agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs Bakım, Üretim (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/)
-   -   Çelik ile Kaktüs Üretimi (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/5418.htm)

ferahzade 08-08-2007 18:33

Çelik ile Kaktüs Üretimi
 
Çiçek piyasasında aynı türden bazı kaktüsler grup halinde - bir kaç kök bir arada- satılıyor. Böyle kaktüsleri ayırmanın ve kaktüsleri bir şekilde çoğaltmanın kaktüse zararı olur mu? Eğer ayırma işlemi yapılacaksa nasıl bir ayırma işlemi yapılmalıdır? Ayırma işlemi yapıldıktan sonra bu kaktüsler yeni sürgünler verir mi? Özellikle futbol topu büyüklüğünde satılan kaktüslerin yeni çıkan sürgünlerini görmedim. Bunun nedeni ne olabilir?

ferahzade 09-08-2007 15:09

Kaktüslerden çelik hazırlamak
 
Greyfurt büyüklüğünde bir kaktüsü portakal gibi dilimleyip dilimlenen yüzeyleri kendisi için uygun olan toprağa diksek kök salar mı? Böyle de çelik elde edilebilir mi?

İlkin 09-08-2007 15:34

:) Böyle birşey olabileceğini sanmıyorum. Aşılamak için belirli cins kaktüslerin tepesini uygun şekilde kesip, ona uygun kaktüsü aşılıyorlar ama sizin dediğinizi yapmak kaktüsü öldürür bence.

ferahzade 09-08-2007 15:53

Aşılamaktan bahsetmiyordum. Sadece çelik böyle de üretilebilir mi diyorum.

ferahzade 09-08-2007 15:57

Kaktüslerden çelik hazırlamak
 
2 Eklenti(ler)
Dün İstanbul'dan aldığım bir kaktüsten çelik elde etmek istedim bu vesileyle soldaki kaktüsümü forum içindeki bilgilerden yararlanarak budadım/kestim.

Eklenti 112030


Önce kaktüsü maket bıçağıyla birleşme yerlerinden kestim. Ve aşağıdaki görünümü aldı. Bu işi yapmadan önce nereden keseyim diye düşündüm. Kafamda planladım. Kaktüs temel çeliğinin üzerinde bulunan üç kaktüs çeliğini bırakmak istedim. Böyle daha estetik duracağını düşündüm.


Eklenti 112031

ferahzade 09-08-2007 16:09

4 Eklenti(ler)
Bazı çeliklerin tepe çeliklerini de maket bıçağıyla kestim.

Eklenti 112036

Elde ettiğim çeliklerin alt uçlarını konik şeklinde iki taraftan da kestim.

Eklenti 112037

Eklenti 112038

Kenarları kesilmiş çelikler aşağıdaki hali aldılar.

Eklenti 112039

Tüm bu işler için böyle bir eldiven kullanmak son derece gerekli. Dün eldivenim yoktu özellikle bu kaktüsün dikenleri elime battı, çok küçük olduklarından bulup çıkarması da oldukça zahmetli oluyor.

ferahzade 09-08-2007 16:17

1 Eklenti(ler)
Kesip, dikim için hazırladığım çelikleri bu saksı altlığına yerleştirdim. Altlığı gölgeli ve sıcak bir yere koyacağım. Böylece konik şeklinde kestiğim yerlerin tamamen kurumasını bekleyeceğim. 2 gün yeter sanıyorum. Daha sonra da kaktüs çelikleri için hazırladığım kum ve odun kömürü kırığından hazırlanmış toprağa bu çelikleri dikeceğim.

Eklenti 112040

Soldan üçüncü kaktüs çeliği, kaktüsü aldığımda yaralıydı. Yaralı olan bu çeliği de bu şekilde kullanmaya karar verdim.

