agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs Hastalıkları (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/)
-   -   Yılbaşı çiçeği yaprak dökmesi (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/31929.htm)

mmanager 13-06-2013 11:26

Yılbaşı çiçeği yaprak dökmesi
 
İyi günler yılbaşı çiçeklerimin bazıları toprağa yakın yerden başlayarak çürümeye ve çeliklerini dökmeye başladı .Bulaşıcı hastalık olsa tamamında olur diye düşünüyorum .Bir saksıda dört kök varsa ikisi ya da üçü önce alttan çürümeye başlıyor.Büyük çelik olduğu için direk yeniden ekildiğinde tutmuyor Küçük loblarına ayırmam gerekiyor.Tabi bunlardan bazıları tutuyor çoğu da çürüyor.Atmaya da kıyamıyorum artık hergün saksılara bunlardan dikiyorum.Mantari bir enfeksiyon mu merak ediyorum.Alt dalında önce bir renk değişimi ile başlıyor...

selenn 15-06-2013 14:27

Sevgili mmanager, bendesinde de aynı durum oluştu saksı değişiminin ardından. Yapraklar oldukça cansızlaştı, sararıp dökülmeye başladı.
Muhtemelen saksı değişiminden kaynaklanan bir durumdu benimkisinin.

Siz saksı değiştirmediyseniz buna neden birkaç faktör olabilir. Mantar hastalığı olsa yapraklarda bereler oluşuyor. Böyle bir durum anladığım kadarıyla yok. Fazla sulama, havanın aşırı kuruluğu, kökte ya da yapraklardaki zararlılar (unlu bit, kabuklu yaprak bitleri vb.), yoğun gübreleme sonucu benzer problemler oluşabiliyor.

Kendi bitkimde sararan tüm yaprakları temizledim, kalan sağlıklı kısmı bir süre kuru saksıda bıraktım ardından nemlenecek kadar suladım, spreyledim sık sık ve vitamin vermiyorum. Tam düzelme olmadı henüz ama yaprak kaybı azaldı gibi. Bu bitkiler neme ihtiyaç duyuyor direkt güneş altında olmadığı taktirde spreyleyebilirsiniz.

sakdag 16-06-2013 14:05

Sayın Mmanager, geçen yıl benim yılbaşılarım böyle olmuştu. Açık balkonda duruyorlardı, buranın havası biraz kuru olduğu için yapraklarda solgunluk vardı, ben de hep susuz kalmışlar diye, sık sık suluyordum. Tabii fazla sulamadan çürüdü hepsi.

Bu yıl edindiklerimi dış mekana çıkarmadım, çıkarmayacağım da.Size de tavsiye ederim. İçerde şu an çok keyifleri yerinde. Yapraklarında hiç solgunluk yok ve çok çok az suluyorum. Genelde hep kuru oluyor toprakları.

Saksı değişiminden hoşlanmıyorlar, kışın aldıklarımı baharda ben de hepsini bir saksıya topladım. Buna rağmen bir iki çürüme gözlemlemiştim.Üstelik saksı değişiminden sonra uzun süre sulama yapmamıştım, zedelenen kökler kendini onarsın diye. Çok hassaslar, ama yine de seviyoruz bu bitkiyi. ;)

cörekotu 21-08-2013 02:12

Nerdeyse 4 senedir büyütmeye calistigim yilbasi cicegim her sene oldugu gigi bu sene de yapraklandi, fakat bir sorun var bir zamandan sonra yapralari burusup kuruyor neden acaba?

solucan17 24-08-2013 14:48

Benim yılbaşılarım dan edindiğim bilgilere göre (kendi fikrimdir) Kesinlikle saksı değişimini sevmiyorlar, Ayrıca çok rüzgarda olumsuz etkiliyor,bence ev içinde daha sağlıklı büyüyorlar Dışarıda sulamayı tam oturtamıyorum üst kuruluk beni yanıltıyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024