agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs Hastalıkları (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/)
-   -   Kaktüslerde Oluşan Lekeler (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/7376.htm)

chibi 12-04-2007 21:13

Kaktüslerde Oluşan Lekeler
 
bana bu konu hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler herkese:p

memet 12-04-2007 22:01

Bir görseydik kaktüsü, daha iyi olurdu

boo 14-05-2007 17:33

1 Eklenti(ler)
Benim kaktüsümde de benzer bir problem var. Ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Kagan 08-07-2007 10:54

kaktüsün üzerinde hafif kabartı şeklinde lekeler
 
4 Eklenti(ler)
Cinsini "Pilosocereus" olarak tahmin ettiğim (türü "gounellei" olabilir) kaktüsümün üzerinde hafif kabartı şeklinde lekeler var. Büyük resimlerde genel olarak görüntüler, öteki iki küçük resimde ise yakın çekim görüntüler yer almakta.

Ben bu kabartıların hastalık olup olmadığına karar veremedim. Kötü bakım sonucu oluşma olasılığını da düşündüm. Ancak, tedbir olsun diye, yine de öteki kaktüs ve etli bitkilerimden ayırarak karantinaya aldım.

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımını rica ediyorum.

ferdi binici 08-07-2007 13:06

merhaba Kağan Bey
Bunun farklı sebepleri olabilir.orada oluşan yarık çizik vb.açılmalardan dolayı açık kalan yaranın kurumasıyla oluşmuş olabilir ki bence büyük bir ihtimalle sebebi bu.taşıma sırasında diğer kaktüslerin dikenlerinin batması sonucu olaşabilmektedir.bir diğer neden ise yukarıdan ve yapılan ulama onucu orada kalan u damlacıklarının mercek görevi yaparak güneşinde etkisiyle orada lekeler oluşmasını sağlarlar.bu lekeler daha çok kabuk şeklinde değil benek şeklinde olurlar.bunu engellemek için sulamayı güneşin gelmediği akşam saatlerinde ve gövdeye su değmeyecek şekilde yapmak gerekir.tabii başka bir sebepte olabilir.benim tahmin ettiğim bunlar.

Kagan 08-07-2007 13:48

Ferdi bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...

Engin 25-01-2008 11:11

Kaktüslerde Oluşan Lekeler
 
3 Eklenti(ler)
Bu hastalıkların nedeni ne olabilir? İki kaktüsümde başladı.Üstteki kaktüsteki kırmızımsı kahverengi lekeler pencereden gelen soğuktan olabilir mi acaba? Diğer kaktüs aldığımda aşırı sulanmıştı çürümelerin büyük ölçüde ondan olduğunu düşünüyorum,önce yumuşak bir çürük oluyor sonra sertleşip kabuklaşıyor.Tamamıyla kaybeder miyim kaktüslerimi merak ediyorum.

ostrya 11-03-2008 12:02

senin bitkinde açıkça mantar üremiş bu mantarların hifleri epidermis ve alt dokulara yerleşir.bitkiye zarar verir çürümesine sebep olurlar.Bu mantarlar parazittirler.

bazen de mineral eksikliğinden olur lekeler.

Engin 11-03-2008 12:05

O çürüyen yerler sertleşti ve kurudu şu anda bir sorun varmış gibi gözükmüyor.Üstteki kaktüs lekeleri zamanla atacak sanırım, kaldırdım ucundan altında sağlıklı dokular var.

ostrya 11-03-2008 12:15

bitkinin tamamına yayılmadıkça sorun olmaz ama tüm yapraklarda mantar üreseydi bitki fotosentez yapamazdı ve kururdu ancak çoğu zaman yaşayan bitkinin tamamını mantar ele geçirmiyor genelde nemli ve sıcak yerlerde mantarlar daha hızlı ürerler.mantarın türü çok önemli çünkü çoğu mantar türü ölmüş bitkiler üzerinde yani toprakta bulunuyor ve çürükçülllerdir.kaktüsündeki sorunun düzelmesine sevindim.

