agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > İğne Yapraklı Ağaçlar
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen avtonoz

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-06-2005, 12:12   #1
Yeni Üye
 
KARDELEN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2005
Şehir: Göztepe
Mesajlar: 21
Galeri: 9
Abies nordmanniana ssp. nordmanniana (Doğu Karadeniz Göknarı)

40-50 m boya ulaşan, geniş piramidal şekilde gelişen ve çok sık dallanma yapan gri gövdeli bir ağaçtır. Alt dalları yanlara doğru horizonal yönelir ve hafifçe aşağıya doğru sarkar. Yan sürgünlarin ucunda 4 adet reçinesiz tomurcuk bulunur. Bu tomurcuklardan 3 tanesi aynı düzlemde, dördüncüsü altta olmak üzere dört adet sürgün gelirşir ki Abies alba'ya kıyasla daha sık dallıdır. Genç sürgünleri yeşilimtrak-sarı renkli olup üzeri kısa,sık,esmer tüylerle örtülmüştür.

İğne yapraklar 2-3,5 cm uzunluğunda, parlak koyu yeşil renkte, uç kısımları kertikli veya küt, alt yüzlerinde belirgin iki stoma bandı bulunur.

Ortalama olarak 15-16 cm uzunluk ve 5 cm çapındaki kırmızı-kahverengi kozalaklarda dış pullar, iç pullar(karpel)den daha uzundur,çoğunlukla bol reçinelidir.

Kafkasya ile Kuzeydoğu Anadolu dağlık yörelerinde bulunur. Asıl geniş yayılış bölgesi Kafkasya'dır. Türkiye'deki yayılış alanlarında bu Göknar türünün söylemeye değer saf meşçere ve ormanları yoktur.

KARDELEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2005, 12:19   #2
Yeni Üye
 
KARDELEN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2005
Şehir: Göztepe
Mesajlar: 21
Galeri: 9
http://www.agaclar.net/gallery/album.php?id=186

KARDELEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2005, 17:35   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Familya: Pinaceae
Latince İsim: Abies nordmanniana
İngilizce:
Türkçe: Doğu Karadeniz Göknarı
Yerel:
Boyu-Genişliği: 40 m'ye kadar boylanabilir.
Büyüme Biçimi: Piramidal düzgün bir görünüme sahiptir
Yer:
Toprak:
Kullanım Alanları: Gövdesinden odun ürünü elde edilir. Park ve bahçe bitkisi olarak kullanılır.
Genel Dağılımı: Doğal olarak Kafkasya ile Kuzeydoğu Anadolu nun dağlık kesimlerinde yetişmektedir. Ancak, asıl geniş yayılışını Kafkasya da yapmaktadır.
Türkiye Dağılımı: Ülkemizde Yeşilırmak Vadisi ile Türkiye-Gürcistan sınırı arasında kalan Doğu Karadeniz orman alanlarında yayılır.
GENEL GÖRÜNÜM 40-50 metre boylarında, dalları gövdenin altlarında yanlara doğru, tepelerde yukarıya yönelik, birinci sınıf orman ağacıdır.
Doğal olarak Kafkasya ile Kuzeydoğu Anadolu’nun dağlık kesimlerinde yetişmektedir. Ancak, asıl geniş yayılışını Kafkasya’da yapmaktadır. Ülkemizde Yeşilırmak Vadisi ile Türkiye-Gürcistan sınırı arasında kalan Doğu Karadeniz orman alanlarında yayılır. Bu kesimlerde 800-1700 metre aralarında çoğunlukla Fagus orientalis, Pinus sylvestris gibi ağaç türleri ile karışık ormanlar oluşturur. Doğu Karadeniz Göknarı, Doğu Ladini’nin aksine, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yalnızca denize dönük ana yamaçta değil, içe bakan yamaçlarda da izlenmektedir. Örneğin, Kelkit Vadisi'nde, Koyulhisar–Şebinkarahisar aralarında, üst yükseltilerde Sarıçam’larla karışık olarak bulunmaktadır. Aynı zamanda, bu göknar taksonu, saf ormanlar kuramadığı gibi, karışıklık oluşturduğu meşcerelerde de daima ikinci derecede kalmakta, hiçbir zaman egemen orman ağacı olarak bulunmamaktadır.
Doğu Karadeniz Göknarı güzel, dekoratif bir tür olduğundan, birçok Avrupa ülkelerinin park ve bahçelerinde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. İlkbaharda tomurcuk patlaması Abies alba’ya oranla birkaç hafta geçtir. Ayrıca, ilkbahar donlarından daha az etkilenir. Toprak istemide ondan daha azdır. Bu uygun nitelikler nedeniyle başta Fransa olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde orman ağacı olarak ta yetiştirilmektedir. Ancak, Abies alba’ya göre gençlikte oldukça yavaş büyümektedir. Parkçılıkta tutulan birçok formu ve değişik varyeteleri bulunur. Bunlardan iğne yaprakları mavimsi yeşil Abies nordmanniana cv. Glauca Beissn., altın sarısı renginde A. n. cv. Aurea Beissn., genç sürgünleri beyaz renkli olan A. n. cv. Albo-spicata Beissn. gibi.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt
YAPRAK

