agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Kullanıcı Hizmetleri > İçimizden Biri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-02-2013, 18:50   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
atmacamana

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?
Fotokritik diye bir sitemiz vardı.Orada kuş fotoğrafçıları olarak "0rnito" diye bir gurup kurmuştuk. O sırada fotoğraf dijitale hızlı bir geçiş yaptı. Fotoğrafla ilgilenen herkesle PhotoShop denilen sistem ile fotoğrafları süsleyip püslüyorduk. Orada PS işleri konusunda sabır denilen şeyin benliğinde nasıl oluştuğunu hep merak ettiğim malina diye biri vardı. Böyle bir (ağaçlar) site kurulduğunu hatırlıyorum. Ben de 2005'te üye oldum.

Burada neler öğrendiniz?
Burada ağaçları sevenlerin bir arada çalışmalarının içtenliğini gördüm.Bazı bitkileri, bahçe düzenleme tekniklerini.Doğa'nın asla ihmal edilmemesi gerektiğini.İstenildiğinde güzel şeylerin paylaşılarak öğrenilebildiğini gördüm.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?
Diğer üyelerin de mutlaka karşılıklı birşeyler öğrendiğini düşünüyorum.Yıllarca ara veren biri olarak bir doğum günü kutlamasına gelen, her üye için klasik belki de şablon olan ama okunduğunda samimi ifadeler içeren bir mail ile yeniden yapılandırılan başka bir bilgisayarda buralara ulaştığımda ; Sera ve su bahçesi yapımındaki diğer üyelerden yeniden çok şey öğrendim.

Sizi tanıyalım
Ben eskiden avcı iken küçük kızımın doğumundan (1992) sonra yaşadığım mistik bir olay nedeni ile avcılığı bırakıp fotoğraf çekmeye başlayan bir TC vatandaşıyım. Bugün 60 yaşındayım. 33 Yıldır Hacettepe / Bilkent Vakıfları şirketlerinde çalışıyorum.

Kuşlar ve korunması ile ilgili, tanıtılması ve daha çok yaşatılması konularında bireysel çaba gösteren , bu konu ile ilgili her mahfilde çalışmaya can atan biriyim. Ülkemiz kuşları ve yaban hayatı konusunda kitap eksiğini farkeden biri olarak kuşlar ve kelebekler ile ilgili yayınlara destek vermeye çalışıyorum.
Fotoğraflarımdan bir kısmı...

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?
Son beş senedir arkadaşlarım ile Manisa çevresinde bodur kiraz üretimi konusundaki çalışmalara katılıyorum. Doğa'daki yaban bitkileri konusunda bilgi alınabilecek bir cep kitabının hazırlanması konusunda koordinatörlük yapıyorum. Beslenme aşamalarında doğal beslenme ve sadece bitkilerle beslenerek kanserin önlenebileceğine inanan biri olarak, bitkilere düşünce olarak çok vakit ayırıyorum. Görev yaptığım kuruluşlarda çevre ve bitki düzeninin geliştirilip korunması için tüm yetkimi kullanıyorum

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?
Bilgi birikimim bu konuda yeterli değil.Karınca kararınca aklımdan geçenleri yine de yazayım. Çok fazla başlık var ve aralarda dolaşmak zor oluyor. Sadece ağaçların isimlerinin ve tanınması için fotoğraflarının bir tuşa dokununca sıra sıra gözler önüne geleceği bir sistem olsa ana sayfa olarak çok iyi olur. Belki de var ben bulamadım.

Bu konuda bilgi edinmek isteyenlerin yararlanabileceği kitaplar ve onların hiç olmazsa kapak sayfalarının yer aldığı bir kütüphane hatta mümkünse ve izin verilirse bu konudaki çalışmaların PDF dökümleri. İlgili Prf. Dr. Doç. Öğr. her kimse ondan alınarak türün sayfasında yerini almalı. Video filmleri, diğer fotoğraf veya grafik çizimleri gibi ansiklopedik bilgiler.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?
Her üye bence bu siteyi en azından dokunarak / tıklayarak kollamalı. Yapabileceğinin en azını yapmalı.Yani yukarıda yazılı slogan gibi bu emek ve gayreti umursamalı. Çünkü gelecek nesiller bizden daha kolay bilgi edinecekler, ağaçları bizden iyi tanıyacaklar. Bizden daha çok fidan dikecekler.Çocuklarını buralarla tanıştırmalı. Tabiat Bilgisi derslerini buradan anlatmalı.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?
Bitkilerle ilgilenmek heyecan verici birşey. Doğanın mucizesini tohum ile yaşadığı aşkın eyleme dönüşünü hissediyorum. Büyüklerimizin tarla ile olan haşır neşirliği diktiği meyvelerin dağlardan topladıkları bitkileri yemeğe dönüştürmenin becerisi heyecan veriyor. Hangi mantarın yenilebileceğini onlar biliyordu. Biz markete kaldık. Meyve ile ilgili türler, yabanda yetişen yerli meyveler, sera üretiminde yapılan yeni uygulamalar. Elma, Kiraz, Erik, Yaban Mersini ilgimi çeken türler diyebilirim.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?
Dağlarda ve ormanlarda akbaba fotoğrafı çekmek için dolaşırken. Mesleği Manav olan rahmetli babamın dükkanda demet demet sattığı bazı şifalı bitkileri arazide çok miktarda görmek. Bir de kızkardeşimin adına "küstüm çiçeği" dediği bir bitkiyi Costa Rica 'da yolun kenarında İspanyol rehberin çiçeği göstererek ve yapraklarına dokunduğunda tamamen kapandığını göstermesi. Bir diğeri yine rehberin kocaman bir ağaçtan kopardığı bir çiçeğin muhteşem kokusunu bize hissettirip bunu dünyanın en meşhur parfümü olan Chanel olduğunu söylemesi olayı hatırlayabildiklerim.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?
Yayın ve Belgesel yapım konusu özel ilgi alanım olduğundan bu konuda ilk foruma katıldığım günden beri planlarım hep oldu ama çok fazla yol alamadım. Belki bu yıl içinde dört yıldır emek verilen yaban bitkileri cep kitabını tamamlayıp yayın hayatına katabilirim.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?
Herhangi bir toplantıya katılma şansım olmadı.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?
Kitaplığımdaki Kitapları Yorumlamadan Listeleyeyim en iyisi bu :

