agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (http://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Juniperus (Ardıç) (http://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/364.htm)

botanist 01-07-2005 10:50

Juniperus (Ardıç)
 
Dünya üzerinde çok zengin olarak geniş alanlarda yayılan, 60’ı aşkın taksonla simgelenen ardıçlar, çoğunlukla bir cinsli iki evcikli, ender olarak bir evcikli odunsu bitkilerdir. Çoğunlukla çalı halinde, bazen de ağaç halinde olan ardıçlar, daima ince kabuklu, bazen de pulsu kabuklu, iğne ve pul yapraklı herdem yeşil bitkilerdir. Genç bireyler, istisnasız olarak iğne yaprak taşırlar. Daha sonra, bazı taksonlarında iğne yapraklar, pul yapraklarla değiştirilir. Ancak, çoğu ardıç taksonlarında ileri yaşlarda iğne yapraklar bulunmaktadır.

Çiçekler yaprakların koltuklarında ya da terminal olarak sürgünlerin uçlarında bulunurlar. Erkek çiçekler sarımsı renkte, karşılıklı ya da üçer üçer çok sayıda etaminlerden oluşmaktadır. Dişi çiçekler de 3-8 sayıda, sivri uçlu pullardan oluşur. Bu pullardan üreyimli olanlar ise 1-13 kadar tohum tomurcuğu taşırlar. Olgun kozalaklar etli, üzümsü bir yapıda olup, hiçbir zaman açılmazlar. Olgunlaşmaları da 1-3 yılda gerçekleşir.

Juniperus’ların yayılışları çok geniştir. Kuzey Amerika’dan başlar, Orta Amerika, Avrupa, Kuzey ve Doğu Afrika, Asya ve Himalayalar’a değin uzanmaktadır. Ardıçlara Trabzon, Akçaabat yörelerinde Zerdi denilmektedir. Ardıçlar genel olarak kozalak ve yaprak özelliklerine göre 2 seksiyonda incelenmektedir:

1. Seksiyon (Alt cins) : Oxycedrus Seksiyonu. Bu seksiyona giren taksonlarda iğne yapraklar bulunmakta, bunlar sürgün üzerilerinde üçer üçer çevrel dizilmişlerdir. Kozalaklar normal olarak üç puldan oluşur. Üç tohum tomurcuğu bulunur. Bu seksiyonda ülkemizde doğal olan ardıç taksonları şunlardır

J.communis L. subsp. alpina (Sm.) Celak
J.communis L. subsp. hemisphaerica (Presl.) Nyman
Juniperus oxycedrus L. var. oxycedrus
Juniperus oxycedrus L. var. spilinana
J. macrocarpa (Sibth. et Sm.) Ball.
Juniperus oblonga Bieb.



2. Seksiyon (Alt cins) : Sabina Seksiyonu. Bu seksiyondaki ardıçlar ya tümüyle, ya da kısmen pul yapraklıdırlar. Çoğunlukla gençlik yaprakları iğne yaprak şeklindedir. İki ya da bir evciklidir. Tohum sayısı 3-13 kadardır. Bu seksiyon içinde doğal ardıç örneklerimiz ise:

Juniperus phoenicea L.
J. foetidissima Willd.
J. sabina L.
J. excelsa Bieb.

Sabina seksiyonunda ülkemizde egzotik olarak park ve bahçelerimizde yetiştirilen bir ardıç türü de Juniperus virginiana’dır.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 01-07-2005 10:51

