agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs (http://www.agaclar.net/forum/kaktus/)
-   -   Rhipsalidopsis gaertneri-Easter Cactus (Paskalya Kaktüsü) (http://www.agaclar.net/forum/kaktus/26804.htm)

bettyycim 12-06-2011 15:03

Çiçeklenmeden sonra bir toğrağını değiştirseniz fena olmaz, benim paskalyamda aynı şekilde oldu ve toprağı değiştirince düzeldi ;)

manjong 12-06-2011 16:02

ölecek olsa bu kadar çiçek açmaz herhalde,maşallah çiçeklerini taşıyamıyor,toprak değişimi,biraz da besin takviye ederseniz,sanırım kendini toparlar.

bettyycim 12-06-2011 16:49

1 Eklenti(ler)
Bugün tomurcuklar açmaya başlamış, yeri sıkışık bir yerde olduğu için ellemedim ama ancak bu kadar resim çekebildim ;)

Dansel 12-06-2011 16:49

Sevgili bettyycim ve manjong teşekkürler.Ben de şayet ölmezlerse çiçekleri bitince toprak değişimi yapayım diyordum.ayrıca vitaminlerim de.Bütün kış dışarda duruyor(2 yıldır).Yaprak renginin böyle olması bu yüzden olabilir mi?

Dansel 12-06-2011 16:51

Maşallah,çiçekler coşmuş,kaktüsleri kucaklamış.Çok güzeller

bettyycim 12-06-2011 16:51

Dışarıda olmasından değildir, düzenli besin takviyesi yapın, benin paskalyamda hep dışarıda durur, biraz tozlu ama yaprakları E5 yakın oturmam nedeniyle çok toz oluyor ;)

Dansel 12-06-2011 16:53

Besin takviyesini şimdi mi yoksa çiçekler bitince mi yapmalıyım?

bettyycim 12-06-2011 16:56

Ustalar daha iyi bilir ama Mart ayından, Ekim 15 e kadar 15 günde bir kaktüsler için kullanılan besinlerden verirseniz olur ;)

sariefe 14-06-2011 15:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dansel (Mesaj 821265)
Aldığımda çiçekli olan,daha sonra (en az 5 yıl olmuştur)asla çiçeklenmeyen,hatta öldü ölecek dediğim paskalyalarım coştu.Ama fotoğrafında göreceğiniz gibi yapraklarıda can yok,suyu çekilmiş gibi.Renkleri de bir garip oldu.Ölüm öncesi iyilik mi acaba diyorum.Ne yapabilirim?Yardımcı olursanız sevinirim.

Sayın Dansel bitkinin durumunu sorgulamanız iyi olmuş ama biraz geç olmuş. Yani şu hali çok sağlıklı gözükmüyor. Yıllarca açmamasının sebebi de gerekli şartların sağlanmamasıdır. Gerekli besin, iklim şartları sağlanmazsa açmaz. "Ölüm öncesi iyilik" düşüncesinde bir anlamda haklısınız. Ama bitkinin amacı iyilik yapmak değil, çiçek açıp tohum bağlamak ve neslinin devamını sağlamak olabilir. Yani hayata tutunmaya çalışıyor.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi manjong (Mesaj 821311)
ölecek olsa bu kadar çiçek açmaz herhalde,maşallah çiçeklerini taşıyamıyor,toprak değişimi,biraz da besin takviye ederseniz,sanırım kendini toparlar.

Sayın manjong yukarıda da yazdığım gibi bitkilerin bol çiçek açtığı dönemlerden biri de şartların kötüleştiği, hayatlarının tehlikeye girdiği dönemlerdir. Tohum bağlayıp nesillerini sürdürmek isterler. Rahatı yerinde olan bitkiler bol çiçeklenmez.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dansel (Mesaj 821339)
Sevgili bettyycim ve manjong teşekkürler.Ben de şayet ölmezlerse çiçekleri bitince toprak değişimi yapayım diyordum.ayrıca vitaminlerim de.Bütün kış dışarda duruyor(2 yıldır).Yaprak renginin böyle olması bu yüzden olabilir mi?

Toprak değişimi ve vitamin takviyesi denenebilir. Eğer geç kalınmışsa faydası olmayacaktır. Paskalyalar etli yapraklı oldukları için kışın soğuktan etkilenebilir. Soğuklardan korunması gerekirdi. Yaprak rengi kesinlikle dışarda durduğu için olmuş.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dansel (Mesaj 821347)
Besin takviyesini şimdi mi yoksa çiçekler bitince mi yapmalıyım?

