agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > İğne Yapraklı Ağaçlar
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 1 Gönderen malina
  • 1 Gönderen Müjgan
  • 1 Gönderen amenajman
  • 1 Gönderen saityigit

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-12-2005, 22:47   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Kızılçam

Familya: Pinaceaea
Latince İsim: Pinus brutia
İngilizce: Türkish Pine
Türkçe: Kızılçam
Boyu-Genişliği: 15-20 m
Büyüme Biçimi: Yayvan bir tepe yapısına sahiptir.Gövdeleri genellikle düzgün değildir.
Yer:
Toprak: Kanaatkar bir ağaçtır. Toprak türü ayırmaz.
Kullanım Alanları: Odunu dış ülkelere travers olarak satıldığı gibi bir çok yerel gereksinimlerde ve özellikle ambalaj sanayinde kullanılır. Ayrıca, reçine üretimi içinde önemlidir.
Genel Dağılımı: Genel coğrafi yayılışı Doğu Akdenizidir. Yunanistanın doğusundan başlar ve Girit, Kıbrıs, Türkiye, Suriye, Irak, Lübnan ve Ürdünde yayılır.
Türkiye Dağılımı: Türkiye'de en geniş yayılışını yapmaktadır. Maramara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde geniş alanlarda yayılmakta ayrıca Karadeniz sahilleri boyunca örneğin Sinop Çamgölü yöresinde küçük adacıklar halinde bulunmaktadır.

GENEL GÖRÜNÜM Birçok botanikçiye göre Halep Çamının bir varyetesi olarak benimsenen Kızılçam, bazı morfolojik ve anatomik özelliklerce de ondan kesin olarak ayrılır.
15-20 m. boylarında kalın dallı bir ağaçtır.Genç sürgünleri kalın ve kızıl renktedir. İşte Kızılçam adı buradan kaynaklanmıştır. Kanaatkar bir tür olup gençlikte hızlı büyür.Kuraklığa dayanıklı olup ılık kışlar ister. Genellikle sahil kesimlerinde yayılış yapmasına rağmen 1200 m. yükseltilere değin çıkabilmektedir.
Ülkemiz genelinde yaklaşık 3,5 milyon hektar yayılış alanına sahiptir. Özellikle orman yangınları açısında en büyük riskli bölgeler kızılçam ormanlarının yayılışını yaptığı alanlardır.

YAPRAK İğne yapraklar10-16 cm uzunluğunda kalın sert ve koyu yeşil renktedir. Ancak yaprak rengi karaçama göre daha açık halep çamına göre ise daha koyudur.

GÖVDE Kabuk genç bireylerde düzgün boz renkte iken yaşlılarda derince yarılır, esmer kırmızımsı renkte ve kalın kabu durumunda görülür

MEYVE / TOHUM / KOZALAK Kozalak 6-11 cm boyunda, parlak açık kahverengi olup topaç biçimindedir. Çok kısa saplı kozalak sürgünlere dik oturur **** yan durumlu olarak çoğunlukla 2-6 adedi bir arada çevrel olarak bulunur.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2006, 20:09   #2
bulunmazmen
 
Giriş Tarihi: 18-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 22
kızılçam

http://rapidshare.com/files/8424500/...__305_l_am.ppt

platanus83 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2006, 00:04   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
İki satır da, linki neden verdiğinizi yazsaydınız

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2006, 14:19   #4
bulunmazmen
 
Giriş Tarihi: 18-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 22
vay kusura bakmayın arkadaşlar acelem vardı ondan bşi yazamadım göruntulu anlatım daha kalıcı olıur.diye verdim power poınt sunum ok

platanus83 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2006, 11:22   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-08-2006
Şehir: Hatay(iskenderun)
Mesajlar: 498
Galeri: 33
Çok hoş olmuş paylaştığınız için teşekkürler.

some_at Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2007, 18:57   #6
Yeni Üye
 
attention84's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-11-2006
Şehir: trabzon
Mesajlar: 8
KIZILÇAM (Pinus brutia)

KIZILÇAM (Pinus brutia)

