agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (http://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Picea pungens (Mavi Ladin) (http://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/622.htm)

kazim polat 28-09-2007 09:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lotus_1071 (Mesaj 156762)
Arkadaşlar mavi ladin yetiştirmeyi hiç tavsiye etmem...

Yıllar önce bi mavi ladin gördüm,vuruldum , yerimde müsait, hemen bu işe kendimi kaptırdım yıllardır bu işi hobi olarak yaptım belki 20 000 tohum ektim ,
bu işin, bir kaç kişi de olsa uzmanlarıyla, hocalarıyla, Orman bakanlığı Fidanlıklarıyla, devamlı görüştüm vs vs yıllarca bu işe vakit harcadım ... sonuç:
Bu ağaç Türkiyede çok az yerde yetişebilir ve bu ağacın mürüvetini görmeye ömrünüz yetmez.. yüksek rakımların ve nemli ortamların ağacı. Aksi taktirde normalden daha yavaş büyüyor ve kritik bir durumda yaşamını sürdürüyor, rüzgar, ışık, ısı ve nem oranlarındaki değişikliklere çok hassas tepki veriyor. Saksıdayken bile yerini değiştirdiğinizde ağaç şaşırma dediğimiz tepkileri veriyor, küçük bir durumda hemen kuruma belirtisi gösteriyor.Düşük rakımlarda bebekten farkı yok.
En az rakımın 900 metre olması gerekiyor
Tohumdan üretim yapılacaksa, mutlaka aşı uygulanmalı yoksa ilerki yaşlarda (15-18 yıl sonra )baskın kromozon denilen genetik değişime uğruyor. berbat bi gri renk alıyor (çocukken kızıl saçlı bir çocuğun yirmili yaşlarda kumrala dönüşmesi gibi )
bu ağaç'ın adı PİCİYAKOS KOSTER GLAUCA .dünyada birtek yerde oluyor, almanya hollanda sınırında Münihe 600 km uzaklıkta jadalog da küçük bir özel ormanda yetişiyor. Bu ormanın sahibi alman aile 400 yıldır bu işi yapıyomuş Arı mavi ladin ırkı yalnız bunların yetiştirdiği ağaçlar bilmem gördünüzmü ama rengi inanmıyacaksınız ama çivit mavisi (parlement sigara paketinin üstündeki maviyi düşünün )

Sayın Lotus,


Sizinle polemiğe girmek istemem ama doğru yazdığınız bazı bilgilerinizin yanında birçok da yanlışlarınız var.Durum bu kadar karamsar olsaydı bu kadar insan bu türle uğraşır mıydı?Bir de Latince adı piciyakos değil,"Picea pungens glauca".İsterseniz sizi İzmir-Ödemiş-Gölcük yaylasındaki benim ve diğer arkadaşların fidanlıklarında gezdirebilirim.İster aşılı,isterseniz de evimizin arka bahçesindeki tohumdan üretilmiş ve masmavi olan ladinimizi görme şansınız da olur.Ya da bir ara fotoğrafını çekip buraya koyarım.

kazim polat 28-09-2007 09:47

Sayın Sonreis,bende yok ama mavi sedir'i aşılayan arkadaşlarım var burada.

Lotus_1071 28-09-2007 22:48

Kazım Polat arkadaşım .

Yazdıklarımı iyi oku ''Picia pungens Globoza Glouca'' nın resmini koydum fikir vermek amacıyla...
aradığım ise ''Mavi Ladinlerin Kraliçesi ; piciaKOS KOSTER glouca '' diye yazdım. ve mavi ladin in bir çok çeşidi var dedim .

ismine ne dersen de şu resmini koyduğum ağaç ankarada satılıyo ama ithal. Bunda bile aşı gantisi yok dibinde bi çentik izi var. Ben güvenemedim hiç aşı gibi durmuyor.
Benim bahsettiğim ağaç bu değil ama ben bunada razıyım.
Sen yetiştiriyomusun_? Onu söyle
fotoğraftaki renkge dikkat et .. gaipten konuşmuyorum fotoğraf orada
Türkiyede 3 fidanlık yetiştiriyor.ama '' picia kos KOSTER''in onlarda bile resmi var kendi yok. Ben bu ağacı Rahmi koçun villasında yakından, birde Osman taşçının Ankaradaki villasının bahçesinde uzaktan gördüm.Onlarda hala yaşıyomu bilmiyorum.
Yetiştiriyosan basıp gelecem izmir e

arkadaşım, yanlışım vardır veya fikirlerime katılmassın kabul . burada herkes eğri doğru, bildiğini ne varsa paylaşıyor, yazıyor. Doğruyu buluyoruz..imla hatamı gördüm 10 dk sonra düzelttim senin yanıtında o zaman gelmiş. Ama tavrını hiç beğenmedim. Ne söliceksen direk söyle ama öyle ''polomiğe girmeyim'' latincesi öle yazılmaz böyle yazılır falan filan diyip. Aklınca, inceden laf sokma. Deli kanlıca ne diceksen de, tartışalım. İyi ozaman,aman biri bana şimdi bi laf sokmasın, bana bulaşmasın korkusuyla herkes sus pus otursun.
Bu işin madem otoritesi'sin insanlara laf sokuşturmak içinmi buradasın_? Ömründe 4 tane tohum çimlendirdim diye, ükelalık yapıp insanları çocuk gibi küçük düşürmeye kalkma. Ben bu iş için yirmi beş yıldır harcamadığım varlığım kalmadı. Genede çok çok az konuşabiliyorum bu konu hakkında.

Boşver latincesini neyse ne ben adında değilim. Latincesi Kimseninde umurunda değil.benim yazdığım çok özel bi cins Türkçesi yok. Onun için latincesini yazdım. prof Öncü Hoca mavi ''ladinlerin Kraliçesi''diyor başkada ismini duymadım
O fotoğrafı süs olsun diye diil ,fikir versin diye koydum.
Belki maddi durumu iyi olan birinde çıkar.Belki bir küçük çelik filan temin ederiz. veya bilmeyen arkadaşlarda varsa onlarda görür.genel kültürü olur diye bahsettim.Neticede herkes amatörce bildiklerini elinde olanları paylaşıyor.

RENK TUTUYOMU_? RENK sen onu söyle..
Ben, bırak KOSTER'i fotoğrafta görünen bu renkte olanınada razıyım .

