agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs Bakım, Üretim (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/)
-   -   Kaktüslerde Saksı Değişimi (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/6497.htm)

zenfree 20-11-2007 23:37

Kaktüslerde Saksı Değişimi
 
"Kakatüsler hakkında genel bilgiler " başlığında saksı değişimi konusunda bilgiler mevcut. Bu konuyu biraz daha açabilir miyiz?

Alıntı:

Saksı Değiştirme: Yavaş büyüyen kaktüslerin saksıları 3-4 yılda bir, hızlı büyüyenlerin ise 2-3 yılda bir kez değiştirilir. Çok küçük saksılarda yetiştirilen kaktüslere ise, her yıl saksı değiştirme işlemi uygulanır. Saksı ve toprak değiştirme işlemi genellikle ilkbaharda (Mart-Nisan aylarında) yapılmalıdır. Saksısı değiştirilecek kaktüsler, köklerin zedelenmeden saksı duvarından ayrılmasını kolaylaştırmak için bir iki gün önceden hafifçe sulanırlar. Kılcal kökler hafifçe zedelendiği için, saksı değişiminden sonra bir hafta süreyle kaktüslere su verilmez. Su kaybını azaltmak için bitki gölge bir yerde bulundurulur ve ara sıra üzerine su püskürtülür. Yeni saksı eskisinin büyüklüğünde veya ondan bir boy büyük alınır. Daha büyük saksı kullanıldığı zaman, bitkinin sürgün gelişimi iyi olur, fakat çiçek açmaz. Kaktüsleri küçük seramik saksılara dikmek, onlara güzel bir görünüm kazandırır. Ancak, bu kapların büyük bir bölümünde akıtma deliği bulunmamaktadır. Eğer dip kısımda delik açma olanağı yoksa, birkaç küçük çakılla bir drenaj tabakası oluşturulur ve seramik saksılara ilke olarak daha seyrek su verilir.

zenfree 20-11-2007 23:46

Sormak istediklerim:
 
1- Kaktüsler dikenli bitkiler olduklarından eldiven kullanmak gerekiyor. Bahçe eldivenleri pek işe yaramıyor, elleri korumak için ne önerilebilir? Özel eldivenler var mı?

2- Özellikle süpermarketlerde satılan kaktüsler nerdeyse topraksız denebilecek durumda saksılanıyorlar. Kış aylarında bunları aldığımızda saksısını değiştirmeli miyiz?

3- Deliği olmayan saksılar bütün türlerde kullanılabilir mi?


Teşekkürler.

Harun Parlak 20-11-2007 23:49

Nalburlarda inşaat eldivenleri vardır kaynakcı eldiveni derseniz verirler o işinizi görür sanıyorum.

zenfree 20-11-2007 23:54

Teşekkürler. :)

Harun Parlak 20-11-2007 23:56

Süet deri olanı alın yalnız bez olanlar belki geçirgen olabilir fazlada pahalı değildir.

zenfree 21-11-2007 00:12

Bir başka kaynakta alınan bilgiler
 
Tüm kaktüsler belli bir zaman içinde saksı değişimi isterler. Bunun temel nedeni sıkışmış olan toprağın eğiştirlerek köklerin yeniden hava almasını sağlamak, gübrele ve sulama nedeniyle dengesi bozu olan toprağın yeniden düzenlenmesi gibi konulardır.

Saksısını değiştirecek olduğunuz kaktüsü essas saksısından çıkarttıktan sonra ilk olarak köklere bakıp bir hastalık olup olmadığını anlamak yaralı olacaktır. Uzun yıllar saksı değişimi yapılmamış olan kaktüslerin kökleri daha kırılgandır.

Fazla kök kopmasına neden olmayacak biçimde hafifce bastırarak kökler etrafındaki toprakları dökmek ya da musluk altında suya tutarak eski toprağı yıkayarak uzaklaştırmak mümkündür.