Çiçekler geçtikten sonra bir süre dinlenme dönemine girecekler. Bu dönemde besin verilmez ve su azaltılır. Çiçekler geçtikten iki üç hafta sonra besin vermeye başlayabilirsiniz. Dinlenme döneminde toprak değişimini de tavsiye etmem. Zaten bitki dinlenme dönemlerini es geçmiş, iliği kurumuş gibi duruyor. O nedenle kendini toparlaması için yardım etmek lazım. Umarım düzelir.

Dansel 16-06-2011 16:58

Sayın sariefe,verdiğiniz bilgiler bana yol gösterecek.Dediğiniz gibi,umarım geç kalmamışımdır.

ezo 07-07-2011 08:08

Benim Paskalya çiçeğimin dalları toprakla birleştiği yerden kopuyor. Bu sabah farkettim. hemen hemen hepsi elimde kaldı. Yapabileceğim bir şey var mı?

merkürvenüs 07-07-2011 11:58

Toprak attında kalan kısım çürümüş olmalı sn.ezo o yüzden elinizde kalıyordur.Emin olmak için toprağı hafifçe eşeleyip bakın bence. Hem toprak havalanmış olur hemde çürümeyen kısım varsa belki kurtarabilirsiniz...

Cizmeli Kedi 06-10-2011 07:45

Ben de yazın denemek için bir yaprak edinip bir saksının kenarına dikmiştim. Hiç umudum yoktu ama tuttu. Şimdi kendi saksısına almak istiyorum ama doğru zaman mı? Toprak önerileriniz nedir?

Cizmeli Kedi 06-10-2011 09:02

Bir de varyete hakkında biraz aklım karıştı. Bendekinin yaprakları şuna benziyor: http://img99.imageshack.us/img99/204...a3513053sq.jpg

http://www.agaclar.net/forum/69523-post62.htm

Aşağıdaki tabloya bakarak benimkinin ince uzun yaprak yapısından dolayı paskalya çiçeği varyetesinden olduğunu düşündüm doğru mudur?

http://www.agaclar.net/forum/attachm...0928-adsiz.jpg

sariefe 26-10-2011 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cizmeli Kedi (Mesaj 866764)
Bir de varyete hakkında biraz aklım karıştı. Bendekinin yaprakları şuna benziyor: http://img99.imageshack.us/img99/204...a3513053sq.jpg

... tabloya bakarak benimkinin ince uzun yaprak yapısından dolayı paskalya çiçeği varyetesinden olduğunu düşündüm doğru mudur?


Sayın Cizmeli Kedi, paskalya ile yılbaşı ilk önce çiçeğinden ayrılır. Bu iki bitki tamamen farklı çiçek yapısına sahiptir. Tabloda çok açık olarak gözüküyor. Sizin eklediğiniz fotoğraftaki bitkinin cinsi çiçeğine göre bir Schlumbergera, türü de yaprak yapısına göre russelliana' dır.

SerDag 28-10-2011 11:12

sayın sariefe, bilgilendirici mesajlarınız ve tablolarınızdan çok faydalandım. şu an bende bir schlumbergera russelliana bir de rhipsalidopsis gaertneri var. bu iki bitkiyi çevremdeki insanlar da çok karıştırmaktaydılar bu sayede onlar da doğru ayrımı öğrendiler.

bendeki schlumbergera torfa dikili durumda gelmiş olsa da 3 ayda bir tomurcuklanıyor, sukulent toprağı buldum ve değiştirmemden bitki hoşlanır mı emin olamıyorum. kuzey penceresinde 1 yıldır ve hayatından memnun. biraz yavaş yaprak çıkarmakta. forumda pek gür, sırma saçlar gibi demet demet schlumbergera'lar gördüm gözüm gönlüm açıldı. emek veren herkesin emeğine sağlık.


l i t t l e gardener

sariefe 28-10-2011 22:12

Sayın SerDag, işinize yaramasına sevindim.