Birde neresi yanlışssa düzelt arkadaşım. Buradaki arkadaşlarda yanlış bilgi almasın bende bi araştırayım haklıysan özürdilerim kendimi düzeltirim


İLGİLENEN ARKADAŞLAR
Orman Bakanlığının Tohum ve fidan Araştırma kataloglarında, bu ağacın doğal rakımı; yaklaşık 900 ve üzeri. ama iklim ve rüzgar farklılıklarında 800 ekadar inebillir diyor. Zaten ağaca mavi rengi veren, yaprakların kaplı olduğu o parafininsi maddeyi yüksek rakımlarda ağaç soğuktan korunmak için kendi üretiyomuş. Başka rakımlarda 30 yılda 10 metreye ulaşmıyor. 5 metreden sonra çevre gölgelerden kurtulduğunda sürgün yürümesi anormal yavaşlıyor. Bonzai gibi duran bir ağaç.
Ben ''35 yaşında'' batı ladini yerinden söktürüp evimin önüne diktim(aslında kesilecekti kıyamadım ).tüm mühendisler tutmaz dedi. söktüğüm yerin rakımı 1000 civarında Ankara-Kızılcahamam-semer köyü benim ev 500 civarında.1000 metrede büyümüş ağacın boyu bile 10 mtre anca gelir. Köyde verdiği en son sürgün 60 santim civarında ama evin önünde 3 yılda 20 cm sürmedi. Tüm mühendisler tutmaz dedi. Tutturdum ama boy atmıyor. Sebeb Rakım

Türkiyede hangi şehir'in rakımı 900. Kim 365 gün yaylada oturuyor. Onun için dedim boştan yere emek vermeyin diye yoksa her ağaç her yerde yetişir. bugün -25 dereceye dayanan mandalina fideleri antalyada her fidanlıkta satılıyor.Ama antalyayla aynı verimi veriyomu_? Adanada kauçuklar akasya gibi ama ankarada saksıda..
Buradaki arkadaşlar satmaya Ladin yetiştiremiyor ama 2.yi alan yok çünkü ya kuruyor **** uzamıyor ama arkadaşlar iyi para kazanıyor.İlkokul önlerinde çocuklara civciv satmak gibi bişii. 5-7 yaşındaki fidan 150 milyon . Ben ticaret yapmıyorum . Yapsamda ölecek ağacı müşteriye vermem . Veremem, fidan insanın çocuğu gibi bişey..

Kazım kardeşim, koyduğun fotoğralara baktığımızda üretme istasyonunda, nerdeyse 4 yaşındaki fidanların üzerinde güneşlik görüyorum. Doğru bir uygulama ; sebebi tepe sürgünlerinin kuruyup bitkinin ölmemesi. Peki sorabilirmiyim dörtyaşındakindaki ağacın üzerinde çimlenen tohum gibi, hala neden güneşlik var _? Üstelikde ödemişte yaylada. bu ağaç böyle kuvöz ortanlarındamı büyüyecek. alan arkadaşlar ne yapacak _? üretme istasyonunda bile bu ağacın kurumasından korkuyosun ki kururda, peki dikildiği yerde nasıl yaşayacak_? bu ağaç güneşliklemi yaşayacak_? böyle ağaçmı büyütülür_?
Madem İzmirlisin sefarihisardan geçerken 2. taburun onündeki 3000 çam fidanını 89 yılında ben hayrıma diktim. Kaçtane zait var bak bakalım. Çünkü oranın ağacı o...

Ama burası Türkiye.....Trabzona bile Belediye yüzlerce palmiye dikti. Kuruyana kadar hevesini al veya vurgunu, vuran vursun sonra ''bu burda olmuyo'' de geç başka bir ağaca....Ladin olayı ; Alan için ''hava atmak'', satan için ''PARA OLAYIDIR'' ARKADAŞLAR .. 5-7 yaşındaki ladinin piyasa değeri 150 ytl civarında (yanlış duymadınız) paraya bakarmısınız .Çilekeş meşelerin günahı ne_?.niye anadolunun en has ağacı meşenin, yüzüne bakılmaz_?...Dik 100 tohumu tenekeye biraz ilgilen 1 yaşına kadar, sonra bırak gel. 7 yıl sonra parayı kaldır. Hiç bir bakım masraf istemez ne çapa ne ilaç ne sulama, hiç uğraşmak istemessen en tutulan cinsler 3 tanesi 3 ytl. 1 yaşında hazır tüpte .(Ankara Kazan /ahmet İNCİ de var.Hobi olarak neredeyse bir orman yapmış Ama dikeceğin yeri sorar beğenmesse vermez. Kendisi Dünya kalkınma bankasında Uzun yıllar Danışmanlık yapmış Köytürün Kurucusu şu andada Tema vakfının danışmanı veya yöneticilerinden bu işin oldukça profesyoneli Türkiyede gördüğüm en büyük globosa larda onun çifliğinde. her çeşit mavi türde ağaç var)
ben bu merak için yaptım .Amacım köyümdeki mezarlığın çevresinde bir ormancık olsun istedim. Ama hata yapmışım. Rakım düşük geldi olmadı. ya bodur kaldı **** 10 sene sonra bile kurudu. Emeklerim zayi oldu.
Tekrar söylüyorum bir tane alın hevesinizi tatmin edecekseniz edin .. Ama sonuçta eğer yaylada yaşamıyosanız yıllar sonra, oturup seyredeceğiniz bir emek ortaya çıkmıyor 18-19 yıl sonra renk değiştirme riskide cabası. şans işi.

almost 30-09-2007 16:22

yanıt
 
Bu kadar saçma bir yazıyı görünce şaşırmıştım fakat yazının sonunda reklamı görünce şaşkınlığım birden gitti.
Mavi ladin hakkında bu kadar bilgisiz olup bu kadar uzun yazı yazarak 25(!) yılınızı mavi ladin hakkında araştırma yaparak boşa geçirdiğinizi görüyorum. 20.000 değil 200.000 tohum ekerek bu iş öğrenilmez, benim yakın bir arkadaşım bu işi yapıyor ve uzun senelerdir yapıyor, reklamını yapmış olmamak için ismini vermiyorum. Verdiğiniz PİCİYAKOS KOSTER GLAUCA ismi literatürde yok he siz 25 yılda yeni bir tür ürettiyseniz bilemiyorum. Lütfen insanları yanıltıp bu kadar yanlış yazılar yazmayalım. Hatalarınızı sıralamaya kalksam buraya sığmaz. Kazım polat arkadaşım gayet güzel bir cevap vermiş size.

Türkiye'de eğer mavi ladin hakkında araştırma yaptıysanız elinize geçen bilgiler herkesin bildiği genel bilgilerdir yok eğer
yabancı kaynaklı üniversitelerin sayfalarını araştırsaydınız bu yazıyı hiç yazmamış olurdunuz.
http://hcs.osu.edu/pocketgardener/so.../pi_ngens.html Bu sitede mavi ladin hakkında yapılmış gerçek
araştırmalar sonucu elde edilmiş veriler ver. Birkaçını sizinler paylaşmak istiyorum;
-full sun to partial sun
-prefers a moist, acidic, well-drained soil in full sun, but can tolerate many adverse conditions, including dry soils, soils of various pH, and Winter salt spray
İngilizceniz yoksa bir kısmını sizin için çevireyim ve burdaki arkadaşlarda anlasın.
-tamamı güneş veya yarı güneş
-nemi tercih eder, asidik, drene olmuş toprakta iyi yetişir fakat birçok türde toprağa tolerans gösterir, bunların içinde kuru toprak, tüm phlar hatta tuzlu toprakta bile.
Ayrıca bahsettiğiniz orman bakanlığı vs. diğer devlet kurumları bu fidan hakkında ne kadar bilgiye sahip olduğu arayıp sorarsanız belli ediyorlar. Onlar bile özel üreticilere yönlendiriyorlar çünkü Türkiye'de mavi ladin hakkında orman bakanlıkları vs. araştırma yapmıyor arayın bakın bir tane devlet üniversitesi herhangi bir araştırma yapmamış.
Ayrıca mavi ladin 15 yıl sonra renk değiştirir ve 1000 rakımın altında olmaz yazmışsınız, küllüyen yalan. Sakarya'da rakım 31'dir ve ben kendi gözlerimle gördüm bir kişinin bahçesinde 20 yıllık mavi ladin vardı boyu yaklaşık 7 metreydi. Gayette masmaviydi sahibine sordum nerden aldınız nasıl büyüttünüz diye. Cevabı ise şöyle oldu: Bir arkadaşım getirdi tohumdan üretilmiş mavi ladin dedi ve yere diktikten sonra sulamaktan başka hiçbir bakım yapmadım. Eğer görmek isterseniz özelden ulaşın adresini vereyim.