Juniperus communis L. : Adi Ardıç
 
1 Eklenti(ler)
Ardıç taksonları içinde, kuzey yarıküresinde en çok ve geniş yayılışı olan bu türdür. Hatta kimi botanikçiler bu ardıç türünü kuzey yarıküresinde en geniş yayılış yapan odunsu takson olarak göstermektedirler. 15 m. ye değin boylanabilen, çoğu kez de çalı halinde herdem yeşil bir odunsu bitkidir. Kabuk kırmızımsı kahverengi, ince kağıt gibi parçalara ayrılır ve dökülür. İğne yapraklar 1,5 cm. uzunluğunda dipleri geniş, uçlara doğru daralmaktadır. Uçları sivri ve batıcıdır. Sürgünlere geniş bir açı ile üçlü çevrel olarak dizilmişlerdir. Üst yüzlerinde tek bir stoma çizgisi bulunur. Oysa bu sayı J. oxycedrus’ta iki adettir. Çiçekler çoğunlukla iki evciklidir. 5-6 mm. çapında üzümsü kozalak mavimsi siyah, 2-3 yılda olgunlaşır. İlk sene yeşil, ikinci yılda ise mavimsi siyah olur. Kozalak kısa saplı olup, 3 adet tohum içerir. Üzümsü kozalaklarından içki sanayiinde yan ürün olarak yararlanılır. Odunu ise diri kısmı sarı, özodunu koyu renkli olup, tornacılıkta kullanılır.

Doğal olarak Kuzey Amerika, Avrupa, Akdeniz, Batı Himalaya ve Japonya’da yayılır. Ülkemizde iki alttürü bulunmaktadır :

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 01-07-2005 10:59

Juniperus oxycedrus L. : Katran Ardıcı
 
1 Eklenti(ler)
Çoğunlukla çalı, bazen de 10 metreye değin boylanabilen herdem yeşil küçük bir ağaçtır. İğne yapraklar, sürgünlere dik bir açı ile üçlü çevrel dizilmişlerdir. Uçları sivri batıcı olup, üst yüzlerinde iki adet stoma çizgisi vardır. İğne yapraklar 12-18 mm. uzunluğunda, dipleri geniş, uca doğru daralarak sivrilmektedir.

Kozalak Adi Ardıç’tan daha büyük, 5-11 mm., bazen 14 mm. çaplarında, kırmızımsı kahverengi ya da portakal sarısı rengindedir, iki yılda olgunlaşır ve 3-6 puldan oluşur. Genellikle üç adet tohum vardır. Akdeniz yöresi, Kafkasya ve İran’da doğal olarak yayılmıştır.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 01-07-2005 11:01

Juniperus macrocarpa (Sibth. et Sm.) : Büyük Kozalaklı Ardıç
 
1 Eklenti(ler)
Çoğunlukla çalı, ender olarakta 5-6 metre boylarında, dalları yukarıya yönelik bir ardıç taksonudur. İğne yapraklar sert değil, yumuşak ve elastikidir. Sürgünler belirgin biçimde üç köşelidir. Tüm doğal ardıç taksonları içinde tohumu ve kozalağı en büyük olanıdır. Bir Akdeniz elementi olup, kozalak iri, 12-18 mm. çapında, mat, taze iken mavim si üzeri dumanlı, olgunlaşınca kırmızı kahverengi ve siyahımsıdır. İzmir ve Aydın çevrelerinde doğal olarak yayılır.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 01-07-2005 11:07

Juniperus oblonga Bieb.
 
Bu ardıç türü 2-3 metre boyunda çalı halinde, çoğu kez birkaç gövdeli, oldukça seyrek yapraklanma gösteren bir taksondur. Genç sürgünler üç köşeli, kırmızımtırak ya da kahverengidir. Tomurcuklar çıplaktır. İğne yapraklar, üçlü çevrel dizili, üst yüzlerinde tek stoma çizgisi bulunmakta, dibe doğru bir damarla bölünmüştür. Bir cinsli iki evciklidir. Kozalak iki yılda olgunlaşır, olgunlaştığında siyahımsı bir renk alır. Üç puldan oluşmaktadır. Bu tür Türkiye’de yerel halde Sarıkamış, Aras Vadisi ve Kağızman yörelerinde yetişir. Türkiye’den başka Kafkasya, Kuzey İran’da yayılır. Soğuk ve karasal iklimi yeğler.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 01-07-2005 11:09

