agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (http://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Mavi Servi, Cupressus arizonica (Arizona Servisi) (http://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/4238.htm)

lordofstorm 02-05-2007 13:30

Mavi Servi, Cupressus arizonica (Arizona Servisi)
 
5 Eklenti(ler)
Cupressus arizonica (Arizona servisi)

15 ve 25 m boylarında her dem yeşil bir ağaçtır.2 yıl olgunlaşır ve üzeri mavi damarlıdır.
Kuzey Amerikanın en geniş yayılışına sahip servisi'dir. Çiçeklenme dönemi şubat ayından mart ayını kadar devam eder.

kana06 02-05-2007 23:14

bu ağaç çok güzel, köklendirme yöntemiyle yetiştirilebilirmi acaba *??

cemal.S 17-05-2007 14:53

Kana 06 ya selam!

Bildiğim kadarı ile köklendirme yöntemi ile yetiştirilmiyor. Normal selviye aşı yapılarak üretiliyor. Tabi onunda bir zamanı var ve aşı olayı profosyenellik gerektiren apayrı bir olay. Doğrusunu isterseniz ben denedim pek başarılı olamadım. Eminim çevrenizde bunu yapabilecek birileri mutlaka vardır.
Hoşça kalın.

Rainbow 21-05-2007 21:41

Merhaba;
Yeni yeni, bir arkadaşımla fidan üretme konusuna merak sardık.Mavi servinin kozalakları oluyor,bu kozalakların içindede tohumları var.Kozalaklardan tohumlarını çıkartmak için en ugun ay hangisidir?Ve bu tohumları ne şekilde ,ne tür kaplara ekelim?Yardımcı olursanız sevinirim.Bu arada Denizli'deyim.
Selamlar

ceratonia 22-05-2007 01:08

şubat -mart aylarında dalları ile alınız ve gölgede beton zeminde bırakınız ve üzerine naylon çekerek sera etkisi oluşturunuz(havalanacak şekilde,mutedil).Tohumlar kozalaklar açılır ve kendiliğinden yavaş yavaş dökülür veya dalları silkeleyin.Bu dediğim seri üretim için siz tabiiki aynı mantıkla daha az tohum için farklı uygulama yapabilirsiniz.

Rainbow 22-05-2007 20:59

Cavap için teşekkürler ama biraz daha fazla bilgiye ihtiyacım var.Tohumları ne tür kaplara,hangi derinlikte ve hangi ayda ekelim.
Yardımınız için şimdiden teşekkürler.

ceratonia 23-05-2007 00:09

11 cm. çap 22 cm. boyunda polietilen kaplar ideal.Ama bunun dışında sizde farklı tipleri çekinmeden deneyin.Bir sıkıntı olmaz.Tohumun 3 katı derinlik normal.Mart sonu ekilebilir.Ama elinizde varsa ekin bakalım ne olacak.Muhtemelen çimlenme belli oranda olacaktır.Ama bu kez fideyi mantara karşı korumanız gerekebilir.Bunuda kısıtlı sulama,gölgeleme ve mantar ilaçlarıyla aşarsınız.

Rainbow 23-05-2007 23:24

Çok teşekkürler,verdiğiniz bilgiler için.Söylediklerinizi deniycem.
Sağlıcakla kalın.

cemal.S 31-05-2007 09:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rainbow (Mesaj 107399)
Cavap için teşekkürler ama biraz daha fazla bilgiye ihtiyacım var.Tohumları ne tür kaplara,hangi derinlikte ve hangi ayda ekelim.
Yardımınız için şimdiden teşekkürler.

Merhabalar Rainbow!

Tohumları çimlendirmek ap ayrı bir konu bana göre yanlış yazarsam arkadaşlar düzeltsinler lutfen bu bir görüş.
Bir kasaya dere kumu, perlit, karışımı hazırlayın tohumlarınızı atın ve üzerlerini fazla karışım koymadan kapatın ve nemlendirin. İşin içine sabır ve üzerine güneşi fazla geçirmeyecek şekilde bir gölgelendirme yaparsanız bir süre sonra minik minik çimlendiğini göreceksiniz. Sonrası için yardıma hazırız.

Kolaygelsin.

