agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   İçimizden Biri (http://www.agaclar.net/forum/icimizden-biri/)
-   -   İlkin (http://www.agaclar.net/forum/icimizden-biri/11913.htm)

malina 29-12-2008 15:06

İlkin
 
Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

İnternet'te resmini gördüğüm bir mum çiçeği için bilgi ararken ağaçlar net'i keşfettim, önceleri yazılanları takip ettim sonra da dayanamayıp üye olmak istedim.

Burada neler öğrendiniz?

Burada her şeyden bir bitkinin bakımı ne kadar kolay gözükse de belli bilgiler olmadan bitkilerimizin mutlu olamayacağını öğrendim. Mum çiçeği sevgimle başlayan bitki deliliğim kaktüs aşkımla da birleşince içinden çıkılmaz bir hale dönüştü…

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Şu üye benden bunu öğrendi diyemem ama bir bilgi arayışında olan ya da bildiğim bir soruyu soran birisi olduğunda üşenmeden cevap yazıyorum, bazen de özelden mesaj atıp soru soranlar, bazı türleri arayanlar oluyor. Elimden geldiğince onlara da yardımcı oluyorum. Umarım faydalı olmuşumdur.

Sizi tanıyalım

1978 Gelibolu doğumluyum, subay çocuğu olarak hayata gözlerimi açtım, kırsal kesimden, şehir hayatına, yurtdışına kadar birçok yer gördüm, gezdim. Hayatımda bitkilerden başka, edebiyata, klasik batı müziğine, sinemaya, fotoğraf çekmesine fazlasıyla meraklıyım…

Annemden gelen sanat merakı ve yeteneği sayesinde cam sanatına merak salıp eğitimimi de vitray sanatı üzerine alınca, yurtdışında atölyeleri gezip, 4 sene kadar da Türkiye'deki atölyelerde çalışınca, bir de üstüne evlenip yerleşik hayata geçince 8-9 senelik bir deneyimle bir iş yeri açtım, şimdi kendi çizgilerimi taşıyan eserlere imza atmaktan mutluluk duyuyorum.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

İşlerden başımı kaldırır kaldırmaz onların yanında buluyorum kendimi desem yanlış olmaz, hiç bir şey yapmasam bile onları seyretmek yetiyor…

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Eksik olan bir şeyler varsa zamanla bunların da doldurulacağına eminim, her şey arz talep meselesi ne de olsa.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Burası çok kapsamlı bilgiler içerdiği için önce bir detaylıca araştırmalarını, neyin nerede olduğunu anladıktan sonra bilgi bulma arayışını keyifli bir şekilde sürdürmelerini tavsiye ederim… Bilgiler kaçmıyor önemli olan nerede olduklarını keşfetmek, bunun sıkıntısını baya bir çektim zamanında.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Bitkilerle ilgilenmek inanılmaz rahatlatıyor beni; bir bitkiyi dakikalarca inceleyebilirim, bazen atölyeden çıkıp dinlenmek için hemen mum çiçeğimin, lithopslarımın yanına gidiyorum, oturup dinlenmekten çok daha fazla rahatlatıyor beni.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Komiklik derecesine göre sıralama yapsam bilmiyorum hangisini anlatayım ama ilk aklıma gelen yaşadığım bölge iklimine göre bakımını yaptığım kaktüs ve sukkulentleri balkonda ayarladığım bir masaya koyuyordum, gel zaman git zaman eşim çok abarttığımı düşünmesin diye çaktırmadan eskilerin yerine yenileri de aktardığım zaman artık koyacak yer kalmadığında yakalandığım andı sanırım. E artık sana yer dar gelmeye başladı buna bir çözüm bulalım deyince rahatlamıştım.

Diğer komik/trajik olayları da hep hoya türleri içinde yaşadım.

