agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Kullanıcı Hizmetleri > İçimizden Biri
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen malina

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-04-2011, 13:22   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
mtugrul33

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Topraksız tarım ortamında nasıl çilek yetiştirebilirim diye yana döne araştırma yaparken buldum Ağaçlar.net’i.Çok büyük bir aileyle karşılaştığımı fark ettim.Bilgilerin içtenlikle paylaşıldığı bir ortamda olmaktan çok mutlu oldum.Her sabah mesaiye başlamadan önce mutlaka göz attığım bir arkadaş haline geldi.

Topraksız tarım hakkında 2005’den beri özellikle Hollanda ve İsrail’de yapılan çalışmaları incelemiştim.Beni en çok korkutan konu besin eriyiğini nasıl elde edebileceğimi bilmiyor olmamdı.Forum içerisinde bu konuyla ilgili olarak özellikle Kudret TEZEL beye şükranlarımı sunuyorum.

Ağaçlar.net sitesinde sloganın ”BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.” olduğunu görmek ,inanın beni çok mutlu ediyor.125 bin gibi önemli bir üye sayısına ulaştığımızı duymak da sevindirici bir haber.Sn.Sarıcan,Sn.Envor,Sn.Delimus ve diğer tüm katılımcı arkadaşların kişisel çalışmalarından inanın çok yararlanıyoruz.2009 yılında giriş yaptığım Ağaçlar.net sitesi bana bağımlılık yaptı.Bilgi ve deneyimlerin içtenlikle paylaşıldığı Ağaçlar.net’te bulunmaktan mutluluk duyuyorum.


Burada neler öğrendiniz?


Topraksız tarımın inceliklerini,bitki genel fizyolojisinden tutun da tarımla ilgili tüm merak ettiklerimizi buradan öğrenebiliyorsunuz.Benim ilgi alanım çilek,o yüzden bu konu hakkında tüm sayfaları defalarca inceledim.Katı ortam agregalarını en ekonomik olarak nasıl elde edebilirim?sorusunun yanıtını yine Ağaçlar.net’ den buldum.Besin eriyiği konusunda da yine Kudret TEZEL beyin yardımlarını asla unutamam.Gerçekten sanki bir okul gibi her konuda bilgilenebiliyorsunuz.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?


İnanıyorum ki forum arkadaşlarım benim yaptığım çalışmalardan pek çok şey öğrendiler.En başta topraksız tarımın küçük maliyetlerle de yapmanın mümkün olabileceğini gördüler.Çilek yetiştirmeyle ilgili tüm gözlemlerimi hiç abartmadan olduğu gibi arkadaşlarımla paylaşıyorum.Yaptığım tüm araştırmaları,bilgilerimi ve deneyimlerimi arkadaşlarımla paylaşmaktan mutlu oluyorum.Topraksız tarımın yaygınlaşmasını yürekten destekliyorum.

Sizi tanıyalım

Ben 1963 yılında Anamur’da doğdum.İlk,orta ve lise tahsilimi burada yaptım.1987 yılında Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden mezun oldum.1996 yılına kadar çeşitli özel şirketlerde çalıştım.1996 yılında sınıf öğretmenliğine geçtim.Çeşitli dağ köylerinde tek öğretmen olarak çalıştım.Halen Anamur’da bir köy okulunda sınıf öğretmeni olarak çalışıyorum.Beş sınıfın bir arada olduğu okulda hem müdür,hem öğretmen ve hem de hademelik yapıyorum.Köy çocuklarımıza tarımla ilgili bildiklerimi öğretiyorum.En son okul bahçemizde uygulamalı olarak Kompost Gübre yaptık.Tarım kasabası olan Anamur’da topraksız tarımı teşvik etmeye çalışıyorum.Kendimi bazen bir Köy Enstitüsünde öğretmen gibi hissediyorum.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Sabah saat08.30’da mesaim başlıyor.Saat 14.30’da bitiyor.Bunun dışındaki tüm zamanlarımı bitkilere ayırıyorum.Sabahları saat 6.00’da kalkıyorum.İlk işim sabah sulamalarını yapmak oluyor.Bahçemi gezerek olumlu ve olumsuz bir durum olup olmadığını kontrol ederim.Öğleden sonraları da yapılması gereken çalışmaları yapıyorum.Bundan çok büyük bir zevk alıyorum.Bitkilerdeki en ufak değişimlerden mest oluyorum.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Ağaçlar.net’in özelliği itibariyle ihtiyacınız olan bir konuda başlık açmanız yeterli oluyor.Benim ilgi alanımda böyle bir sorunum olmuyor.125 bin üyeli büyük bir sitenin üyesi olarak bilinçli ve temiz tarım yapılmasıyla ilgili çalışmalara daha fazla yer verilebilir.Üretici olarak kendi çocuklarımıza yediremeyeceğimiz ürünü başkalarına satmamalıyız mantığıyla hareket edilmeli kanısındayım.Özellikle Fungusit ve Herbisitlerle ilgili bilinçsiz bir kullanım olduğunu biliyorum.Bu konuda topluluk olarak daha duyarlı ve bilinçli olunabilir.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Pek çok arkadaşımızın balkonda veya bahçede topraksız tarım yapmak istediklerini biliyorum.Ancak bir türlü cesaret edemiyorlar.Yapılan çalışmaları inceleyerek,iyi örneklerden yola çıkarak cesurca bu işlere atılabilirler.Ben yaklaşık 400 metrekare alanda denememi yaptım.Gayet başarılı bir dönem geçiriyorum.Tüm arkadaşlarıma önce iyi bir araştırma ve fizibilite yapmalarını, sonra da kendi ortamlarında benzer örneklerini incelemelerini tavsiye ederim.