Sizin bahsettiğiniz ahmet inci nin fidanlığınada gittim. "İlkokul önlerinde çocuklara civciv satmak gibi bişii. 5-7 yaşındaki fidan 150 milyon." yazmışsınız.
Ahmet İncide insanları mavi ladin üretmeye teşvik ediyor. Eğer onun websitesini incelerseniz görürsünüz.
Ayrıca 35 yaşında batı ladinini söküp başka bir yere dikerseniz ****** şaşıracak, tutabilir ancak o yaştaki fidanın eski yerindeki gibi büyümesi söz konusu
olamaz.
Ayrıca 4 yaşındaki fidanın üstüne gölgelik koymaya gerek yok. Ormanlardan bilirsiniz tohum yere düşüp çimlenince onu güneşten koruyan ormandaki diğer büyük mavi ladinlerdir. Mavi ladin için 2 yaşından sonra gölgeye gerek yoktur hatta fazla gölgede durursa fidan yeterince hızlı büyüyemez.

O kadar çok yanlış bilgi vermişsinizki zamanım yettiğince bu kadarını yazdım, bence siz boş olta atıp balık tutmaya çalışıyorsunuz.

Lotus_1071 01-10-2007 11:38

Almost arkadaşım, boş olta demişsinya.......SEN İKİNCİSİN ama sende ümitvar.
üçüncüye rast gele.......
Sen benim yazımı ne tarafından okudun anlamadım. İngilizce kadar birazda türkçeye vakit ayırmanı tavsiye ederim

Neyzen tefik demiş ki ''Aşkın leylasını gördüysen söyle. Mecnundan duyupda rivayet etme''
Google de arayıpda buraya yazmaya benzemez tırnaklarının arasına toprak girecek biraz . En azından bardakda bir tohum çatlat 20 gün başını bekle gel ne dersen de .
Bu cevabın neresini düzelteyim arkadaşım. Bu ağaç Amerika Utah ve Kolarado menşe'ili ağaç. Dikeceğiniz yer Türkiyede kısıtlı. İinsanlar bu ağacı, şehirlerde yaşadıkları yerlerin yakınına dikmek için özene bezene alıyor. Üretimini yapmayı düşünen zaten buradan fikir almaz, o nerde yetiştireceğini ne yapacağını bilir. İnsanların verdiği para harcadıkları emek zaman karşılığı garanti değil diyorum. Günümüzde -25 dereceye dayanan mandalina üretildi. artık herkes onu dikiyor. artık her bitkiyi heryerde yaşatabiliyosun ama bitkinin bilinen standart verimi norma ulaşması önemli. İstersen sakaryayı bırak git pilaja dik.Nasrettin hocada aynı fikirde ''Ben yaptım oldu''. Ben neyi anlatmaya çalışıyorum burda. BU ağacın normal boyu 35-40 metre Türkiyede ben daha hiç görmedim 15 metre boyunda olanını göremedim. Sahibine soruyorum bu ağaç kaç yaşında cevabı ben beni bildim bileli var diyor. demiyoki 20 yıllık 30 yılık. Demekki daha yaşlı. Sen bana 20 metre boyunda olanı göster ne istiyosan verecem . bu ağaç büyümüyo yıllar geçiyo çok yavaş büyüyor. Benim taşıdığım ağaç bırak benim evin önünü asıl yerinde 35 yılını geçirdi 10 mtreyi bulmaz diyorum sen kalkmışın yok yerini değiştirmişin bilmem ne ESKİ YERİNDE 35 YAŞINDA VE BOY 10 METRE sen boşver ben ağacı nereye diktim. anlıyomusun ne demek istediğimi. yerinde ulaştığı boy 10 metre

Orman bakanlığının Türkiyede 3 Tane üretme istasyonu var. Fidan, tohum, teknik bilgi her konuda destek veriyolar. Türkiye orman işletmeleri yıllarca Amerikada teknisyenlere yerinde inceletmiş sipariş veriyosun fidanlık fazla miktardaysa sana 1 ayın içinde Amerika Utahtan, yeni mahsul tohumu temin ediyor. Bizim köylülerimizin ingilizcesi sizlergibi nerden iyi olsun sağolsun Bakanlık yardımcı oluyor.
Belki 1000 Kişi kendi imkanlarında küçük rakamlardada olsa üretip satıyor, üretimini yapıyor ama buna üretim diyemessin.
Türkiye cumhuriyeti, Bu konuda Orman bakanlığı kurmuş, bütçesi en iyi olanlardan Bakanlık gücünde bir kurum iki mühendisini görevlendirip araştıramıyo iki satır kitapçık yayınlayamıyor, gidip piyasadakiler den sorun diyo öylemi _? BAKANLIK YILLARDIR ÜRETİM YAPIYOR kardeşim. Ama ağacın özelliği melezleme yapmaması Bakanlık yıllardır Trilyonlar harcadı labaratuarlarında Türkiye iklimine uygun melezleme üretebilmek için sonuçta türkiye için ekonomik ve uyumlu bir cins üretemedi. Her Orman fakültesinin ladin hakkında araştırma ve bilgisi vardır. Kendi içinde bile ne kadar mantık dışı bi cümle.''adı orman fakültesi olacak ve Türkiyede bile herkesin iyi kötü bildiği ladinin en adı duyulanını araştırmayacak_? her sene tez öğrencileri, artık bilinmeyen bir ağacı bırak ot kalmadığından börtü böcek kovalayacak, hiç kimsenin ladin hakkında kolayca tez hazırlamak aklına gelmeyecek.. vaybe Ellerinde doğru dürüst bir bilgi olmayacak acep 4 sene ne iş yapar bu orman fakülteleri. Bakanlık caresiz, fakülteler bilgisiz ama necip milletimin araştırmacı evlatları onların yerine cevval ingilizceleriyle harıl harıl googleden tercüme yapıp Devletimin bakanlığının ve Türkiyedeki cümle Mühendislik camiasının Dekanları, Profları Doçentleri Araştırma görevlilerin yerine Ormanlarımızı ve Ladin familyasını kurtarıyor.