Kızılçam
Familya: Pinaceaea
Latince İsim: Pinus brutia
İngilizce: Türkish Pine
Türkçe: Kızılçam


1.1. YAYILIŞI:
Ege adaları (Kıbrıs, Rodos, Girit) dahil, Doğu Akdeniz’in karakteristik bir çam türüdür. Batı Akdeniz de yerini Halep çamına bırakır. Suriye, Lübnan ve Irak’ın kuzeyinde de az miktarda bulunur. Türkiye de, Batı ve Güney Anadolu ile Trakya da bulunmaktadır. Kuzey Anadolu da Karadeniz’in sahil kesimlerinde serpili olarak 600 m’lere kadar çıkar. Nehir vadilerinde iç kısımlara doğru gider. Batı Anadolu da denizden 800-900m yükseklere ve 300 km içerilere (Gediz vadisi) kadar uzanır. Türkiye deki en büyük yayılışı, Akdeniz’in kıyı şeritlerinde ve kıyıya yakın arka mıntıkalarda yapar. Buralarda en büyük yayılışı Muğla, Antalya, Mersin ve Adana çevresinde yapar. Toplu olarak 1200 m’lere kadar, tek olarak da 1500 m’lere kadar çıkar.

1.2. İKLİMİ:

Kızılçam tipik bir ışık ağacıdır ve bu özelliği yetişme ortamı, koşullarının kötülüğü oranında artar. Gençlikte daha az ışıkla yetinen kızılçamın ışık isteği yaşlandıkça artar. Kızılçamın ısı isteği fazla ve dondan ender olarak zarar gören bir ağaç türüdür. Genel olarak dona duyarlıdır ve kara ikliminden kaçınır. Kuraklığa dayanıklı ve nem isteği bakımından olağan üstü kanaatkâr bir türdür. Kızılçam ağaç türünün yayıldığı bölgelerin en başta gelen yağış özellikleri, yağışların yıl içindeki dağılımının düzensiz oluşu ve yağışın genellikle sağanaklar biçimde düşmesidir. Akdeniz iklimine özgü yaz kuraklığının vejetasyon üzerine yaptığı olumsuz etkiye, yüksek olan hava rutubeti ve özellikle koruntulu yerlerde geceleri oluşan çiğ azaltır. Bu özellikleriyle kızılçam Akdeniz iklimine uygunluk gösterir. Bu nedenle Türkiye de Akdeniz ikliminin en karakteristik ve gösterge ağaç türü kızılçamdır.


1.3. TOPRAK ÖZELLİKLERİ:

Son derece kanaatkar olan kızılçam hemen hemen bütün toprak türlerinde yetişebilmektedir. Kökün madeni toprağa ulaşmasına izin veren bir yarık, kızılçamın kayalık mahallerde bile yetişmesi için yeterlidir. Kızılçamın toprak konusunda özel bir isteği yoktur. Gevşek toprakta olduğu kadar yüzeyi çatlaklı ya da kırılmış kayalar üzerinde de yetişebilmektedir. Kızılçam en iyi gelişimini kalker, konglomera ve fillişler üzerinde gerçekleştirmektedir. Kalker ana taşları üzerindeki meşcerelerin gelişimi ile özellikle toprak derinliği arasında bir ilişki kurulmak istenirse, yalnız mineral toprak tabakasının kalınlığına göre değil, ana taşın çatlaklı olup olmadığına, çatlakların oranına ve bunların ince toprakla dolanlarının derinlik derecesine bir değerlendirme yapılmalıdır.Çok iyi gelişmesi için taze balçığın bulunduğu topraklar ister. Ama birçok yerlerde organik maddelerce fakir kaya toprakları ve karstik koşullarla yetinebilir.
2.GENEL ÖZELLİKLER
2.1. KÖK ÖZELLİKLERİ:

Kızılçam çok tipik ve derine giden kazık kök yapar. Kökün derine gitmesinde yaz kuraklığının da etkisi bulunmaktadır. Fidanlıkta 5-7 aylık bir fidanda 65cm’lik kök ölçülmüştür. Güç şartlar altında dahi kuvvetli bir kök sistemiyle toprağı kavraması bu türe büyümesinde ve yayılışında büyük bir öncelik sağlar.

