agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Beğeni Düzeni212Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-04-2017, 18:38   #781
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah Mesajı Göster
Allah razı olsun, peki, kaliteli bir kefir için çiğ süt(kaynatılmamış süt) ile kaynatılmış sütün bir farkı var mı?, teşekkür ediyorum...

Kefir özelinde bilemiyorum ancak, kaynatma ile süt içeriğindeki ısıya dayanıklı olmayan faydalı enzimler, bakteriler vb kaybolmakta, doğal yağlarının yapısı da değişikliğe uğramakta, çiğ sütün (hastalıktan ari olduğunun kesin olması kaydı ile) besin değeri daha yüksek olmalı.

mister73 beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2017, 14:33   #782
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-04-2017
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 6
su kefiri yapan var mı. sanırım daha faydalı. ayrıca kefir den sonra hayatınızda ne kadar sürede neler değişti. ne yararlarını gördünüz. ve ben kombu çayı mayalamaya başladım. aynı anda 2 sinin kullanımı birşeyleri bozar mı acaba

kariyer1586 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2017, 17:33   #783
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Su kefiri son zamanlarda vegan diyet uygulayanların öne çıkardığı bir yöntem. Sütteki laktoz ve kazein tarzı maddelere intoleransı ya da alerjiisi olanlara da uygun oluyor haliyle.

Kişisel görüşüm, kendi yerel diyet / geleneklerimize yabancı yiyecek ve içeceklerin bize faydasının sınırlı olacağı yönünde, okudukça ve denedikçe DNA yapımıza en uygununun kendi yöremizdeki gıdalar olduğuna inanmaya eğilim duyuyorum.

Tabii ki kendi metabolizmanız ve sağlık durumuzu göz önüne alıp bir beslenme uzmanına danışarak fikir alma imkanınız varsa en ideali öylesi olurdu.

dongyul beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2017, 23:04   #784
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Bende Sayın MeyveliTepe'nin eşi sayesinde kefir tüketmeye başladım... Hemen hemen bir haftadır kullanıyorum... Aç karnına mideye ve bağırsaklara çok iyi geldiğini fark ettim.. Mutlaka günlük hayatımızda yer almalı.. Ayrıca mayalaması kontrolü de çok güzel eğlenceli geldi bana...

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2017, 08:32   #785
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Kefir özelinde bilemiyorum ancak, kaynatma ile süt içeriğindeki ısıya dayanıklı olmayan faydalı enzimler, bakteriler vb kaybolmakta, doğal yağlarının yapısı da değişikliğe uğramakta, çiğ sütün (hastalıktan ari olduğunun kesin olması kaydı ile) besin değeri daha yüksek olmalı.
Aynı fikirdeyim ancak çiğ sütün hastalıktan veya zararlı bakterilerden ari olup olmadığını anlamanın basit bir yolu var mı onu bilmiyorum. Dolayısıyla sağlığımızı riske atmamak adına zararlıların yanında faydalı bakteri ve organizmaları da maalesef öldürmüş oluyoruz. Belki çiğ sütü kendimiz üretiyor olsak, temizliği ve nakliyesi gibi konularda arada aracılar olmadan doğrudan tüketebiliyor olsak acaba risk ortadan kalkar mıydı?

mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2017, 09:37   #786
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Burada amaç kefir içip içindeki bakterilerden faydalanmak ise sütün kaynatılması,içindeki birkısım bakterilerin ölmesi pek sorun edilecek birşey değil bence.Zaten o sütü kefir ile mayaladığımızda esas almak istediğimiz bakteriler kefir mayası sayesinde oluşturulacaktır zaten.Amaç süt içip içindeki bakterilerden faydalanmak olsaydı kaynayınca içindeki bakteriler azalacak endişesi duymamız normal olurdu.Bunlar benim şahsi fikrim bilmiyorum siz nedersiniz?