Toprak bir bitki için hayati öneme sahip bir unsur değil. Öyle ki topraksız tarım diye de birşey var. Tabi toprağın da örtücü vazifesinden sonra bitki üzerinde önemli etkileri var. Belli bir zaman sonra özelliğini kaybetmesi bazı sorunlara yol açacaktır. Bu nedenle tazelenmesi ya da takviye edilmesi gerekir. Genelde bir çok bitki için 2-3 senede bir toprak değiştirilmesi önerilir. Burada kasıt tam toprak değişimidir ama ben sizin endişelerinizi anlayarak ve de hak vererek eski toprağın ve yeninin yarısını karıştırarak elde edeceğiniz karışımı kullanmanızı tavsiye ederim. Bu haliyle bitkinizi olası adaptasyon sorunundan bir nebze de olsa korumuş olursunuz. Bu uygulamayıda 2-3 yılda bir önerilen tam değişim yerine 1-2 yılda bir yaparsanız daha sağlıklı bir bakım yapmış olursunuz diye düşünüyorum.

Tomurcukların sebebini ise sizin de belirttiğiniz gibi bitkinizin 1 yıldır mevcut yerinde hayatından memnun olmasına bağlıyorum. Öyle ki uygun sıcaklık ve ışık hatta besin sağlanmış ki bitkiniz size tomurcuklarıyla gülümsemiş.

Biraz yavaş yaprak çıkarma olayına gelince tamamen mevsimle alakalı. Bu bir sorun değil. Gerekli dinlendirmeleri ve bakımı yaptığınızda ilk baharla birlikte daha da gelişecektir. Forumdaki gelişmiş bitkilerle arasındaki tek fark zaman. Sarf edilen emeğe gelince fazlasını vereceğinize şüphem yok.

SerDag 29-10-2011 00:50

sayın Sariefe ilginize ve bilgilendirici yanıtınıza çok teşekkür ederim. bugün dediğiniz gibi paskalyanın köklerini çok silkelemeden, tuttuğu torftan çok sökmeden, sadece en altta hiç kök yapmadığı torfu alarak sukulent toprağına diktim. azıcık da su verdim. üzerinde zaten tomurcuk yok, ondan cesaret aldım.:) bitki sadece 2 yaşında ve ilk yıl çok sıcakladığı odalarda dolaştı, ufacık kalıp yumuşamıştı. şimdi toparlıyor. inşallah çiçeğini de görürüz.
pekçok yılbaşı ve paskalyayı büyük saksılarda görüyorum. çiçeklenme için saksıda sıkışma, orta ya da ufak boy saksıda tutma noktası bu bitkiler için de geçerli midir? bana büyük saksılarda geldiler, bugün değiştirirken gördüm ki alttan 3-4 parmak toprağa erişmemiş bile daha. tekrar çok teşekkür ederim ilginize.


l i t t l e gardener

aygün 29-10-2011 13:05

Geçen kış hatta buzamanlardan başlayarak içeride sabah ışığı alan bitkim tomurcuklarından sadece birini açmış diğerlerini dökmüştü. Yazı balkonda öğleye kadar güneş alan bir yere aldım yerini sevdi, gelişti.

Şu an aynı yerde ve tomurcuklanmış durumda. Ama hava soğuk. Doğrusu kaygılanıyorum.
içeri alsam mı, karar veremedim. Yine dökmesinden çekiniyorum.

Görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Cizmeli Kedi 29-10-2011 19:58

Benim nazlım da balkonda duruyor şimdilik. Ben de içeri mi alsam orada mı bıraksam karar veremiyorum.

Sayın serdag, sizden cesaret alarak ben de yarın saksı değişimi yapacağım. Şu anda başka bir bitkinin yanında ekili birkaç yaprağım var sadece, kendi evine taşınsın artık değil mi;)

SerDag 29-10-2011 23:44

sayın aygün, yerini değiştirmeyin. tüm tomurcukları dökülür. balkonunuz camlı mı? bu bitki soğuğa bir nebze dayanıyor. o havaya rağmen tomurcuklandıysa zaten dayanıyordur. -10 C'lere falan hemen düşmeyecek havalar.

sayın cizmelikedi, eğer tomurcuk yoksa alın. varsa dokunmayın. saksı büyük olmasın. eğer sadece birkaç yapraksa azıcık daha gelişmesini bekleseniz? yavruyken saksı değişiminden sonra zorlanabilir kuzucuk. merak etmeyin çok kök yapmıyor. biraz geliştirsin kendini derim ben sanki.. ama siz bilirsiniz tabii.
bol çiçekli günler,


l i t t l e gardener

aygün 30-10-2011 00:17

Sayın Serdag, ilginize teşekkür ederim.
Hayır balkonum camlı değil.
Bu arada tomurcuklardan önce yeni yaprak oluşumlarına da başlamıştı. Durumu iyi aslında.