Juniperus phoenicea L. : Finike Ardıcı
 
1 Eklenti(ler)
Çalı ya da 2-6 metre boylarında, dik ya da sarkık dallı bir ardıçtır. Uzaktan bakıldığında serviye benzer. Bu nedenle “Servi Ardıcı” adını da almaktadır. Yapraklar pul yaprak halinde, ancak genç bireylerde ve bazen yaşlı bireylerin alt dallarında iğne yapraklar bulunmaktadır. Pul yaprakların sırtlarında yuvarlakça bir yağ bezesi de bulunur. Pul yapraklar üçlü ya da karşılıklı dizilmişler koyu ya da mavimsi yeşildirler.
Çiçekler bir cinsli iki evcikli, bunlardan erkekler terminal halde, kirli sarı renkte, dişiler ise yine terminal durumlu, kozalak uzun saplı, rengi portakal sarısı ya da kırmızımsı kahverengidir. Kozalak üç çift puldan oluşur. İki yılda olgunlaşır. Pullar ezildiğinde lifi bir yapı gösterir. Tohum sayısı 3 - 6 kadardır.

Doğal olarak Akdeniz yöresi, Kuzey Afrika, Suriye, Türkiye’de Batı Anadolu’da alçak kesimlerde ve makilik alanlar içinde dağınık olarak bulunur. Kurak kesimlerde, özellikle Muğla, Marmaris, Kuşadası ve Samsun Dağı’nda yayılır. Odunundan kurşun kalem sanayiinde yararlanılır.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 01-07-2005 11:14

Juniperus sabina L. : Sabin Ardıcı
 
1 Eklenti(ler)
Genellikle bir, ender olarak 3-4 metre boylara ulaşan eğri gövdeli, belirgin biçimde tek gövdeli olmayan ve çoğu kez yerde sürünen bir çalı halinde ardıç türüdür. Bu takson sık dallanma gösterir, yaşlı gövdelerin kırmızımsı esmer kabuğu çok ince levhalar halinde çatlar. Sürgünlerde çok ince olup, ortalama onuncu yaştan sonra, pul yapraklar oluşur. Bu yapraklar ovuşturulduğunda çok kötü bir koku verir. Tomurcuk çıplaktır. İğne yapraklar üçlü çevrel, pul yapraklar da haçvari dizilmişlerdir. Pul yaprakların sırtlarında yağ bezeleri vardır. Çiçekler bir cinsli iki evcikli olup, kozalaklar da bazen bir, bazen de iki yılda olgunlaşır. Önceleri yeşil, sonraları siyahımsı, üstü mavi dumanlıdır. Tohumlar kalın kabuklu olup, 1-4 adettir. Orta ve Güney Avrupa, Alpler Karpatlar, Pireneler, Türkiye, Kafkasya ve Sibirya’da doğal olarak yetişir. Ülkemizde Kuzey ve Batı Anadolu’da dağlık alanlarda kurak ve kayalık yamaçlarda, Zonguldak, Samsun, Gümüşhane, Kahramanmaraş ve Hakkari yörelerinde yayılır. Bu kesimlerde 1500-2000 metre aralarında dağlık kayalık ve taşlıklı yamaçlarda yetişmektedir. Çok kanaatkar bir türdür. Juniperus sabina’nın parkçılıkta çok değerli birçok park ve bahçe formları bulunmaktadır. Özellikle yer örtücü bitki materyali olarak ve karayolları orta refüjlerinde çok kullanışlıdır.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 01-07-2005 11:22

Juniperus foetidissima Willd. : Kokulu Ardıç
 
1 Eklenti(ler)
10-15 metre, ender olarak 20 metreye değin boylanabilen, düzgün gövdeli, dalları yukarıya yönelik, piramidal tepeli, orta boylu bir ardıç türüdür. Sürgünler kısa, kalın, belirgin şekilde dört köşelidir. Kabuk kahverengi grimsi renkte olup, öteki taksonlardan daha kalındır. Genç yaşlarda, 10-15 yaşlarına değin, iğne yaprak, daha sonra da pul yapraklar bulunur. Bazen aynı ağaçta her iki tip yapraklar birlikte bulunmaktadırlar. Sürgünlere karşılıklı olarak dizilen pul yapraklar ovuşturulduğunda kötü bir koku çıkarmaktadırlar. Ayrıca pul yaprakların uçları da kalkık durmaktadır. Yağ bezeleri vardır. Çiçekler de bir cinsli iki evciklidir, ender olarak bir evciklidir.

