agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Kaktüs ve Sukulentler > Kaktüs > Kaktüs Bakım, Üretim
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-03-2011, 23:43   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Teraryum'da Kaktüs Yetiştirme

Merhabalar kaktüs sevdalıları
Aklımda çok ama çok güzel bir proje var ama tabi bazı soru işaretleride var kafamda ve sizlere danışmak istiyorum. Projem başlıkta da belirttiğim gibi "Kaktüs Teraryum Projesi".. Bir akvaryum düşünün içinde büyük Euphorbialar, grup grup Acanthocalyciumlar, Mammillarialar; küçüklü büyüklü bir sürü kaktüs ve bir çöl ya da güney amerika havası .. Kütüklerin, kayaların aralarında kaktüsler vs. Ama dediğim gibi kafama takılan bazı noktalar var, beraber fikir alışverişi yaparsak sanırım güzel bir sonuca ulaşacağız .

Öncelikle tabanı sormak istiyorum. Perlit vs. karışımımızı yapıp zemine serdik diyelim-en üst katmana ince bej rengi silis kum düşünüyorum- ve kaktüslerimizi diktik, sulamalardan sonra sizce zemin balçığa dönermi ? Ki döneceğini tahmin ediyorum bu yüzden tabana 7-8 cm boşluk yaparak tabanın 4-5 tarafından destek ile dediğim gibi 7-8 cm yukarıdan tel ızgara serip üzerinemi zemin yapsam diye düşündüm, böylelikle su alta akacaktır diye tahmin ediyorum. Birde hepimizin bildiği gibi kaktüslerimizi iyi gelişsinler diye kendilerinden küçük saksılarda yetiştiriyoruz, böyle büyük zeminde sizce gelişim problemi yaşarmıyım ? Ya da ne gibi problemler olabilir ?

Birde aydınlatma hakkında kafama takılanlar var. Bu sistemde elimden geldiğince ve olabildiğince mevsimleri, günlük güneş periyotlarını göze alaraktan bir sulama ve aydınlatma programı uygulayacağım. Haliyle kaktüsler bu şekilde güneş ışığı alamayacaklar, yapay ışığa maruz kalacaklar. Aydınlatma olarak sizce genellikle sürüngenler için kullanılan UV Spotlardan kullanmam uygun olurmu yoksa bitkili akvaryumlarda da kullandılan Day-Light Floresanlar yeterli gelir mi ? Kararsız kaldım..

Birde Nem ve Isı konusunda görüşlerinizi merak ediyorum..

Eğer bu şekilde sağlıksız olur kanaatine varırsak aklımda; 1 milyoncularda satılan plastik saklama kaplarından alıp-yükseklikleri 5-10 cm olanlar var- kaktüsleri saksılarıyla içlerine 3er 5er koyup akvaryuma yerleştirerek, kapların dışına kum sermek ve dekor yapmak var. Tabi ilk seçeneğimizi uygulamayı çok ama çok istiyorum. Eğer hiç biri olmaz dersek klasik sistemimizle devam edeceğim .
Şimdiden çok teşekkür ediyor ve değerli yorumlarınızı bekliyorum ...
Cenk..

CeeF Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2011, 00:46   #2
Ağaçsever
 
bitkici_volkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 89
Sayın CENK
Öncelikle fikrinizin güzel olduğunu söylemek isterim. Ancak anlattığınız gib bir görüntüyü yakalayabilmek için akvaryumun oldukça geniş olması gerekir diye düşünüyorum,ayrıca akvaryumda drenaj sağlamayıda unutmamalısınız. Bunun yanında kaktüslerin ışık ihtiyacı kadar havadar bir ortamında olması gerekir. Ama en güzeli minyatür bir kaktüs bahçesi olabilir. Nem ve ısı konusuda kaktüsün havadar bir ortamı çok sevdiğini kapalı alanlarda çok kalamayacağını bildirmek isterim.
Saygılarımla

bitkici_volkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2011, 13:35   #3
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Teraryum için açıkçası kaktüslerin çok uygun olmadığını düşünüyorum. Aşırı nemde oluşabilecek olan bazı hastalıklar sebebiyle pek keyif alacaklarını sanmıyorum. Projeniz çok hoş ama bence neme daha fazla ihtiyaç duyan bitkilerle bu projeyi gerçekleştirirseniz emeğinizin daha fazla karşılığını alacağınıza inanıyorum.