Ağaçlar - Tuğrul Mataracı - TEMA
Kırda Bayırda Gezginin Cep Kitabı - Ali Tiyar Gök
Yararlı Bitkiler - Nejat Ebcioğlu - Remzi Kitabevi
Şifalı Bitkiler - Dr.Adil Asımgil
Trees-Allen J. Coombes - DK
Wild Flowers of The Mediterranean -David Burnie

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?
Pek çok konuda olduğu gibi bu başlıkta da önce M.Kemal ATATÜRK'ten başlayarak başından beri ne amaçla kurduğunu bugün paramparça edilen Atatürk Orman Çiftliği içinde yaşadığım kentin hikayesi. Yine bir çöl taşlık bataklık kurak araziden bir üniversite ve bir orman yaratan henüz kimsenin ele geçiremediği, hukukçuların zamanında yasal işlemleri tamamlaması nedeni ile talan edilemeyen ODTU de akasyaların inadına yetiştirilmesine neden olan Kemal KURDAŞ.

Daha sonra onu mütevelli heyetinde üye olan ve yolunu izleyerek önce Hacettepe Üniversitesi ve Ormanını, sonra da Bilkent'i kuran İhsan Doğramacı.

1992 den beri de tüm doğacıların gurur duyup peşinden koştuğu Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit organizasyonunda TEMA vakfının tüm neferleri.

Ayrıca Cumhuriyetin Kuruluşundan bugüne görev yapan tüm Tabiat Bilgisi öğretmenleri.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?
Fotoğraf ve STK ile ilgili üye olduğum forumlar var fakat "agaclar.net" kendi tarzı ile başka bir estetik.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?
Mesleki eğitim almadım.Kendi bahçemde yapabileceğim işler ile ilgili eğitim amaçlı, uygulamalı kurslara katılmak isterim.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?
Çok fazla vakit ayırmadığımı söyleyebilirim.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?
Kuşlar ve Yaban Hayatı Fotoğrafçılığı ile belgeselciliği ilgilenmek istediğim asıl alan.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?
Katılmadım. Her türlü paylaşımın zenginlik ve çeşitlilik olduğunu düşünüyorum.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?
Fazla aktif olmadığımdan üyeler arası bir iletişimim olmadı.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?
Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD)
Kuş Araştırmaları Derneği (KAD)
Doğa Derneği
Doğal Yaşamı Koruma Derneği
Kıtalararası Kuş Göçlerini İzleme Derneği
Arhavi Atmacacılar derneği
Darüşşafaka Cemiyeti
Anadolu Doğancılar Derneği
Ornitofoto Kuş ve Yaban Hayat Fotoğrafçıları Derneği
Fiyab Film Yapımcıları Derneği
Arhavililer Vakfı
Doğa Koruma Merkezi Vakfı
TEMA Vakfı

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?
Protestoların zamanı ve durumuna göre katılırım.Katılmak gerekir, aksi halde kamuoyu meselenin farkına varmadan sonuçlar olumsuzlaşabilir.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?
Yeterli olmadığını düşünüyorum.Maliyet nedeni ile eksik kaldığını ve TRT nin bu konuda imkan sağladığı takdirde çeşitleneceğine inanıyorum

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?
Bu konuda uzun uzun hazırlıklar yaptığım ama sonuç alamadığım bir konu. Kesinlikle uygulamaya geçilmesi düşüncesindeyim. Bu şehir hayatında ağaca çıkamayan ayağı çıplak toprağa dokunamayan çocukların yetiştirildiği büyük şehirlerde olmazsa olmaz bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Bu konuda yapılacak hazırlıklarda ve toplantılarda bu konudaki fikirlerimi paylaşmak, geçmiş yanlış uygulamaları gözler önüne sererek doğru yaklaşımları tartışmak üzere karşılık beklemeden teşekkür istemeden, ihtiyaç duyan herkese, yardım etmeye hazır olduğumun bilinmesini isterim.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;
ağaç: KİRAZ
çiçek:MANOLYA
kitap: GAZAP ÜZÜMLERİ
şarkı: SEN AĞLAMA
müzik grubu/müzik sanatçısı: SEZEN AKSU
ressam: PİCASSO
şair:NAZIM HİKMET
film: AVATAR
web sitesi:FOTOKRİTİK

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2013, 20:16   #2
Ağaç Dostu
 
Tika's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 851
Sayın atmacamana,
Tanıtım yazınızı okudum ve sizi tanıdığıma memnun oldum.
Fotokritik'e ben de üyeyim;ama uzun zamandır uğramıyorum siteye.Zaten çok da az fotoğrafım var. Daha çok fotoğraflara bakmayı seviyorum çekmekten ziyade.
Birçok derneğe üye olduğunuzu görüyorum. Ne kadar da güzel.
Forum sayfalarında ya da toplantılarda görüşmek üzere...

Tika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 12:06   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
Sizi tanımaktan çok memnun oldum. İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

gtatas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024