Kozalaklar sürgün uçlarında teker teker bulunur. Olgun kozalak rengi kırmızımsı siyahtır. Üstleri mavi dumanlıdır. Kozalak üç çift puldan oluşur, tohum sayısı 1-3 kadardır. Kozalak pulları lifi yapı göstermeyip, ezildiklerinde kolaylıkla dağılır.

Özodunu kırmızımtırak kahverengi, güzel kokulu olan ve kolay işlenebilen, dayanıklı ve değerli bir odunu olup, ülkemizde kurşun kalem sanayiinde kullanılabilecek önemli bir ardıç türüdür.

Doğal halde Yunanistan, Makedonya, Türkiye ve Suriye’de yayılır. Ülkemizde Ankara, Bolu, Çorum, İç Batı Anadolu, Doğu ve Güney Anadolu’da yaygındır. Özellikle, kurak ve kalkerli alanlarda yetişir. Çoğu kez Akdeniz ikliminin etkisinden uzaklaşmakta, İç Anadolu’da step ikliminin etkisinde kalan alanlarda da yayılmaktadır.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 01-07-2005 11:26

Juniperus excelsa Bieb. : Boylu Ardıç
 
1 Eklenti(ler)
15-20 metre boylarında, önceleri piramidal, yaşlandıkça yuvarlak- laşan tepe yapısı olan bir ardıç türüdür. Dalları yukarıya yönelik, ya da yatay olarak yanlara doğru açılmışlardır. Juniperus foetidissima’ ya çok benzer, ancak ondan daha ince sürgünleri, uçları kalkık olmayan sürgünlere yatık pul yaprakları ile ayrılır. Öte yandan, Boylu Ardıç’ın kozalakları daha küçük ve içlerinde 1-3 değil, 3-13 adet tohum bulunur. Kabuk Boylu Ardıç’ta lifi şeritler halinde çatlamaktadır. Sürgünler çok ince ve tomurcuklar çıplaktır. Yapraklar 6-8 yaştan sonra pul biçimini alır, iğne yapraklar üçlü, pul yapraklar haçvari dizilmişlerdir. Pul yapraklar mavi yeşil, sürgüne tümüyle yatmışlardır. Önemli bir özellik de Boylu Ardıç, bir cinsli bir evciklidir. Kozalak iki yılda olgunlaşır. 4-6 puldan oluşur. Olgun evrede siyah renkte, üzeri mavi dumanlıdır. Kozalak içinde, yukarda da değinildiği gibi 3-13 adet tohum bulunmaktadır.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

sezinci 01-07-2005 11:43

Botanist Ardıçlar konusunda verdiğin bilgiler güzel ama biraz teorik kalmış. Bir bitkiyi tanıtırken hiç bilmeyen birisine anlatırmış gibi açıklamak gerekir diye düşünüyorum. Siteyi ziyaret eden bu konuya meraklı insanlar bu bilgileri okurken sıkılabilirler. Açıklamaları fotoğraflarla örnekleyerek yaparsak daha doğru olur bana göre.

Özellikle süs bitkisi olarak kullanılan türlerde form çok önemlidir. Fotoğraflarla bitki formlarını da göstermiş oluruz.
Fotoğraf konusunda sıkıntı yaşarsan hep beraber yardımcı olabiliriz.

Yardım konusunda itiraz eden olursa da malina'nın (gerekli hallerde kullandığı)üslubunu kullanırız. :)

malina 01-07-2005 13:17

İşe yarıyor mu bilmem...

Çok kısa Orman Genel Müdürlüğü sitesinden alınmış bilgiler:
Sürüngen çalılardan büyük ağaçlara kadar çok çeşitli türleri olan ardıç, hemen hemen bütün bölgelerimiz yüksek dağlık kesimlerinde doğal yayılış gösterir. Bazıları servi gibi pul yapraklara, bazıları da batıcı iğne yapraklara sahiptir. Ülkemizde 1.100.492 hektar saf ardıç ormanı bulunmaktadır. Türkiye yayılış alanları ektedir.

