26-04-2017, 18:38 | #781 | |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Alıntı:
Kefir özelinde bilemiyorum ancak, kaynatma ile süt içeriğindeki ısıya dayanıklı olmayan faydalı enzimler, bakteriler vb kaybolmakta, doğal yağlarının yapısı da değişikliğe uğramakta, çiğ sütün (hastalıktan ari olduğunun kesin olması kaydı ile) besin değeri daha yüksek olmalı. |
|
27-04-2017, 14:33 | #782 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-04-2017
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 6
|
su kefiri yapan var mı. sanırım daha faydalı. ayrıca kefir den sonra hayatınızda ne kadar sürede neler değişti. ne yararlarını gördünüz. ve ben kombu çayı mayalamaya başladım. aynı anda 2 sinin kullanımı birşeyleri bozar mı acaba |
27-04-2017, 17:33 | #783 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Su kefiri son zamanlarda vegan diyet uygulayanların öne çıkardığı bir yöntem. Sütteki laktoz ve kazein tarzı maddelere intoleransı ya da alerjiisi olanlara da uygun oluyor haliyle. Kişisel görüşüm, kendi yerel diyet / geleneklerimize yabancı yiyecek ve içeceklerin bize faydasının sınırlı olacağı yönünde, okudukça ve denedikçe DNA yapımıza en uygununun kendi yöremizdeki gıdalar olduğuna inanmaya eğilim duyuyorum. Tabii ki kendi metabolizmanız ve sağlık durumuzu göz önüne alıp bir beslenme uzmanına danışarak fikir alma imkanınız varsa en ideali öylesi olurdu. |
27-04-2017, 23:04 | #784 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Bende Sayın MeyveliTepe'nin eşi sayesinde kefir tüketmeye başladım... Hemen hemen bir haftadır kullanıyorum... Aç karnına mideye ve bağırsaklara çok iyi geldiğini fark ettim.. Mutlaka günlük hayatımızda yer almalı.. Ayrıca mayalaması kontrolü de çok güzel eğlenceli geldi bana... |
28-04-2017, 08:32 | #785 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Alıntı:
|
|
28-04-2017, 09:37 | #786 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Burada amaç kefir içip içindeki bakterilerden faydalanmak ise sütün kaynatılması,içindeki birkısım bakterilerin ölmesi pek sorun edilecek birşey değil bence.Zaten o sütü kefir ile mayaladığımızda esas almak istediğimiz bakteriler kefir mayası sayesinde oluşturulacaktır zaten.Amaç süt içip içindeki bakterilerden faydalanmak olsaydı kaynayınca içindeki bakteriler azalacak endişesi duymamız normal olurdu.Bunlar benim şahsi fikrim bilmiyorum siz nedersiniz? |
28-04-2017, 10:10 | #787 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Kefir başlığı altında konuştuğumuz için kesinlikle haklısınız, benimki kefirden bağımsız olarak çok eskiden kalma bir merak |
28-04-2017, 10:18 | #788 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Bu konudaki fikrimde şudur,zaten o sütün sağıldığı hayvanın bağırsak yapısı ile bizimki farklı olduğu için,esasında bir ineğin sütü bir insana göre değil,anne sütüde çiğdir ama anneden gelebilecek bakterilerle inekten gelebilecek bakteriler bir değildir(bunlar yararlı da olabilir zararlı da)sonuç itibari ile hayvan sütü içilecekse kaynatılması yerinde olur.Bütün bunlar şahsi fikrim,okuduklarımdan aklımda kalanlar vs.Bilimsel kaynak göstermemi beklemeyiniz 😀 |
28-04-2017, 12:46 | #789 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Evet, işte tam da bunu kastediyorum. Herhangi bir memeli ile yavrusu arasında hiçbir aracı olmadan çiğ süt tüketildiğinde sorun olmuyor; demek ki inek sütünü de aracısız (!) değil belki ama minimum aracı ve maksimum hijyen ile tükettiğimizde çiğ bile olsa olumlu sonuç alınabilir; en azından bağırsak floramıza faydası olur zararı olmaz diyebilir miyiz? |