Bir başka ithamın gölge konusu ; Kardeşim sen beni hiç iyi okumamışın, konuya bodoslama dalmışın. Resmi yollayan arkadaş ben değilim. Bende soruyorum o yaştaki fidanın üstünde o güneşliğin işine diye. sen neler yazmışın

yanal gölge erken uzmayı sağlar günün belli saatlerinde güneş alacak şekilde gölgelemede hızlı uzama sağlanır (fidan gösterişli olsun diye ama gövde ve kök orantısı bozulmuş olur. fidanın defaat döneminde, dikim yapıldığı yer,alıştığı ortamla çork farklı olursa sorun yaratabilir)

arkadaşım bu ağaç bitmez demiyorum.
1 pahalı
2 emek harcıyosun karşılığını 30 yıl sonra da olsa görebil
3 Sen diyosunki sakaryada gördüm.İş sadece rakımla bitmez Rakım sadece Genel fikir verir. Sakaryada göremediğin ağacı Türkiyede zor görürsün. Sakarya her bitki için cennet. Orda olmayan ne var. Bu yaz hava sıcaklığı nasıldı orada _? ağaçlar sakaryada güneşe hasret yıl 365 gün bulut. Sen sadece sakaryalılar için konuşuyosan başka . Farzedelimki bir geldi ağacı gördü özendi. Sende parada almadın hediye ettin en büyüğünden. Kardeşim kucakladı tenekeyi binbir çile geldi eve eve Konya cihanbeyliye gitti evin önüne dikti. eeee iç anadolu yozgat urfa antalya mersin osmaniye say say bitmez .. büyürmü bu ağaç ... Al meşeyi kimse sormaz nereye dikeceksin diye ister erciyesin tepesine dik ister konya altı pilajına sormaz kimse .. Çünkü ; MEŞE ne toprak arar, ne su ister yeterki dik ..veya batı ladin sedir akasya ... ladin içinde söyleyebilirmisin

4 bir bitkinin tohumdan üretim imkanı olduğu halde neden aşı yapılır_? ilerde İstenmeyen soya çekimi önlemek için. Bu ağaç'ın soyu, elma armut gibi 3 sene sonra meyva verdiğinde ortaya çıkmıyo 15 ila 18 yıl sonra başka soya çekip çekmediği anlaşılıyo.(mendelin, bezelye deneyini hatırla)
Daha başka nasıl anlatayım_? 18 sene emek ver ama istemediğin ve bayağıda çirkin bir ağaç çıkma ihtimali hala olsun. Allaha kalmış. bu fidanı satarken söylediğinde kim kabul eder. bu ihtimal varmı_?hemde yüksek bir şekilde var. her şeyini kabul edsen bile artık bu kadarı nada pes. Etrafta boylu poslu mavilerini görürsün doğal olarak çünkü olmayanlar çoktan sobadadır. Bide çıkmassa kışın yol kenarlarındaki çamura bulanmış ağaçlarınki gibi iğrenç bir renk alıyor.

ayrıca ben kimsenin reklamını filan yapmıyorum emek varsada yapılır neden yapılmasın.Keşke her vatan evladı Ahmet İnci gibi dünya çapında bir bilim adamı(arıcılık) olabilse ayrıca samimiyetimde yok Ahmet bey Bu işin ticaretini yapmıyor. Yetiştirdiği fidanları kendi seçtiği bir bölgeye götürüp ağaçlandırma yapıyor.Almak istersen ''nereye dikeceksin diye sorar uygunsa parada almaz.uygun değilse sorun çıkarır vermez. Çiftlik dediysem fidan yetiştirme çiftliği demedim sende görmüşsün .

Neyse Sıktı artık
bahsedilen ağaç Amerika kökenli ağaç Ben bu ağaçtan bahsetmedim birdaha söylüyorum
Benim bahsettiğim ağaç Almanyada Münihe yakın hollanda sınırında. yakın renk te olan ama cinsini tam olarak bilmediğim resimdeki ladinede razıyım ... BU RENKTE LADİNİ OLAN ARKADAŞ VARMI _? sadece yerinde görmek için ve özelliklede yaşı önemli

almost 01-10-2007 15:05

Bu işi benim burada anlattığmla anlamanızı beklemiyordum zaten. Neyse sağlık olsun anlayanlar çıkar. Şunları söylemeden bitirmeyeceğim ,

-Madem araştırdınız biliyorsunuzdur mavi ladin boyu habitatında 46 metreye kadar ulaşır ancak diğer ortamlarda ve Türkiye'nin heryerinde 25-30 metreye kadar ulaşabilir. Hemen nerden biliyorsunuz, kim dikti, gösterin bir tane gibi kendi açıklarınızı kapatmaya yönelik sorular soracağınızı tahmin ettiğim için söyliyim.

Karadenizde 40-50 metre boylarında batı ladinleri mevcuttur ve bunlar doğal olarak yetişmiştir alın size örnek o batı ladinleri yerine mavi ladin olsa idi onlar belki 40-50 metre büyümezdi ancak 25-30 metreye ulaşırdı. Mavi ladinlerin bu kadar boylularının ülkemizde olmayışının sebebi yaşlı ağaçların yokluğundandır.

Siz bir mavi ladinin 15 senede 15 metre olmasını bekleyemezsiniz, sizin yavaştan kastınız senede bir metre büyümemesiyse evet yavaş büyüyor. Amerika'daki Avrupa'daki ormanlar kaç yıllık sizin haberiniz var mı siz hemen diktimde büyüsün diyorsunuz o kadar kolay değil bu işler doğayla uğraşıyorsunuz.

-Ayrıca orman bakanlıklarımız konusunda çok boş konuşmuşsunuz, orman bakanlığı neyin üretimini yapıyor söyliyim ben size; göknar( yıllardır amatörce yöntemlerle, nerden biliyorsunuz diyeceksiniz tüm orman fidanlıklarında böyle,ama Türkiye'de bir tek Eskişehir fidanlığı var daha modern üretim yapan o da ne kadar modern denilirse), ladin( ki mavi ladin üretimi çok az ürettikleri şeyin türünü bile bilmiyorlar Picea pungens glauca kaibab mı,apache mi, san juan... mavi ladin işte diyor.), karaçam,sarıçam vs.

-Türkiye orman bakanlıklarından veya labratuarlarında herneyse bir tane ingilizceden çeviri yapılmamış, araştırılarak denerek yazılmış mavi ladin hakkında yazı,kitap varmı, YOKK.

-Orman bakanlığı sadece karaçam,sarıçam gibi Türkiye'de doğal olarak yetişen fidanlar vs. var. http://www.ortohum.gov.tr/bbm02.htm bilmiyorsanız bakın ıslah,döl vs. çalışmalarına.

-Bence siz kendi yazdığınızıda bilmiyorsunuz "Doğru bir uygulama ; sebebi tepe sürgünlerinin kuruyup bitkinin ölmemesi." yazmışsınız birde ben yapmadım diyorsunuz. Sizin yapmadığınızı bende biliyorum o düşünceye katıldınız bende 2 yaşından sonra gölgeliğe ihtiyacı olmadığını söyledim bu kadar basit.

