agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs (http://www.agaclar.net/forum/kaktus/)
-   -   Kaktüs Hakkında Genel Bilgiler (http://www.agaclar.net/forum/kaktus/5427.htm)

minka 31-12-2007 19:24

Hiç güleceğim yoktu.Teşekkürler.Çiçek açsın diye çeşitli yöntemler deneniyordur fakat bu en ilginci olsa gerek.Kaktüslerin dikenli olması vs. gibi nedenlerle bu şekilde davranılmasının uygun olacağını düşünmek de ayrı bir konu.
Ses,müzik ve titreşimler bitkileri(canlıları) etkiliyor.Bu konuda çalışmalar olmuş.Hatta ağaçlar kesileceklerini hissedebiliyorlarmış vs...Bu tür bilgiler makaleler yayınlanıyor.Fakat tepkileri farklı olabiliyor bitkilerin.Ayrı bir araştırma konusu tabi...Bitkilerle ilgili uzun zaman okuduğum ama beni hala çok etkileyen bir kitap var.Alıç Ağacı İle Sohbetler (Hikmet Birand) adlı kitap.Bitkilerin dünyasını çok güzel anlatıyor.Kaktüslerin dünyası daha çetin görünse de bence onlar da oldukça hassas bitkiler,dikenlerinden belli:)

Engin 01-01-2008 08:48

Ben de benzer şeyler okudum.Bir deneyden bahsediliyordu.Deneyde kaktüslere sürekli telkinde bulunuluyor güvendesiniz,ben sizi korurum,dikenleriniz gereksiz gibilerinden.Sonuçta kaktüsler dikenlerini döküyor.Bitkilerin etraflarında olanlardan haberdar olduğu ispatlanmış oluyor.Link bulayım durun komik geliyor biraz.
Alıntı:



"Bugüne kadar bitkilerin bilinçsiz olduğu düşünülüyordu; oysa yapılan araştırmalarda böyle olmadığı görüldü. Bitkilerin insan zihnini okudukları bilimsel olarak kanıtlandı. Yapılan çalışmalar ve deneylerde bitkilerin telepatik olarak çevrelerindeki olayların farkında oldukları ortaya çıktı.

LUTHER BURBANK, dikensiz bir kaktüs yetiştirmek için yıllarını harcadı ve başardı. Dikensiz kaktüsün sırrını ise şöyle açıkladı: "Onlarla konuştuğumda bunu anlatmaya çalıştım. (Korkmayın. Korkacak hiçbir şey yok. Dikenlerinize de ihtiyaç yok ben sizi koruyacağım)

LOS ANGELES araştırma grubu başkanı MANL P. HALL incelediği BURBANK'ın çalışmalarından sonra şu açıklamayı yapmıştır: "BURBANK deneylerinde bitkilerin kendisine güvenmelerini sağlıyor, onların yardımını istiyor ve yaşamlarına saygı duyduğuna onları inandırıyor."

Bu Luther Burbankı araştırdım biraz 1849-1926 yılları arasında yaşamış Mc Donalds ta kullanılan kızartma patateslerini yetiştiren adammış.Bir çok şeftali ve erik türü yanında besi yemi olarak dikensiz kaktüs (opuntia) geliştirmiş ama telkinden filan bahsedilmiyor.Parapsikoloji sitelerinin yaratıcılığına veriyorum.

minka 02-01-2008 00:07

Teşekkürler the engine,
Gerçekten tez konusu olabilecek durumlar bunlar ve ben de size katılıyorum;psişik etkiler gibi konular kullanılabiliniyor.Konuya ilgi çekmek amaçlı yazılar olabilir.Biraz inceledim ve Burbank çok çeşitli bitkilerle ilgilenmiş,onlarla çalışmalar yapmış.Bilgi için sağolun.Ben kaktüsleri dikenleriyle seviyorum bu arada:)
Size de teşekkürler cemetery:)İlginç bir konu oldu.