COYOTE 09-08-2007 18:15

Sn ferahzade ben anlamadım şimdi neden çelikleri bu şekilde aldığınızı. Önce zannettim ki aşılama yapacaksınız. Ama yok yapmıyorsunuz. Forumda böyle bir bilgi mi var benim kaçırdığım. Çünkü ben el ile yavruların bağlandığı yerden koparır ve dikerim hep tutarlar. Çiçek açtıramıyorum o ayrı;)

ferahzade 09-08-2007 18:25

Ben de önceden öyle yapıyordum. Ancak forum içinde "kagan" adlı arkadaşımızın http://www.agaclar.net/forum/kaktus/5427.htm bu forumda kaktüsler hakkında geniş bilgi verdiği bir alıntı yazıda çelikle üretimin bu şekilde yapılacağını okudum. Ben de o yazıdan hareket ederek hem fotoğraflayayım hem de çelik hazırlayayım dedim. Hazırda çeliği alınacak kaktüs de vardı.

Forumda kaktüs çeliklerinin uçlarını konik kesmekten bahsediyor. Bunun nedeni sanırım kök için yüzey genişletmektir. Çünkü ben kılıç bitkisini dikerken kılıcın kök yüzeyini genişletmek için; kılıç, içe doğru üçgen bir şekilde kesilir. Böylece toprakla olan yüzey teması arttırılır ve daha çabuk kök salar.

Ben bu kaktüsü konik kesme yöntemi de bu kılıç dikme yöntemine benzettim. Ancak "kagan" adlı arkadaşımın foruma aktırdığı yazıda köklerin diken diplerinden çıkmaması diye bir neden de belirtmiş. Bu nedeni kafamda canlandıramadım ama yine de yazıyı dikkate aldım. Uygulamayı bu şekide yaptım. 2-3 gün dinlendirme işini ise ilk defa uyguluyorum.

Sevgi ve saygılarımla

ataser 09-08-2007 22:05

Çelik aldığınız kaktüs bence de çok bir özen aramıyor direk toprağa saplamanız yeterli *******, ama bu yollu da denemekte fayda var belki daha kolay köklenebilir.
Ben çeliklerin ucunu kurutmak yerine nemli ve sıcak yerde mümkünse kapalı bir ortamda beklettiğimde köklendiklerini gördüm.
Sonuçları merakla bekleyeceğiz.

ferahzade 14-08-2007 09:39

http://img251.imageshack.us/img251/848/dscf2643fv0.jpg
Shot at 2007-08-19


Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz kaktüsün kökleri saksı değiştirmesi sırasında zedelendiği için köklerin bulunduğu yerin biraz üstünden maket bıçağıyla kestim. Yeniden köklenmesi için yapabileğim bir şey var mıdır?

İlkin 14-08-2007 10:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ferahzade (Mesaj 140011)
Aşılamaktan bahsetmiyordum. Sadece çelik böyle de üretilebilir mi diyorum.

Eh ben de bildiklerimden öğrendiğim üzere üretilemeyeğini söylüyorum. Portakal büyüklüğünde bir kaktüsü alıp dilimlere ayırırsanız ve ekerseniz ölürler.

Resimlerde anlattığınız üzere ana gövdeden koparttığınız kaktüsleri o şekilde kesmenize gerek yok. Direk hafifçe kesip ana gövdeden aldıktan sonra normal koşullarda 2-3 gün beklettikten sonra ekebilirsiniz.

Saygılar :rolleyes:

İlkin 14-08-2007 10:03

Bunu da nemli olmayan bir ortamda beklettin 1 hafta kadar, kök kısmının kuruduğunu gördükten sonra kumlu toprağa dikin. Büyük ihtimalle yaşayacaktır.

ferahzade 14-08-2007 11:35

Cevaplar için teşekkür ederim.

Sevgi ve saygılarımla

Kagan 14-08-2007 12:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ferahzade (Mesaj 141856)
Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz kaktüsün kökleri saksı değiştirmesi sırasında zedelendiği için köklerin bulunduğu yerin biraz üstünden maket bıçağıyla kestim. Yeniden köklenmesi için yapabileğim bir şey var mıdır?

Birkaç gün çok sıcak olmayan gölge bir ortamda bekletin ki kesik bölümde nispeten koyu renkli "kallus" tabakası oluşsun. Sonra kaktüs toprağına dikin. Su vermeyin. Deposundaki su ona yetecektir.