-Amerika'da eğer iyi araştırırsanız satılan kaliteli tohumların en az %50 mavilikte olduğunu görürsünüz. Ki bu mavilik aşıyla yapılan maviliğe eşdeğerdir.

-Madem aşıdan bahsettiniz hayatınızda hiç aşıdan mavi ladin yetiştirdiniz mi merak ediyorum, benim şu anda repikajda aşılı mavi ladinlerim ve tohumdan mavi ladinlerim var ve aşılarını da, bakımını da ben yapıyorum.
Aşı olan mavi ladinlere destek sopası dikmezseniz büyümez, yamuk gider biçimsiz olur. Oysa tohumdan olanlar dik olarak büyür destek sopası istemez. He birde aşı olanların ilerde aşı yerinde mikrop kapıp kuruma ve eğer aşı yeri iyi oturtulmadıysa büyüyünce kırılma olasılığı vardır. Tırnaklarınıza toprak girmeli demişsiniz o aşıları tutturuncaya kadar yeterince girdi merak etmeyin.

-Sakarya'dada gördüm Kayseri'dede gördüm bilmem Kayseri'nin iklimini biliyormusunuz(!). Kayseri'deki ağacın fotoğrafını en yakın zamanda yükleyeceğim, fotoğrafını çekmiştim.

kazim polat 01-10-2007 15:36

Yorumsuz
 
2 Eklenti(ler)
Yorumsuz...

Mine Pakkaner 01-10-2007 20:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lotus_1071 (Mesaj 157181)
...
Sen yetiştiriyomusun_? Onu söyle
fotoğraftaki renkge dikkat et ... gaipten konuşmuyorum ...
Ama tavrını hiç beğenmedim. Ne söliceksen direk söyle ama öyle ''polomiğe girmeyim'' latincesi öle yazılmaz böyle yazılır falan filan diyip. Aklınca, inceden laf sokma. Deli kanlıca ne diceksen de, tartışalım. İyi ozaman,aman biri bana şimdi bi laf sokmasın, bana bulaşmasın korkusuyla herkes sus pus otursun.
Bu işin madem otoritesi'sin insanlara laf sokuşturmak içinmi buradasın_? Ömründe 4 tane tohum çimlendirdim diye, ükelalık yapıp insanları çocuk gibi küçük düşürmeye kalkma. ....

Boşver latincesini neyse ne ben adında değilim. Latincesi Kimseninde umurunda değil.benim yazdığım çok özel bi cins Türkçesi yok. Onun için latincesini yazdım...

..RENK TUTUYOMU_? RENK sen onu söyle..
.....

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lotus_1071 (Mesaj 157929)
... boş olta demişsinya.......SEN İKİNCİSİN ama sende ümitvar.
üçüncüye rast gele.......
Sen benim yazımı ne tarafından okudun anlamadım. İngilizce kadar birazda türkçeye vakit ayırmanı tavsiye ederim ....

.......
Neyse Sıktı artık
.....


Lotus_1071 Biz de sizin tavrınızı hiç beğenmedik. Kimse size herhangi birşey ima etmiyor, bu bitkinin latince adını yazan sizsiniz. Doğru olması da bizim çok umurumuzda. Türkçe adı olmadığına göre latince adı tek ve en gerçek bilimsel dayanaktır. Ayrıca polemik yaratacak bir üslupla yazmamanız gerekir. Diğer üyelerimiz gibi siz de belirli bir üslup dışına çıkamazsınız.

Ayrıca dil konusunda da özen göstermelisiniz.

sinaninci1 01-10-2007 21:07

Todor asili olarak hediye bir ladinim vardi fakat kisin yasatamadim kurudu bu arada tohumdan yetisenlerin ilerde renk degistirdigi dogrumu
saygilar

samilb 01-10-2007 22:20

Merhaba Arkadaşlar
Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum ve okuyorum. Şimdiye kadar tartışmalarınıza katılmama sebebim bu konu hakkında bilimsellikten uzak kalan birazda kaba bir dilin hakim olmasıydı. Umarım herkes bir şeyler "paylaşarak" bu her şeyi bilmesemde tartışırım havasından birazda olsa kurtuluruz.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lotus_1071 (Mesaj 157929)
Neyzen tefik demiş ki ''Aşkın leylasını gördüysen söyle. Mecnundan duyupda rivayet etme''
Google de arayıpda buraya yazmaya benzemez tırnaklarının arasına toprak girecek biraz . En azından bardakda bir tohum çatlat 20 gün başını bekle gel ne dersen de .
Bu cevabın neresini düzelteyim arkadaşım. Bu ağaç Amerika Utah ve Kolarado menşe'ili ağaç. Dikeceğiniz yer Türkiyede kısıtlı. İinsanlar bu ağacı, şehirlerde yaşadıkları yerlerin yakınına dikmek için özene bezene alıyor.
Belki 1000 Kişi kendi imkanlarında küçük rakamlardada olsa üretip satıyor, üretimini yapıyor ama buna üretim diyemessin.

İlk olarak yıllık en az 600.000 adet üretim yapıyorum ve hastalık zararlıları gübreleme aşı vs. nacizhane bilgi birikimimiz var diyebilirim.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lotus_1071 (Mesaj 157929)
4 bir bitkinin tohumdan üretim imkanı olduğu halde neden aşı yapılır_? ilerde İstenmeyen soya çekimi önlemek için. Bu ağaç'ın soyu, elma armut gibi 3 sene sonra meyva verdiğinde ortaya çıkmıyo 15 ila 18 yıl sonra başka soya çekip çekmediği anlaşılıyo.(mendelin, bezelye deneyini hatırla)

Mendelin yaptığı bezelyelerin kromozon sayılarındandan haberiniz varmıydı ? Ne alaka diyebilirsiniz belki ancak bu kadar derinlere girmek istemem (hele biyoloji anlatmaya hiç niyetim yok). Tohumdan üretilen mavi ladinler elbetteki aşıdan olduğu kadar olmayacaktır günümüzde %70-%80 e varan mavilik oranlarına ulaşılabilinmektedir. Aşı ile yaptığımız üretimlerde ise bu oran %100 olduğundan tercih sebebi olabilir. Ve piyasadaki tohumların menşei bilgilerinin vs. hakkında üreticilerin ve dolayısı ile son kullanıcının çokta fazla bilgi alamamasından olabilir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lotus_1071 (Mesaj 157929)
Sen diyosunki sakaryada gördüm.İş sadece rakımla bitmez Rakım sadece Genel fikir verir. Sakaryada göremediğin ağacı Türkiyede zor görürsün. Sakarya her bitki için cennet. Orda olmayan ne var. Bu yaz hava sıcaklığı nasıldı orada _? ağaçlar sakaryada güneşe hasret yıl 365 gün bulut. Sen sadece sakaryalılar için konuşuyosan başka . Farzedelimki bir geldi ağacı gördü özendi. Sende parada almadın hediye ettin en büyüğünden. Kardeşim kucakladı tenekeyi binbir çile geldi eve eve Konya cihanbeyliye gitti evin önüne dikti. eeee iç anadolu yozgat urfa antalya mersin osmaniye say say bitmez .. büyürmü bu ağaç ...