cemetery 03-01-2008 00:49

Rica ederim ;) Benim de ilgimi çekiyor böyle araştırmalar.Titreşimlerle çiçeklerin korkup korkmadağını incelemeleri gibi.
Bu dikenlerinin dökülmesi olayı da çok ilginçmiş :)
Hiç güvensizlikten dolayı dikenlerinin olduğunu düşünmemiştim. Aslında haşin değiller demek ki. Hassaslar ve tehdit edilince çiçek açıyorlar (mış)
Kıyamam ;)

desberado 06-02-2008 21:08

ya belki damdan düşermiş gibi olacak fakat bişeyi merak ediyorum,kaktüslerin radyasyondan etkilenerek ortamdaki radyasyonu aldığı ve bunun onlara iyi geldiği hakkında bir duyum işittim.ben bir kaktüs hastasıyım ve evimde onlarca kaktüs var eğer böyle bişey doğruysa artık hepsini bilgisayarımın yanına taşısam iyi olur.

Engin 10-02-2008 09:37

Benim kaktüsler Nisanda açıyor en erken.Böyle kışın açtıklarına hiç şahit olmadım.Her sene Temmuzda açan bir kaktüsüm de var.Baharda fotoğraflar ekleyeceğim az kaldı.

esen 11-02-2008 23:38

Sevgili desberado, bu kanıtlanmamış ancak son yıllarda çok konuşulan bir konu. Geçtiğimiz aylarda bir bankanın çalışanlarının bilgisayarlarının yanına konması için bir seradan 400 tane kaktüs aldığını duymuştum. Sırf bu nedenle bile olsa kaktüs sevgisinin yayılması hoş. Ama dediğim gibi hiçbir bilimsel kanıt yok

denizakvaryumu 12-02-2008 07:33

Büro ortamında, bilgisayar yanına konan kaktüsler, güneş görmediği için bir süre sonra ölecektir.

İlkin 12-02-2008 14:19

Kaktüsler güneş görmediği için ölmezler ama bazı türlerin formu bozulur. Işığa doğru hızlıca büyümeye başlarlar. Sivri uçlar çıkartırlar. Ben 2 türümde yaşadım bunu.

desberado 12-02-2008 21:54

kaktüsler ışık görmedikleri için ölmez,fakat renklerinde ve biçimlerinde bir değişim olacağı doğru.

desberado 12-02-2008 21:56

sevgili esen verdiğin bilgi için teşekkür ederim.bende küçük bir denem yapmıştım.kaktüslerimi çoğaltmak için ektiğim ikinci bir saksıyı bilgisayarımın önüne koydum , kök gelişimi olarak diğerlerine göre daha iyi ve hızlı bir gelişme yaşadığı bir gerçek.

kaktüsçü 07-03-2008 19:51

Acaba kaktüslerin çiçek açması için dinlenme döneminden sonra su vermek gerekiyor mu, yoksa ben su vermesem bile onlar kendi kendilerine uyanıp çiçek açarlar mı? Herkesten çiçek haberleri alıyorum, benimkilerde daha tık yok. :-(

tugo 09-03-2008 14:25

Ben de tam bu konuyu düşünüyordum.

Resimdeki leş kaktüsünün sağ tarafdaki dalı da aynen sağ taraftaki kadar ince ve aşağıya sarkıktı.

Üç gün önce hem bu dalın üzerindeki sürgünü koparıp toprağa diktim hem de tesadüfen aynı gün yerini değiştirerek tv nin yakınına koydum.

Üç gün içinde kalınlığı 2-3 misli arttı, ayrıca kol düzelerek tv ye yöneldi.

Aceba bu sürgününü kaybetmesinden dolayı bir savunma tepkisimi yoksa dediğiniz gibi tv den yayılan dalgalarla mı ilgili?

İki değişikliği aynı anda yapmasaydım, daha bir anlaşılabilir olurdu.

