agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Beğeni Düzeni212Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-03-2007, 14:54   #1
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Kefir

KEFİR

Kefir Kafkaslarda keşfedilen,kültüre edilmiş, birçok sağlık unsuru içeren ayran benzeri bir içecektir. Kefir ekşi ve ferahlatıcı tadı ile ayrana yoğurtta bulunan maya ve bakterilerin bağırsak sisteminde tutunma özelliği olan probiyotik yapıları ile de yoğurda benzemektedir.Kefirde doğal olarak yer alan bakteriler ve mayaların simbiotik etkileşimi sonucu oluşan yapılar bu içeceğin düzenli tüketilmesi durumunda sağlık açısından faydalar içermektedir.Değerli vitamin ve mineraller ile yüklenmiştir.Kolay sindirilebilir proteinler ve doğal antibiyotik özellikler içermektedir.Kefirde yer alan çok miktardaki yararlı maya ve bakteriler,kültüre edilme işleminden sonra ortamda bulunan laktozun tamamına yakınını yapılarında bulunan laktaz enzimi ile tüketirler.Böylece laktozu tolere edemeyen kişiler bu şekilde kefiri rahatça tüketebilirler.

Kefir inek,keçi,koyun,Hindistan cevizi, pirinç ya da soya sütleri ile yapılabilir.Yapısal olan mukoz benzeri özelliği sindirim sisteminde yararlı bakterilerin kolonizasyonunu kolaylaştırır.

Kefir,tanecik(grain)adı verilen jelatinimsi,beyaz ya da sarı partiküllerden oluşmaktadır.Bu tanecikli yapı kefiri diğer süt ürünlerinden ayırmaktadır. Bu tanecikler bakteri/maya karışımı kazein(süt proteini)ve kompleks şekerler ile küme halini almaktadır.Bazı taneciklerin fermantasyon işlemleri sonucunda el

BESİN DEĞERİ

Kefir,vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel amino asitler bakımından zengindir.Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır.Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın,mineral ve maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.Vücudumuzda en çok bulunan ikinci madde olan fosfor,hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların,yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır.Kefir B12,B1,K,D ve E vitaminleri bakımından da zengindir.


İyi Bir Kefir;
  • Akıcı kıvamda,homojen ve parlak görünümde olmalıdır.
  • Kefir içildiği zaman hafif maya tadı vermeli ve aroması hissedilmelidir.
  • Serinletici bir etki göstermelidir.

KEFİRİN YARARLARI
  • Sindirime katkıda bulunur, sindirim sistemindeki “kötü” mayaların azalmasına yardımcı olur.
  • Yiyeceklerle alınan toksik(zehirli) maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Kabızlık, ishal, ve bağırsak tahrişleri gibi rahatsızlıkların ortadan kalkmasına yardımcı olur.
  • Besinlerle vücuda alınan protein, karbonhidrat moleküllerinin sindirimine yardımcı olur.
  • Laktaz enzimi ilişkisi vasıtasıyla laktoz (süt şekeri ) intoleransı etkisiz hale getirir.
  • Antibiyotik kullanımı nedeniyle doğal yapısı (mikro florası) bozulan bağırsak dengesinin düzeltilmesine yardımcı olur.
  • Diyetteki yağların emilimini destekleyerek kolestrolü kontrol altında tutar.
  • Yüksek kan basıncının düşmesine katkıda bulunur.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Gıda alerjilerinin belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.
  • B grubu vitaminleri üretir ve emilimini sağlar.
  • Kalsiyumun bağırsaklardan emilimini arttırarak osteoporoz riskinin azalmasına yardımcı olur.
KAYNAKLAR:Gıda biyoteknolojisi ders notları. Eker süt ve süt ürünleri kefir tanıtım kataloğu.