caretta 10-04-2008 12:22

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlarımın kaktüsünde oldukça kötüye giden bir kahverengi leke başlamış.Ne yapması gerekli ve ne olmuş beni aştığı için sizlere sormak istedim.Şu aşamada ne yapılmalı ve bu bir hastalık mı..?

izzeterisen 10-04-2008 12:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi the engine (Mesaj 198303)
Bu hastalıkların nedeni ne olabilir? İki kaktüsümde başladı.Üstteki kaktüsteki kırmızımsı kahverengi lekeler pencereden gelen soğuktan olabilir mi acaba? Diğer kaktüs aldığımda aşırı sulanmıştı çürümelerin büyük ölçüde ondan olduğunu düşünüyorum,önce yumuşak bir çürük oluyor sonra sertleşip kabuklaşıyor.Tamamıyla kaybeder miyim kaktüslerimi merak ediyorum.

Bu konudaki tahminim şudur :
Kaktüsleriniz uzunca bir süre çok aşırı nemli bir ortamda kalmış, aşırı nem nedeniyle yaprakları (dikenleri) suyu almış ve orada bir etmen üremiş, gövdeye işlemiş, ortamdaki nem azalınca da zarar gören yer kurumuş, bunu yapan büyük bir ihtimalle mantar,nemli ortamda bırakmaz ve toprağını bol kumlu hazırlarsanız sorun olmaz ama o lekeler üzerinde kalabilir. Sanırım mantar yüksek nemde etkili olabilen bir etmen.
Ben de aynı sebepten kaktüs kaybettim. Benim kaybettiğim kaktüslerde ise kökboğazı kısmından aynı çürümeler oldu, tüm bitkiye yayıldı, bitki haşlanmış gibi oldu ve öldü. Sizinkiler kurtulmuş gibi görünüyor.

Gatay 17-04-2008 20:55

2 Eklenti(ler)
İyi akşamlar, iki ay kadar önce resimdeki kaktüsü aldım.Çok küçük bir saksıda olduğundan daha hızlı gelişmesi için daha büyük bir saksıya kaktüs toprağı alıp ektim. Yakın zamanda çiçek çıkarmaya başlaması beni çok mutlu etti.Her akşam gidip gelişimine bakıyorum.Ancak 20 gün önce kaktüsün bir kısmının dip bölümünde yumuşama ve gri lekelenme fark ettim. O bölgenin toprak ile fazla temas ettiğini fark ederek çevresindeki toprakları temizleyip bitkiyi daha çok açığa çıkardım. Sık su vermemekle birlikte verdiğim suyun miktarını tam ayarlayamamış olabilirim.Lekeleri fark ettiğimden beri hiç sulamadım.Fakat bitkinin o bölgesinde bir yumuşama var. Lekelenme genişlemiyor ancak bitkinin o bölgeye gelen üstteki yeşil alanında bir büzülme fark ettim.Bu aşamada ne yapabilirim. Çiçeğini hevesle beklerken bu şekilde bir durum oluşması benim çok üzdü.Yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Saygılarımla

ataser 18-04-2008 10:04

Bence o kısım toprağa değdiği için renk değiştirmiş, ve ****** saksının da değişmesi sorun olmuş olabilir. Bu arada küçük saksı herzaman için sizi daha mutlu edecek sonuçlar verecektir. Diğer saksı bitkilerinin tersine kaktüsler ne kadar minimalist yaklaşırsanız o kadar mutlu oluyorlar.
Bir süre sulamayı bırakıp bence sıcak ama filtre güneş alan bir yerde bekletin, sizin verdiğiniz su ve şu sırlar çok nemli olan hava yüzünden belki de biraz kurumaya ihtiyacı vardır.

