agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   İçecekler (http://www.agaclar.net/forum/icecekler/)
-   -   Çiçek suyu (http://www.agaclar.net/forum/icecekler/12462.htm)

nevsune 10-02-2009 21:13

Çiçek suyu
 
Bu gün akşamüzeri televizyonda Yemekteyiz programını izledim. Kıbrıs'ta yapılan bir çekimde yarışmacı tatlısını yaparken, çiçek suyu diye bir şey kullandı. Galiba limon çiçeklerinden yapılıyormuş. Bu aralar limon çiçeklerim açmak üzere, ben de denemek isterim.

Nerelerde, nasıl kullanıldığını ve yapılışını bilenler anlatırlarsa çok sevineceğim. (Buket hanım ve Ali bey bunu mutlaka biliyorlardır.)

denizakvaryumu 10-02-2009 23:52

Ekmek kadayıfında kullanılmış, ben de merak ettim.

Kıbrıslı arkadaşlar çiçek suyunu anlatırlarsa sevinirim, bir de meşhur kırma zeytininin nasıl yapıldığı.

Ali H. ALI 11-02-2009 12:08

1 Eklenti(ler)
Nevsune, Denizakvaryumu, iyi gunler.
K. Kibris sayfalarinda cicek suyundan soz edildigini hatirlamiyorum. Kirilarak yapilan zeytinden ise soz edilmisti:).

Kibristaki en guzel cicek suyu Lefkede yapiliyordu(simdi yapiliyormu bilmiyorum, bircok kimse artik evde yemek bile yapmiyor, yemekler disardan yeniyor)

Turuncgil ciceklerinin tac yapraklarindan yapilan bir su. Genelde limon ve portakal cicegi kullanilmazdi cunku her cicek meyve olacagi icin bu agaclarin cicekleri toplanmaz, meyvesi pek yenmiyen turunclarin cicekleri toplanir ve damitilarak cicek suyu cikarilirdi. Ayni sekilde kokulu gul cicegi tac yapraklarindan da gul suyu cikarilirdi.

Bu iki su, tali yapiminda kulanildigi gibi,(sulu mahallebi uzerine cok guzel gidiyor) sicak yaz gunlerinde avuc icerisine dokulup yuze de suruluyordu. Ayrica gul suyunun icerisine renk ve seker katip buz gibi bir yaz icecegi elde edilirdi.

Nevsune bu suyu limon ciceklerinden elde etmen biraz zor hem bir limon agacinin cicekleri yetmez hem de salatalarin limonsuz kalir:)

Buraya orta dogu ulkelerinden gelen hem gul suyu hem de cicek suyu var(Lefkedekiler kadar guzel olmasa da idare ediyor) Belki oralarda da satiliyor diye dusunuyorum.

Eklenti 62368

Gul suyu ve cicek suyu

Deniz akvaryumu cakizdez tarifi asagidaki gibidir. K. Kibris sayfasina da bekleriz:)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 124928)
Hepinize iyi gunler, Buket hanimin bahsettigi CAKIZDEZ zeytinin yapilisini anlatmiya calisayim. Eksik veya yanlis bir yer varsa, Buket ve ya Birsel hanimlar duzeltir.

Olgunlasmis yesil zeytinler yikanir, pasltik bir kab veya temiz bir tahta uzerinde, yine temiz bir tas yardimi ile vurularak zeytinler tek, tek kirilir. Kirilan zeytinler plastik bir kabin icerisine konup uzerine su doldurulur. Zeytinlerin suyu her gun deyistirilerek, bir hafta kadar bekletilir. Bir hafta sonra, zeytinler guzelce yikanir ve tuzlanir. Havanda dogulmus golyandro[kisnis] tohumu, bir iki dis ezilmis sarmisak, dilim dilim kesilmis eksi[limon] ve zeytin yagi eklenip zeytinler iyice karistirildiktan sonra bir iki gun icerisinde, zeytinlerin aciligi yok olacagindan, zeytinler yenmiye baslanabilir.
Afiyet olsun.


agozce 11-02-2009 12:33

Çiçek suyunu turunçtan yaparız. Ama damıtmadan. Gül suyu gibi. Damıtma bence çok ağır olur. Tam tarifi anneme soracağım. Yazarım.

berduray 11-02-2009 14:59

Limon vs. çiçeklerini normal suyla mı bekleteceğiz, kaynatacakmıyız?

