agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-03-2009, 13:24   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Süt+Çay+Baharat (haluj, tea masala)

İlk kez deneyeceğim, şu an demleniyor

Sonucu yazarım...

Tarçın, karabiber, karanfil, kakule, zencefil, anason gibi baharatların değişik oranlarda karışımıyla farklı tatlarda içmek mümkünmüş...

Hazırlanışı:

Yarı yarıya oranda su ve süt, kaynama noktasına kadar ısıtılır.
1 kişi için silme bir çay kaşığı karışım konur. Çayınızın tipine göre bir iki çay kaşığı çay eklenir. Tadlandırıcı olarak bal tercih edilir. 10 dakika demlenir. Süzülür. İçmeden önce tercihinize göre biraz daha ısıtılabilir...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2009, 17:05   #2
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Ben bu çayı biliyorum sn. malina.

Bir iki malzeme farkıyla biz de içeriz bu çaydan.

Bizdeki tarife göre kuşburnu (ana malzeme), kabuk tarçın, zencefil (ama toz değil, ismini bilemediğim için yazamıyorum ama büyük parçalar halinde oluyor), karanfil, limon dilimi ve tatlandırıcı olarak da bal.

Çayın suyu bittikten sonra yeniden su ilave edip kaynatıp tekrar içebiliyoruz, bu işlemi 3 defaya kadar tekrarlayabiliriz. Sonra posa çöpe. Kışın annem çok içirirdi, bünyemiz gribe karşı güçlü olsun diye.

Size afiyet olsun. Tadı konusundaki yorumunuzu merak ediyorum, herkes içemiyor alıştıktan sonra da bırakamıyorsunuz.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2009, 17:26   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Sıcak süt içmesini hiç sevmediğim halde, bu karışımı sevdim.

Biraz daha acı olması için fazladan karabiber takviyesi yaptım

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2009, 17:34   #4
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Süt ve karabiberi birlikte düşünemiyorum.

Pekmez ve karabiber karışımını biliyorum eskiden öksürüğü keser diye içerdik şimdi ilaç, şurup doldu her yer.

Bu karışımın şifa etkisi hakkında bir şeyler biliyor musunuz?

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2009, 18:11   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Hayır bilmiyorum. İçindeki bitkilerin etkisi vardır, her ne ise onlar

Volkan'ın (buraya az giren üyelerimizden biri) Hindistan gezisinden elime geçti...
Orada çok fazla tüketiliyormuş...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2009, 00:25   #6
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Buna benzer, Çerkezlerin Kalmak çayı vardır.
Biz bunu genelde ramazanda, sahurda içeriz. Çok doyurucudur ve tok tutar. Adı çaydır ama kaşıkla içtiğimiz için ben buna bir nev'i çorba gözüyle bakıyorum.
Hele yanında da boş börek, veya haluj olursa, bütün gün hiç açlık hissetmezsiniz.

Haluj Tarifi:
Çayı demliyorsunuz, bu arada sütü de ısıtıyorsunuz.
Isıtılmış süt içine biraz tereyağ ilave ettikten sonra, denlediğiniz çaydan da ilave ediyorsunuz. Tuz + karabiber.
(Eskiden kalmak dedikleri bir ot varmış hoş kokulu, genelde kafkasya'da bulunurmuş) onu da ilave edince daha hoş kokulu oluyormuş, ama ben o otu bulamadığımdan yukarıdaki tarife göre hazırlıyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2009, 00:29   #7
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
Güler abla bu bizim haluja değil mi ? Olsa da tatsak.

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2009, 00:38   #8
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
İstediğin haluj olsun, yapması kolay. Yanına da bir çerkez peyniri.......

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024