agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Beğeni Düzeni41Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-06-2012, 20:25   #31
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
Question

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
Kaynak ve tavaya gerek yok. Yazarak anlatmaya çalışayım.


Evde Damıtma Nasıl Yapılır:

Genis bir kapaklı tencere (Eski yuvarlak alimünyum tencereler ve onların klasik kapağı biçiminde olmalı ), ve onun içine oturtulabilecek daha küçük bir tencere veya tas. Biraz da hamur ( kaynak niyetine).

Geniş tencerenin içine 2 ölçü su ve 1 ölçü suyunu almak istediğimiz çiçek konur. Onun üzerine batmayacak şekilde tenceren biraz daha küçük ve yayvan bir tas veya tencere konur. Tencerenin kapağı ters olarak kapatılır.

Ortadaki tencere ile kapak arasında mesafe olmalı. Tencerenin kapağının etrafı koyu bir hamur ile iyice sıvanır hava almaması için. Tencere kaynamaya başlayınca kapağın üzerine buz torbası konulur.

Sistem şöyle işliyor :

Kaynama ile oluşan buhar kapağa çarpıyor. Kapak soğuk olduğu için sıvı hale gelip ortadaki tasta toplanıyor. Kapağın üzerindeki buz eridikçe yenileniyor. Bu süre tenceredeki su tükenene kadar devam ediyor.

En sonunda ortadaki tencerede toplanan su dikkatlice çıkarılıyor. (Bu kısmı çok dikkatli yapmak gerekiyor. Hamuru sökecez diye elde edilen yağ dökülebilir. Aman aman emekler boşe gitmesin)

Zor gibi görünüyor ama hiç te değil. Uygun tencereleri bulduktan sonrası kolay.Biz kazanlarla yapardık. Ortasına da büyük bir tencere kolay bulunurdu..

Kolay gelsin.
öncelikle bu bilgiler için çok teşekkür ederim.

ben bu işlemi evde denedim fakat tam anlayamamışım sanırım.aynen tarif ettiğiniz şekilde yaptım 1.5 kğ portakal kabuğuna 3 kğ su ilave ettim ama orta tencerede su oldu sadece

yağ nerede olması gerekir bunu anlayamadım.

birde buğday yağı yapmak istedim marketten aldığım bir kilo buğday içerisine 2 kilo su koydum ama orta tencerede gene su oluştu çok üzüldüm acaba nerede yanlış yapıyorum beni msn den ekleyebilirmisiniz konuşmak isterim bu konuda sizinle.

yurdaduzgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 11:54   #32
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
Kahvaltıda mürver (sumbucus nigra) şurubu ikram etmişlerdi. Tadı müthişti. Yeşil elma suyuna benziyordu. Tarifini mail ile yollamışlardı. Tavsiye ederim. Bence portakaldan çok daha lezzetli. ( Ama ben o günden beri mürver fidanı arıyorum. Bulamadım.

Nerede satılır bilen varsa bana söylerse çok sevineceğim.)
Bu mürver çiceğini nasıl ve nereden bulacağız? Mevsimi nedir?

agozce beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 12:11   #33
Ağaç Dostu
 
rodoslu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 259
Galeri: 4
Yunanistan'da 100-250 ml. plastik şişelerde her markette satılır.

"άνθος νερό" yunancası. Bende portakal çiçeğinden yapıldığını biliyorum, aklımda öyle kalmış. Tatlılarda(özellikle sütlü), tatlı şerbetlerinde veya soğuk içimlik şerbet olarak kullanılır.

"άνθος λάδι" adındaki daha yoğun içerikli çiçek yağını da özel günlerde dini törenlerde suyla karıştırıp kolonya misali kullanırlar.

agozce beğendi.

Düzenleyen rodoslu : 03-07-2012 saat 15:34
rodoslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 08:51   #34
Ağaç Dostu
 
rodoslu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 259
Galeri: 4
Sayenizde haberim oldu sayın agozce ve çok ilgimi çekti kremlerden edineceğim. Paylaşım için teşekkürler.

rodoslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2020, 12:02   #35
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-03-2020
Şehir: Girne
Mesajlar: 1
Turunç Çiçeği Suyu ile tatlısı farklı formül...

