agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs Hastalıkları (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/)
-   -   Kaktüs çürümesi, yumuşaması (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/12958.htm)

Gatay 10-11-2008 10:50

Kaktüs çürümesi, yumuşaması
 
3 Eklenti(ler)
Merhaba , haftasonu kaktüsümü incelerken birden saksısından kayıp düştü. İnanın şok oldum. İlk aldığımda da kaktüs saksı içerisinde biraz sallanıyordu ama saksıya iyi oturtulmamış olduğunu düşündüm. Kök kısmı hiç kalmamış. Çürüyüp gitmiş. Çok sulamadan olduğunu düşünmüyorum. Bu aşamadan sonra kaktüsümü kurtarmak için ne yapmalıyım ? Kaktüs, sarı kısımları dahil sert durumda.Hiçbir yerinde yumuşama yok. Sarı kısımları tamamiyle kesip bir hafta bekleyip tekrar eksem sorun düzelir mi ? Ya da çok deforme olmaması için sarı kısmın dipte kalan küçük bir bölümünü mü kesmeliyim ? Görüşlerinizi alabilir miyim.
Saygılarımla

Engin 10-11-2008 16:18

Kaktüsünüzü kuru bir yerde bekletip tekrar köklenmesini sağlayabilirsiniz.Toprağa dikmeyin ve sabırla köklenmesini bekleyin,2-3 hafta içinde köklerin uçlarını göreceksiniz ve 1.5-2 ay içinde tekrar toprağa diktiğinizde eski sağlığına kavuşacaktır.2 ay topraksız durur mu diyorsanız emin olun 1 sene bile durabilir.Gövde bu bekleme esnasında bir miktar su kaybıyla büzüşüp küçülebilir ama hiç önemli değil kökleriyle bu suyu 2 günde tekrar kazanacaktır.

Gatay 11-11-2008 10:04

Sayın Engin verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Kaktüslere hayran olmamak mümkün değil. Kuru ve direkt güneş görmeyen bir yere alıp sabırla bekleyeceğim.

Engin 11-11-2008 15:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gatay (Mesaj 314020)
Sayın Engin verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Kaktüslere hayran olmamak mümkün değil. Kuru ve direkt güneş görmeyen bir yere alıp sabırla bekleyeceğim.

Evet aynen.Aydınlık ve kuru bir yerde, bir gazete üzerinde köklendiğini göreceksiniz.

osmann 11-03-2009 00:11

Kaktüs çürümesi
 
Bundan yaklaşık 3-4 ay önce üç adet kaktüs aldım. Gayet sağlıklıydılar. Buradaki foruma da göz gezdirmiştim ve kış olması sebebiyle içeri aldım ve evin en soğuk yerine aldım. Tahmini olarak ısı 10 dereceydi. Kış uykusuna yattıklarını öğrenmiştim. O yüzden su da vermedim. '2 hafta kadar önce yerlerinden çıkarıp pencere önüne koydum. Biri hariç hepsi gayet iyi fakat bir tanesi büzüşmüş durumda.Tam olarak değil ama sanki zedelenmiş gibi bazı yerlerinde kurumalar ve kabuk görüntüsü var. Ve şişkinliği bazı yerlerde hafifçe içeri çökmüş durumda. Toprağını ve saksısını hiç değişmedim. Toprağı pek su tutan cinsten değil. Su verince yağmurluk kumaşı gibi üstünden kayıp kenarlardan akıyor. Ben de iki üç kez şırıngaya su doldurup toprağın içen enjekte ettim. Belki büzüşme susuzluktandır diye ama değişiklik yok. Bana sorun hakkında bilgi verebilecek olan var mı?

Engin 11-03-2009 14:31

O büzüşen yerlere parmağınızla bastırdığınızda yumuşaksa ve içine çöküyorsa kaktüsünüz susuzluktan değil fazla nemden çürümekte. Kaktüslere susuzluktan hiç bir şey olmaz.