2.2. TOHUM ÖZELLİKLERİ:
Kızılçam kozalakları genellikle dip tarafları şişkin ve uca doğru daralan düz bir koni biçimindedir. Genel olarak kızılçamlar 4-5 yaşından itibaren normal gelişmiş kozalak verebilmektedir. Yöreye ve rakıma bağlı olarak değişmekle birlikte her yıl veya her 2-3 yıla bir zengin tohum yılı olabilir.



Tohum hemen hemen her ay en fazlada Temmuz Ekim aylarında dökülmektedir. Kozalaklar ağaç üzerinde 3-4 yıl kalabilmektedir.Kızılçam kozalakları geç ve güç açılırlar. Bu nedenle kozalakları güneşe sererek, üzerlerine birkaç kez su serperek karıştırmak, açılmayı hızlandırır.
2.3. ÇİMLENME ÖZELLİĞİ:
Genel olarak kızılçam Kabuk sertliğine ve kalınlığından ileri gelen çimlenme engeli vardır.+3ºC’ de 45 gün soğuk ıslak ön işleme tabii tutularak giderilir.Kızılçam tohumlarında ortalama çimlenme yüzdesi %82,32 olarak tespit edilmiştir. Tohum bahçelerinin büyük bir bölümünden henüz tohum istihsali yapılmamaktadır. Bu nedenle tohumun bu amaçla seçilmiş bulunan tohum meşcerelerinin üstün nitelikli fertlerinde toplatılmasına titizlik gösterilmelidir.

3.EKONOMİK DEĞERİ VE ARTIMI

Kızılçam odunu kağıt endüstrisi bakımından elverişli özellikler taşımaktadır.(BEKTAŞ ve ARK 1999). Ara hasılat ürünleri bile teknolojik bakımdan kağıt endüstrisi için uygun özelliklere sahiptir.Türkiye’de doğal çam türleri arasında özgül ağırlığı en yüksek olan türdür.Saf kızılçam odunu kullanılarak üretilen yonga levhalardan iyi sonuçlar elde edilmiştir.Kereste olarak oldukça uygun miktarlarda talep görmekte , ambalaj sanayinde yaygın olarak kullanılmaktadır.Odununun çok çeşitli kullanım alanlarına uygun olması nedeniyle kızılçam tesis değeri yüksek bir türdür.(ÜRGRNÇ 1998)
Ayrıca yapı ve yakacak odunu olarak değeri vardır.Eğri gövdelerinden gemi yapımında yararlanılır,kabuğunda tanen miktarının fazla olmasından dolayı tanen üretiminde de önemi büyüktür.Odunu dış ülkelere travers olarak satıldığı gibi ayrıca, reçine üretimi içinde önemlidir.

Kızılçam Türkiye orman envanterlerine göre 5,4 milyon ha. Alanı ile ülkemizde en geniş yayılış alanına sahip türlerin başında gelmektedir. Toplam ormanlık alanın %15 kızılçam ormanları ile kaplıdır.Kızılçam Türkiye’de ağaçlandırmalarda en yaygın olarak kullanılan türdür.Türkiye’de yapılan ağaçlandırmalarda kızılçamın payı %40 a yaklaşmaktadır.Kızılçamın ağaçlandırma potansiyelinin yüksek olması genetik ıslah çalışmalarının daha düşük maliyetle gerçekleştirilmesi açısından önemli bir özelliktir.Doğal ormanlarda idare süresi sonunda genel 1. bonitet alanlarda artımı 10 m3 iken ağaçlandırma sahalarında bu miktar 15 m3 ulaşmaktadır.Bu özelliği nedeniyle kızılçam Türkiye’nin ibreli orman ağacı türleri arasında en kısa idare süresi ile işletilmektedir.Doğal kızılçam ormanlarında idare süresi ,bonitete bağlı olarak 40-60 yıldır,kızılçam plantasyonlarında ise bunun 25-35 yıl olacağı ifade edilmektedir.(USTA 1991)

4. DİKİM VE FİDAN ARALIĞI
Kızılçamın yapay gençleştirilmesi sadece dikimle yapılmakta olup, 1+0 yaşlı çıplak köklü fidan kullanılır. Dikim mevsimi toprak tavına ve fidanlıkta fidan söküm başlangıcına bağlı olarak kış aylarının tamamını kapsar. Kızılçamda dikim mesafesi 3x1,5 m ve hektara ortalama 2150 adet fidan dikilmelidir.