Gatay 21-04-2008 12:35

Sayın Ataser, bende sizin gibi düşündüm.Sanırım toprak o bölgelere değdiğinden nemli ortam yumuşama yaptı. Bir süredir sulamadım. Kapalı balkonda duruyor ve güneş kendini göstermeye başladı. Sıcakların artmasıyla nemi kuruyabilir.

turkuazmavisi 31-07-2008 10:26

Aynı tür kaktüsüm var ve maalesef benim sorunum da aynı

turkuazmavisi 05-08-2008 11:32

Kaktüsümün durumu gittikçe kötüleşmeye başladı. Bir tanesi eğilir gibi oldu kaybetmekten korkuyorum bilgisi olan varsa lütfen yardım:(

izzeterisen 05-08-2008 12:08

Fotoğraftan bu bitkinin önce gölge gibi bir yerde bir süre kaldığını, sonradan güneşe çıkarıldığını ve güneşin bitkiyi yaktığını anlıyorum. Yanlış mıyım?

turkuazmavisi 19-08-2008 14:41

Eğilen kaktüsümü kaybettim maalesef. Dün ziraat mühendisi bir arkadaşa gösterdim saksı değişimi sonrası fazla sulamaktan kaynaklandığını söyledi.Çok üzgünüm...

ephesos 19-08-2008 15:25

Sayın boo , aynı sorunu bende yaşadım.
1. neden kışın dışarda kaldı ve aşırı soğuktan sizinkinde olduğu gibi bazı yerlerinde doku ölümleri oluştu.
2. neden darbe , aynı olay darbe sonucuda oluşabiliyor.

kedidelisi 05-10-2008 18:48

tanrının sillesini yemiş kaktüslerimdeki sorun :)
 
2 Eklenti(ler)
Merhabalar:)
Aşağıdaki iki kaktüsümde hoş olmayan gelişmeler var
Tüylü olanı (pişmaniyem) birlikte aldığım kaktüs sanıyorum mantardan su gibi eridi aktı (Ankaradan Bilketin ordaki marketten almıştım adı aklıma gelmedi oranın). Daha sonra pimaniyede de hafiften bir küçülme gördüm. Acaba çok mu su verdim endişesiyle suyunu azalattım ama gittikçe küçüldü ve şu an aldığım halinin neredeyse yarısı. Daha sonra üzerlerine yağmur yağdı ve ikisi saksılarından dökülünce ben de hepsini büyükçe iki saksı alıp bölüştürdüm saksılara. Yıldız şeklindeki kaktüsle yanyana diktim ikisini. Bu kaktüslerin olduğu saksı, saksı değişiminden sonra bir de kedinin gazabına uğradı (kedi saksıyı kum kutusu olarak kullanmaya yeltenip eşelenirken kaktüsleri sağa sola saçmış). Geçen gün yeşil gözüken kaktüsün dibinde de kahverengi lekelenmeler gördüm
resimlerini ekliyorum. Bana yardım edebilirseniz ya da ne yapmam gerektiği konusunda bir fikri olan varsa çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkürler

kedidelisi 05-10-2008 18:52

pişmaniye kaktüsüm (kuruyup çekilen) ve kaktüslerin genel görüntüsü
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1223223971
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1223223971

cereus 06-10-2008 14:11

Aynı küçülme sorunu bende de var :( Kedilerimin dikenlerine rağmen bu küçülen kaktüslerimi saksılarından çıkarıp futbol oynamaları da cabası!

Aldığım hallerinin en az yarısına inen kaktüslerimi saksılarından çıkarınca köklerinin eski minyatür saksı kalıbını kırıp gelişemediğini görmüştüm, yani saksıyı büyüttüm ama kökler açılmamış kaskatı duruyordu. Az su vermeyi denedim ama görüntülerinde bir fark olmadı, hala büzüşmüş ve küçükler,

Bana da yardım lütfen,

Teşekkürler!