Rainbow 02-06-2007 11:19

Merhaba Cemal.S
Verdiğin bilgiler için teşekkürler.
Bundan 1.5 ay önce bahçemdeki mazı ağaçlarından aldığım tohumları kaplara ekmiştim, ancak çıkmadılar.Toprağa pek özen göstermemiştim,sanırım fazla sert oldu,birde devamlı güneş altında kaldılar.Nisan başında toprağa ektiğimiz tohumlar çıktılar,ama onların ne tür ağaç tohumu olduğunu tam bilmiyorum,bir arkadaş getirdi,beraber ektik.200 kadar minik fidan çıktı,ne olduğunu anlamak için sanırım bekliycez.Şu anda 5cm kadar oldular.

Rainbow 02-06-2007 11:26

Birde öğrenmek istediğim bir konu var,yardımcı olursanız sevinirim.
Evin arkasında 400 metre bahçem var,burda fidan yetiştirmeye başlamak istiyorum ama fazla para harcayamayacağım için,yetiştirilmesi en kolay olan,sera gerektirmeyen bir türden başlamak istiyorum.
Bu tür mavi servi olabilir mi acaba?
Baharda ekmiş olduğumuz 200 kadar fıstık çamı var, 300 kadarda çıkmakta olan var,bunları önümüzdeki kış ne yapacağız o konudada tam bir fikrim yok.
Bana bir fikir verirseniz sevinirim.
Selamlar

cemal.S 07-06-2007 16:49

Merhabalar Rainbow!

Benim size söyleyeceğim naciz hane fikir sadece şu anda ektiğiniz tohumlarla ilgili; onları bir güzel belli bir seviyeden sonra üretim poşetlerine alıp büyütebilirsek hep beraber sizin 400 metrelik alan bir süre sonra size yetmeyecek gibi görünüyor. Aynı şeyleri bende yaşamıştım. Anlatayım, bir sera kiraladık hiç bir şey bilmiyoruz işe başladık kendimize bir amaç koyduk neydi bu?eğer başarılı olur ve fidanları değerlendiremez yani satamazsak köyün yolunun kenarına doğru dikerek ortalığı yeşillendirmek hayal bu ya 1000 adet 15 cm boyunda liylandi yavrusu aldık ve arabanın arkasına ( Mitsubuşi panel van ) arkasına eşimle beraber yığdık götürdük seraya hepsi menekşe saksılarında olan bu küçükleri 500 metrelik seranın 20 metresine düzdük. 480 metresi boş. Hangar gibi kocaman. Şöyle bir su tuttuk bizde bir heyacan bir heyacan. Bizim esas bu işe girmemizi teşvik eden aile dostumuz Osman Bey ve eşi yanımızdalardı. Ben dedimki az oldu keşke biraz daha alsaydık. Yenge hanım dediki " Acele etme Cemal bey bunlar bir yıl sonra seni içeriden kovarlar, en iyisi sen git kendine bir yer kirala. Hep beraber gülüştük. Gerçekten fidanlar bizi bir yıl sonra seradan kapı dışarı ettiler başladılar yer istemeye bilmem anlatabildimmi.
Eğer yeriniz fazla rüzgar almıyorsa ve oralara fazla kar yağmıyorsa bunları yazmanız gerekiyor dışarıdada yapabilirsiniz sera ortamı gelişimi sadece hızlandırıyor. Dış mekanlar adı üstünde. Mavi selvi aşı ile elde edilen bir türdür. Yani mezarlık selvisine aşı yapılarak üretiliyor. Tohumdan üretildiğini hiç duymadım. Eğer bilen arkadaşlar varsa size yazarlar. Formu takip edin çelikten üretim ve tohumdan üretim konusunda formda sayfalar var. Şöyle bir dolaşırsanız çok şey bulacağınızdan eminim. O fıstık çamlarına bir güzel bakın ve diğer bitkilerinizi takip edin benim söyleyeceğim bundan ibaret.
Yardıma her an hazır olduğumu bilmenizi isterim.
Saygıyla kalın.