Kızılçam tohum ile üretim yapılmaktadır.Tohum temini tohum meşcereleri, tohum bahçeleri, tohum plantasyonlarından yapılmaktadır

5. BAKIM VE KORUMA TEDBİRLERİ
Dikimi takip eden ilkbahar da yaz mevsimine girmeden, ot ve diğer süceyratın tohumlarını dökmesinden önce, aşırı buharlaşma sonucu su açığını ve otlanmayı önlemek üzere kültür bakımı adı altında, fidan çevresinde birkaç cm derinlikte tırmık veya çatal uçlu çapa ile çapalama yapılır. Bu bakım ileri 3 yıl tekrar edilir.

Yetiştiği mıntıkalar bakımından kar kırması ve kar devirmesi çok seyrek görülür. Kızılçam kazık kök yapamadığı sığ topraklarda fırtına devirmesi görülür. Donlara karşı duyalı bir ağaç türüdür. Oldukça erken yaşlarda çok kalın bir kabuk oluştuğu için örtü yangınlarından az zarar görür.
Kabuk zararlıları; çam kese böceği ibrelere, Akdeniz çam kabuk böceği kabuğa zarar yaparlar.

attention84 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2007, 19:16   #7
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Dendroloji okulunda, "ilk bakışta kızılçamı diğer çamlardan ayıran özellik" olarak sayılanların içinde, aklımda tek kalanı. Eğer ağacın üzerinde geçmiş yıllara ait kozalaklar hala duruyorsa, ki bunlar koyu renklidirler, o çam kızılçamdır denmişti.
Bir ormanda bu konuda ukalalık yapabileceğim sayılı bilgilerden biriydi bu

mrduran beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2007, 11:02   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-03-2006
Mesajlar: 179
Fotoğrafını eklemeniz mümkün mü?

İzmirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2007, 11:56   #9
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
İzmirli; burada fotoğraflar mevcut.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2007, 18:01   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-03-2006
Mesajlar: 179
Teşekkür ederim

İzmirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2008, 13:14   #11
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
KIZILÇAMIN Gerçek Yaşi Nereden Belli Olur ?

Ağaçlarin Gerçek Yaşi Nereden Belli Olur ?

Merhaba,

Ağaçların yaşı gövdelerindeki halkalardan belli olurmuş, Ancak benim daha kesin bir bilgiye ihtiyacım var.

Ağaçların büyümeleri ile ilgili olarak, ben de bir soru sormak istiyorum.

Arazimize,tapu iptali davası açılmasına dayanak yapılan şeflik raporunda arazide bulunan Kızılçam Ağaçlarının 6-14 cm çapında ve 15-20 yaşında olduğu iddia edilmişti.

Ancak bazı ağaçlar 1m boyunda ve 2 cm çapında bazıları 5m boyunda ve 15 cm çapında bu durumda ağaçların gerçek yaşı ne olabilir. Nasıl hesaplanır ?

Orman Kadastrosu 1992 de geçtiği için bizim görüşümüze göre dikilen ağaçlar tahditten sonra dikilmiş olmalı. Yani 16 yaşından küçük olmalılar.Yoksa kadastro ekipleri ağaçları görmeliydi.

Orman idaresi ise çamların 15-20 yıllık olduğunu iddia ediyor. Ve kadastro geçerken ağaçların orada dikili olduğunu iddia ediyor.

