz.Ve bir koku...ismini boşuna koymamışlar;sırayla her gece bir çiçek açıp sabaha soluyor...Maalesef "çaldığım" çelikler tam gelişemedi,komşum kendi saksıya dikiti nazlanarak büyüyor.Bir şeyleri yanlış yapıyorum ama neyi?? Onun için sayın balıkçı size bu konuyu açtığınız için çok teşekkürler,en azından neden gelişmediğini öğrenirim.

Oğuzhan 24-11-2007 15:19

Çalmaya mı gelsek .:)

İlkin 24-11-2007 15:40

Gerçekten biz geliyoruz size? :D

Balıkcı 24-11-2007 18:24

Çekirdek hanım, sıkı dur, adres belli oldu, müşteriler başına üşüşecek.:p

Maşallah, seninki gelişmiş, inşallah çiçeklerini görür, kokusunu duyarsın.

Balıkcı 24-11-2007 18:25

Konuya ilgi gösteren bütün arkadaşlara teşekkür ederim.
Hep birlikte öğreneceğiz.

Kokulu olduğunu bilmiyordum, şimdi değeri kat kat arttı gözümde.

çekirdek 24-11-2007 23:14

Fevziye Hanım, Koyuyeşil'in Atlas bölümündeki 82. mesajında gönderme yaptığı site fotoğraflarında, sap uçlarından çiçek çıkartan cins ile yapraklardan çiçek çıkartan iki ayrı cins varmış gibi görünüyor. Bu nedenle sanki bendeki saplardan çıkartacak gibi geldi. Diğer atlas ve yılbaşılardan farklı olarak.

Kıskanma sevgili Elfogi, bitkinin uygun bir zamanında 'komşuda pişer.. düşer' yaparız. Ben de bilmiyordum bitkimin bu kadar güzel, çiçeklerininse bu kadar harika olduğunu, bu topiğe düşmeden önce:D

Dilek Erbil 26-11-2007 16:17

Buyrun bekliyorum hepinizi :) gece operasyonu düzenliyelim komşuya,bahara doğru en azından değsin :)) Başka ilgi çekici çiçekleride var....Melek/şeytan borazanları hala mis gibi

fevziye 26-11-2007 18:31

Sevgili çekirdek, koyu yeşilin atlas bölümü 82 nolu mesajında vermiş olduğu site adresinde ilk 4 - 5 galeriye dikkatlice bakarsanız bütün çiçeklerin yapraklardaki tırtıklı kısımlardan çıktığını fark edebilirsiniz. İnşallah sizin isteğiniz gerçekleşir aşağıdaki sürgünden çıkan yaprakta bol bol çiçek elde edebilirsiniz.

fevziye 24-12-2007 08:25

Arkadaşlar merhaba! Foruma üye olalı epey oldu ama bir türlü tüm bölümleri dolaşamadım. Bugün tesadüfen diğer sayfalara da bakayım derken epiphyllum oxpetalum kelimeleri bana bir şeyi anımsattığı için birde buraya bakayım dedim. İşte, benim ne zamandır bir gecelik gelin çiçeğini bilen var mı diye sorduğum çiçek karşıma çıktı. Bottistar bu çiçek Türkçe olarak bir gecelik gelin diye adlandırılıyor. Özellikle güney bölgelerimizde bolca görebilirsiniz. 90 cm.lik boy birşey mi? Akçay'da 2.5 metreliğini gördüm. Fakat evde bakım esnasında çiçeklenmesi biraz zor sağlanıyor. Belki de ben bakımını beceremediğim içindir.

fevziye 24-12-2007 08:26

Sevgili uyar11'in vermiş olduğu bilgiler çok güzel. Teşekkürler. Fakat şu dinlenme meselesini nasıl sağlayacağım, hala onu düşünüyorum.

günsu 25-12-2007 14:08

Gerçekten harika bir çiçek, sn fevziye benim o ismini bilmediğim çiçeğimin açmadığı gibi sizinde demek bu çiçeğiniz açmadı,kılıç çiçeğininde açtığını okudum burda ne kadar güzelmiş ;)anneannemde var hemen edineceğim bitane :p Bu arada bir gecelik gelin çiçeğini bende çok merak ediyorum,henüz fotosunu ekleyen olmadı:confused:



Buarada istediğiniz zaman o kaktüsten gönderebilirim bayram geçti nasılsa;)

İlkin 25-12-2007 14:48

Bu gelin çiçeğinden bir evin balkonunda keşfettim zannedersem, buradaki resimlerin yapraklarına bakınca ona benzettim. Uzun uzun yaprakları var, yaprakların kenarları hafif dalgalı. Biraz bakımsız gibiydi. Birşekilde ev sahibine ulaşmam icap edecek ;) Karşısındaki evde de koca bir saksı içinde kucak dolusu sağlıklı yılbaşı çiçeği vardı. Hiç böyle büyüğünü görmemiştim.

fevziye 29-12-2007 18:03

çiçeklerim
 
2 Eklenti(ler)
Sevgili Günsu, bir gecelik gelinim ilk resimdeki.

fevziye 29-12-2007 18:06

İkinci resimdeki kaktüslerimi bir tanıdığımdan aldım. Yalnız kaktüsleri bir naylon poşete koyup ağzını da bağlamıştı. Hepsi sulanmışlardı. Toprağa koydum, inşallah kurtulurlar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024