Muhsin Hanif ve okursan beğendi.
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2017, 10:10   #787
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Kefir başlığı altında konuştuğumuz için kesinlikle haklısınız, benimki kefirden bağımsız olarak çok eskiden kalma bir merak

erkanbey beğendi.
mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2017, 10:18   #788
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Bu konudaki fikrimde şudur,zaten o sütün sağıldığı hayvanın bağırsak yapısı ile bizimki farklı olduğu için,esasında bir ineğin sütü bir insana göre değil,anne sütüde çiğdir ama anneden gelebilecek bakterilerle inekten gelebilecek bakteriler bir değildir(bunlar yararlı da olabilir zararlı da)sonuç itibari ile hayvan sütü içilecekse kaynatılması yerinde olur.Bütün bunlar şahsi fikrim,okuduklarımdan aklımda kalanlar vs.Bilimsel kaynak göstermemi beklemeyiniz 😀

mister73 beğendi.
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2017, 12:46   #789
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Evet, işte tam da bunu kastediyorum. Herhangi bir memeli ile yavrusu arasında hiçbir aracı olmadan çiğ süt tüketildiğinde sorun olmuyor; demek ki inek sütünü de aracısız (!) değil belki ama minimum aracı ve maksimum hijyen ile tükettiğimizde çiğ bile olsa olumlu sonuç alınabilir; en azından bağırsak floramıza faydası olur zararı olmaz diyebilir miyiz?

mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2017, 13:13   #790
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Ben çiğ süt tüketmem şahsen,çiğ sütten yapılan peyniri bile aylarca tuzlu suda bekletip öyle tüketiyorlar,kaynatılmış sütten yapılanı veya pastörize sütten,bir gün sonra yenebiliyor.Olayı bilimsel açıdan açıklayabilecek biri çıkarsa daha sağlıklı bilgi edinilebilir.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2017, 14:32   #791
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Bizim bulabileceğimiz çiğ sütler hazır olarak alabileceklerimiz. Kendimizin yetiştirme durumu çok zor. Olsa da çiğ sütü yeterli şekilde mikroplarından arındırmamız gerekmekte.

Çiğ sütten geçen hastalıklarla ilgili bir yazı aşağıdaki linkte.

Süt ile insana bulaşan hastalıklar ve süt hijyeni | Çiftlik Dergisi

Cem Karagozlu "Paylaşmak Güzeldir": Çiğ Sütten Bulaşan Hastalıklar

mister73 beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2017, 20:05   #792
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Tam ben de bazı linkleri paylaşmayı düşünürken sayın Muda'nın verdiklerini gördüm, onları da inceledim. İkinci makalede bahsi geçen "kaliteli hijyenik çiğ süt"ten söz ediyorum. Aslında yukardaki mesajımda da belirttiğim gibi çiğ sütü kendim üretmeyi düşünüyorum, yani en azından yakın gelecek için böyle planlarım var diyelim. Tabi o zamana kadar sanırım en uygun çözümü aramaya devam edeceğiz

Muda beğendi.
mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2017, 16:08   #793
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Sayın okursan'a gönderdiği kefir mayaları için teşekkür ediyorum.Mayayı aldığımdan beri her gün mayalıyorum,mayamda gözle görülür bir artış var.Onların çoğalmaları ayrı bir zevk verirken,içmesi'de bir o kadar zevk veriyor.Samsun'da yaşayıp kefir mayası ihtiyacı olan,bana özelden mesaj atsın,bu nimetle daha çok kişiyi tanıştıralım.Mayayı alınca ilk işim,plastik süzgeç ve slikon kaşık almak oldu,cam kavanoz zaten vardı.İlk resim geldiği zamanki hali,ikincisi ise 6 mayalama sonrasındaki hali.

Eklenen Resimler
   
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2017, 20:24   #794
Ağaç Dostu
 
okursan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2017
Şehir: İstanbul, Beylikdüzü
Mesajlar: 127
Afiyetle sağlıkla için sayın hemşerim

okursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2017, 14:10   #795
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
Özlem hanım ben şunu merak ediyorum, daha önce sordum mu bilemiyorum?, çiğ sütle yapılan Kefir, ekşidikçe sütün içindeki zararlı mikro organizmaları etkisiz hale getiriyor mu?, teşekkür ediyorum...

