agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Kullanıcı Hizmetleri > İçimizden Biri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-02-2008, 01:03   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Hasan Lalezar

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Açıkcası , internette dolaşırken karşılaştım. Artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen internet beni merak ettiğim konularda araştırma yaparken bu siteye getirdi. Yani geliş maceram çok enteresan değildi. Ancak gelmekden ziyade kalmak sebepler gerektiriyor sanırım. Kalmamın ise birçok sebebi var . Bu forum da gerçekten çok faydalı paylaşımlar aldım.

Burada neler öğrendiniz?

Bitkiler konusunda bildiklerimin çoğunu burda öğrendim diyebilirim. Ayrıca öğrenmek için paylaşmak gerektiğini öğrendim. Bilgi arıyorsanız bilimsel yayınlardan çok güzel bilgiler alabilirsiniz, ama tecrübe arıyorsanız bence forum daha besleyici. Forum da konuyla ilgili bilgisi çok olmayan bir kişiyle konuşarak bile çok şey öğrenebiliyor, bu konuda çok bilginiz olmadığını düşünseniz bile ,bildiğiniz ufak birşeyi öğretebileceğiniz insanlar bulabiliyorsunuz.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Açıkcası öğretmek yerine paylaşma heyacanındayım. Zira Botanik bilimi konusunda bir eğitimim yok. Ciddi bir zirai üretim tecrübemde yok. Sadece 8 yıl önce aldığım bahçeli evimin tecrübesi var hayatımda. Bunun içinde ufak tefek bahçe bilgileri,işim gereği belki biraz inşaat ve dekorasyon bilgilerine sahibim.

Sizi tanıyalım

Eğitimim Fizik Mühendisliği üzerineydi. Ama çalıştığım iş hayatında özellikle boya, inşaat kimyasalları ve dekorasyon uygulamaları konularında tecrübelerim oldu. Meraklı bir yapım vardır. Daha önceden bir deneyimim olmamasına karşı, inşaat işlerini kendim yapmaya bayılırım. İş saatlerinden sonra beni stresten uzaklaştıran tek konu bu. Bahçeme ahşap çardak yapmaktan tutun ,arka tarafa tuğladan örerek bir iş evi yapmak , bahçedeki çardağın zeminine seramik döşemek, koi yetiştirmek için arkasında şelalesi olan minik bir havuz yapmak en sevdiğim şeyler. Yani bitkilerin yanına dekoratif dokunuşlar özellikle kendi elimden çıkarsa, benim için çok değerli.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Mesai saatlerim içinde bitkilerle ilgili pek bir uğraşım olamıyor açıkcası. Hafta sonları ve akşamlar benim için toprakla uğraşma zamanı.Yaz akşamlarında hava geç karardığı için solucanlarla beraber bahçede çalışmak mümkün ama kış akşamları genelde internet başında okumakla geçiyor.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

İnternet hayatımızın en çok kullandığımız alanlarından biri. Bu nedenlede bazen yaşadığımız bu ortamı çok kirletiyoruz. Bu sitede kalıcı arkadaşların genel karekteri saygı ve sevgiyi kaybetmemeleri. Yazım kurallarına uyulması diğer sitelere göre ayrıcalık katıyor bence. Yazdıklarımızın çokluğu değil ,düzgünlüğü arttırıyor değerini. Benim ilgi alanımda olan inşaat konularının peyzaj çalışmalarına eklenerek kendin yap çalışmalarının biraz daha genişlemesi hoş olurdu. Bu da bizim elimiz de tabi.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Tek önerim, paylaşımı hep taze tutsunlar. Herkesin birbirine öğreteceği bir şey vardır. Öğretmenin ve öğrenmenin ötesinde ,hataları ,başarıları tecrübeleri paylaşmak daha verimlidir bence. Çok tecrübeli ve bilgili kişiler var sitede. Bu arkadaşların yanında konuşmaya çekinenler olabilir . Ama burda mümkün olduğunca insanların bu korkularını yenmelerine yardımcı olacak sabırda yetkililer var.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Zihinsel yorgunluğumu bedensel çalışma ile atıyorum. Bahçede az biraz uğraşmak bile dinlendiriyor beni. Yorgunluğun en büyük tedavisi bence bahçe. Fiziksel olarak yorulsanız bile başlangıçtaki yorgunluğunuz kalmıyor. Aslında soğanlı bitkiler ilk göz ağrılarım. Lale çok sevdiğim bir çiçek. Lale devrini araştırıp benim tarihi bilgilerimin bile gelişmesine sebep oldu. İnsanların varını yoğunu satarak nadir bulunan lale soğanı türlerine ulaşmaya çalışmaları, alınıp satılan borsasının kurulduğu , hastalık haline gelip yasakların koyulduğu bir çiçek bu. Bütün yıl bekleyip 10-15 gün çiçeğini seyrettiğiniz değişik bir aşk belki.Havuz ve su bitkileri ile koi de benim için önemli.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

