04-12-2006, 00:49 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
|
Mutfaktaki Kaktüs (Yenilebilinen Kaktus ve Meyveleri)
Herkese Selamlar, Actigimiz bu yeni konuda Yenebilinen kaktus ve meyvelerini taniyalim. Bilgisi olan herkezi buraya davet ediyor ve paylasimlarini bekliyorum. Saygilarimla, |
04-12-2006, 02:59 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
|
Ben bir giris yapayim isterseniz. Bazi kaktuslerin meyvelerinin yendigini bilmeyen yoktur herhalde. Hatta ulkemizde de yetisen bazi opuntia (kaynana dili) turlerinin meyveleri artik marketlerde satiliyordur herhalde. Ama kaktus filizlerinin de yendigini fazla bilen olmasa gerek, bu yuzden bu konuyla baslamak istiyorum ben. Asagidaki linkte de goreceginiz gibi bazi mutfaklarda kullaniliyor.Bilhassa Guney Amerika ve Meksika mutfaklarinda. http://www.rollybrook.com/nopales.htm |
04-12-2006, 03:04 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
|
pazarlarda satiliyor ve yemegi yapiliyor Düzenleyen uyar11 : 04-12-2006 saat 15:03 |
04-12-2006, 03:06 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
|
Hatta icecek, surup, seker ve marmelat gibi tatlilarida mevcut |
04-12-2006, 12:58 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: fethiye
Mesajlar: 157
|
Diken İnciri (Opuntia ficus indica) Meyvası yeniyor bütün akdeniz bölgesinde bulunur.Yalnız dikenleri farkına varmadan her yerinize batar. o zaman tek çare zeytin yağı sürmektir. Soyulduktan sonra buzlukta sogutularak yenilirse güzel olur.Sulandığı zaman tatsız oluyor . |
04-12-2006, 17:01 | #8 |
agaclar.net
|
Diken İnciri yemiştim ama alışık olmadığım bir tat, hoşuma gitti denemez Yaprakların yendiğini sizden öğrendim.
__________________
. | *** işaretli kelimeler için bakınız: Yanlış yazdığınız için görünmeyen kelimeler | | Forum Kuralları | Forum Yardım | Forum Kullanma Kılavuzu | Fotoğraf Yarışması Kuralları | Satış İlanı Kuralları | Düzenleyen malina : 05-12-2006 saat 13:41 Neden: tarif isteğimi sildim |
05-12-2006, 01:03 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
|
Bazi turlerin ise tarimi yapilmakta ve oldukca pahaliya satilmakta. Pitaya **** Pithaya diye bilinen bu kaktus meyveleri oldukca lezzetli, dikensiz ve portakal buyuklugunde olabiliyor. Hylocereus turu sarilici kaktuslerin meyvesi olan bu tur gun gectikce yayginlamaya basladi. Cogu alanda oldugu gibi bu ise de Israil el atmis durumda ve coktan yetistirmeye baslamislar bile. Iste bazi fotograflar. Düzenleyen aybala : 05-12-2006 saat 10:16 Neden: fotoğraflar görünür şekilde eklendi... |
05-12-2006, 01:10 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
|
Bunun yaninda taninmis bir kaktus olan Cereus peruvianus unda meyvalari revacta. |
05-12-2006, 01:53 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
|
Ayrica bazi mammilaria ve melocactus meyveleride kucuk olmasina ragmen oldukca lezzetli. Zehirli kaktus meyvesine rastlanmamistir. Sadece cogunun meyveleri ya tatsiz **** kuru oluyor ama yukaridakiler ve asagidakiler istisna. |
05-12-2006, 10:55 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
|
Asagida gordugunuz bitkinin kaktuslerle ne alakasi var demeyin zira gercek bir kaktus bitkisidir. kaktus ailesindeki tek yaprakli tur olan Pereskia lar yapraklarindan dolayi kaktuse pek benzemeselerde govdelerine baktiginizda kaktus dikenlerini gorebilirsiniz. Ayrica bu turunde meyveleri yenmekte ama bizdeki ahlat (yaban armudu), musmula **** Trabzon hurmasi gibi iyice olgunlasmasi gerekiyor. Benim gibi yeniyor diye ham iken yemeye kalkarsaniz zehirlendiginizi sanip doktorunuzu ararsiniz Zira olgunlasmamis meyveler bogazinizi ye yutaginizi kilitliyor sanki, ayni olay kucukken koyde de basima gelmisti, o zamanda olmamis ahlat yemeye kalkismistim Düzenleyen uyar11 : 05-12-2006 saat 12:33 |
05-12-2006, 12:51 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
|
Nette buldugum bir kaktus corbasi tarifi Ingilizcesi iyi olanlar tercume ederse sevinirim. Ingredients: 4 cactus pads (Nopales in Spanish) 2 medium-sized tomatoes 1 can of tomato sauce 3 cups of chicken broth lime juice 2 cloves of garlic 1 medium red onion oil salt and pepper 1. Slice off thorns from cactus pads. I used a paring knife while holding the pad with a paper towel. Cut in small squares. 2. Pour a little oil in a hot sauce pot. Saute garlic until light brown, onions until transparent and tomatoes until mushy. 3. Add tomato sauce and bring to a boil over medium heat. 4. Add chicken broth and bring to a boil over medium heat. 5. Add cactus and let simmer for about 15 minutes until tender. 6. Add lime, salt and pepper to taste. Kaynak:http://pabulum.ext212.com/?cat=18&paged=2 Düzenleyen uyar11 : 05-12-2006 saat 13:31 |
05-12-2006, 13:08 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
|
Buda kaktus ve fasulyeden yapilan bir salata Ingredients: 1 16 oz. can of drained kidney, wax, garbanzo and green beans 1 cup of chopped bell pepper 1/2 cup chopped onion 1/2 lb of fresh cleaned and diced cactus Mix all ingredients and salt and pepper to taste, marinate overnight in refrigerator to blend flavors. Makes about 8 servings. |
05-12-2006, 13:14 | #16 |
Kaybettik...