Yine de denemek isterseniz kaktüslerden ziyade sukulentler sanırım daha iyi sonuç verir. Direnaj bu noktada çok önemli. Zemine oldukça kalın bir doku halinde akvaryum taşları, çakıl taşları gibi benzer bir malzeme ile direnajı sağlayabilirsiniz. Bence perliti kullanmayın. Zaten nemli bir ortam olacak ve perlitin de su tutucu özelliğini de hesaba katarsak olumsuzluk yaratır diye düşünüyorum.

İnternette bu konuyla ilgili sukulent teraryumları hakkında bazı videolar var. Sanırım onlar da fikir verecektir size.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2011, 18:16   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Değerli yorumlarınız, fikirleriniz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Öncelikle 80 cm bir akvaryumda denemeyi planladım bu projeyi eğer tutturup çok hoşuma giderse elimde ki 115*50*50 akvaryumda bu projemi devam ettirmeyi düşünüyorum. Nem konusunda tepeden adaptörler ile 2'li **** 4'lü Bilgisayar fanları kullanmayı planladım, böylelikle fanlar nemi emecek ve ortamda sürekli bir hava sirkülasyonu olacaktır. Bu tip bir fan sistemine ne dersiniz acaba ?

CeeF Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 21:18   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Sayın Ceef, ben de okulda bir terraryum yapacağım. Anladığıma göre zemine önce çakıl taşı (drenaj için ), sonra kömür ( koku emilimi için ) serilmesi, üstüne toprak serilerek bitilerin yerleştirilmesi gerekiyor. Çok küçük bir kaktüs bahçesi de aklımdan geçmişti. Bu bir Fen Bilgisi Dersi projesi. Yaptıklarınızı paylaşırsanız memnun olurum.

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 21:47   #6
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Bahceme diktiğim kaktüslerimi, muşamba ile sera gibi örttüm. Sık havalandırmadığımdan bazı kaktüslerimi kaybettim. Bilginize.

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 19:44   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Bu projenin her aşamasını detaylı bir biçimde sizlerle paylaşacağım, hatta günlük tutmayı planlıyorum.

Anladığım kadarı ile Nem oldukça büyük bir problem artık iyiden iyiye fan sistemini araştırmaya başladım. 4 taraftan Bilgisayar fanları ile bir havlandırma sizce iş görürmü dersiniz ? Akvaryumun 4 köşe noktasından fanlar ile bir havalandırma sistemi duruma göre hatta mevsime, günün zamanına göre timerlar ile şiddetini bile ayarlama imkanım var. Sizce olabiliritesi nedir ?

Ayrıca aydınlatma ile ilgili düşüncelerinizi oldukça merak ediyorum.

Bu arada yavaş yavaş Kaktüslerimi toplamaya başladım

CeeF Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 03:41   #8
Ağaçsever
 
bitkici_volkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 89
Fanlar evet nemi düşürmek için iyi bir çözüm olabilir ancak fanların oluşturacağı hava sirkilasyonunu iyi ayarlamak gerekiyor. Örneğin 4 adet fanımız varsa bu fanların 2si dışarıya hava çıkartıp 2 si içeriye hava itmesi gerekir. Yani nemin içeride kalmaması gerekiyor. Peki siz bu uygulamayı evin içerisindemi yoksa bolkon veya bahçe gibi açık alandamı uygulayacaksınız

bitkici_volkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 14:51   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Kesinlikle haklısınız Volkan Bey.. 2 fan içeri üflerken, 2 fan dışarı üfleyerek uygun bir sirkülasyon oluşabilir bence de. Bu sistem bir aksilik olmazsa odamda kurulacak belki bir ihtimal akvaryumu salona taşıma ihtimalide olabilir, yani her ihtimalde de kapalı ortamda kurulacak.

