agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Kullanıcı Hizmetleri > İçimizden Biri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-10-2008, 15:27   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
A.Şahin

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Doğaya karşı hep bir ilgim olmuştur.Kendimi bildiğim ilk bitki yetiştirme işlemim, 5-6 yaşlarımda köyümüzde dağlardan kardelen çiçekleri toplardım. Kimini koparırken köküyle çıktığını farkettım sonraları, minicik soğancıkları olduğunu, her bitkinin farklı kök yapısı olabildiğini, belki soganıyla birlikte ekersem suya koyduklarımdan daha uzun sure yaşar diye düşündüm, öyle de yaptım. Tabi çiçekler bir süre sonra soldu, bizimde tatilimiz bitti ve evimize döndük ama çiçekleri ektiğim kaplar bi kösede unutulup kalmışlar ertesi sene aynı vakit aynı kaplarda çiçeklerimi bıraktığım gibi bulunca çok sevinmiştim.

Soğanlı bitkilerin uygun şartlarda uzun ömürlü olduklarını anlamam ve ilk bitki yetiştirme işlemim o zaman oldu. Sonraki yıllarımda ceplerimden çiçek , ağaç tohumları eksik olmadı zaten. Nerde ne görsem toplayıp bişekilde toprakla kavuşturma isteğimin şiddeti, artarak devam etti.

Avagado çekirdeklerini bir türlü çimlendirememiştim, araştırırken karşıma agaclar.net çıktı.

Burada neler öğrendiniz?

Neler öğrenmedim ki? O kadar çok çeşit bitkinin, bi o kadar bakım farklılıkları ve her birinin isteklerinin değişik olduğunu öğrendim en başta. Her birinin üremesinde ayrı bir ip ucu olabileceğini gördüm. Bunların dışında herkesin tecrübe ve bilgisinin paylaşıma açık olduğunu görmekte mutlu edici.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Diğer üyelerin benden bir şey öğrendiğini sanmıyorum, isterdim ki engin bir bilgi birikimim ya da tecrubem olsun, ama yok. Burda olduğum sürece olacak inşallah. Hiç değilse tecrübem...

Sizi tanıyalım

25 yaşındayım.Bandırma'da doğup büyüdüm. Çiftçilik yapıyorum, daha doğrusu hayvancılık sadece. Hayvanları çok seviyorum. Özellikle kuşlar, kanatlılar vaz geçilmezim. İki tane köpeğim var. Hayvanlarla ya da bitkilerle uğraşmadığım bir gün yoktur neredeyse.

Bazen yeni birşeye heveslendiğimde uykum kaçıyor. Acaba bu tohumlar çimlenecek mi, ya da bu çiçek açtığında nasıl olur yahut kuluçkaya yatmış bir kuşun ertesi gün yavruları çıkacaksa mümkün değil uyku tutsun. Bunların dışında kurgusal şeyler okumayı ve müzik dinlemeyi çok seviyorum.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Yazları hergün ortalama bir saatimi bitkilere ayırıyorum küçük bir sebze bahçem oluyor onunla ilgileniyorum. Kışın o kadar ilgilenebileceğim bitkim olmuyor ama bence yolda yürürken dahi sağda solda gördüğüm ağaçlara bakmak onlar hakkında kafa yormak ya da beğeniyle izlemekte onlara ayırdığım küçük bi zaman dilimidir. Tabii bu ayrılmış zaman onların bir işine yaramıyor orası ayrı. Kişisel tatmin adına ayrılmış bencil bir zaman dilimi diye düşünüyorum

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Eksikliğini gördüğüm bişey henüz olmadı.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Onlarla uğraşırken zamanın nasıl geçtiğini farketmiyorum. Tabii bunu ön işlemler içinde tutmuyorum yani çapa yapmak ya da toprağı bellemek gibi külfetli işlerde zamanın farkındayım, hatta buna ayrık otlarıyla uğraşırmayı da dahil ediyorum. O da bir bitki ama onunla ilgilenmek hiç keyifli değil. Bitkilerle uğraşmanın beni iki şekilde etkilediğini söyleyebilirim; zararsızlarla ilgilenmekten ne kadar vazgeçemiyorsam, zararlı bitkilerle de ilgilenmekten o kadar vazgeçmek istiyorum.