Saksı değiştirme işlenin yapılacağı en uygun zaman büyüme mevsimi öncesidir Yani ilkbahar başlarında bu işlemi yapmak daha isabetli olur. Genel kural, 15 cm'den küçük bitkilere yarım derinlikteki saksı kullanmak ve eski saksıdan 2,5 cm daha büyük çaptaki saksıya geçmektir. Eğer bitkinizin boyu 15 cm'den büyükse, bu durumdabitki çapınn 10-15 cm geniş, tam derinlikte bir saksı kullanılmalıdır. Saksı değişimini tamamladıktan sonra bir hafta kadar sulama yapmayın. Böylece, operasyon sırasında kırlıp kopmuş olan köklerin çürümesini engellemiş olursunuz. 10 gün kadar sonra sulamaya başlayabilirsiniz.

Hatırlatmak gereken ikinci bir nokta ise eğer eski bir saksı kullanacaksanız, bu saksıyı sabunlu suyla fırçalamış olmanızda yarar var, Hijyen bitkiler için de önemli bir konudur.

Ne kadar harç koymalı?

Tüm bitkilerin kökleri toprağın içinde olmalıdır. Bitkinin sulanabilmesi ve köklerine hava ulaşabilmesi için de, saksı kenarlarında hiç değilse bir santim kadar boşluk olmalıdır. Zamanla toprak sıkışıp eksilir, dolayısıyla zaman zaman toprak ilave etmeyi ihmal etmemelidir. Ancak, kaktüs yetiştiriciliğindeki bir diğer genel kural da mümkün olduğunca küçük saksı kullanmaktır. Bitkinin köklerinin sağlıklı olarak yerleşebileceği kadar serbestlik sağlayacak büyüklükte bir saksı yeterlidir. Büyük ve geniş saksıya geçmemek gerekir.

Drenajın iyileştirilmesi

Kök çürümesini önleyebilmek için kaktüs saksılarında drenajın iyi olması çok önemli bir konudur. Öncelikle saksının dibine geçirgen bir plastik çuval parçası konulması uygun olur, böylelikle harcın en dipteki delikten akıp gitmesi engellenmiş olacaktır. Bu aşamadan sonra kaba ve ince çakıl karışımından bir miktar, en dibe yerleştirmek ve üstüne normal harcı koymak gerekir.

Drenaj tabakası 1-1.5 cm çaplı çakıl vb. maddeden ve 2 cm kalınlıkta olmalıdır.

Toprak üst örtüsü

Kaktüsümüzü yerine diktikten sonra en üste küçük çakıllar ya da mozaik taşı gibi kırılmış taştan bir örtü sermenin pek çok yararı vardır, Bu tabakaya dilimizde malç denir. (İngilizce “mulch” veya “top dressing”

Bu tabaka yaklaşık 1 cm kalınlıkta olmalıdır. Bu sayede saksı harcının yıkanıp azalması engellenmiş olur, toprağın üstten kuruması azalır, rutubet saksının içinde daha uzun kalır. Ayrıca harcın içinde bulunması muhtemel olan yabani otların çıkması engellenir. Yosun oluşması azalır. Ayrıca topraktan geri sıçraması ihtimali olan sulama suyunun bitki gövdesi üzerinde leke bırakması engellenmiş olur. Bu amaçla kireç taşı kullanılmamalıdır, çünki zaman içinde alkaliniteyi artırır.

Kuzey Amerika (Meksika, ABD) kökenli kaktüslerin çoğu nispeten alkali toprağı tercih eder. Bunlar kireç taşı, alçı ya da kuartz arazi ve kayalıklarında yaşarlar. Çoğu kolonsu ve küresel yapılı kaktüslerde hafifçe alkalin kompost kullanılır.

Kaynak

zenfree 21-11-2007 01:19

Sevgili Uyar11'ın Bu kaktüsün adı nedir başlığında saksılama ilgili yazdıkları:

Alıntı:

Orjinal Mesaj Sahibi ozz
Merhabalar.
Aşağıda ki kaktüslerden ikili olan aslında üçlüydü.ama eve geldikten bir süre sonra öldü.Çok üzüldüm diğerleride hala aynı yerde duruyor acaba yerle alakalımı .durdukları yer tüm dün aydınlık alıyor ama direk güneş almıyor.eve geldikleri saksılardan çıkarmadım .toprak kurudukça suluyorum.alt kısımları biraz kahverengileşti acaba çürüme olabilirmi.Şimdiden teşekürler...
Alıntı:

Sevgili ozz,
Kaktuslerinizin bulundugu ortam cok sagliksiz. Onlari neden dibi delik olmayan sirli saksilar icine koydunuz? Kaktuslerinizi acilen o saksilarin icinden cikartin ve havadar ve bol isik alan bir yerde kurumaya birakin.