Rainbow 07-06-2007 20:50

Merhaba Cemal
Fıstık çamlarını ekerken bizde senin gibi düşündük, sürdüremezsek,veririz eşe dosta diye.Kışa doğru,küçükte olsa bir sera yapıp denemek istiyoruz.Fıstık çamları büyümeye başladı,yeni ektiklerimizde çıkıyor.
Yukarıdaki mesajlardan ben marvi servi tohumdan yetişir diye anladım.Bizim bahçede ektiğimiz tohumlar çıktı.Ama mavi servi olup olmadıklarından emin değilim.İlk fırsatta resimlerini çekip buraya koyacağım.
Yardım teklifin içinde çok teşekkürler.
Selamlar

cemal.S 08-06-2007 11:13

Yukarıdaki mesajlardan ben marvi servi tohumdan yetişir diye anladım.

Üzgünüm yanlış anlamışsınız. Mesajı bir daha okuyun derim. Heyacanınızı anlıyorum. Sera konusunda fazla para harcamadan bir sundurma bile olur derim. Tabii rüzgarı hesaba katarak.

Filiz 09-06-2007 13:53

1 Eklenti(ler)
Bu da balkonumdan resimlediğim mavi servi...Bu yıl küresel ısınmadan dolayı çok az kar yağdı üstüne. Bu fotoğraf geçen seneden.

Filiz 09-06-2007 13:55

Bir hocamız, aksekililerin(antalya) çok kurnaz olduğundan dem vurup, Bu servinin tohumlarını kolye yapıp bilmeyene otantik takı diyerek tanesi 1 ytl'den satıyorlar demişti :D

Kudret 09-06-2007 20:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rainbow (Mesaj 114828)
Merhaba Cemal
Fıstık çamlarını ekerken bizde senin gibi düşündük, sürdüremezsek,veririz eşe dosta diye.Kışa doğru,küçükte olsa bir sera yapıp denemek istiyoruz.Fıstık çamları büyümeye başladı,yeni ektiklerimizde çıkıyor.
Yukarıdaki mesajlardan ben marvi servi tohumdan yetişir diye anladım.Bizim bahçede ektiğimiz tohumlar çıktı.Ama mavi servi olup olmadıklarından emin değilim.İlk fırsatta resimlerini çekip buraya koyacağım.
Yardım teklifin içinde çok teşekkürler.
Selamlar

Sayın Rainbow;mavi servi tohumdan olur ama çimlenen fideler fidan halini almaya başlayınca renk tonları farklı farklı olur.Bunun için tam mavi anaçlardan aşı ile üretim daha çok tercih ediliyor.

Kudret 09-06-2007 21:02

2 Eklenti(ler)
Buda benim tohumdan alacalı selvim.
Eklenti 13072

Rainbow 10-06-2007 21:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bolubey14 (Mesaj 115756)
Sayın Rainbow;mavi servi tohumdan olur ama çimlenen fideler fidan halini almaya başlayınca renk tonları farklı farklı olur.Bunun için tam mavi anaçlardan aşı ile üretim daha çok tercih ediliyor.

Merhaba;
Açıklamanız için teşekkürler.Hafta sonu Denizli'deki fidan üretim yerini gidip geztik, tohumdan yüzbinlerce mavi servi fidelerini gördük.Aynı bizim bahçede çıkanlar gibiydi.Ama dediğiniz gibi belkide orijinal mavi servi olmayabilir.
Selamlar.

cemal.S 12-06-2007 10:23

Beni bağışlayın ama gördükleriniz mezarlık selvileri olabilir. Keşke sorsaydınız daha sonra aşı amaçlı çoğaltılan bir tür olmalı.

akinal33 26-08-2007 01:35

arkadaslar mavi servi tohumu isteyen olursa yollayabilirim

seaa 14-11-2008 15:09

mavi servi tohumdan üretilir diye biliyordum çimlenme için soğuk katlama gerekliymiş öğrendiğim kadarıyla ama tohumdan büyütme gerçekten zor sabrınız varsa olur ******. Hazır fidanı almak meğersem çok kolaymış tohum olayı zor

aliyuksel10 17-11-2008 20:45

arizona servisi çelikten üretilebiliyor bu şekilde kendim ürettim fakat köklenme süresi uzun 3-4 ay kadar sürüyor fakat en sağlıklısı iyi bir anaçtan alınan parçayla kara serviye(mezarlık servisi) aşılamak fakat aşının nasıl yapılacağı ile ilgili fazla bir bilgim yok bunu araştırıyorum yardımcı olunursa çok sevinirim

godofwar 26-09-2009 16:46

Merhaba arkadaşlar ,
Mezarlık servisine altlık olarak kullanıp arizona servi aşısı yaptım. Pazartesi tekrar yapıcağım isterseniz diycem ama size bununla ilgili fotoğrafları çeker yollarım ...