Pardon,nedense resim buraya eklenemiyor, ancak toplu eklentilerim arasında gözüküyor.

akyol.ozlem 09-03-2008 14:43

doğru düşünmüşsünüz çok teşşekürler

feneradasi 17-03-2008 00:20

Merhaba,
Kaktüsleri bulundukları ortamdaki fazla nemden korumak için ne yapılmasını tavsiye edersiniz?
Biz kaktüslerin arasına küçük bir tabak içinde tuz koyduk; acaba işe yarar mı? Bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

desberado 19-03-2008 18:40

sevgili feneradasi kaktüsünün toprağında aşırı bir nemlilik varmı?

Engin 20-03-2008 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feneradasi (Mesaj 215333)
Merhaba,
Kaktüsleri bulundukları ortamdaki fazla nemden korumak için ne yapılmasını tavsiye edersiniz?
Biz kaktüslerin arasına küçük bir tabak içinde tuz koyduk; acaba işe yarar mı? Bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

"Bulundukları ortamda aşırı nem" derken nereye koydunuzki kaktüslerinizi?

İstanbulun nemini kastediyorsanız kaktüsleriniz her türlü şarta adapte olurlar üzülmeyin.Genel kaideler; toprakları geçirgen olacak,su tutmayacak,saksı altlığı su dolu olmayacak,kökler suda durmayacak,sadece güneşli havalarda sulayacaksınız ve toprağı tamamen kurumadan su vermeyeceksiniz.Özellikle soğuk havalarda uzun süre toprakları ıslak kalırsa kökler çürüyebilir.Acaba su versem mi diye düşünüyorsanız en iyisi su vermemek zira kaktüsler topraksız bile aylarca yaşamlarını sürdürebiliyorlar.

feneradasi 22-03-2008 16:25

desberado ve the engine cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Kaktüslerden birinin üzerinde küçük kahverengi lekeler oluşmaya başladığı için endişelenmiştik, bizi epey rahatlattınız.

Engin 29-03-2008 16:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi olay9 (Mesaj 220039)
Evet uyarınız üzerine baktım. Ben gerçek çiçek zannetmiştim. Çok üzüldüm şimdi. Neden böyle sahte çiçekle satıyorlar anlamıyorm.Hiç çiçek açmayacakmı?

Açarlar ****** üzülmeyin..Ancak kaktüs çiçekleri çok kısa ömürlü çiçekler bu yüzden üreticiler kurumuş kır çiçeklerini boyayıp silikonla yapıştırıyorlar.Kaktüslerin albenisi oluyor ancak, kaktüsünüzün büyümesini engellememesi açısından silikonun oradan dikkatli şekilde çıkarılması lazım.Dikenlere zarar vermeden ufak ufak bir cımbız yardımıyla kopararak temizleyebilirsiniz.

Engin 29-03-2008 16:58

Kaktüsler sadece besin vererek açamazlar maalesef.Kimisi 3 yaşında açıyor, kimisi 30 yaşında. Yaş faktörü var,ay faktörü var, ısı faktörü var, su faktörü var...Kaktüsünüzün türünü anlayamıyorum ancak çok çabuk çiçek açacak bir türe benzetemedim. Kaktüsler hakkında en güzel bilgileri şu siteden edinebilirsiniz.

http://www.kaktusrehberi.com

Tuba 16-04-2008 15:09

2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Kaktüslerimi kontrol ettim ve bir kısmını başka saksıya aldım. Çok sıkışmasınlar diye. Köklenenlerin de resimlerini çektim. Zannediyorum hiçbirinde bozulma yok.

Tuba 16-04-2008 15:23

1 Eklenti(ler)
Bu da diğer köklenen kaktüsüm:

Tuba 16-04-2008 15:25

1 Eklenti(ler)
Son olarak koçtaştan altığım ve çiçeklerini sökünce kel kalan kaktüsüm galiba yavruluyor:

Penelophe 22-04-2008 16:25

2 Eklenti(ler)
Benim kaktüsümde yavru veriyor fakat alt kısmından mı üst kısmından mı anlayamadım.:p

Eklenti 35380
Bu 3-4 ay önceki hali.

