Mutfaktaki Kaktüs (Yenilebilinen Kaktus ve Meyveleri)
Herkese Selamlar,
Actigimiz bu yeni konuda Yenebilinen kaktus ve meyvelerini taniyalim. Bilgisi olan herkezi buraya davet ediyor ve paylasimlarini bekliyorum. Saygilarimla, |
Ben bir giris yapayim isterseniz.
Bazi kaktuslerin meyvelerinin yendigini bilmeyen yoktur herhalde. Hatta ulkemizde de yetisen bazi opuntia (kaynana dili) turlerinin meyveleri artik marketlerde satiliyordur herhalde. Ama kaktus filizlerinin de yendigini fazla bilen olmasa gerek, bu yuzden bu konuyla baslamak istiyorum ben. Asagidaki linkte de goreceginiz gibi bazi mutfaklarda kullaniliyor.Bilhassa Guney Amerika ve Meksika mutfaklarinda. http://www.rollybrook.com/nopales.htm |
4 Eklenti(ler)
|
4 Eklenti(ler)
Hatta icecek, surup, seker ve marmelat gibi tatlilarida mevcut
Eklenti 5811Eklenti 5812 Eklenti 5814Eklenti 5813 |
1 Eklenti(ler)
Diken İnciri (Opuntia ficus indica)
Meyvası yeniyor bütün akdeniz bölgesinde bulunur.Yalnız dikenleri farkına varmadan her yerinize batar. o zaman tek çare zeytin yağı sürmektir. Soyulduktan sonra buzlukta sogutularak yenilirse güzel olur.Sulandığı zaman tatsız oluyor . Eklenti 5818 |
Çok enteresan bilgiler oldu bunlar :)
|
bu bitkilerin yenilebileceği hiç alıma gelmezdi doğrusu ,
hiç pazarda **** büyük marketlerde kendilerine rastlamadım zaten rastlasam ben onları yemem dikerim :) |
Diken İnciri yemiştim ama alışık olmadığım bir tat, hoşuma gitti denemez :)
Yaprakların yendiğini sizden öğrendim. |
Bizim oralarda güneyde papuç inciri deniyor ve meyveleri buz içinde satışa sunuluyor.. Canım çekti bak şimdiiiii:)
|
5 Eklenti(ler)
Bazi turlerin ise tarimi yapilmakta ve oldukca pahaliya satilmakta.
Pitaya **** Pithaya diye bilinen bu kaktus meyveleri oldukca lezzetli, dikensiz ve portakal buyuklugunde olabiliyor. Hylocereus turu sarilici kaktuslerin meyvesi olan bu tur gun gectikce yayginlamaya basladi. Cogu alanda oldugu gibi bu ise de Israil el atmis durumda ve coktan yetistirmeye baslamislar bile. Iste bazi fotograflar. Eklenti 5824 Eklenti 5825 Eklenti 5826 Eklenti 5828 Eklenti 5829 |
4 Eklenti(ler)
Bunun yaninda taninmis bir kaktus olan Cereus peruvianus unda meyvalari revacta.
Eklenti 5831 Eklenti 5832 Eklenti 5833 Eklenti 5834 |
3 Eklenti(ler)
Ayrica bazi mammilaria ve melocactus meyveleride kucuk olmasina ragmen oldukca lezzetli.
Zehirli kaktus meyvesine rastlanmamistir. Sadece cogunun meyveleri ya tatsiz **** kuru oluyor ama yukaridakiler ve asagidakiler istisna. Eklenti 5840 Eklenti 5841 Eklenti 5842 |
4 Eklenti(ler)
Asagida gordugunuz bitkinin kaktuslerle ne alakasi var demeyin zira gercek bir kaktus bitkisidir. kaktus ailesindeki tek yaprakli tur olan Pereskia lar yapraklarindan dolayi kaktuse pek benzemeselerde govdelerine baktiginizda kaktus dikenlerini gorebilirsiniz.
Ayrica bu turunde meyveleri yenmekte ama bizdeki ahlat (yaban armudu), musmula **** Trabzon hurmasi gibi iyice olgunlasmasi gerekiyor. Benim gibi yeniyor diye ham iken yemeye kalkarsaniz zehirlendiginizi sanip doktorunuzu ararsiniz:o Zira olgunlasmamis meyveler bogazinizi ye yutaginizi kilitliyor sanki, ayni olay kucukken koyde de basima gelmisti, o zamanda olmamis ahlat yemeye kalkismistim:( Eklenti 5859 Eklenti 5860 Eklenti 5861 Eklenti 5862 |
1 Eklenti(ler)
Nette buldugum bir kaktus corbasi tarifi
Ingilizcesi iyi olanlar tercume ederse sevinirim. Ingredients: 4 cactus pads (Nopales in Spanish) 2 medium-sized tomatoes 1 can of tomato sauce 3 cups of chicken broth lime juice 2 cloves of garlic 1 medium red onion oil salt and pepper 1. Slice off thorns from cactus pads. I used a paring knife while holding the pad with a paper towel. Cut in small squares. 2. Pour a little oil in a hot sauce pot. Saute garlic until light brown, onions until transparent and tomatoes until mushy. 3. Add tomato sauce and bring to a boil over medium heat. 4. Add chicken broth and bring to a boil over medium heat. 5. Add cactus and let simmer for about 15 minutes until tender. 6. Add lime, salt and pepper to taste. Kaynak:http://pabulum.ext212.com/?cat=18&paged=2 |
1 Eklenti(ler)
Buda kaktus ve fasulyeden yapilan bir salata
Ingredients: 1 16 oz. can of drained kidney, wax, garbanzo and green beans 1 cup of chopped bell pepper 1/2 cup chopped onion 1/2 lb of fresh cleaned and diced cactus Mix all ingredients and salt and pepper to taste, marinate overnight in refrigerator to blend flavors. Makes about 8 servings. |
Mutfak: otlar, sebzeler, meyveler
Doğal otlar, meyvelerle yapılanlar, sebze yemekleri, meyva ve sebzeleri saklama yöntemleri. Kesinlikle kendi pişirdiğinizi (mümkünse fotoğraflayarak) ekleyin. İnternet üzerinden bulduğunuz yemekleri lütfen kopyalamayın. bu kaktüs yemekleri yukardaki konunun dışı bir konu mu? bir de türkçe olsa imiş... yine de her kaktüsden bu salatayı denemeyin derim... özeliklede çiçek açan kaktüsle.;) |
Alıntı:
Sadece denenmiş, yenip bir zarar görülmemiş tarifler yazılsa iyi olacak. Bunları pek "yenecek(!) şey" kategorisine katamadığım için, mutfak bölümüne taşımak istemiyorum. :) |
Alıntı:
elinde peyote olan varmı acaba :rolleyes: |
"Hint İnciri" de denilir. Sayın Malina, sert ve çok sayıda olan çekirdeklerinden dolayı sevmemişsinizdir.