godofwar 05-10-2009 20:19

Arkadaşlar mavi serviler tohumdan üretilenebiliyor. Eğer iyi araştırırsanız görürsünüz. Yılın her mevsiminde sera ortamında tohum ile üretim yapılabilir aynı zamanda aşıda öyle. Keşke size Balıkesir orman işletmenin üretim yerleindeki tohumdan çıkan mavi servilerin fotoğraflarını çekip buraya koyabilseydim. Artık yolum tekrar düşerse orda araziye tohumdan elde edilen yavaş yavaş filizlenen mavi servileri fotoğraflayıp buraya koymak isterim. Ama şunu yapabilirim size ordan aldığım mavi servilerim fotoğraflarını gönderebilirim.
Ayrıca bende mavi servi tohumu diktim filizlendiklerinde sizinle paylaşmak isterim. Aşı fotoğraflarını sizinle paylaşıcağım şu aralar yoğun olduğumdan henüz yapamadım.

prıtt 07-10-2009 08:02

Arkadaşlar biz dağlara ağaç ekiyoruz. Fidanları parayla aldığımız için bizi maddi açıdan zorluyor. Aceba mavi servi ağaçlarındaki tohumları topladığımız zaman çimlendirebilirmiyiz. Bunun için serada düşünüyoruz. Kendi fidanımızı yetiştireceğiz.


Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Ağaçtan tohum nezaman alınır. hangi işleme tabi tutulur ve ne zaman ekilir.

Saygılar.

godofwar 08-10-2009 19:07

Sayın pırıtt

Eğer sera ortamında çimlendirmeyi düşünüyorsanız şuanda mavi servilerden tohumların toplayıp kuru, yarı gölge bir yerde bekletip tohumlar kendiliğinden çıkıcaktır **** siz ince birşey ile çıkartıp bir kaç gün beklettikten sonra ekimi gerçekleştirebilirsiniz. Bende sizin gibi tohumları toplayıp bir kaç gün beklettikten sonra serada çelikleme için bulunan yeri güzelce temizleyip orman toğrağı ve ince kum ile paçal yapıp kullandım. Geçtiğimiz pazartesi ekimi gerçekleştirdim. Şimdi çimlenmelerini bekliyorum umarım en kısa zamanda çimlenirlerde sizinle paylaşırım. Çam türlerinde katlama gibi kabuğu soyma benzeri işlemler yapılmasına gerek yok. Bu aylarda ekildiği için o işlemler yapılmadan direk çimlendirmede kullanılabiliyor. Eğer nisan ayında açıkta ekim yapıcaksanız katlama yapmanız gerekmektedir.
Bu konuda sayın douglas Fir ve Mtuncer54 ile temasa geçerseniz onlar size daha ayrıntılı yardımcı olabilirler. Yinede kafanıza takılan başka sorularınız olursa seve seve yardımcı olabilirim.

prıtt 09-10-2009 07:54

sayın godofwar

size çok ama çok teşekkür ederim. Kesinlikle bilgilerinize ve önerilerinize ihtiyacım. var. Eğerki seraya ekilecekse şimdimi ekim yapılması gerekir. Çünkü ben başka bir yerden ekime hazır tohum almayı düşünüyorum.Toplayacaklarımıda seneye ekerim artık. Dediğiniz kişilerlede mutlaka iletişime geçeceğim.

saygılar.