|
Mutfak: otlar, sebzeler, meyveler Doğal otlar, meyvelerle yapılanlar, sebze yemekleri, meyva ve sebzeleri saklama yöntemleri. Kesinlikle kendi pişirdiğinizi (mümkünse fotoğraflayarak) ekleyin. İnternet üzerinden bulduğunuz yemekleri lütfen kopyalamayın. bu kaktüs yemekleri yukardaki konunun dışı bir konu mu? bir de türkçe olsa imiş... yine de her kaktüsden bu salatayı denemeyin derim... özeliklede çiçek açan kaktüsle. Düzenleyen malina : 05-12-2006 saat 13:37 Neden: Kırmızı ve kalın yapan benim, ne olur ne olmaz :) |
05-12-2006, 13:46 | #17 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Sadece denenmiş, yenip bir zarar görülmemiş tarifler yazılsa iyi olacak. Bunları pek "yenecek(!) şey" kategorisine katamadığım için, mutfak bölümüne taşımak istemiyorum. |
|
08-12-2006, 13:32 | #18 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 166
|
Alıntı:
elinde peyote olan varmı acaba |
|
09-12-2006, 12:14 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-09-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 407
|
"Hint İnciri" de denilir. Sayın Malina, sert ve çok sayıda olan çekirdeklerinden dolayı sevmemişsinizdir. İncir ve üzüm gibi meyvelerin çekirdeklerinin çiğnenmesi öğütlenir ama Hint İncirinde bu işlem zordur. Normal incir fazla yendiğinde ishale neden olurken, bu tür, ishalden kurtulmak için kullanılır yöremizde. |
12-12-2006, 12:12 | #21 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
|
Alıntı:
Israil kaynakli olan bu meyva acaba ulkemizde de uretilemezmi? Albenisi olan bu meyva oldukca gosterisli ve pahali bir meyva. Acaba fiyatlari hakkinda bir bilginiz varmi? |
|
12-12-2006, 12:21 | #22 |
Ağaç Dostu
|
Ülkemizde az da olsa üretiliyor. Fiyat olarak net bir bilgim olmamakla beraber, lüks manavlarda tane ile satıldığını biliyorum. Hatta benzer meyveler ramazanda yüksek fiyatlarından dolayı tv.de haber olmuştu. |
12-12-2006, 14:40 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: fethiye
Mesajlar: 157
|
Serada üretilebileceğini düşünüyorum, çünkü soğuğa karşı çok hassas.Tohum alıp evde çimlendirdim daha çok küçükler ve çok yavaş büyüyorlar.Baharda havalar ısınınca çimlendirmek daha mantıklıydı ama dayanamadım.Şu an 10 kadar fide var .inşallah büyütmeyi beceririm |
13-12-2006, 04:56 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
|
Sevgili bilgekaan, Sizin gibi bende ayni sekilde tohumdan yetistirmistim yillar once. Cok kolay cimleniyorlar ama dediginiz gibi cok yavas buyuyorlar. Yetiskin bir bitki elde edebilmek icin yillarca beklemek gerekiyor. Ayrica belirttiginiz gibi soguga cok hassaslar, ozellikle genc bitkiler, buyudukce bu hassasiyetleri biraz daha azaliyor ama yinede 8 dereceden asagisi olumcul olabiliyor. Sanirim ulkemizde ancak sera sartlarinda yetistirilebilinir. Sevgili Todor azda olsa ulkemizde yetistiriliyor demis, acaba hangi sartlarda ve nerede yetistirildigi hakkinda bir bilgisi varmi? Ulkemizde kislari 8 dereceden asagi dusmeyen bolgeler mevcutmu? Saygilar, Uyar11. |
13-01-2007, 14:40 | #26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-01-2007
Şehir: Mersin
Mesajlar: 4
|
Dikenli incir hakkında
Selam arkadaşlar, Öncelikle Akdeniz Bölgesinde yabani olarak yetişmekte olan ve genel adı, Hint inciri,dikenli incir, tahta inciri, bardacık gibi isimler olan meyvenin latince adı Opuntia ficus indica. Bu meyve ile ilgili akademik olarak birçok yayına sahip olan biri olarak daha fazla bilgiyi yakında ileteceğim. Merak edenler için ingilizcesi Prickly pear ve/veya cactus pear. İlgili yayınlarım için http://dryalcincoskuner.sitemynet.com |
24-01-2007, 19:05 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
|
Sevgili akin, Aradigin seyi en kolay nasil bulabilecegini soyleyeyim istersen sana. Piyasada satilan ithal asi kaktuslerini gormussundur, hani uzerlerinde renkli kaktusler asili olan, iste bunlarin ustteki kaktusu yok edersen alttaki anac yeni surgunler verecektir. Uygun kosullari olusturabilirsen ve kisin 10 dereceden asagiya dusurmessen birkac sene icinde birkac metreyi bulacak pithayan olacaktir. Cicek actirmayi basarip suni dollemeyi de yaparsan (normalde, gece cicek acip yarasalar tarafindan dolleniyorlar) meyvalarini toplayabilirsin. Olanaksiz degil ama kolay da degil. Yine de sana kolay gelsin. |
|
|