İş yerinde adım toprak adamına çıktı. Çiftçi diyenler var. 35 yaşında emeklilik planları yaptırıyor bu sevgi bana. Karaburun’da **** Kastamonu sahilinde bir arazi alıp kendim tek katlı bir ev yapmayı planlıyorum. Terası ,ufak bir çatı katı olan , arkada bir ahırda şart bence. Trajik kısmında 8 sene önce evi aldığımda yaklaşık 10 metre boylu bir salkım söğüt vardı bahçede. Açıkcası çok sevmiştim. Alım satım döneminde yönetim benden habersiz kökleri logarlara zarar veriyor diye kestirmişti. Çok üzülmüştüm.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Öğrenme isteğim arttı. Daha bilimsel bakıyorum artık ağaçlara bitkilere. Bahçedeki yabani dediğimiz otların bile isimlerini ve özelliklerini merak ediyorum.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

En güzel katılımımız Ankara’dan Yücel Bey’le beraber, Kütahya Tavşanlı gezisine katılmaktı. Yılmaz Bey’in yaptığı davete katılmak hayatımdaki en güzel tecrübelerden biriydi. Parayla yapabileceğiniz bişey değildi. İlk gün güzel açık bir havada orman gezisi, ikinci gün dizimize gelen karda gezmek. Sayın Yılmaz ,Aybala , Yücel Bey, Figen hanım ve arkadaşları bu kadar doğal ve içten bir gezi olabilirdi yani. Ebe çamını da tanımış olduk bu arada. Bunun dışında Bölgesel yapılan toplantılara da elimden geldiğince katılmaya çalışıyorum.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Aslında bir öğretmen çocuğu olmama ve yaklaşık 3500 adet kitabın bulunduğu bir evde büyümüş olmama rağmen internet esir aldı beni. Kitaplar yerine internetten çözmek kolay geliyor sanırım. Bu aslında çok hoş bir durum değil.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?


Burda belki birçok insanın aklına gelen isim Hayrettin Karaca ‘dır. Ama burda kişişel ön plana çıkmalardan ziyade toplumsal bir sevgi oluşturmak gerekli. Sokakta gördüğüm ufak bir çocuğun bitkileri koruyup ağaçları sevmesi bence daha büyük bir hareket. Çocuklarımız bizim öğrettiklerimizi değil yaptıklarımızı öğrenirler. Onlara çevreyi sevmeyi ve korumayı göstermeliyiz.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Aslında başka üye olduğum bir forum sitesi pek yok. Olmuşsam da çok kullanmadığımdan boşa düşmüştür. Ama Akvaryum.com sitesine de giriyordum bir ara.

Sormadığımız ama eklemek istediğiniz diğer şeyleri yazabilirsiniz.

Sevmekle başlıyor hayat. İnsanı sevmek gerek. İnsanı seven doğayı da sever, ağacı da , çiçeği de. Sevmek insanın gözlerini açar. Hayata aslında ne açıdan ve nasıl bakman gerektiğini gösterir. Sevmeyi öğrendiğiniz de farkında olmadan görürsünüz ki , kaldırımın kenarın da betonun içinde filizlenmeye çalışan fidan, etrafında ki betondan önemlidir.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?


Ciddi bir eğitim almadım. Okuduğum kitaplar, internet en büyük yardımcılarımdı merakımı besleyen. Ama babam da var. Ondan öğrendim göz aşısı yapmayı. Ağaçları budamayı.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Akşamları , özellikle kış akşamları , bir iki saat gimeye çalışıyorum. İnternette olduğum sürece Ağaçlar’ dayım.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Akvaryum var. Balıklar ve diğer hayvanlar. İnşaat ve dekorasyon var. Evde inşaat üzerine yapılacak ince sanatsal dokunuşlar. Ama kesinlikle yalnız, kimseyi işime karıştırmadan.İkisini birleştirince peyzaj gibi oluyor sanki.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Çok hoş bir durum aslında. Arkadaki işevimde bir tohum bankası kurmayı planlıyorum. Daha bilimsel ve düzenli olmalı. Toplantılarda paylaşımlar basit gibi görünse de çok etkili oluyor. Bahçemde onlarca lale varken ,bir arkadaşın bana lale soğanı vermesi farklı bir duygu.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Açıkcası herkesi seviyeli buluyorum. İlk Yücel Özlem ile tanıştım. Tanıştığımız gün Kütahya’ya gittik. Yılmaz Bey hayatımda tanıdığım en iyi ev sahibiydi. Aybala çok güzel seyahat arkadaşıydı. Tanışmadım ama Todor hayalimdeki hayatı yaşayan cesur bir insan. Müjgan Hanım çok sempatik. Nevsune hanım sevgi dolu. Deniz Akvaryumu balkona sığmaya çalışan bir orman J , N Turan ise Ankara’da likapa yetiştirecek ilk insan... Beni olumsuz etkileyen kimse yok diyelim kısaca.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Üzülerek yok demek zorundayım.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?