Genelde tohumdan agaç çimlendirmeyi çok seviyorum en çok ilgimi çekenlerse ibreli olanlar ve akçaağaçlar.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Öyle ahım şahım trajik bi olay başıma gelmedi ama şunu anlatmak istiyorum sanırım benım gibi düşünenler de olacaktır. Yakın çevrem, arkadaşlarım genelde bitkilerle pek haşır neşir değildir, birlikte yürürken ya da parkta gezerken bir ağacın tohumlarının olgunlaşmıs dönemine denk gelebiliyorsunuz ve çimlendirmeyi denemek için uzanıp biraz almak istiyorsunuz. Ya da bahçe sahibinin kapısını çalıp çelik ya da tohum alıp alamayacağınızı soruyorsunuz. Fakat bu durum, o bitkilerle alakadar olmayan grubun tepkisine yol açabiliyor. Şunu çok duyduğum oldu : " saçmalama, ne tohumu! "Ama son zamanlarda sanırım onlarda alışmaya başladılar.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Hayır olmadı. Yaptığım işi çok seviyorum. İleriye dönük beklentilerim zaten bu yöndeydi. Forumun bana zenginlik katacağı kanısındayım, ama değişen bi planım olmadı.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Katılmadım ama Güler ablanın bahçesini ziyarete gitmiştik bu konu hakkında da ilgili başlıklarda zaten gözlemlerimizi kaydettik. Muazzam bir emek verilerek kazanılmış bir bahçenin bir günlük keyfini çıkardık. Gelen diğer üyelerle tanışma imkanı buldum.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Takipçisi olduğum bir dergi ya da bu konu hakkında okuyup önerebileceğim bir kitap yok.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Dedem ve babannem. Dedem her zaman aşı çakısı ve bantı yanında gezer dağda kırda gördüğü bütün yoz meyve fidanlarını aşılamaya gayret gösterir. İlerleyen yaşına rağmen hala bu alışkanlıgını sürdürüyor. Sorduğumdaysa "hiç kimse faydalanmasa börtü böcek faydalanır" dedi. Sanırım ekosisteme faydalı olmaya çalışmak böyle bişey olmalı.

Babanneminde evinin önünde çok güzel bir bahçesi var çiçeklerini çok seviyor ve çoğu şeyi deneyerek ögrenmiş, mesela iri çiçekli dahlianın çelikle ürediği forumda görmüştüm bunu babaanneme söyleyecektim ama daha söylemeden "bunlar çelikle de ürüyor biliyor musun?" dedi. Sanırım ondan öğrenmem gereken çok sey var.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Üye olduğum başka bir yer yok. agaclar.net'i diğerlerinden ayıran özelliği bariz bir şekilde içtenliği, paylaşımcılığı ve Türkçenin kötü kullanımına tavizkar olmayışı.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Hayır almadım, istemem.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Forumun günlük bütün mesajlarını takip etmeye çalışıyorum. Açılış sayfam zaten, günde ortalama bir saat kadar agaclar.net'te oluyorum.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Hayvanlarım var bir de, bitkiler kadar olmazsa olmazım olan. Günümün yarısı onlarla ilgilenmekle geçiyor.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Evet, katıldım. Paylaşım cok güzel, insanların yakın çevrelerinde bulamayıp aradıkları bitkileri dostlarından bulmaları, ya da bu sebepten dolayı dost bulmaları, paylaşım adına çok sevindirici. Sanal bir ortamın gerçekçilik ile çakıştığı küçük bir parçası diye düşünüyorum.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Genelde herkesin katılımı olumlu yönde. Bu konuda bir ayrım yapamayacağım.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Hayır yok.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?