Aslinda size asil tavsiyem su olacak; kaktuslerinizi kendi sakslarindan cikarip nemli olan topragini silkeleyin,bir bakin kokler ne alemde? sanirim kokler curumustur bile. Butun curumus kokleri canli kisimlarina kadar yok edin, bu curume kaktusunuzun dibine kadar islemis olsa bile. Daha sonra temizlediginiz kaktusleri bir gazete kagidi **** bir kutu icerisine alip kuru ve aydinlik bir ortamda en az iki hafta bekletin. (ben, boyle bir durumda, taki yeni kokler gorunene kadar bekletiyorum, bu sure bir sene olsa bile ) Kaktusleriniz iyice kuruduktan sonra tekrar saksilayin ama bir daha ayni sekilde baska bir saksi icine koymayin ve kaktuslerinizin topragi sadece ustu degil taki saksi altina kadar iyice kurumadan sulamayin.

Unutmayin, kaktusler susuz bir sekilde cok uzun bir sure yasarlar ama cok az da olsa fazla nemden olebilirler. Zira birini kaybetmissiniz bile, bari digerlerini kurtarin.
Saygilar.

zenfree 21-11-2007 01:35

Bu mesajda da saksılamayla ilgili bilgiler var.


Alıntı:

Uyar11
Sevgili kaktusseverler,
Kaktuslerde gelisme devresi durup, dinlenme devresinin basladigi bu gunlerde, sulamayi azaltmayi unutmayin.
****** bu durum, bulundugunuz bolgeye gore degisir. Eger bulundugunuz bolgede, gece don olayi baslamissa **** gece sicakligi 5 derecenin altina dusmusse veya kaktusunuzde gelisme hissedilir sekilde durmussa, artik dinlenme zamani gelmis demektir. Kaktusunuzun cinsine gore, sulamayi azaltma **** tamamen kesme uygulamasina baslamalisiniz. Eger yeni kaktus dikmis iseniz, **** yeni asi yapmis iseniz, bunlari, biraz daha sicak bir yere alip gelismelerine devam ettirebilirsiniz. Ama Kasim ayindan sonra onlara da dinlenmeleri icin zaman vermelisiniz.Kaktuslerde asi olayi en emniyetli sekilde Mayis ve Agustos aylari arasinda olmalidir ki asilariniz anacla butunlesecek zamani bulabilsin. Asiladiginiz kaktusunuzu hic bir zaman direk gunes isigina cikarmayin. Butunlesme gerceklesip asi gelismeye basladiktan sonra normal sekilde davranabilirsiniz.
Saygilar.

mert428 24-09-2011 10:25

Güzel bilgi teşekkürler :=)

jineop 24-09-2011 10:45

Bu bilgiler çok değerli...

Cizmeli Kedi 11-10-2011 21:20

Sevgili zenfree, çok güzel derlemişsiniz. Çok teşekkürler...

paophi 16-11-2011 22:57

kaktüs almıstım kucuk gelıyor saksısı ıkılı bır kaktus topragıda aldıgımda o kadar kurumuskı saksısından cıkıyor topragı ıle kaktus.. sımdı kıs ya saksısını ve topragını değiştirsem sorun olurmu? bahar ayında yapın dıyor bu ıslemıde aklıma takıldı

maysan80 16-11-2011 23:17

ben bilmeden kasım ayında değiştirme yapmıştım bir zarar ziyan olmadı ama kendimi şanslı kabul ediyorum o yüzden olmadığını düşünüyorum.
inşallah benim kadar şanslı olursunuz.