Hamdullah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2017, 22:03   #796
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Daha önce sormuştunuz Sayın Hamdullah, ben de fikrimi belirtmiştim. Önceki sayfalarda görebilirsiniz sanırım.

Sizin bu soruyu tekrar sormanızın özel bir nedeni var mı?

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2017, 10:49   #797
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
Özlem hanım, bilgilendirmenizden dolayı çook teşekkür ediyorum, özel bir neden şu olabilir? : Kaynatılmış süte, Kefir için gerekli tüm vitaminler zengin bir şekilde duruyorsa, ciddi bir kayıp yoksa, kaygı yok, ama, eğer, kaynatılmış sütün zengin içeriği bozuluyorsa, kayıp varsa, güçlü ve kaliteli bir Kefir beklenebilir mi?, burada aslolan, Kefir yapmak değildir, nasıl daha güçlü ve daha iyi Kefir yapabilirim diye kaygılanmak gerek?, diye düşünüyorum. Doğrulara ulaşmak için bolca deney yapmak lazım...

Hamdullah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2017, 02:52   #798
Ağaç Dostu
 
Muhsin Hanif's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-06-2012
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 219
Galeri: 5
Çiğ süt ile mayalama konusunda kişisel fikrim : fayda-zarar açısından değerlendirirsek çiğ sütle yapmayın derim. Yukarıda "erkanbey"in açıklamalarına katılıyorum.

Ayrıca; mandıradan direk sağım hortumundan da süt aldım, başka bir mandıradan çiğ süt de alıyorum. İkisi de hijyen konusunda uzun uzun ne kadar özenli olduklarını anlattıktan sonra mutlaka kaynatın dediler.

Bu forumda ve her yerde kefir konusunda hijyene ne kadar dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulmasından yola çıkarak: tezgahtaki, kaptaki mikroplarla bile başa çıkması riskli görülen kefirin çiğ sütteki olası mikropları yok edebileceğini düşünmüyorum.

Hamdullah beğendi.
Muhsin Hanif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2017, 11:35   #799
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muhsin Hanif Mesajı Göster
Çiğ süt ile mayalama konusunda kişisel fikrim : fayda-zarar açısından değerlendirirsek çiğ sütle yapmayın derim. Yukarıda "erkanbey"in açıklamalarına katılıyorum.

Ayrıca; mandıradan direk sağım hortumundan da süt aldım, başka bir mandıradan çiğ süt de alıyorum. İkisi de hijyen konusunda uzun uzun ne kadar özenli olduklarını anlattıktan sonra mutlaka kaynatın dediler.

Bu forumda ve her yerde kefir konusunda hijyene ne kadar dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulmasından yola çıkarak: tezgahtaki, kaptaki mikroplarla bile başa çıkması riskli görülen kefirin çiğ sütteki olası mikropları yok edebileceğini düşünmüyorum.
Buna ek olarak şuda söylenebilir,kefir zaten varolan mikrobu etkisiz hale getirmek gibi bir yeteneğe sahip değilki.Bahsettiğimiz şey sirke,limon veya tuz olsa tamam,mikrop öldürücü etkisi var derim.Bu çiğ süt konusunu fazla uzatmamak gerektiğine inanıyorum,sağlık için bir iş yapılıyorken,sağlığınızdan olacak hamleler yapmayın derim.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2017, 14:53   #800
Ağaç Dostu
 
Amanita's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
Arkadaslar merhaba, kefir ve cig sut ile ilgili bazi yazilan noktalari aydinlatmak isterim.