Aslında gerekir, ama açıkçası bu tür aktivitelere katılabildiğimi çok söyleyemem.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Yetersiz buluyorum. Yabancı kanallar bu tür konuları daha çok işliyorlar. Biz hala öğleden sonra programları ile avutuyoruz insanları.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Apartman da yaşayan insanlar için mantıklı olabilir. Ama benim kendi bahçem olduğundan böyle bir şeye ihtiyaç duymadım. Bahçeyi vakit geçirmek için değil hayatın bir parçası olarak düşündüğüm için , kiralık sistemle çok mantıklı gelmiyor.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz; ağaç, çiçek, kitap, şarkı, müzik grubu/müzik sanatçısı, ressam, şair, film, web sitesi.

Ağaç: Sedir
Çiçek: Lale
Kitap: Şu Çılgın Türkler
Şarkı: Bir sevmek, bin defa ölmek demektir. Üç Hürel
Ressam: Osman Hamdi Bey, Orhan Veli, Film: Ölü Ozanlar Derneği
Web Sitesi: Ağaçlar.net

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2008, 22:48   #2
Ağaç Dostu
 
Hasan Lalezar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 345
Benim için ayırdığınız zamana ve emeğe teşekkür ederim.

Hasan Lalezar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2008, 01:10   #3
Ağaç Dostu
 
Sonja Varol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: Stuttgart
Mesajlar: 136
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

İş yerinde adım toprak adamına çıktı. Çiftçi diyenler var. 35 yaşında emeklilik planları yaptırıyor bu sevgi bana. Karaburun’da **** Kastamonu sahilinde bir arazi alıp kendim tek katlı bir ev yapmayı planlıyorum. Terası ,ufak bir çatı katı olan , arkada bir ahırda şart bence.
Size verilen bu isimlerle gurur duymalisiniz. Emeklilik yasimiz yaklastikca biz de sizin gibi düsünüyoruz. Türkiye´de oranin ikliminde bu planlari gerceklestirmek, ayri bir duygu.
Nacizane bizim de güzel bir bagevimiz ve bahcemiz var, onunla mutlu oluyoruz.
Ayrica kedilerimiz tabii...

Güzel bahcenizle ve Agaclar.netle mutlu bir yasam diliyorum. Saygilar...


Suttgart´ta Tanriya Sükürgünü Ciftcilerin resmigecidi. (Nostaljik canlandirma)

Sonja Varol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2008, 17:19   #4
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Sn Hasan Bey sizi daha yakından tanımak çok güzel. Az evvel ben de saksıda ki domateslerimin üzerlerine yaslanabilmeleri için çıtadan merdiven yapmayı düşünüyordum ki iş işte benim gibi biri daha diyerek yazdıklarınızı keyifle okudum. Size de uzun, sağlıklı ve mutlu bir ömür dilerim.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2008, 23:54   #5
Ağaç Dostu
 
Hasan Lalezar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 345
Sayın Sema teşekkür ederim. Gecikmelide olsa domatesleriniz için iyi dileklerimi ileteyim. Ben bu sene domates dikemedim. Biraz tadilatla geçiyor sanırım 2008. Umarım domatesler yaslandıkları yerde mutludurlar.

Hasan Lalezar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2008, 13:11   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Sevmekle başlıyor hayat. İnsanı sevmek gerek. İnsanı seven doğayı da sever, ağacı da , çiçeği de. Sevmek insanın gözlerini açar. Hayata aslında ne açıdan ve nasıl bakman gerektiğini gösterir. Sevmeyi öğrendiğiniz de farkında olmadan görürsünüz ki , kaldırımın kenarın da betonun içinde filizlenmeye çalışan fidan, etrafında ki betondan önemlidir.

Hasan Bey!

Yukarıdaki paragrafınız sevgiyi o kadar güzel tarif ediyor ki bu kadar olur. Yüreğinize sağlık. Formdaki mesajlarınızdan gözlemlediğim kadarı ile(aramızda kalsın sizi hep takip ediyorum) hep yıldızları seyreden birisisiniz. Umarım bir gün yüz yüze tanışır birlikte seyrederiz.

Saygıyla.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2011, 21:06   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Göz aşısı ve budamayı öğreten babaya brava.

ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024