agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-09-2006, 20:39   #1
Ağaçsever
 
Ful Sokağı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2006
Mesajlar: 84
Sıcak içecekler

Serinleten içecekler diye konu açılınca epeydir aklımda olan birşeyi de yazmaya karar verdim.Artık havalar da giderek soğuyacağına göre içimizi ısıtacak içeceklerden sözetmenin zamanı geliyor yavaşça... Örneğin SOMATA, İzmir'de eskiden (aslında pek de eski sayılmaz ama) pastanelerde çokca bulunan bu içeceği bilenlerin yazmasını rica ediyorum. Bulabilirseniz lütfen bir deneyin, özellikle de soğuk kış günlerinde, Pepsi-Kola arasında sıkışıp kaldığımız günümüzde hem kültürel değerlerimiz adına hem de gerçekten çok güzel bir içecek olan Somata'nın tadını sürebilmek adına çok güzel bir girişim olur.Bademden yapılan somatanın tadını nerdeyse unutacağız, klasik söylem olacak ama unutmayalım unutturmayalım...

Ful Sokağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2006, 20:50   #2
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Evet kahvelerde somata olur. Genellikle eski kahvelerde bulunur..
üstüne tarçın ekliyorlar. Sade olan benim daha çok hoşuma gidiyor

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2006, 12:25   #3
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Konu güzel ama ben biraz saptırayım ))
İçimizi en çok ısıtan salep içeçeğinin ham maddesi olan orkideler,
yok olma tehlikesinde.

Alıntı.
http://www.dogadernegi.org/index.php?sayfa=110
Yabani orkideler, salep üretiminin can damarıdır. Çünkü salep, orkidelerin kökleri kurutularak üretilir. Türkiye, dünyadaki en büyük salep üreticisidir ve bu yüzden her yıl 45-180 milyon arasında orkide doğadan toplanmaktadır. Salep üretimi nedeniyle sadece Türkiye�de yaşayan pek çok orkide türü yok olma noktasına gelmiştir. Öyle ki, bazı orkide türleri tek bir noktada kalmıştır ve orada da yok olmak üzeredir.
Bu proje, Mersin, Antakya ve Kahramanmaraş�ta yaşayan Türkiye�nin en nadir orkidelerinin yerinde korunmasını, aynı zamanda, bu güzel canlıların doğadan toplanmak yerine kültür ortamında yetiştirilmesini hedeflemektedir.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2006, 17:17   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
burada kaynar denilen bir lohusa içeceği yaparlar

içinde tarçın dahil çeşitli ot ve baharatların bulunduğu bu hazır karışımı aktarlardan alıp kaynatırlar

üstüne de bol ceviz döküp sıcak olarak sunarlar
bol şekerlidir

ben pek sevmem ama çok seveni var

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2006, 19:54   #5
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Benim sıcak favori içeceklerim sıcak çikolata, nescafe, çay ..........vb. ))

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2006, 22:07   #6
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi backyard Mesajı Göster
burada kaynar denilen bir lohusa içeceği yaparlar

içinde tarçın dahil çeşitli ot ve baharatların bulunduğu bu hazır karışımı aktarlardan alıp kaynatırlar

üstüne de bol ceviz döküp sıcak olarak sunarlar
bol şekerlidir

ben pek sevmem ama çok seveni var
Orası neresi ? Burasına yakınsa biz de kaynarı tadalım.
Ya da buradaki aktarlarda soralım.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2006, 22:20   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Orası neresi ? Burasına yakınsa biz de kaynarı tadalım.
Ya da buradaki aktarlarda soralım.
Benim bildiğim sadece lohusa olanlar ve onu ziyarete gidenler içiyor

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2006, 22:24   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-09-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 407
Unhappy

Çukurova'da aktardan "kaynar malzemesi" istediğinizde tam takım verirler size.

Bir bebeğin doğumunu hayırlamak için gittiğinizde ikram edilen sıcak bir içecektir. Her gelen konukla birlikte yeni anne de bir bardak içmek zorundadır. İçindeki malzemeler annede sütün bollaşmasını, üstüne konan ceviz, yine annenin bağırsaklarının düzenli çalışmasını, doğumdan kaynaklanan güç kaybını gidermesini sağlar.

Son derece sağlıklı, bol şekerli ve cevizli, çok da sıcak olan bu içeçek, siz kaşıkla üstündeki cevizleri yerken biraz ılınır, içilecek duruma ancak gelir.

"Hayırlı olsun"a çoğu zaman kaynar içmek için gidenler vardır (örneğin ben). Çukurova'nın sarı sıcağında bile ikram edilir. Doğum olayının dışında kullanılmaz ve başka ziyaretlerde ikram edilmez.


Düzenleyen tiya : 19-12-2006 saat 22:27 Neden: Eksik yazı
tiya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2006, 22:32   #9
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Benim bildiğim sadece lohusa olanlar ve onu ziyarete gidenler içiyor
Olsun ben lohusa şekerini kırtlama yapan biriyim.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2006, 23:16   #10
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Kaynar İzmir'de lohusa şekeri kullanılarak yapılır.İçine karanfil ve kabuk tarçın atılır. ceviz konmadan ikram edilir. Çok güzel bir kış içeceğidir. Artık doğumlarda ikramı da unutulmaya başladı.Oysa ne güzel bir geleneksel içecektir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2006, 20:28   #11
Ağaç Dostu
 
cengin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2006
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 208
Galeri: 2
Yenidünya çiçeğinin çayı çok güzel olur. Ayrıca demleyip içebileceğiniz gibi siyah çay demlerken demliğe iki üç çiçek atıp siyah çayın kokusunu ve tadını değiştirebilirsiniz....

cengin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2010, 09:05   #12
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Ben de size kış günlerinin aranan içeçeği tarçın şurubunun tarifini vereyim,eskiler kanela derler,soğuk günlerde kahvehanelerin sobalarının üzerinde devamlı kaynatılan bir içecekmiş,yukarıda arkadaşların kaynar adıyla bahsettikleri şurup da benzeri olsa gerek,kendim hazırladım denedim çok güzel oldu , sizinle paylaşmak istedim;
150gr kabuk tarçın
50 gr karanfil
50 gr öğütülmüş zencefil
20 gr hibiskus
10 gr tane karabiber
1 kg şeker
2 litre su
karışımı yavaş ateşte 3-4 saat kaynatın,soğunca bir tülbetten süzün, şurubunuz hazırdır,sıcak ya da soğuk suyla seyrelterek içiniz.


Düzenleyen yasarugur : 12-01-2010 saat 09:07 Neden: kelime düzelttim
yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024