agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Beğeni Düzeni13Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-03-2013, 20:25   #31
Ağaçsever
 
Gokkurt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2011
Şehir: Eskişehir ( Adana )
Mesajlar: 49
Çalıştığım yerde Şalgam suyu üreten ve piyasaya süren 5-6 imalat hane var buradaki üretimin aşamasını bir kaç kez gözlemleme fırsatım oldu, gördüğüm manzaradan sonra birdaha fabrikasyon şalgam içmeye tövbe ettim.

Sizlere ömrünün uzun bir bölümünü el yapımı şalgam suyu üreterek ve satarak temin etmiş bir ahbabımın tarifini vermek istiyorum.

1. İyi bir şalgam suyu için olgunlaşmış siyah havuç
2. Bir miktar kaya tuzu
3. Su
oranlarıda herkesin damak tadına göre 19 Lt. suya 3 kg ile 4 kg. Havuç
Tuz oranı ise tercihe göre ayarlanır. Şalgam kurulduktan 2 gün sonra tuzluluğu tekrar kontrol edilir. Kurulduktan sonra günde 3-4 defa olacak şekilde çevrilerek alt üst edilir ve ortalama 20 gün içinde (ortam sıcaklığına göre değişir ) içmeye hazır olur.

maya ile kurulan salgam suyu insanın midesini yakıyor ama sadece Su-Tuz-Havuç üçlüsü ile kurulan şalgam mideyi rahatsız etmiyor, içtikçe içesiniz geliyor. Saygılarımla

Gokkurt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2013, 14:47   #32
Ağaç Dostu
 
fatitoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
Sayın Gokkurt,
Bu tarifteki şalgamda ekşilik olmaz ama. sade tuzlu su içmiş gibi olmaz mıyız?

fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 20:46   #33
Ağaçsever
 
Gokkurt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2011
Şehir: Eskişehir ( Adana )
Mesajlar: 49
sayın fatitoo geç cevabım için öncelikle kusura bakmayın, kesinlikle ekşilik oluyor en güzel tarafı kesinlikle mideyi rahatsız etmiyor...

fatitoo beğendi.
Gokkurt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2014, 12:58   #34
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-03-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 270
Malzemeler

8 lt cam kavanoz
2 kg siyah havuç
1 adet pancar
15 dişsarımsak
3 çorba kaşıhı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 adet limonun suyu
5 lt su
bir avuş ince bulgur
yarım paket yaş maya
1 avuç nohut

Bulgur ve yaş maya şeker az miktar sıcak su ile yaoğrulu, 1 saat bekletilir. Nohutlar karıştırılır ve bu karışım bir parça tülbent bezin içine koyulur.

Havuçalar boyuna dörde bölünür. Şalgamlar kesilir. ( Bu işlemi yaparken ince eldiven giymenizi tavsiye ederim ) Bu malzemeler 8 lt cam kavanozun içine doldurulur . Aralarına sarımsaklar serpiştirilir.

5 tl lik pet şişede kalın tuzu suyun içinde eritilir. Lİmonun suyu ilave edilir. Bu su camkavonoza doldurulur.

En üste hazırladığımız tülbenti koyup kapağı kapatıyoru. 20 gün bu şekilde bekleyecek

Eklenen Resimler
 
idris şenol ve fatitoo beğendi.
skanatlar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2014, 09:49   #35
Ağaç Dostu
 
kimyager147's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyaah Mesajı Göster
Ben yıllardanberi kendi şalgam suyumu kendim yaparım ve içenler memnun oluyorlar.

YAPIMI (30 LİTRELİK BİR BİDON İÇİN)

Manavdan taze,sert mor havuç alınır. 3kg yeterli.

bir fırından hamur alın ve normal bir elma büyüklüğünde olacak şekilde iki adet ayırın. Hamurun birini açın yaklaşık 8-10 cm çapında olsun ve içine bir çay bardağı nohut koyun ve hamuru hohutu tamamen kapatacak şekilde kapatın hamur top gibi olacak içi nohut olacak. bu hamuru temiz bir tülbente koyun. tülbent kese gibi olacak ve içine konacak. Yaptığınız bu hamur kesesini bidonun dibine koyun.