Ağaçların yaşları bu bakımdan önemli. Lütfen bu işten anlıyan biri beni aydınlatsın.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2008, 03:10   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-08-2008
Şehir: samsun
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan Mesajı Göster
Ağaçlarin Gerçek Yaşi Nereden Belli Olur ?

Merhaba,

Ağaçların yaşı gövdelerindeki halkalardan belli olurmuş, Ancak benim daha kesin bir bilgiye ihtiyacım var.

Ağaçların büyümeleri ile ilgili olarak, ben de bir soru sormak istiyorum.

Arazimize,tapu iptali davası açılmasına dayanak yapılan şeflik raporunda arazide bulunan Kızılçam Ağaçlarının 6-14 cm çapında ve 15-20 yaşında olduğu iddia edilmişti.

Ancak bazı ağaçlar 1m boyunda ve 2 cm çapında bazıları 5m boyunda ve 15 cm çapında bu durumda ağaçların gerçek yaşı ne olabilir. Nasıl hesaplanır ?

Orman Kadastrosu 1992 de geçtiği için bizim görüşümüze göre dikilen ağaçlar tahditten sonra dikilmiş olmalı. Yani 16 yaşından küçük olmalılar.Yoksa kadastro ekipleri ağaçları görmeliydi.

Orman idaresi ise çamların 15-20 yıllık olduğunu iddia ediyor. Ve kadastro geçerken ağaçların orada dikili olduğunu iddia ediyor.

Ağaçların yaşları bu bakımdan önemli. Lütfen bu işten anlıyan biri beni aydınlatsın.

Saygılar
dostum bana sorarsa gövde halkalarından öğrenmek daha kesine yakın yaşı verir. F arklı boy ve çapta olmaları o ağaçların farklı yaşta olduklarını bize ifade edemez.Çünkü ağaçlarda genetik özellikler ve dış faktör bu yaş konusuna etki edebilir. bilmem anlatabildim mi?

volkangazi55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2008, 15:58   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Muğla
Mesajlar: 2
teşekkurler...

Kanas48 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2008, 16:01   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Muğla
Mesajlar: 2
tesekkurler...

Kanas48 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2008, 02:13   #15
Ağaçsever
 
amenajman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-06-2008
Şehir: Mersin - Gözne
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan Mesajı Göster
Ağaçlarin Gerçek Yaşi Nereden Belli Olur ?

Merhaba,

Ağaçların yaşı gövdelerindeki halkalardan belli olurmuş, Ancak benim daha kesin bir bilgiye ihtiyacım var.

Ağaçların büyümeleri ile ilgili olarak, ben de bir soru sormak istiyorum.

Arazimize,tapu iptali davası açılmasına dayanak yapılan şeflik raporunda arazide bulunan Kızılçam Ağaçlarının 6-14 cm çapında ve 15-20 yaşında olduğu iddia edilmişti.

Ancak bazı ağaçlar 1m boyunda ve 2 cm çapında bazıları 5m boyunda ve 15 cm çapında bu durumda ağaçların gerçek yaşı ne olabilir. Nasıl hesaplanır ?

Orman Kadastrosu 1992 de geçtiği için bizim görüşümüze göre dikilen ağaçlar tahditten sonra dikilmiş olmalı. Yani 16 yaşından küçük olmalılar.Yoksa kadastro ekipleri ağaçları görmeliydi.

Orman idaresi ise çamların 15-20 yıllık olduğunu iddia ediyor. Ve kadastro geçerken ağaçların orada dikili olduğunu iddia ediyor.

Ağaçların yaşları bu bakımdan önemli. Lütfen bu işten anlıyan biri beni aydınlatsın.

Saygılar
Ağaçlarda yaş tayini yaparken amenajman planlarında vurgu yöntemini ağırlıklı olarak kullanırız.misal 5000 ağacı tek tek ölçemiyeceğimiz için örnek alanlardaki ağaçların yaşlarını çapları ile ilişkiye getirerek (gerekli denkl. kurularak) çap yaş eğrisi çıkarırız.bu şekilde o alanda herhangi bir ağacın yaşını öğrenmek istersen çapını ölçer çap-yaş eğrisinden yaklaşık yaşını ortaya koyarız.

