agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Kullanıcı Hizmetleri > İçimizden Biri
(https)




Beğeni Düzeni18Beğeniler
  • 12 Gönderen malina
  • 2 Gönderen malina
  • 1 Gönderen Melih Bakırlıoğlu
  • 1 Gönderen SecretGarden..
  • 2 Gönderen Güler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-12-2019, 09:08   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
LikyaMavisi

Agaclar.net’e geliş maceranız nasıl oldu?

Bazı bitki konularına bakmak için yaptığım internet araştırmalarında karşıma çıktı bu forum. Her girdiğimde de bir şeyler öğrenip forumdan ayrıldım. Bir ara ağaç türlerini öğrenmek için girmiştim. Uzun yıllardır bu forumdan haberdarım. Sanırım 2 binlerin ortalarından bu yana.

Şimdilerde aktif olarak bahçecilikle uğraştığımdan foruma daha sık girer oldum. Bugün de üye oldum, hemen de soru cevaplamaya başladım

Burada neler öğrendiniz?

Yanlış hatırlamıyorsan ilk öğrendiğim şey çelikleme yöntemiydi. Adından mütevellit olsa gerek zor bir konu olduğunu zannediyordum, öyle değilmiş.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Henüz aktif değilim ama umarım başkalarına öğretecek bir şeylerim vardır heybemde.

Sizi tanıyalım.

30'larımın sonlarına yaklaştım. İki yıl evvel büyük şehirden Antalya’nın bir köyüne taşındım. Hep hayal ettiğim toprakla tanışmak bu yaşlarıma nasipmiş. Hâlâ her şey yeni... Sessizce dinliyor ve uyguluyorum. Büyükanne’nin yarattıklarını aç bir merakla bakıyorum, araştırıyorum.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Bahçesi büyük bir yerde yaşıyorum, etrafımda dağlık tepelik çayırlık... Rutin yapmam gereken bir dünya işi de yok çok şükür. O yüzden mevsimine göre yapılması gerekenleri anlayıp, ihtiyaç belirleyip hem öğrenip hem uyguluyorum. Tabii çokça zorlandığım zamanlar oluyor. Toprakla kucaklaştığım gibi, ne dediğini anlamayıp söylendiğim de oluyor. Her gün birbirimize bakıyoruz.

Agaclar.net’te “şu da olsaydı” ya da “olmasaydı iyi olurdu” diyebileceğiniz neler var?

Şimdiye dek pasif bir okuyucuydum. Bundan sonra aktif bir üye olarak neler olup bittiğinin daha fazla farkında olacağımı düşünüyorum.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Öncelikle her birini kalplerini kalbimle selamlıyorum. Bitkiye gönül vermiş bir çatıda toplanmış insanların hayatı doğru yerden saf bir şekilde kucakladığını düşünüyorum. O yüzden de burada bir çok yoldaşım olacağına şüphem yok. Öneriler zaman içinde çıkacak ve yerine ulaşacak sanıyorum.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Bitkilerle daha önce ilgilenmemiş olmama yanıyorum. Benim için bitki, arkadaşa, dosta, aileye götürülen bir buket çiçekten ibaretti uzunca zaman.

Yaş aldıkça dünyaya bakışım değişti. İnsan kendini ne kadar anlarsa toprakla olan mesafesini de o kadar yakınlaştırıyor. Kendini bilmeyenin toprağı bilebileceğini sanmıyorum. Ya da tam tersi, toprağı anladıkça kendini anlamaya yakınlaşıyorsun. Bitkilerle ilgilenmek beni bu dünyaya ait hissettiriyor diyelim. Sanırım benim için bu dünyada toprak ve müzik işlerinden daha kutsal bir şey yok.

İlgilendiğim konular otlar... Aromatik otlar, şifalı otlar. Tanrı’nın bize bahşettiği bir eczane olarak da görüyorum bitkileri. Ve aslında en büyük merakım bitkinin hem yaşama şeklini anlamak hem de bize nasıl faydalı olduklarını uygulayarak keşfetmek. Tabiri caiz ise biraz ‘cadıcılık’ ‘kocakarılık’ işlerini seviyorum.