Bu konu hakkındada bir şeyler yazabilirim sanırım benim yerim sakaryada ve bu yaz GÖLGEDE 42 dereceyi gören bir yer diyebilirim. Bütün yaz kaç kere yağmur yağdı ortalama yağış miktarı ve ortalama lumen verileri hakkında bilgi sahibi gibi bir izlenim aldım ? Sanırım benimkilerden çok çok farklı olduğu için böyle yazıyorsunuz.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lotus_1071 (Mesaj 157929)
Türkiye cumhuriyeti, Bu konuda Orman bakanlığı kurmuş, bütçesi en iyi olanlardan Bakanlık gücünde bir kurum iki mühendisini görevlendirip araştıramıyo iki satır kitapçık yayınlayamıyor, gidip piyasadakiler den sorun diyo öylemi _? BAKANLIK YILLARDIR ÜRETİM YAPIYOR kardeşim. Ama ağacın özelliği melezleme yapmaması Bakanlık yıllardır Trilyonlar harcadı labaratuarlarında Türkiye iklimine uygun melezleme üretebilmek için sonuçta türkiye için ekonomik ve uyumlu bir cins üretemedi. Her Orman fakültesinin ladin hakkında araştırma ve bilgisi vardır. Kendi içinde bile ne kadar mantık dışı bi cümle.''adı orman fakültesi olacak ve Türkiyede bile herkesin iyi kötü bildiği ladinin en adı duyulanını araştırmayacak_?

Geçenlerde Kuzulukta yapılan orman bakanlığını eğitim seminerinden haberiniz varmı acaba ? Bütün orman fidanlık müdürlerinin olduğu bir seminerde MAVİ LADİN AŞILAMA ile ilgili uygulayıda görmüşsünüzdür umarım. Bu uygulamayı yıllardır mavi ladin için çalışan bi fidancının elinden bütün fidanlık müdürlerinin vs. izlediğinide hatırlatırım eğer imkanınız olmadıysa. Üniversitelerimiz konusu çok derin bir konu ancak şunu söyliyebilirim çok çok iyi biliyorum ve şu anda bir üniversite içindeyim. Bunlara ek olarak orman fidanlığımızda çok değerli kendini bu işe adamıi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyecek kadar insanın sayesinde işler yürüyo diyebilirim rahatlıkla, onların hakkınıda vermek lazım.

Sonuç olarak;
Elimde bahsettiğim alanda bilimsel bilgiler mevcut. Sakaryanın yağış, güneş miktarı vs. Arkadaşların bahsettiği siteleri daha önce yazarlarının başka makalelerini okumuştum ancak başvuru kaynağı olacak(Bilimsel Bilgi) cinsten.
Üretim olarak elim toprağa ilaca tohuma aşıya her yere giriyor. Adet bakımından biraz iddalı bir cümle olacak ancak 600.000 den fazla yerli üretim yapan başka bir yer bilmiyorum.

Tecrubelerim ile birlikte ;
Kayseri, Ankara, Konya, İzmir, Ordu, Samsun, ve istemediğiniz kadar ilde sayısız referans vereeck müşterim mevcut, şu ana kadar dediğimiz şartlarda dikimi yapılan mavi ladin vs. ibreli türlerde kuruma problemi ile karşılamşmadım. Mavilik Oranları ile ilgili olarak yukarıda bahsettim sertifikalı tohum şart veya kesin (pahalı) çözüm aşı.

Eğer birazda olsa aydınlatıcı olabildiysem ne fayda. Umarım bundan sonraki yazılarınız eleştirel boyutlarda karşılıklı saygı çerçevisinde korunur ve yazmaya, fikir belirtmeye, paylaşmaya devam ederiz.

Saygılarımla

Lotus_1071 02-10-2007 01:39

Mine hanım

Ben fikrimi beyan ettim. Hemen altına külliyen yalan diye bir cevap geldi.
Bir diğeri ingilizcen yoksa tercüme ediim .... olta atıyon balık tutuyon

Bu size yapılsa ne düşünürsünüz_? veya nasılbir tepki verirdiniz_?
sizce ne kadar medenice bir hareket_?

Fikrime katılmaması gayet doğal, bir çok fikir ortaya atılacak, yanlışlar ayıklanacak doğrular paylaşılıp çoğaltılacak, Burası bir platform anlatsın açıklasın bende öğreneyim ve hatta özür dileyim. Uyarınızda haklısınız ve bekliyordum ama aynı uyarıyı, yalan **** oltacı gibi hitapları doğrudan şahsa yapanlarada yapmanızı beklerdim. Kaç gündür arkadaşların yazıları blokda, ve hala hiç uyarınızı okumadım, Mine hanım. Yöneticinin adaleti sadece kendine olmamalı. ( Benim fikrim )

Benim tek sorduğum şu ; gördüğüm ve araştırdığımda bu konuda teknik kişiler '' PiciaKOS KOSTER glauca '' isminin olduğunu ve münih yakınlarında Hollanda sınırına yakın (jadalogda dediler ama yer ismimi yoksa başka bir şeyi ifade etmek içinmi )bir ailenin şahsi ormanlarında özel olarak korudukları ağaçlardan aşı yöntemi ile çok az sayıda, 400 yıldır üretimini yaptıklarını, araştırmalarda amerika kökenli maviladin cinsinden ve aynı isimle anılan bir ladin diye öğrendim. Orada oturan Türk ailelerde anlattı.
ben sadece bu konuda bilgisi olan bulundukları çevrede bu ağaçtan olan varmı diye sordum insanlara hepsi bu


Ayrıca şamil arkadaşımın üslubu ve bilgileri aktarış tarzı yönünden teşekkür ederim. Emekleri bereketli olsun zannederim dikkat etmemiş kim ne yazdı diye ama benim itirazlarıma güzel örnekler vermiş .
Kendisini tanımıyorum yazdıklarına istinaden söyleyeceğim, kendisi istisna üreticilerden. belki 1000 üretici var 10 tane aşı yapan, aşılı üretim yapıp satan üretici tanımam. Yıllarca bu işe emek harcamış bu işi namusuyla yapan üreticiler ve bilgiye sahip kurumlar var (orman bakanlığının bu konuda hiç bilgisi olmadığı orman fakültelerinde bilgi olmadığı gibi itirazlarım konusunda )

bir örnek daha samil bey yazmış renk değişmeme riski yüzde 70 -80 . Çok garanti olsun derseniz aşılı alın diyor. Bunları açıkça söyleyen, diğer konularda Tüketiciyi yanıltmadan bilgilendiren üretici çok azdır. Kendisini tebrik ederim. yıllık 600 bin üretim yapan biri söylesin piyasada bu ağacın satış fiatını (kendisinin o fiatlara hiç satabildiğini zannetmiyorum) gerçeğinin ne olması gerektiğini Kendisi, alınacak gerçek fiyatını tavsiye etse faydalı olurdu bence ama bilemem sakıncası olurmu . O fiatlara alın dermi_?

