agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs Bakım, Üretim (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/)
-   -   Kaktüs ve sukulentler için toprak karışımları (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/3019.htm)

Kagan 13-08-2006 11:28

Kaktüs ve sukulentler için toprak karışımları
 
KAKTÜS ve SUKKULENTLER İÇİN TOPRAK KARIŞIMI

1 kısım tınlı toprak,
1 kısım yaprak çürüntüsü,
1 kısım kum,
1 kısım tuğla kırığı, odun kömürü veya saksı kırıkları.

Bunlar hacim olarak karıştırılır ve karışımın her litresine 13 ml kemik unu eklenir.

Karışımlara tuğla, saksı kırıkları, odun kömürü parçaları ilave etmek havalanmayı ve gözenekli yapıyı artırma bakımından yarar sağlar. Odun kömürü parçaları, fazla su ve zararlı maddeleri emdiklerinden, harcın asitleşmesini de önler.

Kaynak:
1. Necdet Oral – İç Mekân Süs Bitkileri
2. Aslı B. Korkut, İ. Hakkı İnan – Saksılı Süs Bitkileri

buster 24-01-2007 11:03

Kaktüs toprağı
 
Teorik olarak kullanılması gereken kaktus topragi belli ancak pratik anlamda bu topragı en kolay nasıl hazırlayabiliriz. Genelde Torf satılıyor buna insaat kum ve cakılı ekleyerek hazirlanacak bir karisim makul olurmu. **** sadece Torf kullanırsak sonucları ne olur.

Todor 24-01-2007 11:15

Sevgili buster sorularınıza cevap alabilmek için Yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi kısaca tanıtmanız gerekiyor. Daha sonra konu hakkında bilgi sahibi arkadaşlar sorunuza cevap vereceklerdir. Hoş geldiniz.:)

uyar11 26-01-2007 00:30

Sevgili buster,
Oncelikle hosgeldiniz aramiza.

Kaktus topragi nasil olmali?
Bu cok genel bir soru olur sanirim zira kaktus denince cok buyuk ve birbirinden farkli ozellikleri ve gereksinimleri olan bir bitki ailesi gelir akla. Bazilari icin topragin besi degeri onemsiz iken bazilari ise humusca zengin topragi yegler. Bu yuzden toprak seciminden once kaktusumuzun cinsini ve gereksinimlerini iyi arastirmamiz gerekir.

Torf mumkun oldugu kadar az kullanilmali, insaat kumu ya da cakil cok iyi yikanmadan kullanilmamali, dogadan, kurumus dere yataklarindan alinan topraklar, kaktusler icin en uygun olanlaridir.

Ayrica hazirladiginiz toprak sulandiginda, aninda suyu emmeli, kurudugunda ise katilasmamalidir. Su tutma ozelliginin yaninda gecirgenligi de olmali. Ya da soyle de diyebiliriz; saksinizi suladiginizda once topraginiz suyu emmeli, daha sonra da suzmeye baslamali, eger sular sulamaz saksinin altinda akiyorsa; topraginiz suzuyor ama suyu emmiyor, eger suyunuz saksinin uzerinde kaliyor ya da tasiyorsa; topraginiz ne emiyor ne de suzuyor demektir. Cesitli topraklar deneyerek bu kurallara uyanlari secebilirsiniz.

Yine tekrarliyorum; oncelikle kaktusunuzun cinsini bilmeniz onemli, tabi gereksimini de.

Sadece torf kullanirsaniz sakincalari ne olur?
Aslinda bunu denemenizi isterim ama elinizdeki degerli ve nadir kaktusleriniz de degil. Zira bir kere kuruttunuz mu bir daha su emmesi neredeyse imkansizlasir.

Saygilar,

BARAN VURAL 28-01-2007 11:54

Merhaba
Uyar beyin dediklerine katılıyorum. Ayrıca sadece torf yerine torfunuzu dere kumu, pomza veya tuf (lav tası) ve yavas eriyen bir cesit kimyasal gubreyle karıstırıp guzel bir harc elde edebilirsiniz.

bottistar 31-01-2007 22:48

Bir süredir yoktum herkese merhaba! Zaten detaylı bilgileri yazmışlar saolsunlar, ama ben de birkaç şey yazayım dedim.
Ben çiçek toprağı, coco peat, dere kumu, ponza taşı ve parçalanmış granit kullanıyorum. Söylendiği gibi, kaktüsün gereksinimlerine göre değişiyor tabi oranlar. Drenaj ve havalandırma için saksının dibine küçük taş büyüklüklerinde malzeme koymalısın, ponza taşı mesela. Toprağın üst yüzeyini ise yine parçalanmış malzemeyle, mesela parçalanmış granitle veya volkanik taşla kaplamalısın. Bu da yüzeyde tutulan suyu minimize eder ve gövdede oluşabilecek çürümelere veya su lekelerine karşı kaktüsü korur.
Yanlışlarım varsa biri doğrusunu öğretsin lütfen :)

bottistar 31-01-2007 22:49

Evet buradayım şimdi gördüm

uyar11 31-01-2007 22:57

Yanlisin yok masallah, ogrenmissin bu isi

bottistar 31-01-2007 23:11

Ama yine de çok fırın ekmek yemem gerekiyor :)

buster 01-02-2007 08:27

Sagolun yavv.. Birde bu ponza tasini nasıl temin edilir onuda soylerseniz dediginiz karisimi yaparim. Genelde marketlerde hep torf satiliyor cicek topragi yazanlarda bile cok gevrek bir yapı var. Dediginiz gibi dere kumu ve normal toprak karisimi iyi olmali ancak dere kumunda bitki ihtiyacini karsilayacak organik madde varmıdır emin degilim.