Sulamaya 7 ila 15 gün sonra (bulunduğu ortamın ışık, nem ve toprağının yapısına bağlı olarak) azar azar başlayın. Bu durumda iken kesinlikle gübre vermeyin. Hatta bu yıl gübre vermeyip, gelecek baharda havalar ısınmaya başlayınca verirsiniz...

ferahzade 14-08-2007 12:27

Forumdan bir arkadaş kuma gömmemi önermişti, Siz de kaktüs toprağına dikmemi öneriyorsunuz. Sizin bahsettiğiniz kaktüs toprağı acaba Kaktüsler için temel bilgiler forumundaki karışım mıdır?

Şimdi elimde perlit, kum, kara bahçe toprağı var ama kaktüs toprağı yok..

Bu toprağı nasıl elde edebilirim?

Yine forumdan tecrübeli bir arkadaş kum ya da kırmızı tarla toprağına ekebilirsin dedi..

Yoksa hepsini karıştırıp başka bir toprak mı elde edeyim?

Her birini tek başına kullanabilir miyim?

Toprak seçiminde üreticinin sahşi tecrübelerinin önemi var mıdır?

Mesela sadece perlit içinde köklendiren bahçıvanlar tanıdım. Bu yöntem uygulama için yeterli midir?


Sevgi ve saygılarımla

Kagan 14-08-2007 12:43

Kum da olur kaktüs toprağı da... Zaten kaktüs toprağının en az üçte biri kum olmalı (ben hazırladığım karışında toprak ile kumu yarı yarıya karıştırıyorumve Mineflora'dan almış olduğum toprağı kullanıyorum).

Çelikleme aşamasında salt kuma ekilmesinin nedeni kumun süzek etkisinden yararlanarak köklerin gereksiz sulamadan çürümesini önlemek. Kumda besin olmayışı da sorun değil, çünkü bünyelerinde yeterli besin depo etmiş durumdalar. Kum çelikleme ve köklendirmede sadece kaktüslerde değil başka bitkilerde de kullanılıyor...

Perlit konusuna gelince. Ben kaktüs yetiştiriken perlit kullanmamayı öneririm. Çünkü perlitin su tutucu yapısı, kurak ortamlara uyum sağlamış kaktüs köklerine zararlı olabilir diye düşünüyorum. Ayrıca perlit (öğrendiğime göre) zamanla toprakla karışarak toprağın yapısını ağırlaştırıyor ve toprağı su tutucu duruma getiriyormuş ki bu kaktüs için hiç de istenilen bir durum değil.

En iyisi yıkanmış kaba dere kumudur. Toprak karışımımı 1 ölçü Mineflora'dan aldığım toprağa bir ölçü kaba dere kumu ekleyerek oluşturdum. Kaktüsler bu topraktan çok memnunlar...

ferahzade 14-08-2007 12:44

Çok teşekkür ederim.

Kagan 14-08-2007 12:46

Ben teşekkür ederim... Esen kalın...

ferahzade 19-08-2007 09:18

1 Eklenti(ler)
Kağan Bey 11. fotoğraftaki kaktüsün dikim zamanı gelmiş midir? -11. resim dümdüz kesilmiş ve kabak gibi tazedir- Kaktüsde sizin bahsettiğiniz callus tabakası oluşmuş mudur? Eğer şartlar olgunlaşmışsa kaktüsü toprağın ne kadar derinine ekeceğim.

İkinci olarak kaktüsün üzerindeki tüyler kirlendi ve formu bozuldu, bunun nedeni kaktüsü bu hale getirmeden önce üzerine su püskürtmüştüm, Ben bu püskürtme işini, bu kaktüs için VSB'deki satıcıya özellikle sormuştum. -ki o, kaktüsler hakkında temel bilgilerinin de olmadığını da söylemişti.- "Önemli değil, bu kaktüse de su püskürtebilirsiniz" dedi. Ancak anladım ki dışı bu şekilde tüylü olan kaktüslerin üzerine asla su püskürtülmemelidir.

Bu konuda da bilgileriniz varsa almak istiyorum.