Cizmeli Kedi 17-11-2011 08:45

Baharı bekleseniz daha garanti olur. Kaktüslerde sulama zatan toprak çok kuruduğunda yapılmalı.

sinan yavuzz 16-12-2011 22:53

bu mevsimde kaktüs saksısı değişir mi ?
 
Geçenlerde bauhaustan aldığım kaktüsün saksısı çok küçük ve 4 kökden oluşuyo çok sıkışıklar değiştirmek istiyom ama bi sorun olur mu acaba ? :o

Ekrem Uslu 16-12-2011 22:58

Problem olmaz değiştirebilirsiniz.

sinan yavuzz 16-12-2011 23:09

cevabınız için çok teşekkür ederim :)

Ekrem Uslu 16-12-2011 23:13

Rica ederim.

paophi 18-12-2011 20:06

genelde baharı bekleyın denıyor sımdı buyume veresı degıl sonucta saksı degıstırmemek sorun olmaz herhalde yanlıssam benı duzeltsın bırı

mandalinleerik 25-03-2013 12:21

2 Eklenti(ler)
Aşağıda cinsini bilmediğim kaktüsümü 2 yıl önce almıştım. Aldığım seradaki çalışan, kaktüsün yeni köklendiğini ve saksı değişimi yapmamamı istemişti. O zamandan beri kaktüsüm gelişme göstermeden duruyor.
Sizlere sormak istediğim. Sizce saksı değişimi vakti geldi mi? saksı ölçüsü ne olmalı? son olarakta gelişimi için ne yapmam gereklidir?
Teşekkür ederim.
Eklenti 381534
Eklenti 381535

sakdag 25-03-2013 12:33

Kaktüsünüzün saksısını değiştirebilirsiniz Sayın Mandalinleerik, normalde mevcut saksıdan bir numara büyük saksıya alınması tavsiye edilir ancak sizin kaktüsünüz dev kaktüsler diye bilinen oldukça uzayan sutün kaktüslerden sanırım. 2 numara büyük saksıya dikmenizi öneririm. Fotoğraftan gördüğüm kadarıyla toprağı, kalitesiz bahçe toprağı. Bu yüzden gelişmiyor olabilir.Kum+bahçe toprağı+yanmış hayvan gübresi karışımını öneririm. Baharla birlikte gelişimi hızlanacaktır, bir de piyasadaki mevcut sıvı besinlerden verirseniz istediğiniz gelişimi sağlayacaktır.

mandalinleerik 25-03-2013 12:36

Tam da bu bilgileri öğrenmek istiyordum. Yardımınız için çok teşekkür ederim.

mmanager 01-04-2013 09:18

Arkadaşlar kaktüs saksısını değiştirirken dikkat etmek gereken şeylerden biri de eski toprağıdır.Eğer kendiniz üretmeyip hazır aldıysanız içinde hazır üreticilerin kullandığı torfu temizlemeniz gerekir.Torfu en iyisi topragı kuru iken köklerini koparmadan silkelerseniz ilerde kök çürümesi gibi sorunlarla karşılaşmazsınız.En basiti bahçe toprağıyla kalın dişli kumu karıştırmaktır.Bulabilriseniz bahçe toprağı kum pomza taşıyla karışımdır.Epiptik türde kaktüsler içinse bu karışıma ilaveten yanmış hayvan gübresi,torf,çam ağacı dibi toprağı( iyne yapraklı dalları çam kozalak kabuklarıyla karışık) .Epiptik kaktüsler grubuna da atlas çiçekleri yılbaşı çiçekleri ve rhipsalisler girer.Bu grubun nem istekleri daha fazla olduğu için karışıma ek olarak bunlar eklenir...

n.yıldız 22-05-2013 09:37

Üzerinda tomurcukları olan bir kaktüs aldım. Standart kahverengi saksılı. Saksısının küçük olduğunu düşünmüyorum. En azından 1 sene idare edebilir. Ancak topraktan yana kuşkularım var. Herhalde torf kullanılmıştır. Bu nedenle değiştirmek istiyorum toprağını. Fakat tomurcuklar zarar görürse diye endişeleniyorum. Lütfen birileri bana akıl verebilir mi?