Kışın sulamaya çok dikkat etmek gerek ve sadece çok parlak,sapsarı güneşi görüyorsak ayda 1 kereyi geçmeyecek şekilde sulama yapmalıyız.Toprağı da sizin dediğinizin tam tersi suyu damlatır damlatmaz alttan su çıkacak şekilde geçirgen olmalı,yani havadar olmalı ve hemen kuruyabilmeli.

osmann 20-03-2009 21:46

Toprağı kendi toprağıydı.Herhangi bir değişiklik yapmadım. Diğer sağlıklı olanların da toprağı aynı. Toprak, ağaç kabuğu, lifler,samanlar karıştırılmış gibi. Ama suyu döker dökmez emmiyor hemen. Üstünde tutuyor ama killi toprak değil. Sayın Engin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda sulamayı kesiyorum ve kaderine terk ediyorum zavallıyı. Yapacak birşey yok sanırım. Şu an buralarda pek güneş yok. Pencere önündeler ama pencerede bambu perde var o yüzden ışık loş. Acaba bu büzüşmesini hızlandırmış olabilir mi? Kaktüs gübresi alıp versem işe yarar mı? Yoksa hiç dokunmamak en iyisi mi? Buralarda pek kaktüs bulunmuyor,bulabildiğim nadir kaktüslerden biriydi. Gözüm gibi bakıyorum birşey olmasın diye. Zaten bir daha bulabilmem çok zor aynısından. Peki büzüşme çoğalırsa sağlam parçaları kesip dikmeli ve en azından onları kurtarmalı mıyım sizce? Ne çok soru sormuşum, okuyunca fark ettim.Kusura bakmayın.

İnceefe 31-03-2009 10:13

Marketlerden aldığımız kaktüslerin birçoğu yurtdışından ithal olarak gelmektedir. Yurt dışındaki üreticilerin amaçları seri üretim ve kar amaçlı olduğundan kaktüslerin hızla büyümesi ve hemen satışa hazır hale gelmesi onlar için ön koşuldur. Bunun için kullanılan torf ve toprak ona göredir.

Bizim bu hususta yapmamız gereken bitkiyi aldığımız gün onu kendi saksısından çıkararak, köklerin tamamı görükene kadar kendi toprağından temizleyerek hazırladığımız karışıma dikmektir. İthal kaktüslerde, eğer sonbahar aldıysak bile saksı değişimi yapamayı öneririm. Aksi takdirde bütün bir kış boyu ithal olarak geldiği toprak **** torf içinde kalırsa ilkbahar dönemine kadar geçen sürede bitkinin köklerine yapışan torfu ayrıştırmamız oldukça zor olacaktır. Dolayısı ile sulamaya başladığımız dönemde ise bitkinin köklerine su gitmeyecek ve kaktüsümüz göz göre göre ölecektir.

Saygılarımla,

Ömer CANIZ
İstanbul

osmann 09-04-2009 00:30

Sayın İnceefe, verdiğiniz bilgiler ışığında kum+bahçe toprağı+torf karışımına, saksısından çıkarıp temizlediğim bozulmaya yüz tutmuş kaktüslerimi yeniden diktim.Ardından biraz suladım. Henüz pozitif ya da negatif bir gelişme yok. Ama sanırım kendine gelecekler, umutluyum. Bilgiler için çok teşekkürler.

ssermet 29-04-2009 23:36

kaktüsümün içi boşalmış...
 
katüslerimin yerini değiştirmiştim. (cam kenarına koydum) 3 hafta içerisinde bir kaç kaktüsümün içi boşalmış ve onları kaybettim. dahada içi boşalacak gibi olanlar var. ne yapmalıyım?

selenn 29-04-2009 23:58

Sayın ssermet aslında kaktüsler güneş ışığını sever bu nedenle cam kenarında olmalarından kaynaklandığına pek ihtimal veremiyorum. Susuz kalmış olabilirler mi?

Belli bir süre direkt güneş ışığı almayan aydınlık bir ortama taşıyıp su ihtiyaçlarına dikkat etmenizi tavsiye edebilirim. Umarım geri kalanları kaybetmezsiniz. Selamlar.

nisan0671 30-04-2009 07:55

Sanırım kaktüslerin aşırı sulanmasından dolayı içleri boşalıyor.
Geçen gün arkadaşım aşağı katta çalışan bir arkadaşın kaktüsünü bana getirdi. Belki iyileştirirsin diye. Ama maalesef içi boşalmıştı.
Gelen sulamış giden sulamış. Ben de elimde fazla olanlardan ona iki yeni kaktüs çelikledim. Verdim. Nasıl sevindi.

ggulday 25-05-2009 13:52

benim ufak bir kaktüsüm vardı bi farkettimki ufacık kalmış. şimdi topraktan çıkarım ve güneş görün bir alanda gazete kağının üstüne koydum. kökteki toprakları temizleyebildiğim kadar temizledim. inşallah dediğiniz gibi tekrar canlanır.