1. Cig sut icmek, uht veya kaynamis sut icmekten daha faydali degildir. Kaynatinca sutun besin degeri azalmaz.
2. Cig sut icmek veya fermentasyonda kullanmak hastalik bulasmasi riski tasir. Yukarida bununla ilgili linkler verilmis, ancak tekrar belirtmek istiyorum, cig sut kullanacksaniz dahi 20 dk karistirarak kaynatmadan kullanmayin.
3. Cig sut inekten ciktigi an sterildir, yani icerisinde herhangi bir canli, mikroorganizma, bakteri vs bulunmaz. Sagildigi andan itibaren sagilma ekipmaninda ve inek memesinde ne varsa bunlar sute bulasir, ve sutu kirletir. Hayvan memelerinin ustunden hayvan diskisi bulasmasi her zaman olan bir risktir.
4. Sut, sagildigi anda steril oldugu icin faydali bakteri bulundurmaz, ancak kefir veya yogurt yaparken bu faydali bakteri ve mikroorganizmalari siz eklersiniz.
5. kefirin eksiligi, yani asiditesi arttikca icerisinde zararli mikroorganizmalarin buyumesi zorlasir, ancak hali hazirda bulunabilecek zararli mikroorganizmalari oldurmeyebilir. Kaynamis veya uht sut disinda sut kullanmamaya dikkat edin.

Uht sutten yapilan kefir size sulu geliyorsa bu sutun yagi alindigi icindir, az yagli geliyorsa icerisine krema veya sut tozu ekleyin.

Inek memeleri uzerinden bagirsak floraniza faydasi olacak hicbir bakteri almayacaginizi garanti ederim, bagirsak floraniza faydali olacak bakterileri siz kefir mayasindan aliyorsunuz.

Cig sut icerken ciddi bir Brusella kapma riski tasiyorsunuz. Lutfen kendi sagliginiz icin cig sut kullanmayin.

Yillardir kefir yapiyorum, uht sut ile son derece guzel kefir yapabilirsiniz.

Amanita Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2017, 15:50   #801
Ağaç Dostu
 
Amanita's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kariyer1586 Mesajı Göster
su kefiri yapan var mı. sanırım daha faydalı. ayrıca kefir den sonra hayatınızda ne kadar sürede neler değişti. ne yararlarını gördünüz. ve ben kombu çayı mayalamaya başladım. aynı anda 2 sinin kullanımı birşeyleri bozar mı acaba
Su kefiri sut kefirinden farkli bir mayadir. IUnternetten asagidaki siteleri buldum, daha ayrintili bilgi icin okuyabilirsiniz.

Su Kefiri Kategorisi « Doğal Maya
Su Kefiri , kombucha , kombuçay , Maya , Mayası , Kefir Kültürü , çayı , mantarı , Market , Mağaza , su kefiri

Amanita Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2017, 17:17   #802
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Amanita Mesajı Göster

Uht sutten yapilan kefir size sulu geliyorsa bu sutun yagi alindigi icindir, az yagli geliyorsa icerisine krema veya sut tozu ekleyin.
UHT olarak satılan sütlerin bazılarında tam yağlı bazılarında "light" ifadesi var, burada belirttiğinizden UHT işlemi ile her sütün yağının alındığı şeklinde bir anlam çıkıyor, doğru mudur?

Krema ve süt tozu yapımı için sütün epey bir proses geçirmesi gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bu gibi endüstriyel gıda ürünlerinin içlerine raf ömrünün artması için koruyucu maddeler, kimilerinde kıvam arttırıcılar ve topaklanma önleyiciler eklenmiş olduğunu ambalaj etiketlerinde görüyoruz.

Kefir içerek sağlıklı bir beslenme amaçlarken, bu gibi yüksek proses, koruyucu, kıvam artırıcı vb içeren hazır gıdaları eklediğimizde biraz yön değişmiş olmuyor mu?