Bu sıralar yakından baktığım şey ise; bahçedeki zeytinlerin hastalandığını fark etmem. Geçtiğimiz haftalarda tüm gün üç zeytin ağacından zeytin topladım. Çok zevkli ama bir o kadar da yorucuydu. Topladıktan sonra bir komşum geldi, “Zeytinlerin hastalanmış” dedi. Büyük hüsran! Hatta bu soruları cevapladıktan sonra forumu biraz karıştırıp zeytin hastalıkları konularını okuyacağım. Ve bu sorunu kimyasal kullanmadan nasıl iyileştirebileceğimi anlamaya çalışacağım. Böyle olunca hiç bilmediğim bir konuda kim bilir neler neler öğreneceğim.

Tüm bunların dışında, bahar geldiğinde kırlarda bayırlarda endemik toplayıcılık yapmayı ve otları fotoğraflamayı seviyorum. Hem doğa yürüyüşleri hem de yeni otlarla tanışma şansı oluyor. PlantSnap diye bir app yapmışlar, yapanlar sağ olsunlar. Bitkinin fotoğrafını çekip künyesine hemen ulaşabiliyor olmak da beni mutlu ediyor. Teknolojiyi böyle kullanmak bence harika!

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Sanırım birçok kişinin başına gelmiştir. Isırgan otu bu yaşadığım bölgede çok var. Ancak henüz ben onun ısırgan out olduğunu bilmiyorum. Koca koca büyümüşler, arada bir sürü papatya ve başka çiçek cümbüşü var. Kendimi "ohh ne güzel bir gün" diyerek kucaklarına bıraktım. Tüm günüm ve gecem sızlanmayla geçti. Sonra öğrendim ki romatizma ağrılarına çok iyi geliyormuş. Yeri gelmişken de tarifi vereyim; Romatizma ağrıları için biberiye yağıyla dizleri ve eklemleri ovmak, ısırgan otunu kaynatıp suyunu içmek, beyaz lahanayı kaynatıp ağrıyan yerlere sıcak kompres uygulamak çok ama çok faydalıdır. Köydeki romatizmalı teyzelerime de uyguluyorum.

Foruma katıldıktan sonar ileriye dönük planlarınızda bir değişiklik oldu mu?

Sorunuzun mahiyetini anladım. Bence bu forumda gezinen her şehirlinin aklının bir kenarına, farkında olsun ya da olmasın “ben de bir gün bu işlerle ilgilenebilir miyim?” fikri düşüyordur. Bu forumun nedendir bilmiyorum fazlasıyla ilham verici yanları var.

Ama somut bir şey isterseniz şunu söyleyebilirim, üyelik formunu doldururken, baharda Ege’li forumdaşlarla ot toplamak için gezi yapabilir miyiz? “Karadeniz’de kimler var acaba” gibi sosyal etkinlikler aklımdan geçmedi değil.

Agaclar..net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Toplantılar olduğunu şimdi öğreniyorum. Eğer bir gün kısmet olursa neden olmasın.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Ahh çok kitap var ama benim gözümün nuru Fransız bir yazar vardır. Maurice Messegue; (Moris Messege diye okunuyor)

Maurice aslında bir çiftçi. 1921 doğumlu. Geçtiğimiz yıllarda da öldü. Benim için çok özel de iki kitabı var Türkçe’ye çevrilmiş; “İnsanlar ve Bitkiler” diğeri de “Tabiat Haklıdır”

Bitkilerle konuşmayı anlaşmayı babasından öğrenmiş, babası da kendi babasından. Fransa’nın tarımsal yerleri bizim güneyimize ve egemize çok benzer. Dolayısıyla anlattığı bitkiler, toprak örtüsü okuyana çok tanıdık bildik gelir.

Yazarın bitkilerle arasında genetik de olduğunu düşündüğüm aşksal bir bağ var. Herkesin okumasını çok isterim. Basit, yalın güzel bir dille yazılmış. Hiç sıkılmazsınız.