samil bey resimde görülen ağacdan daha koyu ve canlı Almanyada şetiştiği söylenen ağaç hakkında bilginiz varmı_? belki siz duymuş olabilirsiniz

saygılarımla

ozanutku 02-10-2007 10:22

5 Eklenti(ler)
Sayın Lotus ;

Mavi Ladin in Türkiyede yetiştirilmesi üretilmesi veya aşılanması hakkındaki düşüncelerinizi lütfen Manisa/Salihli/Yeniköy de bulunan Devlete ait Kılıç Fidanlığını ve oradaki Emekli Orman Mühendisleri ve köylülere ait Özel fidanlıkları gördükten sonra yazınız

Orada emekli Orman Mühendisi Murat Işıldar(Türkiyede Mavi Ladini devlete ait ormanlıkta ilk yetiştiren kişidir ),Emekli Orman Yüksek Mühendisi Y.Haluk Gülpınar ı ziyaret edin.Ben size onların ve devlete ait Kılıç fidanlığından birkaç fotoğraf koyayım gerisini siz gidince görün.. (Son foto size Yeniköyün rakımı hakkında bilgi verebilir)

Lotus_1071 02-10-2007 17:44

Sayın Ozan Utku

Sayın ozan arkadaşım nerede yanlış anlaşıldığımı hala fark edemedim. Bende sizin söylediklerinizi anlatmaya çalışıyorum. Diyorumki Orman bakanlığının Bu konuda araştırmalarıda var, üretme çiftlikleride var bu işte yetişmiş çok iyi teknik elemanlarıda var. Bu insanlar ayrıca özel olarak şahsi üretim yapıyo veya çok ciddi üreticilerle birlikte çalışmalar yapıyor. Ama piyasada bu tür üreticiler çok az.

şu piciacos Koster olayına iyice yaklaştım ama hala tam ulaşamadım. Aradığım ağacın şekli buna benziyor(http://www.virtualplanttags.com/vpt....ID=670&cc=GIYP) ( resimdeki pungens glouca)


Almanyada Münih yakınlarında, Jadaloch (galiba böyle yazılıyor) kasabasında yaşayan, aynı zamanda bu kasabanın da kurucularıymış. Dünyada yalnız bu ailenin ürettiği, şu andada yönetisinin 80 yaşın üzerinde olan Alexsander Jadaloch un özel bir aşı şekliyle ürettiği masmavi renkte bir ladin cinsi.

Bu ladin hakkında resim, bilgi, döküman olan, tr de varsa (ben iki yerde gördüm)başka nerede olduğunu bilen arkadaşları arıyorum.

Mine Pakkaner 03-10-2007 11:21

Bu arada Lotus_1071 'in "PİCİYAKOS KOSTER GLAUCA" olarak bahsettiği konifer Picea pungens "Koster" varyetesidir. İlgilenen üyelerimiz bu isimle arama yaparlarsa doğru sonuca, ağacın resimlerine, yurt dışında satan fidanlıklara ulaşacaktır.

CamDunyasi 03-10-2007 15:57

Ladin
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lotus_1071 (Mesaj 158464)
Sayın Ozan Utku

Sayın ozan arkadaşım nerede yanlış anlaşıldığımı hala fark edemedim. Bende sizin söylediklerinizi anlatmaya çalışıyorum. Diyorumki Orman bakanlığının Bu konuda araştırmalarıda var, üretme çiftlikleride var bu işte yetişmiş çok iyi teknik elemanlarıda var. Bu insanlar ayrıca özel olarak şahsi üretim yapıyo veya çok ciddi üreticilerle birlikte çalışmalar yapıyor. Ama piyasada bu tür üreticiler çok az.

şu piciacos Koster olayına iyice yaklaştım ama hala tam ulaşamadım. Aradığım ağacın şekli buna benziyor(http://www.virtualplanttags.com/vpt....ID=670&cc=GIYP) ( resimdeki pungens glouca)


Almanyada Münih yakınlarında, Jadaloch (galiba böyle yazılıyor) kasabasında yaşayan, aynı zamanda bu kasabanın da kurucularıymış. Dünyada yalnız bu ailenin ürettiği, şu andada yönetisinin 80 yaşın üzerinde olan Alexsander Jadaloch un özel bir aşı şekliyle ürettiği masmavi renkte bir ladin cinsi.

Bu ladin hakkında resim, bilgi, döküman olan, tr de varsa (ben iki yerde gördüm)başka nerede olduğunu bilen arkadaşları arıyorum.


Merehaba Lotus ben Hollanda dan . Sizin aradiginiz Ladin Buz Mavisi veya gumus rengi andiriyor. Asili ben en kisa zamanda size resimlerimi atayim.

Sizin aradiginiz Ladin bende mevcut ise size yollaya bilirim talep ederseniz.

iyi gunler

GSM : 0031 611400626
MSN : CamDunyasi@live.nl

ismailoruc 08-10-2007 08:28

kazım bey merhaba
ben istanbulda yaşıyorum . Şarköyde satın aldığım bir bahçeyede değişik ağaçlar ikmek istiyorum.
eğer hala paylaşacak kadar mavi ladin fidanınız varsa 3-4 adet talaep ediyorum .
anladığım kadarıyla konuya ait bilgi sahibisiniz.tohumlarının nerden temin edileceği ve nasıl bir işleme gerek duyuldığu husunda aydınlatırsanız sevinirim.
mavi ladınler için adresim
İsmail Oruç
yeni doğan mah. Ordu Cad. No:115 d-13 G.O.Paşa/ist
şimdiden ilginize teşekkü ederim
0533 72180 61

kazim polat 20-10-2007 11:18

İsmail Bey merhaba ,

Öncelikle bayram mesajınız için teşekkür ederim. Şu sıralarda biraz yoğun olduğum için ilgilenemedim sizinle, yoksa unutmuş değilim.En kısa zamanda yardımcı olmaya çalışacağım. Selamlar.

Kadir Kocaman 05-11-2007 16:16

Merhaba. Bende mavi ladin çeliklemek istiyorum, ama çelikler nerden alınır? Ne zaman alınır? Tavşanlı şartlarında renk değiştirmeden gelişirmi? Bu sorulara Yılmaz beyin de cevap vermesini isterim. Çünkü bizim ilçede orman şefi olduğunu duydum. Mümkünse kendisiyle tanışmak isterim.

chakuza 13-11-2007 21:52

picea pungens (mavi ladin) en pahalı ağaçlardan biridir. kenidini soğuk havada mavi renge büründürür. kendini koruma gibi birşey yani. peyzaj alanlarında coğunlukla tek **** 3-5li gruplar halinde kullanılır.