godofwar 09-10-2009 20:35

Sayın prıtt

Rica ederim yardımcı olabildiysem. Ben yaklaşık 1 hafta önce ekimi yaptım. Şimdi çimlenmelerini bekliyorum. Dediğim gibi bende sizin gibi sera ortamında ekim yaptım. Sera içinde kapalı ortam olduğu için dikim yapılabilir.
Normalde edindiğim bilgilere göre Ege ve Güney bölgelerimizde çimlenme engeli olmayan tohumlarda sonbahar ekimi yapmak yanlış olur. Çünkü kış müddetince uygun iklim şartlarında çimlenme meydana gelebilir ve ekilen tohumlar ani bir don nedeniyle zarar görebilir. Bu bölgelerimizde çimlenme engeli olan tohumlar soğuk-ıslak katlamaya alınarak ekilebilir. Güney ve Ege bölgelerimiz de asıl dikkat edilmesi gereken ekimlerin sıcaklar bastırmadan yapılmasıdır. Aksi takdirde aşırı sıcak ve nem mantar (damping-off gibi) hastalıklarına neden olur.

Siz sera ortamında ekim yapıcağınız için bu tür donlara karşıda koruma altında olucaktır. Ekim yapıcağınız bölgenin hava koşullarını iyi biliyorsanız ekim yapabilirsiniz. Seranızda ısıtma olucakmı? Deniz seviyesinden yükseklik ne kadar? Yıllık en düşün sıcaklıklar ne kadar ve don olayı görülüyormu ? Bunlara dikkat ederseniz dikim yapın. Don olayı olsa bile serada soba kurup don beklendiği zamanlarda ekim yapabilirsiniz.

Size aşağıda bir kaç bilgi yazıyorum..
Bana özelden mailinizi verirseniz size bu konular hakkında bilgi verebilirim. Bende orman müdürlüğünden bir mühendis arkadaştan aldım.

-EKİM DERİNLİĞİ

Ekim derinliği ve örtü malzemesi kalınlığı, fidan yüzdesini ve dikime uygun kaliteli fidan sayısını etkilemektedir. Tohumlara verilecek ekim derinliği, tohumun büyüklüğüne, toprağın tekstürüne, ekimin ilkbahar veya sonbaharda yapılacağına göre değişir. Genel olarak büyük tohumlar küçük tohumlara nazaran daha derine ekilmesine rağmen derin ekimler damping-off mantarlarının zararlarını arttırmakta ve fidelerin toprak üstüne çıkmasını zorlaştırmaktadır. Ayrıca ekim derinliği toprak yapısına göre de değişmektedir. Kumlu topraklarda ağır yapılı topraklara nazaran 1/3 nispetinde derin olabilir. Çünkü bu tür topraklarda çimlenen tohumların fideciklerinin toprak üstüne çıkmaları daha kolaydır. Bu zamana kadar yapılan ekim çalışmalarından elde edilen tecrübelerde, sonbahar ekimlerinin ilkbahar ekimlerine nazaran daha derin yapılması gerektiğini göstermektedir. Çünkü bu suretle muhtemel don atmaları veya rüzgâr erozyonu ile tohumların açıkta kalması önlenmiş olur.

Genel bir kural olarak denilebilir ki bir tohuma verilecek derinlik tohum kalınlığının üç katı kadar olmalıdır.

Çok küçük tohumlarda tohumun ince kum veya olgunlaştırılmış testere talaşı karıştırılarak ekilmesi uygun olur. Bu durumda tohumlar çok ince materyaller ile kapatılır. Veya hiç kapatılmayabilir aşağıda bazı önemli ağaç türleri tohumlarına uygulanacak ekim derinlikleri belirtilmiştir.


Ağaç türü Ekim derinliği (cm)
Sarıçam 0,5 – 1,5
Karaçam 1,0 – 1,5
Kızılçam 1,0 – 2,0
Halep çamı 0,5 – 1,5
Fıstıkçamı 1,0 – 3,0
D.Ladini 0,5 – 1,0
Göknar 2,0 – 3,0
Sedir 1,0 – 2,0
Servi 0,5 – 1,0
D.Kayını 3,0 – 5,0
Meşe 3,0 – 5,0 Ağır topraklarda
Meşe 5,0 – 7,0 Orta ağırlıklı topraklarda
Meşe 7,0 – 10 Hafif topraklarda
Ceviz 3,0 – 7,0
Akçaağaç, dişbudak, ıhlamur 1,0 – 2,0
Yalancı akasya 3,0 – 5,0
Kestane 3,0 – 6,0

Genellikle yastıklara yapılacak ibreli tür tohum ekimleri için derinlik, ekim merdaneleri üzerindeki setlerle sağlanmaktadır.