CeeF Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 02:30   #10
Ağaçsever
 
bitkici_volkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 89
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CeeF Mesajı Göster

Ayrıca aydınlatma ile ilgili düşüncelerinizi oldukça merak ediyorum.
Sayın ceef
aydydınlatma konusundada hem ısı sağlayan hemde uv. li ışık veren ampüllerin olduğunu biliyorum. Genelde bazı gazetelerin tarımla ilgili olan sayfalarında bu tür ampüllerin reklamları bulunmakta. Bu ampüller hem ışık ihtiyacını ortadan kaldırır hemde ısıtma işiyle birlikte nemin düşmesinide sağlar. Ancak yüksek ısılara çıkmakta çok dogru değildir iyi bir proje ile çok güzel bir sistem olabileceğini düşünüyorum. Yakından takipçisiyim belki bende yapabilirim .

bitkici_volkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 12:00   #11
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
Bu forumda arasında bir yerde daha önce bir arkadaş da bahsetmiş hatta link de vermişti şimdi bir türlü bulamadım başlığı da hatırlamıyorum ama özellikle cam fanus ya da damacana benzeri kapların içinde hazırlanmış bahçeler vardı çok güzel bir fikir. Gelişimi merakla bekliyorum. Fanın yaratacağı hava akımı zarar vermez mi acaba, akvaryumun üstü açık olacaksa bu nemin ortadan kalkmasında yeterli midir?

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 12:08   #12
Ağaçsever
 
bitkici_volkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 89
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alperfect Mesajı Göster
Fanın yaratacağı hava akımı zarar vermez mi acaba, akvaryumun üstü açık olacaksa bu nemin ortadan kalkmasında yeterli midir?
Bitkilerin üzerine direkt geliyorsa çok fazla olmamakla birlikte zarar vereceğine inanıyorum ancak akvaryumun üzeri açık olsa bile yeteri kadar hava sirkilasyonu olmadığından nemli olacağını düşünüyorum. Ancak tabandan bir ısıtma sistemi kurula bilirse işte o zaman nem kalmayacaktır buda çok zor bir iş.

bitkici_volkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 20:03   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Değerli yorumlarınız için tekrardan çok teşekkürler. UV lamba olarak sürüngenler için kullanılan UV spot lambalar var sanırım onlar uygun olacaktır gibime geliyor, araştırmalara devam Dediğiniz gibi tabandan ıstıma gerçekten harika olabilir, bitkili akvaryumlar için kablo şeklinde taban ısıtıcıları var aslında onları detaylı bir şekilde incelemek lazım. Fanların bitkilere zarar verebilceklerini sanmıyorum, çünkü direk üstlerine değilde uygun açı ile çapraz konumlandırılıp tam havadan bir sirkülasyon yapmak zararsız olacaktır bence. Akvaryumun üstü büyük ihtimalle açık olacaktır, zaman gösterecek Drenaj ile ilgilide araştırmalarım devam ediyor.

Bu arada bugün bir kaktüsümün yavrularını yeni saksıya aldım, değişik bir aranjman deniyorum Artık camların önleri dolmaya başladı, bu projeyi hızlandırmanın zamanı geldi

CeeF Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 00:36   #14
Ağaçsever
 
bitkici_volkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 89
Çalışmalarınızın fotoğraflarını çekip bizimle paylaşırsanız mutlu olurum sayın CeeF.
drenaj için akvaryumun tabanına hafif bir eğim kazandırıp camların birleştiği köşedende silikonlu kısma hafif delik açarsanız drenaj konusunuda halledebilirsiniz diye düşünüyorum.

bitkici_volkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 09:56   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Şuan için elle tutulur bir çalışma yok Malzemeleri ve kaktüsleri toparlama aşamasındayım, her aşamayı sizlerle paylaşacağımdan şüpheniz olmasın. Drenaj için malesef delik açma şansım yok. Aklımda tel ızgara ile drenaj çalışması yapmak var ama ne kadar uygun olur bilemiyorum. Tabandan 5-10 cm yukarıda destekler yardımı ile ızgara koyup üzerine toprak harcını koyarak suyun süzülerek aşağıya akması sağlanabilir.