Eklenti 35382
Bu da şimdiki hali, bir hayli büyüdü fakat büyümenin etkisiyle üst kısmı toprağa girmiş ve ordan da yavrulamış. Bu sık karşılaşılan bir durum mu? Topraktan çıkarmalı mıyım üst kısmını?

arzupa 09-05-2008 17:58

Merhabalar bu yazilari okuyunca kücük kaktüsümün neden cicek acmadigini anladim. Fakat benim ayni cins an az 20 yillik ve cok büyük baska kaktüsüm daha var. Yilbasinda aldigimizda cicek acmisti. Satici hersene Aralik Ocak aylarinda actigini söyledi. Fakat bu baharda cok olmasada cicek verdi. Kücükle ayni odadalar gerci, büyük cam önünde ve kis yaz sik sik cami aciyoruz. Bunun bir etkisi varmidir. Soguk bir yer bulamiyorum kislari koymak icin. Kiler soguk oluyor ama karanlik. Bahcede cok soguk. Kücük kaktüsüm icin ne yapabilirim tavsiyesi olan varsa yazsin lütfen.

çelik 21-05-2008 09:54

Benimde eşim minik kaktüslerden ne güzel çiçekleri var diye almış epeyce,biz bunlar gerçek değil dedik şaşırdı hala inanamadı.Ben bu çiçekleri alıp saksılarını değiştirmem gerekirmi zira çok küçükler büyürlermi acaba değiştirsem.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Tuba 21-05-2008 13:07

Benim kaktüslerim
 
5 Eklenti(ler)
Sn.Caretta'nın gönderdiği kaktüs ve sukkulentlerden bazısı ölmüştü. Kalanlar da aşağıdaki resimdeler. Sn.Caretta ne kadar cömert siz düşünün artık. Öldükleri halde kalanlar 5,5 saksı :D

Fimodan mini mini saksılar yapmak istiyorum ama zemzem bardağını fimonun içinden nasıl çıkaracağımı öğrenmem gerek...

COYOTE 24-05-2008 16:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tuba (Mesaj 238364)

Fimodan mini mini saksılar yapmak istiyorum ama zemzem bardağını fimonun içinden nasıl çıkaracağımı öğrenmem gerek...

Zemzem bardağı derken neyi kastettiniz anlamadım ama kalıbını alacağınız bardağın dış yüzeyini biraz zeytinyağı ile yağlarsanız çıkar. Bir de sanırım yeni dikmişssiniz kaktüslerinizi fazla köklü değiller onun için daha küçük birşeye mesela türkkahvesi fincanlarına dikseniz daha iyi olur. Özellikle de köklenmeye çalışan yaprakları;)..

İlkin 29-05-2008 12:44

Çiçeklerini kaktüse zarar vermeden çıkartabilirseniz daha iyi olur silikondan kurtarmış olursunuz onları, kaktüse zarar veriyorsa da bir zaman sonra yaralarını iyileştireceklerdir. Kaktüsler artık saksılarına sığmadığı zaman saksı değişimi yapılır. Kocaman bir saksıya küçün bir kaktüs dikimi sağlıklı değildir.

nilüfer.j.s. 20-08-2008 15:08

"the engine", benim kaktusler baharda çiçek açmıştı,nisan boyunca hep çiçekliydiler : kaktüslerin çiçek açması için "uyuku" dönemi geçirmesi lazım diye biliyorum, yani bir-iki ay nerdeyse susuz ve serin ortamda brakılması gerekiyor
siz nasıl harekete geçiriyorsunuz kendi katüslerin çiçeklenmesini,bize tavsiye verirmisiniz ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024