agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Kullanıcı Hizmetleri > İçimizden Biri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-03-2010, 14:43   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Dogasever

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Kumes 14 rumuzlu arkadas ve su anda Naturem rumuzlu EM yetkilisinin yönlendirmeleri sonucunda siteyi buldum. Bir ara uzunca bir süre ara verdim. Sonra müptelası oldum.

Burada neler öğrendiniz?

Burada çok şey öğrendim. Özellikle tarımla ilgili bazı pratik bilgiler. Ama hepsinden önemlisi, kimyasal madde kullanımına karşı dirençle duran bir topluluk buldum ve bu beni son derece mutlu etti. Bu topluluk her geçen gün daha da büyüyor.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Mikroorganizmalar ve doğadaki bazı süreçler hakkında teorik ve biraz da pratik bilgiler aldılar. Yararlı olabildimse ne mutlu bana!

Sizi tanıyalım

En az güvendiğim şey belleğimdir. Ezberi hiç sevmem. Bu yüzden okuduğum okullarda hep pozitif bilimlerde kullandığım formüllerin çıkarılışını öğrenmişimdir. Okulda çok haylazdım. Ezberci hocalarla hiç geçinemezdim. Hep “Neden?” sorusunu sorardım. Beni en çok ilgilendiren soru yaşamımızın nedeni ve bir tesadüf sonucu dünyada olup olmadığımızdır. Eğer bu bir tesadüf ise, her şey neden bu kadar dengeli ve uyum içinde? Eğer herşey uyum içinde olduğundan biz dünyada isek, bu uyumun formülü nedir?

Araştırdıkça bildiklerimizin ne kadar sınırlı olduğu gerçeği beni hem heyecanlandırıyor, hem teşvik ediyor hem de ürkütüyor. İlahi gücün eseri dediğinizde, bütün akan sular duruyor ve huzura eriyorsunuz. Ama kafanızın arkasında bir yerde, bu soruları sormaya istemeseniz de devam ediyorsunuz.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Hayvanlara, insanlara ayırdığım zaman kadar bitkilere de zaman ayırıyorum. Ancak, son zamanlarda hepsini ihmal etmeye başladığımı da düşünüyorum. Zamanımın büyük bir bölümünü çevre sorunlarına pratik ve yararlı çözümler bulmakla ve çeviri yapmakla harcıyorum. Çeviriden para kazanıyorum. Diğer yaptığım işlerden henüz para kazandığım söylenemez ama zaten para için yaptığım da söylenemez.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Açıkçası agaclar.net'ten gereği kadar yararlanabildiğimi sanmıyorum. Henüz ziyaret etmeye vakit bulamadığım başlıklar var. Geçenlerde fotoğrafçılık bölümüne baktım ve çok hoşuma gitti. İyi ki varsın agaclar.net!

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Okumak ve merak etmek. Bunu herkese öneriyorum. Lütfen deneyimlerimizi yazmayı da unutmayalım. Bizden sonraki kuşaklara, bizden önceki nesillerin bize bıraktığı, bizim de üzerine eklediğimiz deneyimlerimizden başka bırakacağımız hiçbir birikim yok.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Ağaçların hepsini çok seviyorum. Yaşlılarını hele daha çok. İngiltere’de her yer yemyeşil ve ormanlık. Sık sık ormanda, korulukta yürüyüş yapar, bitkileri, ağaçları gözlemlerim. Bu açıdan çok şanslıyım. Ama ne yazık ki burada zeytin ağacı yok!

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Oldu. Daha fazla şeyler yapma ihtiyacı duymaya başladım. Türkiye’de en büyük eksiklik insanlarımızın meraktan yoksun olmaları! Merak etmeyen öğrenemez. Son yıllarda teknolojide büyük bir hamlemiz var gibi görünüyor ancak bakarsanız, bunlar ileri teknolojiler pek değil. Daha çok insan gücümüzün ucuz olmasına bağlı teknolojiler. İleri teknolojilere daha çok ilgi göstermeliyiz. Tarımı kesinlikle ihmal etmemeliyiz. Son 10 yılda tarımın ve çiftçinin çok ihmal edildiğini düşünüyorum. Halbuki herşey bitince, ekonomi de çökse, karnınızı tek doyuracak şey tarımsal ürünlerdir. Önümüzdeki 50 yıl içinde tarımsal ürünlerin dünyada en önemli ürünler haline geleceğini ve Türkiyenin, eğer doğru olanlar yapılırsa, tüm Avrupa’yı besleyeceğini düşünüyorum.