Endüstrinin nimetlerinden faydalanılacaksa hazır kefirler de var

UHT süt ile ilgili olarak: medyada da yer alan pek çok tartışma mevcut dileyen bu konudaki destekleyen ya da karşı çıkan görüşleri internette uzman görüşlerinden oluşan çok sayıdaki kaynaktan araştırabilir.

mister73 beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 03:23   #803
Ağaç Dostu
 
Amanita's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
UHT olarak satılan sütlerin bazılarında tam yağlı bazılarında "light" ifadesi var, burada belirttiğinizden UHT işlemi ile her sütün yağının alındığı şeklinde bir anlam çıkıyor, doğru mudur?
Light sutler bildigim kadariyla yag icermiyor. Tam yagli sut bazi durumlar haricinde %3.5-4.5 yag icerir diye biliyorum. Ancak homojenize edildiginden dolayi uht sut ile yaptigim yogurtlarda guzel bir kaymak olmuyor. Kefir zaten yogun oldugu icin bu lezzetini etkilemiyor. Yogurt yaparken eger kaymak istiyorsaniz krema koymayi dusunebilirsiniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Krema ve süt tozu yapımı için sütün epey bir proses geçirmesi gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bu gibi endüstriyel gıda ürünlerinin içlerine raf ömrünün artması için koruyucu maddeler, kimilerinde kıvam arttırıcılar ve topaklanma önleyiciler eklenmiş olduğunu ambalaj etiketlerinde görüyoruz.
Sut tozu teoride tamamen sutun kurutulmus hali. Ek koruyuculari da etiketten bakarak ayirabilirsiniz. Benim kullandigim sut tozunda emulsifier olarak soya lesitini var sadece, ki bu yediginiz butun cikolatalarda bol bol bulunan, soyadan elde edilen dogal bir urun.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Kefir içerek sağlıklı bir beslenme amaçlarken, bu gibi yüksek proses, koruyucu, kıvam artırıcı vb içeren hazır gıdaları eklediğimizde biraz yön değişmiş olmuyor mu?
Kremalarda bulunan kivam arttiricilar da cogunlukla dogal kokenli, zararsiz malzemeler. Sutun prosesden gecmesi ve islem gormesi kotu bir sey degil, tam tersi dedigim gibi brusella riskini ortadan kaldiriyor. Kefirin saglikli olmasini saglayan sey icerdigi canli faydali bakteriler ve bu bakterilerin urettigi maddeler. Sutun icerisinde uht haline geldiginde yok olan bir enzim, vitamin bulunmasi soz kojusu degil, tam tersi islemden gecmemis sut buyuk bir risk.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Endüstrinin nimetlerinden faydalanılacaksa hazır kefirler de var
Hazir kefir kefir degildir. Hazir yogurt da yogurt degildir.

Amanita Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 07:54   #804
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Amanita Mesajı Göster
Light sutler bildigim kadariyla yag icermiyor. Tam yagli sut bazi durumlar haricinde %3.5-4.5 yag icerir diye biliyorum. Ancak homojenize edildiginden dolayi uht sut ile yaptigim yogurtlarda guzel bir kaymak olmuyor. Kefir zaten yogun oldugu icin bu lezzetini etkilemiyor. Yogurt yaparken eger kaymak istiyorsaniz krema koymayi dusunebilirsiniz.
Sizin bir önceki mesajınızda UHT süt ile yapılan kefirin sulu olmasının nedeni olarak sütün yapısını değil, yağının alınmasını gösterdiğiniz için değinmiştim, UHT süt ile hiç bir tecrübem yok, hiç kullanmadım. Aynı şekilde UHT krema da kullanmayı düşünmüyorum. Ama tam yağlı UHT sütün yağı olduğunu belirttiğinize göre kefirin sulu olmasının nedeni önceki mesajda belirttiğiniz üzere sütteki yağın alınması mıdır, değil midir?


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Amanita Mesajı Göster
Sut tozu teoride tamamen sutun kurutulmus hali. Ek koruyuculari da etiketten bakarak ayirabilirsiniz. Benim kullandigim sut tozunda emulsifier olarak soya lesitini var sadece, ki bu yediginiz butun cikolatalarda bol bol bulunan, soyadan elde edilen dogal bir urun.
Anladığım kadarıyla gıda profesyonelisiniz, teorisini bildiğinize göre pratikte neler olduğunu da paylaşırsanız neler olabileceği hakkında bilgisi olmayanları da aydınlatmış olursunuz.