Bir de son zamanlarda takip ettiğim, sanırım herkesin de duyduğu Japon Masanobu Fukuoka’nın ‘Ekin Sapı Devrimi’ kitabını büyük bir merak ve ciddiyetle okuyorum. Hatta çok fazla notlarım var. Eğer bir başlık açılmadıysa bu konuda konuşmak fikir alışverişi yapmaya öncülük etmek isterim. Açıldıysa da iştahla yazılanları okurum.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Etrafımda birçok insan var, yakından tanıdığım yahut uzaktan takip ettiğim. Yücel Sönmez var mesala. Hürriyet Gazetesi’nde çevre yazarıdır, arkadaşımdır da. Onun Türkiye’nin iklim değişikliği anlattığı bir konuşmayı herkesin dinlemesini isterim.

Nar Çiftliğinde yetişmiş Sinan Erer adında yakın bir arkadaşım var. Ondan öğrendiğim ve uyguladığım doğal tarım tekniklerini burada da paylaşmayı çok isterim.

Nazım Tanrıkulu vardır. Ot ve şifacılık adına güzel işler yapar. Muhakkak takip ederim, yayınladığı kitabı Tıbbi Bitkileri Doğru Kullanma Rehberi başucu kitaplarımdandır.

Evde kendi eczanenizi oluşturmak isterseniz içinde öğretici bilgiler bulabilirsiniz.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar..net’i onlardan ayıran özellikler ne?

Herhangi başka bir foruma üye değilim.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Hayır almadım. İlgi alanım dahilinde olan, bütçeme ve lokasyonuma uygun olan her platformda bilgiyi ihtiyaç bilir, takip ederim.

Zamanınızın ne kadarını Agaclar.net’e ayırıyorsunuz?

Bu sıralar sıklıkla.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Müzikle ilgileniyorum. Bitkilerime müzik dinletirim. Daha önce çimlendirmeye bıraktığınız tohumlarınıza Mozart, Bach dinletmediyseniz dinletmenizi öneririm : )

Müziğin dışında fırsat yarattığım da atlı kamplar düzenliyorum.

Astronomi ile ilgileniyorum. Köylerde insanın akşamları gökyüzünü seyirlik olarak kullanması ve “aaa bu takım yıldızı da neymiş?” sorusuyla astronomiye merak salması an meselesi oluyor.

Ve ekşi maya ile ekmek yapma işine bulaştım ki, hâlâ iyi bir sonuç elde edemedim ama hobilerimin arasında ekmek yapmaya çalışmak var J

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Hayır hiç katılmadım. Etrafımdaki insanlardan çevre köyleri ziyaret ettiğimde ata tohumu bulup aldığım oldu. Özellikle bostan yaparken ata tohumu bulmak, ilaçsız bir gıdaya sahip olabilmek öncelikli konularımdan oldu bu yıllar içinde. Doğru tarım yapmak için toprağın da tohumun da kirlenmemiş olmasını diliyorum. Bu konuda bir devlet politikamız olmadığından bireysel olarak emekler verip sağlıklı tohumun peşine düşmek ve onu çoğaltıp, paylaşmakla sorumlu olduğumuzu düşünüyorum. Bir insanlık vazifesi olarak bakabiliriz bu konuya.

Gönüllüsü olduğunuz sivil toplum örgütleri var mı?

Doğa Derneği ve Buğday Derneği’nin takipçisiyim.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekli mi?

Bir şeyi protesto etmek önceden planlanabilecek yahut bir iş haline getirilebilecek bir konu değil bana kalırsa. Herhangi bir konuda, herhangi bir şekilde bir ses çıkarmam gerekirse buna zihnim değil kalbim karar veriyor ve kalp sadece an’da konuşur. Geleceği öngörmez. Dolayısıyla bu tip konularda da hayatımdaki diğer alanlardaki konularda olduğu gibi plan yapmamayı tercih ediyorum.

Katılmak gerekli midir? Ben eylemlerin yaşam biçiminde gizli olduğunu düşünürüm. Yani yaşam boyu eylem halinde olabilmekte mümkündür. Katılıp katılmamak minik bir detay sadece.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?