Detay lütfen...
Kıbrıs'lı arkadaşlar acil olarak yerel yemeklerini bizimle paylaşmalılar diye düşünüyorum.

denizakvaryumu 11-02-2009 15:29

http://www.agaclar.net/forum/showthr...%FDs+yemekleri

Kıbrıs yemekleri :)

berduray 11-02-2009 15:38

Bu başlıktan haberim var ben daha kapsamlı birşeyler istiyorum.

denizakvaryumu 11-02-2009 17:03

http://www.binrota.com/PageDetail.aspx?PageID=7820

nevsune 11-02-2009 18:00

Ali bey verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.

Bu çiçek suyu gerçekten çok ilgi çekici geldi bana. Gül suyunun değişik bir formatı demek. Turunçgil çiçeklerinden elde edilen suyun çok daha güzel olacağını düşünüyorum.

Kendi çiçeklerime kıyabilir miyim bilmem ama bir şekilde fırsat bulduğumda agozce'nin vereceği tarifi mutlaka denemek isterim.

nevsune 11-02-2009 18:47

Google'dan çiçek suyu diye aratma yaptırınca karşıma bir forumda kolonya yapımında çıktı. Yalnız çiçek sularının nasıl yapıldığına dair tarifi bulamadım.

Alıntı:

KOLONYA

2 bardak etil alkol
1 tatlı kaşığı portakal çiçeği suyu
1 tatlı kaşığı limon çiçeği suyu
1,5 tatlı kaşığı lavanta çiçeği yağı
1 tatlı kaşığı bergamot yağı

Bütün yağları ve suları iyice karıştırın. Sonra alkolü ağır ağır ilave edin. Karışımın 6-8 hafta olgunlaşmasını bekleyin.
Kaynak

malina 11-02-2009 19:07

Alıntı:

Tam tarifi anneme soracağım. Yazarım.
Nevsune, agozce'yi beklesen :)

nevsune 11-02-2009 19:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 358974)
Kendi çiçeklerime kıyabilir miyim bilmem ama bir şekilde fırsat bulduğumda agozce'nin vereceği tarifi mutlaka denemek isterim.

Bekliyorum zaten, bu da çiçek suyunun değişik bir kullanımı olduğu için aktardım.

Ferda Ülkümen 11-02-2009 19:37

Bu formüldeki portakal çiçeği suyu ve limon çiçeği suyu, aromatik sulardır.

Aromatik sular esansların sudaki % 0.1 - 0.2 lik çözeltisidir.

Droglardan distilasyonla da aromatik sular hazırlanır.

Bu başlığı gördükten sonra programın tekrarını izledim. Yarışmacı çiçek suyunu elde ederken imbik kullandıklarından bahsetti, yani Ali H. ALI nin dediği gibi damıtılarak elde edildiğini düşünüyorum.

Turunç çiçeği suyu (Aqua Auranti Flores) eldesi:
Kaynak: Galenik farmasi ders kitabı

Yeni toplanmış taze turunç çiçekleri 1 kısım
Su kafi miktar

Citrus aurantium amara taze çiçeklerini su buharıyla imbikten çekerek elde edilir.
2 kısım mahsul elde edilinceye kadar distilasyona devam edilir ve mahsül ıslak süzgeç kağıdından süzülür.

berduray 11-02-2009 22:10

Yani ev şartlarında hazırlayamıyoruz?

Ferda Ülkümen 11-02-2009 22:23

1 Eklenti(ler)
En basitinden şöyle bir aygıta ihtiyaç var;

Ali H. ALI 12-02-2009 10:17

Lefkede yapilan turunc cicegi suyu sadece, elinde imbik bulunan sayili kisiler tarafindan yapilabilirdi. Imbigi olmiyanlar da topladiklari cicekleri goturup, imbigi olan kisilerin imbigini kullanip, cicek suyu cikarirlardi.

Sayin agozce'nin Mersin ve yoresinde yapilan cicek suyu belki baska ve daha kolay yapilan bir tariftir. O tarifi de ogrenmek guzel olacak.

agozce 12-02-2009 23:25

merhaba arkadaşlar, bu tatları ben de unutmuştum. Sayenizde yeniden hatırladım Sağ olun, var olun.

Annemin tarifi :Annem 1 kilo çiçek diye başladı :) :) (evinin önünde portakal bahçesi olunca ölçüler böyle oluyor)

Bize göre uyarladım.