Türlerini eklemeyi unutmuşum.
Juniperus communis - Adi ardıç
Juniperus communis ssp.alpina - Alp ardıcı
Juniperus brevifolia
Juniperus cedrus - Kanarya ardıcı
Juniperus formosana
Juniperus luchuensis
Juniperus oxycedrus - Katran ardıcı
Juniperus drupacea - Andız
Juniperus angosturana
Juniperus ashei
Juniperus barbadensis
Juniperus bermudiana - Bermuda ardıcı
Juniperus blancoi
Juniperus californica - California ardıcı
Juniperus chinensis - Çin ardıcı
Juniperus coahuilensis
Juniperus comitana
Juniperus convallium
Juniperus deppeana
Juniperus durangensis
Juniperus excelsa - Boylu ardıç
Juniperus excelsa ssp. polycarpos - İran ardıcı
Juniperus flaccida
Juniperus foetidissima - Kokulu ardıç
Juniperus gamboana
Juniperus gaussenii
Juniperus horizontalis - Yaygın ardıç
Juniperus indica - Kara ardıç
Juniperus jaliscana - Jalisco ardıcı
Juniperus komarovii
Juniperus macrocarpa - Büyük kozalaklı ardıç
Juniperus monosperma - Tek tohumlu ardıç
Juniperus monticola
Juniperus oblongo
Juniperus occidentalis - Batı ardıcı
Juniperus occidentalis ssp.australis
Juniperus osteosperma - Utah ardıcı
Juniperus phoenicea - Finike ardıcı
Juniperus pinchotii
Juniperus procera
Juniperus procumbens
Juniperus pseudosabina
Juniperus recurva - Himalaya ardıcı
Juniperus sabina - Sabin ardıcı
Juniperus saltillensis
Juniperus saltuaria
Juniperus scopulorum
Juniperus semiglobosa - Rusya ardıcı
Juniperus squamata
Juniperus standleyi
Juniperus thurifera - İspanya ardıcı
Juniperus tibetica - Tibet ardıcı
Juniperus virginiana - Kalem ardıcı
Juniperus virginiana ssp.silicicola
Juniperus wallichiana - Himalaya kara ardıcı




http://www.agaclar.net/forum/attachm...5&d=1129104887


http://www.agaclar.net/forum/attachm...3&d=1129104683


ekleyen Divinity

botanist 01-07-2005 13:24

Juniperus virginiana L. : Kurşun Kalem Ardıcı
 
2 Eklenti(ler)
Küçük ya da orta boylarda, 10-20 metre, dar ve piramidal tepeli, ender olarak ileri yaşlarda geniş tepeli bir ardıç türüdür. Kabuk ince, açık kırmızımsı kahverengidir. Kolayca dar pulsu çatlaklı hale gelip, soyulmaktadır. Gövdenin dip kısmı genellikle geniş ve payandalıdır. Sürgünler kısa ve belirgin olarak incedir. Pul yapraklar da sivri uçlu, mavi yeşil renktedir. Gençlikte hatta çoğu kez yaşlı bireylerde de iğne yapraklara rastlanmaktadır. Pul yaprakların sırtlarında bazen yağ bezeleri bulunur.

Çiçekler bir cinsli iki evcikli, ender olarak tek evcikli olup küçük kozalak mavi dumanlı, 5-8 mm. çapındadır. Bir yılda olgunlaşır. Her kozalakta 1-4 adet tohum bulunur. Tohum ise 2-4 mm. uzunluğunda, açık kahverengidir.

Çok dayanıklı , keskin kokulu, kolayca işlenen, özodunu kırmızı renkli değerli odunları vardır. Özellikle kurşun kalem sanayiinde en önde gelen bir ağaçtır. Ayrıca odununda % 2,5-4,3 oranında eterik yağı bulunup, bu yağ parfümeride kullanılmaktadır.