Ayrıca, biyodizel, biyoetanol, rüzgar ve güneş enerjileri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının önümüzdeki 50 yıla damga vuracağını düşünüyorum.

Bu yüzden, peyniraltı sularından biyoetanol yapımını Türk teknolojisine kazandırdım. Bundan önce de Türkiyedeki ilk mikrobiyal gübre olan EM’yi kazandırdığım gibi! Şu anda bu teknoloji de her kapasitede tesisi A’dan Z’ye kurabilecek bilgi ve donanıma sahibim ve bu yüzden de çok mutluyum.

2020’de Avrupa Komisyonu tüm AB ülkelerinde arabaların %20’sinin biyoetanol ile çalışmasını öngörüyor ve bunu gerçekleştirmek için çaba harcıyor. Türkiye, patates, şeker pancarı üretimi ve peyniraltı suyu kapasitesiyle bu rakamı rahat rahat yakalar ve geçer. Benim planlarım da bu doğrultuda çalışmak! Ama bunlar benim görevim miydi diye sorarsanız, yanıtı “hayır” olacaktır. Şimdilerde üniversitelerimiz EM ile ilgili çalışmalar yapmaya başladı. En azından bir kıvılcım yakmış olmak beni çok mutlu ediyor.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Maalesef mesafeden ötürü katılamıyorum ama inşallah bir gün kısmet olur!

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Bitki patolojisi çok ilgimi çekiyor! “Plant Pathgology” diye bir kitap okuyorum. “European Handbook of Plant Diseases” her zaman referans olarak kullandığım bir kitap. Oxford’da ikinci el kitap satan bir dükkan var. Oradan fotosentez ve simbiyotik ilişkiler üzerine aldığım kitapları zevkle okuyorum. İsteyenler olursa, bu kitapların yazarlarını da yazarım.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Sadece yazılarından tanıdığım Meyvelitepe dostumu hiç görmemiş olmama rağmen, yaptıklarından ötürü kendisi örnek alınacak bir insandır. Özellikle kentlerde miskin miskin oturanlar mutlaka Meyvelitepe Bloglarını okumalıdır.

Bu forumda tanıdığım Halil Bey’in ve Ayhan Bey'in iyi bir doğasever olduğunu düşünüyorum. Epsody, bazı olayları anlatırken sanki olayların içinde yaşıyor. Bazen seçtiği sözcükler yüzünden zor anlar yaşasa da, son derece iyi niyetli ve çalışkan bir arkadaşımız. Şu anda aklıma gelmese de böyle takdir ettiğim çok arkadaş var.

İngilterede’de doğa ile bütünleşmiş çok takdir ettiğim insanlar var. Sn Sarıcan’ın ve Sn Acemi Çaylak’ın çalışmalarına hayranım. Özellikle Sn Sarıcan’ın geliştiremeyeceği hiçbir aygıt olmadığını düşünüyorum.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Sadece Agaclar.net forumunda yazıyorum. Sağlam bir web hizmeti vermesi ve sitenin kullanımının kolay olması. Ayrıca çok da kapsamlı!

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Almadım. Çok isterdim. Burada ömrüm izin verirse, Open University’e gitmeyi düşünüyorum. Ama zaten sürekli bitkileri ve mikroorganizmaları okuyorum.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Önemli bir bölümünü. Web sitesi sürekli bilgisayarımda açık durur. Gider gelir ya da işimin arasında yeni ne var diye bakarım.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

İnsanlar, hayvanlar, mikroorganizmalar, şiir,

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Hayır.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Meyvelitepe, Halil Bey, Sarıcan, Denizakvaryumu, Acemi Çaylak, ve diğerleri hepsinden pozitif enerji alıyorum. B5A’da yazı yazan ve herkese yardımcı olmaya çalışan Selahattin Bey’i çok takdir ediyorum. Gerçekten örnek bir uğraş verdiğini düşünüyorum.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Bazı yerel çevre derneklerine üyeyim.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?