Gelelim 2.hamura bunuda aynı şekilde açın ve içine ince bulgur koyun ve aynı şekilde kapatıp tülbente koyup bidonun içine koyun.

Sıra havuçlarda havuçları temiz bir şekilde yıkayın çürük varsa ayıklayın havuçları parmak kalınlığında 10 cm uzunluğunda dilerek bidonun içine bırakın.

gelelim suyuna suyumuz temiz olmalı birazda ılık olursa iyi olur. suya salamura tuzu, turşu tuzu dediğimiz biraz iri olan tuzdan katmamız gerekir miktarı 4-5 avuç yeterli oluyor tamamen eriyince tadına bakın biraz tuzlu olması lazım.

Suyunu da bidona koyunca bidonumuzun ağzını iyice kapatıp serin bir yere koyun 12 veya 15 gün arasında şalgam suyumuz tamamdır. AFİYET OLSUN. isteyen havuçları çok ince olacak şekilde kabuklarını soyabilir.
Bu tarife göre yaptım şalgam suyunu. Üzerinde beyaz bir tabaka oluştu bu normal mi? Birde şalgam suyunun tam olduğunu nereden anlayabiliriz.

kimyager147 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2014, 11:00   #36
Ağaç Dostu
 
Milla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
O beyaz tabaka, şalgamın olmaya yakın olduğunun göstergesi. Tadına bakarak içilebilir kıvama gelmiş mi anlayabilirsiniz.Elinize sağlık.

Milla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2014, 12:01   #37
Ağaç Dostu
 
kimyager147's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
Teşekkürler.

Milla beğendi.
kimyager147 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2018, 20:54   #38
Yeni Üye
 
metin67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-01-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 1
Sırf buraya mesaj yazmak için yeni üye oldum..
Öncelikle ilk tecrübesizliğimi yazayım.
10 yıl kadar önce tariflerde belirtilen oranda bulgur koydum. Fakat bulguru direk bidona atmıştım. Tam kıvama geldi derken ekşime oranı yükselmeye başladı.1 hafta sonra artık içilemeyecek kadar ekşi olmuştu.
Meğerse bulgur, nohut gibi diğer ekşime sağlayan yan ürünler, ekşilik damak tadına ulaşınca geri alınabilecek şekilde konmalıymış..

Şimdi bayan çorabı kullanıyorum. Ama bidonların ağzı dar olduğu için kolaylık olsun diye 1 kaşık bulgur koyup araya bir düğüm atıyorum. Sonra bir kaşık daha.... Arzuya göre konacak tüm bulgur, nohut, yaş maya...vs. Bu şekilde hazırlayıp bidona koyuyorum. boğum boğum, dar, uzun bir şey oluyor. Çünkü özellikle bulgur suyun içinde şişiyor. Parçalara ayırmazsanız dar ağızlı bidonlarda çıkarmak sıkıntı yaratır.. Bu kılıflı katkıyı geri çıkarmak kolay olsun diye de ipin ucuna suya batmayacak bir şey bağlıyorum. Şimdilik küçük bir izalasyon köpüğü bağlı..

Bir arkadaş üstte beyazlıklar yani barlar oluştu zararlımı diye sorumuş..
Şalgam suyu bildiğiniz turşu hazırlama olayıdır.
Salatalık, biber turşularında nasıl suyun üst yüzeyinde barlanma oluyorsa bunda da olacaktır. Gayet normal ve fermante işleminin başarısını gösterir bir gelişmedir. İçmeden önce süzeceksiniz o kadar..

