30-05-2016, 20:29 | #751 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Merhaba, kefiri yeni yapmaya başladınız anlaşılan, bu kadar kendinizi kasmanıza gerek yok sütü buzdolabından çıkardıysanız ocakta hafif ılıtmanız yeterli, gün içerisinde bir iki kez karıştırmanız durumunda daha çabuk mayalanır. İlla sabit ısı vermek istiyorsanız mayaladığınız kabı içerisinde sıcak su bulunan başka bir kap içerisine koyup üzerine bir bez örtebilirsiniz. Mayanız az ise bir bardak ılık süt ile bir gün bekletip sonra tamamını mayalayacağınız süte dökerseniz daha çabuk mayalama işleminiz gerçekleşmiş olur. Mayanız süte göre çok ise kefiriniz ekşi olur. Kolay gelsin.. |
30-05-2016, 22:01 | #752 |
Ağaç Dostu
|
Bir litre sütle yapıyorum, 1 çorba kaşığı kadar maya kullanıyorum. Başında durup bahsettiklerinizi yapacak vaktim yok ki Derdim sıcaklığın fazla olması, burası İzmir. Mayaladıktan anca 16 saat sonra kontrol edebiliyorum. O saatte çoktan mayalanmış ve artık ekşimiş oluyor. Önce bardak içinde mayalıyordum ama çok sevdim, miktarı artırdım. Mayamı tülbent kese içinde sütün içine bırakıyorum ve karıştırıyorum. İşlem sonunda hep üstte çıkmış oluyor. Şekil bu, yumuşak yoğurt kıvamında bir pıhtı oluşuyor. Acemi sayılmam bir tatlı kaşığından 3 çorba kaşığı maya oldu. |
01-06-2016, 17:31 | #753 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Merhaba, Süt miktarını arttırabileceğiniz gibi bir poşet içerisinde dondurduğunuz suyu kefir kabını başka bir boş kaba koyup kenarlarına koyabilirseniz ortamı soğutacagı için mayalanma daha geç olacağını düşünüyorum. |
02-06-2016, 11:55 | #755 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Bence de çok uygun, çok masraf yapmak istemezseniz balıkçılarda getirdikleri balıkların ağzı kapaklı straforları oluyor onları atıyorlar. Onlardan edinip güzelce yıkayıp havalandırıp kokusunu giderince kullanabilirsiniz.. |
07-06-2016, 15:20 | #756 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
kefir tanesi yapımı
Merhabalar.Kefir tanesi nasıl elde ediliyor?Etrafımızda hiç temin edilecek yer yok diyelim,bunu kendimiz yapabilir miyiz?Yoğurt mayası bulunamadığında nohuttan maya elde etmek gibi.Çok araştırdım ama bulamadım.Yardımcı olursanız sevinirim. |
08-06-2016, 01:40 | #758 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
|
Kefir tanesi yapisi itibariyle sifirdan elde edilemez. Sadece varolan kefir tanelerinin cogalmasiyla yeni kefir taneleri elde edilebilir. Dunyanin her yerinde gittigidiyor, ebay gibi sitelerden kefir tanesi alabilirsiniz. Veya biraz daha aramayla sizinle paylasacak gonullu birilerini bulabilirsiniz. |
08-06-2016, 17:54 | #759 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
İlk tane nasıl ortaya çıktı acaba? |
09-06-2016, 04:01 | #760 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
|
Sayin Jezebel mayalanma suresini uzatmak istiyorsaniz maya miktarinizi azaltin veya sut miktarini arttirin. Artan mayanizi yiyebilirsiniz. Sayin çamkokusu ilk kefir tanesinin nasil ortaya ciktigi bilinmiyor. Bilimsel olarak kefir taneleri kendi iclerine yuvarlanmis biyofilmdir, ancak bu biyofilmin ilk nasil ortaya ciktigi henuz kesfedilemedi diye biliyorum. asagidaki wikipedia sayfasinin kaynaklarina goz atabilirsiniz; https://en.wikipedia.org/wiki/Kefir#...f_kefir_grains |
24-11-2016, 08:00 | #761 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
yorulmamış hijyen kefir mayası. bir paket 5 litre süte yeter ve 2 lira tarifide üzerinde bi göz atın isterseniz . Ürün Mayalama Bilgisi 1 Sütü 15-20 dakika kaynatınız. 2. Mayalama sıcaklığı olan 30 dereceye kadar soğumasını bekleyiniz 3. Ön aktifleştirme için bir çay bardağı ılık sütün içine Kefir mayası paketinin tamamını katınız. Karıştırarak iyice eritiniz.30 dakika bekleyiniz. 4. 30 derece mayalama sıcaklığındaki sütün içine çay bardağında erimiş olan mayayı katarak karıştırınız. 5. Mayalama süresi 24 saattir. 6. Mayalama süresince 30 derecelik ısıyı sabit tutmak için kabınızın etrafını ısısını kaybetmeyecek şekilde sarınız. 7. Mayalama süresi sonunda Kefirinizi buzdolabına koyunuz. 8. 6-12 saat sonra buzdolabından çıkartarak Kefirinizi çalkalayınız. İçilebilir kıvama geldiğinde tüketebilirsiniz.Çalkalama işlemini sürekli yapınız. 9. Paketi açtığınızda mayanın tamamını kullanınız. 10. Maya paketlerinizi buzdolabında saklamanız tavsiye edilir. |
24-11-2016, 09:03 | #762 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
|
paketli kurutulmus mayadan kefir olmaz, kefir benzeri urun olur ancak. bunlar kefir tanesinden değil, kefirde bulunan 4-5 çeşit bakteriden yapılır. kefir tanelerinin 40 ve bazen daha fazla çeşitte probiyotik veya prebiyotik içerdiğini düşünürsek markette veya paketle satılan şey kefir değil, kefir benzeri fermente ürün olur. |
