agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   İç mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Çiyan (http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/2004.htm)

ricardozonta 03-10-2006 19:18

Çiyan
 
evde besledigim içmekan çiçeklerinden birinde bol miktarda solucan ve irili ufaklı kırkayaka benzer canlılar vardı.bunları birtane bitkimin büyümesini engellediğiden dolayı fark ettim.korban 25 isimli bir ilaç kullandım fakat faydalı olmadı.bu ve bu tur iç mekan çiçeklerinde oluşan börtü böçegi nasıl engellerim.katkısı bulunacak arkadaslara şimdiden tesekur ederim.

not:siteyi tesadüfen buldum müdavimi olacagım bir siteye benziyor.

kürekçi 03-10-2006 19:36

Merhaba ricardozonta hoşgeldiniz öncelikle. Böceklerin fotoğrafını çekme şansınız varsa yollayabilir misiniz? O zaman daha faydalı olabiliriz sanırım.

fmt79 03-10-2006 20:29

Korban 25'i kim tavsiye etti acaba? Nasıl uyguladınız? Yani bir spreyle püskürttünüz mü yoksa toprağa sulama suyu gibi mi döktünüz? Bir de rower'ın söylediği gibi, makro çekilmiş fotoğrafını eklerseniz daha ayrıntılı çözümler önerebiliriz.

ricardozonta 04-10-2006 12:08

degerli tolkien

bahsettigim böcek aynen fotograftaki gibidir.solucanlardan pek derdim yok çünkü forumdan öğrendigim kadarıyla yararlı canlılarmış ama bu böcek çok sevimsiz artı korkutucu.yardımlarınız için şimdiden teşekür ederim.

fmt79
korban adlı ilacı tarım ilacı satan bir yerden aldım.veren kişinin bu hususlarda pek bilgisi olmadığını ilacı nasıl kullanacagımı tarif edememesinden anladım.belki suçlamamak lazım iç mekan çiçekleriyle uğraşmak belkide bilmek zorunda degil çünkü tamamen tarımla ilgili şeyler satan bir dükkandı.

uygulama olayına gelince üzerindeki tarif uyarınca ( tarifte tarla bahçe uygulamalarına yönelikti,çiçekler ölecek diye çok korktum) sulama suyuna bulamaç yaptım ve çiçekleri suladım daha sonra saksı tablasına döktüm ve yine suladım bunu yapmamın sebebi böceklerin aşagına kaçmasını önlemekti.

ilginize tesekür ederim.iyi çalışmalar.

fmt79 04-10-2006 13:49

Ziraat Mühendisleri tarımsal pestisit satmaya yetkili tek meslek gurubundandır. Bunun dışında çiçekçilerde, marketlerde ve benzeri yerlerde satılan pestisitler kanunsuzdur. Bazılarına özellikle baktım, Tarım Bakanlığından onaysız, etiketsiz satılıyor. Yani demek istiyorum ki ilacı doğru yerden almışsınız.

Aslında doğru pestisiti de almışsınız. Ancak yanlış formülasyon verilmiş size. Sizdeki ilaç WP (Wettable Powder) yani ıslanabilir toz formülasyonu. Tarımsal Pestisit olup da kırkayaklara, çıyanlara ruhsatlı çok ender kimyasal vardır. Bunlardan birisi de sizin ilacınız gibi Chlor pyrifos ethyl. Ancak bu kimyasalın EC formülasyonunu kullanmanız gerekirdi. Sizdeki formülasyon kırkayaklara ve çıyanlara karşı etkisiz, bunun yanısıra etki süresi 1 gün. İlaçlasanız bile bir gün sonra gelecek böceklere etkisi olmayacaktır.

Eğer EC formülasyonda aynısını almak isterseniz Korban 4 alacaksınız. Ancak size Dursban 4'ü tavsiye ederim. 10 günde bir sulama suyu gibi vereceksiniz. Ancak sizin de söylediğiniz gibi, Bu ilaçların çoğu tarımsal üretimi yapılan bitkiler için ruhsatlıdır. Dolayısıyla bunun dışındaki bitkilere toksisitesi bilinmiyor. Siz deneyerek öğreneceksiniz.

Bir bitkiye uygulayın, bir terslik olmazsa diğerlerine de uygularsınız.

Onur G. HİTİT 04-10-2006 18:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ricardozonta
degerli tolkien

bahsettigim böcek aynen fotograftaki gibidir.solucanlardan pek derdim yok çünkü forumdan öğrendigim kadarıyla yararlı canlılarmış ama bu böcek çok sevimsiz artı korkutucu.yardımlarınız için şimdiden teşekür ederim.