CeeF Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 21:00   #16
Ağaçsever
 
bitkici_volkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 89
Evet uygun bir çözüm olabilir fakat aşağıda biriken suyu nasıl dışarıya atmayı planlıyorsunuz. Burada biriken su ortamda nem yapacaktır.

bitkici_volkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 22:10   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Evet haklısınız, açıkası o yönden düşünmemiştim hiç Kendi içimde kısa bir beyin fırtınası yaptım ve aklıma altta kalan boşluğa akvaryumlar için olan kafa motorlarından koymak ve su doldukça kafa motorunu çalıştırarak suyu boşaltma fikri geldi ama herhangi bir acil durumda kafa motoruna müdahale edemem; bu yüzden bu fikirde pek sağlıklı değil gibi. Ya da vantuz yardımıyla zemini kurarken tabana hortum yapıştırarak su doldukça sifonlama yöntemi ile suyu boşaltabiliriz gibime geliyor. Ne dersiniz acaba ?

CeeF Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 22:26   #18
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Birkere kaktüslerin doğal ortamlarını düşünmek gerekir, kuru bir hava, düşük nem oarını olan bir toprak, direk güneş, enaz 8 saat vs.
Bir teraryumda toprağın ve ortamın nemi sürekli yüksek olacaktır buda tez zamanda çürümelere yol açacaktır. Işık olayıda ayrı bir konu.

Kısacası kaktüsler teraryum için çok zor bitkiler. Kolay gelsin umarım başarılı olursunuz.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 22:29   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Sayın Ephesos, değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Doğal ortam konusunda kesinlikle haklısınız, şuanda sizinde dediğiniz gibi en büyük problem nem gibi gözüküyor. Fanlar ile havada ki nemi alıp kuru bir hava yaratacağımı düşünüyorum tabi birde işin taban nemi var. Bakalım araştırmalar devam ediyor

CeeF Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2011, 12:07   #20
Ağaç Dostu
 
AizoaceaeFAN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2009
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 782
Sayın CeeF, proje üretip birşeyler yapma isteğiniz gerçekten güzel. Yıllardan beri kaktüs ve diğer sukulentleri tohumdan veya yetişkin olarak büyüten biriyim. Ayrıca 7 farklı etobur bitkiye de bakmaktayım. Herşey iyi güzel ama hiç bitki zararlılarından bahsedilmemiş. Böylesine tecrit edilmiş bir ortamda istemediğiniz kadar çeşitte zararlı üreyecektir. Bunların ilaçlanması gerekecektir, kiminin köküne bit bulaşacak kiminin gövdesine kırmızı örümcek yerleşecek. Ben bu tür durumlarda o bitkiyi saksısıyla birlikte diğerlerinden uzaklaştırıp ilaçlama uygularım, 3-4 gün veya 1er hafta arayla tekrar ilaçlarım. Sizin bu imkanınız olmayacaktır. Hele kök biti tesbit edilmesi en güç zararlılardan. Siz anlamadan diğer kaktüs ve sukulentleri de sarabilir. Çok kısa sürede bitkilerin tamamını kaybedebilirsiniz. Ayrıca sulama yaptığınızda toprağın çabuk kuruması lazım oysa alt tarafı kapalı olan bir terraryumda topragın alt tarafı hep nemli kalacak bu da yosunlaşmaya sebep olup ve bitkinin köklerine zarar vermeye başlayacaktır. Benim size tavsiyem bu projeyi etobur bitkilere kaydırarak devam etmeniz. Bu tür örnekler internette fazlasıyla mevcut. Arama motoruna 'carnivorous plant terrarium' yazarsanız çok güzel projeler var. Kaktüs ve sukulentlerin bu ortamda formları bozulmadan büyümesi bence çok zor. Ben sadece görüşlerimi belirttim uygulamanızda başarılar dilerim.

AizoaceaeFAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2011, 13:08   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Sayın AizoceaeFan; değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi en önemli ayrıntıyı atlamışız Acaba zararlılara engel olabilmek için hiçmi bir şey uygulayamayız ?

CeeF Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2011, 16:39   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Günlerdir zararlılar için ne yapabileceğimi araştırıyorum inanın hiç bir fikir gelmiyor aklıma. Sizin fikirleriniz, önerileriniz varmı acaba ? Artık iyiden iyiye etoburlara doğru kaymaya başladım gibi..

CeeF Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2017, 20:13   #23
Yeni Üye
 
loving's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-01-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Et obur bitkileri bi yaşatamayan benim anlaşılan

loving Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024