Diğer bir hususta şu;bazı arkadaşlar ticari menfaat gereği site içerisinde yanlış bilgi ve yönlendirmeler yapılıyor.Bu durumlara müdahale edilmesi kanısındayım.Bunun benzerini Toprak Tv de görüyoruz.Ürün reklamları mükemmel,ancak uygulamalarda çok tötü sonuçlar veriyor,üreticiler bir yerde aldatılıyorlar.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

”Beni mutlu ediyor”.İnsanın kendisine güveni oluşuyor.Ben istedikten sonra her şeyi yapabilirim diye bir duyguya kapılıyorsunuz.Şu sıralarda çilek benim favorim.Ayrıca Altın çilek(Yer kirazı)diğer ilgi alanlarımdan birisi.Onunla ilgili deneme tohum ekişim oldu.Aşama aşama gelişmeleri forum dostlarımla paylaşacağım.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Topraksız sistemde katlı çilek uygulamasının ilk günlerinde sulama ve gübreleme sırasında rafların eğilerek yatay durumdan eğik duruma gelmesi çok can sıkıcı bir durum olmuştu.Ancak 10 luk inşaat demirleri ile kaynatarak destekleme yapmış ve çözüm üretmiştim.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?


Elbette oldu.Topraksız tarıma başladığım zaman kafamdaki belirsizlikler şu anda dağılmış durumda.Katlı çilek ekim alanını 400 metrekareden 1000 metrekareye çıkarmayı düşünüyorum.Bitki besleme benim için en zor ve korktuğum işti.Şu anda ise otomatiğe bağlanmış bir iş haline geldi.Hedef 3500 metrekareye çıkarmak.Umarım zaman içinde bunu da başaracağım.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Maalesef katılamıyorum.Şu andaki işim ve Anamurun yerleşim yerlerine uzaklığı buna engel oluyor.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

İnternet ortamında ihtiyaç duyduğumda binlerce esere ulaşabilirsiniz.Üniversitelerin pdf.formatında yapılmış pek çok kaynağa da ulaşabilirsiniz.Ben bunlara ulaşabiliyorum.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Bu konuda benim rahmetli dedem(kendisi cumhuriyetimizin ilk öğretmenlerindendi)bana örnek teşkil etmiştir.Müthiş bir doğa sevgisi olan ,çevreci,insancıl ve idealist bir Atatürkçüydü kendisi.Bahçesinde yüzlerce çeşit tropik ve subtropik bitkilerini yetiştirir,fidelerini isteyenler eparasız armağan ederdi.Ruhu şad,mekanı cennet olsun.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?


Topraksız tarım

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Almadım,yalnız 2009 yılından beri Ağaçlar.net sitesi tarafından eğitilmekteyim.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Okuldaki bilgisayarım açıldığında Ağaçlar.net’e giriyorum.Açık kalıyor.Gelen mesajları ve yazıları okumak hoşuma gidiyor.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Siyaset,ekonomi ve futbol ilgi alanlarım.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Henüz katılmadım.bu ay içinde çilek fidesi üretiyorum.Bunları arkadaşlarıma ücretsiz olarak(hobi bahçesi ve balkonda üretim için)göndermeyi planlıyorum.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Sn.Sarıcan,Sn.Kudret Tezel,Sn.Todor,Sn.Delimus ve diğer emeği geçen pek çok arkadaş..

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Öğretmen olarak Mesleki örgütümüz;Eğitim-İş(Beş yıllık üyesiyim.) ve

bir jeolog olarak daT.M.M.O.B jeoloji mühendisleri odasının 24 yıllık üyesiyim.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?