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 15:14   #2
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Kefirin tarihçesi

Kefirin geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Kafkaslardan doğan efsanevi bir süt içeceğidir. Neredeyse 5000 yıllık bir içecek olmasına rağmen zamanla unutulmaya yüz tutmuştur. Atilla ordularıyla Avrupa''ya seferlerinde, uzun yola dayanıklı olduğu için at ve keçi götürmeye karar verir. Bu seferler boyunca Türkler at sütünden kımız, keçi sütünden de kefir yapıyorlar. Ve diğer ırklara göre çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü oluyorlar. Savaşlar esnasında Avrupalılar tarafından Türklerin bu kuvveti fark ediliyor ve sırf bu nedenle Türklere LAKTAFAGÜS demeye başlıyorlar.

1920''lere gelindiğinde Rus bilim adamı probiotik bakteriler üzerine araştırma yaparken, Rusya da uzun yaşayan insanların su yerine kefir içtiklerini görür. Kefiri inceler ve yoğurtta 2 adet olan probiotik (dost) bakterinin kefirde 25-30 adet olduğunu görür. Bunun üzerine binlerce ton kefir üretilir ve oradan İskandinav ülkelerine, Avrupa ve Amerika''ya kadar yayılır.

Kafkas halkının uzun yaşam öyküleri ve o bölge insanlarında kanser vakasına rastlanmaması sık söz edilen önemli bir konudur. Bir asrı devirmiş 120-140 yaşındaki Kafkaslılar, yapılan röportajlarda su ihtiyaçlarını tamamen kefir içerek karşıladıklarını belirtmişlerdir.
Kaynak:http://www.mykefir.com/default.asp

memduhd beğendi.

Düzenleyen Sebahattin Sargın : 19-03-2007 saat 17:23
Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 15:23   #3
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Sebo17 Merhaba

Kefiri 3 ay kadar denedim.Mantarını almıştım.Onunla sütü mayalıyordum.Bağırsaklar için çok iyi.Ayrıca gece yatmadan önce içildiğinde rahat bir şekilde uyuyorsun.Yalnız zamanla şişmanlatıyor.))

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 15:28   #4
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Merhaba Sevgili Elfogi

Beni güldürdün sevgili Elfogi. Kefir gerçekten sindirim için çok yararlı bir besin maddesi. Şişmanlamaya gelince eh artık onuda bir şekilde eritirsin.
Kefirin içince insanı ferahlatan bir tadı var.

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 15:53   #5
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
İnsanın içtikçe içesi geliyor.Acayip İştah açıyor...

emrebadem beğendi.
Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 15:53   #6
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Sanırım beşbin rakamında bir aksaklık var. Bilinen uygarlığızın nerdeyse başlangıcı. doğrusunu buluruz, biraz araştıralım.
Her ne zaman bulunduysa, astım için kefirin çok faydasını görmüşümdür.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 16:32   #7
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Kefir Arıyorum

Doğru söylüyorsunuz. ,Esasen ben de 15 yaşımdan beri kefiri biliyorum evimizde yapılır ve içilirdi, hatta 2 sene evveline kadar evde yapardım bir tatil için maya mantarlarını sütten çıkartıp dolaba koymuştum gelince de bir süre yapmadım sonra aradım ki atılmış. Elinde olan varsa, ve verme inceliğini gösterirse çok sevineceğim. Galiba internettte de kefir paylaşımı yapılıyor. Ancak yurtdışından geliyor.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 18:08   #8
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Kefir mayası, Ankara'da ve izmir'de Ziraat fakületelrinde olması gerek.
Ankara, emin değilim İzmir kesin..Sınav dönemlerinde öğrenciler çokça rağbet ediyorlar kampüsde. Hem hazırı hem mayası bulunuyor.
Zaten hazırı artık her yerde satılıyor.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 18:29   #9
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Hazırının lezzeti maalesef evde yapılan kadar iyi değil.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 18:32   #10
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Kefir mayasına gerek yok.Hazır kefir alın.İçime hazır. Herhangi bir marka olabilir.Süt alıp 1 kg kavanoza boşaltın.Oda sıcaklığında olması gerek.Hazır olan kefirden 5-6 yemek kaşığı koyun.Güzelce karıştırın.Ve kavonozun ağzını sıkı bir şekilde kapatın.Kavonozu bir bezle sarıp kuytu bir köşeye yerleştirin.1 **** 2 gün sonra sütünüz artık kefir afiyet olsun...Tatlı **** ekşi severseniz. Süreyi ona göre uzatabiliyoruz.