Bir arkadaşımızda hazırladığı sebzelerin fotoğrafını paylaşmış.
Bu fotoğrafta ilgimi çeken.... Asıl hammadde olan kırmızı havuçlarının dış kısmının aşırı soyulması oldu.
Bu yanlış. Çünkü kırmızı havuçtaki renkli dokunun büyük kısmı dış kabuk altındadır.. Çok hafif soymanız lazım. Daha doğrusu traşlamanız lazım. Havucun iç taraflarında, yani göbek kısmında renkli doku nispeten daha azdır. Hatta iri havuçların göbek kısımları beyazımsı bile çıkabilir.
Yeni çıkan ince kabuk soyan aparatlar var şimdi. Onlarla soyabilirsiniz mesela.
Ama sadece bir kere traşlamanız lazım. Hatta havuçları 1-2 saat suda bekletip çok iyi yıkarsanız, 6-7 ayrı noktadan boydan traşlamanız da yeterli olur. Aynı noktayı 2 kere traşlamayın ama. Çevire çevire 6-7 noktadan boydan alın yeter..

DİKKAT: Havuçlar traşlandıktan sonra kesinlikle yıkanmayacak. Yıkama işlemi soymadan önce yapılacak. Soyduktan sonra yıkarsanız en değerli renkli dokuları heba edersiniz..
NOT: Bilginiz olsun...Fabrikalarda soyma işlemi falan yok. Yıkama işlemine müteakip direk kıyma makınası tarzı makinalardan geçirip püre haline getiriyorlar.

Diğer bir hususta fermantasyon sürecinde bidonun ağzı hep kapalımı olacak sorusudur..!
Tüm süreç boyunca kapalı tutmak isterseniz ekşitme işleminde hiç bir katkı kullanmadan direk limon tuzu ile arzu ettiğiniz kıvama getirip bidonun ağzını kapatırsınız. Ancak bu arzu edilen kıvam hafif az ekşi şekilde ayarlanmalıdır. Çünkü turşu fermante sürecinde de bir miktar ekşime daha olacaktır.
Tüm süreçte bidonun ağzı kapalı kalırsa şalgam suyu yoğun şekilde asitik olacaktır. Yani az gazlı gazoz gibi düşünün... Hatta kapağı açtığınız ilk anda köpürme bile yapabilir. Hızlı bir gaz çıkışı gözlemlersiniz. İçmek için süzüp şişeye aldığınız şalgam suyu da aynı şekilde çalkalandığında köpürür ve gaz çıkışı devam eder. Bu yoğun gazlı durum içimde hoş bir nesafet yaratır.

İmalat sürecinde benim gibi az limon tuzu ilave edip buğur, nohut gibi ilave katkılar eklediğinizde ise ara ara ekşilik kontrolü için bidonun kapağını açmak zorundasınız.
Bu durumda asitik özellik nispeten daha az olur. Çünkü her açtığınızda azar azar gaz çıkışı olur. Bu şekilde de güzeldir. Tercihe kalmış bir şey.
Kendi tarzınızı yakalamak için aynı anda iki ayrı 5lt lik bidona biri limon tuzlu tam kapalı, diğeri az limon tuzlu ama katkılı ara ara açmalı şekilde deneyin. Miktar gözünüzü korkutmasın. Daha küçük meşrubat şişelerinde de deneyebilirsiniz.

Son olarak eklemek istediğim konu ise turp meselesi.
Bu sefer ilk defa tariflere ve videolara bakarak 19lt lik pet bidon için 4 tane turp ekledim.
Normalinde sadece 4-5kg kırmızı havuçtan yapıyordum. Bugün 4. gün. Fakat sonuçtan hiç memnun değilim. Elimden geldiğince turp dilimlerini bidondan geri çıkardım.
Turpun kokusunun keskinliğinden olsa gerek, şu anda şalgam suyunda baskın bir şekilde turp kokusu var.
Sizleri de yanlış yönlendirmek istemem, zaten turpuda çok fazla sevmem..
Belki sevmediğimdendir, belki turp cinsini yanlış seçtim, belkide miktarı çok geldi... Bilemem..
Tek ümidim kalan 16 günlük sürede, fermante olurken bu kokunun azalmasını beklemek.