-TOHUM EKİM TEKNİĞİ

Orman ağacı tohumları, fidanlıkta daha önce hazırlanan ekim yastıklarına elle veya makine ile ekilir.

Orman Fidanlıklarında çizgi ekimi ve serpme ekimi olmak üzere iki metot uygulanmaktadır. Çizgi ekiminde tohumlar yastık üzerine açılan çizgilere ekildiğinden fidanlar tam alan serpme ekimine nazaran daha sıktır. Bunun sonucu olarak çizgiler üzerindeki fidanların kök gelişmesi daha az olabilir. Ancak serpme ekiminde fidanların bakımı daha güç ve pahalıdır.

Bu sebeple bugün fidanlıklarda çizgi ekimi daha yaygın olarak uygulanmaktadır. Çizgi ekiminde çizgi aralıkları ibrelilerde 15-17 cm. yapraklı türlerde ise 20-24 cm. dir. Her bir yastıkta ibreliler için 7 adet, yapraklı türler için 5 adet çizgi açılır. Çizgiler yastık üzerine bir merdane vasıtasıyla ya da daha ekonomik bir şekilde bir mibzerle açılır. Açılacak çizgiler yastık boyunca düz ve aynı derinlikte olmalıdır. Tohumlar açılan bu çizgilere ya elle, (bilhassa iri taneli tohumlar) veya ekim mibzeri ile ekilir. Ekilecek tohum miktarının beher biriminin önceden belirlenmiş olması lazımdır. Burada dikkat edilecek önemli bir husus tohum sıklığının her tarafta aynı olmasıdır. Mibzerle ekimlerde arada tohum atılmayan boşluklar olursa buralara elle tamamlama yapılmalıdır.
Fidanlıklarda geniş çaplı ekimlerin zamanında yapılabilmesi için, kapatma materyalinin serilmesi de makine kullanılarak yapılmalıdır. Bu uygulamaya elle ekim veya elle kapatmaya göre 8 kat daha ekonomik olup, daha kısa sürede iş bitirilmektedir.

Kapatma Materyali: Ekimi yapılan çizgiler çeşitli kapatma materyalleri ile veya bunların karışımından hazırlanmış uygun harçlarla kapatılır. Bundan amaç tohumlara çimlenme için gerekli rutubeti sağlamak, onları aşırı sıcak ve soğuktan, kuş ve diğer hayvanlardan, rüzgâr erozyonu ve tabiatın olumsuz tesirlerinden korumaktır. Kapatma materyalleri ince elenmiş dere kumu, perlit, çürütülmüş testere talaşı, orman humusu, turba olabilir. Toprağın bünyesine göre bunların iki veya üçü uygun bir karışımla verilir. Özellikle ibreli fidan yastıklarında kullanılacak kumun, bazik bir karakterde olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü PH sı yüksek olan bu tür kum damping-off hastalığını artırır. Fidanlıklarımızda yapılan uygulamalarda ½ oranında çürütülmüş testere talaşı, ½ kireçsiz kaba kumla hazırlanan örtü malzemeleridir. Ancak burada kumlu mil ve orman humusu da kullanmak mümkündür. Ancak talaş kullanılması gerekirse, malzeme 3 - 5 ay önceden sulu katlamaya alınarak fermante edilir. Buradaki yanma olayında ısı 60 ila 80 derece olup, malzeme bünyesinde bulundurduğu ot tohumlarını yakmakta, dolayısıyla fidanlıklarımızın en büyük meselelerinden biri olan ot mücadelesinde fayda sağlanmaktadır.
Ekim yastıklarında tohumların ekimini yapıp üzerlerini uygun kapatma materyali ile kapattıktan sonra traktörlere akuple sıkıştırma merdanesi veya elle çekilen merdaneler geçirilerek tohumların toprak ve kapatma materyali ile daha iyi buluşması sağlanır. Orman Fidanlıklarımızda bazı durumlarda ekim yastıklarının ekimden hemen sonra rüzgârın zararlı tesirlerinden korumak için veya olası donlardan etkilenmemek için siperlemek gerekir. Siperleme işlemi için çuval, kanaviçe saz, kamış, çıta veya jüt kullanılabilir. Çimlenme başladığında bu malzemelerin kaldırılması gerekir.