Burada ve sizdeki sıkıntılı durum şudur ki farklı iklim , bakı , toprak özelliği ve niteliği , mevkii , ...... gibi bir çok etkenden dolayı sapmalar yaşanmaktadır.

Yoksa dünyada bi kızılçam veya başka ağaç türlerinin sabit bir çap-yaş grafikleri yayımlanıp herkes ondan bakarak ezbere söyleyebilirdi.Ama maalesef yukarıda anlattığım nedenlerden dolayı bu durum mümkün değildir.

Sizin yapmanız gereken şey , yakınlarda bulunan kızılçam ormanlarında kullanılan çap-yaş eğrisini istemek veya oradan bakıpta yaşların tayin edilmesini istemek olacaktır.Ağaç sayısı çok fazla ise bunu söylüyorum.eğer az ise tek tek vurgu kalemi ile yaş tayinini yapabilirsiniz.

Hemen kısaca söyliyim vurgu yöntemide ağacı devirmeden gövdeye saplanan bir çubuk ile içeriden alınan halkaların sayılması yöntemi ile elde edilir.
Bazı ekstrem koşullarda da Meyer'in Enterpolasyon'u yöntemide kullanılabilir ama fazla tefarruat olur sizi bilgi olarak aşar diye düşünüyorum.

mrduran beğendi.
amenajman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2008, 14:48   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-09-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 3
merhaba, bahçemde 10 yaşından büyük bir kızılçam var..hayli büyüdü ve ben onu boydan budamak, yani daha fazla uzama-masını sağlamak zorundayım. Ayrıca yanlara doğru da fazla genişlemiş... Yani hem çok uzama-malı hem de çok genişleme-meli... Böyle bir budama mümkün mü? mümkünse ne zaman ve nasıl yapmalıyım?
teşekkürler

usezgin05 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2012, 20:42   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
Yaz tatilinden kızılçam tohumu buldum. Ne yapmalı ki çimlensin? Ben bu ağacı çok seviyorum ve yetiştirmek istiyorum. Zımparaladım ve suda bekletiyorum,başka bir şey lazım mı?Tohumların nereden geldiğini de söyleyeyim,Çanakkale'den tohumlar. 881 metre rakımda yetişir mi? Kızılçam kaç derecede kurur?
Sorularım bu kadar.
Teşekkürler

kızıl-çam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2012, 14:38   #18
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
Sonunda bir tane çimlendi;ama geçen seferkiler hep ölmüştü, inşallah başaracağım.

kızıl-çam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2013, 23:04   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-12-2011
Şehir: Antalya
Mesajlar: 13
Bunlarda benimkiler :)

Ancak bir sorum var arkadaşlar
Bunlar direk güneş ışığı görse sıkıntı olur mu?
Hava az rüzgarlı rüzgar rahatsız eder mi?
Alanyada yaşıyorum sıcaklık 25-16 arası dışarıda dursalar bişey olur mu?

Eklenen Resimler
   
saityigit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2014, 15:12   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-04-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 10
Yeni konu açma hakkım yok herhalde. O nedenle buraya yazayım. Şu anda tatil için Anamur-Mersin'deyim. Yayla yolunda kayalarda büyüyen ağaçlar gördüm. Öğrendiğim kadarı ile "Kızılçam" imiş. Ankara'da dairemizin arkaya bakan penceresinde birinci kata kadar bir kayalık mevcut. Onun üzerine kayada büyüyen bir ağaç ekmeyi planlıyorum. Evimiz ikinci katta ve kayanın hizasının bir kat üzerinde. Ağaç kaç yılda büyür ve büyüdüğünde pencerenin önü yeşillik olur mu, yoksa yeşil kısmı bizim evin üzerine mi çıkar? Ev penceresi bir oda genişliğinde. İki tane yan yana kızılçam fazla mı olur? Tutmama olasılığı var mı ve fideyi büyük alırsam olabilir mi? Kızılçam dışında en iyi olabilecek ve doğrudan kayada büyüyebilecek en hızlı büyüyen ağaç nedir? Ankara'da olduğum ve arka bahçenin güneş almadığını da lütfen göz önünde bulundurun.