nur.erdoann beğendi.
Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 19:24   #11
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Benim de aklıma gelmişti, ama pastorizedir diye düşünmüştüm.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 19:58   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Kefirde Türkiyede yaşanan en büyük polemik mayalanma süresidir...

Bazı kişiler kefirin uzun süre mayalanmasının gerektiğini bu şekilde ancak yararlı olabileceğini savunurken,

diğer grup kefirin uzun süre mayalanması ile alkol oranının arttığını bunun da haram olduğunu savunmaktadır...

Marketlerde satılan kefir de bu nedenle tatlı kefirdir...

Vücuda faydalı uzun süreli mayalanan kefir ve tatlı kefir ??? Bu konuda bir araştırma yapılması gerektiği düşüncesindeyim...

dryad beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 20:13   #13
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Uzun süre bekletilen kefirde karbondioksit ve alkol oranı artmaktadır. Bence bu bekletme süresi kişiye göre değişir isteyen alkol oranı fazla olması için bekletir isteyen bekletmez.

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 20:14   #14
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Ben kefiri Ege üniversitesinden aldığımda bana bir metin vermişlerdi.
Tatlı kefirle, ekşi kefirin kullanmı ve faydaları hakkındaydı. Onu bulup ekleyeyim buraya.
Yanlış aklımda kalmadıysa kefirdeki alkolle, herhangi bir meyvada doğal olarak bulunan alkol miktarı arasında fark oldukça azdı.
Ziraat fakültesinin süt ve süt ürünleri bölümünde kefir konusunda araştırmalar yapılıyor.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 20:24   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Burda önemli olan tatlı kefirle uzun süre mayalanan kefirdeki yararlı bakterilerin oranı....hangisinde daha fazla?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 20:32   #16
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Evde Kefir Yapımı

Kefir yapılışında kullanılacak süt (taze keçi sütü en makbul olanıdır) 5-6 dakika kadar iyice kaynatıldıktan sonra (marketlerden alınacak kutu veya şişe sütlerini kaynatmaya gerek yoktur, çok az ısıtarak 20 - 25 C'ye getirmek yeterlidir) bir kaba konur ve 25 C'ye kadar soğuması beklenir (normal oda sıcaklığı).

Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 litreye 15-20 gram kadar (daha az veya çok olabilir, bu fermantasyon zamanıni etkiler) kefir tanesi katılır iyice karıştırılır. Kabın üzeri kapatılır ve süt 20 - 25 C de kalacak şekilde bırakılır.

Soğuk havalarda kabın etrafı bezle sarılarak sıcaklıgın 20-30 C’larda kalması saglanır. Dikkat edilirse bu sıcaklık yoğurt yapmak üzere sütün mayalandığı derece olan 40-45 C dan daha düşüktür. Bu yüzden kefir yapımında süt sıcaklığı serçe parmağıyla kontrol edilecek olunursa, sıcaklığın ve soğukluğun hissedilmediği bir ısıya yakın olacak bir derecede süte kefir tanesi katılır.