İlkin 27-05-2009 10:14

Sayın acemi20 sizin sukkulentleriniz çürümüyor, susuzluktan kuruyorlar. Daha önceki konu içinde cevaplamıştım yapmanız gerekenleri. :) Gerekli nemi sağladıktan sonra hepsinin etli olması gerekiyor, ondan sonra yavru da verirler büyürler de...

begonvil 14 27-05-2009 13:15

Merhaba Sevgili İlkin
Gerekli nem derken yapraklarına su püskürtmekten mi bahsediyorsunuz? Yanlış anlamadım değil mi?

İlkin 27-05-2009 13:22

Topraktan alacağı nemden bahsediyorum ( çok sulayıp çamur kıvamına gelmeyecek toprak ) ama bu tür çok kurumuş bitkilerde bitkinin üstüne de fıs fıs yapılıp nemlendirilebilir biraz daha.

begonvil 14 27-05-2009 13:32

Toprak dediniz de aklıma kaktüs toprağı geldi. Forumda geçirgen olmalı, bahçe toprağında daha güzel gelişiyor gibi yazılar vardı. Ben de arabayla giderken gözüm sağda solda. Geçen gün ekin tarlasından toprak çıkardım. Onla değiştirdim kaktüsümün toprağın inşallah geçirgen topraktır da kaktüsüm çürümez.

İlkin 27-05-2009 14:31

Kaktüs toprağı hiç bulamıyorsanız ya da içine dere kumu ekleyemiyorsanız minik boyasız taşlar var. Akvaryumcularda ya da yapı marketlerde bulabilirsiniz. Onu da toprak, torf karışımına ekleyebilirsiniz. Aşırı sulama yapmadıktan sonra kolay kolay çürümez kaktüsler, en azından bendekilere birşey olmuyor. ;) O kadar da korkmayın.

Filiz 08-02-2010 13:10

Kaktüs köklerinde çürüme
 
1 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Ekte resimlerini gönderdiğim kaktüslerim bir arkadaşımın hediyesi ama geldiklerinden beri böyleler ne yapmam gerekir?

Filiz 08-02-2010 13:28

2 Eklenti(ler)
Galiba bulaşıcı diğer kaktüslerime bulaşmasından korkuyorum

skaraca 11-02-2010 15:29

Sayın Filiz

Özelden mesajınızı aldım. Kaktüslerle ilgiliyim ama açıkça hastalıkları ve tedavilerini bilebilecek düzeyde değil. Sizin kaktüslerinizin fotoğraflarından anladığım kadarıyla mantar benzeri bir hastalık var. Bir kısmında da aşırı sulamadan dolayı kök çürümesi olmuş gibi. Siz öncelikle sulamayı keserek toprağını kurutun. Onun dışında www.kaktus.web.tr adresinden bakımla ilgili olarak bilgiler alabilirsiniz. Hatta Taner Angay beyle sitedeki telefonla iletişim kurarak ilaç ismi de alabilirsiniz diye düşünüyorum. Ancak bazıları kurtarılamayacak gibi görünüyor. Özellikle ilk fotoğraftaki ve son fotoğrafta bulunanlardan bazıları.

Fatih 11-02-2010 16:58

Gövdesi çürüyen kaktüslerinizi çürüğü temizlemek için kesin derim.daha sonra kuruması için bir kenara bir kaç günlüğüe koyun.aşılı kaktüslerin altlarında çürüme olanların üstlerini ayırın.Ayırmadan sonra aşısız yaşaya bilecek olanları çürük varsa temizleyip kurumaya bırakın.
Örnek verecek olursam:2.msj 2.fotoğrafta bulunan aşılı kaktüsün altı çürümüşe benziyor ya da öyle görünüyor.Eğer çürümüşse çürüğü temizleyip kuruyana kadar bekleyin sonra tekrar dikin.

Engin 11-02-2010 17:11

Çürük kısımlar kesilebilir ama yeniden dikim için 1-2 gün çok kısa.Köklendiklerini görmeden dikmemeniz gerekir.Yoksa yine çürürler.Türlere göre köklenme süresi değişmekle birlikte 2 haftadan 2 aya kadar sürebilir.