İlk mesajım olduğu için fotoğraf ekleyemiyorum. Fermantasyon sonrası çeker eklerim artık.
Kalın sağlıcakla..

Ozlem A, Muda, fatitoo ve 1 kişi beğendi.
metin67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2018, 14:42   #39
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2014
Şehir: ADANA
Mesajlar: 268
Şalgam suyu nun aslı siyah havuç ve Şalgam Turpuyla yapılır. Siyah havuç renk vermede kullanılır. Havuçları dilimleyip içine atın. Yemeklik turpla yapmayın. Şalgam turpu beyaz-pembe renkli olur. Şalgam suyuna lezzet ve kıvam verir. Şalgam turpunu da küçük dilimleyip içine atın. Büyük miktarda ticari yapanlar artık şalgam turpunu pek kullanmıyorlar. İçerken bardağa şalgam suyu, isteğe göre acı biber suyu ve havuç dilimleri konulur. Şalgam turpu yemek için bardağa konmaz yalnızca yapımda kullanılır.

Erdem 01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2019, 10:45   #40
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-08-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyaah Mesajı Göster
Ben yıllardanberi kendi şalgam suyumu kendim yaparım ve içenler memnun oluyorlar.

YAPIMI (30 LİTRELİK BİR BİDON İÇİN)

Manavdan taze,sert mor havuç alınır. 3kg yeterli.

bir fırından hamur alın ve normal bir elma büyüklüğünde olacak şekilde iki adet ayırın. Hamurun birini açın yaklaşık 8-10 cm çapında olsun ve içine bir çay bardağı nohut koyun ve hamuru hohutu tamamen kapatacak şekilde kapatın hamur top gibi olacak içi nohut olacak. bu hamuru temiz bir tülbente koyun. tülbent kese gibi olacak ve içine konacak. Yaptığınız bu hamur kesesini bidonun dibine koyun.

Gelelim 2.hamura bunuda aynı şekilde açın ve içine ince bulgur koyun ve aynı şekilde kapatıp tülbente koyup bidonun içine koyun.

Sıra havuçlarda havuçları temiz bir şekilde yıkayın çürük varsa ayıklayın havuçları parmak kalınlığında 10 cm uzunluğunda dilerek bidonun içine bırakın.

gelelim suyuna suyumuz temiz olmalı birazda ılık olursa iyi olur. suya salamura tuzu, turşu tuzu dediğimiz biraz iri olan tuzdan katmamız gerekir miktarı 4-5 avuç yeterli oluyor tamamen eriyince tadına bakın biraz tuzlu olması lazım.