Benim tercihlerim zor da olsa olabildiğince doğala yakın olandan yana, tüketim alışkanlıklarımda doğasında olması gerekmeyen katkı maddesi içeren ve uzun raf ömrü olan gıda ürünleri yer almıyor ve paketli aldığım her şeyin etiketlerini iyice okurum (dünya üretimin neredeyse tamamına yakını GDO içeren ve aynı zamanda organik bile olsa önemli bir "endocrine interrupter" - hormonlara müdahale edici rol oynayan - soyanın gıdadaki varlığına çok dikkat ederim, bu arada mevcut imkanlarım ve farkındalığım doğrultusunda çok az da olsa sadece organik çikolata alırım, içinde katkı maddesi olmayan çiğ olanları tercih ederim)..

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Amanita Mesajı Göster
Hazir kefir kefir degildir. Hazir yogurt da yogurt degildir.
Hazır UHT süt, süt olabiliyor, 6-12-18 ay dayanan UHT krema ve süt tozu zararsız olabiliyorken, ve bunları kullanarak yapılan kefir ve yoğurt (sizi yanlış anlamadıysam) tavsiye ediliyorken, hazır yoğurt ve kefirin tarafınızdan böyle toptan ve kesin bir şekilde reddini ilginç bulduğumu da ifade edeyim.

Not: buradan hazır yoğurt ve kefiri tavsiye ettiğim fikri kesinlikle çıkmasın, yönelimimi belirtmek adına rafine endüstrileşmiş gıda ürünlerini tercih ve tavsiye etmediğimi buraya not etmiş olayım. Ek olarak, bu bölümü takip eden üyelere özellikle süt, yoğurt vb ürünlerde Dr. Yavuz Dizdar'ın yayınlanmış kitap ve söyleşilerini okumalarını ek görüş edinilebilmesi açısından öneririm.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 08:09   #805
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
UHT olarak satılan sütlerin bazılarında tam yağlı bazılarında "light" ifadesi var, burada belirttiğinizden UHT işlemi ile her sütün yağının alındığı şeklinde bir anlam çıkıyor, doğru mudur?

Krema ve süt tozu yapımı için sütün epey bir proses geçirmesi gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bu gibi endüstriyel gıda ürünlerinin içlerine raf ömrünün artması için koruyucu maddeler, kimilerinde kıvam arttırıcılar ve topaklanma önleyiciler eklenmiş olduğunu ambalaj etiketlerinde görüyoruz.

Kefir içerek sağlıklı bir beslenme amaçlarken, bu gibi yüksek proses, koruyucu, kıvam artırıcı vb içeren hazır gıdaları eklediğimizde biraz yön değişmiş olmuyor mu?

Endüstrinin nimetlerinden faydalanılacaksa hazır kefirler de var

UHT süt ile ilgili olarak: medyada da yer alan pek çok tartışma mevcut dileyen bu konudaki destekleyen ya da karşı çıkan görüşleri internette uzman görüşlerinden oluşan çok sayıdaki kaynaktan araştırabilir.
Özlem hanım, tam yağlı ve "light" süt konusunda ve işlemden geçmiş süt tozu ile krema kullanımı hakkında ben de sizin gibi düşünüyorum.

Şöyle ki, içerdiği yağ oranına göre süt uluslararası literatürde genellikle dörde ayrılır; tam yağlı (whole milk; %3.5-4.5), yağı azaltılmış (reduced-fat milk; 2%), az yağlı (low-fat milk; 1%) ve yağsız (fat-free or skimmed milk; %0-0.2). Ülkemizde "light" olarak satılan sütte yanlış bilmiyorsam %1-1.5 yağ oranı mevcut.