Sütümüz normal şartlarda olarak 18-24 saat sonra pıhtılaşmalıdır. Pıhtılaşma süresinde süte katılan kefir tanesi miktarı ve bekleme sırasındaki sütün sıcaklığı etkili olmaktadır. Soğuk havalarda kabın etrafı sarılmaz ise sütün sıcaklığı, düşeceginden bazen pıhtılaşma gecikir veya hiç gerçekleşmez.
Pıhtı yani kefir oluşunca buzdolabına alınır ve soğuyuncaya kadar burada bekletilir. Buzdolabından alınan kefir, tanelerin ayrılmasi için bir kabın üzerine yerlestirilen tamamı plastik süzgeçten ( bu çok önemli, zira kefir oluştuktan sonra hiç bir sekilde tel veya aleminyum gibi metallerle temas etmemelidi ) geçirilir. Süzgeç üzerinde kalan taneler hemen kefir yapımında kullanılabileceği gibi yıkanarak bir su bardaği içerisinde buzdolabında bir hafta, kadar saklanabilir. Saklanmak istendigi zaman taneleri örtecek kadar bardağa su koymak gerekir.

Mayalama sonrasi yoğurt kıvamı elde edildiğinde sulandırılmasında hiç bir sakınca yoktur, ancak sağlıklı olması açısından klorsuz kaynak suyu tercih edilmelidir.

Elde edilen kefir hemen içilir veya 2 - 3 gün buzdolabında, kalabilir. Bu süre içinde kefirde biraz asit, alkol ve karbondioksit oluşur, dolayısıyla tat ve aromasi değişir.

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 20:44   #17
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bu başlığı açman iyi oldu.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 21:19   #18
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Gerçekten öyle oldu sevgili memet. Kefir gibi çok yararlı bir içecek konusunda herkesin bilgisi olmalı.

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 09:36   #19
-
 
Giriş Tarihi: 08-03-2007
Şehir: -
Mesajlar: 95
kefir hakkında..

site nin konuyla ilişkisi olmaması nedeniyle uzatmayayı diye inanın sizden çok özen gösteriyorum sayın sebo ama resmi kaynaklarınız yaklaşık 5000 yıl önce gerçekleşmiş hangi orta asya dan kafkasya ya türk göçü hakkında bilgi veriyor. insanları yanlış bilgilendirmeyiniz.

kefir kafkasya orijinli bir içecektir ve kuzey kafkasya da hangi "resmi" kaynakta yaklaşık 5000 yıl önce kafkas türklerinin var olduğu konusu anlatılıyor bildirmezseniz, inandırıcı olmaktan uzak bu yargınızla konu gereksiz uzayıp gidecektir. forum veya site yöneticisi beni forumdan ve siteden atıncaya kadar
kefir gerçekten güzel bir içecek ve forumda kefirle ilgili yazdıklarınız gerçekten çok faydalı yazılar ama lütfen faydalı şeyler yazarken yanlış bilgileri de eklemeyelim zira bu durum diğer yazdıklarımızı da gölgeleyebilir. sizi üzme çabası içerisinde de değilim ve hala ısrar edecekseniz ben susma hakkımı kullanacağım
saygılarımla..


Düzenleyen nartsawa : 19-03-2007 saat 09:53 Neden: eksik yazı
nartsawa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 12:48   #20
Ağaç Dostu
 
KUMRU's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-12-2006
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 210
Galeri: 14
Bizim evde yaklaşık 25 sene evvel kefir yapılırdı , kefir mayası zamanla çoğalır ve isteyenlere verilirdi. Ancak o zaman yağlı sokak sütüyle yapılırdı. Zamanla kefiri unuttuk , yapmayı bıraktık. Birkaç sene evvel ben kendim deneyeyim dedim ve Mısır Çarşısından maya aldım. Maya çoğalmak şöyle dursun , zamanla eridi ve bitti. Her ne kadar tam yağlı sterilize sütle yaptımsa da sanırım hazır sütlerin yağı biraz alınıyor ve sonuç çok verimli olmuyor. Ben de artık hazır kefirle yetiniyorum.