Çiçek Suyu


1 avuç çiçek ( yaklaşık 40-50 tane)
10 bardak su
2 bardak şeker
2 adet limon suyu

Çiçeğin beyaz kısımları ayıklanır ( sarı kısımlar kullanılmaz) yıkanır. Küçük bir tencere içinde üzerini örtecek kadar kaynar su ilave edilir ve birkaç taşım kaynatılır. Çiçeklerin biraz yumuşaması gerekir ( fazla değil)

Haşlanan çiçekler süzülür, soğuk su ile yıkanır. (Bu kaynama suyu acı suyuymuş ve kullanılmazmış)

Geniş bir kaba veya bir tepsi üzerine alınır ve bir limonun suyu ile iyice harmanlanır. Üzerini kapatacak kadar su ilave edilir. Birkaç saat güneşte bekletilir. ( Çiçekler beyazlaşana kadar beklet)

Ayrı bir tencerede 10 bardak su ve 2 bardak şeker hafif şurup olana kadar kaynatılır . Tepsideki çiçekler süzülerek şuruba eklenir. Tadı istediğimiz gibi olana kadar ( 5-10 dk ) kaynatılır 1 limon suyu eklenir biraz daha kaynatılır. Şişelerde saklanır.

Burada şekerli su-şurup koruyucu madde görevi görüyormuş. Şekersiz olarak ta yapılır ve buzdolabında saklanırmış. (Şekeri 5 bardak koyarsak ta çiçek reçeli olurmuş :) :) )

(Annem parkinson hastası, zaman zaman unutkanlık anları oluyor. Umarım tarifi doğru vermiştir..)

Nisan da gelecek ve beraber yapacağız. O zaman daha detaylı anlatırım.

Gül suyu

Sn. Denizakvaryumu gül suyunu yapmak kolay ama gülü nereden bulursunuz bilmem.
Biz yaylada dağ güllerinden yapardık. Bir tanesi 1 litre şişeye yeterdi. Mis gibi kokan, pembe renkli güllerden. Diğer güller suyun içinde çabuk çürüyor..(Yayladaki evimizin önünde var ama zamanında getirebilirsen size de ayırırım)

Tarifi: Gül yaprakları ayıklanır, yıkanır. Bir cam şişeye konur. Tam dolacak şekilde su ilave edilir. Ağzı sıkıca kapatılır.10-15 gün bekletilir. Tadına bakılarak olup olmadığına karar verilir. Rengi daha güzel olsun derseniz bir kaç tane gelincik yaprağı da konur. Olgunlaştıktan sonra süzülerek saklanır.

Biz limonata gibi, İçine biraz şeker karıştırır soğuk olarak içerdik. (Çocukluğumuzun kolası) Gelincik güzel kırmızı bir renk verirdi.

Evde illaki damıtma yapacağım derseniz: imbiksiz ( tencere ile) damıtma nasıl yapılır anlatmak isterim ama çizerek tarif yapmam gerek. Biz bu şekilde kekik suyu yapardık ( eskiden köyde imbik ne gezer...). Çizdiğim şekli mesaj olarak nasıl yazacağımı bilmiyorum.

Merak eden olursa bir yolunu bulur anlatırım.

Hoşça kalın.

berduray 12-02-2009 23:56

Olmaz mı? Ben tenceremi, tavamı hazırladım tarifi bekliyorum...Umarım kaynak filan yaptırmam gerekmez:)

denizakvaryumu 13-02-2009 00:30

Teşekkürler, agozce.

Sonunda çiçek suyunu öğrenebildik.

agozce 13-02-2009 01:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 359781)
Olmaz mı? Ben tenceremi, tavamı hazırladım tarifi bekliyorum...Umarım kaynak filan yaptırmam gerekmez:)



Kaynak ve tavaya gerek yok. :) :) Yazarak anlatmaya çalışayım.


Evde Damıtma Nasıl Yapılır:

Genis bir kapaklı tencere (Eski yuvarlak alimünyum tencereler ve onların klasik kapağı biçiminde olmalı ), ve onun içine oturtulabilecek daha küçük bir tencere veya tas. Biraz da hamur ( kaynak niyetine).

Geniş tencerenin içine 2 ölçü su ve 1 ölçü suyunu almak istediğimiz çiçek konur. Onun üzerine batmayacak şekilde tenceren biraz daha küçük ve yayvan bir tas veya tencere konur. Tencerenin kapağı ters olarak kapatılır.