Suyunu da bidona koyunca bidonumuzun ağzını iyice kapatıp serin bir yere koyun 12 veya 15 gün arasında şalgam suyumuz tamamdır. AFİYET OLSUN. isteyen havuçları çok ince olacak şekilde kabuklarını soyabilir.
Turşular, yapıldıkları sebzelerde bulunan doğal bakteri ve mantarların etkisiyle ekşimelidirler. Bunu kolaylaştırmak için nohut eklense de, "Turşu" tanımı hakkında ciddi çalışmalar bulmak gereklidir. Sizin, nohutun yanında "TİCÂRÎ MAYA" içeren fırın ekmeği (ne kadar ekmek denir ya...) eklemeniz, nohutun ve sebzelerin kendi ekşimelerini beklemeden işi hızlandırmanıza sebeptir. Buna "Turşu", sizin verdiğiniz isimle "Şalgam Suyu" denir mi? Bekledikçe bir yandan turşulaşsa bile, eve sokulması bile büyük fâciâ olan ticârî maya içeriyor. Yukarıda "...ne kadar ekmek denir?..." deme sebebimiz de budur. "Saccharomyces Cerevisiae" isimli ticârî mayadan uzak durmanızı taysiye ederim. Turşu işi ise, büyük çalışmalar ile, eski geleneksel usullerde saklı olan , farketmediğimiz ama başka mayalanmaları önleyen bir çok inceliklerinin tespit edilmesi gereken bir usuldür. Dedelerinizin basit gibi görünen alışkanlıkları çok mühimdir. Suyu kaynatmadan turşu yapmanın, sonunda yenmeyecek şeyler üreteceğini bilmek buna misal olarak yeter. Turşu ve diğer mayalı (fermente) gıdalar, çok çalışıp, öğrenilmesi gereken meselelerdir ve ne yazık ki bunun için bir maya enstitüsüne ihtiyacımız var. Yapım kuraları dışında, günümüz meyve ve sebzeleri vd eklemelerin, turşulaşma ve bozulmaya etkilerini dahi bilmemiz şarttır. Yabancı üniversitelerin kaynaklarından araştırmalar yaparak tek malzeme ya da genel "turşu ve mayalama" usulleri bulunabilir. Burada, turşuya "ekşi mayalı ekmek" koymanın bile ne sonuç vereceği, sorulması gereken bir sorudur. Birçok gıdada aynı veya benzer mayalar bulunsa da, bu işler çok karışık ve mâmüle özeldir. Bir bilgi: Tarhana, kendi ekşimesi sonucu elde edilir. Şimdi raflarda ticari ekmek mayası ile yapılanlar var. Kendi ekşiyenin ekşitici unsurları mayaların ne olduğuna bakmak gerekli. Ticari mayanın çok eski olduğunu yazan kaynaklar olsa da, 30-40 sene evvel Türkiye'de ekmek mayasına dönüştürüldüğü biliniyor. Belki maya mantarı aynı diyelim, ama dışarıdan katarsanız, tarhana oluşumu için gereken sürede üreyecek çok şey oluşmadan işi bitirirsiniz. Şimdi zaten bozada da fırın ekmeği kullanmak aynı şey demek. Düşünürseniz, "Salça"nın, hafif ekşimiş domates püresi şeklinde teneke kutuya sokulduğundan beri bütün mayalıların hayatımızdan çıkmış olduğunu görürsünüz. Ekmekle başlayan süreçte mayalı gıdaların tamamı endüstrileşen gıda piyasasının marifetiyle bir, bir yok oldu. Bu, ölüm demek. Uzun, yavaş ve çok sancılı bir ölüm süreci... Mahmut Şenkul senkul@gmail.com

senkul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2020, 14:08   #41
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-08-2020
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 2
Şalgam Suyu Nasıl Saklanır?

Fermente süresinden sonra şalgam suyunun kısa süre içerisinde tüketilmesi gerekir. Ortam sıcaklığın bakteri faaliyetlerini etkilemesi nedeniyle, şalgam suyu yapımında havaların sıcak olduğu yaz ayları tercih edilmez.

Doğal halindeki şalgam suyu son derece dayanıksızdır. Pastörize işlemi uygulanmadığı ve koruyucu madde eklenmediği için özellikle sıcak havalarda doğal şalgam sularının kısa sürede tüketilmesi gerekir. Yüksek ısıda pastörize edilmiş şalgam suları daha uzun sürelerde bozulmadan kullanılabilir. Ambalajlı ürünlerde, kapak açıldıktan sonra 3-4 gün içerisinde soğuk olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

aydemiraydın beğendi.
sanalulke Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2020, 02:45   #42
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-12-2017
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 3
Şalgam suyu.. mor havuç,şalgam turpu, tuz, bulgur ve maya dan yapılır. Pancar vs kesinlikle katılmaz.ben 20 yıla yakın zamandır evimde yapıyorum ve yapmayı bana Adanalı bu işi yapan arkadaşım öğretti.

golge1710 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024