Katılamıyorum pek! Evet, kesinlikle katılmak gerekir. Bu konuda sesimizi olabildiğince yükseltmeliyiz.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Kesinlikle yeterli değil! Hayatta göbek havaları ve izdivaçtan önemli şeyler de var! 300 kadar TV kanalı var ama içinden birkaç tanesi seyredilebilir yayın yapıyor.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;
ağaç: Zeytin
çiçek: sümbül
kitap: Demokrasimizle Yüzleşmek, Emre Kongar (Roman Yazmak istemedim! Gerçeklere dayalı kitapları daha çok seviyorum)
şarkı: Ünzile
müzik grubu/müzik sanatçısı: Sezen Aksu ve Fatih Erkoç hayranıyım
ressam: Resimle fazla ilgim yok maalesef.
şair: Nazım Hikmet
film: Sophie’nin Seçeneği
web sitesi: emturkey.com

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2010, 14:53   #2
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Merhaba Doğasever,
Sizi tanımak çok güzel. Düşünceleriniz harika ve katılmamak elde değil. Dilerin her insan sizin gibi topluma faydalı olma şansına erişir. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Sağlıklı-mutlu ve huzur dolu günler sizinle olsun.
Sağlıcakla kalın.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2010, 15:38   #3
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
adına uygun kişi

Yüreği doğa sevgisi ile dolu ve bu sevgiyi hayata uyarlayan bir insan tanıdık.

Teşekkürler.


gece
her insan bir dünya, dogasever çok güzel bir dünya diyen forum kişisi.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2010, 20:01   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bu dost insanı daha yakından tanımak isterseniz;

http://blog.milliyet.com.tr/Arsiv.as...o=635122&rn=IR

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2010, 20:12   #5
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Doğasever,
Foruma gelişinizle beraber, gerek tanıttığınız, dolaylı da olsa sağladığınız ürünler, yaptığınız organizasyonlar, gerek samimi, dürüst bilgi paylaşımlarınız, açıklamalarınız yeni bir dönemi başlattı. Bana göre çok önemli olan bu dönem ülkemizde gitgide yükselmekte olan, doğaya yaklaşma eğiliminin temel taşlarından biri oldu. İyiki varsınız. Ülkenin sizin gibi doğaseverlere ihtiyacı var.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2010, 20:19   #6
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
sn Dogasever

Bizde sizi tanıdıgımız icin cok mutlu olduk,EM teknolojisini bize tanıttıgınız icin ayrıca cok teşekkür ederim, agaclar net.sizi ve diger arkadasları tanıdıktan sonra bahce calışmalarımız daha bir anlam kazandı,burası bir okul gibi, iyiki varsınız,hayat birlikta cok daha güzel

saygılarımla

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2010, 20:40   #7
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Cumhur, Gece, Denizakvaryumu, Meyvelitepe ve Ayhan Bey,

Güzel ve iyi dileklerle dolu mesajlarınız için ben teşekkür ederim. Hep birlikte, bu güzel ülke ve bu güzel ülkenin iyi huylu ve her şeye layık insanları için çok daha güzel çok daha yararlı işler yapacağımıza inancım sonsuz. Yeter ki bizler bu dayanışma, işbirliği, paylaşım, birlikte refaha erme ve birlikte yaptığımız işlerden mutlu olma duygusunu kaybetmeyelim. Ben en güzel duyguları Türkiye'de vatanımda, aynı yurdu paylaştığım insanlarla, dostlarımla yaşadım. İnşallah daha fazlasını Allah nasip eder! Hepinize bu sayfaya not düştüğünüz için sonsuz teşekkürler!

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2010, 21:54   #8
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Doğayı seveni severiz. çalışmalarınız ve katkılarınızın devamını dilerken Bulunduğunuz ülkeden tanıtım ve ülkemize adaptasyonu olabilecek yeni türleri tanımak isteriz. Saygılar.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2010, 22:23   #9
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Ergene Nehri Temizlik Çalışmalarına Yönelik Toplantı

Dogasever, bu çalışmalar devam ederse daha mutlu olacak

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2010, 11:50   #10
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sayın dogasever, sizi daha yakından tanımak çok güzel oldu, teşekkür ederim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2010, 13:57   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Dogasever ile yapılan bu röportaj çok güzel olmuş. Forumda bir çok konuda ortak noktada buluştuğumuz bu güzel insanı daha yakından tanımış olduk.
Bu güzel insan benim ufkumu açıyor. Fazla söze gerek yok. İyi ki varsınız sayın dogasever.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2010, 19:36   #12
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn. Doğasever, iyi niyetle atılan bir adım; çalışmalarınız, paylaşımlarınız ve sizin de iyi niyetinizle on kat yol alıyor. Sizi tanımak çok güzel.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2010, 00:24   #13
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Nariçi, Sn Güler, Sn Malina, Sn Acemi ve Sn Kiraz

İnşallah bir gün ben Türkiye'ye geldiğimde bir ağaçlarnet toplantısına denk getirmeye çalışacağım ve sizlerle görüşmeyi çok istiyorum.