Not; benzer bir mesajı "kaktüsler ne kadr güçlü" başlığına da yazmıştım,

kedidelisi 12-10-2008 21:11

Cereus sanırım başbaşa kaldık:)) Ben yine de bir umut küçülen pişmaniyeyi tutuyorum. Yanındaki kahverengi lekelenmeler olan yıldız kaktüsüme de oksijenli su uyguladım. Bekleyelim, umudumuzu bahara saklayalım belki toparlarlar

Gatay 28-10-2008 22:35

Merhaba, acaba kaktüslere az su mu veriyorsunuz acaba. Bu sene ilk kez kaktüs yetiştirmeye başladım.Kaktüsler az su ister diye mümkün olduğunca az su veriyordum. Bir kaktüsümü maalesef kaybettim. Diğerine ise ne olursa olsun diye bol bol su vermeye başladım. Ben su verdikçe kaktüs sünger gibi şişip eski haline geldi hatta büyüdü. Acaba benim başıma gelen sizin başınıza da gelmiş olabilir mi ? Büzüştükçe ben suyu kesmiştim. Bir süre sonra kaktüs aldığımın yarısına düştü. Bir değerlendirin isterim. Anladım ki az su derken o kadarda değilmiş :)

İlkin 29-10-2008 09:27

Aradığınız cevaplar belli başlıklarda var aslında ama kısaca anlatayım ben; kaktüsleri yazın sulamak gerekir, ortam sıcaklığına göre yazın haftada bir ya da 10 günde bir sulayabilirsiniz bolca. Kışın ise ışık alan 5 derecenin altına düşmeyen kuru bir yere alıp su vermemeniz gerekir, kaktüslerin içi su dolu olduğu için kışın verilen su fazla gelip çürümeye sebep olur. Ayrıca kışın soğuk bir ortamda tutarsanız kaktüsünüzü yazın çiçeklerini de görme şansınız artar. Siz kaktüsünüze az su verdiğiniz için fazla su alınca kaybettiği suyu yeniden kazanmış, normal böyle olması.

hakan_73 30-10-2008 00:46

Geçen yıl ,bendede bu kaktüsten vardı.aynı sizin yaşadığınız gibi aldığımda çok minik bir saksıdaydı, saksısını değiştirdim.1-2 gün sonra küçülmeye ve yumuşamaya başladı.ne yaptıysam yaşatamadım.ama fazla suyu sevmiyor.ve bence onu hemen topraktan çıkarıp,alt kısmını kontrol edin.çürüme yoksa birkaç gün kurutup.tekrar kuru toprağa dikin.ve hiç bir şekilde su vermeyin.Belki kurtarabilirsiniz.

emre111 30-10-2008 13:59

2 Eklenti(ler)
merhaba,

bu kaktüsü yeni aldım. üzerinde görüldüğü gibi lekeler var. acaba bu lekeler hangi hastalıktan dolayı oluyor, ne kadar zararlıdır ve tadavisi mümkün müdür. teşekkürler... (bu ilk kaktüsüm ve ilk defa kaktüs bakıyorum :rolleyes: )

emre111 12-11-2008 15:24

Ne kadar güzel. Artık farkettim ki sadece bayan üyelerin sorunlarına cevap yazılıyor baylar tarafından. Boş yere beklemişim ben de birisi çıkar da kahverengi lekeler ile ilgili cevap yazar diye...

Engin 12-11-2008 15:57

Emre,teessüf ediyorum.Gatayın bayan olduğunu sen farketmişsin ben bakmamıştım profiline.Senin kaktüsündeki lekeler mineral yetersizliğinden midir,mantar mıdır,aşırı sulamadan çürüme midir,kuvvetli öğle güneşinden mütevellit yanma mıdır,ya da sadee taşıma esnasında yandaki kaktüslerin dikenlerinden kaynaklanan zedelenmeler midir inanki bir fikrim yok.Olsaydı neden yazmayayım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024