Eklenti 112041


ferahzade 19-08-2007 11:45

2 Eklenti(ler)
Yaklaşık 2.5 cm derinliğe söylediğiniz gibi diktim. Sopayla desteklemeye gerek kalmadı. Gölge bir yere bıraktım. Kaktüs dikine gelişen bir kaktüstür. Çünkü kenarda beklerken bile tepesinden temiz ve beyaz tüyler çıkmıştı. Şu anda diktiğim toprak gayet kurudur. Bir hafta ya da iki hafta sonra sulayacağım. Püskürtme işlemi sadece böyle tüylü kaktüsler için olmaması gerekir diye düşünmüştüm.

Dikimden sonra yandan ve üstten görünüş

Eklenti 112042

Üstte çıkmış beyaz tüyler fotoğrafta açık bir şekilde gözüküyor.

Eklenti 112043

acemi çiçekçi 31-01-2008 10:48

yeni bir bitki
 
Zamanlama doğru mu bilmiyorum ama, cok köklü tombul yapılı bir kaktüsten çelik aldım. Ve sitedeki araştırmalarıma göre müdahale etmeden iki gün sadece kurumasını beklemeliyim.
Ama keserken dip tarafında bir çatlak oldu acaba orayı kesip düzlesem mi?
Tombul yapılı ve kocaman beyaz çiçek açan bir kaktüs bu. aynı kaktüsten gecen yılda almıştım çelik ama onu annem aldı benden.Onu direkt suya koyarak köklendirmiştım. Şimdi kurutma yolunu deneyeceğim.
inşallah bir aksilik olmaz.:rolleyes:

COYOTE 09-02-2008 22:23

1 Eklenti(ler)
Bir Adromiscus cooperi yaprağı gelirken kopmuştu ben de kıyamadım diktim.:DSevgili Nevsune'ye gideceği günü bekliyor.

nevsune 17-02-2008 10:14

Sevgili Coyote, daha önce gelen adromiscus cooperi, dibinden üçlü bir şekilde yavru veriyor:) Biraz geç oldu ama demek ancak alıştı yeni yerine. Neyse önemli olan uyum sağlamasıydı, onu da başardı.

Şu anda hala çok dipteler, biraz daha görünür hale gelince fotoğraflarını çekip, göstereceğim.

acemi çiçekçi 27-02-2008 10:22

Kaktüsten çelık alıp üretim yapmak için en uygun aylar hangidir?

acemi çiçekçi 04-03-2008 11:55

kesim
 
2 Eklenti(ler)
Bu çeliği neresinden kesmeliyim karar veremedim. Yeşil yere kadar rengi bozulmuş bölümü çıkarmalı mıyım yoksa böyle kalması olur mu:confused:

silverain13 01-09-2008 11:16

kaktüs yardım
 
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar ben birisinden bir kaktüs kopartıp bana vermesini istedim gerçekten çok güzeldi onunkisi aldığımda ortadan ikiye bölüp bir kısmını suya koydum diğer kısmınıda kurumasını bekleyip toprağa koydum sulamadım ama ikiside yumuşadı ve anca şuan birisinin az bir kısmını kurtarabildim.resimlerini gösteriyorum arkadaşlar bunu nasıl köklendirebilirim çok güzel bir bitki ce çöpe gitmesini istemiyorum bir çaresi varsa yardımlarınızı bekliyorum.

peyzajci_tasci 18-09-2008 16:59

kaktüs için çelik alma zamanı diye birşey var mı.yoksa her dönem olan birşey mi.
ben minik kaktüs çelikleri almak istiyorum.nasıl yapmalıyım

emre111 28-10-2008 10:30

"Pterocactus megliolii" cinci kaktüsü "Opuntia compressa" cinsi üzerinde yetiştirince, kaktüsler batıya yönelmişler. Çok ilginç.

http://www.cactus-art.biz/schede/PTE...ompass_810.jpg

http://www.cactus-art.biz/schede/PTE...t_west_810.jpg

buradan görebilirsiniz

İlkin 29-01-2009 09:27

Paylaşımınız için teşekkürler, çok ilginç gerçekten de...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024