Yer değişiminden kötü etkilenebileceğini tahmin etmiştim. Doğru düşünmüşüm demek.
Bu durumda çiçeklenmesini beklemekten başka seçenek yok gibi.

Cizmeli Kedi 30-10-2011 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 874492)

sayın cizmelikedi, eğer tomurcuk yoksa alın. varsa dokunmayın. saksı büyük olmasın. eğer sadece birkaç yapraksa azıcık daha gelişmesini bekleseniz? yavruyken saksı değişiminden sonra zorlanabilir kuzucuk. merak etmeyin çok kök yapmıyor. biraz geliştirsin kendini derim ben sanki.. ama siz bilirsiniz tabii.
bol çiçekli günler,


l i t t l e gardener


Sayın SerDag, şimdiki saksısı çok büyük. Onu başka bir bitkinin yanına köklenir mi acaba diye ekmiştim. Başka toprağım yoktu o sıra. Şimdi tuttu ama dibine ektiğim bitkimde beyaz pamukçuklar oldu. Öldü bitkim. Biraz da o yüzden acele ediyorum aslında. Tomurcuğu yok, Tek bir yaprak ucunda birkaç salkım yapraktan oluşuyor sadece henüz. İyi gelişmesini istediğim için ayırayım diyorum. Şuanki hali şöyle:

http://3.bp.blogspot.com/--2OM2CZ9Qd...0/IMG_0049.jpg

Onun için aldığım saksı 0,9 Lt. Uygun mudur yoksa daha küçüğünü mü bulayım? Ya da kalsın mı yerinde? Siz ne önerirsiniz?

SerDag 02-11-2011 19:49

sayın çizmelikedi, eğer ektiğiniz saksıdaki asıl bitki beyaz pamukçuklar (büyük olasılıkla unlu bit idi) nedeniyle öldüyse hemen alın o yavruları derim. o saksıdaki toprağı mümkün mertebe kullanmayın. minicik bir saksıya sukulent toprağıyla bu kuzucuğu ekin. azıcık da su verin. güzel bir ışık görsün. 0,9 Litre gözümde pek canlanmadı ebat olarak ama bir komposto/hoşaf kasesi çapından geniş olmasın derim.

sayın aygün evet tomurcuklandıysa mutludur. dursun yerinde. çiçekleri bitsin, o zamanki havalara göre düşünelim. 6-7 C'lerin altına düşmüyorsa orada kalması mümkün. istanbulda o kadar kuru ayaz olmuyordur sanırım.


l i t t l e gardener

sariefe 02-11-2011 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 874067)
...

pekçok yılbaşı ve paskalyayı büyük saksılarda görüyorum. çiçeklenme için saksıda sıkışma, orta ya da ufak boy saksıda tutma noktası bu bitkiler için de geçerli midir? bana büyük saksılarda geldiler, bugün değiştirirken gördüm ki alttan 3-4 parmak toprağa erişmemiş bile daha. tekrar çok teşekkür ederim ilginize.

Sayın SerDag; küçük saksı dolayısıyla az toprak ve bunun yol açtığı kısıtlı şartlar bitkilerin çiçeklenmesini, tohumlanmasını ya da meyve vermesini tetikleyen bir faktördür. Bitkinin hayatı ne kadar zorlaşırsa, yaşamı ne kadar tehlikeye girerse bitkinizin, neslinin devamını sağlayacak tohum dolayısıyla çiçek verme eğilimi artar (çiçekli bitkilerde). Diğer yandan büyük saksı bitkinizin enerjisini toprak altında harcayıp kök geliştirmesine, küçük saksı bitkinizin enerjisini toprak üstünde harcayıp dal geliştirip boy atmasına sebep olur. Yalnız dikkat edin. Ben kimseye bitkinizin çiçek açması için düdük gibi bir saksıya ekin ve kökleri boğun demiyorum. Benim dediğim saksınız bitkinize tam otursun. Ne 1 numara büyük ne de 1 numara küçük olsun ;)


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aygün (Mesaj 874160)
Geçen kış hatta bu zamanlardan başlayarak içeride sabah ışığı alan bitkim tomurcuklarından sadece birini açmış diğerlerini dökmüştü. Yazı balkonda öğleye kadar güneş alan bir yere aldım yerini sevdi, gelişti.