Bu böceğe çıplak elle dokunmanızı pek önermem. Tam bir bilgim olmamakla birlikte, zehirli olduklarını duymuştum. Bunlara bizim oralarda "ÇIYAN" diyorlar.

Saygılarımla...

memet 04-10-2006 18:56

resimdekine benzer, yirmi santime yakın bir çiyan beni ısırmıştı (ya da soktu)
arı sokmasına benziyordu..onun arkatarafının daha farklı olduğunu sanıyorum heralde farklı türleri var.

ricardozonta 04-10-2006 20:38

Korban 4 **** Dursban 4'ü kullanırken dikkat etmem gereken şeyler nelerdir?
dikkat çok zehirlidir ibareleri yer alıyor.malum iç mekanda kullanacagımız için buharlaşma ile kapalı alanlarda kullanıma karşı tedbir almalımıyız?

bu böceklere çiyan mı deniyor?
şimdi daha da korktum.

fmt79 04-10-2006 21:46

tolkien'in verdiği fotoğraftaki canlı çiyandır. Çiyanlar diğer böcekler ve solucanlar ile beslenirler. Bitki zararlısı değildir. Ancak zehirli canlılardır. İnsanları da nadiren sokabiliyorlar. Çok tehlikeli değildir ama yine de evde küçük çocuklar varsa ilaçlamada fayda var bence.

Dursban (Chlorpyrifos ethyl) çok zehirli ve kalıcı etkisi yüksek bir insektisittir. Birçok ülkede kullanımı yasaktır. Ülkemizde ihracattan dönen pekçok üründe bu insektisitin kalıntılarına rastlanır. O yüzden tüm tarım ilaçlarını kullanırken alınan önlemleri alın.

İlaçlama yaparken eldiven kullanın. Ve mümkünse iç mekandaki bitkilerini, en azından saksıdaki ilaç kuruyuncaya kadar, balkona alın. Buhar etkisi azdır. Daha çok değme etkilidir. Ama yine de yattığınız odada ilaçlı bitkiyi bulundurmayın.

Bunun dışında aklıma gelmeyen şeyler de olabilir. Sizin aklınıza takılan başka nokta varsa sorabilirsiniz.

Ama şunu unutmayın, önce bir bitkide deneyin, bir terslik olmazsa diğer bitkilerde kullanın.

ricardozonta 05-10-2006 08:17

yanıtlarınız için teşekür ediyorum.
mevcut böceğin çiyan oldugunu ögrendikten sonra internetten aldığım bilgilere göre evimiz böcegin sevdiği ortama sahip bir ev degil.yeni bir bina,aydınlık tüm gün güneş alıyor,rutubet **** nemli ortamlar mevcut degil.buradan lafı şuraya getirmek istiyorum bu canlı lokasyon olarak cayırlık ve tepelik olan evimize dışardan mı gelmiştir?yoksa bu canlı evde beslediğim çiçeklerin topraklarında mı yaşıyor?bazen toprak değiştirirken gördüğüm canlının minyatürüne benzettiğim canlılarla karşılaşıyorum **** benzetiyorum.

evde 10 tane büyük saksı çiçeklerim var ve hemen hemen hepsi 4-5 yaşlarında ve oldukça güzeller ama çiyan yuvası haline gelecekse tedbir almakta fayda var.

tekrar teşekür ediyorum.

fmt79 05-10-2006 09:00

Bu canlılar nemli, serin, karanlık ve yumuşak toprakları seviyorlar. Aynen sizin saksılarınız gibi :)
Ağaçların altında, saksıların içinde rahatlıkla yaşayabilirler. Ortamda solucan varsa değmeyin keyfine.

Genel itibariyle kaynaklarda nemli ve karanlık ortamları sever yazsalar da, bu onların dağda, tepede yaşayamayacakları anlamına gelmez. Dağın başındaki bir kayanın altı onlar için uygun yaşama ortamıdır.

Dışarıdan gelmiş olabilir. Ancak dediğim gibi, sizin saksılarınız da onlar için bulunmaz birer yuvadır.