edg235 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2014, 14:58   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-04-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 10
Merhaba. Anlayan kimse yok mu?

edg235 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2014, 20:57   #22
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
Merhabalar sayın edg235,
Kızılçamlarla çok ilgilenip onları Ankara'da yetiştirmeye çalıştım.
Sonuçlar fena değil... Gördüğüm kadarıyla Ankara'nın birçok semtinde örnekleri mevcut.
Mesela, Çayyolu'nda, Ayrancı'da ve Kızılay'da rastladım.
Kızılay'da Güvenpark'ın orada iki tane bayağı büyük örneği mevcut.
Yetiştirme konusuna gelince bolca güneş alması lazım ve soğuktan korunması lazım. Ankara'da gördüğüm kızılçamlar genelde apartmanların arasında ve soğuğa karşı korunaklı yerlerde. Ben Çayyolu'nda bir ağaçlandırma alanında tepeler tarafından korunan bir yere ektim.
Zararlılardan da bahsedeceğim. Kızılçamın en büyük zararlısı "çamkese böceği" dir. Bizim ağaca da dadandıkları için ilaçlatacağız. Zirai ilaç bayileri muhakkak uygun ilacı bilir.
Bir de Ankara'nın Güdül, Beypazarı, Ayaş, Sincan ve Nallıhan ilçelerinde doğal olarak yetiştiğini duydum. Nallıhan Yenice Köyü'ndeki ağaçlar kızılçamdır.
İnşallah yetiştirebilirsiniz...

kızıl-çam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2014, 23:53   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-04-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 10
Selamlar. Ankara - Çankaya'da apartmanımızın arka bahçesindeki kayaya (evet bildiğiniz kaya - çapa ile bile zor parçalanıyor.) 5 adet kızılçam fidanı diktim. Kayalığı yeşillik olarak değerlendirmek amacıyla. 3-4 hafta oluyor. Can suyu vesaire herşey verildi. Çam coşturan gübre verildi. Sürekli olarak sulanmakta - artı bir de şu aralar yağmur var. Bekleyelim bakalım. Kökler kayada gelişecek bir yol bulabilecek mi, ya da kendilerine yol açabilecek mi. Kızılçam seçme sebebim, kayada büyüyebilmesi. 5-10 tane daha dikmeyi planlıyorum. Fotoğraf henüz eklemiyorum. Ancak seneye büyüdükçe belki eklerim. Bekleyelim - görelim. İnsanlara da deneyim olsun.

Arada bir de - emek sıvı gübre vereceğim.

edg235 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2015, 15:23   #24
Ağaçsever
 
bozkır's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 43
Kayaya çam fidanı dikme işlemi başarılı olmadı anlaşılan.

bozkır Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2016, 23:35   #25
Ağaç Dostu
 
Khan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2005
Şehir: Antalya
Mesajlar: 116
Antalya'dan Fethiye'ye Toroslarda gezerken gördüğünüz ormanlar Kızılçam'dır. 29 metre boya çıktığı görülür. Tam ömrünü bilmemekle birlikte 160-170 yaşında örnekleri var.

Khan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2017, 16:57   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-11-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Red face

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Dendroloji okulunda, "ilk bakışta kızılçamı diğer çamlardan ayıran özellik" olarak sayılanların içinde, aklımda tek kalanı. Eğer ağacın üzerinde geçmiş yıllara ait kozalaklar hala duruyorsa, ki bunlar koyu renklidirler, o çam kızılçamdır denmişti.
Bir ormanda bu konuda ukalalık yapabileceğim sayılı bilgilerden biriydi bu
Bizede "Uzaktan bakıldığında dallarında kuşlar var gibi duruyor ise kızıl çamdır." diye öğretilmişti.

Reaksiyonelist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2018, 17:23   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-10-2018
Şehir: ankara
Mesajlar: 2
güzel bilgiler verilmiş teşekkürler

skr_ylmz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024