Ortadaki tencere ile kapak arasında mesafe olmalı. Tencerenin kapağının etrafı koyu bir hamur ile iyice sıvanır hava almaması için. Tencere kaynamaya başlayınca kapağın üzerine buz torbası konulur.

Sistem şöyle işliyor :

Kaynama ile oluşan buhar kapağa çarpıyor. Kapak soğuk olduğu için sıvı hale gelip ortadaki tasta toplanıyor. Kapağın üzerindeki buz eridikçe yenileniyor. Bu süre tenceredeki su tükenene kadar devam ediyor.

En sonunda ortadaki tencerede toplanan su dikkatlice çıkarılıyor. (Bu kısmı çok dikkatli yapmak gerekiyor. Hamuru sökecez diye elde edilen yağ dökülebilir. Aman aman emekler boşe gitmesin)

Zor gibi görünüyor ama hiç te değil. Uygun tencereleri bulduktan sonrası kolay.Biz kazanlarla yapardık. Ortasına da büyük bir tencere kolay bulunurdu..

Kolay gelsin.

nevsune 13-02-2009 08:48

Sevgili agozce çok teşekkürler.

Saksıdaki limondan yapmak biraz hayal işi ama bahçesinde narenciyeleri olanların kaçırmamaları gereken bir tat olsa gerek.

Peki siz nerelerde kullanıyorsunuz bu çiçek suyunu? Şurup gibi içiyor musunuz yoksa o yarışmadaki gibi tat vermesi için bazı yiyeceklerin içine mi katıyorsunuz?

berduray 13-02-2009 14:28

Düdüklü de olmaz mı hamurla uğraşmak yerine, biliyorum hamuru çıkarması zor da buzun düdüklü tencere kapağı üstünde durdurması, eriyen buzun sularının ocağa yayılıp alevi söndürme ihtimalleri de var galiba.

agozce 13-02-2009 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 359849)
Sevgili agozce çok teşekkürler.

Saksıdaki limondan yapmak biraz hayal işi ama bahçesinde narenciyeleri olanların kaçırmamaları gereken bir tat olsa gerek.

Peki siz nerelerde kullanıyorsunuz bu çiçek suyunu? Şurup gibi içiyor musunuz yoksa o yarışmadaki gibi tat vermesi için bazı yiyeceklerin içine mi katıyorsunuz?

En çok, yazın sıcaklarda soğuk limonata olarak içeriz. Ev yapımı tatlıların hepsinde kullanılır. Sütlü tatlılarda özellikle çok güzel olur. Gül suyunu da aynı şekilde kullanırız.

( Bir de sütlü tatlılarda ıtır çiçeği yaprağı- biz güldamlası deriz- çok güzel olur. Sütlaç yaparken tencerenin içine bir yaprak atılır. Onun tadı da çok güzel olur.)

agozce 13-02-2009 14:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 360087)
Düdüklü de olmaz mı hamurla uğraşmak yerine, biliyorum hamuru çıkarması zor da buzun düdüklü tencere kapağı üstünde durdurması, eriyen buzun sularının ocağa yayılıp alevi söndürme ihtimalleri de var galiba.


Düdüklünün kapağını nasıl ters kapatacaksınız? Soğuk kapağa çarpan buhar damlayıp ortadaki tasta birikecek. Kapağın tencerenin içinde kalankısmı dışbükey olması gerekir ki damlalar direk ortadadaki tasta toplanabilsin.

tolgahann 13-02-2009 19:36

Kanalları gezerken bende yemekteyiz programında biraz önce kolyandro diye bir ot gördüm.Kıbrısa oluyormuş.Türkiyede pek seven yokmuş.Ben otu tanıyamadım kolyandro adıyla.Belki başka ismi vardır.Bilen varsa yazabilirmi acaba.

berduray 13-02-2009 19:42

Ben de çok kafa yordum, ne dediklerini anlamak için şuradan bilgi alabildim.


E sizde varmış zaten bu bitkiden:) detay

Ferda Ülkümen 13-02-2009 20:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tolgahann (Mesaj 360290)
Kanalları gezerken bende yemekteyiz programında biraz önce kolyandro diye bir ot gördüm.Kıbrısa oluyormuş.Türkiyede pek seven yokmuş.Ben otu tanıyamadım kolyandro adıyla.Belki başka ismi vardır.Bilen varsa yazabilirmi acaba.