Çok uzun zamandır televizyonum yok. Şükür ki artık o kutuya bakma ihtiyacı hissetmiyorum. Radyo dinleme alışkanlığım da yok. Ama internetten dinleyebileceğimiz, Açık Radyo’da Benan Kapucu’nun ‘Botanitopyo’ adında bir programı var. Bitki alemi hakkında konuları gayet bilimsel ve akıcı şekilde anlattığı 20 dakikalık programlar. Dinlemenizi öneririm. Programlarının arşivi de tutulduğundan ilginizi çekebilecek geçmiş konuları takip edebilirsiniz.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Ben hobinin her türlüsü hakkında iyi şeyler düşünürüm. Hobi bahçesi denince ‘deneysel, öğrenmeye açık laboratuarlar’ geliyor aklıma. Ben “öyle olmaz”cılara karşıyım. Hobi bahçeleri senin deneyimlerinle ne sonuç elde ettiğini gördüğün alanlardır. Bana yakın başka bir köyde yaşayan arkadaşım evinin önüne küçük bir bitki havuzu yaptı, orada su bitkileri yaşatmaya çalışıyor. Hem öğreniyor hem uyguluyor. İnsan baktıkça ve yaptıkça yaşama dahil oluyor. O halde yaşasın tüm hobiler J

Hepsinden sadece birer tane yazın. En seviğiniz;

Ağaç: Avakado ağacı

Çiçek: Mor salkım

Kitap: Hermann Hesse’nin tüm kitapları. İlla biri olacaksa Siddhartha. 1800’lerin sonlarında doğmuş savaş karşıtı bir yazar. Belki de tüm kitaplarının altında yatan konu; yaşamın anlamının sevgide saklı olduğunu söylemesidir.

Şarkı: Yavru’nun söylediği Ağustos Böceği şarkısı. (Herkes duymamış olabilir, youtube’ta var. Dinleyip minik minik dans edebilirsiniz. Kısacık tek solukta neşelendirecek bir yaz şarkısı)
Müzik grubu/ Müzik sanatçısı: Chopin.

Ressam: Empresyonizm akımının ressamlarından Claude Monet’i severim. İzleyen ve çizen, ışığı tuvale mucizevi şekilde yansıtan bir ressamdır. Doğayı resmetmiştir ama aslında resmettiği şey hep ışıktır. Ve ışık ilahidir.

Şair: Nazım Hikmet

Film: wood jop. Bir japon fimi. Forumun da ilgisini çekebilir diye bu filmi yazıyorum. Ağaçlar hakkında izlenebilecek güzel bir kasaba filmi.

Web sitesi: mybeautifulcookbook.com arkadaşımın hazırladığı çok güzel bir yemek sitesi.

( Tüm bu yazdıklarım arasında 'en çok sevdiğim' yok. Sanırım hayatımda hiç 'en çok sevdiğim ' diye bir şey yok. Sevginin eni olunca sıralama oluyor. Ve bence kalp severken sıralama yapmaz. Sorulara sevdiklerim arasından aklıma ilk gelenleri yazdım.)

Çok memnununum bu forumun bir üyesi olduğuma. Çok doğurgan ve saygın bir platform olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen herkese sevgiler

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2019, 09:10   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Forumun böyle bir köşesini olduğunu bile unutmak üzereydim

h_dogan ve bahcedenn beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2019, 07:01   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Hoş geldiniz.

LikyaMavisi beğendi.
Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2020, 18:23   #4
Ağaç Dostu
 
SecretGarden..'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-01-2020
Şehir: İzmir
Mesajlar: 104
Ağaç nete gelıs hıkayem tamamen google da köy evı tadılatı köyde yaşam gıbı aramalar nsonucunda kuyucak rumuzlu abımın eskı bır köy evının dunden bugune yasama donusturme savasını fotografları ıle sergılemesı detaylı anlatımları sonucu ..

Pişmanmıyım asla ..mutlumuyum evet..kendımı bu yolculuga daha da hazır hıssetmeme sebep verdıgınız ıcın sıze tesekkur ederım..

LikyaMavisi beğendi.
SecretGarden.. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2020, 08:36   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Foruma hoş geldiniz, kendinizi güzel anlatmışsınız sizi tanımak bizler için de güzel oldu.
Teşekkür ederim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2020, 14:13   #6
Ağaç Dostu
 
SecretGarden..'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-01-2020
Şehir: İzmir
Mesajlar: 104
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Foruma hoş geldiniz, kendinizi güzel anlatmışsınız sizi tanımak bizler için de güzel oldu.
Teşekkür ederim.
Nazık mesajınız ıcın Ben tesekkur ederım Güler hanım Mutlu gunler

SecretGarden.. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024