Bundan birkaç sene önce babam bulunduğum iklim itibari ile tutturdu bana mum çiçeği bul da bul diye. O zamanlar burasını bilmiyorum tabii, rastgele internetteki bir çiçeğin resmine bayıldım arayıp araştırırken buraya geldim. Sayın kaseriya bana bir tane mum çiçeği yolladı sağ olsun, birkaç ay sonra Mucip Abi de bir tane yolladı bana. Ben ona bakıyorum büyütüyorum ne zaman çiçek açar derken babam Adana'ya geldi bendeki mum çiçeğini gördü, eh ilkin arayıp duruyorum sen bulmuşsun da büyütmüşsün diye söylendi durdu bana, ben o kadar kaptırmışım ki bu çiçeğe kendimi babamın istediği olduğunu anlamamışım bile. Babama sevgili ve de rahmetli Mucip Abi'nin mum çiçeğinden bir parça vermiştim. Şimdi babamdaki de canlandı yapraklandı, büyüyor bile…

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Bilgi anlamında birçok yeni şey öğrendim, tabii bunun da iletişim kurduğunuz insanların neyi ne kadar doğru yaptıkları ve uyguladıkları ile ilgili doğru orantısı sizi de birçok yanlış bakım yapmaktan kurtarma avantajını yaşattı.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Hayır hiç katılamadım…

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?


Tüm bitkilerle ilgili kitapları internetten buluyorum, e-kitap olarak baya faydalandıklarım var. Kitap ihtiyacımı bu şekilde gideriyorum.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?


Buradan başka kaktusrehberi.com'a üyeyim. Mail üzerinden haberleşme grubu, orada özellikle ilgilendiğim kaktüs ve sukkulentlerle ilgili bilgi sahibi insan sayısı baya çok.

Buranın formatı farklı oranınki farklı orada tek bir türü kapsayan bitkiler ile ilgili konuşmalar dönüyor burada ise her türlü bitki hakkında yazışmalar oluyor.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?


Bitkilerle ilgili eğitim almadım; her şeyi kitaplardan, internetten ve ilgilendiğim türleri seven insanlardan öğrendim. Bu da bana yetiyor.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?


Gün içinde fırsat buldukça geliyorum, özellikle baktığım konulara yeni yazı yazılmış mı diye ya da benim ekleyeceğim bir şey oluyor o zaman geliyorum… Tahmini bir zaman veremem o yüzden.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Hayatımın çoğu bilgisayar üzerinden tasarım yapıp vitray imalatı ile geçiyor, camları kes tasarıma göre birleştir, birleştir, montaj'a git, ölçü al vs… Bunlar neredeyse sabahtan akşama kadar tüm zamanımı alıyor, akşamları da gelen giden arkadaşlarımız yoksa ya da dışarı çıkmamışsak kitap okumak ile geçiyor… ve tabii en büyük tutkum gün içinde klasik batı müziği dinlemek.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Evet katıldım sevgili Uyar11'in yolladığı lithops tohumlarının dağıtım görevini üstlendim bir ara, benim için baya zevkliydi… Bunun haricinde kaktüs ve sukkulentlerden elimde fazla olan ya da paylaşmak istediğim bir tür olduğu zaman özelden haberleşip yolladığım çok oldu.

Bununla ilgili düşüncelerime gelince tüketen insanlardan çok paylaşan insanlar olmamız gerektiğini düşünüyorum. Artık öyle bir insani varlık olduk ki bir türe sahip olma mutluluğundan çok onu satın alma delisi olduk çıktık. Geçen zaman içinde bir türe baktığım zaman mı mutlu oluyorum yoksa onu gidip satın almak ve cebimden para çıkartmak mı beni daha mutlu ediyor diye düşündüğüm an kendimi durdurduğum an oldu. Fark ettim ki para harcamaya çalışmak beni mutlu etmemeli, amaçtan sapmamalıyım, yine tabii almadan olmuyor inanılmaz türler var ama artık olması gereken gerçek durumu yaşadığıma inanıyorum…

Özellikle çoğu insan elindekini paylaşmak istemiyor, ondan ayrılamıyor; ben bazen bana hediye olmaması şartı ile bende sadece 1 tane bulunan bir türü veriyorum isteyen samimi bulduğum insanlara, hep derim mezara götüremeyeceğim ya!..