Merhaba, bu aşağıda anlatılan tarif turunç çiçeklerinden yapılan ünlü tatlımızdır... Çiçek suyunun damıtılarak elde edilmesi you tube üzerinden **** Refikanın Mutfağı adlı sayfadan bakılabilir... gül yaprakları ile de yapılan gül suyu aynı yöntemle alınıyor bildiğim kadarıyla...

https://www.refikaninmutfagi.com/tar...uyu-hazirlama/
--------------------

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar, bu tatları ben de unutmuştum. Sayenizde yeniden hatırladım Sağ olun, var olun.

Annemin tarifi :Annem 1 kilo çiçek diye başladı (evinin önünde portakal bahçesi olunca ölçüler böyle oluyor)

Bize göre uyarladım.

Çiçek Suyu


1 avuç çiçek ( yaklaşık 40-50 tane)
10 bardak su
2 bardak şeker
2 adet limon suyu

Çiçeğin beyaz kısımları ayıklanır ( sarı kısımlar kullanılmaz) yıkanır. Küçük bir tencere içinde üzerini örtecek kadar kaynar su ilave edilir ve birkaç taşım kaynatılır. Çiçeklerin biraz yumuşaması gerekir ( fazla değil)

Haşlanan çiçekler süzülür, soğuk su ile yıkanır. (Bu kaynama suyu acı suyuymuş ve kullanılmazmış)

Geniş bir kaba veya bir tepsi üzerine alınır ve bir limonun suyu ile iyice harmanlanır. Üzerini kapatacak kadar su ilave edilir. Birkaç saat güneşte bekletilir. ( Çiçekler beyazlaşana kadar beklet)

Ayrı bir tencerede 10 bardak su ve 2 bardak şeker hafif şurup olana kadar kaynatılır . Tepsideki çiçekler süzülerek şuruba eklenir. Tadı istediğimiz gibi olana kadar ( 5-10 dk ) kaynatılır 1 limon suyu eklenir biraz daha kaynatılır. Şişelerde saklanır.

Burada şekerli su-şurup koruyucu madde görevi görüyormuş. Şekersiz olarak ta yapılır ve buzdolabında saklanırmış. (Şekeri 5 bardak koyarsak ta çiçek reçeli olurmuş )

(Annem parkinson hastası, zaman zaman unutkanlık anları oluyor. Umarım tarifi doğru vermiştir..)

Nisan da gelecek ve beraber yapacağız. O zaman daha detaylı anlatırım.

Gül suyu

Sn. Denizakvaryumu gül suyunu yapmak kolay ama gülü nereden bulursunuz bilmem.
Biz yaylada dağ güllerinden yapardık. Bir tanesi 1 litre şişeye yeterdi. Mis gibi kokan, pembe renkli güllerden. Diğer güller suyun içinde çabuk çürüyor..(Yayladaki evimizin önünde var ama zamanında getirebilirsen size de ayırırım)

Tarifi: Gül yaprakları ayıklanır, yıkanır. Bir cam şişeye konur. Tam dolacak şekilde su ilave edilir. Ağzı sıkıca kapatılır.10-15 gün bekletilir. Tadına bakılarak olup olmadığına karar verilir. Rengi daha güzel olsun derseniz bir kaç tane gelincik yaprağı da konur. Olgunlaştıktan sonra süzülerek saklanır.

Biz limonata gibi, İçine biraz şeker karıştırır soğuk olarak içerdik. (Çocukluğumuzun kolası) Gelincik güzel kırmızı bir renk verirdi.

Evde illaki damıtma yapacağım derseniz: imbiksiz ( tencere ile) damıtma nasıl yapılır anlatmak isterim ama çizerek tarif yapmam gerek. Biz bu şekilde kekik suyu yapardık ( eskiden köyde imbik ne gezer...). Çizdiğim şekli mesaj olarak nasıl yazacağımı bilmiyorum.

Merak eden olursa bir yolunu bulur anlatırım.

Hoşça kalın.

Baharcelona Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024