Elbette katılırım.Bunun gerekliliğine tüm kalbimle inanıyorum.Akkuyu nükleer santralinin yapılması bir bölgesel yıkım projesi gibi.Çünkü bu bölgede aktif olarak enerjisini boşaltmamış bir ECEMİŞ FAYI mevcut.Bizim insanımız ikinci sınıf vatandaş mı ki,kendisine sorulmadan böyle bir karar alınıyor,anlamak mümkün değil.Her konuda her şeyin referandumu yapılıyor,bunun da referandumda halka sorulması taraftarıyım.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Hayır,yeterli değil.Toprak Tv ve KöyTv programlarında reklam amaçlı tanıtımlar ticari amaçla insanları yanlış yönlendiriyor.Özellikle Topraksız Tarımla ilgili güzel örnekleri tanıtım amaçlı yayınlamalarını beklerdik.Ancak bunu yapmıyorlar.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Kalabalık şehirlerde insanlarımızın toprağa dokunabileceği,stresten arınabileceği bir alan olan hobi bahçelerinin zorunlu hale getirilmesi yeni iskan ruhsatlarında mutlaka bu gerekliliğe göre hareket edilmesi taraftarıyım.Hadi bizler kırsal alanda yaşayanlar için böyle bir konunun ihtiyacı fazla yok.Ancak metropollerde gerçekten bir ihtiyaç.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;
ağaç:
Ladin Ağacı
çiçek:
Atatürk Çiçeği
kitap:
Şu Çılgın Türkler
şarkı:
Ankara Türküsü
müzik grubu/müzik sanatçısı:
Ruhi Su
ressam:
Abidin Dino
şair:
Cahit Sıtkı Tarancı
film:
Selvi Boylum Al Yazmalım
web sitesi:
Agaclar.net

attar beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2011, 18:08   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sayın mtugrul33, bu güzel yazınız için teşekkür ederim.

Anamur'un güzel bir yerinde, bahçenizle, bitkilerinizle ve öğrencilerinizle beraber mutluluk içinde olduğunuzu sezinledim. İnşallah en kısa zamanda idealinizdekileri de gerçekleştirebilirsiniz.

Yazınızın bir bölümünde " bazı arkadaşlar ticari menfaat gereği site içerisinde yanlış bilgi ve yönlendirmeler yapılıyor.Bu durumlara müdahale edilmesi kanısındayım" demişsiniz.

Lütfen tesbit ettiğiniz bu durumları Forumumuzun Kişiye Özel İletişim Alanı bölümünde yönetimle paylaşınız. Bu bölüm sadece siz ve yönetim (malina ve Mine Hanım) arasında olan yazışmalardır, başka kimse göremez.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2011, 18:16   #3
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili mtugrul33,

Köy öğretmenliği yaptığını öğrendiğimde nasıl mutlu olmuştum bilemezsin. Çünki uygulamalı eğitimin tam merkezindeydin. Agaclar.net' te bir taraftan öğrenirken bir taraftan da etrafına ışık saçacağından emindim. Öğrencilerin ülkenin en şanslı öğrencileri, köyün de Anamur' un en şanslı köyü bence. Bilmiyorum doğduğun köyde mi öğretmenlik yapıyorsun? Ama şunu gönül rahatlığı içinde söyleyebilirim ki bulunduğun köyün talihini değiştirmeye adaysın.

Emperyal özelliklerini hiç sevmesem de İngilizlerin tek özendiğim şeyi dört kuşak önceki dedelerinin doğduğu evde doğup ve bütün ömrünü orada tamamladıktan sonra yine o evde ölmeleri. Eğer çok büyük bir problemin yoksa ömrünü sağlıklı ve mutlu olarak Anamur' da tamamlamanı dilerim. Gerek yetiştirdiğin öğrencilerin geldiği başarılı noktaları gördükçe, gerekse bulunduğun köyün seninle birlikte kalkındığını gördükçe özlemimi daha iyi anlayacaksın. Senin başarın oradaki insanların kurtuluşu olacaktır.

Tüm çalışmalarında can-ı gönülden başarılar diliyorum. Dilerim hem öğrencilerin senin gibi bir öğretmenin elinden eğitim almanın tadına varırlar, hem de köyün ellerindeki cevherin kıymetini bilirler. Başarılar ve sevgiler.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2013, 10:48   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba
Ben cok yeni bir uyeyim. Topraksiz tarimi 2yili asan sure kitaplar. TV ve internetten inceledim. Foruma girmeye mtugrul33 ve vetman996 nin yukledigi deneyimler nedeniyle karar verdim. Bazi kisilerin tatsizlik cikardigini da gordumeski mesajlarda, bazilarinin ticari amaclarini gizledigini de, ama bunlari normal karsiliyorum.
Sn mtugrul33 koy ogretmeni, bence kutsal meslek bu. Ogrencilerinibu konuda da egitmesi bana koy enstitulerini hatirlatti. Calis Sn mtugrul basaracaksin, sen paylastikca biz tesvik olacagiz. Foruma ve sana tesekkurler.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2013, 11:09   #5
Ağaç Dostu
 
Nautilus Cycad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 255
Merhaba yazınızı keyif ile okudum. Bence de köyün öğrencileri çok sanslilar...

Nautilus Cycad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024