Todor 05-10-2006 09:40

Çiyanların ve kırkayakların doğal düşmanı nedir acaba.

memet 05-10-2006 12:03

tavuk?

fmt79 05-10-2006 12:50

Bence de tavuk :D

ricardozonta 05-10-2006 18:16

evde tavuk besleyemeyecegime göre ben dediğiniz ilacı alıyor ve Dursban 4'ü dikkatli bir şekilde önce bir çiçekte test edip kullanıyorum.

teşekürler

kürekçi 05-10-2006 19:32

Tüyler ürpertici

http://www.youtube.com/watch?v=VbGhN4T2kyc&eurl=

Todor 05-10-2006 22:51

Hey maaşallah. bu filmden ne anladık? Ben şunu anladım; tarantula oldukça besleyici bir gıda. Yoksa bu kadar semiremezdi bu arkadaş...

yoluserkan 07-10-2006 20:45

Dursban 4 bence kesin çözüm . Herhangi bir fitetoksiteye tol açacağını pek sanmıyorum. Amerikada önceleri oldukça yoğun kullanılan bir pestisit olduğunu ancak daha sonraları insan sinir sisteminde bir takım olumsuz etkilerinin ortaya çıktığını biliyorum. Belki bitkiyi balkona alarak ilaçlıyabilirsiniz. ****** maske takarak. Ayrıca bahsi geçen canlı çıyana benzeyen kırk ayak da olabilir. Farkı her bir boğumda iki bacak yani karşılıklı 4 bacak çıkıyor ve bacakları daha küçük.

ricardozonta 08-10-2006 00:01

dursban 4 ü aldım 22 ytl. 1lt ye 1mg denildi ama çiyanlara kullanımla ilgili birşey yok bir sürü canlı ismi ve ne miktar kullanılacagı yazıyor umarım etkili olur.tüm çiçekleri balkona çıkartıp bu ilacı uygulacagım daha sonra 1-2 gun dışarıda bırakacagım.çiçekleri temin ettiğim seraya gidip bilgi aldım bu kişi ise çiyanların saksıdan ziyade kapı pervazlarında süpürkeliklerde olabilecegini söyledi.ev buna pek müsait degil ama onun önerdigi mikrokapsüler şeklinde püskürtüldüğü yerde eger silinmezse 15 gün kalan bir ilaç almamı söyledi.bunu da evde kapı kenarları ,dolaplar yani gerekli yerlere çarşamba günü uygulayacağım.

detan maxi denilen ilacın üstünde bu böceğin resmi var.belki oda faydalı olabilir diye düşünüyorum.

fmt79 08-10-2006 14:47

Çiçekçiler tarım ilacı tavsiyesi almak için doğru kişiler değil. Eğitim durumunu öğrenmeden tavsiye almanızı önermem. Tavsiye aldığınız kişilerin güvenilir olduğundan emin olun.

Hiçbir tarım ilacını evinizin içine uygulamamalısınız. Evde uygulanabilecek pestisitler sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlanır ve bu konuda kurs almış Ziraat Mühendisleri tarafından satılır. Tavsiye edebilecek kişiler ise, sağlık bakanlığının kursunu tamamlamış olan Ziraat müh, Gıda müh, Veteriner ve Biyologlardır.

Evlerinizin içinde karınca, hamam böceği, sivrisinek, karasinek, çıyan, kırkayak vb haşereler ile başınız dertte ise mutlaka mikrokapsül içeren sağlık bakanlığından onaylı insektisitler kullanın. Tarım Bakanlığı onaylılar ev için tasarlanmamıştır. Dolayısıyla buhar etkisi olabilir, mikro kapsül olmadığı için cildiniz ile temas ederse emilim yoluyla vücudunuza girebilir. Ve Tarım Bakanlığının pestisitlerinde LD 50 değeri çok düşük olabilirken (örneğin Temik 0,93 mg/kg) Sağlık Bakanlığının ruhsatladığı çevre ve halk sağlığı pestisitleri çok yüksek LD 50 değerine sahiptir (örneğin K-othrine 15 000 mg/kg).

Eviniz için en uygun mikrokapsüler insektisit Bayer'in çevre ve hak sağlığı için tasarlanmış insektisiti olan K-othrine sc 50'dir. Evdeki köşe bucak her yeri rahatlıkla ilaçlayabilirsiniz (mutfağı bile). Sürterek yıkamazsanız 2-4 ay etki süresi vardır. Duvarları ve tavanı ilaçlayarak sivrisinek sorunundan da kurtulabilirsiniz. Hamamböceği, çıyan, kırkayak, karınca vb haşerat için bire bir.