uğurcan 16-11-2007 01:00

*** eda mavi ladin bitkisi bulmak için yazmıssın eger buklyduysan benide bilgilendirrsen sevinirim

uğurcan 19-11-2007 21:14

merhaba Kazım bey ben orman mühendisliği son sınıf öğrencisiyim elinizde teri kadar mavi ladin olduğunu söylüyorsunuz bende üretim amaçlı 50 100 arası fidan almayı düşünüyorum ****** ücret karsılığımda bana yardımcı olursanız cok sevinirim böyle bişey düşünürseniz bir tanesinin fiyatı nedir şimdiden teşekkürler

ataati 28-11-2007 12:50

merhaba arkadaşlar ben göller bölgesinden Dinar'a yakın bir yerde (rakım1300) mavi ladin yetiştirmek istiyorum. Bir karış büyüklüğünde mavi ladin ve köknar buldum. 2000 adete yakın dikmeyi planlıyorum. Bu yıl nisan ayı gibi dikim yapacağım. Fidanlar Manisa bölgesinden gelecek. Bunun için yerin hazırlanması, saksıya ya da toprağa mı dikilmesi, ilaçlamaların ne olacağı yani kısaca neler yapmam gerektiği konusun da görüşlerinizi bekliyorum. Şimdiden ilginize teşekkürler.

balikciguzeli34 18-12-2007 19:00

gecen sene sınavda 30 adet goknar ısmı yazdımama mavı gokknar odugunu ılk kez duydum...biraz garp oldum şimdi

Emre Albayrak 18-12-2007 19:24

Bitki yetiştirme teknikleri dersime giren Ünal hocamdan Picea pungens'lerin şehir ortamında ve düşük rakımda renklerinin koyulaştığı ve kalitesinin zamanla düştüğüne dair bir bilgi almıştım. Acaba üreticisi olan bir arkadaş bununla ilgili bir bilgi verebilir mi? Mavi rengin zamanla yok olmak gibi bir tehlikesi var mı?

adige 18-01-2008 19:29

meraba arkaşlar aranıza yeni katıldım eskişehirde mavi ladin yetiştiriyorum
fideleri ekimayında aldım yaklaşık 15000 tane var aldıgımda 1+0 olarakaldım ve
poşetlere ektim mavi ladin yetiştirirken bilgilerinize ihtiyacım var yardımlarınız icin
şimdiden teşekkürler

enginpeyzaj 20-01-2008 19:01

merhaba arkadaşlar. mavi ladini nası aşılayabilirim. bana bu konuda yardımcı olabilecek varmı.

arslan2854 03-02-2008 23:35

***.. Ben yeni üye oldum.. 54 yaşında em. öğretmenim.. Mavi ladine merak sardım halk diliyle. fFidanlarını kaç liradan nereden bulabilirm.. Kaç yılda yetişir. Yılda kaç cm boy uzar, yetiştiriciliği hakkında nasıl ve kimlerden bilgi alabilirim.. son olarakda kaç yıl sonra satış durumuna gelir.. pazar durumu nedir.. bu konularda bana bilgi veren biri olursa minnettar olurum.. saygılarımla

gamitt45 11-03-2008 12:33

bu resimdekileri ben fide olarak aldım acaba tohum tam zamanı mı
tohum ayrıntılarını verirseniz sevinirim

osm_sahin54 25-03-2008 08:28

merhaba ağaçlar.net dostları;
sidedeki dostlardan temin ettiğin ladin tohumlarını çimlendirdim fakat 7-8 cm boylandıktan sonra bir kısmı kökten yukarı doğru kırmızılaşmaya başladı sizce bunun sebebi ne olabilir?
tohumlar ev ortamında çimlendi ve torfun içinde, ayrıca devamlı havalandırıldılar. yardımcı olursanız sevinirim.

Selahattin Yılmaz 25-03-2008 09:31

Eğer anormal bir durum yoksa (Keşke resim koyabilseydiniz) normal bir durum gövde besin depoluyor. Zaten gövdesi kırmızılaşma normal bir olaydır.

osm_sahin54 25-03-2008 11:00

Selahattin bey çok teşekkür ederim. resim koymaya çalışacağım. çimlelenleri kaybettiğimi düşünmüştüm. şimdi gelişimi takip edeceğim.

cehliski 28-03-2008 11:46

kazım beyin dikkatine
 
kazım abi bende mavi ladin yetiştirmek istiyorum ankarada fidan satan yerlere baktım çok pahalı satıyorlar ufakda bulamadım bana da acaba 3,4 tane fidan yollarmısınz gölbaşında 5 dönüm bir bahçemiz var oraya dikmek istiyorum . ilginiz için teşekkür ederim . mevlüt şahin

bilce 28-03-2008 14:33

Merhaba arkadaşlar Karşıyaka'da Göktaş çiçekçilikte perlit satılmaktadır. İsteyenlere yardımcı olabiliriz.

GAZİ0625 28-03-2008 16:06

arkadaşlar toprak karısımını yaptım.tohumları ektım super bakıyorum.50 gr tohum ektım bakalım ne olacak.

GAZİ0625 28-03-2008 16:07

eğer çimlenirse ve yeterli sayıda olursa isteyen arkadaşlara yaardımcı olurum saygılar ağaç dostları.

Harun Parlak 28-03-2008 16:57

İnşallah ekmeden önce 24 saat ılık suda bekletmişsinizdir eğer bekletmediyseniz üzerini siyaha naylonla örtün.

obex 29-03-2008 15:55

ilgilenenler için söylüyorum.
türkçe adı mavi ladin (picea pungens)
yeşilden maviye hatta sarıya kadar renkleri var.Ama adı yine mavi ladin.

Mavi göknar dedikleri özellikle devlet fidanlıklarında rengi mavi olan göknarlar
abies pinsapo glauca (ispanyol göknarı )
abies concolor glauca
özel fidanlıklarda ise bunlara ilaveten
abies lasiocarpa arizonica
abies lasiocarpa ariz. compacta (yaşlısı mavi ladinden daha gösterişlidir)
abies procera glauca

karıştıranlar için söylüyorum,
mavi ladin dendiğinde adını telaffuz ediyoruz.rengini degil.

darius 23-04-2008 12:41

Herkes merhaba.
Lotus 1071'in mavi ladinin düsük rakımda yetistirilemiyecegi fikri tamamen yanlış.Ben ankarada gozlerimle gordum.Gayette guzel oluyor.Duzgun sulama ve gubrelemeleyle iyi bir performans elde edilebilir.Ayrıca ilkbaharda budama yaparak eteklerini daha dolgun hale getirmek mümkün.

dtlevent 03-05-2008 09:54

bu yıl 50 kadar 2 yasında ladin ektim fidanların yüzde 90 mavilik oranın daki tohumlardan yetiştirildiği söylenmişti fakat benim fidanlar yeni çıkan filizler yeşilimsi duruyor bu normal mi bilgisi olan bir arkadaş vevap verirse çok makbule geçer

Bilal 05-05-2008 16:55

Sn Kazım Polat,

Mavi ladinde fidan gönderdiğiniz zaman, fidanın yer değişikliğinden en az şekilde etkilenmesi için tavsiye edeceğiniz bir zaman (yılın belli bir ayı) var mı? Yoksa farketmez mi?
Ayrıca, fidanlarda yer değişikliğinden kaynaklanan rahatsızlığı en aza indirmek için ne yapmalıyız?

Teşekkürler


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024