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Forumda yazışan çoğu kişiden eminim daha az arkadaş edindim ama hem buradan hem de özelden yazıştıklarım beni bakım konusunda baya bir bilgilendirdi. Bunun için başta sevgili Mucip Abim – huzur içinde uyusun – çok faydalı oldu, hakkını hiç ödeyemem, insani yönünü güzel yüreğini hiç unutamam, eşi Mehtap abla da aynı şekilde… Sevgili Sevilay hanim, inceefe bilgi paylaşımı konusunda hep yardım alacağım insanlar…

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Çocuk Esirgeme Kurumuna ve Lösev'e elimden geldiğince katkıda bulunmaya çalışıyorum zaman zaman…

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?


Kesinlikle katılmak gerekiyor, ben ne kadar imkan bulup katılamasam da insanlık adına çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

Ticari kazançlar için çok değerli arazilerimiz, ağaçlarımız gidiyor, sularımız zehirleniyor. Bunlara dur diyecek olanlar kıyameti kopartması gerekenler bizim gibi insanlar olmalı ama tek başına hiçbir birey güç değildir, ancak bir topluluk olursak ve bu topluluğu güdecek beyinler olursa bu iş olur; yoksa benim kendi kendime sinirlenmem boşa kürek çekmekten öteye gidemez.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Yeterli bulmuyorum, çünkü özellikle neredeyse tüm kanalların satıldığına inanıyorum. Mantıklı bir şeyler çıkıp da söyleyecek yürek çoğunda yok, kim ne menfaatine geliyorsa bunu ört pas etmek için elinden geleni yapıyor, ben işime gelip giderken nerede nükleer santral kuruluyor, nerede ağaçlar kesiliyor, nerede canım güzelim ülkemin sahil kenarları zenginlere peşkeş çekiliyor bilemiyorum ki. Bunları bize duyurması gereken, pankartlar asması gereken bir topluluk yok. Olsa da engelleneceğine inanıyorum, önce düşünce özgürlüğü başlatılmalı…

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Bahçesi olmayan insanlar için güzel bir şey olsa gerek ama benim öyle bir bahçem olsa evden adımımı dışarı atar atmaz hemen baktığım bitkileri görmek isterdim, hobi bahçesi yerine evimin bir bahçesi olmasını yeğlerim doğrusu.

En sevdiğiniz;

ağaç: Manolya, Plumeria
çiçek; Hoya çiçekleri
kitap: Yüzüklerin efendisi
şarkı: Vivaldi – Four Seasons
müzik grubu/müzik sanatçısı: Bach-Mozart daha bir çok klasik batı müziği sanatçısı
ressam: Frank Lloyd Wright, Alpons Mucha, Modigliani
şair: Orhan Veli
film: Matrix ve Alien serisi

Minem 29-12-2008 16:01

Sizi daha iyi tanıdığıma memnun oldum Sayın İlkin. Vitray sanatı ile uğraşmanız zaten ne kadar yetenekli ve sabırlı olduğunuzu gösteriyor :)

Ropörtaj için teşekkürler Sevgili Malina...

cemo 29-12-2008 16:49

Sevgili ilkin
sen tanımak çok güzel..uyar11 den bize aktardığın lithposlardan, sadece üçünü yaşatabildim:(
sevgiyle öpüyorum seni. İyiki buradaymışsın ki, seni tanıdım.

günebakan 29-12-2008 19:04

Sevgili ilkin sizi tanıdığıma çok sevindim Adananın sıcağını iyi bilirim bende sizin gibi çiçeklerim gözümün önünde olsun isterim o yüzden bahçeli veya balkonlu bir ev tercih ederim.
Güzellikler hep gözünüzün önünde olsun:)