KUMRU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 12:52   #21
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Kefiri Üniversiteden almıştım.
Orada ısrarla uyardıkları nokta, steril ortam sağlamak, bilmediğin yerlerden kefir mayası alma demişlerdi.
Evde de yeterli steril ortam sağlanmazsa küf üreyebiliyor kefirde, bu durumda mayayı kullanmamak gerekir.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 20:24   #22
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Peki hazır kefirle sütü mayalamak sağlıklımıdır.Ben genelde öyle yapıyorum...

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 20:43   #23
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Hazır kefirle nasıl mayalıyorsun?
Kefir yapmak için. Karnıbaharı andıran mayasından gerekir.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2007, 10:08   #24
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Kefir, üniversitelerde standardizasyonu yapılmış, özel olarak faaliyeti durdurulmuş, satışa hazır olanlardan alınıp üretilmeli.
Zamanla uygun olmayan şartlarla o tür kefir bile niteliğini bozabiliyor. Bazen zamanında mayayı yenilemezsen -ki iç iç nereye kadar- sütte fazla beklemiş oluyor ve kokusunu değiştiriyor. Yine bazen kefir taneleri minik karnabahar tanelerine benzemek yerine, gittikçe irileşen, pinpon topu iriliğine ulaşan minik canavarlara dönüşüyorlar. Onları gördükten sonra insanın kefir içesi bile gelmiyor Hatta insanın rüyasına girip, bütün evi kaplıyorlar, kefir taneleri tarafından yenilip yutulacağın anda, rüyadan terleyerek uyanıyorsun.

41nisa beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2007, 10:33   #25
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Alıntı:
...pinpon topu iriliğine ulaşan minik canavarlara dönüşüyorlar.
Bir gün sağlıklı yaşama sevdası ile aktardan kefir almaya kalkmıştık. Aktar kavanozun içinde bir şey getirdi. Sonra nasıl mayalanması gerektiğini, nasıl çoğaldığı, ne şekle girdiğini...falan anlatmaya başlayınca kendimi dışarıya zor atmıştım. Hala değil içmek, düşününce bile.... bu konuya bile zor tıkladım

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2007, 12:35   #26
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Memet Bey
1 Lt Süt
Marketten hazır kefir.
Daha sonra sütü kavanoza alıyorum.İçine İçime hazır kefirden 6 Yemek Kaşığı koyup karıştırıyorum.Kavanozun ağzını kapayıp bezle sarıyorum.Kuytu bir köşede bekletiyorum.1-2-3 gün gün sayısı size kalmış.Afiyet olsun.Bir Deneyin.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2007, 12:55   #27
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Ben şu bakımdan sordum. Sonuçta süt kesiliyordur evet, ama mayayla yapılan kefirle aynı içerikte olmuyordur.
Tatlı kefir oniki, ekşi keifr yirmidört saatte mayalanıyor. Üniversitenin broşüründe kefir yapmak için mayayı kullanın diyordu.
Öyle yapmasanız bile kavanozu kapakla kapamayın..

Ben şu broşürü bir bulayım neredeyse.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2007, 13:11   #28
Ağaç Dostu
 
papatyam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,608
Galeri: 1
Bebeğim olduktan sonra biraz zayıflamaya karar vermiştim kayınvalidem Kefir iç ayran gibi tadı var dedi, aldım bir yudum içtim ağzıma almamla püskürtmem bir oldu, Kefir bana göre değil.

papatyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2007, 14:03   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi papatyam Mesajı Göster
Bebeğim olduktan sonra biraz zayıflamaya karar vermiştim kayınvalidem Kefir iç ayran gibi tadı var dedi, aldım bir yudum içtim ağzıma almamla püskürtmem bir oldu, Kefir bana göre değil.
artık marketlerde meyveli olanları çıktı sanırım çikolatalı olanı da var.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2007, 14:16   #30
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Kefiri içmeden önce uyarmak gerek, ayran gibi olmadığı kesin.
Yanıltıyor ilk içecekleri.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024