İncir ve üzüm gibi meyvelerin çekirdeklerinin çiğnenmesi öğütlenir ama Hint İncirinde bu işlem zordur. Normal incir fazla yendiğinde ishale neden olurken, bu tür, ishalden kurtulmak için kullanılır yöremizde. |
11inci mesajdaki 2 ve 3 numaralı resimlerdeki kırmızı meyve, dragon fruit, ejder meyvesi olarak ülkemizde yavaş yavaş piyasaya girmekte.
|
Alıntı:
Israil kaynakli olan bu meyva acaba ulkemizde de uretilemezmi? Albenisi olan bu meyva oldukca gosterisli ve pahali bir meyva. Acaba fiyatlari hakkinda bir bilginiz varmi? |
Ülkemizde az da olsa üretiliyor. Fiyat olarak net bir bilgim olmamakla beraber, lüks manavlarda tane ile satıldığını biliyorum. Hatta benzer meyveler ramazanda yüksek fiyatlarından dolayı tv.de haber olmuştu.
|
Serada üretilebileceğini düşünüyorum, çünkü soğuğa karşı çok hassas.Tohum alıp evde çimlendirdim daha çok küçükler ve çok yavaş büyüyorlar.Baharda havalar ısınınca çimlendirmek daha mantıklıydı ama dayanamadım.Şu an 10 kadar fide var .inşallah büyütmeyi beceririm
|
Sevgili bilgekaan,
Sizin gibi bende ayni sekilde tohumdan yetistirmistim yillar once. Cok kolay cimleniyorlar ama dediginiz gibi cok yavas buyuyorlar. Yetiskin bir bitki elde edebilmek icin yillarca beklemek gerekiyor. Ayrica belirttiginiz gibi soguga cok hassaslar, ozellikle genc bitkiler, buyudukce bu hassasiyetleri biraz daha azaliyor ama yinede 8 dereceden asagisi olumcul olabiliyor. Sanirim ulkemizde ancak sera sartlarinda yetistirilebilinir. Sevgili Todor azda olsa ulkemizde yetistiriliyor demis, acaba hangi sartlarda ve nerede yetistirildigi hakkinda bir bilgisi varmi? Ulkemizde kislari 8 dereceden asagi dusmeyen bolgeler mevcutmu? Saygilar, Uyar11. |
Hayır, Nerelerde kimler tarafından yetiştiriliyor bilmiyorum. Fakat bu firma Kemer'de denemelerde bulunuyormuş.
|
Dikenli incir hakkında
Selam arkadaşlar,
Öncelikle Akdeniz Bölgesinde yabani olarak yetişmekte olan ve genel adı, Hint inciri,dikenli incir, tahta inciri, bardacık gibi isimler olan meyvenin latince adı Opuntia ficus indica. Bu meyve ile ilgili akademik olarak birçok yayına sahip olan biri olarak daha fazla bilgiyi yakında ileteceğim. Merak edenler için ingilizcesi Prickly pear ve/veya cactus pear. İlgili yayınlarım için http://dryalcincoskuner.sitemynet.com |
Hoş geldiniz Yalçın bey.
Uzmanların verdiği destekle güçleniyoruz. Aramızda olduğunuz için mutluyuz:) |
sevgili arkadaşlar,
ben pithaya çelikleri arıyorum. nerden bulabileceğimi bilenler var mı? Saygılarımla |
1 Eklenti(ler)
Sevgili akin,
Aradigin seyi en kolay nasil bulabilecegini soyleyeyim istersen sana. Piyasada satilan ithal asi kaktuslerini gormussundur, hani uzerlerinde renkli kaktusler asili olan, iste bunlarin ustteki kaktusu yok edersen alttaki anac yeni surgunler verecektir. Uygun kosullari olusturabilirsen ve kisin 10 dereceden asagiya dusurmessen birkac sene icinde birkac metreyi bulacak pithayan olacaktir. Cicek actirmayi basarip suni dollemeyi de yaparsan (normalde, gece cicek acip yarasalar tarafindan dolleniyorlar) meyvalarini toplayabilirsin. Olanaksiz degil ama kolay da degil. Yine de sana kolay gelsin. |
Sevgili uyar11,
verdiğin bilgiye çok teşekkür ederim. O aşılı kaktüsleri benzetmeme ragmen cinslerini öğrenme fırsatım olmamıştı.Bu akşam hemen alıp uygulamaya koyucam. Saygılarımla. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:28. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024