28-04-2017, 13:13 | #790 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Ben çiğ süt tüketmem şahsen,çiğ sütten yapılan peyniri bile aylarca tuzlu suda bekletip öyle tüketiyorlar,kaynatılmış sütten yapılanı veya pastörize sütten,bir gün sonra yenebiliyor.Olayı bilimsel açıdan açıklayabilecek biri çıkarsa daha sağlıklı bilgi edinilebilir. |
28-04-2017, 14:32 | #791 |
Ağaç Dostu
|
Bizim bulabileceğimiz çiğ sütler hazır olarak alabileceklerimiz. Kendimizin yetiştirme durumu çok zor. Olsa da çiğ sütü yeterli şekilde mikroplarından arındırmamız gerekmekte. Çiğ sütten geçen hastalıklarla ilgili bir yazı aşağıdaki linkte. Süt ile insana bulaşan hastalıklar ve süt hijyeni | Çiftlik Dergisi Cem Karagozlu "Paylaşmak Güzeldir": Çiğ Sütten Bulaşan Hastalıklar |
28-04-2017, 20:05 | #792 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Tam ben de bazı linkleri paylaşmayı düşünürken sayın Muda'nın verdiklerini gördüm, onları da inceledim. İkinci makalede bahsi geçen "kaliteli hijyenik çiğ süt"ten söz ediyorum. Aslında yukardaki mesajımda da belirttiğim gibi çiğ sütü kendim üretmeyi düşünüyorum, yani en azından yakın gelecek için böyle planlarım var diyelim. Tabi o zamana kadar sanırım en uygun çözümü aramaya devam edeceğiz |
29-04-2017, 16:08 | #793 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Sayın okursan'a gönderdiği kefir mayaları için teşekkür ediyorum.Mayayı aldığımdan beri her gün mayalıyorum,mayamda gözle görülür bir artış var.Onların çoğalmaları ayrı bir zevk verirken,içmesi'de bir o kadar zevk veriyor.Samsun'da yaşayıp kefir mayası ihtiyacı olan,bana özelden mesaj atsın,bu nimetle daha çok kişiyi tanıştıralım.Mayayı alınca ilk işim,plastik süzgeç ve slikon kaşık almak oldu,cam kavanoz zaten vardı.İlk resim geldiği zamanki hali,ikincisi ise 6 mayalama sonrasındaki hali. |
29-04-2017, 20:24 | #794 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2017
Şehir: İstanbul, Beylikdüzü
Mesajlar: 127
|
Afiyetle sağlıkla için sayın hemşerim |
02-05-2017, 14:10 | #795 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Özlem hanım ben şunu merak ediyorum, daha önce sordum mu bilemiyorum?, çiğ sütle yapılan Kefir, ekşidikçe sütün içindeki zararlı mikro organizmaları etkisiz hale getiriyor mu?, teşekkür ediyorum... |
02-05-2017, 22:03 | #796 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Daha önce sormuştunuz Sayın Hamdullah, ben de fikrimi belirtmiştim. Önceki sayfalarda görebilirsiniz sanırım. Sizin bu soruyu tekrar sormanızın özel bir nedeni var mı? |
03-05-2017, 10:49 | #797 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Özlem hanım, bilgilendirmenizden dolayı çook teşekkür ediyorum, özel bir neden şu olabilir? : Kaynatılmış süte, Kefir için gerekli tüm vitaminler zengin bir şekilde duruyorsa, ciddi bir kayıp yoksa, kaygı yok, ama, eğer, kaynatılmış sütün zengin içeriği bozuluyorsa, kayıp varsa, güçlü ve kaliteli bir Kefir beklenebilir mi?, burada aslolan, Kefir yapmak değildir, nasıl daha güçlü ve daha iyi Kefir yapabilirim diye kaygılanmak gerek?, diye düşünüyorum. Doğrulara ulaşmak için bolca deney yapmak lazım... |
13-05-2017, 02:52 | #798 |
Ağaç Dostu
|
Çiğ süt ile mayalama konusunda kişisel fikrim : fayda-zarar açısından değerlendirirsek çiğ sütle yapmayın derim. Yukarıda "erkanbey"in açıklamalarına katılıyorum. Ayrıca; mandıradan direk sağım hortumundan da süt aldım, başka bir mandıradan çiğ süt de alıyorum. İkisi de hijyen konusunda uzun uzun ne kadar özenli olduklarını anlattıktan sonra mutlaka kaynatın dediler. Bu forumda ve her yerde kefir konusunda hijyene ne kadar dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulmasından yola çıkarak: tezgahtaki, kaptaki mikroplarla bile başa çıkması riskli görülen kefirin çiğ sütteki olası mikropları yok edebileceğini düşünmüyorum. |