26-01-2017, 15:34 | #763 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Mayalanması yoğurttan daha sıkıntılıymış sanırım ben 24 saat mayaladım o zaman bile sulu oldu diyen var. Peki hangi yöredeki köylerde kefir yapımı yaygındır?Kaliteli maya için Azerbaycana mı gitmeliyiz yoksa? |
26-01-2017, 19:50 | #764 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-03-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 124
|
Ben Uludağ Üniversitesi,Ziraat Fakültesinden ilk starter kefirimi ücretini ödeyerek aldım.Hatta az geldiği için bir hafta sonra gidip tekrar almıştım.Amaç ilk başlangıçtan itibaren steril olarak aşamaları devam ettirebilmek.Sizde eğer isterseniz oradan temin edebilirsiniz. |
27-01-2017, 16:59 | #765 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Alıntı:
|
|
27-01-2017, 18:00 | #766 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-03-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 124
|
****** doğal.Steril labaratuvar ortamında çoğaltıp ürettikleri kefir taneciklerini sizede steril tüp içinde verecekler.Aynı zamanda sizde evinizde sadece kefir elde etmek amacıyla kullanacağinız süzgeç,kaşık vb malzemeleri son derece steril kullanmalısınız.Her kullanımdan önce bütün malzemelerinizi kaynamış suyla yıkadıktan sonra kullanmalısınız. |
27-01-2017, 18:02 | #767 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-03-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 124
|
Neden yıldız çıktı anlamadım ama orada yazan '' t.a.b.i.k.i '' kelimesiydi. |
27-01-2017, 22:30 | #768 | |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Alıntı:
Forumda Türkçenin doğru kullanımı hakkında |
|
28-01-2017, 01:41 | #769 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
|
Genetik mudahale sadece misir, soya, patates gibi belli basli tarim urunlerinde yapilir. Kefire genetik mudahale eden dunya capinda kimse yok. |
29-01-2017, 14:57 | #770 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Teşekkürler.O zaman uludağ üniversitesine uğrayıp yazın başlıyorum. |
06-02-2017, 12:22 | #771 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 27
|
Biokefir nedir arkadaşlar, kullanan var mı? |
02-03-2017, 12:35 | #772 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-03-2017
Şehir: Bursa
Mesajlar: 3
|
Alıntı:
|
|
02-03-2017, 16:31 | #773 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-03-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 124
|
Ziraat fakültesine başvurmanız yeterli. |
02-03-2017, 18:21 | #774 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Yani ziraat fakültesine gidip hemen alınabiliyor mu?Birde ücreti ne kadar acaba,nasıl istiyosunuz,3-4 tanesi bir paket olarak mı satılıyor? |
02-03-2017, 21:21 | #775 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-03-2017
Şehir: Bursa
Mesajlar: 3
|
|
03-03-2017, 06:27 | #776 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-03-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 124
|
Herkese günaydın, Ben ilk defa kefir almak istediğimde Uludağ Üniversitesi Ziraat fakültesine gidip danışmaya sorduğumda beni labaratuvara yönlendirmişlerdi.Oradaki laborant bana tüp içerisinde 5 gr olarak verebileceğini ve fiyatının 10 TL olduğunu söylemişti.2010 senesinde olan bu alışverişten sonra ben defalarca kefir mayalayarak hem mayamı büyüttüm ve olgunlaştırdım,hemde kendi arkadaş çevremize ve üye olduğumuz gruplardaki arkadaşlara vererek başkalarınında faydalanmasını sağladık. Ayrıca istekte bulunan bütün arkadaşlarımı bulundukları illerdeki üniversitelerin ziraat fakültelerine yönlendirerek steril labaratuvar ortamında yetiştirilen kefir tanecikleri ile başlamalarını tavsiye ediyorum.Ulaşma imkanı olmayan veya yaşadığı yerde ziraat fakültesi bulunmayanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. |
03-03-2017, 07:51 | #777 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Alıntı:
|
|
16-03-2017, 09:01 | #778 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
S.A, akradaşlar bir sorum olacak : Çiğ sütün içine kefir atıp mayaladığımızda, sütün içindeki zararlı mikroplar etkisiz hale gelir mi?, teşekkür ediyorum... |
21-03-2017, 09:41 | #779 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
İlk olarak, çiğ süt sağlıklı şartlarda üretiliyor ve denetleniyorsa mikrop barındıracak diye bir kural yok. Ama çiğ sütte olması olası salmonella gibi patojenler ölüme bile yol açabilir. Diğer taraftan kefirin işlevi dezenfekte etmek değil. |
21-04-2017, 08:43 | #780 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Allah razı olsun, peki, kaliteli bir kefir için çiğ süt(kaynatılmamış süt) ile kaynatılmış sütün bir farkı var mı?, teşekkür ediyorum... |
|
|