Hayır hiç katılımım olmadı. İşe yarayacağına kanaat getirdiğim takdirde neden olmasın.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Pek fazla tv izleyemiyorum. Ama bu tür programlara rastlarsam da işi gücü bırakıp izlerim. Genelde eğitici olan, uygulamalı anlatımlı programlar cok kişinin işine yarayacağını, gelişiminde katkısının büyük olacagını düşünüyorum (çiftçi eğt.prog. gibi).

Ama yine de sanatsal içerikli, arka fonda dinlendirici bir müzik eşliğinde, doğanın ya da doğaya dair herşeyin o dingin anlatımıyla sunumu yapılan programların da hakkını yememek lazım. Nasıllığına karar veremedim ama sanatsal içerikli, teknik bilgilerinde bulunduğu değişik kozmopolit bir programın daha büyük bir kitleye ulaşacağını sanıyorum.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Sanırım büyük şehirlerde yaşayanlar ve bahçe imkanı olmayanlar için biçilmiş kaftan.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;
ağaç: Meşe
çiçek: Gül
kitap: Pierre LOTİ/ Hayal Kadınlar
yazar: Elif Şafak
şarkı: Losing Grip
müzik grubu/müzik sanatçısı: Avril LAVİGNE
ressam: Bob ROSS
şair: Nazım Hikmet RAN
film: Duvara Karşı
web sitesi: agaclar.net

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 16:09   #2
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
A.Şahin dostum..... senin gibi genç bir dostumun bitkilerle ve hayvanlarla ilgilenmesi çok güzel bir alışkanlık.Herşey gönlünce olması dileğiyle,
seni tanıdığıma memnun oldum.
saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 17:18   #3
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Bahtiyar arkadaşımıza katılıyorum,doğayla, bitkilerle ve hayvanlarla ilgilenen gençleri görünce ben de çok seviniyorum. A.Şahin' e iyilikler dilerim.

Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 19:49   #4
Ağaç Dostu
 
ilker_eroglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-07-2007
Şehir: İstanbul-Hadımköy
Mesajlar: 1,284
Galeri: 4
Sn. A.Şahin,

Sizi tanımaktan kıvanç duydum umarım arkdaşlarınızla toplayacagınız tohum ve çelikler artar olanlarıda bu güzel alışkanlıga çekebilirisiniz.

Saygılarımla

İlker

ilker_eroglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 19:51   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sevgili Şahin, ziyaretimize geldiğizde, hem eşim hem de ben çok mutlu olduk. Seni tanımak güzeldi, ama bir daha da görünmediniz. Getirdiğiniz güzel çiçekler, yerlerine yakıştılar, teşekkür ederim.
Yazınla, seni daha iyi tanıdık, herşeyin gönlünüzce olmasını dilerim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 23:19   #6
Yeni Üye
 
zynl's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-05-2008
Şehir: bandırma
Mesajlar: 8
Galeri: 9
sevgili dostum a.sahin
buradan seni tanımak daha bir başka..
iyi ki varsın a.sahin
dostlugun yeşil gibi güzel.
sıcak,sevecen ve zararsız.
iyi ki varsın a.sahin
seni tanımak cok güzel..

zynl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 23:19   #7
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Sevgili A.şahin; Sizi tanıdığıma çok memnun oldum

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2008, 19:27   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 455
Ben de sizlerle birlikte burda olduğumdan dolayı çok memnunum, hepinize teşekkür ederim.

A.Şahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2008, 11:17   #9
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Sevgili A.Şahin ,
Ortak yanımız çok.Bende kuşları çok severim.Aynı yerde olmak güzel.Sizi tanımak güzel.
Sevgiler ,Selamlar

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2008, 13:28   #10
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Sayın şahin bu güzel site sayesinde sizleri tanıdım, iyi ki tanıdım, iyi ki buradasınız.
Her şey gönlünüzçe olması dileği ile
sevgiler.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2008, 11:04   #11
Ağaç Dostu
 
erdek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 150
Sevgili A. Şahin ben de bir Bandırma'lı olarak senin gibi genç doğa ve hayvan dostu birini tanıdığım için çok mutlu oldum.

erdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2008, 13:30   #12
Ağaç Dostu
 
kazim polat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-02-2007
Şehir: Ödemiş-İZMİR
Mesajlar: 366
Galeri: 1
Sevgili A.Şahin, iyi ki bizimlesin. Dedenizin yaptıklarını devam ettirecek birinin olduğunu bilmek çok güzel. Sevgi ve selamlarımla.

kazim polat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2008, 17:38   #13
Ağaç Dostu
 
fatmadundar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-08-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 567
Galeri: 82
Sevgili A. Şahin seninle Güler hanımın bahçesinde tanışmış, çok memnun olmuştum. Yazdıklarınla da daha yakından tanıdık. İnsan çevresinde kendi gibi; ağaç, bitki, hayvan dostu olanları gördükçe mutluluğu artıyor.
Dediğin gibi yolda belde ağaçlarla, çiçeklerle ilgilendğin zaman önceleri çok yadırgıyorlar. Çünkü bu konu daha önce onların hiç farkında olmadıkları birşey. Yıllardır önünden geçtikleri halde hiç görmedikleri ağaçları veya çiçekleri farketmelerini sağlıyorsun. Hatta ondan sonra sana buldukları tohum ya da çelikleri getirmeye bile başlıyorlar.
Babaannen ve dedene de doğa katkılarından dolayı saygılar, sevgiler.

fatmadundar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2008, 20:48   #14
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Dedem ve babannem. Dedem her zaman aşı çakısı ve bantı yanında gezer dağda kırda gördüğü bütün yoz meyve fidanlarını aşılamaya gayret gösterir. İlerleyen yaşına rağmen hala bu alışkanlıgını sürdürüyor. Sorduğumdaysa "hiç kimse faydalanmasa börtü böcek faydalanır" dedi. Sanırım ekosisteme faydalı olmaya çalışmak böyle bişey olmalı.

Babanneminde evinin önünde çok güzel bir bahçesi var çiçeklerini çok seviyor ve çoğu şeyi deneyerek ögrenmiş, mesela iri çiçekli dahlianın çelikle ürediği forumda görmüştüm bunu babaanneme söyleyecektim ama daha söylemeden "bunlar çelikle de ürüyor biliyor musun?" dedi. Sanırım ondan öğrenmem gereken çok sey var.

--------------------------------------------------------------------------

Harika bir cevap. Dedenize ve babaannenize çok çok hürmetler. Onlara sizin gibi torunları olduğu için , size de onlar gibi büyükleriniz olduğu için çok şanslı olduğunuzu söylemek istiyorum.
Herşey gönlünüzce olsun.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2008, 01:15   #15
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-04-2007
Şehir: BANDIRMA
Mesajlar: 30
Selamlar.Geçen hafta senden adaçayı çeliği alacaktım.İkimizde unuttuk.Bir ara yanına uğrayacağım.Hatırladınmı beni,Erhan'la beraber gelmiştik.

selçuk kurt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2008, 17:27   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 455
Merhaba Selçuk Abi hatırlamaz olurmuyum. Evet adaçayı çeliğini unutmuşuz. Müsait bi zamanınızda gelin hem bi çay içeriz.

A.Şahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2008, 22:43   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-04-2007
Şehir: BANDIRMA
Mesajlar: 30
Havanın güzel olduğu bir gün uğrarım.Davetin için teşekkürler.

selçuk kurt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2008, 14:51   #18
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Artık Bandırmadayım ama şu Bandırmalıları bir türlü bir yerde toplayamadım, Bayramdan sonra mutlaka bir toplantı yapacağım

Sevgili A. Şahin;

Güler Hanımın bahçesinde sizinle tanışmıştık, çok sıcak kanlı, içten ve beyefendi kişilğinle aklımda kalmıştın. İnşallah en kısa zamanda Bandırmada bir yerlerde rastlaşırız...

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2008, 18:02   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 455
Merhaba Sebahattin dostum; aslında Bandırma'da bir defa bana rastgeldiniz ama ben otobüsteydim. fırsat olmadı. Bigün biyerde toplanırsak benim içinde iyi olur .

A.Şahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024