Ayrıca pastörizasyon işlemi daha önce bu konuda da geçtiği üzere üç farklı şekilde yapılabiliyor; kaynatılmış, pastörize edilmiş ve UHT uygulanmış. Buradaki yöntemlerde uygulanan sıcaklık derecesi ve süresi farklılık göstermekte. Yani uygulanan en düşük sıcaklık ve en uzun süre kaynatma işlemindeyken, en yüksek sıcaklık ve en kısa süre UHT tekniğinde. Bu yöntemlerle pastörize edilmiş sütün saklama ömrü de tahmin edeceğiniz gibi kısadan uzuna doğru gidiyor. Bunu şöyle de açıklamak mümkün; uygulanan sıcaklık ne kadar düşükse sütün içinde hayatta kalabilen bakteri miktarı o kadar fazla oluyor, bu da sütün daha erken bozulmasına yol açıyor.

Ozlem A beğendi.
mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 17:54   #806
Ağaç Dostu
 
Amanita's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Hazır UHT süt, süt olabiliyor, 6-12-18 ay dayanan UHT krema ve süt tozu zararsız olabiliyorken, ve bunları kullanarak yapılan kefir ve yoğurt (sizi yanlış anlamadıysam) tavsiye ediliyorken, hazır yoğurt ve kefirin tarafınızdan böyle toptan ve kesin bir şekilde reddini ilginç bulduğumu da ifade edeyim.
Hazir UHT sut, sut tozu, krema olabilir, cunku bu gida maddelerinin sterilizasyonu besin degeri kaybina yol acmiyor, ayni zamanda icerisinde canli organizma kalmadigi icin urunun raf omru uzuyor. Ancak yogurt ve kefirde daha once de yazdigim gibi size fayda saglayan sey canli bakteriler ve mikroorganizmalar. Bu canlilarin canli olmasi gerekiyor size maksimum fayda etmesi icin.

Yogurda raf omru uzasin diye antifungal koruyucular ekleniyor, ve hatta bazen yogurt pastorize ediliyor. Bu konuda okudugum bir calisma piyasada satilan yogurtlarin bir kisminda hic canli bakteri bulunmadigini soyluyordu. Yogurdu yogurt yapan seyin icerisindeki canli bakteriler oldugu dusunulurse icerisinde canli olmayan yogurt daha az faydalidir ve yogurt degildir. Eksimeyen yogurt olmaz. eger eksimiyorsa o yogurtta bir eksiklik vardir.

Kefir icin tam ne prosesler kullanildigini bilemiyorum, ancak bazi hazir kefir ureticileri kefir taneleri yerine toz kefir mayasi kullaniyor. Kefir tanelerinde prebiyotik 30-40 cesit mikroorganizma bulunurken toz mayayla hazirlanan kefirlerde 5 cesit oluyor. Gercek kefir kefir taneleriyle mayalanir, bu yuzden hazir kefir kefir degildir. Evinizde temiz calistiginiz takdirde en guveniliri kendi hazirladiginiz fermente urunlerdir.

Amanita Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 18:40   #807
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Amanita Mesajı Göster
Evinizde temiz calistiginiz takdirde en guveniliri kendi hazirladiginiz fermente urunlerdir.
Katılıyorum, teşekkürler.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2017, 08:12   #808
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
Kefir ALKALİ midir?

Hamdullah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2017, 09:25   #809
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah Mesajı Göster
Kefir ALKALİ midir?

fermente ürünler asidiktir ve yemek esnasında tüketilirse sindirime yardımcı olur. yemek esnasında su içilirse midede ph yükselir ve sindirim sekteye uğrar.
yemekte su yerine fermente içecekler tüketelim.

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2017, 19:12   #810
Yeni Üye
 
mnkartal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 16
Merhaba, satın aldığım kefiri farkında olmadan biraz fazla sıcak sütte mayaladım, iyi mayalanmadı sıvı kaldı. Acaba yararlı mayalar ölmüş müdür, mayayı yenilemem mi gerekir?

mnkartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024