Filiz 12-02-2010 08:19

1 Eklenti(ler)
Çok teşekkür ederim. Falçata ile kararmış kesimden yukarısını kestim. İletim demetlerinde çürükler kararmışlıklar vardı onlar kaybolana kadar ufalttım umarım yaşamak için direnirler. Topraklarını ve saksılarını attım. Falçatayı her kesimde dezenfekte ettim. Aşılı kaktüsün üst kısmını ayırdım ve çürüyen kısımlarını kestim. Sadece şu kaktüse kıyamadım. Buna da mı aynı işlemleri yapayım biraz bekleyeyim mi ona karar veremedim sağlıklı gözüküyor çünkü. Elimdeki bu çelikleri peçetenin üstüne koydum kesikler havada kalacak şekilde böyle beklemelerinde bi sakınca olur mu tekrar hastalık kapabilirler mi Başka bir işlem yapayım mı?

Filiz 12-02-2010 13:00

1 Eklenti(ler)
Kaktüslerimin son halleri bu.

esmaa 15-02-2010 19:53

1 Eklenti(ler)
kaktüsüm basından çürümeye başlıyor ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim:)Eklenti 125387

Antoryum 16-02-2010 22:46

Kaktüs, en zor öldürülen bitkilerden biridir.Kaktüsü bir köşeye atsanız hiç bakmasanız bu kış aylarında gene yaşar.Kaktüsü öldüren tek etken fazla su vermenizdir.Mümkün olduğu kadar az su,o da yaz aylarında toprağı iyice kuruyunca toprağına fısfıs ile su püskürtünüz,suyu direkt suluktan dökmeyiniz.Resimlerdeki kaktüslerde fazla sudan kökleri çürümüş,maket biçağı ile düzgün bir şekilde yumuşayan yerin üstünden kesiniz toprağa tekrar dikerek şansınızı deneyiniz...

Pera 18-08-2010 15:33

kaktüslerim ölüyor :(
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 166536

4 kaktüsüm bu şekilde çürüdü 1 haftadır su vermiyorum toprakları kuru neden çürüdüklerini öğrenmem lazım lütfen yardım edin :(

PlentyPlant 18-08-2010 15:58

1 Eklenti(ler)
Sayın Pera! Belki daha önce yaptığınız aşırı sulamanın sonuçlarıdır veya topraktan aldığı virüsler nedeniyle uğradığı kök çürüklüğü veya mantar benzeri bir hastalık olabilir.
Şu haliyle kurtarılamaz görünüyorlar. Alttaki resimde belirttiğim yerlerden keskin bir maket bıçağı veya jiletle kesip 1 hafta kadar çok sıcak olmayan ve havadar bir yerde kurumaya bırakın. Daha sonra steril bir toprağa 1 cm kadar batırıp toprağı çok hafif nemlendirin ve köklenmeye bırakın.

Eklenti 166551

Belki bu yolla kaybettiklerinizi tekrar üretebilirsiniz.

Jezebel 18-08-2010 18:54

Yanlış toprak seçiminin eseri bence . Torf kullanmanın acı sonuçlarından biri daha
Kumlu , çakıllı ve geçircen bir toprak olsaydı ne kadar sularsanız sulayın hiç bir şey olmazdı .
Yabancı sitelerdeki kaktüslere bakacak olursanız , saksıarı taşlı tarlayı andırıyor .
Kolay gelsin .

Fatih 18-08-2010 21:05

Fazla sulama ya da çelik ise köklenmeme gibi bir sorun sonucu oluştuğunu düşünüyorum.Eğer sorun toprakta olsaydı benim arkadaşımın bahçesinde ki büyük kaktüs çoktan ölmüştü diyebillirim.

Jezebel 18-08-2010 21:11

Sevgili Fatih saksı ve toprak geçirgenlik olarak fark ediyor .
Toprak bahçe dahi olsa daha geçirgendir , saksıda öyle mi ?
Suyun akıp gitmesine bir sürü engel var , altında tabağı var ayrıca torfun içindeki bakterileri de unutmamak gerek .
En nihayet bu bir çöl bitkisi , kuraklığa dayanılı ve kumda yetişir ;)

Fatih 18-08-2010 21:17

Haklısınız toprağı torf olmasından ötürü hiç düşünmemiştim.

Jezebel 18-08-2010 21:27

Torftan canı yanan çok oldu , başta ben ;)
Bahçe toprağı kat kat iyidir .
İngilzceniz iyi sanırım , bakın kaktüs saksı harcını nasıl tarif etmişler :

Cactus Soil Ingredient
Do you have this question when you move the cactus to the new pot: what is the good soil ingredient for the cactus?