Bu ardıç türü Kuzey Amerika’nın doğu kesimlerinde en geniş yayılış gösteren koniferlerden birisidir. Değişik yetişme yeri koşullarına kolaylıkla uyum sağlamakta, ıslak ve nemli yetişme yerlerinde, kuru ve sığ topraklarda bile kolayca yetişebilmektedir. Asıl boylu ve iyi vasıflı ormanlarını Batı Virginiana’da, Mississipi eyaletlerinde yapmaktadır. Odunlarından kurşun kalemden ayrı inşaat odunu olarak, telefon direği, travers, kazık ve benzeri endüstriyel alanlarda yararlanılmaktadır.

Türkiye’de egzotik olarak çok yaygın bir odunsu bitkidir. Bazı formları da süs bitkisi olarak değerli olup, gerek Türkiye, gerekse Avrupa ülkelerinin çoğunda park ve bahçelerde yaygın olan süs bitkilerindendir.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

Mahmut Leventoğlu 30-10-2006 09:00

Ülkemizde Ardıç meyvesinin alımını yapan en önemli kuruluş TEKEL idi. Özelleşince Mey içki sanayi oldu. İsparta ilçelerinden,Kastamonudan ve Antalya Korkuteli yaylalarından alım yapmaktadır. Bilecikte ki fabrikada kullanılmaktadır.( Cin Aromatizasyonunda)

gallus 30-10-2006 18:11

1 Eklenti(ler)
merhabalar
benim aşağıda yaprak resmini göndermiş olduğum ardıç olduğunu düşündüğüm ama tam olarak türünü bilmediğim ağacımın alt taraflarından baya bir yaprağı sarardı ilk aldığımda da benzer sarılıklar vardı onları budamıştım.sorunun saksısının artık küçük gelmeye başladığıdan kaynaklandığını düşündüm. kuru gibi görünene dalları budayayım derken aklıma geldi. böylr bir ardıç türünde kışa girererken sararma olabilir mi?. yani aslında budamayı düşündüğüm dallar ölü olmayabilir mi? daha küçük olan aynı tür başka ağaçta böyle sararma yok.
Dallar kuru gibi durmuyor yani kırılmıyorlar hala yaş gibiler.
Ne yapayım? budayayım mı diye sormak istedim. Yanlış bişey yapmamak için
Eklenti 4715

teşekkürler

caucasianeagle 22-01-2007 21:58

elimde yayılıcı ardıç var acaba bana bakımı konusunda bana yardım olurmusunuz.

Mine Pakkaner 22-01-2007 22:05

Yayılıcı ardıcın özel bir bakımı yoktur. Geçirgen ve gübreli bir toprakta daha iyi gelişmekle birlikte yetişme ortamında seçici değildir. Kurağa ve tuza orta derece dayanıklıdır. Tam güneş ister.

aykut810 05-02-2007 12:41

saolsasın odevımı basarı ıle bıtırdım ıstersen ppt olarak verebılırm uygulamalı vıdeo seklınde hazırlamıs oldugum odevımı tekrar tesekkur ederım

aykut810 27-02-2007 19:41

en yakın zaman da ardıclara yaptıgım ppt yı koyacagım sızler saolun

Mine Pakkaner 27-02-2007 20:26

Aykut810, paylaşımcılığın için teşekkür ederiz. Ancak malum Türkçe çok hassas olduğumuz konu. Rica etsek de bu arada yazım kurallarına da dikkat etseniz olur mu?

Maalesef güzel dilimiz de doğa gibi korunmaya muhtaç hale geldi.

nemesisx 09-06-2007 15:15

Merhaba;
Benim ardıç kozalaklarım var.İçlerinde de tohumları.Bunları ekmek istiyorum.Acaba kozalak olarak mı ekmeliyim yoksa tohum olarak mı?
Birde en uygun hangi ayda ekebilirim bunları teşekkür ederim...

nyrnphea 24-07-2007 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nemesisx (Mesaj 115682)
Merhaba;
Benim ardıç kozalaklarım var.İçlerinde de tohumları.Bunları ekmek istiyorum.Acaba kozalak olarak mı ekmeliyim yoksa tohum olarak mı?
Birde en uygun hangi ayda ekebilirim bunları teşekkür ederim...


evet bende ardıçı tohumdan üretmek istiyorum....hangi ayda ekmeliyim...katlamaya gerek varmıdır....

herbaryum 25-07-2007 21:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi botanist (Mesaj 6237)
Juniperus macrocarpa (Sibth. et Sm.) : Büyük Kozalaklı Ardıç Çoğunlukla çalı, ender olarakta 5-6 metre boylarında, dalları yukarıya yönelik bir ardıç taksonudur. İğne yapraklar sert değil, yumuşak ve elastikidir. Sürgünler belirgin biçimde üç köşelidir. Tüm doğal ardıç taksonları içinde tohumu ve kozalağı en büyük olanıdır. ..................