Sn Malina

Ergene Projesini mutlaka yapacağız. Benim en ufak bir kuşkum yok! Başka yerlerden de kaynak arıyorum. Eğer bulabilirsem kısa bir süre içinde sizlere sürpriz yapabilirim. Bakalım.

Sn Acemi

Asıl sizin çalışmalarınız bana daha çok ilham veriyor ve daha fazla şey yapmak için beni motive ediyor!

Sn Nariçi
Adaptasyon için ne yapılması lazım bana biraz bilgi verirseniz. Belki birlikte bir şeyler yapabiliriz. Burada her türlü bitkiden çok çeşit var ve ben de bunların tam ortasındayım. İki tarafım orman. Benim yapabileceğim bir şey varsa, çok memnun olurum ama beni yönlendirmeniz lazım.
Herkese tekrar çok selamlar!

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 01:07   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Bu yüzden, peyniraltı sularından biyoetanol yapımını Türk teknolojisine kazandırdım. Bundan önce de Türkiyedeki ilk mikrobiyal gübre olan EM’yi kazandırdığım gibi! Şu anda bu teknoloji de her kapasitede tesisi A’dan Z’ye kurabilecek bilgi ve donanıma sahibim ve bu yüzden de çok mutluyum.
Sevgili doğasever,
sizi biraz daha tanımak güzel.

Sizden ve doğasever dostlardan sadece toprağın değil aklın da işlenmesi gerekliliğini öğreniyoruz.

Bilinen nedenlerden dolayı, geriye hiçbir iz bırakmamış taş devri öncesi bir devir, 'ağaç devri' yaşanmış olmalı.

Ağaçlar. net devri ise iz bırakacak gibi...

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 02:15   #15
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Sayın doğasever, adınız gibisiniz, Aşkınız hiç bitmesin, sizleri biraz daha tanıdığım için mutluyum.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 11:55   #16
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Sayın doğasever, burada olmayanların tohumlarından ekeriz (Çelik göndermek zor olabilir.) değişik ortamlarda deneyerek gözlem yapıp üretebiliriz. Bugün üklemizin değişik coğrafyalarından bitkiler diğer yöreler de de yaygınlaşmaktadır. Orman ağaçlarında olduğu gibi meyve ve çalı bitkilerinde de örnekleri çok.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 18:45   #17
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi Mesajı Göster
Sayın doğasever, burada olmayanların tohumlarından ekeriz (Çelik göndermek zor olabilir.) değişik ortamlarda deneyerek gözlem yapıp üretebiliriz. Bugün üklemizin değişik coğrafyalarından bitkiler diğer yöreler de de yaygınlaşmaktadır. Orman ağaçlarında olduğu gibi meyve ve çalı bitkilerinde de örnekleri çok.
Peki, ben burada bulduğum bir bitkinin resmini çeksem yollasam ya da sitede bunun için bir başlık varsa oraya koysam, faydası olur mu? Sonra onun tohumlarının nasıl alınacağını konuşururz!

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 18:48   #18
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Lilium ve Sn Halil Bey
Sizleri tanımış olmak ta benim için gerçekten büyük bir mutluluk. Hepimiz kendi yaşamlarımızın içindeyiz ama ortak bir paydamız var: agaclar.net!
Buraya yazı yazdığınız için çok teşekkür ederim.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2010, 15:52   #19
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Doğasever, Allah’ın bir garip kulu,
Takmaz ne mürekkebi ne okulu;
Anlattı “neden ve nasıl” diye, memlekette
Canım göller, dereler hep kokulu.

Ne yapsın o bir emektar,
Durmadan çalışır çabalar.
Anlatsa da anlamazlar,
Kabından çıkamayan aymazlar.

Sorma! Bir ‘yol parasına’ muhtaç olursun,
Anlata anlata, doğasever gibi yorulursun,
Kirlenince son çağlayan pınar,
Kendini Ağaçlar.net ile avutursun.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2010, 17:15   #20
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Güzel şiir. Şair olduğunuzu da öğrendik böylece.

Kolaylıklar diliyorum.


gece
şairlerin de forumu olan forumun kişisi

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024