Şu an aynı yerde ve tomurcuklanmış durumda. Ama hava soğuk. Doğrusu kaygılanıyorum. İçeri alsam mı, karar veremedim. Yine dökmesinden çekiniyorum.

Görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Sevgili aygün, geçen sene ki tomurcuk dökme olayı tahminimce bitkinizin içerde olmasından değil olduğu yerde hareket ettirmenizden olmuştur. Çünkü bu sayfalarda defalarca söylendiği gibi bu bitkiler yer değişimlerine çok hassaslar ve eğer tomurcukları varsa ya gelişimini durdururlar ya da dökerler.

İstanbul' da şu sıralar hava sıcaklığı gece +10 ları görüyor. Bu bitkinize şimdilk zarar vermez. Bir iki haftada da tomurcukların çiçek açacağını düşünürsek hiç ellemeyin. Bırakın çiçeklerini açsın. Çiçeklenme bitiminde de sıcaklık 0' ın altına düşmeden içeriye alın. Yine mümkün olan en serin yere koyarsanız bitkiniz dinlenir buda sağlığı için daha iyi olur.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cizmeli Kedi (Mesaj 874335)
Benim nazlım da balkonda duruyor şimdilik. Ben de içeri mi alsam orada mı bıraksam karar veremiyorum.

Sayın serdag, sizden cesaret alarak ben de yarın saksı değişimi yapacağım. Şu anda başka bir bitkinin yanında ekili birkaç yaprağım var sadece, kendi evine taşınsın artık değil mi;)

Sayın Cizmeli Kedi, sizin nazlınız henüz bir çelik. Kök gelişimi zayıf, dayanıksız. Bence saksı değişimi konusunda o kadar cesur olmayın. Şartlarınız aynı olmadığı gibi ortada başarılmış bir durum da yok henüz. Sayın SerDag 15 gün sonra toprak değişimi bitkime iyi gelmedi derse ne olacak? Ki mevsim saksı değişimi için uygun değil. Yine de kendi evine taşımak isterseniz, bitkiyi sarsmadan kalıp olarak çıkarın ve aynı şekilde yeni saksıya koyun. Yani toprak değişimi değil saksı değişimi yapın.


Bu arada dipnot; bitkilerimiz tomurcuklanma dönemindeyse suyu azaltıyoruz. Çiçeklenme geçince iki hafta kadar su vermiyoruz. Çünkü bu bitkiler çiçeklenme döneminden sonra dinlenme dönemine giriyor. Tabi ki bu söylediklerim sert, diri, dayanıklı, formlu sağlıklı bitkiler için geçerli.

Cizmeli Kedi 04-11-2011 16:34

Sn. SerDag ve Sn. sariefe, ilgi ve alakanızdan dolayı minnettarım sizlere. Her ikinizin de dediğini yapacağım. Şöyle ki: Çeliğimi çok sık izleyeceğim ve eğer hastalık bulaşması, ya da çeliğin gelişiminin durması gibi olumsuz bir gelişme görürsem hemen ayırıp şansımı deneyeceğim. Umarım bahara kadar kazasız belasız gideriz. Tekrar teşekkürler bilgilerinizi paylaştığınız için.

SerDag 04-11-2011 23:57

evet sayın sariefe çok haklı. benim paskalyanın saksısı acaip büyüktü, yarım boy ufağa almak çiçeği sarsmadı gözüküyor çünkü alttan 3-4 parmak toprağa daha kök yapamamıştı bile. onları aldım. sahiden saksı bitkiye büyükmüş.
diğer schlumbergera'mın çiçekleri patlamaya başladı efendim. resimlerini yakında koyacağım. onun saksısı daha normal bir ebat.
bir soru: tomurcukluyken su miktarını azaltmalı mıyız? çiçeklenme bitince azaltmayı uygulayacağım, ancak tomurcuk varken ne kadar su versem bilemedim.


l i t t l e gardener

sinan yavuzz 12-02-2012 14:41

1 Eklenti(ler)
yaklaşık bir 2 ay önce eminönünden aldığım yılbaşı çiçeğimin bugün saksını değiştirdim mevsimi değil ama toprağı çok kötüydü dayanamadım değiştirdim bakalım ne olcak inşallah ölmez :rolleyes:
bu resim saksısı değiştirilmiş hali

selcuk44 15-02-2012 01:01

2 Eklenti(ler)
Resimlerin devamı

selcuk44 15-02-2012 01:03

1 Eklenti(ler)
***********


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024