13-05-2017, 11:35 | #799 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Alıntı:
|
|
28-05-2017, 14:53 | #800 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
|
Arkadaslar merhaba, kefir ve cig sut ile ilgili bazi yazilan noktalari aydinlatmak isterim. 1. Cig sut icmek, uht veya kaynamis sut icmekten daha faydali degildir. Kaynatinca sutun besin degeri azalmaz. 2. Cig sut icmek veya fermentasyonda kullanmak hastalik bulasmasi riski tasir. Yukarida bununla ilgili linkler verilmis, ancak tekrar belirtmek istiyorum, cig sut kullanacksaniz dahi 20 dk karistirarak kaynatmadan kullanmayin. 3. Cig sut inekten ciktigi an sterildir, yani icerisinde herhangi bir canli, mikroorganizma, bakteri vs bulunmaz. Sagildigi andan itibaren sagilma ekipmaninda ve inek memesinde ne varsa bunlar sute bulasir, ve sutu kirletir. Hayvan memelerinin ustunden hayvan diskisi bulasmasi her zaman olan bir risktir. 4. Sut, sagildigi anda steril oldugu icin faydali bakteri bulundurmaz, ancak kefir veya yogurt yaparken bu faydali bakteri ve mikroorganizmalari siz eklersiniz. 5. kefirin eksiligi, yani asiditesi arttikca icerisinde zararli mikroorganizmalarin buyumesi zorlasir, ancak hali hazirda bulunabilecek zararli mikroorganizmalari oldurmeyebilir. Kaynamis veya uht sut disinda sut kullanmamaya dikkat edin. Uht sutten yapilan kefir size sulu geliyorsa bu sutun yagi alindigi icindir, az yagli geliyorsa icerisine krema veya sut tozu ekleyin. Inek memeleri uzerinden bagirsak floraniza faydasi olacak hicbir bakteri almayacaginizi garanti ederim, bagirsak floraniza faydali olacak bakterileri siz kefir mayasindan aliyorsunuz. Cig sut icerken ciddi bir Brusella kapma riski tasiyorsunuz. Lutfen kendi sagliginiz icin cig sut kullanmayin. Yillardir kefir yapiyorum, uht sut ile son derece guzel kefir yapabilirsiniz. |
28-05-2017, 15:50 | #801 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
|
Alıntı:
Su Kefiri Kategorisi « Doğal Maya Su Kefiri , kombucha , kombuçay , Maya , Mayası , Kefir Kültürü , çayı , mantarı , Market , Mağaza , su kefiri |
|
28-05-2017, 17:17 | #802 | |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Alıntı:
Krema ve süt tozu yapımı için sütün epey bir proses geçirmesi gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bu gibi endüstriyel gıda ürünlerinin içlerine raf ömrünün artması için koruyucu maddeler, kimilerinde kıvam arttırıcılar ve topaklanma önleyiciler eklenmiş olduğunu ambalaj etiketlerinde görüyoruz. Kefir içerek sağlıklı bir beslenme amaçlarken, bu gibi yüksek proses, koruyucu, kıvam artırıcı vb içeren hazır gıdaları eklediğimizde biraz yön değişmiş olmuyor mu? Endüstrinin nimetlerinden faydalanılacaksa hazır kefirler de var UHT süt ile ilgili olarak: medyada da yer alan pek çok tartışma mevcut dileyen bu konudaki destekleyen ya da karşı çıkan görüşleri internette uzman görüşlerinden oluşan çok sayıdaki kaynaktan araştırabilir. |
|
29-05-2017, 03:23 | #803 | |||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Hazir kefir kefir degildir. Hazir yogurt da yogurt degildir. |
|||
29-05-2017, 07:54 | #804 | ||
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Alıntı:
Alıntı:
Benim tercihlerim zor da olsa olabildiğince doğala yakın olandan yana, tüketim alışkanlıklarımda doğasında olması gerekmeyen katkı maddesi içeren ve uzun raf ömrü olan gıda ürünleri yer almıyor ve paketli aldığım her şeyin etiketlerini iyice okurum (dünya üretimin neredeyse tamamına yakını GDO içeren ve aynı zamanda organik bile olsa önemli bir "endocrine interrupter" - hormonlara müdahale edici rol oynayan - soyanın gıdadaki varlığına çok dikkat ederim, bu arada mevcut imkanlarım ve farkındalığım doğrultusunda çok az da olsa sadece organik çikolata alırım, içinde katkı maddesi olmayan çiğ olanları tercih ederim).. Hazır UHT süt, süt olabiliyor, 6-12-18 ay dayanan UHT krema ve süt tozu zararsız olabiliyorken, ve bunları kullanarak yapılan kefir ve yoğurt (sizi yanlış anlamadıysam) tavsiye ediliyorken, hazır yoğurt ve kefirin tarafınızdan böyle toptan ve kesin bir şekilde reddini ilginç bulduğumu da ifade edeyim. Not: buradan hazır yoğurt ve kefiri tavsiye ettiğim fikri kesinlikle çıkmasın, yönelimimi belirtmek adına rafine endüstrileşmiş gıda ürünlerini tercih ve tavsiye etmediğimi buraya not etmiş olayım. Ek olarak, bu bölümü takip eden üyelere özellikle süt, yoğurt vb ürünlerde Dr. Yavuz Dizdar'ın yayınlanmış kitap ve söyleşilerini okumalarını ek görüş edinilebilmesi açısından öneririm. |
||
29-05-2017, 08:09 | #805 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
|
Alıntı:
Şöyle ki, içerdiği yağ oranına göre süt uluslararası literatürde genellikle dörde ayrılır; tam yağlı (whole milk; %3.5-4.5), yağı azaltılmış (reduced-fat milk; 2%), az yağlı (low-fat milk; 1%) ve yağsız (fat-free or skimmed milk; %0-0.2). Ülkemizde "light" olarak satılan sütte yanlış bilmiyorsam %1-1.5 yağ oranı mevcut. Ayrıca pastörizasyon işlemi daha önce bu konuda da geçtiği üzere üç farklı şekilde yapılabiliyor; kaynatılmış, pastörize edilmiş ve UHT uygulanmış. Buradaki yöntemlerde uygulanan sıcaklık derecesi ve süresi farklılık göstermekte. Yani uygulanan en düşük sıcaklık ve en uzun süre kaynatma işlemindeyken, en yüksek sıcaklık ve en kısa süre UHT tekniğinde. Bu yöntemlerle pastörize edilmiş sütün saklama ömrü de tahmin edeceğiniz gibi kısadan uzuna doğru gidiyor. Bunu şöyle de açıklamak mümkün; uygulanan sıcaklık ne kadar düşükse sütün içinde hayatta kalabilen bakteri miktarı o kadar fazla oluyor, bu da sütün daha erken bozulmasına yol açıyor. |
|
29-05-2017, 17:54 | #806 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
|
Alıntı:
Yogurda raf omru uzasin diye antifungal koruyucular ekleniyor, ve hatta bazen yogurt pastorize ediliyor. Bu konuda okudugum bir calisma piyasada satilan yogurtlarin bir kisminda hic canli bakteri bulunmadigini soyluyordu. Yogurdu yogurt yapan seyin icerisindeki canli bakteriler oldugu dusunulurse icerisinde canli olmayan yogurt daha az faydalidir ve yogurt degildir. Eksimeyen yogurt olmaz. eger eksimiyorsa o yogurtta bir eksiklik vardir. Kefir icin tam ne prosesler kullanildigini bilemiyorum, ancak bazi hazir kefir ureticileri kefir taneleri yerine toz kefir mayasi kullaniyor. Kefir tanelerinde prebiyotik 30-40 cesit mikroorganizma bulunurken toz mayayla hazirlanan kefirlerde 5 cesit oluyor. Gercek kefir kefir taneleriyle mayalanir, bu yuzden hazir kefir kefir degildir. Evinizde temiz calistiginiz takdirde en guveniliri kendi hazirladiginiz fermente urunlerdir. |
|
29-05-2017, 18:40 | #807 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Katılıyorum, teşekkürler. |
09-06-2017, 08:12 | #808 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Kefir ALKALİ midir? |
09-06-2017, 09:25 | #809 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
fermente ürünler asidiktir ve yemek esnasında tüketilirse sindirime yardımcı olur. yemek esnasında su içilirse midede ph yükselir ve sindirim sekteye uğrar. yemekte su yerine fermente içecekler tüketelim. |
11-06-2017, 19:12 | #810 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 16
|
Merhaba, satın aldığım kefiri farkında olmadan biraz fazla sıcak sütte mayaladım, iyi mayalanmadı sıvı kaldı. Acaba yararlı mayalar ölmüş müdür, mayayı yenilemem mi gerekir? |
|
|