Oğuzhan 29-12-2008 20:23

Merhaba İlkin,
Hoyasever olarak iyiki aramızdasın.
Hayatta başarılar,tüm güzellikler sizinle olsun.
Sevgiler

Baldaş 30-12-2008 08:31

Merhaba...Siteye ilk üye olduğumda mum çiçeği sayfalarında dolaşırken sizin vitray kapınızı görmüştüm ( önünde mumçiçeği olan ) ve hayran kalmıştım. Sonradan sizin tasarladığınızı yazılardan anlamıştım. Çok güzel bir meslek ve sanatınız var. Malina izin verirse çalışmalarınızı burada görmeyi çok isterdim. Hatta yakın olsaydık kesinlikle size gelirdim...
Çevreyle ilgili fikirlerinize de tamamen katılıyorum.

Tanıştığımıza çok memnun oldum.

papatyam 30-12-2008 09:16

Sevgili İlkin, seni tanımak güzel, iyi ki bizlerlesin.

cemal.S 30-12-2008 10:12

Sizi tanımak güzeldi. Sanatınızda ve yaşamınızda hep gülün emi.
Burası başka bir yer sanki bu ne güzel dostluklar. İYİKİ VARSIN VE BİZİMLESİN.

Selamlar.

Adalet Yağcı 30-12-2008 11:41

Sevgili İlkin, sanatçılara hep hayran olmuşumdur, bir de bitkileri seviyorsa o benim dostumdur.
Sizi tanıdığım için mutluyum, sevgiler...

saydemir 30-12-2008 12:24

Sevgili ilkin olmasaydı şu anki bir sürü lithops fidem olamayacak ve çok istediğim conophytumları bulamayacaktım. :)
Teşekkürler tekrardan. Selamlar...

BenBen1967 30-12-2008 13:12

Sizi tanımaktan mutlu oldum. Umarım istediğiniz gibi bir bahçeniz olur.

İlkin 30-12-2008 13:54

Yazılarımın çıktığını azönce gördüm, heyecanlandım. Bir de yorum bile yapmışsınız sevgili bitki dostlarım, çok şaşırdım doğrusu. ;)

Sevgili minem çok sağolun güzel düşünceleriniz için. Cemo lithops'u tohumdan çıkartıp büyütmek gerçekten de zor. Benimkiler büyüyor 32 adet tohumdan çıkıp yaşayan var, şimdi kendilerini yeniliyorlar; büyütebilirsem sana yollarım üzülme. Sevgili günebakan gerçekten de en büyük hayalim bahçeli bir evimin olması, çiçeklerle ağaçlarla donatırdım içini, birgün yaşarız umarım bu güzellikleri. Sevgili oğuzhan sen de iyi ki buradasın, ne zaman göreceğiz bu mum çiçeklerinin çiçeklerini allah aşkına. :) Baldas cok sagolun guzel dusunceleriniz icin, yolunuz duserse atolyeme beklerim. Sevgili Papatyam, cemil, Adalet Hanım, BENBEN sizleri tanımak da güzel, iyi ki sizler de buralardasınız. :) Saydemir rica ederim; elimden birşey geliyorsa yardımcı olurum ama ben olmasam da sen onları elbet birşekilde bulacaktın zaten, hepsine güle güle bak ;)

Sagolun varolun yazdıklarınız için, umarım alıp verdiğimiz her nefesle birlikte doğaya salacağımız renkler hep faydalı olur.

Bu arada bu yazıları yollamak kolay olmadı; ara ara yazdım, sevgili iklimsiz arada uyarıp duruyordu, bitirdin mi diye. Birara üşüttüm hazır birşey yapamıyorken yazayım bitireyim dedim. Buradan iklimsiz'e de selamlarımı yolluyorum, onun sayesinde kerrii sahibi oldum, mum çiçeği bilgilerime bilgi kattım.