bottistar 01-02-2007 13:55

Sevgili buster ponza taşını tahminimce yakınındaki bir fidanlıkta bulabilirsin. Dere kumuna gelince, inşaat malzemeleri satan yerlerden veya akvaryumcudan alabilirsin. Akvaryumcudan alırsan çeşit çeşit kumlar olabilir, kalın veya ince gibi. Boyalı kumlar değil tabi. Çok kum alacaksan pahalıya gelir akvaryumcu. Bildiğim kadarıyla dere kumu kullanmanın nedeni içerdiği mineraller değil, toprağın drenajını sağlamaktır. Karışımında kullandığın diğer malzemeler bol miktarda organik madde sağlar.

nermin alkan 17-03-2007 12:55

merhaba ben yeni üye nermin.bilen varsa sormak istiyorum kaktüs gübresi diye gübre varmı.çiçekçilere sordum yok dediler

nermin alkan 28-03-2007 16:55

çok teşekür ederim kagan.ben bu cevabınızı görmeden koçtaçtan "çiçek coşturan" markası altında satılan kaktüse özel gübre aldım. Sizce iyimidir.Sizin verdiğiniz bilğileri dikkate alıcağım...:) tekrardan çok teşekür ederim.

AYRICA; Sizin yazılarınızla kattığınız bilğilerden o kadar çok yararlandımki:) Sanırım bunun içinde tekrardan teşekür ederim...Katkısı bulunan bütün arkadaşlar iyiki varsınız... benim gibi bir çok tecrübesiz üyelere eminim çok faydanız oluyordur.Sanırım herkesin hedefi aynı sağlıklı ve güzel çiçeklere sahip olmak...Sağlıklı ve güzel günler dileğim ile iyi günler..:) :) :)

ferahzade 08-08-2007 18:38

Ticari marka olarak verilen gübrelerin dışında kaktüslerimizi nasıl gübreleyebiliriz. Evlerimizde, bahçelerimizde doğal olarak yapabileceğimiz karışımlar var mıdır? Varsa bu karışımların adları ve oranlarını tespit etmek için karışım tarifleri olabilir mi?

ferahzade 15-08-2007 20:35

Haklısın, maliyeti ucuzken ne gerek var bu kadar zahmete girmeye..... Vilmorin, helin, çiçek çoşturan gibi markalarının kaktüsler için hazırlanmış sıvı gübreleri var onlardan alırız. Gerçi Vilmorin markasının sıvı gübresini bulamadım. Sizin dediğiniz gibi yeşil yapraklı bitkiler için üretilmiş olanından alacağım. Koçtaş'da uygun fiyata buldum. İnternette www.tarimtedarik.com adlı firmada da daha uygun olmasına rağmen kargo ücretiyle birlikte Koçtaş'daki fiyatı bir miktar geçiyor.

ferahzade 15-08-2007 21:25

Düzeltme için teşekkür ederim.

ataser 15-08-2007 23:29

Yarın bakacağım bende gübre için ama sanırım bu gübreyi köklü bitkilere vermek lazım çeliklere zararlı olacağınız düşünüyorum. Bir de aklıma gelen bir şey var. Hani bazı kaktüslerin köklenmesi bazen zor oluyor ya, o durumda iken ağaçlar için kullanılan köklendirici horman kullanılabilir mi acaba? Sanırım neden bahsettiğimi pek çok arkadaş anlamıştır yani hangi hormonu kast ettiğimi.

ataser 15-08-2007 23:44

Bu nasıl acaba uygun mu?
http://urun.gittigidiyor.com/TUM-CIC...0QQidZZ5317634

ataser 16-08-2007 21:34

Bu olur mu peki?
agronom 4-8-4 npk'lı gübre çözelitisi
çiçek

birincil besinler
amonyum azotu 1.56
nitrat azotu 1.17
üre azotu 1.27
suda çözünür fosfor pentaoksit 8
suda çözünür potasyum oksit 4

iz elementler
bor 0.01
bakır 0.04
demir 0.1
mangan 0.1
molibden 0.001
cinko 0.1
kullanımı bir litreye yarım kapak 25cc diyor
yapraktan topraktan ve havadan verilebilir diyor