Soil is one of the most important factors for the healthy & beautiful cactus and good drainage is essential to prevent cactus roots from rotting.
The beginners can buy the ready-mixed cactus soil from the local garden shops. However, when you're experienced growers, you will realize that no soil mix is ideal for all cacti species.
It will be better and save more your money if you can make your customized soil for the cactus.

Here is the important soil mix:

1. Pumice is a relatively light weight volcanic rock that is porous. Pumice is not available in many areas.
You substitute with pearlite, non-soluble cat litter, aquatic plant soil or Turface, chicken grit, or another similar substance. The goal is to provide an inorganic substance that allows water to pass through the mix quickly.

2. Coconut fibre or coir. It can **** hold moisture and air while providing structure to the mix.
Unlike peat, coir can easily be re-wet after it dries out and it does not compact.
If you cannot find coir, peat can be used as a substitute, but you may consider using less of it

Here is the different recipe. You can adapt them yourself:

A. commercial potting mix (peat based)
bark mulch
3mm pumice sand
7mm pumice
all equal parts.

B. One part (75% sandy loam, 25% peat, plus limestone for a neutral pH, and slow release fertiliser)
One part aggregate (gravel or pumice or perlite)

C. 2 parts packaged potting soil
1 part coarse sand
1 part peat moss or leaf mold
Optional: slow release 14-14-14 fertilizer or bone meal

D. 2 parts packaged potting soil
2 parts sand
1/2 part leafmold or peatmoss
Optional Bone meal and Limestone

It is especially recommended for cacti and succulents that need a dry soil, such as desert cacti, agaves,
and aloes. This formula creates a mix that feels coarse and sandy.
Yet, it drains very quickly and doesn’t retain excessive moisture.

I usually place small broken clay pot pieces in the bottom of the container.
It is as for some drainage material.
You can choose Styrofoam packing peanuts, or small gravel rocks work well.

Saygılar .

gürkan63 18-08-2010 22:55

kurtarma operasyonu
 
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,kaktüs'lerinde problem olan varsa (benimki gibi) resim leriyle birlikte çare üretelim,üretelim ki yavrularımızı kurtaralım.
İlk resim dekini denildiği gibi çürük yerinin hafif üstünden kestim kurumaya bıraktım.İki üç gün beklesem yeter herhalde.(yoksa daha fazlamı bekleteyim?)
2.ve 3.resimdekilere kıyamıyorum bıçak değdirmeye,cinayet işlemek ten korkuyorum.:( Desteklerinizi bekliyorum..Saygılar.

gürkan63 18-08-2010 23:00

2 Eklenti(ler)
Pardon bunlar da unutulan foto lar.

gürkan63 18-08-2010 23:12

1 Eklenti(ler)
Cesaretimi toplayıp küçük olanı kestim,içi bomboş.kurtulurmu acaba ?Önerilerinizi bekliyorum.

aysahay 18-08-2010 23:56

Bence şansını dene, gitti gidiyor yavrucaklar.

gürkan63 19-08-2010 03:05

Umarım kurtulurlar.

aysahay 19-08-2010 12:07

Arkadaşlar. Elimden geldiği kadar toprak karışımını çevirmeye çalıştım. Umarım şinize yarar.
Ancak sadece bu kısmı:

Here is the important soil mix:

1. Pumice is a relatively light weight volcanic rock that is porous. Pumice is not available in many areas.
You substitute with pearlite, non-soluble cat litter, aquatic plant soil or Turface, chicken grit, or another similar substance. The goal is to provide an inorganic substance that allows water to pass through the mix quickly.

2. Coconut fibre or coir. It can **** hold moisture and air while providing structure to the mix.
Unlike peat, coir can easily be re-wet after it dries out and it does not compact.
If you cannot find coir, peat can be used as a substitute, but you may consider using less of it

1. Ponza taşı bir dereceye kadar hafif ağırlıkta volkanik bir taştır. Bir çok alanda uygun değildir. Ponza taşını perlit, suda çözünmeyen kedi kumu, su bitkisi toprağı, çakıl veya başka benzer bir madde ile karıştırabilirsiniz. Burda amaç suyun içinden hızlı bir şekilde geçmesini sağlayan bir karışım oluşturmaktır.

2. Hindistancevizi lifi: Karışıma biçim verirken nem ve havayı tutar.Turba kömürünün aksine kuruduktan sonra tekrar ıslatılabilir ve tekrar sıkışmaz. Hindistancevizi lifi bulamazsanız onun yerine turba kömürü kullanabilirsiniz ancak daha az kullanmayı göz önünde bulundurmalısınız.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024