20-30 mm. uzunluğunda iğne yaprakların bazılarının uçları küt, bazılarının ise kertikli, yani iki uçludur. Tepe bölgesindekilerinin uçları sivrice ve fırça gibi yukarıya yöneliktir. İğne yaprakların üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzlerinde belirgin iki adet stoma çizgisi vardır. Erkek çiçekler sarımsı yeşil renktedir.

GÖVDE Gri, kahverengi kabuk genç bireylerde düzgün, yaşlı bireylerde hafif çatlaklıdır.

MEYVE / TOHUM / KOZALAK Ortalama 15-18 cm. uzunluğunda ve 5 cm. çaplarındaki silindirik kozalaklar, uca doğru daralmakta, olgun halde kırmızı kahverengi bir renk almaktadır. Kozalak pulları 3-4 cm. genişliğinde, üçgenimsi şekilde, dış pul dışardan görülmektedir. Kozalağın üzeri bol reçinelidir.
SÜRGÜN Tomurcuklar yumurta biçiminde ve reçinesiz olup, yan sürgünlerin uçlarında iki ya da üç adeti aynı düzlemde, dördüncüsü altta olmak üzere genellikle dört adet bulunur. Bu açıdan kimi göknarlardan, örneğin Abies alba’dan daha sık ve zengin dallıdır. Oysa, A. equi-trojani’den ise daha seyrek dallıdır. Gri renkli genç sürgünler, çoğunlukla kısa ve siyah tüylerle sık ya da seyrek bir şekilde örtülüdür.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2006, 08:04   #4
Ağaçsever
 
AtameR's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 30
Galeri: 1





AtameR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2006, 00:18   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Galeri: 2
Bir fotoğraf da benden

Eklenen Resimler
 
kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2014, 08:31   #6
Ağaçsever
 
avtonoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 54
Galeri: 2
oldukça iyi bir forma sahip genç bir doğu karadeniz göknarı. Ladine göre uzun ve yassı ibresi, ibre arkasındaki belirgin çift stoma çizgisi ile ayırt edilebilmekte. (detay gösteren 2. foto, 1. fotodaki aynı ağaçtır.)
Name:  dgkrdnzgoknar01.jpg
Views: 4516
Size:  76.5 KBName:  dgkrdnzgoknar02.jpg
Views: 4213
Size:  72.6 KB

bahadırtrk beğendi.
avtonoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2014, 15:17   #7
Ağaçsever
 
avtonoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 54
Galeri: 2
Baharda yeni sürgünleri ile birlikte bir göknar. aynı göknara ait ibresinin altından bir detay. Yassı ibrenin arkasında uzanan çift stoma çizgisi oldukça belirgin.
Name:  dgkrdnzgoknar03k.jpg
Views: 3556
Size:  75.1 KBName:  dgkrdnzgoknaribredetay.jpg
Views: 3293
Size:  29.2 KB

avtonoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024