Bu takson J.oxycedrus subsp. macrocarpa'mı. Sanırım kozalakları da en büyük olan J.drupacea.

discover 26-07-2007 12:37

Kozalağın etli kısmı parçalanarak veya yıkanarak tohumlar temizlendikten sonra rutubetli kumda türlere göre 4-20 hafta soğuk katlamaya yapılarak ekilir.

discover 26-07-2007 12:43

doğada soğuk katlama nasıl oluyor? kış mevsiminde oluyor . bahara doğru ekebilirsin sanırım. Ama 1 sene bekliyecek halinde yok, soğuk katlamaya alıp sonbaharda ekip dene istersen.

quercuslover 13-11-2007 07:29

Herkese merhaba benim elimde bir ardıç fidanı var türünün ne olduğunu bilmiyorum ama 40 cm boylarında ve mavimsi renkli bir fidan, sitedeki diğer modüllerden birinde topraklı köklü fidanların her mevsim dikilebileceğini okumuştum şimdi ben bu ardıç fidanını eksem (Kasım ayında) bu uygun olurmu yoksa iklim soğuk olduğu için fidan tutmayabilirmi? En kısa sürede beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.Teşekkürler.

fireball2433 30-11-2007 09:20

Ardıç / Yapraklarda kuruma sorunu
 
Herkese selamlar;

5-6 ay önce aldığım ardıçlarımda gövdede büzüşmeler olduğunu fark ettim. Yeni çıkan sürgünlerin uçları kurumaya başlamış.

Sorun nedir acaba..

Teşekkürler.

sukranayalp 30-11-2007 09:50

Ardıçlar çok sulamaya karşı dayanıksızdır. Çürüme belirtileri başlar. Ayrıca gereğinden fazla sulama bunlarda çok çabuk mantara neden olur. Gövdede büzüşme ve yeni sürgün ucunda kuruma olduğuna göre toprak üstü kısmı gitmiş demektir. Tek çare sağlam gördüğünüz yerleri bırakıp diğer bölümleri temiz bir budama makası ile kesmenizdir. Ayrıca toprağını kabartın ki gereğinden fazla biriken su hava ile temas ederek kurusun. Bu mevsimde yapabileceğiniz başka bir şey yok.

Sehernaz 01-05-2008 16:35

Merhaba
 
2 Eklenti(ler)
Merhaba,3-4 belki de 5 yaşında olan ardıçlar var bahçede ama hiç büyümüyorlar. Üstelik hemen hepsinin üst dal uçlarında kurumalar var. Ne yapmam gerek? Bir de bazı fidanların tepe uçları kırılmış,yandan dal vermişler.Büyümelerine engel olur mu? Gübreleme ve sulamayı nasıl yapmalıyım. Yaz aylarında çok nadir sulanabiliyor,baharda sulamanın faydası olur mu?

Eovyn 02-11-2009 15:15

1 Eklenti(ler)
Bu benim yayılıcı ardıcım. Ankaradan getirdiklerimden sadece bu kaldı. Bi süre devam etti ama sonra büyümesi durdu. Yaşasın istiyorum, sizce neyapmalıyım:(

magent 07-11-2009 20:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eovyn (Mesaj 526526)
Bu benim yayılıcı ardıcım. Ankaradan getirdiklerimden sadece bu kaldı. Bi süre devam etti ama sonra büyümesi durdu. Yaşasın istiyorum, sizce neyapmalıyım:(

Daha çok porsuk (taxus) görüntüsü var. Ayrıca toprak çok sulu gibi geldi bana.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024