Herkese güzel, sağlık ve mutluluk dolu bir 2009 yılı diliyorum...
Selamlar, sevgiler...

mehtap gürbüz 30-12-2008 19:50

Sevgili İlkinsu,
İyiki baban mum çiçeği istemiş ve burayı bulmana vesile olmuş; sayesinde biz de seni bulduk.
Bir gün 'en güzel bahçe' bölümünde hayalindeki evinin bahçesini de göreceğimize inanıyorum.
Sevgiyle kal.

Gürbüz Ailesi

İlkin 31-12-2008 10:10

Mehtap Ablacığım güzel sözlerin ve düşüncelerin için çok teşekkür ederim, iyi ki varsınız. Kucak dolusu sevgiler yolluyorum size. ;)

İnceefe 31-12-2008 11:41

İlkin hanım sanatçı kişiliğiniz ve bitkileri bu kadar sevmeniz ne kadar güzel ruhlu bir insan olduğunuzu bir kez daha kanıtlıyor. Güzel paylaşımların olduğu bu sitede sizi tanımaktan her zaman gurur duydum. Bir ömür boyu sağlık, mutluluk ve başarılar hep sizin peşinizden koşsun.

Saygılarımla,

Ömer CANIZ
İstanbul

İlkin 02-01-2009 10:59

Ömer Bey Merhabalar, güzel düşünceleriniz ve yazınız için çok teşekkür ederim. Sizi tanımaktan ben de hep mutluluk duydum. Güzel paylaşımlar diliyorum. Sağlık, huzur, ve mutluluk da hep sizinle olsun. ;)

Selim-i Ahir 02-01-2009 12:49

Hayat bir çeşit kelebek etkisi üzerine kaim galiba.
İyi ki bu forum var da Sayın İlkin gibi insanları tanıyabiliyoruz.
İyi ki varsınız, her zaman aramızda olursunuz inşallah.

uzman16 02-01-2009 13:27

İlk defa sizin avatarınızda görüp çok beğenip sorarak öğrendiğim mum çiçeğini tanımama vesile oldunuz.

Kendim yetiştirmek için uğraşmasam da sizlerin mum çiçeği maceralarınızı uzaktan takip ediyorum. ;)

İyiki buradasınız. Tanışmasak da sizi tanıyormuş gibiyim.

Herşey gönlünüzce olsun. Sevgiyle kalın.

Penelophe 02-01-2009 18:38

İlkin, üye olduğundan beri tanışıyoruz seninle, enerjin, yardımseverliğin, heyecanın çok hoş, iyi ki buradayız.:)

selenn 04-01-2009 22:35

Sevgili İlkin,

Seni yakından tanımak çok güzel. İnce ruhunun ve sevgi dolu kişiliğinin yansımasına bitkilerinin özellikle de Lithopslarının fotoğraflarında şahit olmamak mümkün değil.

Uzun yıllar keyifle, dostlukla paylaşımlarımızın sürmesi dilekleriyle...
Sevgiler.

İlkin 07-01-2009 14:24

Sevgili uzman16, benim merakımla başlayan bu güzel bitkinin sizi de etkilemesine sevindim doğrusu. Bence siz de en kısa zamanda bir tanesine bakmaya başlayın, baya heyecanlı oluyor bakımı. :D Sizler de iyi ki buradasınız, teşekkür ederim güzel yazılarınız için.

Selim-i ahir size de çok teşekkür ederim, güzel paylaşımlar diliyorum burada size de.

Sevgili Penelophe, haklısın buraya üye olduğumdan beri tanışıyoruz, nereye bakacak olsam hep karşıma çıkıyorsun, meraklı, destekleyici ve yardımcı yazılarınla. İyi ki sen de buradasın. ;)

Sevgili selenn seni tanımak da çok güzel, güzel yazıların için de çok teşekkür ederim. Biliyorsun ki en güzel lithops'a sahip olan kişi sensin aramızda... Sevgiler. :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024