04-06-2009, 08:15 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Cilveli kahve
Manisa'da eski dönemlerde gelinlik kızlar, evlerine gelen görücülere bu kahveyi ikram edermiş. Bol köpüklü kahvenin üzerine öğütülmüş badem konurmuş. İşte o ''cilveli'' adıyla bilinen Türk kahvesi, patentle koruma altına alındı. Manisa'nın tarihi ve turistik mekanlarından olan Yenihan'da kafe işletmeciliği yapan Tamer Çipiloğlu, cilveli kahveye sahip çıkıp yeniden canlandıran kişi. Eski dönemlerde şehzadeler için de özel olarak hazırlana bu kahve, asıl şöhretini gelinlik kızlarla edinmiş. Gelinlik kızlar eve gelen görücülere bu cilveli kahveyi hazırlarmış. CİLVELİ KAHVE NASIL HAZIRLANIYOR? Cilveli kahve, sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor. Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş, öğütülmüş badem ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyor. Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. Kahve içilmeden önce bademler yeniyor. Ardından kahve içiliyor. Köpükle badem ezmesinin karışımı özel bir tat oluşturuyor. Dövülmüş bademin kahvenin dibine çökmemesi için mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor |
04-06-2009, 12:57 | #3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bakın bir kitaba isim bile olmuş. Yazarının Manisalı olduğunu söylemeye gerek var mı? Eskiden herşey kendine öz bir hoşlukta, kendine öz bir törensellikle yapılırmış... Gözümün önüne en güzel elbisesini giymiş bir genç kız, az önce kendi eliyle pişirdiği cilveli kahveleri, işlemeli bir tepsi içinde hayatın (sofanın) eski tahtalarını ürkek küçük adımlarla gıcırdatarak masum ve mahçup bir yüz ifadesiyle görücülerine ikram ediyor... Ha bu arada, o iki çeşit baharatın ne olduğunu çok merak ettim. Haydi bakalım sevgili Müjgan, sen bu baharatın ne olduğunu bulursun... |
|
04-06-2009, 13:03 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
|
Kahveler güzel olmaya muhakkak güzeldir de, benim fincanlar ve fincan tabakları daha çok hoşuma gitti Sanırım orijinal bir şeyler. Paylaşım için teşekkürler Müjgan Hanım |
04-06-2009, 13:13 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2008
Şehir: Antalya-Kütahya
Mesajlar: 177
|
Kahveyi pek sevmem ama bu görünüm iştah açıcı. Sanırım yerine gidipte o tadı almak gerekli. |
09-06-2009, 12:06 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 142
|
CİLVELİ KAHVE Tatlı bademi akşamdan suya ıslatıp bekletiriz. Sabaha kadar yumuşayan kabuklarını soyarız. Kabukları soyulmuş bademleri kahve tavasında kavururuz.(Şimdi evlerde kahve tavası mı kaldı? İstediğimiz tavada pembeleştirelim!”) Pembeleştirilmiş bademler soğuduğunda, havanda döveriz.(Parçalayıcıdan geçirerek de hazırlayabilirsiniz.) Buradaki püf nokta, bademlerin iriliğini ayarlamaktır. Bademler, çok ezilmeden, çok da iri bırakılmadan dövülecektir. En büyüğü susam tanesi kadar olan karışım, en tat verenidir.Yani bademler kahveye tat verecek ama dişe de gelecek. Gerisi, bol köpüklü bir Türk Kahvesi pişirmeye kalmıştır. Kahveyi fincana dökmeden önce bir çay kaşığı cilveyi koyarsınız, köpüğü kesmeden kahveyi düzenlemiş olursunuz. Şimdi, kahve pişirmeyi kolaylaştıran kahve makineleri çıktı. Bilmem kullandınız mı? Köpüğü güzel oluyor, sizi mahcup etmiyor. Cilveyi, bu koyu köpüğün üstüne serptiğinizde de batmıyor ve ilk yudumlardan başlayarak cilve ağzınıza geliyor. Yukarıdaki paragraf Zehra Ünüvar'ın kitabından alıntı. Herhangi bir baharattan bahsetmiyor. Benim içtiğimde de baharat tadı almamıştım. Bence baharat farklılık yaratmak için Tamer Çipiloğlu tarafından katılmış. Evde ilk anneme yaptığımda cappucino sanıp içmek istememişti Tadı ve görüntüsü çok güzel. Mutlaka deneyin... |
10-06-2009, 11:55 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Askere gidip geleyim hayırlısıyla. Kıız arkadaşıma söylerim istemeye gittiğimizde bundan yapar hihi Tabi bana söylemişti şeker yerine tuz atacam seninkine diye. inşallah buradada badem yerine pul biber falan atmaz: |
19-06-2009, 12:56 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 429
|
Ben de Türk kahvesine düşkünlüğü olan biri değilim, nescafe tercihimdir, ama son günlerde Türk kahvesi içen misafirime cilveli kahve yapıyorum. Ayrıca meraklılara damla sakızlı Türk kahvesini öneririm. Hazır paket satılıyor. |
09-07-2009, 16:55 | #13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
|
hiç bilmiyordum çok beğendim merak içindeyim hemen denemek istiyorum!! damla sakızlıdan sonra bunun da delisi olurum herhalde!! |
31-10-2009, 15:54 | #14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-10-2009
Şehir: mersın
Mesajlar: 7
|
ben bu kahveyı denedım sonuc mukemmel kahve tutkunları deneyın derım |
04-11-2009, 22:40 | #15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 85
|
Damla sakızlı kahveyi nerden bulabiliriz acaba? |
04-11-2009, 23:04 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Aslında denemediğim şeyi önermem. Damla sakızını (kararında elbette, yoksa acı olur) dövüp kahveyle karıştırsak nasıl olur? Bir denemeli derim. Sonra da Damla sakızlı kahve diye ayrı bir konu açmalı... Damla sakızlı kahve için bknz: http://www.tarlakusu.com/Damla-Sakiz...Gr,PR-652.html |
06-11-2009, 11:28 | #17 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 85
|
İlginize teşekkür ederim. |
28-07-2010, 10:00 | #18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
|
Damlasakızlı kahveyi denemiş ve çok beğenmiştim. Ama cilveli kahveyi ilk fırsatta deneyeceğim ve öyle görünüyor ki bundan sonra hep böyle içeceğim. Paylaşımda bulunan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Düzenleyen rajasthan : 28-07-2010 saat 10:02 Neden: Ekleme |
18-08-2010, 22:07 | #19 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-04-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 45
|
Damla sakızlı kahve tansaş 'ta var İzmirde' de kemeraltında var.Menengiç kahvesi içtinizmi ? çok değişik bir tat.sütle yapılıyor, ikram ettiğim misafirlerimin hepsi ilk içmelerine rağmen çok beğendiler.Tavsiye ederim. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|