-TOHUMLARIN ÇİMLENME SÜRELERİ

Tohumun ekim öncesi işlemlere tabi tutulup tutulmadığı, toprak işlenmesi derecesine, sıcaklık ve rutubet şartlarına göre değişmektedir. Bazı ağaç türlerinin tohumlarının ortalama çimlenme süreleri aşağıya çıkarılmıştır.


TOHUM TÜRÜ........................ ÇİMLENME SÜRESİ (GÜN)
Karaçam 15 – 20 gün
Sarıçam 15 – 20 gün
Kızılçam 16 – 22 gün
Sedir 20 – 30 gün
Göknar 20 – 30 gün
Ladin 20 – 25 gün
Fıstıkçamı 20 – 25 gün
Sahil çamı 20 – 25 gün
Servi 16 – 25 gün
Mazı 20 – 25 gün
Akçaağaç 25 – 30 gün
Dişbudak 25 –30 gün
Yalancı akasya 15 – 20 gün
Kıbrıs Akasyası 20 – 25 gün
Gladiçya 15 – 25 gün

-BAKIM ÇALIŞMALARI

Sulama: Ekilen tohumun çimlenebilmesi için belirli derecede sıcaklık ve nemin olması gerekmektedir. Özellikle sulama çimlenme sağlanıncaya kadar çok dengeli yapılmalıdır. Sulama gündüz saatlerinde ilk etapta, hava halleri ve toprak durumuna bağlı olmak şartıyla her gün 20–30 dakika, çimlenmenin gerçekleşeceği ortam kuru kalmayacak şekilde dengeli, hava şartları gerektirdiği takdirde sabah ve akşam olmak üzere iki kez yapılmalıdır.
Çimlenme tamamlandıktan sonra büyüme için gereken su , sabahın erken saatlerinde veya güneşin yakıcı etkisi geçtikten sonra verilmelidir.. Büyüme için 20–25 cm lik derinliğe isabet eden kısmın nemli tutulması gereklidir. Fazla su verilmesi havalanmayı engellemekte ve buda bitkide kendini sararma şeklinde göstermektedir. Az su verilmesi durumunda ise bitki su bulmak amacıyla kazık kök oluşturmakta, kök oluşması engellenmektedir.
Havalandırma: Havalanmayı sağlamak için çizgi aralarında, özellikle ağır topraklarda kaymak tabakası kırma işlemi yapılmalıdır.
Kök Kesimi: Kök ve gövde arasındaki dengeyi oluşturmak, kazık kök gelişmesini önleyip saçak kök oluşmasını teşvik etmek ve dolayısıyla bitkinin toprak üstü kısmının fazla büyümesinin önüne geçmek için kök kesimi yapılmalı, hava şartlarına ve toprak yapısına bağlı olarak kök kesimi akabinde de sulama yapılmalıdır.
Gübreleme: Kaliteyi arttırmak, standarda uygun fidan üretmek için gerektiğinde gübreleme yapılmalıdır.
Ot temizliği: Fidanın daha iyi gelişmesini sağlamak için topraktaki besin maddelerine ortak olan yabancı otlar sahadan atılmalıdır.
İlaçlama: Çimlenme aşamasında danaburnu gibi zararlılar için uygun ilaçlar, şeker ve kepekle karıştırılarak verilmelidir. Damping-off hastalığı içinde sulama azaltılmalı, çizgi araları tırmıklanarak havalandırılmalı, gerekirse uygun mantar ilaçları verilmelidir. Kuş zararlılarına karşı kullanılan pomarsol forte de , damping-off mantar zararlılarını önleyici etkisinden dolayı erimeleri azaltıcı etkisi olduğu gözlendiğinden ihmal edilmemelidir.

prıtt 11-10-2009 11:26

Sayın godofwar

yardımlarınız için teşekkürler. Bu verdiğiniz bilgiler gerçekten işime yarayacak.Tohumlarımı sipariş verdim. İhiyacım olan konularda tecrübelerinizden yararlanacağım.

saygılar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024