Koriandro diyor gibi geldi bana.
Doğru anladıysam Kişniş olmalı (Coriandrum sativum)

tolgahann 13-02-2009 20:34

Evet sn.Ferda Ülkmen araştırdım kişnişmiş.

berduray 13-02-2009 20:36

Pardon, Yavru vatanımızdan bihaber olduğumuz böylece ortaya çıktı:(

Ali H. ALI 14-02-2009 12:31

Kibris agzi ile GOLYANDRO
Kibrista kisnis, kucuk, kucuk olan kuru uzumlere deniyor. O yuzden golyandroya kisnis denince itiraz ediyorlar, onun ismi golyandrodur diye.

yurdaduzgun 20-06-2012 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 359799)
Kaynak ve tavaya gerek yok. :) :) Yazarak anlatmaya çalışayım.


Evde Damıtma Nasıl Yapılır:

Genis bir kapaklı tencere (Eski yuvarlak alimünyum tencereler ve onların klasik kapağı biçiminde olmalı ), ve onun içine oturtulabilecek daha küçük bir tencere veya tas. Biraz da hamur ( kaynak niyetine).

Geniş tencerenin içine 2 ölçü su ve 1 ölçü suyunu almak istediğimiz çiçek konur. Onun üzerine batmayacak şekilde tenceren biraz daha küçük ve yayvan bir tas veya tencere konur. Tencerenin kapağı ters olarak kapatılır.

Ortadaki tencere ile kapak arasında mesafe olmalı. Tencerenin kapağının etrafı koyu bir hamur ile iyice sıvanır hava almaması için. Tencere kaynamaya başlayınca kapağın üzerine buz torbası konulur.

Sistem şöyle işliyor :

Kaynama ile oluşan buhar kapağa çarpıyor. Kapak soğuk olduğu için sıvı hale gelip ortadaki tasta toplanıyor. Kapağın üzerindeki buz eridikçe yenileniyor. Bu süre tenceredeki su tükenene kadar devam ediyor.

En sonunda ortadaki tencerede toplanan su dikkatlice çıkarılıyor. (Bu kısmı çok dikkatli yapmak gerekiyor. Hamuru sökecez diye elde edilen yağ dökülebilir. Aman aman emekler boşe gitmesin)

Zor gibi görünüyor ama hiç te değil. Uygun tencereleri bulduktan sonrası kolay.Biz kazanlarla yapardık. Ortasına da büyük bir tencere kolay bulunurdu..

Kolay gelsin.

öncelikle bu bilgiler için çok teşekkür ederim.

ben bu işlemi evde denedim fakat tam anlayamamışım sanırım.aynen tarif ettiğiniz şekilde yaptım 1.5 kğ portakal kabuğuna 3 kğ su ilave ettim ama orta tencerede su oldu sadece

yağ nerede olması gerekir bunu anlayamadım.

birde buğday yağı yapmak istedim marketten aldığım bir kilo buğday içerisine 2 kilo su koydum ama orta tencerede gene su oluştu çok üzüldüm acaba nerede yanlış yapıyorum beni msn den ekleyebilirmisiniz konuşmak isterim bu konuda sizinle.

malina 03-07-2012 11:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 359782)
Kahvaltıda mürver (sumbucus nigra) şurubu ikram etmişlerdi. Tadı müthişti. Yeşil elma suyuna benziyordu. Tarifini mail ile yollamışlardı. Tavsiye ederim. Bence portakaldan çok daha lezzetli. ( Ama ben o günden beri mürver fidanı arıyorum. Bulamadım.

Nerede satılır bilen varsa bana söylerse çok sevineceğim.)

Bu mürver çiceğini nasıl ve nereden bulacağız? Mevsimi nedir?

rodoslu 03-07-2012 12:11

Yunanistan'da 100-250 ml. plastik şişelerde her markette satılır.

"άνθος νερό" yunancası. Bende portakal çiçeğinden yapıldığını biliyorum, aklımda öyle kalmış. Tatlılarda(özellikle sütlü), tatlı şerbetlerinde veya soğuk içimlik şerbet olarak kullanılır.