Bir de rakip firma tarafından üretilen Rapsody sc 50 var. Aynı oranda aynı aktif maddeyi içeriyor. Fakat Rapsody 1 ytl daha ucuz. Tercih size kalmış.

ricardozonta 08-10-2006 14:57

cok haklısınız çiçekciden bilgi almak dogru degil fakat bu sordugum firma maşukiyede yıllardır sera bahçe ve iç mekan çicekleriyle uğraşan bir firmadır belki aynı sorunu yaşamışlardır diye sordum zaten o da verdiği bilginin yanı sıra izmit başak tarım diye bir firmaya yönlendirdi.
dediginiz K-othrine sc 50 veya Rapsody sc 50 temin edecegim.

dursban 4 ü önce balkondaki sonrada balkona çıkardıgım çiçeklere ellerime eldiven maske kullanarak uyguladım.şimdilik çiçekler saglam.uygulamayı daha önce dediğiniz gibi 10-15 gün sonra tekrar uygulayacagım.

tekrar teşekürler.

ricardozonta 14-10-2006 10:56

dursban 4 ü kullanalı tam bir hafta olacak.balkondakiler de dahil olmak üzere 55 saksı çiçeğine uygulandı.hemen hemen hiçbir hasar yok tek dikkatimi çeken nadiren çiçeklerin yapraklarına degen solisyon ,yapragın yapısını biraz bozmuş.gelecek hafta tekrar uygulayacagım sonra biraz daha dışarda bekletip içeriye alacagım.iç mekan çiçeklerinin düşen hava sıcaklıklarından minimum etkilenmesini dilemekten başka çarem yok.

bayramdan önce rapsody **** k-othrine ile evide ilaçlayıp 3-5 gün bir yerlere kaçacagım.sonra işallah börtü böcük olayına son noktayı koyacagım.

fmt79 14-10-2006 14:12

K-othrine **** Rapsody'yi uygulayınca evden kaçmanıza gerek yok. İkisi de aynı aktif madde ile yapılmışlar. Buhar etkisi yok. Mikrokapsül olduğu için temas etkisi de yok sayılır. Ağızdan LD 50 değeri 15000 mg/kg'dır. Çok güvenli olduklarını söyleyebilirim. Zaten sağlık bakanlığı onaylıdır. Çevre ve halk sağlığı amacıyla üretilmiştir.

malina 25-10-2006 11:51

Alıntı:

bu çiyan denilen tarantulayı bile afiyetle yiyen canavardan evimde var ve ezerek öldürebildim geçen senede çıktı bu senede ve yazdıklarınızı okudum ben net hangi ilacı (insanlara zararsız) kullanabilir ve kolay bir şekilde nereden bulabilirim bıktım 6 yaşında kızım var ve bu canavar rüyalarıma giriyor.

serkan orsoy
Soruyu buraya ekliyorum

Ela 25-10-2006 18:57

çiyan
 
benim saksılarımda da var hem solucan hem çıyan ama ben saksıların içine sürekli olarak maydonozun saplarını,çay posası,sebze ve meyve kabukları koyuyorum havalar soğuyunca ise dışardaki çiçeklere ve çam ağaçlarına veriyorum şu ana kadar zararını görmedim.Acaba doğru mu yapıyorum ilerde bir zararı olabilir mi?Aynı zamanda marttan ekime kadar her hafta bazı bitkilerime 15 günde bir sıvı gübre veriyorum.Ayda bir azotlu gübre veriyorum.Bunları çiçek isimlerine göre internetten takip ederek yapıyorum.

fmt79 25-10-2006 23:36

Serkan Orsoy, Yukarıda yazmıştım K-othrine SC 50 bu iş için ideal. İnsanlara etkisi çok düşüktür. Ev ilaçlamaları içindir, bitki için değildir. Halk sağlığında rahatlıkla kullanılabilir. Bu pestisit, Çevre ve Halk Sağlığı konusunda kurs alıp başarı ile tamamlamış olan Ziraat Mühendisleri tarafından satılmaktadır. Tarım İlacı satan Ziraat Mühendislerine sorun. Mutlaka bu insektisitten bulacaksınız.

ricardozonta 26-10-2006 20:35

K-othrine SC 50 nin ben çok azını kullandım mevcut hacimle 100m2 lik alan ilaçlanmalı diyor.ben 500 ml lik bir sprey içine 2.5 cc K-othrine SC 50 koydum.yanlış mı yaptım?

fmt79 26-10-2006 20:45

Dozunuz doğru. Ama bir şartla, hazırladığınız 500 ml'lik bu eriyiği 10m2'lik yüzeye uygulamanız gerekiyor (Yani öyle yaparsanız en iyi sonucu elde edersiniz). Uzun uzadıya ölçüp biçmenize gerek yok, tahmini olarak uygulasanız yeterli.

merve özdemir 25-10-2007 15:22

Ben daha önceden saksıda yetişen en fazla cok küçük solucanımsı yapılar gördüm.Bu büyüklükte bi canlının saksının içinde yetişeceğine inanmıyorum.

fevziye 09-01-2008 10:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kürekçi (Mesaj 43295)

Bütün tüylerim diken diken :( :( :(


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024