selenn 22-05-2013 09:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n.yıldız (Mesaj 1158727)
Üzerinda tomurcukları olan bir kaktüs aldım. Standart kahverengi saksılı. Saksısının küçük olduğunu düşünmüyorum. En azından 1 sene idare edebilir. Ancak topraktan yana kuşkularım var. Herhalde torf kullanılmıştır. Bu nedenle değiştirmek istiyorum toprağını. Fakat tomurcuklar zarar görürse diye endişeleniyorum. Lütfen birileri bana akıl verebilir mi?

Sevgili n.yıldız kaktüsünüzde tomurcuklar varsa şimdi toprak değişimi yapmayın. Ne kadar dikkat etsek de toprak değişiminde kökler zarar görebiliyor. Tomurcuklu haldeyken mümkün olduğunca kaktüs ve sukulentleri aynı ortamda tutmak çiçeklenme için önemli.

Torfun zararı uzun süreli. Kısa sürede kaktüsünüzde bir zarar oluşturmaz. Zamanla torf nemini kaybediyor ve köklere yetecek kadar suyu bünyesinde barındırmamaya başlıyor ve yetersiz su alan kaktüsde bozulma meydana geliyor. Ama dediğim gibi bu durum uzun sürede oluşur.

Çiçeklenmesi bittikten sonra toprağını değiştirebilirsiniz.

n.yıldız 29-05-2013 09:48

Teşekkür ederim sevgili selenn. Mesajınızı geç farkettim kusura bakmayın.

burakhm 02-12-2013 22:28

bugun 5 tane kaktüsümün saksısını değiştirdim. köklerindeki toprak ve içine koyduğum toprak birbirinden farklı. ve sonunda birazda su verdim. bir sorun teşkil edermi. kaktüslerim camın kenarında aydınlık gören bir yerde yetişiyor. istanbulda oturuyorum ve malum havalar bi hayli soğuk. bunları göz önünde bulundurursak hatamı yaptım yoksa normalmi yaptığım karar veremiyorum. kaktüslerim fena değil bozulsun istemiyorum :)

Ş.MURAT TURHAN 21-01-2014 22:57

MERHABA

YAKLASIK 7.5 SENELIK BOYUTLARI 45 x 11.5 OLAN KAKTÜSÜMÜN
ALT TARAFI KIREC VE KAHVERENGINE DONME YAPTIGI ICIN ( KURUMUS GIBI GORUNUYOR )
SORUSTURDUM SAKSININ VE TOPRAĞININ DEĞİŞMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORLAR
AMA BU BOYUTLARDAKI BIR DIKENLI BITKININ SAKSI DEGISIMI ZOR AYRICA UZERINDE CIKAN YAVRU KAKTÜSLERİN ( 17 TANE ) ZARAR GORMESINI ISTEMIYORUM
SAKSI DEGİSİMİNİ NASIL YAPMALIYIM VE KIRECLENME ICIN BIR ILAC VARMI

TESEKKULER

laylay 15-03-2014 00:39

Selamlar,
Yeni saksı değişimi yaptım. Yalnız bu yazıyı okumadan kaktüslerime diğer bitkilere yaptığım gibi can suyu püskürttüm. Kaktüslerime birşey olur mu? Şimdi ne yapmalıyım?

laylay 15-03-2014 00:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burakhm (Mesaj 1225996)
bugun 5 tane kaktüsümün saksısını değiştirdim. köklerindeki toprak ve içine koyduğum toprak birbirinden farklı. ve sonunda birazda su verdim. bir sorun teşkil edermi. kaktüslerim camın kenarında aydınlık gören bir yerde yetişiyor. istanbulda oturuyorum ve malum havalar bi hayli soğuk. bunları göz önünde bulundurursak hatamı yaptım yoksa normalmi yaptığım karar veremiyorum. kaktüslerim fena değil bozulsun istemiyorum :)

Kaktüsleriniz ne durumda? Bende aynı hatayı yaptım, tecrübenizden faydalanmak isterim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024