"άνθος λάδι" adındaki daha yoğun içerikli çiçek yağını da özel günlerde dini törenlerde suyla karıştırıp kolonya misali kullanırlar.

rodoslu 04-07-2012 08:51

Sayenizde haberim oldu sayın agozce ve çok ilgimi çekti kremlerden edineceğim. Paylaşım için teşekkürler.

Baharcelona 09-03-2020 12:02

Turunç Çiçeği Suyu ile tatlısı farklı formül...
 
Merhaba, bu aşağıda anlatılan tarif turunç çiçeklerinden yapılan ünlü tatlımızdır... Çiçek suyunun damıtılarak elde edilmesi you tube üzerinden **** Refikanın Mutfağı adlı sayfadan bakılabilir... gül yaprakları ile de yapılan gül suyu aynı yöntemle alınıyor bildiğim kadarıyla...

https://www.refikaninmutfagi.com/tar...uyu-hazirlama/
--------------------

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 359767)
merhaba arkadaşlar, bu tatları ben de unutmuştum. Sayenizde yeniden hatırladım Sağ olun, var olun.

Annemin tarifi :Annem 1 kilo çiçek diye başladı :) :) (evinin önünde portakal bahçesi olunca ölçüler böyle oluyor)

Bize göre uyarladım.

Çiçek Suyu


1 avuç çiçek ( yaklaşık 40-50 tane)
10 bardak su
2 bardak şeker
2 adet limon suyu

Çiçeğin beyaz kısımları ayıklanır ( sarı kısımlar kullanılmaz) yıkanır. Küçük bir tencere içinde üzerini örtecek kadar kaynar su ilave edilir ve birkaç taşım kaynatılır. Çiçeklerin biraz yumuşaması gerekir ( fazla değil)

Haşlanan çiçekler süzülür, soğuk su ile yıkanır. (Bu kaynama suyu acı suyuymuş ve kullanılmazmış)

Geniş bir kaba veya bir tepsi üzerine alınır ve bir limonun suyu ile iyice harmanlanır. Üzerini kapatacak kadar su ilave edilir. Birkaç saat güneşte bekletilir. ( Çiçekler beyazlaşana kadar beklet)

Ayrı bir tencerede 10 bardak su ve 2 bardak şeker hafif şurup olana kadar kaynatılır . Tepsideki çiçekler süzülerek şuruba eklenir. Tadı istediğimiz gibi olana kadar ( 5-10 dk ) kaynatılır 1 limon suyu eklenir biraz daha kaynatılır. Şişelerde saklanır.

Burada şekerli su-şurup koruyucu madde görevi görüyormuş. Şekersiz olarak ta yapılır ve buzdolabında saklanırmış. (Şekeri 5 bardak koyarsak ta çiçek reçeli olurmuş :) :) )

(Annem parkinson hastası, zaman zaman unutkanlık anları oluyor. Umarım tarifi doğru vermiştir..)

Nisan da gelecek ve beraber yapacağız. O zaman daha detaylı anlatırım.

Gül suyu

Sn. Denizakvaryumu gül suyunu yapmak kolay ama gülü nereden bulursunuz bilmem.
Biz yaylada dağ güllerinden yapardık. Bir tanesi 1 litre şişeye yeterdi. Mis gibi kokan, pembe renkli güllerden. Diğer güller suyun içinde çabuk çürüyor..(Yayladaki evimizin önünde var ama zamanında getirebilirsen size de ayırırım)

Tarifi: Gül yaprakları ayıklanır, yıkanır. Bir cam şişeye konur. Tam dolacak şekilde su ilave edilir. Ağzı sıkıca kapatılır.10-15 gün bekletilir. Tadına bakılarak olup olmadığına karar verilir. Rengi daha güzel olsun derseniz bir kaç tane gelincik yaprağı da konur. Olgunlaştıktan sonra süzülerek saklanır.

Biz limonata gibi, İçine biraz şeker karıştırır soğuk olarak içerdik. (Çocukluğumuzun kolası) Gelincik güzel kırmızı bir renk verirdi.

Evde illaki damıtma yapacağım derseniz: imbiksiz ( tencere ile) damıtma nasıl yapılır anlatmak isterim ama çizerek tarif yapmam gerek. Biz bu şekilde kekik suyu yapardık ( eskiden köyde imbik ne gezer...). Çizdiğim şekli mesaj olarak nasıl yazacağımı bilmiyorum.

Merak eden olursa bir yolunu bulur anlatırım.

Hoşça kalın.



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024