Bu uyarsa ona göre kullanacağım yok olmaz ise bir yerde buldum sanırım kaktüs gübresi gg den satışa koyacak belki başka almak isteyenlerde olabilir
He birde bunu nasıl vereceğiz yani gübreyi altına tabak koyup alttan mı üstten mi sulayacağız?
Benim kaktüslerin altında tabak yok,fazla su aksın diye ama akacak olan gene gübreli su olunca hani belki bir süre oyalanmasında fayda olabilir mi diye düşündüm.

ataser 17-08-2007 10:49

Sanırım havadan gübrelemeden kastı uçakla filan **** sera ortamında püskürtme ile, yardımlarınıza çok teşekkür ederim. Bu arada paket hala gelmedi yurtiçide çuvalladı:)

İlkin 17-08-2007 10:58

Kagan Bey normalde bana uzak bir şehirden kargo geliyorsa 2 günde geliyor. İlk deha sizin kargo uzak bir şehirden 1 günde geldi. Akşam'a doğru geldi. Şaştım kaldım ben de. Belki içinde çiçek olduğunu tahmin ettiler diyeceğim ama o da değil ;)

Teşekkürler tekrar. Sukulent'i de ektim saksısına. Seramik bir saksıya diktim, saksının dibine de matkap ile 3 tane delik açtım. Toprak da su birikmemiş olur böylelikle. Biraz kendine gelsin resmini yollayacağım.

Sağolun.

ataser 17-08-2007 18:10

"merhabalar
gübremizin içeriği NPK 4+5+4

%4 total nitrojen (N)
%5 phosphoric anhydride (P2O5)
%4 potassium oxyde (K2O)

kullanımı :
2 haftada bir defa 2 lt suya 3 ml gübre eklenerek bitkiler sulanır.

sizin gibi kaktüs severlerle karşılaşmak beni sevindirdi. normal de pek kaktüs sevmez müştgerilerimiz. bu yüzden g.g. ye de satışa koymamıştım bu gübreyi :)
umarım aradığınız bir üründür. görüşmek üzere. iyi çalışmalar dliyorum "


Bu kaktüs gübresi satan bir firmadan gelen mail gg de satışı ama normalde bir peyzaj firması sanırım kaktüs yazması da yeterli olmayacak gübrelerin üzerinde bu da bize uygun değil bence.

COYOTE 18-09-2007 11:19

Merhaba
Benim crassula column yumuşamaya başladı çok sağlıksız görünüyor. Unlu bit mücadelesinden sonra epey kel kalmıştı zaten.Toprağından olduğunu düşünüyorum. Farklı türlere göre toprak isteği değiştine göre crassulanın toprağı nasıl olmalı acaba ve direkt güneşte durmamalı mı ?

İlkin 18-09-2007 11:52

Yazdım yazdım hat gitti tüm yazdıklarım silindi :(

Sayın Coyote, crassula column'dan bende de var. Hatta yıllardır aynı seramik saksının içinde yaşıyor 15 sene oldu sanırım ;) Toprağını değiştirelim diyoruz ama saksıyı kırmadan mümkün olmayacak gibi görünüyor. Şu anda tam bir bonsai görüntüsünde bir ara resmini çeker eklerim buraya.

Bizimki sabah güneşi alan bir yerde duruyor, direk güneş alan bir yere koyarsanız yapraklar sarıya yakın bir yeşil olur. Gölge'de yeşil renk olur yapraklar. Bizimkinin toprağı yıllanmış bahçe toprağı. Çok özel bakım istemeyen bir bitki. Gölge ama aynı zamanda ışık alan bir yere koyun bence. Toprağı kurudukça da az az su verin. Yaprakları dökülse de tekrar yapraklanır üzülmeyin. Tabii aynı zamanda unlu bitlerden de tamamen arınıp arınmadığını kontrol etmelisiniz. Ne gıcık hayvanlar her bitkiye musallat oluyorlar :mad::mad::mad:

COYOTE 18-09-2007 12:11

Çok teşekkürler İlkin
Fazla güneşten oldu herhalde bir ara toprağını da değiştirmeliyim sanırım. Fazla kurcaladım garibanı sevgiden boğdum herhalde.:D

arethusa 23-05-2008 15:23

Bugün kaynanayumruğu adı verilen bir kaktüs aldım.Toprağı torflu toprak içinde çakılda yok.Üzerinde minik kırmızı çiçekleri var. Saksıya çakıl taşı koymam gerekirmi? Beni bilgilendiririseniz sevinirim.

gultekin2017 27-06-2008 20:23

istanbuldayım.hazır kaktüs toprağı karışımını nerden alırım.bauhausda bulunurmu?

zeonka 27-06-2008 20:35

Sn. Gultekin 2017 öncelikle hoşgeldiniz.
Ankara'daki Bauhausta var. İstanbul'da da mutlaka vardır bence.

gultekin2017 27-06-2008 21:25

teşekkür ederim bakmakta fayda var.

M Fatih 27-12-2009 20:28

Bu başlık altına yazmayı uygun gördüm.

Kaktüsümün dekore etmek için toprağın üst kısmına renkli kum taşı kadar küçük taşlar var onları koymayı düşünüyorum siz ne dersiniz.Taşın renkli olduğundan kaktüse zararı olabilir mi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024